View tracker

Vi ska flytta! Till våren kommer vi få en lagom stor trädgård, ett växthus och ett hönshus. Det är mycket gräsmatta och jag vill bygga en köksträdgård intill växthuset. Men hur? Hur ska den se ut? Var ska jag börja? Jag tänkte samla alla länkar, tips, tankar och idéer här som jag sedan får utgå ifrån. Jag lägger upp foton på platsen som är tänkt att bli köksträdgård. 


Kom gärna med tips!

Böcker som ska läsas (några har jag läst, andra ska lånas/köpas):

Lena Israelsson " Handbok för köksträdgården", "Odla året om"

Sara Bäckmo "skillnadens trädgård"

Johannes Wätterbäck & Therese Lundén "Alla fingrar gröna"

Bella Linde & Lena Granefelt "Rätt ur jorden"

Länkar med bra tips:

http://blogg.land.se/skillnadens-tradgard/del-1-den-lilla-kokstradgarden/

http://blogg.land.se/skillnadens-tradgard/del-2-den-lilla-kokstradgarden/

http://blogg.land.se/skillnadens-tradgard/del-3-den-lilla-kokstradgarden/

http://www.ekoplantan.se/massor-av-gronsaker-pa-liten-yta/

https://www.youtube.com/watch?v=6VbcM_Gpv-o

http://daylily-potager.blogspot.se/2015/02/sakalender-for-boang.html

http://handbok.alternativ.nu/Odling

http://nils-akerstedt.blogspot.se/?m=1

http://blogg.land.se/skillnadens-tradgard/anette-gronsaker-alskar-blommor/

Direkta tips för att komma igång, lästa på nätet eller i böcker:

Anlägg några odlingsbäddar i år genom att odla potatis (tidningar direkt på gräsmattan, potatis på tidningarna, organiskt material ovanpå). Inget gräv, potatisar och maskar göra jobbet.

Här är platsen för vår kommande köksträdgård i ett eldigt solsken 1:a advent 2016. Ytan några meter framför växthuset och som en triangel bort till körsbärsträdet till höger och sedan bort till bakre väggen av växthuset vill jag ska ingå. Klurigt nu att göra det bästa av ytan.

Här är foto rakt framifrån och från det lilla körsbärsträdet. ​

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Jag drömde att jag stod och titta ut i min trädgård och då ser jag alla grannar samlade i den. De har möte. De tittar på mina odlingsbäddar fördömande. Sen kommer de in i köket och frågar om pallkragarna är gjutna!? Nä jag förklarar att det är köpta lådor som enkelt sätts upp fylls med jord och är lätta att odla i. Jag förstår att de är där i avsky och vill ha bort min köksträdgård för den är så ful. Jag känner paniken börja växa, blir ledsen och försöker förklara hur mycket mat den ger min familj. Den är kanske inte så vacker nu på hösten/vintern men jag älskar den. Jag går ut i trädgården. Hälften har burits bort. De har börjat förbereda för att göra en brasa. Jag skriker hysteriskt att vi ska flytta om två månader så då slipper ni se det. Men allt ska brännas i brasan...Ingen förstår mig, de fortsätter möta mig med hat i ögonen och ingen förståelse...jag vaknar, ont i magen och ledsen. Snyft. Vi ska snart flytta så om mina grannar vill bränna köksträdgården på bål så snälla stå ut ett kort tag till...

Likes

Comments

View tracker

Jag skulle kunna odla dill nästan bara för den vackra krondillen. Doftar gott och så vacker i blombuketter. Nu har jag äntligen samlat in mina dillfrön. De har stått och torkat i en vas.

Likes

Comments

Men inte alla tyvärr. Jag fick gräva fram jord i snön och försökte hitta plats till 2/3. Resten får jag ev se om jag kan plantera någonstans till våren.

Vi ska flytta och jag satte ner lökarna i den nya trädgården vilket gjorde det svårt att veta var jag skulle sätta dem. Utanför de få rabatter där är så går det slinga till gräsklipparen så jag kunde inte sätta ner dem var som.

Likes

Comments

Nu är det bara till att hålla tummarna. Jag fick 40 små plantor och det är ca 5 som jag glömt att bry mig om tillräckligt. Så jag tror att det blev 35 plantor som flyttade ut. De har stått ute men under tak och vindskyddat hela sommaren och hösten.

Här ser ni hur jag tänker förvara dem. Gödslat med lite hönsgödsel. Satt ner krukorna i jorden och öst över med löv och jord. Håll gärna tummarna. Det skulle vara kul om jag lyckas 😁 i bakgrunden ser ni ett sparrisland som är några år. Jag hoppas på mycket sparris om 5 år.

Likes

Comments

Den misslyckade majsen blev fest för hönsen. Perfekt att kunna ge dem allt som inte lyckats i odlingen 😄

Likes

Comments

De sista tomaterna plockades ner idag. Nu hoppas jag att de eftermognar inne. Vilket tomatår eller? Den långa varma hösten har gjort ett bra jobb. Kul. Detta är sorten mei Wei (ekologiska).

Likes

Comments

Jag vill satsa på lite mer blommor nästa år. Så det går att ha färska blommor hela våren, sommaren och hösten. Första pumpan inplockad 🍂🍁🌻

Likes

Comments

Själv äter jag vegetariskt men resten av familjen äter kött. Jag har köpt ekologisk färs från en gård i närheten. Denna gång ville jag göra en "äkta" köttfärs utan processade ingredienser. Så jag kokade ihop en härlig tomatsås med grönsaker från köksträdgården och vid sidan stekte jag färsen samtidigt. Kryddade med örter, salt och peppar. Blandade ihop och smakade av med lite extra salt. Det bästa betyget var att sonen på 7 år åt med sked direkt ur grytan innan pastan var färdig.

Tomatsåsen innehöll: tomat, morot, squash, lök, vitlök, chili, timjan och oregano. Salt, vitpeppar och svartpeppar.

Likes

Comments