DZIEŃ DOBRY

Dzisiaj chciałbym zaprezezentować danie które nazywa się omletem w stylu wiejskim.Aby przygotować to danie dla całej rodziny czyli mniej więcej 3 do 4 osób potrzeba nastepujących składników:pół kilo ziemniaków,150 g wędzonej słoniny lub boczku ,2 cebule, 4 jajka, 4 łyżki mleka, ,pęczek pietruszki lub ewentualnie koperku. oraz niezbędne przyprawy takie sól i pieprz.

Przygotowanie tego dania zacząłem od obrania pysznych ziemniaczków i pokrojenia ich wplasterki.do Następnie skroiłem wędzoną słoninę(jeżeli ktoś nie lubi w zastępstwie idealny jest tez boczek) i podsmażyłem na dużej patelnii aż do momentu kiedy stała się przeżroczysta.Wtedy dodalem dopiero pokrojoną cebulę i krotko podsmażyłem tak aby się nie przyrumieniiła.Kiedy to już mialem przygotowane dodalem pokrojone w plasterki ziemniaki i wymieszalem razem ze słoniną i cebulą ,zapiekłem na średnim ogniu do miekkości .po tych wszyskich przygotowaniach rozkłoćlem mleko i całe jaja ,przyprawilem dobrze solą,piprzem i wlalem do upieczonych juz ziemniaków.Pieklem na małym ogniu ,potrząsajac co chwilą patelnią ,uwazając aby nie przypalic jajek

OMLET powinno się podzielić na 4 częsci kidy jeszcze będzie na patelni .następnie przełożyć na talerze Dla ozdoby mozna go posypać po wierzchu posiekaną zieloną pietruszką lub ewentualnie koperkiem i mamy gotowe danie

smacznego


Likes

Comments

Aby przygotować to danie potrzebne są 4 duze ogórki ,1/2 l kwąsnego mleka ,1 papryka ,3 zabki czosnku oraz przyprawy takie jak sól oraz pieprz.Przygotowanie tego dania należy zacząć od obrania ogórków i porojenia ich w plasterki.A następnie posolenie i pozostawienie na salterce okolo 15 min.kiedy to juz jest gotowe należy je skropić lekko przegotowaną wodą a następnie posolić,pokrószyć pieprzem,dodać drobno pokrojoną paprykę.Następnie nalezy zalać dobrze roztrzepanym kwaśnym mlekiem i wymieszać

Danie to jest proste w przygotowaniu wyżej wymienione skladniki starczyly mi na 4 większe porcje .Można je jeść z chrupiącym pysznym pieczywem ponieważ to jest idealnie do siebie pasują ado tego jest łatwe w przygotowaniu i nie zabiera dużo czasu.



Likes

Comments

Aby przygotowac to danie potrzebne jest 6 kotletów wieprzowych , 4cebule, 3 cytryny,2 liscie laurowe, 4 szczypty tymianku, 8 liści szałwii , 8łyżek oliwy oraz przyprawy takie jak sól oraz pieprz

Danie zaczynamy przygotowywac od tego że cebulę obieramy i kroimy wplasterki .Następnie przygotowujemy marynatę z oliwy,soku z cytryn ,cebuli ,tymianku,lauru i szałwii,z dodatkiem soli i pieprzu.Kiedy to juz mamy gotowe

marynujemy wtym kotlety przez okolo 3godziny .Następnie odsączamy i pieczemy na ruszcie 7 do 8 minut z każdej strony,niezbyt blisko żaru.

