Flytt bloggen din til Nouw - nå kan du importere den gamle bloggen - klikk her!

  • Skrevet i: Hverdag

Likes

Comments

I dag tenker jeg å ringe helgen inn med en aldri så liten kostholdsanbefaling! Jeg regner med at de aller fleste er godt kjent med den vel så omtalte kokosoljen som (mer eller mindre) alle store helsesider og kjente bloggere på nett har rost opp i skyene de siste par årene . Selv elsker jeg smaken av kokos og ble for alvor bitt av basillen da jeg ble kjent med helsefordelene og det brede spekteret med alternativer til hva kokosoljen kan brukes til. For det er nemlig ikke lite! 


Men først; hva gjør kokosoljen så gunstig for helsen? I mitt dypdykk etter naturlige og miljøvennlige alternativer til blant annet rengjøringsmidler, kropp- og helsepleie har jeg opplevd at kokosoljen setter tydeligst spor. Den er rik på helsemessige fordeler, enkel å få tak i og dessuten 100% naturlig og miljøvennlig. Noen av kokosoljens egenskaper er at den er rik på fett som blir lett tatt opp i cellen og deretter frigjort som energi. Den er antibakteriell og dreper blant annet bakterier som forårsaker magesår, halsinfeksjoner, urinveisinfeksjoner, tannkjøttsykdommer og andre bakterielle infeksjoner. Den er rik på antioksidanter som beskytter mot at frie radikaler dannes og skader. Den bidrar til å drepe virus og virker anti-kreftfremkallende grunnet kokosnøttoljens antimikrobielle egenskaper som effektivt kan hindre spredning av kreftceller og forbedre immunsystemet. Den er kjent for å forbedre næringsopptak slik at matinntaket blir lettere fordøyet og gjør vitaminer og mineraler mer tilgjengelig for kroppen. Utifra forskning øker kokosolje det gode kolesterolet og senker det mindre gode, som igjen er bra for hjertet. Dette er bare noen av helsefordelene ved bruk av kokosoljen.


På nettet finnes det en rekke sider med evigvarende lister med eksempler på hva du kan bruke kokosoljen til, men her
er er mine personlige favoritter og beste tips:

♡ Som kosttilskudd: Jeg elsker jo den friske kokos-smaken men enda mer de fantastiske helsefordelene, spesielt de som er gunstig for hjertet og immunforsvaret. Derfor bruker jeg minimum 1-2 spiseskjeer kokosolje i kosten hver dag, da f.eks. i smoothien, matcha-teen min, til bakst og steking eller i kakaoen min. I tillegg til kokosoljen har jeg i tillegg et stort hjerte for kokosmelk, kokosflak, kokossmør og revet kokos.

♡ I ansiktet: På sår og tørr hud er kokosoljen min evige livredder. Huden min reagerer raskt på temperaturskifte og frie radikaler og har derfor et sterkt behov for å bli tatt ekstra godt vare på. Kokosoljen med sitt naturlige innhold av fett og fuktighet etterlater huden myk og med en herlig glød. Den fungerer også som en fantastisk leppomade for tørre og sprukne lepper.♡ På kroppen:
Skrubb kroppen i dusjen med en god skrubbhanske eller piler for å sette i gang blodsirkulasjonen. Dette fjerner døde hudceller som kan få huden til å se litt gusten ut og virker detoxfiserende. Når du er ferdig smører du deg inn i oljen. Slik etterlater du huden babymyk og med en helt ny, sunn glød.

♡ Pleie til håret: La litt olje smelte i hendene, fordel fra midten av håret og ut i tuppene. Flett håret, og vent (gjerne over natten) for så å bruke god tid på å vaske ut for å fjerne alle rester etter oljen. Dette etterlater håret sunt og friskt, ikke minst silkemykt og skinnende gjennom hele dagen.

Oljen er også fantastisk til massasje, lindring på solbrent hud, salve på myggstikk og perfekt for å unngå irritasjon etter barbering.


Husk det gode gamle uttrykket: alt med måte.
For mye av det gode kan fort gi negative utslag. I kokosoljens tilfelle er det det mettede fettet som begrunner hvorfor vi ikke bør overdrive bruken, da spesielt i kostholdet. Men la heller ikke dette skremme dere fra å ta i bruk oljen. Fettet i kokosolje absorberes i cellene, og blir ikke tatt opp i kroppen. En skal ikke trenge å være redd for fett ettersom fett er livsviktig for helsen vår. Selvfølgelig da igjen med måte, men riktige mengder og en god balanse mellom mettede og flereumettede fettsyrer er det beste. Fett øker gjerne metthetsfølelsen og noen påstår de går ned i vekt og mister sukkersuget av å spise kokosolje daglig. Husk også at alt jeg anbefaler her på bloggen er jeg godt kjent med og både tror og stoler på på bakgrunn av egne erfaringer og har lest meg opp på gjennom dokumentert forskning.

