DZISIAJ CHCIAŁBYM ZAPREZENTOWAĆ COŚ OSTATNIO SOBIE PRZYGOTOWAŁEM:

DO JEGO PRZYGOTOWANIA POTRZEBOWAŁEM ;

1 CZERWONEJ I ZÓŁTEJ PAPRYKI ,1 CUKINIA, 2 ZĄBKI CZOSNKU , 1 PĘCZEK OREGANO , 2 ŁYŻKI OLIWY , 45 DAG MIELONEGO MIĘSA ,SÓL, 2 ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO, 150 ML BULIONU , PIPERZ KAJEŃSKI, 4 GOTOWE TORTILLE PSZENNE ,30 DAG JOGURTU , CURRY ,SOK Z POŁOWY LIMETKI .

PRZYGOTOWANIE TEJ POTRAWY ZAJĘŁO MI KRÓTKO BO TYLKO 25 MINUT, A DAŁO MI DUŻO FRAJDY . ZACZĄŁEM OD POKROJENIA PAPRYKI NA ĆWIARTKI , OCZYSZCZENIU Z NASIONEK .NASTĘPNIE OPŁUKAŁEM STRĄCZKI I POCIĄŁEM W PASECZKI , CZOSNEK OBRALEM I PRZECISNĄŁEM PRZEZ PRASKĘ. KILKA GAŁĄZEK OREGANO ODŁOŻYLEM NA PÓZNIEJ DO DEKORACJI ,RESZTĘ DROBNO POSIEKAŁEM .NA PATELNI ROZGRZAŁEM OLIWĘ,STALE MIESZAJĄC MOCNO WYSMAŻYŁEM MIĘSO .POŁĄCZYŁEM Z CZOSNKIEM ,CUKINIĄ I PAPRYKĄ .PO CZYM SMAŻYŁEM RAZEM 3 MINUTY.NASTĘPNIE WYMIESZAŁEM Z KONCENTRATEM POMIDOWYM I OREGANO, CAŁOŚĆ SMAŻYŁEM JESZCZE 3 MINUTY. WLAŁEM BULION I ZAGOTOWAŁEM .FARSZ PRZYPRAWIŁEM NA PIKANTNIE SOLĄ, PIEPRZEM KRAJEŃSKIM I CURRY.NA PATELNII BEZ TŁUSZCZU KOLEJNO PODGRZEWAŁEM WSZYSTKIE TORTILLE.NA KAŻDYM PLACKU ROZSMAROWAŁEM PORCJE FARSZU .ZWINĄŁEM I POCIĄŁEM KAŻDY RULON NA 4 UKOŚNE KAWAŁKI, JOGURT UTARLEM Z SOKIEM ZLIMETKI .PRZYPRAWIŁEM SOLĄ Z PIEPRZEM I CURRY .GOTOWY DIP JOGURTOWY PRZELALEM DO MISECZKI .KAWAŁKI TORTILLI UŁOŻYLEM NA PÓLMISKU ,OBOK USTAWIŁEM MISECZKĘ Z DIPEM .UDEKOROWAŁEM OREGANO.

Zaprojektuj swój blog - wybierz jeden z mnóstwa gotowych szablonów na Nouw lub utwórz własny, metodą „wskaż i kliknij” - kliknij tutaj!

Likes

Comments

Daniem które dzisiaj mi się spodobało kotleciki z manny .Jego przygotowanie nie zajęło mi dużo czasu bo tylko około 40 minyt. Aby się do niego zabrać niezbędne są na stępujące składniki których starczyło mi na 4 porcje: 1 jajko ,pół litra mleka , 10dag cukru, 1torebka cukru waniliowego ,kawałek skórki zcytryny, 15 dag kaszy manny , 250 ml soku wisniowego , 1 opakowanie budyniu lub sosu waniliowego w proszku , 1 opakowanie mieszanych mrożonych owoców, 1 do 2 łyżki masła oraz szczypta cynamonu.

