Bonjour!

Taas on muutama viikko vierähtänyt viimeisimmästä postauksesta, joten nyt päätin kertoa ensimmäisestä Rotaryn järjestämästä viikonlopusta, joka oli tasan kolme viikkoa sitten!

Leiri järjestettiin Annecyn vieressä olevassa St Jorioz- nimisessä kaupungissa, ja siellä näin kaikki tämän Rotarypiirin (1780) vaihtarit! Ylipäätään leiri onnistui tosi hyvin ja oli todella kivaa tavata oman ikäisiä nuoria ympäri maailmaa! Sai myös puhua englantia kokonaiset kaksi päivää ja olihan se valehtelematta ihanaa, kun ymmärsin aivan kaiken mitä ympärillä puhtutaan eikä keskusteluihin liittyminen ole mitenkään vaikeaa niin kuin ranskan kanssa toisinaan :D!

Yllä pari kuvaa Le pré du lac- nimisestä leirikeskuksesta, jossa vietettiin viikonloppu!

Lauantai aamuna saavuimme kaikki leiripaikalle ja vaihdoimme muutamat sanat toistemme kanssa, jonka jälkeen kävelimme lippujen kanssa lavalle ja esittelimme itsemme (ranskaksi tietenkin) kaikillle host perheille ja Rotareille! Tämän jälkeen meille vaihtareille pidettiin pieni infotilaisuus, missä kerrottiin Rotaryn järjestämistä matkoista ja kerrattiin (jälleen) sääntöjä. Tällä kertaa kuitenkin kolmella eri kielellä, että kaikki varmasti ymmärtävät :D Tilaisuus kesti kuitenkin vain tunnin, sillä useissa muissa maissa käytetään juurkin pelkästään tuohon sääntöjen kertaamiseen 8 tuntia, huh...

Infotilaisuuden jälkeen saatiin erittäin "ihanat" Rotary-baskerit ja jakauduttiin huoneisiin. Kuvassa olen USA:sta tulevan Lindsayn kanssa, joka on samassa Rotaryklubissa kanssani!

Illalla mentiin kaikki vaihtarit ottamaan kuvia lippujemme kanssa! Ensimmäisessä kuvassa olen tämän piirin nuorisovaihto vastaavan ja Bolivialaisen vaihtarin kanssa. Toisessa kuvassa tämän piirin vaihtareita!

1. Euroopan edustus! Ollaan norjalaisen Kristinen kanssa ainoita Euroopasta :D 2. Minä ja Pablo, Boliviasta. 3 Lindsay, minä ja taiwanilainen tyttö, jonka nimeä en osaa mitenkään kirjoittaa :D 4 ja 5. Rotaryklubin Bonneville La Roche sur Foron vaihtarit! (minä, argentinalainen Irina ja Lindsay)

Tajusin vasta jälkeenpäin, että Suomen lippu on väärinpäin jokaisessa kuvassa, mutta onneksi taisin olla ainoa joka sen tietää täällä, hups... :D

Kuvien jälkeen vaihdettiin kaikkien vaihtareiden kanssa pinssejä takkeihin! Pikkuhiljaa se alkaa täyttyä... :)

Ylipäätään kaikkien vaihtareiden kanssa on tosi kiva viettää aikaa, koska kaikki ollaan samassa tilanteessa eikä tosiaan puheenaiheet ikinä lopu kesken :D

Viime viikon sunnuntaina oli Rotaryn järjestämä infotilaisuus, niille nuorille, jotka haluavat lähteä ensi vuonna vaihtoon ja myös me kaikki täällä olevat vaihtarit (inboundit) oltiin siellä! Meille oltiin jätetty paljon vapaa-aikaa, joten vietin super kivan päivän muiden vaihtareiden kanssa Chambéryssa! <3

bisous,

Selina

Bloggaa matkapuhelimesta - Nouwilla on ehkä Ruotsin paras blogi-sovellus - Napsauta tästä

Likes

Comments

Bonjour!

