DZISIEJSZYM CIEKAWYM POMYSŁEM JAKI PRZYGOTOWAŁEM SĄ PĄCZKI ORZECHOWE Z DODATKIEM CZEKOLADY

DO ICH PRZYGOTOWANIA POTRZEBNY MI BYŁY NASTĘPUJĄCE SKŁADNIKI :

5ŁYŻEK MLEKA ,7GRAM DROŻDZY , 4 ŁYŻKI CUKRU , 50 GRAM ORZECHÓW LASKOWYCH , 25 DAG MĄKI, 50 GRAM MASŁA,,PÓŁ ŁYŻECZKI EKSTRAKTU WANILIOWEGO , CUKIER DO POSYPANIA, ,OLEJ DO GŁĘBOKIEGO SMAŻENIA.

DO PRZYGOTOWANIA SOSU CZEKOLADOWEGO UŻYŁEM 200 ml ŚMIETANKI , 50 ML MLEKA, 200 GRAM CZARNEJ CZEKOLADY, 50 GRAM KAKAO

ZACZĄŁEM NATOMIAST OD ROZTARCIA DROŻDZY I ŁYŻKI CUKRU W CIEPLYM MLEKU .POTEM POSIEKAŁEM ORZECHY I WYMIESZAŁEM JE Z MĄKĄ ORAZ POZOSTAŁYM MI CUKREM ..DO TEGO DODAŁEM MLEKO Z DROŻDZAMI ,ROZTOPIONE MASŁO I EKSTRAKT WANILIOWY .NA KONIEC WYRABIAM CIASTO I I ZOSTAWIAM JE ABY PODROSŁO . KIEDY TO JUŻ SIĘ STANIE ROZWAŁKOWUJE JE NA GRUBOŚĆ 1 CM I WYCINAMY FOREMKĄ SERDUSZKA .TAK PRZYGOTOWANE PĄCZKI ZOSTAWIAM DO WYROŚNIĘCIA NA 30 MINUT .W TYM CZASIE PRZYGOTOWUJE SOS CZEKOLADOWY .:DO RONDLA WLEWAM MLEKO I ŚMIETANKĘ .GDY SIĘ ZAGOTUJE ZDEJMUJE Z OGNIA I WRZUCAM DO GORĄCEGO PŁYNU POSIEKANĄ CZEKOLADĘ I KAKAO .PO CZYM SZYBKO MIESZAM AŻ SIĘ ROZPUŚĆI .W GARNKU ROZGRZEWAM OLEJ DO 150 STOPNI .JEŚLI BĘDZIE ZA GORĄCY PĄCZKI BĘDĄ SIĘ PRZYPALAĆ ,NIE DOPIEKAJĄC SIĘ W SRODKU .SMAŻENIE PĄCZKÓW MUSI BYĆ Z OBU STRON AŻ DO ZŁOCISTEGO KOLORU .


PORADA :

MOŻNA JE PODAWAĆ Z CUKREM I SOSEM CZEKOLADOWYM

Zaprojektuj swój blog - wybierz jeden z mnóstwa gotowych szablonów na Nouw lub utwórz własny, metodą „wskaż i kliknij” - kliknij tutaj!

Likes

Comments

kasztany jadalne są lekko słodkie i mają mączną konsystencję .dobrze współgrają ze smakiem słodkich .surowe kasztany najlepiej w piekarniku.Przed pieczeniem trzeba naciąć skórkę

Likes

Comments

DZISIAJ PRZYGOTOWAŁEM SOBIE FAJNĄ POTRAWĘ ZWANĄ KREMEM ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW

.POTRZEBNE MI BĘDĄ 4 SŁODKIE ZIEMNIAKI , 6 ŁYŻEK OLIWY , 2 GARSCI UGOTOWANYCH JADALNYCH KASZTANÓW, PĘCZEK NATKI PIETRUSZKI,SÓL,PIEPRZ

PRZYGOTOWANIE TEJ POTRAWY ZACZĄŁEM OD OBRANIA ZIEMNIAKÓW I POKROJENIA ICH W KOSTKĘ O BOKU 1 CM.WSZYSTKO WRZUCAMY DO GARNKA I POSMAŻAMY CHWILĘ NA OLIWIE .WLEWAMY TYLE WODY ,ABY PRZYKRYŁA ZIEMNIAKI, I GOTUJEMY 15 DO 20 MINUT,AŻ ZMIĘKNĄ .ODLEWAMY WODĘ, ZOSTAWIAJĄC PÓŁTOREJ SZKLANKI,MIKSUJEMY ZUPĘ NA GŁADKI KREM .WRZUCAMY DROBNO POKROJONE KASZTANY,POSIEKANĄ NATKĘ, DO PRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM I PONOWNIE ZAGOTOWUJEMY.


