Bonjour!

Ensimmäinen kuukausi täällä Ranskassa on nyt ohi! Aika on mennyt täällä niin nopeasti, että vasta kalenteria katsoessani tajusin, että niinkin kauan kuin 4 viikkoa on täällä jo tullut vietettyä! Koulun aloituksesta, (joka alkoi siis jo kolme viikkoa sitten) en ole paljon mitään vielä kerennyt kertoa, joten nyt on vihdoin sen aika... :)

1) Jokapäiväinen aamupalani, paitsi viimeisin viikko on tullut syötyä pelkkää Fazerin ruisleipää, jota ehtikin olla jo ikävä heti ensimmäisen viikon jälkeen, haha! Olen oppinut arvostamaan aamupalan tärkeyttä täällä, sillä joka aamu syödään vähintään 20 min aamupalaa host-perheen kanssa. Se olikin minulle uutta, sillä yleensä kouluaamuisin syön omenan samaan aikaan kun juoksen jo myöhässä bussille, mutta ei sitä täällä voi todellakaan tapahtua :D Herään koulua varten siis joka päivä 6:00, koska bussi kouluun lähtee 7.15 ja aina pitää olla 5-10 minuuttia ajoissa... Ne ketkä tuntevat minut hyvin tietävät, etten ole ikinä ajoissa missään, mutta jostain syystä olen täällä aina ajoissa ja se, joka odottaa aina muita :D! Äiti, iskä ja varsinkin Emilia, varsinkin olisitte musta niin ylpeitä:) Koulussa myös pitää aina olla aamuisin ajoissa, että on aikaa vaihtaa poskipusut lähes jokaisen ihmisen kanssa ketä on ikinä tultu moikattua, haha!

2.) Joka aamuinen 50 metrin koulumatkani! Täällä on tosiaan joka aamu ollut poikkeuksellisen kylmä ja useanakin aamuna tällä ja viime viikolla ollut huimat 5 astetta... Olo on ollut aamuisin melkein kuin Suomessa kelin takia, mutta onneksi löytyy noi Alpit ja nämä super nätit maisemat joka puolella, jotka kuitenkin muistuttaa minua siitä, että ihan Ranskassa sitä ollaan :D Kylmyys johtuu myös siitä, että asun 800 metrin korkeudessa, joten joka talvi täällä sataa myös lunta!

3.) Kuva tältä päivältä, kun kävelin bussipysäkiltä kotiin ja oli + 23 ja aurinko paistoi <3

Koulua käyn siis katolisessa yksityiskoulussa nimeltään Sainte Famille (Pyhä Perhe suomeksi :D), joka sijaitsee n. 7 km päässä viereisessä pikkukaupungissa, La Roche sur Foronissa. Lukioni täällä on aika iso n. 1000 oppilasta ja ensimmäisenä päivänä varsinkin olin aivan hukassa enkä oikein ymmärtänyt aina, että minne pitikään mennä ja monelta, koska ihmiset puhuvat täällä todella nopeasti ( ja kolme viikkoa sitten ranskan ymmärtäminen oli hieman haasteellisempaa kuin mitä se on nyt). Saavuin mm. isoon auditoriotilaisuuteen yksin erittäin "tyylikkäästi" 10 minuuttia myöhässä tietenkin vielä isoista pääovista ( :D) ja kyllä siinä muutaman hieman huvittuneen katseen taisin saada, mutta ei se mitään löysin ainakin perille!

Ensimmäinen päivä koulussa oli hieman rankka, koska en tuntenut valmiiksi kuin yhden tytön (Léanen) mutta me emme ole samalla luokalla. Päiväni kuitenkin pelasti se, että luokallani on toinen vaihtari (Juan), joka tulee Chilestä! Oltiin sitten alussa yhdessä hukassa, mutta nyt kolmen viikon jälkeen menee jo paremmin, haha!

