składniki:

póltorej szkalnki miodu,2 szklanki cukru,3 do 4 jaja,1 kg maki,20dag oleju sojowego,slonecznikowego lub oliwy,3łyżki kako lub sproszkowanej czekolady , 2łyżki posiekanej skorki pomaranczowej smażonej w cukrze, 1łyżeczka amoniaku do ciast(węglan amonu),mleko,15 do25 dag wyłuskanych orzechów,4łyżki przypraw zmielonych (gozdziki,cynamon,gałka muszkatolowa)

przygotowanie:

orzechy posiekać..makę przesiać .miód stopić i lekko zrumienić zdodatkiem cukru,wymiesząc ze sproszkowanymi przyprawami.Gorący miod zcukrem wlać do przesianej mąki.ronedel po miodzie powinnismy wypłukąć mlekiem ,podgrzewajac..gorące mleko( jedna do półtorej szklanki)wlać również do mąki,wymieszać ,dodać tluszc i kakao .ciasto powinno być gęste.nalezy je wyrobić drewnianą łyżką lub zapomoća robota elektrycznego.wyrobione cieple ciasto należy pozostawic do ostygnięcia,najlepiej do następnego dnia. do zupełnie zimnego ciast powinismy dodac jaja,amonika wymieszany z kilkoma łyżkami zimnej wody oraz posiekane orzechy.wszystko nalęzy doklanie wymieszać,ubijjjać łyżką lub ponownie wykorzystać robot .ciasto piernikowe wyłożyć do wąskich foremek posmarowanych lub wyłożonych folia aluminiową ,napełniajac je do połowy wysokości.piec wtemperaturze okolo150 stopni.gdy ciasto wyrośnie,podwyższyć temperaturę .piernik piecze się około godziny( sprawdzic patyczkiem).zostawic w formie do stygnięcia .powinno się go przechowywąć owiniety serwetkaa wmetalowym pudle lub w woreczki polietylenowym.

Zaprojektuj swój blog - wybierz jeden z mnóstwa gotowych szablonów na Nouw lub utwórz własny, metodą „wskaż i kliknij” - kliknij tutaj!

Likes

Comments

składniki:pół kilo mąki, 1szklanka miodu,1 szklanka cukru,w do 3jaja.ćwiartka szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy, 2łyżki zmielonych przypraw do piekarnika, 3łyzki kakao, 1łyżka zmielonego cynamonu z gozdzikami,,3łyżki posiekanych orzechów włoskich,pół łyzeczki amoniaku(węglan amonu), 3łyzeczki posiekanej skorki pomarańczowej smażonej w cukrze lub skórka otarta z jednej pomaranczy,mleko,masło do posmarowania foremek.

przygotowanie:

mąkę nalezy przesiać .miód wyłożyć do rondelka i dodac do tego cukier,,podgrzewać,lekko rumieniąc,.gorący miód należy do mąki.W następnej kolejności powinno się dodac do tego olej i okolo 3/4 szklanki mleka wymiesznego z kakao

,dodać zapachy ,orzechy oraz skórkę pomarańczową,kiedy juz te czynnosci mamy gotowe nalezy wyrobic ciasto drewnianą łyżką .na tym etapie można dodać też nieco mleka i pozostawić aż do wystygnięcia.do zupełnie zimnego ciasta nalezydodac amoniak ro zprowadzony kilkoma łyżkami zimnej wody i jaja.wszystko należy wyrobić .wyłożyć do posmarowanych maśłem foremek.napęlniąc foremki do polowy wysokości.upiec piekarnik,wystudzić i posmarować masą przygotowaną jak obok.

i mamy gotowe pyszne ciasto idealne na różne spotkania gósci oraz na świąteczny stół

Likes

Comments

potrzebne składniki:

1 i 3/4 kubk mąki tortowej , 3łyzki kakao , 1,5 kubka i 4łyżki mleka sojowego, 2lyzki octu jablkowego, 2lyzki konfitury z rózy

