Header

Schhh...stör ej!
Matte! Jag har fångat en dammvippa!
Dumma dig matte! Varför har jag baddräkt på mig??
Du ser mig inte matte!
Bästa sängen nånsin!
Men Caelyn, vad har du gjort?! Vadå? Det blev ju en koja...
Kattyoga
Alltså, detta är egentligen MIN sovplats....säger båda....
Balansakt
Rrrooaarrrr....jag är en tiger!
Är det så här man får fram maten??
Vem släckte ljuset?!?

Likes

Comments

Jag har en förkärlek för orientalisk inredning eller marockansk, men det är kanske i stort sett samma slags inredning.

Drömmer om en stor härlig, färggrann matta att ha i vardagsrummet. Några stiliga taklampor som skänker ljus med lite mystik och doftljus.

I mitt hem just nu finns det väl inte så där jättemycket inredning som påminner om det orientaliska, men några saker har jag väl ändå. Till exempel ett sånt där litet brickbord. Där ståtar en enorm krukväxt som snart tar upp hela rummet (lite överdriver jag där).

När jag tänker efter så är det nog det enda jag har....oj då...det var illa. Skulle ju hemskt gärna vilja ha en stor matta som jag nämnde i början. Nån av de här till exempel.

När jag är på second hand så letar jag ofta efter några härliga mattor men hittar sällan. Det gäller att ha lite tur när man ska fynda.

Nu behöver jag ju inte bara begränsa mig till second hand förstås. Det finns ju auktioner också fast då blir det oftast dyrare. Men skam den som ger sig....jag får väl spara och hoppas på att jag vinner något som jag kommer att buda på.

Under tiden drömmer jag vidare om mitt orientaliska mystiska hem....


I samarbete med Svenska Auktionsbyrån

Likes

Comments

Det är så med vissa låtar att de sätter igång nånting. Den här gör att jag helt enkelt MÅSTE röra mig till musiken...annars blir jag galen...haha

Tycker du också om den här låten?

Likes

Comments

Förra lördagen tog min syster och jag en tur till Borås - textilens förlovade stad.

Numer är det inte bara textil och mode som lockar till Borås. Nej, nu finns det också ett antal mycket mysiga caféer och matställen. Denna lördagen fick vi smaka på bägge delarna. Det ni!

Vi passade även på att träffa min dotter förstås. Hon bor i Borås och jobbar också inom textilbranschen. Närmare bestämt inom Concortio Fashion Group där Cellbes, Halens, Bubbleroom och Discount24 ingår.

Min syster fryser på sin arbetsplats och var på jakt efter nåt ulligt skönt och snyggt. Hon hade hittat en designer i Borås och vi fick komma dit fast det egentligen är stängt på lördagar.

Vilken trevlig butik och vilket informativt och trevligt bemötande! Vi fick oss en lektion i tillverkningen av dessa helt underbara kläder och vi fick prova hur mycket vi ville....vilket vi gjorde.

Det blev kaffe och kaka också för det är tröttsamt ska ni veta att prova kläder....haha

Lite bilder från butiken och ägaren/designern Kajsa Blom

Märket heter MOD och Kajsa delar ägandet och design med sin mor Gudrun.

Se mer på deras hemsida modboras.se

Både min syster och jag blev helt betagna av kläderna. Så vackra och enkla i designen. Tidlösa och samtidigt väldigt praktiska. De flesta plagg är sydda av lammull och värmer bra när det är kallt och kyler när det är varmt. Plagg för en livstid. Visst, man får betala en slant. Men det är de helt klart värda. Jag ska spara och önska mig julpengar....

Här är lite av det vi provade, min syster och jag.

Här poserar min lillasyster. Visst är hon fin, både hon och koftan?!

Här försöker jag posera lika bra....haha

Nu var ju inte det plagget designat av MOD men av Olars Ulla, ett annat märke med fina kläder.

En stilren och vacker klänning från MOD. Den satt bra på mig även om jag har en liten mage. Men vad tusan....Det är svårt att leva utan mage....Den var så skön att ha på sig!

Några andra modeller jag föll för som kommer från Olars Ulla.

Den här boan av fårull var fräck!

Smycken fanns det också. Riktigt coola sådana!

