co zrobić aby ciemne sosy pieczeniowe miały jeszcze lepszą barwę?

JEST TO BARDZO PROSTE WYSTARCZY DO STOSOWANEGO DO NICH TŁUSZCZU DOLAĆ NIEWIELKĄ ILOŚĆ KAWY

co zrobić kiedy żółty ser jest zbyt twardy?

WYSTARCZY GO WŁ0ŻYĆ NA MINUT 20 MINUT DO MLEKA BĄDZ MAŚLANKI WTEDY PONOWNIE STANIE SIĘ MIĘKKI I SMACZNY

sklejony makaron można uratować w następujący sposób :należy go podgrzać jeszcze raz na siecie zawieszonym nad wrzącą woda ,następnie powinien być wymieszany z odrobiną tłuszczu

co można wykorzystać do panierowania ryb lub mięsa zamiast jajek?

idelane do tego celu są mleko skondensowane lub sok cytrynowy




Przenieś swój blog na Nouw - teraz możesz importować swój stary blog - kliknij tutaj!

Likes

Comments

co zrobić aby odzyskać świeżość sałaty?

sałatę powinno się włożyć razem zkilkoma plastrami surowych ziemniaków na ok.15 min. do lodowatej wody


zwarzony sos holenderski można uratować dodając do niego 3 do 4 kostki lodu i trzeba energicznie ubijać go dalej

aby papier do pieczenia dobrz układał się na blasze ,należy go dobrze posmarować w rogach masłem lub margaryną

ciemne sosy pieczeniowe będą miały wspaniałą barwę jeżeli stosowany do ich przyrządzenia tłuszcz podlejemy niewielką ilością zimnej kawy

co zrobić aby zbyt twardy zółty ser ponownie będzie miękki i smaczny ,jeżeli włożymy go na 20 minut do mleka lu maślanki

Likes

Comments

ziemniaki w mundurkach

ziemniaki w mudnurkach łatwiej się będą obierały ,jeżeli do gotowania dodamy odrobinę oleju .

co zrobić jeśli pęklo mi jajko?

jeżeli pęknie jajko podczas gotowania należy natychmiast wlać trochę octu ponieważ zapobiega to wyciekaniu białka.

co można zrobić jeśli przypali się potrawa?

ska spalenizny można usunąć wstawiając garnek z przypaloną potrawą na 15 minut o zimnej wody ,następnie należy nie dotykając dna przełożyć potrawę do innego garnka ,ponownie podgrzać i przyprawić do smaku.

Likes

Comments

ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMAKOWITE DANIE POTRZEBNE SĄ NASTĘPUJĄCE SKŁADNIKI : 4SZNYCLE Z INDYKA,SÓL, 1 CEBULA ,1 ŻĄBEK CZOSNKU ,25 DAG MAKARONU I 25 DAG MOZZARELLI ,4 PLASTERKI SZYNKI ORAZ PIEPRZ.DO TEGO NIEZBĘDNE SĄ JESZCZE 2 ŻĄBKI CZOSNKU ORAZ 250 ML.ROSOŁU, 1 MARCHEWKA ,25 DAG MAKARONU,OREGANO,BAZYLIA ORAZ CUKIER,3 ŁYŻKI OLIWY ,1 PUSZKA KONCENTRATU POMIDOROWEGO ,20DAG POMIDORKÓW KOKTAILOWYCH

SAMO PRZYGOTOWANIE TEGO DANIA ZAJMUJE OK.PÓŁ GODZINY A JEST WYŚMIENITYM POMYSŁEM NA NIEDZIELNY OBIAD GDYŻ JEST APETYCZNE I STARCZA DLA RODZINY (PRZECIĘTNIE 4 OSOBY ).ZACZYNA SIĘ JE DO MYCIA UMYCIA MIĘSA ,OSUSZENIA,PRZYPRAWIENIA SOLĄ I ŚWIEŻO ZMIELONYM PIEPRZEM .ABY DODAĆ DO NIEGO MOZARELLĘ NALEŻY JĄ NAJPIERW ODSĄCZYĆ A NASTĘPNIE POKROIĆ W DROBNE PLASTERKI..WAŻNE JEST ABY NA KAŻDYM SZNYCLU UŁOŻYĆ PLASTEREK SZYNKI ,MOZARELLI ORAZ LISTEK BAZYLII POCZYM ZŁOZYĆ GO NA PÓŁ I SPIĄĆ DREWNIANYMI WYKAŁACZKAMI .NASTĘPNE SKŁADNIKI KTORYMI TRZEBA SIĘ ZAJĄĆ JEST TO CEBULA I CZOSNEK . TRZEBA JE OBRAĆ I POSIEKAĆ .MARCHEWKĘ TRZEBA OBRAĆ W OBRAĆ I POKROIĆ W KOSTKĘ,SMAŻYĆ Z CEBULĄ I CZOSNKIEM NA 1ŁYŻCE OLIWY.POSYPAĆ SZCYPTĄ CUKRU I DUSIĆ OKOLO 5 MIN. DO TEGO DODAĆ KONCENTRAT POMIDOROWY I ROSÓŁ.POMIDORKI KOKTAILOWE UMYĆ ,OSUSZYĆ ,PRZEŁOŻYĆ DO SOSU WARZYWNEGO ,GOTOWAĆ 10 MINUT NA SREDNIM OGNIU ,WSYPAĆ POSIEKANE OREGANO. PRZYPRAWIĆ SOLAC I PIEPRZEM . SZNYCLE TRZEBA USMAŻYĆ NA POZOSTAŁEJ OLIWIE .MAKARON GOTOWAĆ 1 0 MIN. W OSOLONEJ WODZIE .ODCEDZIĆ,OSĄCZYĆ NA SITKU .

