Idag avslutas mitt projekt officiellt och därmed min blogg. Jag kommet troligen låta den ligga kvar ändå eftersom den innehåller en bra liten receptbank.

Jag känner att jag har lärt mig mycket om att vara vegan som jag tar med mig vidare i livet.


För- och nackdelar med att vara vegan:

Nackdelar:

-Man saknar Ben & Jerry.

-Man känner sig hela tiden begränsad i sociala sammanhang.

-Man kan lätt få brister om man inte är noga. (Ex b12-brist & järnbrist).

-Om man är känslig kan man få ont i magen av bönor och linser, pga den höga halten av oligosackarider. Då kan man av samma anledning ha svårt med soja-produkter (om de är gjorda av hela sojabönor och inte bara isolerat sojaprotein).

-Det är identitetsbyggande, ånga har förutfattade meningar om hur man är.

-Man får massa frågor. Känner sig ifrågasatt och onormal.


Fördelar:
-Man känner sig som en fett bra människa etiskt eftersom man inte utnyttjar djur.

-Man känner sig miljömedveten.

-Det finns en massa roliga recept (t.ex bönmaränger).

-Om man inte har problem med oligosackarider är det inte så svårt att få i sig protein (bönor, linser osv).

-Bra att undvika komjölk av flera anledningar. (Ex slembildande, inflammatoriskt och synd om kons barn som egentligen skulle få mjölken).

-Det är identitetsbyggande. Man kan lätt bonda med andra veganer.

-Man får massa frågor. Kan inspirera folk och ge dem nya synvinklar


Vill också säga att mina föräldrar är bäst som alltid tar mina projekt och idéer på allvar och låter mig testa mig fram och göra mina egna val i livet.

För det är viktigt för mig.

Alice out.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Rårakor är en enkel rätt med sjukt få ingredienser. 10 mellanstora potatisar blev lagom toll mig och mamma. Vi åt rårakorna med rårörda lingon, vilket man gör genom att helt enkelt hälla lingon och socker i en skål, och röra tills sockret löst upp sig.
Kan tänka mig att det är gått med något yoghurtaktigt/gräddaktigt till de också.
För att få receptet veganskt använder man något annat att steka i än smör.

Likes

Comments

Nu är jag hemma från den nästan årliga resan nedåt i landet där vi hälsar på släkt och vänner. En rätt som jag lagade till släkten, och som jag även tidigare har lagat till gäster är pasta rosso, en mjuk tomatsås som typ alla gillar.
Här är receptet:

http://foodpharmacy.se/2015/02/basta-tomatsasen-till-barnen/

(Skriver på mobilen och vet inte hur man gör direktlänkar därifrån såatteeeh)

I originalreceptet kombineras såsen med bönpasra men det går lika bra med ex spaghetti eller risnudlar.

Bild ett med risnudlar och bild 2 dagen efter med glasnudlar.
Spaghetti är nog säkraste kortet, men har ingen bild på den varianten.

Med kärlek,
Alice

Likes

Comments

Det här lagade jag till middag för ett tag sen när jag ville slänga ihop något lite snabbt (inspirerat av ett recept från gröna kassen). Man kan använda lite vad man är sugen på / har hemma. Det här använde jag:

(4 portioner)

-Pasta för fyra personer (ca 400g)
-1 burk svarta bönor
-1 paprika
- några soltorkade tomater
-1 burk småtomater
-Oliver
-3 msk pesto (tror urtekram har en vegansk, annars kan man ta olivtapenade)
-1 dl sojagrädde
-1 viklöksklyfta
- 2 nävar färsk basilika
- örtsalt & svartpeppar

Gör såhär:

-Koka pastan.

-Häll bönorna i ett durklag och skölj.

- Hacka paprikan och soltorkade tomaterna i mindre bitar. Skär minitomaterna i halvor.

-Lägg pastan i en stor skål och häll i grönsakerna och bönorna. Lägg i oliver.

-Häll i pesto och sojagrädde. Pressa i vitlöksklyftan. Krydda med örtsalt och svartpeppar. Blanda.

-Hacka basilikan grovt och lägg på den.

Tada!


