I dag går jag i skolan till 16.40. Sent och man blir ganska trött bara av tanken, men så är det.

Kelly ska longeras med inspänningar lite i dag. Jag ska försöka få henne att lyssna för rösten, det blir lättare vid ridning om de är lydiga för rösten. Sen kan hon behöva en paus från att gå med ryttare då hon inte har så mycket muskler än. Så för Kelly blir det longering.

Nevada ska jag träna kür med. Den stämmer inte riktigt helt och vi har inte fixat till det, jag ska se var jag ska börja när det är inridning utifrån banan och lite sånt som behöver fixas.
Vi ska bygga bana inför helgens dressyrtävlingar så jag tänkte passa på att kolla det då.

I morgon får båda hästarna vila. Jag tänkte bara gå lite med dom och mysa. Dom tycker om varandra och Nevada gnäggar och går mer än gärna över och luktar och pussar lite på henne. Hoppas han kommer vara lite glad när hon flyttar in i boxen bredvid honom.
Tror jag går med båda samtidigt så det går lite fortare och jag har mer tid att borsta och gosa med dom. Tror jag ska korta Kellys man ännu lite till då jag tycker den är lite lång fortfarande men vi får se.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Lilla Kelly var riktigt duktig i dag! Tror hon kommer bli en riktigt rolig häst i framtiden när man kan börja jobba ännu mer med henne!

Jag började att skritta henne ute runt stallet och lite så när mamma ledde mig för hon var lite pigg i dag. Sen gick vi in i ridhuset och hon förstod direkt vad det var frågan om när jag ville få fram henne i trav. Även i traven var hon lite pigg, tror det kan bero på att hon förstår mer vad jag menar och hon har ju gått på bete tidigare och står inne i boxen mer än de hon varit van vid. Men tillbaks till dagens ridpass. Jag försökte göra mycket volter och avsaktningar. Mamma tog mig på linan i slutet och vi skulle försöka oss på galoppen. Hon hade lite svårt för att få rätt galopp i vänstervarv men det fungerade tillslut. I högervarv var det lättare. Hon orkar inte hålla galopp så länge därför tog vi bara ett varv i dag i varje varv. Hon blev ganska pigg efter att fått galoppera och även om hon var pigg och "springig" kändes hon ändå trygg.

Jag red även utan väst i dag då jag känner mig klumpigare med den och eftersom den är såpass stel då jag använder den så sällan. Men sen ska man inte säga för mycket hon är trotts ung och en levande varelse och allt kan hända.
Jag har kvar halsremmen fortfarande och det känns som en bra trygghet att ha den där som en liten "livrem" haha!

Nevada fick gå ett lättare joggingpass på grusbanan. Mellan att han skulle ta upp huvudet och kolla på allt så var han väldigt avspänd och mjuk. Ganska pigg och fräsch i galoppen och han hade bakbenen under sig av sig själv nästan. ÄLSKAR DEN KÄNNSLAN! Då är han helt underbar att sitta på i galoppen.


​Självklart har Kelly en lila-glittrig grimma! Nevada är lite mer "tuff" så han har en svart läder med glitter, såklart ;)
Annars är Nevada och Kelly ganska lika, de har nästan samma färg fast Nevada är lite mer åt de orangea hållet, men Kelly står på gången och sover och "hänger" i uppbindningen- precis som Nevis. Skönt när de står stilla när de är uppbundna!

Likes

Comments

I dag är tanken att Kelly ska gå på lina när jag sitter på. För att enklare få hjälp med drivning från marken så jag inte driver så mycket med mina skänklar.
Troligtvis blir det i lilla ridhuset om inte är upptaget vilket jag verkligen hoppas att de inte är då det ska regna hela dagen i morgon... tråkigt nu när hösten kommer med allt regn.

Nevada har jag inte riktigt bestämt hur han ska gå, antingen så blir det lite jogging i stora ridhuset eller så kör vi ett lite "mellan pass". Han vilade i går och därför får jag se lite hur han känns när jag börjar. Men prio ett just nu är att han ska vara vaken för skänklarna och inte vara lite småseg som han kan vara ibland när han inte riktigt känner att han är på humör för ett träningspass. Dom passen är inte roliga men det är också dom man lär sig mest på!

Inför varje pass försöker jag ha en plan. En plan som ska få ett långsiktigt eller kortsiktigt mål- båda delarna är bra. På Kelly sätter vi ju grunden hur hon ska bli att rida om kanske 10 år. I grunderna menar jag igångsättningar, avsaktningar, tempoxlingar och framåt för skänkel samtidigt som man ska ha ett fint stöd på bettet.
Även på Nevada tränar jag detta varje dag. Trotts att han är 13 år gäller samma grunder som bara kan bli bättre och bättre, oavsett nivå på utbildningsskalan. Allting bygger på grunderna.

Likes

Comments

Hästarna, Matilda

Vi kan börja med ett enkelt Hej. Länge sen jag var inne här nu och har faktiskt ingen bra förklaring till det, jag har bara inte haft någon motivation bara.