Som sagt, det blev en trevlig stund i denna butik. Vi var där lääänge. Men det var svårt att gå och det var trevligt att prata med Kajsa. Så tack Kajsa för att du öppnade upp affären för oss och fick se alla era fina alster och gott kaffe så att vi orkade prov

Efter detta äventyr tog vi oss ner till centrum för att träffa min kära dotter och shoppa runt lite i centrala Borås. Jag fönstershoppade, får hålla hårt i mina pengar.

Sen blev vi förstås hungriga och just nu finns det bara ett ställe jag kan tänka mig i Borås för maten där är HELT UNDERBAR och det är buffé så man blir rejält mätt!

Stället jag pratar om är Raw Food Café.

Som namnet antyder är det bara rå mat men ack så gudomligt gott. Kan man kanske inte tro men jag lovar, till och med en inbiten köttälskare och älskar av varm mat blir inte besviken. Vi åt så vi storknade! Och vi blev glada som synes!

Nåväl, när vi sen var proppmätta så orkade vi ett klädställe till. Denna gång en second hand butik som är något alldeles speciell. Riktigt lustfyllt att gå omkring där och alltid finns det nåt som man vill ha. Tyvärr hade jag varken råd och det plagg jag provade var för litet så det var väl tur....

Här ser ni ägaren till Veras Garderob

Lite miljöbilder (en del dåliga, förlåt!) från Veras Garderob.

Hittar du något kära dotter?

Ah! 1920-talet....jag fullständigt ÄLSKAR kläderna från det decenniet.

Bjuder på en liten video också från butiken även om den är skitdålig. Fattar inte varför jag aldrig kan lära mig att filma låååångsaaammareeee.....!! Jag är i alla fall på övervåningen och filmar. Där uppe kan man ta en fika om man vill.

Likes

Comments

ja alltså...återigen har det gått flera dagar utan något inlägg.

Men jag har fullt upp.

Kommer inte ihåg om jag nån gång berättade att jag ville bli flyktingguide i vår kommun. Men efter samtal med Försäkringskassan så struntade jag i det. Det verkade så krångligt och konstigt så jag tänkte att jag tar upp det när jag blir ålderspensionär.

Men jag behövde inte vänta till mars nästa år när jag blir 65.

För i augusti flyttade det in en familj från Syrien (närmare bestämt från Homs, där det varit strider) i grannhuset.

En sommarkväll när jag var ute med min katt Agnes så kommer det en ung tjej emot mig och säger på bruten svenska: "Hej, vad heter du? Bor du här?"

Jag blev glad eftersom jag älskar att lära känna nya människor och den här tjejen var härlig att prata med. Efter en stund ropade hon på sin faster och hon kom också ner och började prata med mig. På den vägen är det....

Numer är jag inte bara flyktingguid (inte genom kommunen dock utan helt frivilligt på egen hand) utan jag har också blivit en vän till hela denna härliga familj.

Vi umgås mycket och jag blir ofta bjuden på mat. Jag älskar deras otvungna sätt att umgås. Det är mycket skratt och barnsligheter....haha...men vi kan också vara allvarliga och vi har pratat lite om kriget.

De är helt vanliga människor som inget hellre önskar än att få leva i fred i sitt land. Men det går inte att leva där nu. Går och går....men det är inget bra liv. I vissa områden är det ju förvisso helvetet på jorden, det vet vi ju.

Nu är jag snart språklärare för hela släkten....haha...det är jätteroligt och av bara farten har jag också lärt mig några ord på arabiska. Studerar lite också på egen hand, verkligen ett fascinerande språk och skriftspråket är något alldeles speciellt, vackert och svårt, men faktum är att det går att lära sig om man anstränger sig.

Att vara en människa som är otroligt nyfiken på andra kulturer men inte har råd att resa så är det här ett gyllene tillfälle för mig att få känna in en annan kultur. Och det får jag göra med besked.

Jag har fått så många aha-upplevelser av än det ena och än det andra slaget sen jag lärde känna K, S, A, O, A, A, S och några till i familjen som jag ännu inte träffat men som jag lär göra.

Varje gång jag kommer till dem erbjuds jag arabiskt kaffe och det kan jag inte säga nej till. Det är gott. Till det serveras ofta färska dadlar och baklava.

