Header

Nu drar jag vidare till en annan bloggportal.

Använder Blogger en tid innan jag är helt klart med min blogg på Wordpress.

Ni hittar mig här.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Har jag berättat att jag börjat släktforska? Jag är ju så tröttsamt glömsk...

Nåja, i höstas började jag släktforska och har blivit rejält biten. Det är så otroligt spännande.

Idag hade jag bestämt mig för att hitta en speciell bouppteckning. Jag sökte i arkiven i två timmar ungefär. Först stötte jag på två andra bouppteckningar som jag egentligen inte letade efter men de fick jag på köpet.

Vilken lycka när jag sen stötte på just den uppteckning jag letade efter!

Bouppteckningen är gjord den 20 november 1929 och det är skrivet efter min morfars mors död. Hon var gift och bodde i ett hus på Otterön utanför Grebbestad. De levde där av jordbruk och fiske. Av uppteckningen såg jag också att de ägde ett stenbrott. På Otterön fanns det många såna.

Bouppteckningen är intressant eftersom de har radat upp alla tillgångar och värdet på dessa. Jag kan konstatera att min släkt inte precis varit fattiga. Såg ju en hel del bouppteckningar idag och hann se vad folk ägde och vad det var värt. Ofta hade de 0 kr i behållning men lika ofta bara några hundralappar. Min släkt hade hela 11000 kr. Det ni! Det var ju mycket pengar på den tiden. Visserligen låg det mesta i huset och stenbrottet men ändå.

Julia lämnade också efter sig en del kläder som värderades till 150 kr. Jag googlade fram värdet för idag. Det blev 4000 kronor. Oj, rätt mycket pengar för kläder tycker jag.

Intressant också att se vilka djur de hade då. Tre kor, en kalv och 24 höns. Häst hade de inte då men min mamma som bodde där under en del av sin barndom kommer ihåg att det fanns häst där. Men det var alltså efter 1930 eftersom mamma föddes 1930.

Av inventarierna får man ju en fin bild av hur hemmet kunde se ut....divansoffa, piedestal, separator och kärna (skvallrar om att de gjorde sitt eget smör och ost, vilket mamma varit med om att göra) och en hel massa andra ting.

Som två småbåtar och mängder av hummertinor, 75 st. Harv, plog osv osv.

Ett utdrag från bouppteckningen från 20 november 1929.

För övrigt började zumban idag för säsongen....eller inte. Ledaren var hemma med sjukt barn. Så är det. Har man småbarn så blir man mycket borta. Men det gjorde inget, jag körde på min kära crosstrainer istället och överraskade mig själv med att köra ett pass på 30 minuter i bra fart. Det är banne mig skillnad mot när jag började gå på gym på allvar. Då klarade jag knappt av 5 minuter på crosstrainer...så dålig var min kondition. Bättre nu....och som vanligt så blir jag piggare efter ett pass. Känns som jag orkar hur mycket som helst. Träning är verkligen superbra!!

Likes

Comments

Nu är vi inne en bit på det nya året och kanske du har ett nyårslöfte? Inte jag. Det var längesen jag gav några såna. Istället försöker jag bättra mig hela året....det lät väl präktigt?!

Hur vi än gör så känns det väl oftast rätt att liksom börja om när ett nytt år startar. Försöka lura ut vad jag vill att det nya året ska innebära för mig. Fast jag ska erkänna att jag är inte så bra på sånt. Livet liksom bara fortsätter för mig. Kanske jag borde lära mig att sätta fler mål men jag tycker det är svårt. Målen finns där ändå på nåt sätt i mitt huvud.

Istället tror jag att jag har för många mål så ibland blir det totalstopp och jag får inget gjort...lite frustrerande. Att göra en sak i taget har jag fått höra är väldigt bra. Men det passar inte in på mig. Jag skulle ALDRIG kunna göra bara en sak och sen göra det färdigt innan jag börjar på nästa. Nej nej, då skulle jag bli vansinnig. Att ha flera projekt och mål på gång är det enda sättet för mig.

Så nu till månaden tänkvärda.


Du är inte bara ansvarig för det du säger, utan även för det du inte säger.

Martin Luther King

Enligt mig väldigt tänkvärt idag som världen ser ut och vad som händer runt oss.

