WITAM W TEN SOBOTNI PORANEK . U MNIE POGODA CO PRAWDA JESZCZE ZIMOWA BO W PRAWDZIE WCZORAJ SPADL SNIEG ALE TO NIE PRZESZKADZA W PRZYRZĄDZENIU CZEGOS PYSZNEGO. DO TEGO DANIA POTRZEBOWALEM 1KG CIELĘCINY (NAJLEPIEJ JAKBY BYŁA BEZ KOŚCI), 1ŁYZKA ROZMARYNU, 4ZĄBKI CZOSNKU , 3LYŻKI OLIWY , 1LYZECZKA PRZYPRAWY , 1 LYZKA OLIWY, 1/ 2ŁYŻECZKI PIEPRZU.

PRZYGOTOWANIE ZACZĄŁEM OD WYPLUKANIA MIĘSA I OSUSZENIA GO W ŚCIERECZCE . KIEDY TO JUŻMIALEM PRZYGOTOWANE POSIEKALEM DROBNO CZOSNEK I WYMIESZLEM RAZEM Z OLIWĄ,SOLA I PIEPRZEM ORAZ DODALEM PRZYPRAWĘ.TA MIESZANKA POSMAROWALEM MIESO DOBRZE ZE WSZYSTKICH STRON I ZOSTAWILEM NA GODZINĘ . .NASTĘPNIE WLOŻYLEM DO RONDLA ,NADNO KTOREGO DALEM ŁYZKE MASŁA LUB MARGARYNY I OBSMAZYLEM ZE WSZYSTKICH STRON NA RUMIANO .WLALEM KILKA ŁYZEK ZIMNEJ WODY .PO CZYM PRZYKRYLEM I PIEKŁE W ROZGRZANYM PIEKARNIKU OKOLO 2 GODZIN. WTRAKCIE PIECZENIA NALEZY POLEWAC SOSEM ( W RAZIE POTRZEBY MOŻNA DOLAC ODROBINE WODY ).PO UPIECZNIU POZOSTAWIC DO WYSTYGNIECIA W RONDLU .OCHLODZONĄ PIECZEŃ NALEZY ZAWINĄ C W FOLIE ALUMINIOWĄ I WLOŻYĆ DO LODÓWKI.

PORADA:

WAZNE JEST ABY PREZED PODANIEM POROIC JĄ W CIENKIE PLASTERKI . MOŻNA JĄ JEŚĆ NA ZIMNO Z PIECZYWEM ,SURÓWKĄ LUB SAŁATKĄ

Likes

Comments

witam

aby przygotować to danie potrzebne sa 4jaja , 3lyżki purre ziemniaczanego , 1 łyzka utartego sera ,sol oraz pieprz

przygotowanie należy zacząc od zagotowania w litrowym garnuszku pół litra wody następnie posolić i odstawić z ognia i zaraz wsypac purre ziemnaczane i wymieszać .Potem należy dodac jaja oraz utarty ser ,pieprz i jeszcze raz wymieszać

Kiedy to już mamy gotowe należy podzielić masę na dwie porcje i smażyć na maśle omlety .Na talerzu można je polac jeszcze gęsta kwaśna smietana

Likes

Comments

WITAM SERDECZNIE

DZISIEJSZYM DANIEM DNIA SĄ POMARANCZ W CIEŚCIE.PRZYGOTOWANIE TEGO DANIA JEST BARDZO PROSTE I NIE ZAJMUJE WIELE CZASU .ABY JE JEDNAK PRZYGOTOWAC POTRZEBNE MI BYLY NASTEPUJĄCE SKŁADNIKI TAKIE JAK 5 DO 6 POMARAŃCZY ,4 JAJAK ,3 ŁYŻKI CUKRU,, 1ŁYŻKAMĄKI ,MASŁO LUB MARGARYNA DO SMAŻENIA.

PRZYGOTOWANIE ZACZĄŁEM OD OBRANIA POMARAŃCZY ZE SKÓREK I POKRAJANIA ICH W DOŚĆ DUŻE PLASTRY .NASTĘPNIE UBIŁEM PIANĘ Z BIAŁEK I DODAŁEM ZÓLTKA .A POTEM MĄKĘ DELIKATNIE WYMIESZAŁEM .KIEDY TO SKONCZYŁEM MACZAŁEM WTYM CIESCIE KRAZKI POMARANCZY I SMAZYLEM NA PATELNI NA DOBRZ EROZGRANYM TŁUSZCZU


PORADA :

WAŻNE JEST ABY PODAWAC JE GORĄCE I POSYPANE CUKREM .