, 4łyzki cukru,duży chlust sosu klonowego, 2szczypty soli,pól łyzeczki sody oczyszczonej, plaska łyzeczka proszku do pieczenia,pół łyzeczki chili wproszku , 3lyzki oleju, 2łyzkki dzemu z malin, 3 tabliczki gorzkiej czekolady,pól granata

przygotowanie:

odlej mleko do 2 kubków.do całego dodaj 2 łyżki octu jabłkowego,do 1/ 2 dwie łyżki konfitury z róży .tu i tu wymieszaj .makę,kakao,sode i proszek do pieczenia,przesiej prze sito do duzej miski.dodaj duza szcypte soli i ćwierc lyżeczki chili.powoli wlewaj mokre skladniki i zacznij mieszać.dodaj cukier isos klonowy.mieszaj dokladnie. nakoniec dodaj olej i dokaldniewszystkowymieszaj .ciasto powinno mieć mokrą lekko oleistą konsystencje.foremkę wyłóż od spodu papierem do pieczenia.rozgrzej piekarnik do 170 stopni.przj ciasto do formy.piecz30 do 40 minut.po upieczeniu wyjmij ciasto o odstaw do ostygnięcia.najlepiej jest to ciasto piec w nocy poniewaz narano będzie wsam raz.wyciągnij casto z foremki i przekrój je na pół


do malego rondelka dodaj 3 duze lyżki czekolady i podlej lekko mlekiem sojowym (2lyzki mlek w zupelnosci wystarczą).dodaj szcyptę (cwiartka łyzeczki)chili wproszku.niech czekolada się roztopi ,ale niech nadal bedzie gęsta.pierwszą cżeśc ciasta posmaruj czekoladą,nastepnie gdzieniegdzie połóz konfiturę zmalin.przykryj ciasto drugą cześcią i włozdo formy.jesli to bedzie tortownica trzeba będzie zalożyć boczen obudowy.do tego samego rondelka co wcześniej .dodaj kolejne 2 łyżki czekolady i podlej je wiekszą iloscią mleka(3łyzki).

koncząc przygotowanie tego ciasta dodaj szczyptę soli i wymieszja .wlej czekolade na wierzch ciasta i rozprowadż ja po calej powierzchni.granata obierz,wydłub owoce i ozdob nimi ciasto.wyjmij ciasto z foremki

Likes

Comments

skladniki porzebne na przygowanie 5 porcji sa nastepujace :1 kg ziemniakow,cebula , 3zabki czosnku ,30dag wedzonego boczku, 3jajka,tłuszc do formy , 1/2 szklanki gestej smietany przyprwy takie jak np:sol i pieprz.czas na przygotowanie porcji wynosi okpól godziny a wartosc zakupu skladników w przeliczeniu na porcje wynosi ok. 2 zł

sam proce sprzygotowania tej potrawy jest nastepujacy:

ziemniaki nalezy najpirw obrać i oplłukać w natepnej kolejnosci trzeba je zetrzec na tarce ziemniaczanej .cebulę i czosnek powinno sie obrąc i posiekac .boczek trzeba pokroić w kostkę,zrumienic na patelni razem zczosnkiem i fasolą.zawartosc patelnidodac do masy ziemniaczanej ,wbic jajka .jkiedy to juz jest zrobione trzeba przyprwic do smaku sola i pieprzem.recznie trzeba wyrobic masa ziemniaczaną.nalozyc dowysmarowanej tluszczem formy i piecz od godziny do 2 wtemp.180 stopni(ma na to wplyw grubość).

nakoniec powinno sie to podawac w plastry z kwasną śmietaną w oddzielnym naczyniu

Likes

Comments

moze tez smakoac w odśłonie wytrawnej z warzywami i szynką,kótrymi mozna go udekorować .moze byc również w słodkiej oprawie ztwarożkiem lunb jeśli kos lubi dzemem. aby to danie przygotowac należy wziąść 2jajka , 1płaska łyżeczke mąki , 2lyzki mleka i następnie roztrzepac .wszystko nale zy wylac na nie przywierajaca patelnię i smazyc paręc hwil ,aż sie zetnie.pasuje iidealnie na weekendowe śniadanie lb wieczorna kolację wtygodniu po pracy poniewac jest łatwe wykonaniu

Likes

Comments

potawa jest o tyle fajna że mozna ja komponowac z róznych składników i wróznych proporcjach.mogato byc np. cukinia bakłażan,dynia ,papryka ,cebula pomidory ,pieczarki. nalezy je pokroic ,wrzucić do granka ,zalac przecierem z pomidorów i dusic do miękkosci.warto je podawac np. z drobiowym miesem i ewentualnie lub kasza czy ryzem .danie to pasuje idealnie na obiad na kolację

Likes

Comments

​do duzego pojemnika z plastki lub szkła nalezy wsypac pół paczki platków owsianych ,pól paczki płatków jaglanych, 2 garście rodzynek ,1 garśc suszonje żurawiny , 5łyżek nasion słonecznika, 2łyzki siemienia lnianego i wymieszać.rano powinno sie 5 łyżeczke tej mieszanki do miseczki i zalać ciepłą wodą .gdy potrawa napęcznieje dodac trochę mleka lub jogurtu naturalnego.