Ensimmäinen kuukausi täällä Ranskassa on nyt ohi! Aika on mennyt täällä niin nopeasti, että vasta kalenteria katsoessani tajusin, että niinkin kauan kuin 4 viikkoa on täällä jo tullut vietettyä! Koulun aloituksesta, (joka alkoi siis jo kolme viikkoa sitten) en ole paljon mitään vielä kerennyt kertoa, joten nyt on vihdoin sen aika... :)

1) Jokapäiväinen aamupalani, paitsi viimeisin viikko on tullut syötyä pelkkää Fazerin ruisleipää, jota ehtikin olla jo ikävä heti ensimmäisen viikon jälkeen, haha! Olen oppinut arvostamaan aamupalan tärkeyttä täällä, sillä joka aamu syödään vähintään 20 min aamupalaa host-perheen kanssa. Se olikin minulle uutta, sillä yleensä kouluaamuisin syön omenan samaan aikaan kun juoksen jo myöhässä bussille, mutta ei sitä täällä voi todellakaan tapahtua :D Herään koulua varten siis joka päivä 6:00, koska bussi kouluun lähtee 7.15 ja aina pitää olla 5-10 minuuttia ajoissa... Ne ketkä tuntevat minut hyvin tietävät, etten ole ikinä ajoissa missään, mutta jostain syystä olen täällä aina ajoissa ja se, joka odottaa aina muita :D! Äiti, iskä ja varsinkin Emilia, varsinkin olisitte musta niin ylpeitä:) Koulussa myös pitää aina olla aamuisin ajoissa, että on aikaa vaihtaa poskipusut lähes jokaisen ihmisen kanssa ketä on ikinä tultu moikattua, haha!

2.) Joka aamuinen 50 metrin koulumatkani! Täällä on tosiaan joka aamu ollut poikkeuksellisen kylmä ja useanakin aamuna tällä ja viime viikolla ollut huimat 5 astetta... Olo on ollut aamuisin melkein kuin Suomessa kelin takia, mutta onneksi löytyy noi Alpit ja nämä super nätit maisemat joka puolella, jotka kuitenkin muistuttaa minua siitä, että ihan Ranskassa sitä ollaan :D Kylmyys johtuu myös siitä, että asun 800 metrin korkeudessa, joten joka talvi täällä sataa myös lunta!

3.) Kuva tältä päivältä, kun kävelin bussipysäkiltä kotiin ja oli + 23 ja aurinko paistoi <3

Koulua käyn siis katolisessa yksityiskoulussa nimeltään Sainte Famille (Pyhä Perhe suomeksi :D), joka sijaitsee n. 7 km päässä viereisessä pikkukaupungissa, La Roche sur Foronissa. Lukioni täällä on aika iso n. 1000 oppilasta ja ensimmäisenä päivänä varsinkin olin aivan hukassa enkä oikein ymmärtänyt aina, että minne pitikään mennä ja monelta, koska ihmiset puhuvat täällä todella nopeasti ( ja kolme viikkoa sitten ranskan ymmärtäminen oli hieman haasteellisempaa kuin mitä se on nyt). Saavuin mm. isoon auditoriotilaisuuteen yksin erittäin "tyylikkäästi" 10 minuuttia myöhässä tietenkin vielä isoista pääovista ( :D) ja kyllä siinä muutaman hieman huvittuneen katseen taisin saada, mutta ei se mitään löysin ainakin perille!

Ensimmäinen päivä koulussa oli hieman rankka, koska en tuntenut valmiiksi kuin yhden tytön (Léanen) mutta me emme ole samalla luokalla. Päiväni kuitenkin pelasti se, että luokallani on toinen vaihtari (Juan), joka tulee Chilestä! Oltiin sitten alussa yhdessä hukassa, mutta nyt kolmen viikon jälkeen menee jo paremmin, haha!