Ha en herlig fredag videre kjære dere!


Likes

Comments

Jeg har jo tidligere delt mitt hjerte for gjenbruk. Gleden og spenningen med å grave seg frem til sjeldne skatter og unike funn til en pris som får lommeboken til å glise fra øre til øre, ikke minst samvittigheten! Jeg ønsker å legge til noe som nok er den største grunnen til at støtte og handel i forbindelse med gjenbruk er så viktig for meg.

Har noen av dere undersøkt hva dere egentlig bidrar med ved å handle og levere til gjenbruk, som f.eks. hos Fretex? Mest sannsynlig så er mange av dere uvitende om hvilken enorm og betydningsfull forskjell dere faktisk bidrar med ved å levere fra dere en kiwipose med tøy dere ikke har tatt i bruk på flere måneder i en Fretex konteiner eller ved kjøp av et par tykke ullsokker til 20 kr i butikkene. For å få svar på dette må dere inn i Fretex formål.

Kort fortalt så bidrar Fretex
til et bedre miljø gjennom gjenbruk og gjenvinning, samt at mennesker både får og beholder arbeid. Fretex er svært bevisst i sitt miljøansvar og tar imot flere titalls tusen tonn med klær og møbler til sammen hvert år hvor alt blir grundig sortert og deretter ført videre til enten gjenbruk eller resirkulering/gjenvinning. Tøyet som gis til Fretex selges i Fretexbutikkene, eksporteres og deles ut via Frelsesarmeens sosiale lavterskeltilbud. Målet til Fretex er å være høyt oppe i den såkalte "avfalls pyramiden". Det vil si at mest mulig av det som kommer inn skal brukes omigjen. Det som ikke egner seg for gjenbruk materialgjenvinnes, f.eks. ved å benyttes til redesign og pussefiller. Resten går til energigjenvinning. 10 prosent av bruktinntektene i Fretex går til Frelsesarmeens øvrige sosiale arbeid. Ved kjøp av en genser bidrar du altså med å spare miljøet for 8 kg co2, ved å kjøpe en kjole gir du noen mulighet til å få jobb og ved kjøp av en jakke har du bidratt med et varmt måltid til en som trenger det. Dette kaller jeg virkelig betydningsfulle kjøp♡ Inne på Fretex hjemmeside får dere all den nødvendige informasjonen dere trenger. Her kan dere lese om alt vedrørende deres verdier og visjon, få en detaljert oversikt over hva dere støtter ved å gi og handle hos Fretex, få et innblikk i oppdaterte miljørapporter osv.

Så, som dere skjønner, å være bevisst og vite at de avgjørelsene jeg tar i hverdagen utgjør en forskjell og har en positiv virkning på noens liv er svært viktig for meg. Man har ikke alltid økonomi eller kapasitet til å bidra med så mye, men jeg liker uansett å leve i troen om at de små bidragene i mange tilfeller fører til de største forskjellene. Verden trenger sårt mer deltagelse og bidrag der det er behov for det. Start i det små og vit at du bidrar til enorme forandringer. Det skal så lite til å bare være medmenneskelig. Handle med hjerte♡

Likes

Comments

Er det noe jeg synes er umåtelig vakkert og rørende med oktober-måned så er det det enorme fokuset på brystkreft og hvilke tiltak som kan tas for å unngå å bli rammet av brystkreft. For å vise støtte og engasjement bærer vi en rosa sløyfe, som har blitt et internasjonalt symbol i forbindelse med en aksjon for å vise solidaritet med brystkreftrammede, for å spre informasjon, øke kunnskapen om brystkreft og for å samle inn midler til brystkreftforskning.

I Norge står Kreftforeningen og Brystkreftforeningen sammen om aksjonen i oktober hvert år. Rosa sløyfe har sitt opphav i USA der amerikanske kvinner krevde større bevilgninger til brystkreftforskning. Over hele verden blir aksjonen markert gjennom hele oktober. I Norge har Rosa sløyfe-aksjonen en rekke sponsorer og samarbeidspartnere som bidrar til aksjonen på ulikt vis, blant annet ved å selge rosa produkter eller la deler av salgssummen gå til aksjonen i oktober måned. Dette bidrar til oppmerksomhet om sykdommen og sikrer midler til brystkreftforskning. I tillegg er frivillige og lokalforeninger engasjert i forskjellige markeringer av aksjonen.