KONCŻĄC TO DANIE NALEŻY JE PRZELOZYĆ NA 4 TALERZE KTÓRE WARTO PODGRZAĆ TRZEBA PRZELOŻYĆ SZNYCLE, ,MAKRON I SOS.GOTOWE DANIE UDEKOROWAĆ LISTKAMI OREGANO I TYMIANKU ,WAŻNE JEST NATO MIAST ABY PODAWAĆ BEZPOSREDNIU PO PRZYRZĄDZENIU.

Likes

Comments

kiedy przesolimy bulion można go uratować jeśli wleje siedo niego rozkłócone białko.ścięte białko należy zebrać .Dzięki temu zabiegowi smak soli nie będzie tak intensywny.


kiedy przypali się nam zapiekanka bardzo ważne jest aby przypalony wierzch zapiekanki ściąć i następnie polać zapiekankę odrobiną śmietany wymieszanej ze startym zóltym serem i ponownie zapiec

Likes

Comments

WITAM

DZISIAJ CHCIAŁBYM PRZEDSTAWIĆ NOWA POTRAWĘ JAKĄ JEST POTRAWKA Z RYŻEM CURRY .ABY PZYGOTOWAC TO DANIE POTRZEBNE SĄ NASTĘPUJĄCE SKŁADNIKI:

60 DAG PIERSI Z KURCZAKA ,15DAG CEBULI DYMKI ,1 PAPRYCZKA CHILI , 2 ZĄBKI CZOSNKU ,60dag.jablek ,15 DAG RYŻU ,SÓL ORAZ CURRY , 4ŁYŻKI OLEJU ,300 ML ROSOŁU DROBIOWEGO ,250 ML MLECZKA KOKOSOWEGO , 2ŁYŻECZKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ, 25 DAG JOGURTU ,LISTKI MIĘTY I PAPRYCZKI CHILI DO DEKORACJI

DANIE JEST IDEALNE NA NIEDZIELNY OBIAD .CZAS JEGO WYKONANIA WYNOSI TYLKO OK.35 MIN.JEGO WARTOSC KALORYCZNA WYNOSI OK. 600 KCAL.

PRZYGOTOWANIE:

POWINNO SIĘ JE ZACZĄĆ OD UMYCIA MIĘSA I OSUSZENIA GO PAPIEROWYM RĘCZNIKIEM A NASTĘPNIE POKROJENIU GO NA DUŻE KAWAŁKI. NASTĘPNIE POWINNI SIĘ OCZYŚCIĆ DYMKĘ I RÓWNIEZ POKROJENIU JEJ NA MNIEJSZE CZĘŚCI .PAPRYCZKA CHILI POWINNA BYĆ OSUSZONA I POZBAWIONA GNIAZDA NASIENNGO.MIĄŻSZ POWINNO SIĘ OPLUKAĆ ,POKROIĆ W CIENKIE PRĄŻKI.CZOSNEK TRZEBA OBRAĆ I PRZECISNĄĆ PRZEZ PRASKĘ.KIEDY TO JUŻ MAMY GOTOWE JABŁKA NALEŻY UMYĆ ,OCZYŚCIĆ I POKROIĆ W KAWAŁKI.