Olen siis täällä première L -luokalla eli lukion toisen luokan kirjallisuus linajalla. Joka päivä olen koulussa 8:00-16:20 paitsi keskiviikkoisin pääsisin klo 12, mutta päätin aloittaa kiipeilyn täällä lukiossa, joten silloinkin menee puoli kuuteen asti! Päivät täällä on poikkeuksellisen "lyhyet" sillä, mitä kuulin muilta Rotary- vaihtareilta, ketkä ovat julkisissa kouluissa niin he lopettavat koulun klo 18:15, joten olen todella onnellinen! :D

1) Näkymät jokaisesta luokasta <3 (Yleensä vielä nätimmän näköistä, kun aurinko paistaa...:D)

2) Luokat täällä Ranskassa ovat erittäin yksinkertaisia siis yleensä on pelkät pulpetit ja liitu/tussitaulu. Joissain luokissa on jopa tietokone ja videotykki! Myös opetus on yksinkertaisempaa Suomeen verrattuna ja monilla tunneilla tuntuu, ettei asiat etene hirveästi mihinkään suuntaan eikä täällä oppitunnit ole mitenkään tehokkaita niin kuin olen tottunut Suomessa. Harvoilla tunneilla käytetään kirjaa ja tunnit kuluvatkin yleensä vain opettajien puhuessa ja kirjoittaessa vain harvoja asioita taululle.

Minun lukiossa täällä pysytään monilla tunneilla samassa luokkahuoneessa ja opettajat vain vaihtavat luokkaa. Ja täällä myös pysytään melkein kaikilla tunneilla oman luokan kanssa eikä vaihdeta kurssien mukaan niin kuin Suomessa tehdään! Tunnit ovat 50 minuuttia pitkiä ja sama lukujärjestys pysyy läpi vuoden samana. Täällä opiskelen historiaa, erittäin vähän fysiikkaa ja biologiaa (1h/vko), paljon ranskan kirjallisuutta (8h/vko, mistä en ymmärrä lähes mitään :D), englantia, englannin kirjallisuutta, saksaa ja italiaa. Matematiikka ei ole kirjallisuus linjalla pakollinen, joten siitä ei tarvitse nyt vuoteen murehtia, huh! :D

Kaikki opettajat ovat täällä erittäin mukavia ja auttavat minua ja Juania aina kun tarvitsemme apua ranskan kielen kanssa. He eivät myöskään anna meille liikaa läksyjä (n. 1-2 x/vko) joten niiden kannalta koulu ei ole täällä ainakaan rankkaa meille vaihtareille! Muuten se kyllä sitten onkin, koska tämän ranskan kielen ymmärtämisen yrittäminen on tosi raskasta välillä. Siksi olenkin välillä todella väsynyt koulussa ja iltaisin varsinkin, kun olen koko päivän puhunut ranskaa ja kuullut sitä joka puolelta. Ensimmäiset kaksi viikkoa nukahtelinkin aina bussiin ja tunneillakin välillä vahingossa :D Mutta nyt olen alkanut jo tottua kieleen enkä ole enää niin väsynyt ja pystyn pysymään ihan hereillä, heh!

3) Kouluruoka on täällä tosi hyvää ja aika terveellistä. Useina päivinä on tarjolla esim. pelkkää kasvisruokaa! Täällä on aina tarjolla alkupala (maustamatonta jugurttia ja juustoja), lämmin ruoka ja salaattipöydät sekä jälkiruoka. Kouluruoka ei ole ilmaista ja varsinkin minun lukiossa se on aika kallista muihin kouluihin verrattuna n. 8€ /ateria.

Yllä oleva kuva on otettu sirkuksesta, jossa oltiin viime viikon perjantaina host-perheeni kanssa! (Kuvassa host-siskoni ja minä)

Viikonloput yleensä vietänkin kavereiden ja host-perheen kanssa ja viihdyn täällä edelleen todella hyvin <3 Ihmiset ovat super ystävällisiä ja koulusta minut kutsutaan usein mukaan juhliin tai kahville koulun jälkeen! Ranskan kielen kanssa menee joka päivä paremmin ja nyt olen huomannut ymmärtäväni todella hyvin ja pystyn käymään jo pitkiä keskusteluja ranskaksi :) Nuorten kanssa se on kuitenkin huomattavasti vaikeampaa, sillä he puhuvat erittäin nopeasti eikä kieliopista välitetä niin paljoa :D

Viime viikonloppu tuli vietettyä muiden Rotary -vaihtareiden kanssa leirillä ja siitä kerron seuraavassa postauksessa enemmän!

bisous,

Selina

Likes

Comments

Bonjour nyt täältä Ranskasta!