Tidligere denne uken tok jeg turen innom Kreftforeningen i Kirkegata hvor jeg hadde en lang og herlig prat med de ansatte om rosa sløyfe aksjonen og kreft i seg selv. Det ble et rørende møte som inspirerte meg til å ville bidra mer i aksjonen og som så absolutt ga meg mer en nok motivasjon til å dele hvorfor det er så avgjørende å sjekke seg for brystkreft. Har dere spørsmål om brystkreft eller rosa sløyfe aksjonen kan jeg anbefale dere å ta turen innom Kreftforeningen i Kirkegata. Her tas dere hjertelig imot av nydelige mennesker og får all den informasjonen dere ønsker og trenger. Dere kan også klikke dere inn på linken under for mer informasjon om brystkreft og hvorfor det er så viktig å sjekke seg.

https://kreftforeningen.no/rosasloyfe/om-brystkreft/?gclid=CK263_P13s8CFeECcwodWxMEBA


Likes

Comments


I dag har jeg bestemt meg for å opprette en ny kategori på bloggen som rett og slett går på min glede og store kjærlighet for gjenbruk. Jeg elsker nemlig å handle brukt og billig, enten om det er på bakgrunn av å støtte gode formål eller enkelt og greit bare for den unike og spennende opplevelsen med å grave i gamle skatter og få ta med noe med dyp historikk hjem til en billig penge. Jeg blir sjeldent mer entusiastisk og engasjert som når jeg finner en ny vintagebutikk rundt gatehjørnet, blir oppmerksom på kommende loppemarked eller snubler over rimelige funn på nettet. Jeg tror at per dags dato er så og si alt jeg eier kjøpt brukt eller handlet på salg (sett bort ifra toalettsaker og sminkeprodukter).

Funfact: det var faktisk da jeg begynte å brenne for vintage jeg først fikk opp øynene for mote.
For knapt et år siden kunne det aldri falt meg inn å ta turen innom Fretex, ikke fordi jeg hadde noe imot det men rett og slett fordi jeg var så oppslukt i alt som het merker og som kun var kjøpt og betalt for én enkel gang (da av meg). På den tiden var heller ikke klok håndtering av økonomi mitt sterkeste felt. Så fort jeg fikk penger på konto gikk turen rett til nærmeste kjøpesenter eller Oslos dyreste handlegater, og ytterst sjeldent kom jeg tomhendt ut igjen. Jeg vil kalle det den typiske forbruksperioden spesielt vi jenter opplever mellom 16 og 19- års alderen, mye på bakgrunn av usikkerhet. Ja, jeg handlet til bankkortet tok fyr på svindyre LV-skjerf, Prada solbriller og Michael Kors vesker, og gang på gang tømte jeg kontoen før måneden var slutt men gjorde jeg noe med det? Nei. Like fort som neste lønning kom inn på konto forsvant den igjen på nytt stæsj og dill. Som så mange andre måtte også jeg gå på en økonomisk smell til slutt for å forstå at jeg ikke hadde råd til å leve en slik livsstil, og jeg kan love dere det svei når jeg ble klar over hvilke konsekvenser det hele kunne føre til om jeg ikke tok tak. Det startet med en liten shoppestopp et par måneder, så ble jeg kjent med en nydelig jente med et stort hjerte for alt, inkludert gjenbruk. Hun åpnet virkelig øynene mine for gleden med å få mye for lite, og siden har jeg vært en trofast vintage entusiast. Jeg ble bitt av basillen♡

For meg er ikke den største gleden det jeg handler, men generelt handleopplevelsen i seg selv. En ekte vintage entusiast elsker å lete og grave etter skjulte skatter og stiller mer enn gjerne tidlig opp på loppemarked på en lørdag, går over hvert enkelt klesstativ på Fretex for ikke å overse noe, handler møblene sine enten brukt på finn eller i salgs avdelingen på IKEA og liker alt bedre jo billigere det er. For meg som elsker historie og hvordan moten har utviklet seg gjennom årene blir det hele ekstra spennende! Det hender at jeg kommer over godt brukte hverdagskjoler fra velstående husmødre fra 50-tallet og blir fullstendig sjarmert i senk, rett og slett fordi jeg elsker å leke med tanken og forestille meg alt hva nettopp det klesplagget eller den gjenstanden har vært igjennom over årene.