Likes

Comments

För några kvällar sedan var vi och åt på Holy Cow, vilket är en indisk restaurang nära Skanstull. Visste redan innan att det fanns många vegetariska alternativ men fick en trevlig överraskning när jag bläddrade i menyn och hittade en hel sida med veganska rätter + vegansk Mango Lassi (typ indisk mango-milkshake). Var tvungen att ta en "3 veganska rätter" för att testa lite olika. Allt var mycket gott, särskiljt spenatgrytan (haha den hette något som lät godare men kommer inte ihåg). Veganska Naan-bröd hade de också. Visste inte ens att de vanligtvis var icke-veganska, men fick min på en egen tallrik så antar att det var någon skillnad (smör?).

Kor är ju också faktiskt heliga i Indien så de äter inte nötkött. Man äter inte heller griskött (de anses som smutsiga djur). Enligt det jag har hört är faktiskt normen att den mesta av maten är vegetarisk. Ska definitivt utforska Indisk matlagning. Nörda kryddor och sånt. 

Har varit lite lat med att lägga upp recept på senaste tiden men har haft lite annat för mig. Just nu packar jag till den årliga resan till släkten i Skåne, samtidigt som jag ska laga middag till en kompis.
Har dock bra recept på lager så det kommer tids nog :)

Likes

Comments

Innan du läser detta inlägg:

Det här är min högst personliga uppfattning och jag representerar inte på något sätt veganer som grupp.

Det här inlägget handlar om hur svårt det är att vara 100% vegan i ett samhälle där kött är norm. Att det ena drar i en etiskt och det andra socialt. Jag tar även upp varför jag inte längre benämner mig själv som vegan.

Inlägget kritiserar en väldigt liten del av veganrörelsen, den delen som sprider onödigt mycket negativitet bakom sin datorskärm. De jag pratar om är en mikroprocent. Vill även understryka att det finns enormt många superhärliga veganer. De flesta är faktiskt helt magiska & fredliga, och kämpar för en bra sak, sjukt beundransvärt att välja den vägen. Fastän de ofta får skit för det.

Det finns också ett stort hat på internet mot veganer. Internetkriget mellan veganer och omnivorer kommer jag ta upp i ett senare inlägg.

Sådär, med det sagt, idag tänkte jag problematisera saker och ting lite. (mm "lite"...)

Jag äter inte längre 100% veganskt (nu är det snarare typ 95%). Det är inte för att maten var äcklig, ensidig eller jobbig att laga. Tvärtom har jag lagat massa enkel, färgglad och supergod mat. Mycket mer än det jag hunnit dela med mig av i bloggen. Problemet handlar om normer och sociala situationer.

Normen i samhället är att äta kött, mjölk och ägg (=animalier). Det är alltså standard och det som de flesta människor äter. Eftersom vi lever i ett konsumtionssamhälle styr efterfrågan utbudet (haha tb so-lektioner i högstadiet). Det som flest folk vill köpa finns det mest av i affärerna. Om vi pratar mat är det också dessa produkter som finns på restauranger, caféer, i matlagningsprogram och kokböcker.

Kort och gott omges vi av animalisk mat.

Eftersom vi människor tycker om att äta tillsammans byggs många sociala situationer och traditioner kring animalisk mat (ex söndagsstek, gå på restaurang, ta en fika, testa den nya glassorten, se på film och äta choklad/glass, grilla, bjuda på middag, tårta för att fira, julskinka, påskägg, sill på midsommar, gelatingodis på halloween, efterrätter osv).
Man äter detta för att bidra till en trevlig upplevelse tillsammans.

Som vegan kan man då känna sig exkluderad.

"Men kan man inre bara 'fuska lite' då?"

På internet har jag upplevt att en liten del, dock alldeles för många, inom veganrörelsen är väldigt otillåtande mot andra när det gäller att göra undantag. Någon slags skuldbeläggning uppstår så fort något kan uppfattas som icke-veganskt. Ex:Som att det är nån slags grej att "avslöja" att folk (ex här Miley Cyrus) inte är "riktiga" veganer. (Förresten så är de flesta churros veganska...)

Om man vid något tillfälle äter lite ost har man brutit någon sorts helig lag och får inte kalla sig vegan.