Men jag har fått en liten idé om hur jag ska lägg upp det här, som känns bra och som jag tror kommer göra att jag blir mer motiverad och kan titta tillbaka när det känns mindre bra och hur det har gått under de tidigare ridpassen. Nu tänker jag mest för mig själv och som en kul grej och att jag delar med mig om hur jag gör.
Tanken är iaf att jag ska skriva ett inlägg varje dag om "min" nya häst- en ungponny. Och varje vecka, eller varannan (jag har inte riktigt bestämt mig) så ska jag filma henne och visa här hur träningen går framåt och hur vi tränat under veckan.

Den nya ponnyn kan jag berätta lite kort om det jag vet.
Hon heter Grace Kelly efter Gandalf-Donnerwetter, vi kallar henne Kelly. Hon är en tysk ridponny, 4 år och som kom till Sverige i maj detta året. När hon kom till Sverige hade hon sitt urgulliga lilla föl vid sidan.
Så som jag förstått det blev hon lite riden (endast inriden?) förra hösten- alltså när hon var 3.

Hon kom till mig i lördags och har varit så otroligt snäll. Hon står snällt i boxen, snällt i hagen, lydig att leda osv. Än så länge tycker hon det är lite jobbigt att stå på gången men det kommer nog med tiden.

I lördags hade vi träns på henne och mamma ledde henne medan jag red Nevada. Hon tog det direkt och var okej med bettet direkt- super skönt så hon inte vill tjafsa om det iaf!

I söndags satt jag på henne för första gången. Vi la på henne sadel och longerade henne först vilket inte var några problem alls. Vi hängde först lite på henne för att vara på den säkra sidan och efter de hoppade jag upp lite försiktigt. Mamma ledde mig i några varv sen släppte hon mig.
Det slutade med att jag både kunde svänga och trava helt själv. Hon var helt cool-lugn och avslappnad hela tiden. Duktig tjej!

I måndags var pappa med mig i stallet när jag red och eftersom han inte är så van vid hästar på de sättet fick jag klara ganska mycket själv vid ridningen. Jag hoppade upp från pall själv och pappa gick bara med ett varm och sen kunde jag rida själv.
Jag red mycket innanför spåret och gjorde halvvolter både i skritt och trav. Även då longerade jag henne innan för att vara på den säkra sidan.

I dag (tisdag) I dag när jag red skippade jag longeringen innan och gick bara med henne några varv innan. Satt upp ifrån pall i dag och mamma behövde inte gå med mig. Hade även spö för första gången idag och hon brydde sig inte något nämnvärt om det. Jag tänkte att vi vill ju att hon ska behålla reaktion för skänklarna så är det bättre att ta ett spö som hjälp till rösten istället för mycket skänklar.
Avslutade med att skritta och trava en liten sträcka utomhus. Det var lite svårt att stanna henne då hon tyckte att det var roligt att komma ut men annars skötte hon sig super bra!


Det ska bli super kul att få jobba och utbilda lilla Kelly. Tror det kan vara bra att ha henne vid sidan om Nevada. Jag tror även jag kommer lära mig mycket som jag kan ha nytta av på Nevada också, som att vara extra tydlig ibland, vikten och allt sånt man ofta glömmer bort på en häst som "kan allt den behöver kunna" och bara fokuserar på att få de grejerna ännu lite bättre hela tiden.
Och om någon undrar har vi inga planer på att lämna hem Nevada utan jag ska ha kvar honom förhoppningsvis hela nästa år också!


​Jag ska försöka fixa lite mer bilder de närmaste dagarna men än så länge har jag tyvärr bara denna!

Likes

Comments

Likes

Comments

Den 21-24e juli var det ponny SM i dressyr för ponny nere i Dagstorp. Det var en väldigt fin tävling, dock lite oorganiserad då man fick leta i alla stallar för att hitta vart hästen skulle stå. Parkeringen för husbilar, lastbilar osv med el var helt totalt kaos då det inte stod någon och visade när man kom vart man skulle stå. Annars en superbra tävling med publikvänliga banor och varmt väder.

Bild från invigningen.

Kval 1: Klav 1 som var på fredagen gick i FEI Lagtävlansprogram för ponny 2012. Han gick ett jämt och fint program utan större missar. Vi måste bara få till dedär lilla extra inne på banan för att nå de högre poängen men vi red ihop 66,11%. Vi låg då på en 13:e plats.


Kval 2: Kval 2 gick i FEI Individuella mästerskpsprogram för ponny 2012. Han var lite matt och trött det märktes tydligt, extremt varmt och han drack lite dåligt enligt mig i den värmen. Men han gjorde ändå ett superfint program och han kunde inte gjort det bättre! Tyvärr tänkte jag fel och höll på att rida fel i sista travökningen upp på medellinjen- som han alltid gör så otroligt bra. Det drog ner otroligt på både ökningen, halten och korrektheten där nere tyvärr. 65,32%.