I tiden fremover kommer det til å dukke opp en masse innlegg om nettopp dette med gjenbruk på bloggen, både med tips, gode råd, egne funn og anbefalinger. Følg med♡

Likes

Comments

 Lykke er å våkne til lyden av vakker fuglesang og synet av strålende sol og klar himmel så langt øyet kan se når gardinene trekkes for. Å kunne hoppe rett i dusjen for så å nyte en frisk og god frokost i hagen med solen som varmer i ansiktet. I dag var en slik morgen. Feelin' blessed♡

Likes

Comments

Det blir et aldri så lite frokostinnlegg fra meg i dag. Er dere kjent med superbæret acai? Acai er et mørkt, lilla bær som vokser vilt og er en naturlig del av floraen i Mellom- og Sør-Amerika. Det er blant annet kjent som en naturlig sterk antioksidant og er rikt på en rekke essensielle fettsyrer, vitaminer, mineraler og kostfiber. Urbefolkningen i sør-amerika har høstet acai-bærene i flere hundre år og det er spesielt populært i USA, Australia og Sør-Amerika. På grunn av sitt høye næringsinnhold og helsebringende effekter blir acai-bæret betegnet som et superbær. Spesielt sitt høye innhold av antioksidanter er noe acai-bæret er spesielt kjent for. Antioksidantens funksjon er å beskytte kroppen mot oksidasjon og for oss som inntar såpass store mengder skadelige avfallstoffer hver dag har antioksidantene en avgjørende og viktig rolle.

Jeg er svært sjeldent sulten om morgningen og liker derfor ikke store, tunge frokoster. Smoothie og lett fordøyelig frukt har derfor blitt mine lifesavere. Den siste tiden har jeg blitt fullstendig acai-hektet og spesielt i smoothier gjør acaien seg ekstra godt. Et glass acai-smoothie og jeg føler meg som et nytt menneske. Ikke bare metter det men det gir også en frisk følelse av renselse. Jeg føler i tillegg at energilagrene fylles, noe jeg sårt har trengt den siste tiden. I denne smoothien har jeg brukt organisk acai kjøpt hos Kinsarvik naturkost på Sandvika storsenter, et par skvulper ren pasjonsfruktjuice og lett soyamelk. Så enkelt♡

Likes

Comments

God søndag søte dere. I kveld kommer et lite kostråd til alle dere der ute som er like kaffeglade som meg men som forsøker å holde et lavt sukker/karbo/fett-inntak i hverdagen. Etter at jeg fikk fast stilling på kafé i høst har jeg (naturlig nok) blitt et ekte kaffemenneske med et inntak som varierer fra tre til fem kopper kaffe hver dag. Jeg er ikke spesielt glad i ren traktekaffe, men ei heller iskaffer med mye melk og aller helst tilsatt litt søtning. Vi alle vet såpass i dag at sukker er noe av det du bør styre mest unna, om du ønsker å følge et sunt kosthold eller ei, og flytende siruper sies å være blant verstingene. I ca 100 gram lys sirup er det alene 68 gram sukker, noe som i grunn sier sitt. Søtsug har i mange år vært mitt største problem når det kommer til kosthold. Å spise sunt og variert når jeg har vært innstilt på det har som regel gått som en drøm men søtsuget har aldri helt forsvunnet, noe som har vært fryktelig irriterende og plagsomt. Å stå imot søtsuget er en knallhard kamp om man ikke er hundre prosent innstilt på det og jeg har i denne sammenheng ingen tro på at å virkelig skulle styre unna alt som er søtt er løsningen. Små skritt om gangen. Tanken på å dessuten være så streng med meg selv at jeg aldri kan ha i meg noe søtt utenom fredager gjør meg forferdelig umotivert. Sunt eller ei, mat skal være godt. Jeg liker derfor å lete meg frem til nye og bedre løsninger på gode erstattere som jeg kan kose meg med med god samvittighet.

Denne uken bestemte jeg meg for å gjøre enda et forsøk på å bli kvitt det intense sukkersuget og begynte ganske tidlig med å bytte ut en del matprodukter. Den vanlige fredagssjokoladen ble til mørk sjokolade på minimum 75%, annet smågodt og fråtserier ble til grønnsaker og oppskåret frukt og iskaffen fikk en lettere vri. Soyamelken ble ørlite lettere og sirupen har blitt byttet ut med Walden Farms coffee creamers. Disse er et kalorifritt alternativ til søtning og finnes i flere smaker, blant annet mocca, hasselnøtt og french vanilla. Dersom du ikke liker soyamelk er det selvfølgelig fullt mulig å finne andre lettere løsninger. Jeg liker å bruke soyamelk fordi den alene har en ganske mild og søt smak, jeg trenger derfor ikke å tilsette så mye coffee cream. Jeg liker å fylle en varsom mengde coffee cream i et glass og heller deretter lettere soya i ca 3/4 av glasset. Deretter fyller jeg glasset med isbiter og avslutter med et par espressoshots på toppen


OPS!
Selvom mitt råd nå går ut på å bytte ut en del søtt med lettere versjoner må jeg også advare dere. Vær oppmerksomme. Selvom light-produkter inneholder mindre sukker, fett og/eller kalorier kan de inneholde mye annet som ikke er bra for kroppen. Gjør resourch og les på pakningene hvis dere som meg liker å være mer bevisste på hva dere får i dere.

Likes

Comments