Header
View tracker

Vegetarisk lasagne & guacamole med extra vitlök!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker
View tracker

Efter att ha sett den här filmen finns det bara en sak som jag vill ha... En röd folkabuss med soffa och barskåp. Jag var allmänt kritisk och förutbestämd vad gällde den här filmen när den släpptes sommaren 2013. Jag förväntade mig nästan att det skulle vara en rejäl flopp men blev ändå positivt överraskad - dels för att jag tidigare ogillat Anastasious Soulis och dels för att den senaste svenskproducerade filmen som jag gillade var Flickan som lekte med elden - så det skulle bli svårtippat.
Men, lyckligtvis - så flyter handlingen i filmen på rätt bra och man börjar sakta gilla grabbgänget som röjer genom studentmottagning efter studentmottagning i hopp om både exklusiv sprit och snygga ragg. Björn Starrin - även känd från Smala Sussie , Bröllopsfotografen & Mammas pojkar - skapar en hel del skrattframkallande dynamik i den lilla poliskår som rycker ut för att hålla koll på allt festande.
 
Med andra ord, helt klart sevärd!

Likes

Comments

Både jag och mina pojkar här hemma gillar en god kladdkaka eller bakelse någon gång då och då. Den absoluta favoriten här hemma är väl ändå kladdkaka och på hedrad andraplats kommer nog ostkaka. Efter alla dessa kladdisar jag bakat under min tid som jag varit Js fru - så känner jag ändå att jag har rätt bra koll på hur man gör en hyfsad sådan - inte en knaprigt torr, som ramlar ihop i smulor om man skär upp en bit - utan den perfekta kladdisen.
 
 
Så, häromdagen var det dags för en välbehövd genomgång av kylskåpet - till min fasa så hade jag glömt att göra guacumole när vi käkade tacos tidigare i veckan och jag hade alltså tre avokados som började bli alldeles mosiga. Jag kände inte för att äta en hel skål med grön röra själv och då är Pinterest en helt underbar sida att surfa runt på. Recepten fanns i hundratals och det blev stundtals rätt överflödigt. Jag pinnade allt jag hittade och det var väl tur, för det ledde till en plåt med helt gudomligt mjuka, kletiga och fluffiga brownies med en mäktig chokladglasyr.
 
L är skeptisk till det mesta som ens liknar en grönsak och J förklarade att jag bakat med avokados. Mitt barn tittade på mig med misstro i blicken och kommer nog aldrig mer äta något jag bakar igen. Han smakade inte ens - vilket var synd, för det smakar inte i närheten av avokado. Det smakar inte heller lika sött som klassiska brownies och man dör inte av sockerchock. Win, win.
 
 
 Recept Avokadobrownies
Du behöver:
  • 200 gram 70% mörk choklad ( eller ljus, beroende på vad du föredrar ) Smält i vattenbad.
  • 3 ägg och 2 dl socker. Använd elvisp och vispa tills det blir pösigt.
  • 2 avokados. Dela på mitten, ta bort kärnan, gröp ur och kör i mixer tills alla bitar är borta.
  • 1,5 dl mjöl, 0,75 dl kakao, 1 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker och en nypa salt. Blanda i en bunke.
 
 
Nu lägger du i den mixade avokadon och den smälta chokladen i samma bunke som äggen och sockret. Blanda ordentligt med elvisp och häll, undan för undan ner mjölet, kakaon, bakpulvret, vaniljsockret och lite salt. Kör med elvisp tills smeten blir smått fluffig och ser välblandad ut.
 
Häll upp i en form klädd med bakplåtspapper. Det är nu det kan bli lite rörigt. Väljer du en plåt av modell större, så kommer kakan bli lite lägre och kanske inte lika krämig. Väljer du en plåt av mindre modell, så blir kakan högre och bra mycket godare - men, precis som mycket annat, så är det ju en smaksak. Man får prova sig fram.
  • Alla ugnar är olika, men jag hade inne min i mitten av ugnen, med över och undervärme i 35 minuter, på 175 grader. Jag fick öppna efter halva tiden och sticka i den några gånger för att se om den gräddades jämnt. Man vill inte att en brownie ska bli alldeles för torr. Bättre att kolla en extra gång. 
 