Likes

Comments

Mitt i alla helger tänkte jag prata lite om fotboll...haha

Ibland önskar jag att jag var mer intresserad av sport. Men bara ibland. Framför allt då fotboll, kanske också ishockey.

Varför skulle jag önska mig att vara mer intresserad då undrar ni kanske. Ja, men...väldigt många älskar fotboll och följer spelen noga. Klart jag vill kunna vara med i en diskussion eller analys av ett spel men men....

Själv känner jag inget behov av att följa sporten tyvärr. Men om jag skulle nån gång verkligen sätta mig in i alla regler och följa en match från början till slut så kanske....men bara kanske...skulle jag förstå tjusningen med att följa en boll.

Vet inte varför jag inte får upp nån större nyfikenhet för detta spel. Behöver jag ju inte analysera och det gör jag inte heller. Eller det kanske precis är det jag gör nu...haha

När några av mina släktingar träffas så blir det oftast prat om det senaste som har med fotbollsresultat att göra.

Men visst är det så att det är ett samtalsämne mindre jag kan följa eftersom det som sagt är många som älskar fotboll.

Å andra sidan finns det annat som jag älskar så jag behöver inte önska att jag ska intressera mig mer för sport. Jag är så nöjd med mina egna intressen. Men vem vet, en dag kanske jag får upp intresset. Man ska aldrig säga aldrig, eller hur?

Likes

Comments

En stor del av mina nyårsaftnar har jag tillbringat ensam eller "bara" tillsammans med man och barn. Några större utsvävningar har det aldrig varit för min del. Ibland har jag saknat det, speciellt när jag var yngre, men numer ser jag det mer som att det blir en bonus om jag får vara med om nåt roligt. En nyårsafton hemma helt själv får väl gå det också, för allt blir vad man gör det till. Men jo, visst finns det säkert många som känner sig ensamma och ledsna under större helger. Det är baksidan.

Nyår 2016 innebar för min del att jag blev inbjuden av en fin granne på champagne (det ni!) och pepparkakor och diverse godis.

Tyvärr fick jag ju hålla igen på godiset för efter den fina stunden med grannen så gick jag de få stegen hem till min syster och festen som skulle vara där. Vi var ett gammalt tappert gäng som känt varann sen skoltiden.

Min syster och hennes man, M + P, O + L och jag. Min syster, M, O och jag bodde i kollektiv på 1970-talet när det begav sig. Haha... Vi var ytterligare en medlem men honom har vi tyvärr tappat kontakten med.

Det är oerhört värdefullt att fortfarande ha kontakt med dessa människor. Så roligt att få följa hur vi utvecklas och hur vi tänker idag jämfört med igår. Samtidigt är det svårt att ta in att vi alla nu har vuxna barn och att det nu istället är vi som börjar bli gamla....livet är konstigt och underbart och fruktansvärt kort. Tycker jag.

Menyn på nyår brukar vara alldeles speciell och vi delar upp tillagningen på de som är med. Men jag slapp undan....hmm...haha

Förrätten var hur delikat som helst. Grillad getost med tranbärssås. Snyggt upplagd och otroligt god! Tack Paul! Det gjorde du bra! Hade lätt kunnat äta en tallrik till.

Huvudrätten stod min syster för. Den var också kanongod. Bägge rätterna måste jag pröva att göra nån gång.

Min syster bjöd på kyckling (skulle varit kalkon men den var slut) med ugnsgrillade rotfrukter till. Mmmm....så smaskigt!

Tack kära syster för all god mat du gör och denna rätt var sagolik!

Det var en balsamicosås till som förhöjde smakerna och god ädelost och päron. Mumselimums.

Sist ut var efterrätten och den stod O + L för. Nja, det är nog mer rättvist att säga att det var L som stod för den.

Smarriga chokladbakelser med mycket och god chokladsmak. Roliga figurer också. Jag åt två stycken...men det gjorde vi nog alla. Kvällen var ju lång vet ni.

I väntan på tolvslaget spelade vi tjejer två olika spel. Bland annat det här:

När då då? Har ni spelat det nån gång? Det är jätteroligt. Man får ett påstående och så ska man bestämma sig för om vilket årtal det är utifrån de årskort man redan har. Lärorikt också.

