Gillar

Kommentarer

Detta är ett känsligt ämne ett ämne som kan ses som ett problem och ett ämne som det finns mycket dålig samt missledande information om i SEO världen. Jag är säker på att många av er har säkert hört att om man har dubbelkontenta på din sida kommer din sida att bli straffad. Google och andra sökmotorer kommer att nergradera eller blockera din sida om de hittar plagiat eller duplicerat innehåll.

Fakta
Duplicerat innehåll (plagierat innehåll) kan bli ett problem men är sällan något som skulle döda din sida för sökmotorer. Jag ska gå igenom detta och bevisa detta för er.

Vad är duplicate content eller duplicerat innehåll?
Det kan betyda två saker

1. Kontenta eller innehåll på din sida som förekommer upprepade gånger. Alltså samma kontenta och innehåll förekommer på flera sidor.

Varför skulle du vilja ha samma innehåll på flera sidor på din sida?
Ibland kan detta bero på tekniska problem på din sida eller kanske för ett trick. Förr i tiden var det populärt för företag när de skulle inrikta sig på olika ställen och städer kopierade de hela texten på sin sida och skapade en ny sida med en liten ändring som t.ex. endast ändring på staden de skriver om så att texten skulle dyka upp på andra städer också. Kontentan förblev detsamma men texten modifierades lite.

2. Kontenta eller innehåll på din sida som förekommer på andra sidor (plagierat innehåll)
Detta händer kontinuerligt med bra anledningar t.ex. identiska pressmeddelanden som kommer upp på flera sidor eller på nyhetsartiklar eller produktinformation på e-handelssidor. Straffar Google dessa sidor? Nej, men om Google hittar oerhörd stora mängder av duplicerat innehåll för att manipulera sökmotorer kan detta bli ett problem. Googles ingenjörer säger att de vet om att de flesta duplicerade kontentan är av misstag eller avsiktlig men oskyldig. Så i de flesta fallen så straffar inte sökmotorer webbsidor med duplicerad kontenta men det kan hända att de eliminerar några sidor på webbsidan från att bli indexerade.

Lösning
Google har försett med en speciell tagg som de vill att man ska använda för att slippa dessa problem. Taggen ska beskriva var originalkontentan kommer ifrån eller var källan är. Denna kallas för "canonical tag" och ser ut såhär:

<link rel="canonical"
href="http://källan-till-original-sidan.se" />


​​​​

Med vänliga hälsningar
Ufuk Ekici
VD på Designu​

Gillar

Kommentarer

Onlinevärlden startade med konceptet av användargenererad kontenta och många av världens största sidor är baserad på detta. Användarskapad kontenta kan vara en bra SEO strategi.

Vad menar jag med användarskapad innehåll?
Jag menar att besökare eller användare till en sida skapar kontenta som dyker upp på tjänsten eller sidan. De tidiga onlinetjänster under 1980 talet var baserad på detta konceptet. Ett företag kom med en plattform eller ett system och medlemmar genererade de mesta kontentan. Nuförtiden har sidor som Facebook, Youtube, Wikipedia, Twitter, LinkedIN, Reddit och så vidare är alla baserade på "User Content Based Systems". Företaget som driver sidan förser med mjukvaran och användarna av sidan förser med kontenta eller innehåll.

Du kan även göra något liknande genom att skapa en diskussionssektion på din sida. Om du kan attrahera tillräckligt med besökare till sidan så att du kan skapa ett forum så kommer varje gång någon skriver på sidan att skapa ett nyckelord till sidan och ju längre diskussionen blir desto fler nyckelord adderas. Dina besökare bygger nyckelordssidor åt dig. Denna tekniken är dock inte för alla, speciellt inte för nystartade sidor. Du behöver tillräckligt med människor som kommer till sidan för att få diskussionen att rulla. Hursomhelst, denna strategin är något som varit väldigt effektivt för många sidor. Om du får det att fungera får du inte endast SEO boost utan du får även besökare till sidan.

En annan teknik är också att göra kundtjänst till en konversation och den konversationen kommer att hjälpa på sökmotorer. Sidor som har kundtjänst kan ha gemenskapssupport områden. Varje gång någon frågar något skapas ett nyckelord. Många stora mjukvaruföretag har använt denna tekniken för att lyckas. Detta kräver dock mycket planering och mycket energi för att få det att rulla.

​​​​

Med vänliga hälsningar
Ufuk Ekici
VD på Designu​

Gillar

Kommentarer