Jag gillar inte att förbjuda saker. Jag vill inte känna att det är fel att äta glass när jag är på semester i Italien, eller att jag inte borde smaka min kompis hembakta kakor. Jag kan inte heller ta med mig mat var jag än går, i bland får man ta det som finns. Och de grejerna gör inte så stor skillnad heller, det handlar om vad man gör i vardagen. För mig gör det det i alla fall, (sen finns det ju folk som är väldigt noggranna av principskäl, cred till dem.)

Att vara vegan blev för mig inte ett sätt att bryta mig fri från samhällets dåliga normer. Jag har insett att det bara innebar att skriva under på nya regler för hur jag skulle leva. Jag satte en stämpel på mig själv, blev "en vegan".

När jag blev vegan fick jag ofta hört saker i stil med "Kan inte du äta *det*?" & "Ja juste, du kan ju inte äta *det*" & "finns det något du kan äta där?"

Jag kan äta exakt vad jag vill äta, och just därför väljer jag (när det finns valmöjligheter) vilka industrier och företag stödja. Men det behöver jag inte sätta upp regler för att göra, det känner jag naturligt.

På senaste tiden har jag lärt mig så mycket att jag känner att jag inte behöver någon som berättar för mig vad jag ska eller inte ska göra. Jag har förstått hur samhället och djurindustrin fungerar tillräckligt väl för att kunna göra mina egna val.

Veganrörelsen har lärt mig enormt mycket och fått mig att ifrågasätta saker jag tidigare såg som självklara. Men jag är inte "en vegan", jag är så mycket mer. Jag är Alice. En levande varelse med tankar, känslor och minnen. Jag har en egen moral. Jag vet vad jag står för och vad jag tror på..


Jag tror på att vara en medveten konsument.

Jag tror på att ta reda på var ens mat kommer ifrån.

Jag tror på att ifrågasätta normen och inte bara följa den blint.

Jag tror på att fundera över om någon lider (människor/djur) på grund av de produkter man väljer.

Jag tror på att vara medveten om att varje djur är en levande varelse med tankar, känslor och minnen.

Jag tror på att testa veganska alternativ och substitut.

Och slutligen tror jag också på att ibland tillåta sig att falla för normen.

För man kan inte alltid vara strikt och förbjuda, då inför man bara en negativ känsla kring mat. Mat ska aldrig kännas ångestfyllt, det ska kännas lustfyllt, inspirerande och spännande.


Självklart kommer jag som vanligt fortsätta laga och dela med mig av veganska recept. Det är en skillnad mellan att vara en vegan och att laga vegansk mat. Bara för att jag inte kallar mig vegan längre betyder inte det att jag känner ett behov att laga till icke-vegansk mat. Jag tycker det har varit jättekul att laga veganskt och kommer definitivt fortsätta med det :)

Jag tror på att inspirera, inte skuldbelägga.

Likes

Comments

Idag var jag och mamma i gamla stan för att köpa lampor och skor till mormor (rafflande liv osv( hittade faktiskt en jättefin lampa till mitt rum om nån i intresseklubben vill anteckna)) Vi passade på att äta lunch på Hermitage som ligger just i gamla stan. Det är en vegetarisk restaurang som serverar både lunch, fika och middag. De hade en super lunchbuffé, för de som gillar röror och ja, vegetarisk mat generellt. Lite likt maten på Hermans vilket är en restaurang vi har på matkortet i skolan. Mamma trodde de två restaurangerna hade något med varandra att göra pga den lika maten och även namnen.

​Lite komiskt att jag la dessa bilder under varann då det blir rätt obvious hur mycket instagramfilter den ena har haha. 

Jag och min kära mor beställde hem massa böcker igår så jag väntar med spänning (ifall du från intresseklubben fortfarande är kvar).  

Likes

Comments

Jag och mamma kom ikväll hem efter att hälsat på familjevänner ute i skärgården några dagar. Vi har badat, läst och bastat, men främst promenera runt i skogen och plockat smultron och blåbär. Det fanns helt sjukt mycket smultron! Så nu har jag med mig en del hem att ha i frukostgröten :)

Till middag blev det i alla fall soppa från frysen, närmare bestämt "mammas" morotssoppa (hon kom inte på den själv... Men hon hittade receptet och ändrade det lite så det passade oss. Så jag kallar den mammas)

HÄR är grundreceptet.