Olen siis täällä première L -luokalla eli lukion toisen luokan kirjallisuus linajalla. Joka päivä olen koulussa 8:00-16:20 paitsi keskiviikkoisin pääsisin klo 12, mutta päätin aloittaa kiipeilyn täällä lukiossa, joten silloinkin menee puoli kuuteen asti! Päivät täällä on poikkeuksellisen "lyhyet" sillä, mitä kuulin muilta Rotary- vaihtareilta, ketkä ovat julkisissa kouluissa niin he lopettavat koulun klo 18:15, joten olen todella onnellinen! :D

1) Näkymät jokaisesta luokasta <3 (Yleensä vielä nätimmän näköistä, kun aurinko paistaa...:D)

2) Luokat täällä Ranskassa ovat erittäin yksinkertaisia siis yleensä on pelkät pulpetit ja liitu/tussitaulu. Joissain luokissa on jopa tietokone ja videotykki! Myös opetus on yksinkertaisempaa Suomeen verrattuna ja monilla tunneilla tuntuu, ettei asiat etene hirveästi mihinkään suuntaan eikä täällä oppitunnit ole mitenkään tehokkaita niin kuin olen tottunut Suomessa. Harvoilla tunneilla käytetään kirjaa ja tunnit kuluvatkin yleensä vain opettajien puhuessa ja kirjoittaessa vain harvoja asioita taululle.

Minun lukiossa täällä pysytään monilla tunneilla samassa luokkahuoneessa ja opettajat vain vaihtavat luokkaa. Ja täällä myös pysytään melkein kaikilla tunneilla oman luokan kanssa eikä vaihdeta kurssien mukaan niin kuin Suomessa tehdään! Tunnit ovat 50 minuuttia pitkiä ja sama lukujärjestys pysyy läpi vuoden samana. Täällä opiskelen historiaa, erittäin vähän fysiikkaa ja biologiaa (1h/vko), paljon ranskan kirjallisuutta (8h/vko, mistä en ymmärrä lähes mitään :D), englantia, englannin kirjallisuutta, saksaa ja italiaa. Matematiikka ei ole kirjallisuus linjalla pakollinen, joten siitä ei tarvitse nyt vuoteen murehtia, huh! :D

Kaikki opettajat ovat täällä erittäin mukavia ja auttavat minua ja Juania aina kun tarvitsemme apua ranskan kielen kanssa. He eivät myöskään anna meille liikaa läksyjä (n. 1-2 x/vko) joten niiden kannalta koulu ei ole täällä ainakaan rankkaa meille vaihtareille! Muuten se kyllä sitten onkin, koska tämän ranskan kielen ymmärtämisen yrittäminen on tosi raskasta välillä. Siksi olenkin välillä todella väsynyt koulussa ja iltaisin varsinkin, kun olen koko päivän puhunut ranskaa ja kuullut sitä joka puolelta. Ensimmäiset kaksi viikkoa nukahtelinkin aina bussiin ja tunneillakin välillä vahingossa :D Mutta nyt olen alkanut jo tottua kieleen enkä ole enää niin väsynyt ja pystyn pysymään ihan hereillä, heh!

3) Kouluruoka on täällä tosi hyvää ja aika terveellistä. Useina päivinä on tarjolla esim. pelkkää kasvisruokaa! Täällä on aina tarjolla alkupala (maustamatonta jugurttia ja juustoja), lämmin ruoka ja salaattipöydät sekä jälkiruoka. Kouluruoka ei ole ilmaista ja varsinkin minun lukiossa se on aika kallista muihin kouluihin verrattuna n. 8€ /ateria.

Yllä oleva kuva on otettu sirkuksesta, jossa oltiin viime viikon perjantaina host-perheeni kanssa! (Kuvassa host-siskoni ja minä)

Viikonloput yleensä vietänkin kavereiden ja host-perheen kanssa ja viihdyn täällä edelleen todella hyvin <3 Ihmiset ovat super ystävällisiä ja koulusta minut kutsutaan usein mukaan juhliin tai kahville koulun jälkeen! Ranskan kielen kanssa menee joka päivä paremmin ja nyt olen huomannut ymmärtäväni todella hyvin ja pystyn käymään jo pitkiä keskusteluja ranskaksi :) Nuorten kanssa se on kuitenkin huomattavasti vaikeampaa, sillä he puhuvat erittäin nopeasti eikä kieliopista välitetä niin paljoa :D

Viime viikonloppu tuli vietettyä muiden Rotary -vaihtareiden kanssa leirillä ja siitä kerron seuraavassa postauksessa enemmän!

bisous,

Selina

Bloggaa matkapuhelimesta - Nouw:lla on ehkä Suomen paras blogi-sovellus - Napsauta tästä

Likes

Comments