Likes

Comments

WITAM

W DNIU DZISIEJSZYM CHCIAŁBYM PRZEDSTAWIC NOWE DANIE KTÓRE NAZYWA SIĘ FOUNDUE MIĘSNE. .PROSZĘ NIE MYLIĆ GO Z KIEDYŚ ZAPREZENTOWANYM FOUNDUE FRANCUSKIM PONIEWAŻ TO SĄ DWIE OSOBNE POTRAWY NIE POWIĄZANE W ŻADEN SPOSOB ZE SOBĄ . ABY SIĘ WOGÓLE SIĘ ZA NIE ZABRAC POTRZEBUJEMY NASTĘPUJĄCYCH SKŁADNIKÓW; A SĄ TO 1 KG MIESA WYBOROWEGO EWENTUALNIE MOŻE BYĆ W ZASTĘPSTWIE POLĘDWICA WOŁOWA LUB BARANIA , 1 LITR OLEJU DO SMAŻENIA ORAZ PRZYPRAWY TAKIE JAK SÓL I PIEPRZ


ABY PRZYGOTOWAĆ FOUDUE MIĘSNE NALEŻY NAJPIERW WYPŁUKAC MIĘSO ,OSUSZYĆ W SCIERECZCE A NASTĘPNIE POKROIĆ NA KAWAŁKI WIELKOSCI POŁOWY PUDEŁKA ZAPAŁEK IŁ UŁOŻYĆ NA TACCE .GARNEK Z OLEJEM POWINNO SIĘ POSTAWIĆ NA KUCHENCE I DOPROWADZIĆ OLEJ DO WRZENIA .KAŻDA OSOBA POWINNA SOBIE NABIĆ KAWAŁEK MIĘSA I WŁOŻYĆ GO DO WRZĄCE GO OLEJU NA OK. 5 MINUT .PO TYM CZASIE MIĘSO POWINNO SIĘ USMAŻYĆ I NABRAĆ BRĄZOWEGO KOLORU .WÓWCZAS WYJMUJE SIĘ JE I KŁADZIE NA TALERZ. PO CZYM WARTO JE PRZYPRAWIĆ NAJLEPIEJ SMAKUJE W DODATKU RAZEM Z PIECZYWEM .


PORADA;

WARTO DODAĆ DO TEJ POTRAWY SOSY W ZALEZNOŚCI OD SWOJEGO ULUBIONEGO SMAKU MOGĄ TO BYĆ NP. SOS JABŁKOWY Z DODATKIEM CURRY ,KETCHUP LUB SOS ŚMIETANKOWO -JARZYNOWY LUB PO PROSTU SOSY NA BAZIE MAJONEZU .MOŻNA DO NIEGO DODAĆ PĘCZEK ZIELONEGO SZCZYPIORKU .INNE SOSY DO TEJ POTRAWY MOŻNA WYKONAĆ NA PRZYKŁAD W POSTACI ROZTARTEGO Z SOLĄ CZOSNKU I SIEKANEJ PIETRUSZKI .WAŻNE JEST NATOMIAST ABY KAŻDY SOS ZNAJDOWAŁ SIĘ W OSOBNEJ MISECZCE .

Likes

Comments

dzieńdobry

Aby przygotować dzisiejsze danie potrzebujemy następujących składników: 6 baranich kotletów,6łyżek oliwy ,rozmaryn ,tymianek ,liśc laurowy ,3 ząbki czosnku,1 cebula oraz sól i pieprz.

Przygotowanie nalezy rozpocżąć od obraniczosnku i rozdrobnienu go na miazgę.cebulę nalezy pokroić w plasterki .z oliwy ziół ,czosnku oraz cebuli z dodatkiem soli i pieprzu nalezy przygotować marynatę . Potem nalezy mac3erowac w niej kotlety przez co ajmniej 2 godz. .Po uplywie tegoczasu powinno sie wyjąć kotletyz maryanty ,ułożyć na rozgrzanym ruszcie i piec z obydwu stron ok.10 min.Ważne jest aby w połowie pieczenia obrócić go drugą stronę)




Likes

Comments

WITAM

DANIE DZISIEJSZEGO DNIA NAZYWA SIE CZICZ KEBAB I POCHIDZI Z PRAWDZIWEJ KUCHNI TURECKIEJ

ABY JE PRZYGOTOWAC POTRZEBNE JEST 750 G BARANINY ,PÓŁ LITRA MLEKA , 3LYZKI OLIWY , 3 POMIDORKI, 2 PAPRYCZKI (OBOJĘTNIE JAKIE KAZDY MOŻE DODAC SWOJE ULUBIONE),6 MALUTKICHCEBULEK, ORAZ PODSTAWOWE PRZYPRAWY DODAWANE DO WIEKSZOSCI POTRAW CZYLI SÓL I PIEPRZ.

Samo przygotowanie nalezy natomiast zacząc od pokrojenia baraniny w kostkę ok.1,5 cm, wlozyc do glebokiej miski ,posolic a następnie popieprzyć.Następnie nalezy wymieszac z oliwą mlekoi zalać nim mięso poczym trzeba je marynowac ok.4 godzin.Po tym czasie mięso musi być odsączone i obsuszone w czystej scierce .Następny etap przygotowań to obranie cebuli i pokrajania jej w grube plastry.W podobny sposób trzeba to zrobić z pomidorami .Papryki powinismy dokladnie umyć i oczyścic z gniazd nasienych i pokroić je w kawałki.kończąc naszą potrawę należy nadziewać rożenki na przemian w następujący sposób:kawałki mięsa ,plastry pomidora ,cebuli, papryki ,ażdo wypełnienia calego rożenka.Nalezy je piec ok .10min a mniej więcej po 5 minutach obrócic na drugą stronę.