Wymienione wyżej składniki starczają na około 6 osób w zależności od tego jakie chcemy duże porcje ale jest na pewno wyśmienitym pomysłem na niedzielny obiad i miłą i apetyczną odmianą od codziennych potraw.

polecam spróbować i życzę smacznego

Likes

Comments

Aby przygotować to nietypowe danie potrzeba ok 1kg warzyw mieszanych lub ewentualnie mrożonej mieszanki warzywnej,10 jajek , 4łyżki oliwy lub oleju ,pęczek zielonej pietruszki oraz przyprawy takie jak sól oraz pieprz

Ten nietypowy omlet można przygotować w następujący sposób .zaczyna sie od tego że warzywa trzeba warzywa dokladnie wypłukaći pokroić w kostkę.Następnie powinno się je dusić z dodatkiem niewielkiej ilości wody i szczyptą soli,a kiedy będą miękkie trzeba będzie je odsączyć z wody i nieoc przestudzić.mozna to zrobić nawet poprzedniego dnia.Kiedy to już jest przygotowane jajka na omlet należy dobrze rozbić widelcem w salaterce do momentu aż się spienią.Następnie należy dodać posiekaną zieloną pietruszkę z warzywami po czym posolić,dodać pieprzu do smaku i wszystko razem wymieszać.W dużym żaroodpornym naczyniu rozgrzać na ogniu 3 do 4 łyżki oliwy lub oleju i wlać do tego masę jajeczną z warzywami .Kończąc to danie należy je zapiekać w średnio rozgrzanym piekarniku ok.20 min. kiedy omlet będzie po wierzchu złocisty i "stały' pod palcami ,należy go wyjąć zpieca i przestudzić .


WAŻNE JEST ABY GO KROIĆ W NACZYNIU NA PLASTRY I JADA SIĘ GO NA ZIMNO.
SKŁADNIKÓW W TEJ ILOSĆI STARCZA NA OKOŁO 8 PORCJI

SMACZNEGO

Likes

Comments

Witam wszystkich w nowym roku .Mam nadzieję że ten rok to będzie dla wszystkich świeża energia do działania.dla mnie to również czas na nowe pomysły kulinarne i kolejne nietypowe smakowite dania i potrawy

pozdrawiam i życzę wszystkim smacznego

SEBCIO


Likes

Comments

kiedy kogoś nachodzi ochota na coś słodkiego nie ma większej przyjemności niż własnoręcznie przygotowanie sobie czegoś domowym sposobem na zaspokojenie słodkiego apetytu i brania z tego satysfakcji ze przyrządziło się to własnoręcznie.oto prosty sposób na przyrządzenie domowych wafelków. danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu a składników starcza na 8 osób czyli np.rodzinę,przyjaciół itp.mi zajmuje to około 20 minut.potrzebowałem do tego 150g masła,1 opakowanie wafli,350 g cukru , 2 galaretki wiśniowe, 350 g śmietany 18 procentowej.

zacząłem od tego że do rondla włożyłem masło z cukrem które następnie zagotowałem .Poczekałem aż cukier się rozpuścił i wlałem do niego śmietanę isypalem galaretkę w proszku .następnie wszystko co zrobiłem do tego momentu zagotowałem i ciągle mieszałem aż masa zgęstniała .w końcowym etapie przygotowania gorącą masę szybko rozsmarowałem na czterech waflach i złożyłem w całość .przykryłem suchym waflem i odstawiłem na kilka godzin w chłodne miejsce aby masa zastygła całkowicie.przed podaniem pokroiłem na małe kawałeczki


  1. smacznego



Likes

Comments

z okazji nadchodzącego nowego roku życzę wszystkim aby ten nowy rok był dla wszystkich jeszcze bardziej udany niż odchodzący rok 2016,aby dla każdego każdy dzień był lepszy niż dzien który się będzie kończył


Likes

Comments

kulinaria

składniki: kiło do póltorej lina bądż karpia ,kg warzyw mieszanych (marchew,pietruszka,seler,por,),2 do 3 średniej wielkosci cebule,listek laurowy, 4łyzki posiekanej ,zielonej pietruszki.potrzebne przyprawy to sól i pieprz.

przygotowanie:

rybę nalezy sparzyć wrzącą wodą ,oskrobać z łusek,,sprawić i dokładnie umyc .następnie nalezy obrać warzywa,oplukąc je i pokrajać .kiedy to juz jest gotowe nalezy je wrzącą wodą ,osolić i nastawić do gotowania.do gotujacego się wywaru dodac pokrajaną w dzwonka rybę,szczyptec ukru,pieprz i kawalek liścia laurowego .wszystko nalezy gotowac na wolnym ogniu okolo pół godziny .potem nalezy przecedzic prze gęste sito wyłożone gazą .dodac posiekaną zieloną pietruszkę

warto to danie podawac na wieczerzę wigillijną w filiżankach ,z dodatkiem knyszów z cebulą lub pasztecikami z grzybami