Killarna satt hellre och löste världsfrågorna. Det hade jag också gärna gjort men att spela spel är också roligt. Men jag tror inte killarna löste problemen om jag ska vara ärlig...hehe

Så till slut ringde klockorna in år 2017....herregud....jag minns glasklart när vi gick in detta årtusende....är det 17 år sen?!?!?!

Det smällde en stund men det gick ganska fort över. Skönt!

Hoppas ni också haft en fin nyårshelg!

Likes

Comments

Nu säger vi hej då till år 2016. Snabbt gick det som vanligt. Usch...jag vill inte att det ska gå så snabbt, kan jag få bli 200 år tack?!

Jaja...att åren går kan man liksom inte göra något åt. Bara att acceptera. Under tiden får man se till att skapa så många och goda minnen som man bara kan.

Nyårsafton firar jag med min syster och några gemensamma vänner. Vi har känt varann sen tonårstiden. Det blir god mat och mycket diskussioner och skratt misstänker jag. Helt i min smak.

Hoppas ni får en bra nyårsafton vad ni än hittar på. Jag har firat många nyårsaftnar själv och det har gått bra det också. Det blir vad man gör det till...så jag önskar er alla

GOTT NYTT ÅR!

Likes

Comments

....trots att solen sken så härligt så lockades jag ändå av att de nu har 50% rabatt på allt i våra 4 bra second hand affärer i Kungälv. Tänkte först traska från Ytterby till Kungälv men jag har en krånglande fot som gör att jag är rädd för att gå längre sträckor vilket förstås är helt nonsens. Det är troligtvis bättre att gå....jaja, jag får skylla på att det blåste kallt då istället....

I vilket fall är det ändå en liiiten bit att gå från bussen ut till de där fyra second hand affärerna så lite sol fick jag i alla fall.

Fynd gjorde jag också. Det blev en hel del faktiskt. Hade jag inte riktigt räknat med men det är lika bra att passa på när det är så billigt och det är saker som jag bara "måste" ha. Haha

Det här är vad jag kom hem med idag.

En plåtburk....älskar såna och har några nu...
En mysbyxa...behöver förnya. Mina gamla håller på att gå sönder...
En sjal i kashmirull...wow...för 10 kronor....fast om den är äkta vet jag inte...men den är i alla fall fin tycker jag

Några tavlor. Inga original men vad gör det. Jag älskar konst och hade gärna haft mer på mina väggar men man kan inte få allt här i världen.

Och så fick jag se en matta som jag inte kunde låta bli. Eller ska det vara en slags robust duk....hmm...vi får se hur jag använder den. Som synes så var ju Agnes tvungen att testa den direkt. Haha

Det var min dag idag. Nu måste jag snart förbereda mig på nyårsafton. Ska fira hos min syster tillsammans med gemensamma vänner. Blir säkert trevligt men nu längtar jag faktiskt lite efter den riktiga vardagen.

Likes

Comments

Idag är jag trött. Glad och lycklig, men trött.

Efter ungefär två månaders förberedelser av min glöggfest och sen en vecka efter julafton så har det varit en tid av mycket stök i köket. Jag älskar att förbereda inför jul. Att få laga till mumsiga maträtter och godis. Att få köpa lite julklappar och försöka slå in paketen på olika vis.

Ser ni min lilla ansträngda min här? Haha...det gör inget att jag nu är trött för allt är självvalt. Det spelar ingen roll vad jag väljer att göra, så länge det handlar om att umgås med flera människor så blir jag i slutänden ganska så rejält trött. Fast kanske mer åt det mentala hållet. Jag får stort behov av att få vara ensam en hel dag, som idag. Fast jag har ändå varit en sväng till mamma och pappa. Men resten av dan har jag faktiskt vilat på sängen med min kära katt Agnes på magen. Sen har jag slappat i soffan med en god bok och nu sitter jag här vid datorn.

I år var vi hos min syster på julafton. Vi brukar alltid ha knytkalas så vi delar upp matlagningen mellan oss. Jag gjorde i år bland annat en grönkålssallad och två olika rödkålssallader, en "vanlig" och en Paleo. Det är min dotter som äter Paleo och därför får ju också hon sitt. Fast hon gör sin egen mat också.

På min sons lista stod fruktsallad och han och hans sambo kom åkandes från sitt hem i Strömstad med världens största fruktfat...haha...halva salladen var klar när de kom till mig på julafton. Sonen ställde sig i köket och gjorde färdigt den härligt fräscha salladen med, var det 5 olika melonsorter?