Likes

Comments

DZISIAJ CHCIAŁBYM ZAPREZENTOWAĆ COŚ OSTATNIO SOBIE PRZYGOTOWAŁEM:

DO JEGO PRZYGOTOWANIA POTRZEBOWAŁEM ;

1 CZERWONEJ I ZÓŁTEJ PAPRYKI ,1 CUKINIA, 2 ZĄBKI CZOSNKU , 1 PĘCZEK OREGANO , 2 ŁYŻKI OLIWY , 45 DAG MIELONEGO MIĘSA ,SÓL, 2 ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO, 150 ML BULIONU , PIPERZ KAJEŃSKI, 4 GOTOWE TORTILLE PSZENNE ,30 DAG JOGURTU , CURRY ,SOK Z POŁOWY LIMETKI .

PRZYGOTOWANIE TEJ POTRAWY ZAJĘŁO MI KRÓTKO BO TYLKO 25 MINUT, A DAŁO MI DUŻO FRAJDY . ZACZĄŁEM OD POKROJENIA PAPRYKI NA ĆWIARTKI , OCZYSZCZENIU Z NASIONEK .NASTĘPNIE OPŁUKAŁEM STRĄCZKI I POCIĄŁEM W PASECZKI , CZOSNEK OBRALEM I PRZECISNĄŁEM PRZEZ PRASKĘ. KILKA GAŁĄZEK OREGANO ODŁOŻYLEM NA PÓZNIEJ DO DEKORACJI ,RESZTĘ DROBNO POSIEKAŁEM .NA PATELNI ROZGRZAŁEM OLIWĘ,STALE MIESZAJĄC MOCNO WYSMAŻYŁEM MIĘSO .POŁĄCZYŁEM Z CZOSNKIEM ,CUKINIĄ I PAPRYKĄ .PO CZYM SMAŻYŁEM RAZEM 3 MINUTY.NASTĘPNIE WYMIESZAŁEM Z KONCENTRATEM POMIDOWYM I OREGANO, CAŁOŚĆ SMAŻYŁEM JESZCZE 3 MINUTY. WLAŁEM BULION I ZAGOTOWAŁEM .FARSZ PRZYPRAWIŁEM NA PIKANTNIE SOLĄ, PIEPRZEM KRAJEŃSKIM I CURRY.NA PATELNII BEZ TŁUSZCZU KOLEJNO PODGRZEWAŁEM WSZYSTKIE TORTILLE.NA KAŻDYM PLACKU ROZSMAROWAŁEM PORCJE FARSZU .ZWINĄŁEM I POCIĄŁEM KAŻDY RULON NA 4 UKOŚNE KAWAŁKI, JOGURT UTARLEM Z SOKIEM ZLIMETKI .PRZYPRAWIŁEM SOLĄ Z PIEPRZEM I CURRY .GOTOWY DIP JOGURTOWY PRZELALEM DO MISECZKI .KAWAŁKI TORTILLI UŁOŻYLEM NA PÓLMISKU ,OBOK USTAWIŁEM MISECZKĘ Z DIPEM .UDEKOROWAŁEM OREGANO.

Likes

Comments

Daniem które dzisiaj mi się spodobało kotleciki z manny .Jego przygotowanie nie zajęło mi dużo czasu bo tylko około 40 minyt. Aby się do niego zabrać niezbędne są na stępujące składniki których starczyło mi na 4 porcje: 1 jajko ,pół litra mleka , 10dag cukru, 1torebka cukru waniliowego ,kawałek skórki zcytryny, 15 dag kaszy manny , 250 ml soku wisniowego , 1 opakowanie budyniu lub sosu waniliowego w proszku , 1 opakowanie mieszanych mrożonych owoców, 1 do 2 łyżki masła oraz szczypta cynamonu.

