witam

potrawą dzisiejszego dnia je st przekładaniec malinowy. aby je przygotować potrzeba następujacych skladników : 6 jajek ,200 g cukru ,1 szklanka mąki, 1łyżeczka proszku do pieczenia .Do wykonania kremu karpatkowego potrzebne jest jedno opakowanie kremu do karpatki w proszku ,pół litra mleka i 100 gram masła.Na masę karpatkową potrzeba 1 opakowania kremu do karpatki w proszku ,pol litra mleka i 100 gram masła.Do utworzenia masy malinowej będa nam niezbędne : 500ml śmietany 30 procentowej , 2łyżki cukru pudru, 1łyżka żelatyny , 1szklanka malin i na wierzch 2 szklanki malin i 2 galaretki malinowe

Przygotowanie należy zacząć od ubicia jajek z cukrem na puch i dodaniem mąki połączonej z proszkiem do pieczenia i wymieszania.Następnie należy ciasto przełożyc do prostokątnej formy (22na 28 cm) i wyłożyć papierem do pieczenia . Po czym wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni celcjusza .po upieczeniu nalezy wyjąć je z formy ,odwrócic do góry dnem i zostawić do wystygnięcia .kiedy to juz wykonamy należy przekroić je na 2 blaty. Natomiast krem karpatkowy należy wykonać wg instrukcji na opakowaniu i przełożyc nim blaty ciasta.Żelatyna powinna być namoczona w odrobinie zimnej wody aż do momentu kiedy napęcznieje.nalezy ja wtedy podgrzac aby się rozpuściła.Szklankę malin nalezy zmiksować śmietaną natomiast powinna byc ubita na sztywno razem z cukrem pudrem i żelatyną.Trzeba ją wymieszać razem ze zmiksowanymi malinami i wyłożyć na ciasto. nastepnie nalezy posypać pozostałymi malinami i odstawić do lodowki .galaretki rozpuśc w 600 ml. wrzątku i wystudż.lekko tężejąca galaretkę wylej na wierzch ciasta i ponownie odstaw do lodowki ,aby całość dobrze stężała .przed podaniem udekoruj owocami




Zaprojektuj swój blog - wybierz jeden z mnóstwa gotowych szablonów na Nouw lub utwórz własny, metodą „wskaż i kliknij” - kliknij tutaj!

Likes

Comments

WITAM

DZISIAJ DLA ODMIANY CHCĘ PRZEDSTAWIĆ COŚ SŁODKIEGO .JEST TO DZISIAJ SERNIK Z BARWNĄ GALARETKĄ .DANIE TO JEST ŁATWE W PRZYGOTOWANIU .CZAS PRZYGOTOWANIA WYNOSI OKOŁO 30 MIN.

ABY JE PRZYGOTOWAĆ POTRZEBNE SĄ NASTĘPUJĄCE SKŁADNIKI:

4 RÓZNE GALARETKI(CZERWONA ,POMARANCZOWA ,ZIELONA ,NIEBIESKA),150 GRAM BISZKOPTÓW, 500 GRAM SERKA MASCARPONE , 200 ML ŚMIETANY 30 PROCENTOWEJ ,150 GRAM CUKRU PUDRU , 2ŁYŻKI ŻELATYNY, SOK ZCYTRYNY ORAZ OWOCE DO DEKORACJI

PRZYGOTOWANIE:

GALARETKĘ NALEŻY ROZPUŚCIĆ KAŻDĄ ODDZIELNIE W INNEJ SZKLANCE WODY .ŻELATYNĘ NATOMIAST NALEŻY NAMOCZYĆ W ODROBINIE ZIMNEJ WODY .GDY NAPĘCZNIEJE TRZEBA JĄ PODGRZAC ABY SIĘ ROZPUŚCIŁA.KIEDY TO JUZ JEST ZROBIONE ŚMIETANE TRZEBA UBIC NA SZTYWNO.SEREK MASCARPONE POWINNO SIĘ UTRZEC NA SZTYWNO Z CUKREM PUDREM I WYMIESZAĆ ZROZ PUSZCZONĄ ŻELATYNĄ I SOKIEM ZCYTRYNY . DO TAK PRZYGOTOWANEGO CIASTA NALEŻY DODAĆ NASTĘPNIE UBITĄ ŚMIETANĘ .KONCOWE CZYNNOSCI PRZYGOTOWANIA NASZEGO CIASTA TO WYLOZENIE DNA TORTOWNICY O ŚREDNICY OKOŁO 2 CM .BISZKOPTAMI.NA BISZKOPTY POWINNO SIE WYŁOŻYĆ MASĘ SEROWĄ I ODSTAWIĆ DO LODÓWKI . NA KONIEC LEKKO STĘŻALE GALARETKI NALEŻY POKROIC W KOSTKĘ I UŁOŻYĆ NA SCHŁODZONYM SERNIKU .CAŁÓSĆ NALEŻY PONOWNIE WSTAWIĆ DO LODÓWKI

PORADA:

CIASTO MOŻNA OZDOBIĆ OWOCAMI ABY DODAĆ MU ESTETYKI I APETYTU



Likes

Comments

WITAM

DZISIAJ CHCIAŁBYM PRZEDSTAWIĆ NOWE DANIE KTORE JEST JAK SAMA NAZWA WSKAZUJE RIZOTTO BŁYSKAWICZNE Z DODATKIEM KIELBASY . CZAS JEGO PRZYGOTOWANIA JEST BARDZO KROTKI TAK ŻE JEST IDEALNE

DLA OSÓB GŁODNYCH I WRACAJĄCYCH PO CIĘŻKIM DNIU CIĘŻKIEJ PRACY. MI OSOBIŚCIE BARDZI SIE PODOBA CHOCIAŻ PRZYGOTOWUJE JE SOBIE OD NIEDAWNA ADO TEGO A BARDZO MI SMAKUJE.

ABY JE WOGÓLE ZACZĄĆ POTRZEBOWAŁEM NASTĘPUJĄCYCH SKŁADNIKÓW: 250 G. KIEŁBASY,40G MASŁA (EWENTUALNIE MOŻE BYC TEZ MARGARYNA CHOCIAŻ MASŁO DODAJE SMAKU TEJ POTRAWIE), 4 MAŁE CEBULKI,PÓŁ KILO POMIDORÓW, PÓŁ LITRA WODY , 1 PACZKA RYŻU ,SÓL, PIEPRZ ORA ZPAPRYKA W PROSZKU I 100 GRAM ZÓLTEGO SERA
SAMO PRZYGOTOWANIE NATOMIAST ZACZĄŁEM OD OD OBRANIA KIELBASY ZE SKORKI I POKROJENIA JEJ W PLASTERKI .NASTĘPNIE PODSMAŻYLEM JĄ KRÓTKO NA DOBRZE JUŻ ROZGRZANYM TŁUSZCZU .PODOBNIE POKROILEM OSOBNO TEŻ CEBULE W PLASTERKI.NASTĘPNYM ETAPEM DLA MNIE BYŁO WYMIESZANIE TEGO RAZEM Z KIELBASĄ I WSPÓLNE SMAŻENIE OBU OKOLO 5 MINUT. NA KONIEC DODALEM POKROJONE WCZEŚNIEJ POMIDORY ORAZ DODAŁEM PRZYPRAWY TAKIE JAK SOL PIEPRZ I PAPRYKĘ .WSZYSTKO ZALAŁEM WRZĄCĄ WODĄ(PÓŁ LITRA ) I WSYPAĆ DO TEGO RYŻ.GARNEK PRZYKRYŁEM I WSZYSTKO RAZME GOTOWALEM OKOŁO 5 DO 10 MINUT NA MAŁYM OGNIU .NA TALERZACH POSYPALEM TO WSZYSTKO ŻÓŁTYM UTARTYM SEREM


Likes

Comments

WITAM W TEN SOBOTNI PORANEK . U MNIE POGODA CO PRAWDA JESZCZE ZIMOWA BO W PRAWDZIE WCZORAJ SPADL SNIEG ALE TO NIE PRZESZKADZA W PRZYRZĄDZENIU CZEGOS PYSZNEGO. DO TEGO DANIA POTRZEBOWALEM 1KG CIELĘCINY (NAJLEPIEJ JAKBY BYŁA BEZ KOŚCI), 1ŁYZKA ROZMARYNU, 4ZĄBKI CZOSNKU , 3LYŻKI OLIWY , 1LYZECZKA PRZYPRAWY , 1 LYZKA OLIWY, 1/ 2ŁYŻECZKI PIEPRZU.