Det mamma ändrade var att ta sojagrädde i stället för vanlig och olivolja i stället för smör. Och sen struntade hon i lagerbladen. Jättegott blev det i alla fall. 5 av 5 enhörningar. Persiljan var pricken över i.

Har ju läst en del nu så bokrecensioner kommer.

Likes

Comments

Min nya obsession är meditation. Har länge tyckt det verkat intressant men inte tagit mig tid till det. Det känns som typ alla människor är så sjukt stressade hela tiden och det suger verkligen. Märker att jag mår så mycket bättre nu när jag har lov och är fri att göra precis som jag vill. Nu har jag i alla fall bestämt att försöka bli mer balanserad och ta livet i ett lite lugnare tempo. Tyvärr är det lätt att säga så och svårt att ändra sitt beteende. Tankar man tänker ofta blir som uppkörda motorvägar i hjärnan dit man går automatiskt. Så det gäller att skapa nya vägar. Det tar ett tag så man får vara tålamodig. Men jag tror verkligen det kan vara värt i slutändan.
Så för att ändra mitt stressande tankesätt så har jag börjat med lite "guided meditation" (tack youtube).
Förut när jag var mitt inne i stressperioden kunde jag verkligen inte meditera. Jag blev bara sjukt irriterad på den lugna rösten som ba "relaaaaax" och man ba MEN DET ÄR INTE SÅJÄVLALÄTT JAG FÖRSÖKER DET ÄR VÄL LÄTT FÖR DIG ATT SÄGA DU ÄR JU UTBILDAD I ATT VA LUGN VET DU HUR MÅNGA PROV JAG HAR.
Haha men nu har min hjärna börjat ge med sig i alla fall. Och det är faktiskt döskönt.
Så sammanfattningsvis... Testa meditation.

Igårkväll blev det (köpt) sushi till middag. Skulle kanske testa att göra egen?

Likes

Comments

För några dagar sedan bestämde jag mig för att jag ville laga risotto. Jag hade dock aldrig lagat risotto förut så jag gav mig ut på internet i hopp om att hitta det perfekta receptet att utgå ifrån. Detta hittade jag inte. Dock hittade jag små segment ur flera recept som jag gillade. Så jag klippte och klistrade lite. Och det blev faktiskt riktigt lyckat. Så nu tänkte jag skriva ned hur jag gjorde innan jag glömmer det totalt. Mitt minne är inte världsklass Ehh hur va det nu...??

För att få perspektiv på mängden mat:
Vi var fyra personer som åt detta och det tog helt slut. Alla blev mätta men det fanns som sagt inget kvar efter middagen var slut. Så det blir inga enorma mängder.

Ingredienser:
- 1 röd paprika
- 1 gul paprika
- 1/2 purjolök
- 1 vitlöksklyfta
- olja att steka i (ex olivolja)
- 2 dl arborioris
- 8 dl grönsaksbuljong
- oliver
- soltorkade tomater

Om man vill få en gräddigare risotto:
- lite riven veganost
- en skvätt havregrädde

Okej, såhär tillreder man denna fanatiska rätt:

1. Hacka paprikorna och purjolöken i mindre bitar. Finfördela vitlöksklyftan. Stek allt detta i olja i en kastrull.
2. Häll i riset och låt det steka med en liten stund.
3. Börja hälla på buljongen. Lite i taget och rör mycket.
4. När all buljong är tillsatt, låt allt koka på låg värme 25 minuter.
5. När det börjar närma sig slutet kan du om du vill grädda till risotton tillsätta en skvätt havregrädde och/eller lite riven veganost.
6 Peppra och släng i lite oliver och hackade soltorkade tomater. Eller servera dessa i separata skålar som tillbehör.
7. Tada! Servera! Jag personligen tyckte det va väldigt gott att äta detta med färska dadlar som tillbehör, så om man vill ha det där lilla extra tycker jag man ska testa det.


Jag tog tyvärr ingen bild på denna rätt men den såg lixom ut som en risotto ska se ut (tror jag, har ju faktiskt aldrig gjort det innan).

Likes

Comments