Likes

Comments

potzebne sa nastepujace składniki:

karp najlepiej o wadze od kilograma do póltorej kilogram ,pól kilo warzyw miesznaych (marchew,pietruszka,seler),20dag cebuli, 2listki laurowe, po kilka ziaren ziela angileskiego i pieprzu,3 do 4 gozdziki ,szczypta szałwii 2 jaja na twardo,,1 do 2łyżiki masła ,2 łyzki posiekanej pietruszki.

przygotowanie:

na początku rybe nalezy umyc ioczyscić z łusek oraz sprawić.oczyszczoną głowę zalac zimna woda ,solić i nastawic do gotowania. potem należy ją pokroic w dzwonka i natrzec solą.warzywa powinno się oczyscić,oplukać ,pokrajac i dodać do gotujacej się wody.gotowac około 20 minut.cebule wraz z ryba włozyc do gotujacych się warzyw. po 20 mitach dodac wszytskie przyprawy .karpia na bardzo małym ogniu przez 45 do 60 minut. maślo stopić ,dodac zielona pietruszkę, nastepnie nalezy ją zagotować iodstawić.jajka powinno sie na twardo posiekac .ugotowane dzwonki ryby wyjąć ostroznie zwywaru,ułożyć na półmisku na kształt całej ryby,posypac jajami ,polac masłem z pietruszką i obłozyć ziemniakami z wody.półmisek można ozdobić listkami jarmużu

WAŻNE JEST ABY TO DANIE PODAC OD RAZU PO PRZYGOTOWANIU


Likes

Comments

stopien trudnosci przygotowania4/6 czas przygtowania:ok 110 min


składniki:

2 i pół szklanki maki pszennej (ok.400g ),1 szklanka mleka (ok.250 ml,1 szklanka cukru ,3/4 kostki do pieczenia ,3 jaja ,cukier wanilinowy16g,1 opakowanie drozdzy instant (8 g),rodzynki bursztynowe(100g)

przygotowanie:

rozczyn :drozdze rozetrzyj z połową ilosci ciepłego mleka ,lyzeczka cukru i mąki.odstwa w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

ciasto:wysmaruj tłuszczem i wysyp maką formę do pieczenia babek ( zkominkiem o średnicy ok.22 cm (rozpuśc i ostudz kostke do pieczenia.jaja ubij z cukrem icukrem wanilinowym.do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn ,reszte ciepłego mleka,ubite jaja i rozpuszconą kostkę do pieczenia .następnie nalezy miksowac najwyzszych obrotach ok.5 min..pod koniec miksowania powinno się dodac 3/4 paczki rodzynek bursztynowych.gotową masę przełożyc do formy i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30min.wstawić do zimnego piekarnika (na najniższą półkę0 i piecz w temp.170-180 stopni prze ok.50 min.przestudzoną babę mozna udekorowac lukrem i rodzynkami

i gotowe

życze smacznego ciasta bo jest bardzo apetyczne

Likes

Comments

skladniki:

1,5 łyzki masła,1,5łyzki maki ,1,5 szklanki rosołu zryby ,4 łyzeczki cukru, sok cytrynowy,rodzynki,migdały, cytryna ,cukier.

przygotwanie:

masło stopic ,dodac przesiana mąkę,zrumienic mieszajac ,rozprowadzic wywarem zryby,gotowac na małym ogniu do zgęstnienia .na suchej patelni zrumienic cukier,rozprowadzić wodą,wlac dososu ,dodac obrane i pokrajane migdały i rodzynki ,przyprawic solą,cukrem i sokiem z cytryny .do sosu,dodac obrane idrobno pokrjane migdały i rodzynki,przyprawic solą,cukrem i sokiem z cytryny.do sosu włożyc cienko pokrajaną cytrynę bez skorki

Likes

Comments