PRZYGOTOWANIE ZACZĄŁEM OD WYPLUKANIA MIĘSA I OSUSZENIA GO W ŚCIERECZCE . KIEDY TO JUŻMIALEM PRZYGOTOWANE POSIEKALEM DROBNO CZOSNEK I WYMIESZLEM RAZEM Z OLIWĄ,SOLA I PIEPRZEM ORAZ DODALEM PRZYPRAWĘ.TA MIESZANKA POSMAROWALEM MIESO DOBRZE ZE WSZYSTKICH STRON I ZOSTAWILEM NA GODZINĘ . .NASTĘPNIE WLOŻYLEM DO RONDLA ,NADNO KTOREGO DALEM ŁYZKE MASŁA LUB MARGARYNY I OBSMAZYLEM ZE WSZYSTKICH STRON NA RUMIANO .WLALEM KILKA ŁYZEK ZIMNEJ WODY .PO CZYM PRZYKRYLEM I PIEKŁE W ROZGRZANYM PIEKARNIKU OKOLO 2 GODZIN. WTRAKCIE PIECZENIA NALEZY POLEWAC SOSEM ( W RAZIE POTRZEBY MOŻNA DOLAC ODROBINE WODY ).PO UPIECZNIU POZOSTAWIC DO WYSTYGNIECIA W RONDLU .OCHLODZONĄ PIECZEŃ NALEZY ZAWINĄ C W FOLIE ALUMINIOWĄ I WLOŻYĆ DO LODÓWKI.

PORADA:

WAZNE JEST ABY PREZED PODANIEM POROIC JĄ W CIENKIE PLASTERKI . MOŻNA JĄ JEŚĆ NA ZIMNO Z PIECZYWEM ,SURÓWKĄ LUB SAŁATKĄ

Likes

Comments

witam

aby przygotować to danie potrzebne sa 4jaja , 3lyżki purre ziemniaczanego , 1 łyzka utartego sera ,sol oraz pieprz

przygotowanie należy zacząc od zagotowania w litrowym garnuszku pół litra wody następnie posolić i odstawić z ognia i zaraz wsypac purre ziemnaczane i wymieszać .Potem należy dodac jaja oraz utarty ser ,pieprz i jeszcze raz wymieszać

Kiedy to już mamy gotowe należy podzielić masę na dwie porcje i smażyć na maśle omlety .Na talerzu można je polac jeszcze gęsta kwaśna smietana

Likes

Comments

WITAM SERDECZNIE

DZISIEJSZYM DANIEM DNIA SĄ POMARANCZ W CIEŚCIE.PRZYGOTOWANIE TEGO DANIA JEST BARDZO PROSTE I NIE ZAJMUJE WIELE CZASU .ABY JE JEDNAK PRZYGOTOWAC POTRZEBNE MI BYLY NASTEPUJĄCE SKŁADNIKI TAKIE JAK 5 DO 6 POMARAŃCZY ,4 JAJAK ,3 ŁYŻKI CUKRU,, 1ŁYŻKAMĄKI ,MASŁO LUB MARGARYNA DO SMAŻENIA.

PRZYGOTOWANIE ZACZĄŁEM OD OBRANIA POMARAŃCZY ZE SKÓREK I POKRAJANIA ICH W DOŚĆ DUŻE PLASTRY .NASTĘPNIE UBIŁEM PIANĘ Z BIAŁEK I DODAŁEM ZÓLTKA .A POTEM MĄKĘ DELIKATNIE WYMIESZAŁEM .KIEDY TO SKONCZYŁEM MACZAŁEM WTYM CIESCIE KRAZKI POMARANCZY I SMAZYLEM NA PATELNI NA DOBRZ EROZGRANYM TŁUSZCZU


PORADA :

WAŻNE JEST ABY PODAWAC JE GORĄCE I POSYPANE CUKREM .