NA POCZĄTKU UMYŁEM JAJKO I ODDZIELILEM ŻÓLTKO DO BIAŁKA .ŻÓŁTKO ROZKŁÓCILEM Z 2 ŁYZKAMI MLEKA , POZOSTAŁEM MLEKO ZAGOTOWAŁEM Z 3 ŁYŻKAMI CUKRU ,CUKREM WANILIOWYM I SKÓRKĄ Z CYTRYNY.PO CZYM WYJĄŁEM SKÓRKĘ I CAŁY CZAS MIESZAJĄC WSYPAŁEM MANNĘ , GOTUJĄC OKOŁO 5 MINUT .PRZYGOTOWANĄ MASĘ ZDJĄŁEM Z OGNIA ,WYMIESZAŁEM Z ŻÓŁTKIEM, NA KONIEC OSTROZNIE DOMIESZAŁEM PIANĘ UBITĄ Z BIAŁKA.PRZEŁOŻYŁEM DO LEKKO NATŁUSZCZONEJ PŁASKIEJ FORMY I ODSTAWILEM DO ZASTYGNIĘCIA .PROSZEK BUDYNIOWY ROZPROWADZIŁEM 4 DO 5 ŁŻKAMI SOKU WIŚNIOWEGO.RESZTĘ SOKU ZAGOTOWAŁEM Z 2 ŁYŻKAMI CUKRU I WLAŁEM BUDYŃ.,PO CZYM GOTOWAŁEM JESZCZE MINUTA DO DWÓCH.DO GORĄCEGO PŁYNU WŁOŻYŁEM ZAMROŻONE WARZYWA I PRZELALME JE DO MISKI .MASĘ Z MANNY OSTROŻNIE WYJĄŁEM Z FORMY I POKROIŁEM W KWADRATY .SMAŻYŁEM NA ZŁOTO NA ROZGRZANYM MAŚLE I POSYPAŁEM RESZTĄ CUKRU WYMIESZANĄ Z CYNAMONEM . DLA LEPSZEGO SMAKU WARTO PODAWAĆ Z SOSEM OWOCOWYM.

CO MYŚLISZ O TEJ POTRAWIE ?JEŚLI CI SIĘ PODOBA DAJ LIKA LUB WYRAZ SWOJE ZDANIE NA JEJ TEMAT


Likes

Comments

Aby przygotować taką potrawę potrzebne mi są : 1 opakowanie budyniu lub sosu waniliowego (na pól litra mleka, 1 litr mleka , 2 tabliczki białej czekolady(20dag),15 dag świeżych malin, 1 łyżka pistacji,15 dag śmietany kremówki , 8 małych gotowych,wiórki białej czekolady do dekoracji.Samo przygotowanie warto zacząć od rozprowadzenia budyniu lub sosu 7 łyżkami mleka, dokładnie rozetrzeć.Pozostałe mleko zagotować .Czekoladę połamać na kawałki lub zetrezeć na grubej tarce.Maliny przebrać ,pistacje drobno posiekać .Rondelek z mlekiem zdjąć z ognia ,wlać przygotowany budyń i ponownie zagotować ,cały czas mieszając.W razie gdyby zupa była zbyt gęsta ,dolać jeszcze trochę mleka. Następnie należy je przestudzić i wsypać czekoladę .Po czym mieszać ,aż się całkiem rozpuści .Kremówkę należy ubić lekko trzepaczką (Powinna mieć konsystencję delikatnego musu),ostrożnie połączyć z gorącą zupą .W glebokich talerzach warto rozłóżyć maliny ,które powinny być zalane zupą i posypane pistacjami .Każda porcja musi być udekorowana 2 bezikami i kilkoma owocami ,a tuż przed podaniem posypana wiórkami białej czekolady .Do pogryzania można podać herbatniki lub słodkie wafle.

Likes

Comments

mąkę przeznaczoną do zagęszczenia sosu warto wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, a następnie przetrzeć przez sitko

-aby uratować sklejony makaron ,trzeba go podgrzewać na sicie zawieszonym nad wrzącą woda ,następnie makaron nalezy wymieszać z odrobiną tłuszczu

-do panierowania ryb lub mięsa można wykorzystać zamiast jajka mleko skondensowane lub sok cytrynowy

-przypalony ryż należy przełożyć do innego garnka,dodać trochę wody i kawalek bułki.po czym gotować jeszcze 5 minut

-przesolony sos sałatkowy mozna uratować dodają do niego odrobinę nie osolonego bulionu ,śmietany lub wina .tak przygotowany sos mieszamy wlewając po kropelce do rozkłóconego żółtka

zeschniętą musztardę można uratować dodając do niej odrobinę oleju ,octu,cukru

-słony smak owczego sera możmy złagodzić,zanurzając go na kilka minut w lodowatej wodzie

-do zbyt słodkich kremów należy dodać domieszać łyżeczkę soku cytrynowego lub odrobinę octu jabłkowego .zawarty w nim kwas zwiąże zbędny cukier

-jeżeli mamy zbyt mało masy mięsnej na frykadelki lub pieczeń ,możemy zwiększyć jej objętość ,dodając proszek na knedle ,wymieszany z odpowiednią ilosćia wody .dzięki temu otrzymamy prawie dwukrotną ilość masy

Likes

Comments

Ciekawym pomysłem na zaczynający się okres letni może być ta propozycja kulinarna do której bardzo chętnie zachęcam gdyż jest wyśmienita w smaku.Do jej przygotowania potrzebne mi były następujące składniki:50 dag truskawek , 1 owoc mango ,sok z 1 cytryny , 4łyżki płynnego miodu ,15 dag masła , 3 łyżki cukru , 2torebki cukru waniliowego , 3jajka ,25 dag mąki , 5 dag maku ,pół torebki do pieczenia,35 kremówki, ,2 łyżki cukru pudru.