Chokladglasyr
  • 3 msk kakao
  • 1 avokado - kör i mixern tills alla bitar är borta.
  • 3 msk flytande honung
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk olja
 
 
Blanda ihop alla ingredienserna och smaka av. Vill man att det ska vara sötare, så ta lite mer vaniljsocker eller honung. Man kan även prova att byta ut oljan mot kaffe istället. Jag använde olja, men hade nog föredragit lite kaffesmak att bryta av med. 
 
Övriga tillbehör:
Vaniljglass eller ev. grädde. Jag använde Vegan Ice Cream med vanilj och jordgubbssmak.

Likes

Comments

 
Igår morse fanns det inte en enda matlåda färdig i kylskåpet och det gav mig en mindre känsla av panik. 'Fail to plan and you plan to fail.' Lyckligtsvis, så gick det att ordna utan alltför mycket arbete. Jag gjorde en låda med sötpotatis fries i olivolja med en nypa havssalt, ugnsbakad lax med citron, vitlök, champinjoner och en klick fraiche, kokade ägg, skalade och skivade upp färska avokados och slutligen, så stekte jag pannkakor åt J och L, tills högen var så stor att den nästan välte omkull.
 
Det är inte så himla kul men känns alltid bra när det är gjort. #mealprepping

Likes

Comments

 
Jag erkänner. Jag var skeptisk. Summeringen av serien fick mig att gäspa och vända bort blicken rätt så fort. Det verkade tråkigt. Jag kände inte igen någon utav skådespelarnas namn och förväntade mig något sorts taskigt, grått, förutsägbart kostymdrama med en dålig budget. Tji, fick jag. Vikings, Game of Thrones - släng er i väggen.
 
J har nu blivit ombedd att spara ut sina lockar, rida runt på en svart häst, färga håret rött, lära sig gäliska, svinga ett svärd och börja klä sig i en rutig kilt - vare sig han vill eller inte. Okej, skämt åsido. Min man är perfekt precis som han är - skotte eller inte.
 
 
Vi återgår till serien. De tre första avsnitten satt jag mest och gäspade mig igenom - ärligt talat så brydde jag mig nog inte så mycket om vad det var på tv - jag var mer fokuserad  och intresserad av min dåvarande virkning än Jamie och Claires första möte. Det närmsta jag kommit en serie med koppling till Skottland är förmodligen Reign.
 
Outlander känns dock mer autentisk och äkta. Dialekter och brytningar finns där, gäliska har aldrig varit så spännande att lyssna på. Jag gillar att det finns så mycket historia i bakgrunden och att händelser som faktiskt utspelade sig någon gång under 1700-talet blandas in på ett verkligt men kanske smått brutalt sätt.
 
Att landskapet får ta så stor plats är en positiv överraskning - för det är slående vackert - trots regn, lera och halvcharmant klimat. Det må ha varken med mat eller recept att göra - snarare handlar det om kiltar och rödhåriga skottar... Det kan väl - ärligt talat - ingen säga nej till? Eller?
 
 
 

Likes

Comments

Häromdagen googlade jag som en tok - letandes efter ett nytt vegetariskt recept på någon smarrig, krämig och framförallt god gryta som inte bara smakade tråkigt och torrt. Jag älskar svamp - gärna champinjoner och ost ska vi inte ens tala om. Jag skulle nog nästan kunna leva på ost - så länge det inte är grönmögelost - urk. Turligt nog, så blev det i alla fall ätbar lunch idag med! Jag ogillar dock att följa recept till punkt och pricka, så måttangivelserna behöver inte vara helt korrekta för att det ska bli bra. Man får prova sig fram.
 
 
Recept
 
Du behöver:
 
  • 50 gram halloumi eller 50 gram fetaost. Jag använde fetaost, halloumi smakar suddgummi.
  • 100 gram iMat från Oatly. Föredrar man grädd/mjölkprodukter kan man ju använda det istället.
  • 100 gram färska champinjoner. Du kan använda champisar på burk, men - det blir inte riktigt lika gott.
  • Salt, peppar och 1 tsk kinesisk soja.
 