Likes

Comments

składniki

20 dag mąki ,1 zółtko,łyżeczka masł ,10g suszonych grzybów,2 do 3 cebule,3 łyżki oliwy , 2łyżki tartej bułki,2 łyżki iśmietany potrzebne sa taki przyprawy jak sól oraz pieprz

przygotowanie:

grzyby należy umyć i zalać wodą ,pozostawić na godzinkę a następnie ugotowac do miękkości w tej samej wodzie ,w ktorej się moczyły .po ostudzeniu należy je drobno posiekać lub zemleć w maszynce do mięsa .cebula powinna być pokrajana w jak najdrobniejszą kostkę.kiedy to juzjest gotowe nalezy ją osolić iwsypac na suchą patelnię .poczym podgrzać i mieszać od czasu do czasu kiedy cebula zmięknie i zacznie żółknąć powinno się dodać do niej masło i zrumienic ją jasnozłoty kolor.potem po koleji trzeba dodawac grzyby,śmietanę wymieszać to wszystko i dusić chwilę .poczym wsypać tartą bułkę .gdyby masa była zbyt gęsta ,należy dodać nieco wywaru z grzybów .do smaku to danie należy przyprawić solą i pieprzem .mąkę trzeba przesiać i dodać masło ,żółtko i nieco wody.mąka powinno się przesiać i dadać do niej masło,zóltko i nieco wody,zarobić nożęm .następnie zagnieść elastyczne ciasto pierogowe.trzeba je wyrabiać ręką .końcowy etap przygotowania tego dania to cieniutki rozwałkowanie go i lekkie podsypywanie mąką.placek trzeba pokroić w kwadraciki o boku 3 do 4cm.na każdy kwadracik nakładać nadzienie z grzybów .skleić boki ,formując trójkąt.katy podstawy trójkąta połączyć ,przyciskając skleic .układać na stolnicy lub desce posypanej mąką .aby je zagotować należy je włożyć do wrzacej osolonej wody poczym odcedzić.następnie wyłożyć na półmisek i skropić stopionym masłem.


gorące uszka powinno się wkładać do barszczu o od razu podawać w każdej porcji powinno być od 8 do 10 uszek


Likes

Comments

skladniki

spód:200 g herbatników pelnoziarnistych ,100g masła

masa serowa: 800 g twarogu tłustego potrojnie mielonego ,100g cukru pudru,1 opakowanie galareki cytrynowej(ewentualnie moze być cytrynowa

polewa: łyzka mąki kukurydzianej ,50g cukru pudru ,3owoce marakui

przygotowanie:

herbatniki należy rozkruszyc ,a następnie powinno sie je wymieszać zroztopionym wczesniej masłem.powstałą w ten sposób masą wyłóż dno formy i wstaw na pół godziny do lodówki.tłusty twarog zmiksuj z cukrem pudrem .galaretkę rozpuść w pól szklanki wody i zimną dodaj do masy serowej .masę trzeba wylac na spód i wstawić do lodówki.mąkę kukurydzianą trzeba wymieszać w 80 gr.wody .następnie dodac cukier oraz miąższ z marakui.kiedy ten etap jest juz zakonczony należy gotować 2 do 3minuty .ostudzonym sosem nalęzy polac ciasto .jeśli ktos nie lubi marakui moze je zastąpić morelami. wkoncowym etapie mozna je obrać pokroić,gotować z cukrem i odrobiną wody ,aż powstanie glazura


danie jest bardzo smaczne,proste w przygotowaniu i nie zajmuje wiel czasu bo tylko pól godziny a starcza na ok 14 porcji czyli dla rodziny i przyjaciół

Likes

Comments