NA POCZĄTKU UMYŁEM JAJKO I ODDZIELILEM ŻÓLTKO DO BIAŁKA .ŻÓŁTKO ROZKŁÓCILEM Z 2 ŁYZKAMI MLEKA , POZOSTAŁEM MLEKO ZAGOTOWAŁEM Z 3 ŁYŻKAMI CUKRU ,CUKREM WANILIOWYM I SKÓRKĄ Z CYTRYNY.PO CZYM WYJĄŁEM SKÓRKĘ I CAŁY CZAS MIESZAJĄC WSYPAŁEM MANNĘ , GOTUJĄC OKOŁO 5 MINUT .PRZYGOTOWANĄ MASĘ ZDJĄŁEM Z OGNIA ,WYMIESZAŁEM Z ŻÓŁTKIEM, NA KONIEC OSTROZNIE DOMIESZAŁEM PIANĘ UBITĄ Z BIAŁKA.PRZEŁOŻYŁEM DO LEKKO NATŁUSZCZONEJ PŁASKIEJ FORMY I ODSTAWILEM DO ZASTYGNIĘCIA .PROSZEK BUDYNIOWY ROZPROWADZIŁEM 4 DO 5 ŁŻKAMI SOKU WIŚNIOWEGO.RESZTĘ SOKU ZAGOTOWAŁEM Z 2 ŁYŻKAMI CUKRU I WLAŁEM BUDYŃ.,PO CZYM GOTOWAŁEM JESZCZE MINUTA DO DWÓCH.DO GORĄCEGO PŁYNU WŁOŻYŁEM ZAMROŻONE WARZYWA I PRZELALME JE DO MISKI .MASĘ Z MANNY OSTROŻNIE WYJĄŁEM Z FORMY I POKROIŁEM W KWADRATY .SMAŻYŁEM NA ZŁOTO NA ROZGRZANYM MAŚLE I POSYPAŁEM RESZTĄ CUKRU WYMIESZANĄ Z CYNAMONEM . DLA LEPSZEGO SMAKU WARTO PODAWAĆ Z SOSEM OWOCOWYM.

CO MYŚLISZ O TEJ POTRAWIE ?JEŚLI CI SIĘ PODOBA DAJ LIKA LUB WYRAZ SWOJE ZDANIE NA JEJ TEMAT


Likes

Comments

Aby przygotować taką potrawę potrzebne mi są : 1 opakowanie budyniu lub sosu waniliowego (na pól litra mleka, 1 litr mleka , 2 tabliczki białej czekolady(20dag),15 dag świeżych malin, 1 łyżka pistacji,15 dag śmietany kremówki , 8 małych gotowych,wiórki białej czekolady do dekoracji.Samo przygotowanie warto zacząć od rozprowadzenia budyniu lub sosu 7 łyżkami mleka, dokładnie rozetrzeć.Pozostałe mleko zagotować .Czekoladę połamać na kawałki lub zetrezeć na grubej tarce.Maliny przebrać ,pistacje drobno posiekać .Rondelek z mlekiem zdjąć z ognia ,wlać przygotowany budyń i ponownie zagotować ,cały czas mieszając.W razie gdyby zupa była zbyt gęsta ,dolać jeszcze trochę mleka. Następnie należy je przestudzić i wsypać czekoladę .Po czym mieszać ,aż się całkiem rozpuści .Kremówkę należy ubić lekko trzepaczką (Powinna mieć konsystencję delikatnego musu),ostrożnie połączyć z gorącą zupą .W glebokich talerzach warto rozłóżyć maliny ,które powinny być zalane zupą i posypane pistacjami .Każda porcja musi być udekorowana 2 bezikami i kilkoma owocami ,a tuż przed podaniem posypana wiórkami białej czekolady .Do pogryzania można podać herbatniki lub słodkie wafle.

Likes

Comments

mąkę przeznaczoną do zagęszczenia sosu warto wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, a następnie przetrzeć przez sitko

-aby uratować sklejony makaron ,trzeba go podgrzewać na sicie zawieszonym nad wrzącą woda ,następnie makaron nalezy wymieszać z odrobiną tłuszczu

-do panierowania ryb lub mięsa można wykorzystać zamiast jajka mleko skondensowane lub sok cytrynowy

-przypalony ryż należy przełożyć do innego garnka,dodać trochę wody i kawalek bułki.po czym gotować jeszcze 5 minut

-przesolony sos sałatkowy mozna uratować dodają do niego odrobinę nie osolonego bulionu ,śmietany lub wina .tak przygotowany sos mieszamy wlewając po kropelce do rozkłóconego żółtka

zeschniętą musztardę można uratować dodając do niej odrobinę oleju ,octu,cukru

-słony smak owczego sera możmy złagodzić,zanurzając go na kilka minut w lodowatej wodzie

-do zbyt słodkich kremów należy dodać domieszać łyżeczkę soku cytrynowego lub odrobinę octu jabłkowego .zawarty w nim kwas zwiąże zbędny cukier

-jeżeli mamy zbyt mało masy mięsnej na frykadelki lub pieczeń ,możemy zwiększyć jej objętość ,dodając proszek na knedle ,wymieszany z odpowiednią ilosćia wody .dzięki temu otrzymamy prawie dwukrotną ilość masy

Likes

Comments

Ciekawym pomysłem na zaczynający się okres letni może być ta propozycja kulinarna do której bardzo chętnie zachęcam gdyż jest wyśmienita w smaku.Do jej przygotowania potrzebne mi były następujące składniki:50 dag truskawek , 1 owoc mango ,sok z 1 cytryny , 4łyżki płynnego miodu ,15 dag masła , 3 łyżki cukru , 2torebki cukru waniliowego , 3jajka ,25 dag mąki , 5 dag maku ,pół torebki do pieczenia,35 kremówki, ,2 łyżki cukru pudru.