Samo przygotowanie trzeba zacząć umycia truskawek i oczyszczenia ich z szypułek.Kilka owoców warto odłożyć do dekoracji ,resztę trzeba pokroić na półówki lub plasterki. Podobnie jak truskawki trzeba obrać mango i miązsz odkroić od pestki po czym pokroić w kostkę.Przygotowane owoce należy przełożyć do salaterki należy przełożyć do salaterki,wymieszać z miodem i sokiem z cytryny,odstawić na godzinę do lodówki .Do przygotowania wazne jest ab miękkie masło zmiksować zcukrem ,szczyptą soli i torebką cukru waniliowego .Nie przerywając ucierania ,kolejno dodawać po 1 jajku .Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia ,po łyżce dodawać do ciasta na przemian z 2 /3 śmietany.Gofrownicę trzeba rozgrzać i kolejno wlewać porcje ciasta i piec na złoto .Pozostałą kremówkę ubić na sztywno z resztką cukru waniliowego .Gorące gofry oprószyć cukrem pudrem ,podawać z sałatką owocową i bitą śmietaną .


porada ;

DLA LEPSZEJ ESTETYKI WARTO UDEKOROWAĆ TRUSKAWKAMI EW.POSYPAĆ MAKIEM .MAKOWE GOFRY TO WYŚMIENITY POMYSŁ NA NIEDZIELNE ŚNIADANIE LUB SZYBKI OBIAD PONIEWAŻ NIE ZAJMUJE JEGO PRZYGOTOWANIE DUŻO CZASU

A JEST BARDZO SMAKOWITE I APETYCZNE

Likes

Comments

-zwinięte liście sałaty odzyskają świężośc jeżlie włoży je się razem zkilkoma plastrami surowych ziemniaków na ok.15 minut do lodowatej wody

-zwarzony sos holenderski można uratowac dodając do nie go 3do 4 kostki lodu i energicznie ubijając sos dalej

-jeżeli papier do pieczenia żle układ się na blasze ,nalęży go posmarować w rogach masłem lub margaryną i przyciśnąć do blachy

-ciemne sosy pieczeniowe będą mialy wspaniałą barwę jeżeli stosowany do ich przyrządzenia tłuszcz podlejemy niewielką ilościa zimnej kawy

zbyt twardy ser ponownie będzie miękki i smaczny ,jezli włożymy go na 20 minut do mleka i maślanki

-jeżeli podczas ucierania majone zwarzy się można go uratowac dodając do nie go0 odrobinę musztardy


Likes

Comments

aby przygotować to danie niezbędne są następujące składniki:500 ml mleka ,20dag mąki pszennej ,1 torebkasosu waniliowego w proszku, 5jajek,75 dag rabarbaru ,125 ml soku wi8sniowego,25 dag cukru, pół cytryny ,2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, 3łyzki masła, 3łyzki wiórków kokosowych

Samo przygotowanie polega na tym że należy zmiksować mleko z mąką ,sosem w proszku i 3 jajkami.Pozostałe jajka umyć ,oddzielić żółtka od białek .żółtka wlać do ciasta ,wymieszać ,białka schłodzić.ciasto.ciasto przykryć ,odstawić na 30 minut,aby odpoczęło.Rabarbar oczyścić,pokroic w grube plasterki.Po czym przełozyc do rondelka ,zaląc sokiem wiśniowym .dodać 125 ml wody ,10 dag cukru.Cytrynę cienko obrać ze skorki ,sok wycisnąć .Sok i skórkę dodac do rabarbaru ,zagotować.Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić zimną zimną wodą ,wlać do owoców,gotować okolo minuty .wyjąć skórkę z cytryny .Na patelnii stopniowo rozgrzewać masło, zprzygotowanego ciasta kolejno usmązyć 12 naleśników.Białka ubic na sztywną pianę zpozostałym cukrem i ewntuanie kilkoma kroplami soku zcytryny .Wsypać wiórki kokosowe ,wymieszać .Gotowe naleśniki ulożyć w natłuszczonej formie ,rozłożyć porcje rabarbarowe .Na każdym nale śniku ułożyć porcjhe rabarbaru .Na każdym naleśniku ułożyć porcję piany ,zapiekąc 10 minut w temeraturze 220 stopni celcjusza

Likes

Comments

ciekawym pomysłem na majowe danie może być przygotowanie dania które łączy knedelki i mandarynki.