Börja med att hacka svampen i små bitar, smula ner fetaosten i en skål och bryn/stek svampen i smör. När svampen ser helstekt ut, så häller man på fetaosten. Den kommer smälta, så sänk värmen till lite under medel - du vill inte att det ska bränna fast. Rör runt, salta och peppra efter egen smak och häll på iMat och soja. Jag tog ungefär 1 tsk soja - men smaken är som baken, somliga kanske skippar sojan helt.
 
Låt det puttra en stund medan du fixar quinoan. Jag föredrar den mixade quinoan som innehåller både vit, röd och svart. Det är mer tuggmotstånd i den mixade och om du har i en skvätt olivolja när vattnet nästan kokat bort så blir det helt enkelt perfekt. Låt quinoan stå i fem minuter, servera tillsammans med grytan.
 
 
Vill man att det ska bli ännu matigare och öka proteininnehållet ytterligare, kan man slänga i en burk kikärtor eller vita bönor och låta det koka en stund med quinoan. Äter man kött kan man kanske fixa ett par tunna skivor kassler att strimla ner eller varför inte kyckling... Smaklig måltid!

Likes

Comments

Häromdagen såg jag en video som cirkulerade på facebook. Jag följer löjligt många 'matsidor' - för, let's face it - jag älskar mat - men är en oduglig kock. I videon gjorde man honeydew sorbet, med andra ord - honungssorbet. Jag har aldrig gillat honungsmelon, jag tycker att det är alldeles för sliskigt och sött med en konstig eftersmak. Men, den här videon fick det faktiskt att se ätbart ut - receptet var enkelt - så, jag kunde inte låta bli att prova. Jag måste lyckats för det blev förvånansvärt gott! Det såg ut som sorbet och hade den perfekta konsistensen. När man lyckas med något, så bör man dela med sig, så här kommer receptet.
 
 
Du behöver:
  • 1 honungsmelon
  • 4 msk kallt vatten
  • 4 msk flytande honung
  • 1 msk pressad citronsaft
  1. Dela melonen på mitten, gröp ur kärnorna, skär i klyftor och ta bort skalet. Skär sedan frukten i tärningar. Lägg frukten på en plåt eller en bricka med bakplåtspapper - låt den stå i frysen i 6 timmar. Det är viktigt att man sprider ut bitarna så att den kan frysa jämnt.
  2. Kör den frysta melonen i matberedare tills den blir helt mosad och alla bitar är borta. Därefter blandar man i vattnet, honungen och citronsaften. Sorbeten ska ha nästan samma konsistens som en slush - lite, lite fastare. 
  3. Lägg sorbeten i en burk med tätslutande lock och låt den sedan stå i frysen i ca 1 timme. Sen är det bara att skopa upp, äta och se glad ut. Personligen så hade jag kunnat toppa med lite nötter och riven, mörk choklad - men, alla är vi olika. 
 Smaklig dessert!
 
 
And here's the original recipe for those of you who's fluent in english -> Honeydew Sorbet
 
 

Likes

Comments

 
Hel kyckling fylld med plommon, citron och nektariner. Penslad med olja, soya, vitlök, rivet citronskal, salt och peppar. In i ugnen i 40 min, ut för att ösa och pensla lite till, in i ugnen 45 min. Färdigt! Såsen gjorde jag på skyn och jag hade lätt kunnat äta den med sked - som om det vore soppa. Gött!

Likes

Comments

Det redskap jag älskar mest i mitt kök är utan tvekan - mixern. Jag använder den minst två gånger om dagen - om det handlar om lathet eller inte - det är en annan femma. Idag kör vi i alla fall på ett storkok med köttfärsås och bönpasta här hemma. L är dock inte så förtjust i varken kålrot, morot eller ja, grönsaker i största allmänhet - förutom majs och gurka - men, om jag mixar ner det och låter det stå och puttra i en timme eller två, så är det klart som korvspad sen. Inga sura miner och inga klagomål på att det är bitar av både det ena och det andra i maten.
 
Dessutom, så luktar det gott i hela huset. Win, win. Ät mer kålrot. 
 

Likes

Comments