Vi hade bestämt att vi ville ge varandra lite julklappar (vi körde julklappsleken hos min syster) så det fanns lite under min lilla julgran. Det var mysigt att få rå om mina barn lite så där alldeles för oss själva en stund.

Ett ganska så stort paket var från sonen och dottern.

Det visade sig innehålla något jag länge velat ha. En percolator! Det blir så väldigt gott kaffe i en sån och dessutom är det praktiskt när man får många gäster.

Tack mina kära barn!

Lagom till tresnåret tågade vi iväg till min syster. Hon bor ju bara några minuters gångväg härifrån så det är ju inte långt. Men det blåste och regnade småspik och med alla matvaror vi hade i släptåg så fick vi ändå ta bilen. Utom min dotter som sprang före. Hon fick knappt plats i bilen av all mat....vi trodde nog vi skulle utspisa en hel garnison....?!

Här är en del av det vi åt under julafton. Gott var det och väldigt skönt med en fruktsallad efteråt.

Ser ni att det är två skinkor? Den ena är "traditionell", en från butiken som är rimmad eller förkokt. Men min dotter och jag hade gjort en egen på färsk skinka. Alltså en skinkstek utan några tillsatser. Den blev väldigt god och har gett mig lust att fixa till ytterligare en för att använda som smörgåspålägg. Jag har slutat att äta såna där inplastade skinkpålägg. Tycker inte det verkar sunt. Men att göra smörgåspålägg från grunden själv måste ju vara mycket bättre?

Vi hade roligt hela kvällen. Skrattade mycket och jag kände att jag ofta bara satt och tittade på mina barn och njöt. Så underbart att få umgås med de på samma gång och tänk att jag, som "misslyckats" så med det mesta i livet har fått två barn som det verkar gå så bra för, på alla plan. Kan man vara annat än lycklig då? Nej, det kan man inte....lycklig är ordet!

Här sitter min älskade son och dotter med min mamma (som snart blir 87) vid sin sida.

Hoppas ni som läser detta också har haft en skön julafton. Det är ju inte alla givet att ha det så här härligt, det är jag mycket medveten om och jag är otroligt lyckligt lottad.

Avslutar med en bild av min dotter som älskar att fota precis som jag.

I bakgrunden hänger en tavla. Gjord av min systersons sambo. Den är så vacker!

Likes

Comments

och jag kommer mest troligt inte att sitta speciellt mycket vid datorn.

Annat lockar, som att göra mer julmat och njuta av julhelgen tillsammans med familjen.

Så jag önskar er alla kära läsare:

Likes

Comments

Vad tycker ni om kyrkor?

Själv tycker jag det är fascinerande byggnader. Många är vackra och storslagna. Andra kanske mer intressanta än vackra.

Jag brukar inte gå på gudstjänst. Anser att jag är agnostiker så den biten har jag inget behov av. Däremot kan jag ibland känna behov av att bara gå in i kyrkrummet och andas in lite ro och tystnad.

Att också få uppleva konserter i ett kyrkorum är oftast helt magiskt. Jag har också några gånger sjungit i kör i Strömstad kyrka bland annat. Det är en alldeles speciell känsla. Positiv sådan.

Ibland kan jag också få en lust att bara gå in, tända ett ljus och prata lite med "gud", vem nu det är....och säga till hen att nu får det banne mig vara nog. Se till att få ordning i världen. Inga mer krig. Varför ska oskyldiga barn och andra lida, helt i onödan? Det kan jag inte förstå.

Det finns en kyrka som betyder mycket för mig och det är Grebbestad kyrka. Den ligger uppe i norra Bohuslän.

Min mammas familj kommer därifrån och i den kyrkan har det varit både bröllop och begravningar som jag varit med på. Det sorgliga för min mammas släkt är att ingen bor kvar i just Grebbestad, men det är väl inget konstigt idag egentligen. Man var mer stationär förr i tiden.

Alla bilder här är tagna under olika år under de senaste tre åren.

Läs gärna mer om kyrkan här

Grebbestad lite från ovan - kyrkan nere till höger i bilden - bilden är lånad! 
Kyrkan sedd från Folkhögskolan
Den magnifika orgeln

Likes

Comments