Pahoittelen tätä 2 viikon mittaista hiljaisuutta täällä blogin puolella. Onnistuin jotenkin unohtamaan tietokoneeni kotiin, mutta vihdoin lauantaina se saapui postissa (kiitos iskä :D) ja nyt bloggaaminen voi taas jatkua!

Mulla menee kaikki täällä todella hyvin ja nämä pari viikkoa on mennyt niin nopeasti, kun on ollut kaikenlaista uutta ja jännää! Mun host-perhe on aivan ihana ja kaikki ihmiset täällä on todella ystävällisiä ja niin mukavia! <3

Olen sopeutunut tänne jo erittäin hyvin ja tän perheen kanssa menee loistavasti! Vietän paljon aikaa mun host-siskon kanssa ja tullaan tosi hyvin juttuun :) Ranskan kieli sujuu ihan hyvin, saan yleensä kaiken sanottua mitä haluan ja ranskalaisia kavereitakin löytyy jo, jes! :D

1) La 26.8 oli lähtö Helsinki-Vantaan lentokentältä. Tunnelma oli kyllä hieman haikea mutta oikeastaan suurimmalta osalta olin täynnä jännitystä ja iloa siitä että sain tämän mahdollisuuden elää vuoden Ranskassa! 2) Ja tuosta Suomen sateisesta ja harmaasta maisemasta olikin kiva päästä Geneven +31 asteeseen ja paahtavan auringon alle! 3,4) Vastaanotto Geneven lentokentällä oli kyllä todella lämmin ja minun ensimmäisen host-perheen lisäksi vastassa oli 2. tai 3. host-perheen tyttö (minusta vasemmalla) ja Rotaryklubin edustava (oikealla reunassa). Heti kun saavuin niin vaihdettiin poskipusut ja baskeri laitettiin päähän! Selkeästi saavuin siis Ranskaan, haha :D

Suoraan kentältä lähettiin 3 tunnin ajomatkan päähän pieneen Cluny- nimiseen kaupunkiin minun host-perheen kaverin syntymäpäiväjuhliin. Se oli todella onnistunut ilta "pienestä" väsymyksestä huolimatta :D Tunnelma oli myös todella erilainen kuin Suomessa sillä kaikki pienistä lapsista vanhempiin ihmisiin viettivät suurimman osan ajasta tanssilattialla ja pitivät hauskaa! Juhlista lähteminen täällä kyllä ottaa oman aikansa, sillä jokaiselle ihmiselle sanotaan erikseen heipat ja vaihdetaan poskipusut samalla :D Nukuttiin yö siellä sellasessa todella ihanassa ja niin ranskalaisessa majatalossa (chambre d'hôtes) ja sunnuntaina kierrettiin kaupunkia ja vierailtiin myös siellä sijaitsevassa Euroopan isoimmassa luostarissa! Tuolla Clunyssa söin myös mun ensimmäiset etanat ja ne oli yllättävän hyviä, hahah! Sunnuntai iltapäivällä tulin minun uuteen kotiin tänne Pers-Jussyyn ja illalla lähdettiin kaikki elokuviin. Elokuva oli tietenkin dubattu ranskaksi ja ilman tekstityksiä, mutta yllättävän hyvin ymmärsin! :D

1) Näkymä huoneeni kattoikkunasta. 2,3) Minun host-sisko on laittanut lähes tämän koko talon täyteen post-it -lappuja, että opin ne sitten ranskaksi, todella ystävällistä häneltä! :) Ja host-perhe oli ostanut mulle ison kasan kaikkea koulua varten, mikä alkoi viikko sitten maanantaina!