Do jego przygotowania niezbędne są następujące składniki: 1,5 ltra mleka , 2laski wanilii , 20 dag cukru, 4 łyżeczki mąki ziemnaczanej , 8 zóltek , 25 dag kaszy manny , 1łyżka mielonego cynamonu , 1 puszka mandarynek w syropie (425 ml)

Samo przygotowanie zacząłem do przygotowania sosu waniliowego ktory jest niezbędny do tej potrawy .Na początek zagotowałem pół litra mleka zdodatkiem 4 łyżek cukru i laskami wanilii .Mąkę ziemnaczaną rozprowadziłem niewielką ilością zimnego mleka,po czym wlałem do wrzącego płynu .i gotowałem jeszcze przez chwilę . 4 żóltka rozkłóciłem z kilkoma łyżkami sosu,wlalem do reszty płynu i wymieszałem .Kiedy to już zrobiłem wyjąłem laski wanilii a sam sos ostudzilem .Resztę mleka zagotowalem i do wrzątku wsypalem kaszę mannę.Do tego dodałem 10 dag cukru i szczyptę soli ,wymieszałem a następnie zaczałem gotować pod koniec zmniejszylem na mały ogień na krótką chwilę do konca gotowania .Dodałem pozostałe żółtka ,wymieszałem i ostudziłem. Z Gotowej już masy formowałem podłużne knedelki

.wyszło mi około 10sz tuk.Pozostały cukier wymieszałem z cynamonem i obtoczyłem w nim przygotowane knedle .smażyłem na złoto na rozgrzanym maśle .Mandarynki osączyłem i polączyłem z sosem waniliowym .gotowe knedle polałem resztą sosu i dla lepszej estetyki udekorowałem listkami mięty

Likes

Comments

skladniki:

2jajka ,1 torebka cukru waniliowego, 1 torebka sosu waniliowego w proszku, 5 łyżek mąki pszennej,szcypta proszku do pieczenia, 5łyżek mlek 1 do 2łyżki gazowanej wody mineralnej , 2łyżki płatków migdałowych , 40dag sliwek, po 200 ml soku wisniowego i jabłkowego, 3łyżki cukru pudru, pół łyżki soku z cytryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, masło do smażenia

jaja należy zmiksować z cukrem waniliowym i ewentualnie szczyptą soli .mąkę trzeb wymieszać z proszkiem do pieczenia i sosem waniliowym ,przesiać przez sitko bezpośrednio do ucieranej masy .na koniec wlać mleko i wodę mineralną ,wymiesząc .gotowe ciasto trzeba odstawić na 20 min. do spęcznienia.płatki migdałowe powinny być u prażone na suchej patelni.sliwki umyć ,przekroić na pół i wydrylować .Sok wiśniowy i jablkowy powinno sie przelać do garnka ,wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny oraz zagotować Kiedy to już jest gotowe należy włożyć i gotować na małym ogniu prze 4 do 5 minut .Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody ,wlać do oliwek ,gotować 20 min na małym ogniu.Na samej patelni należy je natomiast stopniowo rozgrzewać porcje masła,kolejno usmażyć 8 naleśników .układać na talerzykach i polać sosem śliwkowym .Na koniec trzeba je posypać płatkami z migdałów i ewntualnie dla lepszej estetyki kulinarnej lekko oprószyć cukrem pudrem.


samo danie jest doskonałą propozycja na popołudniowy deser a do tego jego przygotowanie nie zabiera dużo czasu.Mi jego przygotowanie zajęło około 40 minut .jego wartośc kaloryczna wacha się na poziomie około 370 kcal.



Likes

Comments

co zrobić aby ciemne sosy pieczeniowe miały jeszcze lepszą barwę?

JEST TO BARDZO PROSTE WYSTARCZY DO STOSOWANEGO DO NICH TŁUSZCZU DOLAĆ NIEWIELKĄ ILOŚĆ KAWY

co zrobić kiedy żółty ser jest zbyt twardy?

WYSTARCZY GO WŁ0ŻYĆ NA MINUT 20 MINUT DO MLEKA BĄDZ MAŚLANKI WTEDY PONOWNIE STANIE SIĘ MIĘKKI I SMACZNY

sklejony makaron można uratować w następujący sposób :należy go podgrzać jeszcze raz na siecie zawieszonym nad wrzącą woda ,następnie powinien być wymieszany z odrobiną tłuszczu

co można wykorzystać do panierowania ryb lub mięsa zamiast jajek?

idelane do tego celu są mleko skondensowane lub sok cytrynowy




Likes

Comments