Likes

Comments

WITAM WSZYSTKICH

        W DNIU DZISIEJSZYM CHCĘ PRZEDSTAWIĆ NOWĄ FAJNĄ POTRAWĘ KTÓRA WYWODZI SIĘ ZKUCHNI WŁOSKIEJ

JEST TO RIZI-RIZI.PRZYGOTOWANIE TEJ POTRAWY JEST PROSTE I NIE WYMAGA SPECJALNIE TRUDNYCH SKŁADNIKÓW.POTRZEBNE SĄ TYLKO :PÓŁ KILO RYŻU , 1 PUSZKA ZIELONEGO GROSZKU KONSERWOWEGO, 1/4 LITRA ROSOŁU Z KOSTKI  ORAZ SÓL. . ZACZYNAJĄC  POTRZEBA W DUŻYM GARNKU ZALAĆ RYŻ SZKLANKĄ ROSOLU ,DODAC CAŁĄ ZAWARTOŚĆ PUSZKI Z GROSZKIEM A NASTĘPNIE POSOLIĆ DLA SMAKU.KIEDY TO JUŻ JEST GOTOWE NALEZY GOTOWAC 10 MIN. AŻ DO MOMENTU AŻ RYŻ SPĘCZNIEJE .WTEDY NALEŻY GO ZESTAWIĆ Z OGNIA ,OWINĄĆ GARNEK ŚCIERKĄ ,PAPIERAMI ITP. WŁOŻYĆ POD KOC .PO GODZINIE DANIE JEST JUZ GOTOWE A CIEPLO TRZYMA JESZCZE DO 3 -4 GODZIN. DUŻE ZNACZENIE W TYM PRZYPADKU MA TO JAK GRUBO OWINIĘTY JEST GARNEK.

PORADA:

WARTO PAMIĘTAĆ ŻE RYŻ ZWIĘKSZA SWOJĄ OBJĘTOŚC PRAWIE 3 KROTNIE .NATOMIAST SAMO DANIE MOZE BYC PODAWANE ODDZIELNIE LUB JAKO DODATEK DO MIĘSA .MOŻNA JE ROWNIEZ PODAWAĆ  Z RÓZNYMI SOSAMI LABO WZBOGACIĆ KALORYCZNIE DODAJĄC DROBNO POKROJONEGO KURCZAKA ,PIECZEŃ ITP

Likes

Comments

dziendobry

DZISIAJ CHCIAŁBYM PRZEDSTAWIĆ NOWE CIEKAWE DANIE KTÓRE NADAJE SIĘ IDEALNIE NA ZIMOWY NIEDZIELNY OBIAD A SĄ TO KLUSKI BACY .ABY JE PRZYGOTOWAC POTRZEBOWAŁEM 1 PACZKĘ PURRE ZIEMNAICZNAEGO ZAWIERAJĄCEGO OK.125 G,2 JAJA, 200G SERA BRYNDZY ,200 G MASŁA ORAZ PODSTWAWOWĄ PRZYPRAWĘ JAKĄ JEST SÓL. PURRE PRZYGOTOWAŁEM WG .INSTRUKCJI NA OPAKOWANIU.NASTĘPNIE DODAŁEM 2 CAŁE JAJA ,BRYNDZĘ ORAZ 1 ŁYŻKĘ MASŁA .WSZYSTKO RAZEM WYMIESZALEM NA GLADKIE CIASTO.W DUŻYM GARNKU ZAGOTOWALEM WODĘ ,KTÓRĄ NASTĘPNIE POSOLILEM I ZACZĄŁEM WKŁADAĆ ŁYŻKĄ MALE KLUSKI (PORADA : ŁYŻKĘ WARTO ZANURZAĆ WE WRŻATKU WTEDY CIASTO LEPIEJ ODCHODZI ).POTEM CHWILĘ JE GOTOWAŁEM AŻDO MOMENTU KIEDY KLUSKI BYŁY MIĘKKIE ..WTEDY ODCEDZIŁEM WODĘ .KIEDY DANIE ZNALAZLO SIĘ WRESZCIE NA TALERZU POLALEM KLUSKI ROZTOPIONYM MASŁEM.



DANIE TO JEST IDEALNY NA NIEDZIELNY OBIAD PONIEWAZ JEST PROSTE WY PRZYGOTOWANIU A WYŻEJ WYMIENIONE SKŁADNIKI W PODANYCH PRZEZE MNIE PROPORCJACH STARCZAJĄ NA 4 PORCJE CZYLI NP.DLA CAŁEJ RODZINY LUB 3 PRZYJACIÓŁ PLUS MY.


SMACZNEGO


Likes

Comments