Ofta får jag mat, antigen äter jag med familjen eller så kommer de med mat till mig. Jag antar de är tacksamma för den hjälp de får av mig.

För jag följer med Kafa till alla hennes myndighetsbesök (och de blir många) för att hjälpa till med språket och hålla reda på alla papper. Till vissa besök väljer hon tolk och det är jättebra, för det är så mycket information.

Nu har Kafa äntligen fått personnummer (efter att vi varit på Skattemyndigheten och skyndat på) så nu kan hon börja på SFI vilket hon gör på måndag. Så skönt för henne! Hon har tyckt det varit jobbigt att vara hemma och vänta.

Nu hoppas hon på att snart få komma ut på praktik på en förskola. I Syrien var hon med i ett kvinnokollektiv som drev en förskola. Jag har märkt att hon är driftig och väldigt energisk. Hon pluggar svenska själv - varje dag - och vill verkligen lära sig så att hon kan få ett arbete. Jag peppar henne och känner mig faktiskt stolt för hon är så duktig.

Har fått mycket känslor för den här familjen. De är så varma och generösa och roliga! Vi skrattar ju hela tiden....haha

Det har gått upp för mig vilka svårigheter de tampas med. Ta bara det här med att handla till exempel.

En gång ville de ha Osaltat salt men det finns ju inte sa dem. Jodå, sa jag. Kom nu så går vi till affären.

Väl där, så gick vi fram till smörhyllan och för första gången insåg jag att det finns 3 olika slags smör. Osaltat, normalsaltat och extrasaltat. Jodå, jag har väl noterat det förstås förut men inte svårigheten med det...för...

A sa när jag tog ner det Osaltade saltet "nej nej inte det paketet...vi vill ha ett UTAN salt...." Ja, svarade jag, det här saltet har inget salt i sig...." men....försöker A.....det står ju Osaltat"

Ja, svarar jag men det betyder att det inte är något salt alls i det smöret.....fattar ni svårigheterna?

Det vimlar faktiskt av såna svårigheter. Så de behöver ledning och hjälp bara för att gå och handla.

Men det är ju faktiskt det minsta bekymret för just K. Hon har bara fått uppehållstillstånd i 1 år och hon vill inte tillbaka till Syrien. Så hon är naturligt lite orolig för framtiden.

En av hennes bröder däremot är just nu i en avskyvärd situation. Han är gift och de väntar sitt första barn i november.

Nu är det så att de har ett boende som dömts ut av kommunen....de FÅR INTE bo kvar men har INGENSTANS att ta vägen. Kommunen verkar inte hjälpa till och de är hänvisade till bostadsköer där folk har stått i kö i decennier....

Det har blivit väldigt svårt för flyktingar att få nånstans att bo och jag tycker det är smärtsamt. Visst borde det väl finnas nån liten lägenhet nånstans?? Det gör verkligen ont i hjärtat när man pratar med dessa människor. Fina fina S som bara är 26 år ska föda sitt första barn och de har ingenstans att vara. Nej, det är bedrövligt.

Jag tänker kontakta kommunen för att höra om det verkligen går till så här. Kan liksom inte tro det. De kan väl inte bara lämna de vind för våg??

Sen var jag med en gång också till en annan släkting som bor i Kungälv. Jag tror jag hamnade i chock. De såg det på mig när de berättade vad han betalar i hyra....8000 kr i månaden för ett råtthål!!!! Jag blir så jävla förbannad. Ja, nu svär jag! Jag vet ju sen tidigare att detta existerar: människor som skor sig på människor i nöd. Det är så förbaskat fult och jag blir asförbannad!

S. såg det när jag ifrågasatte summan och han svarade lite uppgivet "men vad ska vi göra? Vi vet att det är för mycket pengar och att huset är hälsovådligt men vi har inget val...."

Nej, det är just det. De har inget val och att en del människor väljer att sko sig på deras utsatthet gör mig heligt förbannad faktiskt.

Nej, nu får jag sluta innan jag exploderar av ilska.

Ta hand om er och ta hand om varann. Man vet aldrig när man själv behöver hjälp.

Likes

Comments

För då är det ju zumba som jag älskar!