RYŻ NALEŻY GOTOWAĆ 15 MINUT W OSOLONEJ WODZIE POD PRZYKRYCIEM.OLEJ TRZEBA MOCNO ROZGRZAC NA PATELNI I PODSMAŻYĆ W NIM MIĘSO .DO TEGODODAC JABŁKA ,DYMKĘ I CZOSNEK ORAZ POSYPAĆ CURRY I SMAŻYĆ KILKA MINUT NA MAŁYM OGNIU .POTEM TRZEBA TO PODLAĆ ROSOŁEM I MLECZKIEM KOKOSOWYM .PO CZYM GOTOAĆ OKOŁO 4 MINUTY. MĄKA ZIEMNIACZNA MUSI BYĆ WYMIESZNA Z 3 ŁYŻKAMI ZIMNEJ WODY I PRZEŁOŻONA DO POTRAWKI .NASTĘPNIE MUSI BYĆ PONOWNIE UGOTOWANA .MAJĄ C TO WSZYSTKO PRZYGOTOWANE WG PODANEJ WYŻEJ KOLEJNOŚCI TRZEBA POTRAWKĘ ZDJĄĆ Z OGNIA I WLAĆ DO NIEJ JOGURT .NASTĘPNIE WYMIESZAC I POSOLIĆ .GOTOWE DANIE PRZEŁOŻYĆ NA CZTERY PODGRZANE TALERZE I DODAĆ DO TEGO PORCJE RYŻU .

WSZYSTKO MOŻNA DLA OZDOBY UDEKOROWAĆ LISTKAMI MIĘTY I PAPRYCZKAMI CHILI


Likes

Comments

witam

potrawą dzisiejszego dnia je st przekładaniec malinowy. aby je przygotować potrzeba następujacych skladników : 6 jajek ,200 g cukru ,1 szklanka mąki, 1łyżeczka proszku do pieczenia .Do wykonania kremu karpatkowego potrzebne jest jedno opakowanie kremu do karpatki w proszku ,pół litra mleka i 100 gram masła.Na masę karpatkową potrzeba 1 opakowania kremu do karpatki w proszku ,pol litra mleka i 100 gram masła.Do utworzenia masy malinowej będa nam niezbędne : 500ml śmietany 30 procentowej , 2łyżki cukru pudru, 1łyżka żelatyny , 1szklanka malin i na wierzch 2 szklanki malin i 2 galaretki malinowe

Przygotowanie należy zacząć od ubicia jajek z cukrem na puch i dodaniem mąki połączonej z proszkiem do pieczenia i wymieszania.Następnie należy ciasto przełożyc do prostokątnej formy (22na 28 cm) i wyłożyć papierem do pieczenia . Po czym wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni celcjusza .po upieczeniu nalezy wyjąć je z formy ,odwrócic do góry dnem i zostawić do wystygnięcia .kiedy to juz wykonamy należy przekroić je na 2 blaty. Natomiast krem karpatkowy należy wykonać wg instrukcji na opakowaniu i przełożyc nim blaty ciasta.Żelatyna powinna być namoczona w odrobinie zimnej wody aż do momentu kiedy napęcznieje.nalezy ja wtedy podgrzac aby się rozpuściła.Szklankę malin nalezy zmiksować śmietaną natomiast powinna byc ubita na sztywno razem z cukrem pudrem i żelatyną.Trzeba ją wymieszać razem ze zmiksowanymi malinami i wyłożyć na ciasto. nastepnie nalezy posypać pozostałymi malinami i odstawić do lodowki .galaretki rozpuśc w 600 ml. wrzątku i wystudż.lekko tężejąca galaretkę wylej na wierzch ciasta i ponownie odstaw do lodowki ,aby całość dobrze stężała .przed podaniem udekoruj owocami




Likes

Comments

WITAM

DZISIAJ DLA ODMIANY CHCĘ PRZEDSTAWIĆ COŚ SŁODKIEGO .JEST TO DZISIAJ SERNIK Z BARWNĄ GALARETKĄ .DANIE TO JEST ŁATWE W PRZYGOTOWANIU .CZAS PRZYGOTOWANIA WYNOSI OKOŁO 30 MIN.