Samo przygotowanie trzeba zacząć umycia truskawek i oczyszczenia ich z szypułek.Kilka owoców warto odłożyć do dekoracji ,resztę trzeba pokroić na półówki lub plasterki. Podobnie jak truskawki trzeba obrać mango i miązsz odkroić od pestki po czym pokroić w kostkę.Przygotowane owoce należy przełożyć do salaterki należy przełożyć do salaterki,wymieszać z miodem i sokiem z cytryny,odstawić na godzinę do lodówki .Do przygotowania wazne jest ab miękkie masło zmiksować zcukrem ,szczyptą soli i torebką cukru waniliowego .Nie przerywając ucierania ,kolejno dodawać po 1 jajku .Mąkę wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia ,po łyżce dodawać do ciasta na przemian z 2 /3 śmietany.Gofrownicę trzeba rozgrzać i kolejno wlewać porcje ciasta i piec na złoto .Pozostałą kremówkę ubić na sztywno z resztką cukru waniliowego .Gorące gofry oprószyć cukrem pudrem ,podawać z sałatką owocową i bitą śmietaną .


porada ;

DLA LEPSZEJ ESTETYKI WARTO UDEKOROWAĆ TRUSKAWKAMI EW.POSYPAĆ MAKIEM .MAKOWE GOFRY TO WYŚMIENITY POMYSŁ NA NIEDZIELNE ŚNIADANIE LUB SZYBKI OBIAD PONIEWAŻ NIE ZAJMUJE JEGO PRZYGOTOWANIE DUŻO CZASU

A JEST BARDZO SMAKOWITE I APETYCZNE

Likes

Comments

-zwinięte liście sałaty odzyskają świężośc jeżlie włoży je się razem zkilkoma plastrami surowych ziemniaków na ok.15 minut do lodowatej wody

-zwarzony sos holenderski można uratowac dodając do nie go 3do 4 kostki lodu i energicznie ubijając sos dalej

-jeżeli papier do pieczenia żle układ się na blasze ,nalęży go posmarować w rogach masłem lub margaryną i przyciśnąć do blachy

-ciemne sosy pieczeniowe będą mialy wspaniałą barwę jeżeli stosowany do ich przyrządzenia tłuszcz podlejemy niewielką ilościa zimnej kawy

zbyt twardy ser ponownie będzie miękki i smaczny ,jezli włożymy go na 20 minut do mleka i maślanki

-jeżeli podczas ucierania majone zwarzy się można go uratowac dodając do nie go0 odrobinę musztardy


Likes

Comments

aby przygotować to danie niezbędne są następujące składniki:500 ml mleka ,20dag mąki pszennej ,1 torebkasosu waniliowego w proszku, 5jajek,75 dag rabarbaru ,125 ml soku wi8sniowego,25 dag cukru, pół cytryny ,2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, 3łyzki masła, 3łyzki wiórków kokosowych

Samo przygotowanie polega na tym że należy zmiksować mleko z mąką ,sosem w proszku i 3 jajkami.Pozostałe jajka umyć ,oddzielić żółtka od białek .żółtka wlać do ciasta ,wymieszać ,białka schłodzić.ciasto.ciasto przykryć ,odstawić na 30 minut,aby odpoczęło.Rabarbar oczyścić,pokroic w grube plasterki.Po czym przełozyc do rondelka ,zaląc sokiem wiśniowym .dodać 125 ml wody ,10 dag cukru.Cytrynę cienko obrać ze skorki ,sok wycisnąć .Sok i skórkę dodac do rabarbaru ,zagotować.Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić zimną zimną wodą ,wlać do owoców,gotować okolo minuty .wyjąć skórkę z cytryny .Na patelnii stopniowo rozgrzewać masło, zprzygotowanego ciasta kolejno usmązyć 12 naleśników.Białka ubic na sztywną pianę zpozostałym cukrem i ewntuanie kilkoma kroplami soku zcytryny .Wsypać wiórki kokosowe ,wymieszać .Gotowe naleśniki ulożyć w natłuszczonej formie ,rozłożyć porcje rabarbarowe .Na każdym nale śniku ułożyć porcjhe rabarbaru .Na każdym naleśniku ułożyć porcję piany ,zapiekąc 10 minut w temeraturze 220 stopni celcjusza

Likes

Comments