Imorgon kommer jag att försöka göra likadant som dessa tjejer....i vilket fall kommer jag att ha roligt!

Just rörelserna till denna låten är så roliga att försöka dansa till. För varje gång blir jag bättre....om jag inte tänker så mycket blir det bäst, börjar jag tänka kommer jag bort mig i stegen direkt. Haha

​Ha en skön söndagskväll och en bra början på veckan!

Likes

Comments

Om jag fick lov att drömma, då skulle jag:

  • ha så mycket pengar att jag kunde köpa en brahusbil
  • sen skulle jag dra neröver till södra Europa under november, december, januari och en del av februari
  • troligtvis flyger jag hem över julen till Sverige
  • i slutet av februari åker jag långsamt uppåt Europa mot Sverige
  • stannar på vissa intressanta platser några dar
  • sen när jag kommit tillbaka till Sverige så bestämmer jag mig för var jag vill bo under den svenska våren, sommaren och hösten.
  • kanske jag är på samma plats hela tiden
  • eller så kör jag omkring och besöker olika platser

Det vore ett drömliv för mig faktiskt. Förutsatt att jag har ett sällskap, vän eller partner. Annars kan det kanske bli för ensamt. Eller inte....jag är ganska bra på att skaffa nya vänner så jag skulle säkert få några utmed vägen. Men jag tänker mer på sällskapet i husbilen när man är på väg.

Tänk vad skönt att slippa alla grejer som man lyckas skaffa sig i ett större boende?! Det är ju egentligen helt vansinnigt!

De husbilar som finns nu är ju som små hem. Där finns allt man behöver.

Tänk att bara plötsligt bestämma sig för: jag vill bo vid havet. Jamen, då tar man husbilen och letar upp nån bra camping nära havet och så är det bara att njuta.

Fast hur blir det med mitt odlingsintresse kan man ju undra. Jamen, det finns lösningar på det. Helt klart.

Snälla, kan någon ge mig en husbil?

Typ en sån här!

Likes

Comments

I fredags var jag hemma en sväng till min syster.

Hon är ledig på fredagar och ibland blir vi bjudna på brunch, mina föräldrar och jag.

Alltid lika roligt och gott, min syster är en fena på att laga god mat!

Efter maten tog jag fram min stickning och vi lyssnade till underskön musik.

Enligt mig finns det inget bättre sätt att starta en helg på!

Likes

Comments

Välkommen Oktober månad....jag undrar bara stillsamt vart sommarmånaderna tog vägen? Hur blev det plötsligt oktober??

Som vanligt går tiden alldeles för fort, jag hinner inte med. Men vem gör inte det, vi sitter alla i samma båt och alla tycks uppleva samma sak när det gäller just tid. Verkar som det är nåt inbyggt i oss. Ju äldre vi blir desto fortare går tiden.

Ni som är unga säger också att tiden går fort men vänta bara.....hehe...när ni passerar ungefär 50 år då rusar det på alldeles förskräckligt. För det var väl nyss jag fyllde 50? Nähä, var det 60?? Ok då....

Jaja, snart är jag väl 80....och då hoppas jag att jag sitter kvar här och pratar med er. För jag vill vara med tills jag blir åtminstone 110 eller nja, kanske 120....eller....hellre....flera hundra år, med bibehållen hälsa då alltså. Haha

Men då vill antagligen inte ni prata med mig för då ser jag väl inte klok ut kan jag tänka.

Nej! Nu ska vi bli lite seriösa för rubriken är faktiskt Månadens Tänkvärda.

Så här kommer den då men först lite bilder från idag.

Hösten har definitivt kommit.

​OM VI INTE HJÄLPER VARANDRA

-

VEM KOMMER DÅ ATT GÖRA DET?


Barbara Mandrell, amerikansk sångerska

Likes

Comments

och anledningen var att K fått svenskt personnummer.

Så nu kan hon börja läsa svenska på SFI. Äntligen! Som hon väntat....

Men tro inte att hon legat på latsidan. Nej då, det studeras flitigt svenska hemmavid.

Men när man nu fått personnummer då måste man ju baka en tårta!

Det blev även Baklava. Vilken fest!

Likes

Comments