Maanantaina 28.8 käytiin Annecyssa, mikä on täältä noin 20 km päässä. Se oli ihan uskomattoman kaunis niin kuin näistä kuvista näkeekin <3! 6 vuotta sitten satuin käymään tuolla perheeni kanssa, mutten kylläkään muistanut oikeastaan mitään:D

Viime viikon tiistaista perjantaihin vietin aikaa täällä kotona, Pers-Jussyssa. Host-vanhemmat olivat töissä joten olin päivisin host-siskoni ja hänen kavereidensa kanssa! Joka arki-ilta syödään täällä yhdessä yleensä noin tunti ja viikonloppuisin saattaa mennä jopa yhdeksästä yhteen yöllä syöden ja jutellen :D Minun kohdalla toi "juttelu" osa vähän riippuu päivästä. Varsinkin iltaisin olen todella väsynyt juurikin tämän kielen takia, mutta joka päivä se sujuu aina vaan paremmin! Oon todella yllättynyt kuinka paljon pystyn täällä puhumaan ja ymmärrän lähes kaiken jos minulle puhutaan hieman normaalia hitaammin :D Ja täällä kaikki ihmiset on todella yllättyneitä kun puhun pelkkää ranskaa heidän kanssaan, mutta onhan se näin aluksi työlästä!

Lauantaina 2.9 Léane (ensimmäinen ranskalainen kaverini ja kuvan keskellä) kutsui minut viettämään iltaa kavereidensa kanssa mökille ja tapasin niin paljon kivoja ihmisiä siellä ja oli todella hauska ilta! Jäin Léanelle yöksi ja seuraavana aamuna lähdin hänen perheensä kanssa Chamonixiin katsomaan UTMB- juoksua, jossa monet juoksivat lähes kahden päivän ajan. Näin myös parin suomalaisen tulevan maaliin, jee! :D Toi päivä oli ihan mahtava ja kannustettiin kaikkia tuolla ihan täysillä muiden mukana ja noi maisemat oli aivan uskomattomat (niinkuin kaikkialla täällä :D) <3

Kuvissa näkyy Euroopan korkein vuori Mont Blanc! Täällä on joka puolella niin nättiä ja Alpit näkyy kaikkialla, etten näihin maisemiin varmaan kauhean nopeasti kyllästy, hah :D

Myöhemmin kirjoittelen koulun aloituksesta ja viime viikosta!

bisous,

Selina

Likes

Comments

Salut!

Tänään onkin mun viimeinen päivä Suomessa ja huomenna lentoni suuntaa kohti Geneveä! Fiilikset ovat erittäin sekavat, sillä vaikka olen super innoissani Ranskaan lähdössä niin samalla kaiken tutun ja turvallisen jättäminen vuodeksi on hieman vaikeaa. Matkalaukut on nyt vihdoin pakattu ja ranskaa on paljon treenattu meidän ranskalaisen vaihtarin kanssa eli nyt tosiaan alan olemaan valmiina lähtöön! :D

Viimeiset viikot ovat vierähtäneet niin nopeasti ohi ja kaikenlaista on tapahtunut tässä elokuun aikana, ettei paljonkaan tylsiä päiviä ole ollut...


Neljä viikkoa sitten vietettiin tyttöporukalla minun ja Emilian läksiäisiä. Meillä oli paljon ohjelmaa sille illalle ja oltiin pukeuduttu tulevien vaihtomaidemme misseiksi :DD Oli todella kivaa viettää aikaa viimeistä kertaa ennen lähtöä koko porukalla! :)

Tasan kolme viikkoa sitten olin lentokentällä hyvästelemässä parhaan kaverini Emilian, joka lähti myös Rotareiden kautta vaihtoon, Saksaan. Se olikin erittäin rankka päivä, mutta onneksi olen sen jälkeen juuri ja juuri selviytynyt, haha ;)

2 viikkoa sitten haettiin meidän ihana ranskalainen vaihtari meille ja hänen kanssaan olenkin paljon viettänyt aikaa ja yhdessä ollaan tehty paljon kaikkea kivaa! Hänestä on ollut niin paljon hyötyä ranskankielen opiskelussa ja paljon hyödyllisiä vinkkejä olen myös saanut seuraavaa vuotta varten! Yllä oleva kuva on viime sunnuntain läksiäistä, jotka pidettiin lähinnä sukulaisille :)