ABY JE PRZYGOTOWAĆ POTRZEBNE SĄ NASTĘPUJĄCE SKŁADNIKI:

4 RÓZNE GALARETKI(CZERWONA ,POMARANCZOWA ,ZIELONA ,NIEBIESKA),150 GRAM BISZKOPTÓW, 500 GRAM SERKA MASCARPONE , 200 ML ŚMIETANY 30 PROCENTOWEJ ,150 GRAM CUKRU PUDRU , 2ŁYŻKI ŻELATYNY, SOK ZCYTRYNY ORAZ OWOCE DO DEKORACJI

PRZYGOTOWANIE:

GALARETKĘ NALEŻY ROZPUŚCIĆ KAŻDĄ ODDZIELNIE W INNEJ SZKLANCE WODY .ŻELATYNĘ NATOMIAST NALEŻY NAMOCZYĆ W ODROBINIE ZIMNEJ WODY .GDY NAPĘCZNIEJE TRZEBA JĄ PODGRZAC ABY SIĘ ROZPUŚCIŁA.KIEDY TO JUZ JEST ZROBIONE ŚMIETANE TRZEBA UBIC NA SZTYWNO.SEREK MASCARPONE POWINNO SIĘ UTRZEC NA SZTYWNO Z CUKREM PUDREM I WYMIESZAĆ ZROZ PUSZCZONĄ ŻELATYNĄ I SOKIEM ZCYTRYNY . DO TAK PRZYGOTOWANEGO CIASTA NALEŻY DODAĆ NASTĘPNIE UBITĄ ŚMIETANĘ .KONCOWE CZYNNOSCI PRZYGOTOWANIA NASZEGO CIASTA TO WYLOZENIE DNA TORTOWNICY O ŚREDNICY OKOŁO 2 CM .BISZKOPTAMI.NA BISZKOPTY POWINNO SIE WYŁOŻYĆ MASĘ SEROWĄ I ODSTAWIĆ DO LODÓWKI . NA KONIEC LEKKO STĘŻALE GALARETKI NALEŻY POKROIC W KOSTKĘ I UŁOŻYĆ NA SCHŁODZONYM SERNIKU .CAŁÓSĆ NALEŻY PONOWNIE WSTAWIĆ DO LODÓWKI

PORADA:

CIASTO MOŻNA OZDOBIĆ OWOCAMI ABY DODAĆ MU ESTETYKI I APETYTU



Likes

Comments

WITAM

DZISIAJ CHCIAŁBYM PRZEDSTAWIĆ NOWE DANIE KTORE JEST JAK SAMA NAZWA WSKAZUJE RIZOTTO BŁYSKAWICZNE Z DODATKIEM KIELBASY . CZAS JEGO PRZYGOTOWANIA JEST BARDZO KROTKI TAK ŻE JEST IDEALNE

DLA OSÓB GŁODNYCH I WRACAJĄCYCH PO CIĘŻKIM DNIU CIĘŻKIEJ PRACY. MI OSOBIŚCIE BARDZI SIE PODOBA CHOCIAŻ PRZYGOTOWUJE JE SOBIE OD NIEDAWNA ADO TEGO A BARDZO MI SMAKUJE.

ABY JE WOGÓLE ZACZĄĆ POTRZEBOWAŁEM NASTĘPUJĄCYCH SKŁADNIKÓW: 250 G. KIEŁBASY,40G MASŁA (EWENTUALNIE MOŻE BYC TEZ MARGARYNA CHOCIAŻ MASŁO DODAJE SMAKU TEJ POTRAWIE), 4 MAŁE CEBULKI,PÓŁ KILO POMIDORÓW, PÓŁ LITRA WODY , 1 PACZKA RYŻU ,SÓL, PIEPRZ ORA ZPAPRYKA W PROSZKU I 100 GRAM ZÓLTEGO SERA
SAMO PRZYGOTOWANIE NATOMIAST ZACZĄŁEM OD OD OBRANIA KIELBASY ZE SKORKI I POKROJENIA JEJ W PLASTERKI .NASTĘPNIE PODSMAŻYLEM JĄ KRÓTKO NA DOBRZE JUŻ ROZGRZANYM TŁUSZCZU .PODOBNIE POKROILEM OSOBNO TEŻ CEBULE W PLASTERKI.NASTĘPNYM ETAPEM DLA MNIE BYŁO WYMIESZANIE TEGO RAZEM Z KIELBASĄ I WSPÓLNE SMAŻENIE OBU OKOLO 5 MINUT. NA KONIEC DODALEM POKROJONE WCZEŚNIEJ POMIDORY ORAZ DODAŁEM PRZYPRAWY TAKIE JAK SOL PIEPRZ I PAPRYKĘ .WSZYSTKO ZALAŁEM WRZĄCĄ WODĄ(PÓŁ LITRA ) I WSYPAĆ DO TEGO RYŻ.GARNEK PRZYKRYŁEM I WSZYSTKO RAZME GOTOWALEM OKOŁO 5 DO 10 MINUT NA MAŁYM OGNIU .NA TALERZACH POSYPALEM TO WSZYSTKO ŻÓŁTYM UTARTYM SEREM


Likes

Comments