Senare under eftermiddagen/kvällen fick man reda på vilka som gick till final. Det var dom 15 bästa ekipagen efter hopslagna % från kval 1 & 2.
JAG OCH NEVADA VAR EN AV DE 15 EKIPAGEN!!! Helt otroligt. Vi låg på 12e plats inför finalen. Nu var det bara ett "litet" problem, küren var inte helt klar med musiken än. Vi hade inte alls räknat med att komma till final och därför inte lagt så stor tid på küren. .
Jag satt hela kvällen och samma dag som küren skulle gå och försökte lära mig att höra varje liten ton när jag gjorde de olika grejerna.

På kvällen innan soundcheck red jag honom och han var så fin, pigg och fräsch!

Och så var det dags för finalen, konstigt nog var jag inte ett nervös någonting under hela helgen, inte ens när det var final.
Han var otroligt fin på framridningen, även inne på banan. Kvick, lyhörd och riktigt framåt- men på rätt sätt.
Jag red på allt i traven stämde till musiken, allt i skritten stämde- men till det svåra som var galoppen då de enkla bytena har en annan övergång och eftersom dom ALDRIG stämt på träning var allt en chansning. Alla enkla byten stämde, tyvärr kom jag lite snabbt i en förvänd galopp så han råkade byta galopp men vi var snabbt tillbaks och red som om inget hänt. Allting i programmet stämde med musiken, några småmissar i rörelserna men jag var så glad och så lättad så tårarna bara rann och rann när jag kom ut från banan.
Luft fick jag inte heller, varmt och fokuserat stenhårt i flera timmar mentalt och fysiskt en timme i otrolig värme.
Han var bara helt otrolig! VI SLUTADE SOM 10:a I FINALEN PÅ SVNSKA MÄSTERSKAPEN 2016!! Detta är så otroligt! Som vi kämpat och vilken helg vi hade!


Tusen tack till Marianne som ger oss chansen att få uppleva detta med denna fantastiska ponny!

All lycka denna häst ger oss

En på miljonen

​Han tröttnade lite på allt fotande, stackare, som han kämpade på hela helgen i den värmen!

Likes

Comments

Nevada

Hej och förlåt för den dåliga uppdateringen jag lovade under helgen.

Förra torsdagen åkte vi ju ner till hästhagen- inte riktigt vår helg om man säger så... Det börjar med att jag och mamma missförstår varandra och glömmer alla vita schabrak. Som tur är så var det försäljare där och vi kunde köpa ett nytt. Moa var snäll och svängde inom oss där hemma och tog med mina vita schabrak när hon kom på fredag eftermiddag.

Förstastarten som var på fredagen utgick jag. Han var inte sig själv och det kändes bara fruktansvärt elakt mot honom att sitta på hans rygg. Han slog upp huvudet och helt stängde av vilket han aldrig gör annars. Jag var helt förstörd för det var någonting som han hade ont av, det märktes. Red honom lite låg på kvällen för att kolla om det gick eller om han fortsatte stå emot. Han gick otroligt fint och allt kändes bra igen.

På lördagen bestämde jag mig för att ta och bara rida runt honom, han skulle bara få gå så som han kände utan att pressa honom, resultatet blev 62% men vi tog oss igenom programmet. På eftermiddagen åkte vi till Marianne som äger honom. Jag provade att rida en av hennes andra hästar, Kentucky Love- som även är tillsalu. Vi fick även kolla på Nevadas helsyster, Wyomings mamma samt Wyomings lillasyster- supersöta alla tre! Vi lånade med en sadel som jag senare på kvällen red med. WOW att en sadel kan göra sån stor skillnad. Det är stora djur men otroligt känsliga.

På söndagen var Marianne och kollade. Han var jätte fin på framridningen, travprogrammet inne på banan var också otroligt bra. Han blev tyvärr trött när galoppen kom och blev därför ostadig men det var en otroligt fin känsla!

På måndagen red jag bara fram en halvtimma för han har gått så hårt i flera dagar. Gud vilken ponny på framridningen, längningarna, enkla bytena, bakdelsvändningen ALLT satt. Han hade otroligt bra både trav och galopp även inne på banan. Han gjorde i princip ett felfritt program. Något taggad sista längningen på medellinjen och i galoppen men vi hanterade det bra så det inte syntes. Resultatet blev 67%!! Han kändes så fin och positiv. Vi slutade tvåa och är mer än nöjd. Så otroligt skönt att sluta på topp!


Sedan jag har den nya sadeln på honom är han som en dröm att rida, så mjuk och jag kommer åt honom på ett helt annat sätt. Älskade lilla ponnybus!

Jag glömde att ta massa bilder då det var så mycket annat att tänka på under helgen, ska försöka någon dag snart och fixa mycket bilder- hoppas jag!

Hoppas ni haft en bra påsk, KRAM!

Likes

Comments

Lite Blandat

Detta är en av fördelarna med att bo vid stranden, när det är soligt och vid denna årstiden där solen inte går ner så sent är det otroligt vackert ljus, WOW säger jag bara.

Likes

Comments

Hästarna, Matilda

Här är några av mina favoritbilder på mig och Tindra III från vår första terrängträning för Anne Persson. Det är ganska så gamla bilder men gud så mycket jag lärde mig och vad mitt självförtroende när det gäller hoppning jag fick med hjälp av henne! Guldponny*


Så mycket glädje jag fick tillsammans med denna ponny!

Likes

Comments