Tämä viikko onkin mennyt erityisen nopeasti. Kavereiden ja sukulaisten kanssa olen viettänyt paljon aikaa sekä pari viimeisintä päivää ovat menneet lähinnä pakkaamisessa. Se olikin hieman hankalaa, kun yrittää miettiä tarvitsemiaan tavaroita vuodeksi ja mahduttaa niitä kahteen matkalaukkuun, mutta siitä selvisin yllättävän hyvin, huh... :D

Seuraavan kerran kirjoittelenkin jo Ranskan puolelta!

bisous,

Selina


Likes

Comments

Bienvenue!

Olen Selina, 16-vuotias tyttö Tuusulasta. Suoritin juuri lukion ensimmäisen vuoden Helsingissä ja nyt seuraavaksi olen lähdössä syksyllä vuodeksi vaihtoon Ranskaan. Blogin päätin tehdä, jotta kavereilla, perheellä, sukulaisilla, tutuilla ja miksei muillakin vuosivaihdosta kiinnostuneilla olisi mahdollisuus seurata mun tulevaa vuotta ja fiiliksiä sen ajalta!


Vaihtoon lähden RYE:n eli Rotary Youth Exchange:n kautta. Rotary eroaa järjestönä hyvin paljon muista vaihtojärjestöistä, sillä se ei ole mitenkään kaupallinen ja perustuu vapaaehtoistyöhön. Rotary on luotettavin ja ehdottomasti paras järjestö, jonka kautta voi päästä vaihtoon, mutta hakuprosessi on astetta vaativampi ja yleensä vain yksi hakija valitaan tietyn klubin hakijoista.

Rotareiden kautta vaihtoon valituksi tulleet sitoutuvat lähtemään johonkin neljästä valitusta maasta, joista kahden pitää olla ei-englanninkielisiä. Mun vaihtoehdot olivat 1. Sveitsi 2. Saksa 3. Itävalta ja 4. Ranska. Monta vuotta saksaa lukeneena halusinkin pitkään johonkin saksankieliseen maahan, mutta nyt jälkeenpäin ajateltuna en haluaisi lähteä minnekään muualle kuin just sinne Ranskaan! <3


Rotary- vaihto-oppilailla on kohdemaassa 2-4 perhettä, mikä on mun mielestä tosi hyvä juttu! Jokaisella perheellä on erilaiset tavat, kaverit, harrastukset ja ammatit, jonka takia saa nähdä paljon enemmän ja saman maan eri näkökulmista. Perheet ovat kuitenkin samalta alueelta, etteivät koulu ja kaveripiirit vaihdu. Mulla tulee olemaan 3 perhettä vaihdon aikana!

Mun 1. perheeseen kuuluu äiti, isä, 14-v sisko ja 16-v veli, joka lähtee Meksikoon vaihtoon. Mun host-perhe vaikuttaa todella ihanalta ja erittäin ranskalaiselta! Ne ei esim. puhu englantia ja mä en oikeestaan puhu vielä ranskaa, että alusta tulee varmasti todella mielenkiintoista, haha!

Ensimmäisenä asun Pers-Jussy- nimisessä 2700 asukkaan kylässä Alppien juuressa, Rhône-Alpes -nimisellä hallintoalueella, Itä-Ranskassa. Se sijaitsee 10km Sveitsin Genevestä ja 20 km Annecysta, missä itsekin kävin muutama vuosi sitten! Toi alue on todella upea ja täynnä laskettelukeskuksia, can't wait!

Oon viimeiset 4 vuotta haaveillut vaihto-oppilasvuodesta ja nyt se on vihdoin käymässä toteen! Tällä hetkellä on enää 54 päivää lähtöön ja päivä päivältä nekin vähenevät, mutta odotus sekä innostus vain kasvavat! Nämä pari vikaa kuukautta vietetään vielä ihanassa Suomessa ja 26.8 pakkaankin jo laukut ja lähden kohti varmasti unohtumatonta seikkailua Ranskan Alpeille<3

bisous,

Selina

Likes

Comments