Likes

Comments

WITAM

W DNIU DZISIEJSZYM CHCIAŁBYM PRZEDSTAWIC NOWE DANIE KTÓRE NAZYWA SIĘ FOUNDUE MIĘSNE. .PROSZĘ NIE MYLIĆ GO Z KIEDYŚ ZAPREZENTOWANYM FOUNDUE FRANCUSKIM PONIEWAŻ TO SĄ DWIE OSOBNE POTRAWY NIE POWIĄZANE W ŻADEN SPOSOB ZE SOBĄ . ABY SIĘ WOGÓLE SIĘ ZA NIE ZABRAC POTRZEBUJEMY NASTĘPUJĄCYCH SKŁADNIKÓW; A SĄ TO 1 KG MIESA WYBOROWEGO EWENTUALNIE MOŻE BYĆ W ZASTĘPSTWIE POLĘDWICA WOŁOWA LUB BARANIA , 1 LITR OLEJU DO SMAŻENIA ORAZ PRZYPRAWY TAKIE JAK SÓL I PIEPRZ


ABY PRZYGOTOWAĆ FOUDUE MIĘSNE NALEŻY NAJPIERW WYPŁUKAC MIĘSO ,OSUSZYĆ W SCIERECZCE A NASTĘPNIE POKROIĆ NA KAWAŁKI WIELKOSCI POŁOWY PUDEŁKA ZAPAŁEK IŁ UŁOŻYĆ NA TACCE .GARNEK Z OLEJEM POWINNO SIĘ POSTAWIĆ NA KUCHENCE I DOPROWADZIĆ OLEJ DO WRZENIA .KAŻDA OSOBA POWINNA SOBIE NABIĆ KAWAŁEK MIĘSA I WŁOŻYĆ GO DO WRZĄCE GO OLEJU NA OK. 5 MINUT .PO TYM CZASIE MIĘSO POWINNO SIĘ USMAŻYĆ I NABRAĆ BRĄZOWEGO KOLORU .WÓWCZAS WYJMUJE SIĘ JE I KŁADZIE NA TALERZ. PO CZYM WARTO JE PRZYPRAWIĆ NAJLEPIEJ SMAKUJE W DODATKU RAZEM Z PIECZYWEM .


PORADA;

WARTO DODAĆ DO TEJ POTRAWY SOSY W ZALEZNOŚCI OD SWOJEGO ULUBIONEGO SMAKU MOGĄ TO BYĆ NP. SOS JABŁKOWY Z DODATKIEM CURRY ,KETCHUP LUB SOS ŚMIETANKOWO -JARZYNOWY LUB PO PROSTU SOSY NA BAZIE MAJONEZU .MOŻNA DO NIEGO DODAĆ PĘCZEK ZIELONEGO SZCZYPIORKU .INNE SOSY DO TEJ POTRAWY MOŻNA WYKONAĆ NA PRZYKŁAD W POSTACI ROZTARTEGO Z SOLĄ CZOSNKU I SIEKANEJ PIETRUSZKI .WAŻNE JEST NATOMIAST ABY KAŻDY SOS ZNAJDOWAŁ SIĘ W OSOBNEJ MISECZCE .

Likes

Comments

dzieńdobry

Aby przygotować dzisiejsze danie potrzebujemy następujących składników: 6 baranich kotletów,6łyżek oliwy ,rozmaryn ,tymianek ,liśc laurowy ,3 ząbki czosnku,1 cebula oraz sól i pieprz.

Przygotowanie nalezy rozpocżąć od obraniczosnku i rozdrobnienu go na miazgę.cebulę nalezy pokroić w plasterki .z oliwy ziół ,czosnku oraz cebuli z dodatkiem soli i pieprzu nalezy przygotować marynatę . Potem nalezy mac3erowac w niej kotlety przez co ajmniej 2 godz. .Po uplywie tegoczasu powinno sie wyjąć kotletyz maryanty ,ułożyć na rozgrzanym ruszcie i piec z obydwu stron ok.10 min.Ważne jest aby w połowie pieczenia obrócić go drugą stronę)




Likes

Comments