JEST TO STARANNIE ODKROJONA POŁOWA TYLNEJ GOLONKI WIEPRZOWEJ .PORCJA KULINARNA JEJ WAZY OKOŁO 400 GRAM .GOLONKA TAKA POSIADA NIEUSZKODZONĄ SKÓRĘ ORAZ WYSTAJĄCE PONAD ELEMENT DWIE KOSTECZKI .DODATKOWO GOLONKA JEST PRZEKUTA PATYCZKIEM BAMBUSOWYM .W PODAWANEJ NA CIEPŁO GOLONCE WYCZUWA SIĘ DOMINUJĄCĄ NUTĘ KMINKU I CZOSNKU.ZASTOSOWANE W RECEPTURZE JEJ PRZYGOTOWANIA PRZYPRAWY I MIĘSO NIE BARWIĄ JEJ ANI SKÓRY.CHARAKTERYSTYCZNY KOLOR SKÓRKI I MIĘSA UZYSKANY JEST W TRAKCIE ZAPIEKANIA Z DODATKIEM MGIEŁKI Z CUKRÓW I AROMATÓW..POSIADA WYŚMIENITY SMAK PIECZONEGO MIĘSA ,SMAK SŁONY ,WYCZUWALNY JEST TAKŻESMAK SLODKI ORAZ PRZYPRAW W TYM PIEPRZU ORAZ CZOSNKU ,KTÓRE POZYTYWNIE KREUJĄ OGÓLNY POSMAK.

Bloguj z telefonu komórkowego - Nouw - jedna z najlepszych aplikacji do blogowania - Kliknij tutaj

Likes

Comments

Aby przygotować to danie niezbędne mi były następujące składniki:

350 gram pełnoziarnistego makaronu fusilli czyli inaczej świderki, 2 filiżanki pokrojonych na pół pomidorków koktajlowych ,pół łyżeczki soli, 1łyżka oliwy z oliwek , pół filiżanki lekko posiekanych listkow świeżej bazylii, 2 miękkie awokado rozgniecione , 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, 1/4 szklanki soku z cytryny,1/4 szklanki startego parmezanu, 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,

ZACZĄŁEM JE PRZYRZĄDZAĆ OD TEGO ŻE W DUŻYM GARNKU ZAGOTUJESZ WODĘI DODAŁEM 1/ LYŻECZKĘ SOLI .WSYPAŁEM MAKARON KIEDY WODA ZACZĘŁA WRZEĆ . ROBIŁEM TO DO MOMENTU AŻ STAŁ SIĘ SPRĘZYSTY , ALE NIE ROZGOTOWANY. POTEM ODSĄCZYŁEM MAKARON I ODLAŁEM SZKLANKĘ WODY A NASTĘPNIE ODSTAWILEM GO NA BOK W DURSZLAKU.DO MISKI WRZUCILEM POMIDORY,CZOSNEK I POSYPALEM JE CWIARTKĄ LYŻECZKI SOLIDO TEGO DODALEM OLIWĘ I BAZYLIĘ.LEKKO PODRZUCIŁEM DO GORY ZAWARTOŚC ,ZEBY SKLADNIKI DOBRZE SIĘ WYMIESZAŁY I ODSTAWILEM .DO PUSTEGO GARNKA PO MAKARONIE WŁOŻYLEM ROZGNIECIONE AWOKADO ,ZALAŁEM SOKIEM Z CYTRYNY IWYMIESZALEM ZP PRZYGOTOWANYMI WCZESNIEJ POMIDORAMI..DOLAŁAM ODROBINĘ WODY PO KARONIE ,BY UZYSKAC ZAWIESISTY DELIKATNY SOS.DO TEGO DODAŁEM MAKARONU .

KIEDY POTRAWĘ JUŻ DALEM NA TALERZ POSYPALEM JA PIEPRZEM Z PARMEZANEM I UDEKOROWAŁEM ŚWIEŻYMI LISTKAMI BAZYLII.

1 PORCJA POSIADA NASTĘPUJĄCĄ WARTOŚC KALORYCZNĄ;485 KCAL, 74 GRAM WĘGLOWODANÓW, 13 GRAM BŁONNIKA, 13 GRAM BIAŁKA, 16 GRAM TŁUSZCZU

GORĄCO POLECAM GDYŻ JEST BARDZO APETYCZNE.


Likes

Comments

SMAKI OPOLSZCZYZNY SĄ ELEMNTEM KULTUROWYM ,SPECYFIKĄ TEGO REGIONU I JEGO KULINARNYM DZIEDZICTWEM JAKIE POSIADA .PRZENIKAŁY SIĘ TU RÓŻNE KUCHNIE JAK SLĄSKA ,CZESKA ORAZ KRESOWA NA SKUTEK CZEGO POWSTAŁO WIELE NOWYCH SPECYFICZNYCH POTRAW I PRODUKTÓW. TE ODZNACZAJĄCE SIĘ ORYGINALNĄ KULTURĄ I WYSOKIMI WSLORAMI SMAKOWYMI ZNALAZLY SIĘ NA OPOLSKIEJ LISCIE PRODUKTÓWTRADYCYJNYCH .ZALICZAJĄ SIĘ DO NICH NP. ŻYMLOK OPOLSKI ,BUCHTY ŚLASKIE,ŚLISZKI ,MOŁCKA, KOŁACZ ŚLĄSKI ,OPOLSKA ROLADA WOŁOWA ,KLUSKI ŚLĄSKIE ORAZ WYROBY POSIADAJĄCE KRESOWY RODOWÓD JAK NP.KANDYBAŁ CZY PLACUSZKI PAŁYNYCI .TAKIE SPECJAŁY MOZNA ZNALEŻC W RÓZNYCH KARCZMACH I GO SPODACH OPOLSKICH.JA OSOBISCIE MIAŁEM MOŻLIWOŚC SPRÓBOWANIA EKOLOGICZNYCH WARZYW KTÓRE MI BARDZO SMAKOWAŁY.

KOŁOCZ SLĄSKI TO TAKIE OBRZĘDOWE CIASTO DROZDZOWE POSIADAJĄCE NADZIENIE.NAZWANO JE TAK OD NADAWANEGO MU NIEGDYŚ KSZTAŁTU KOŁA.JEST WYPIEKANY RAZEM Z POSYPKĄ.JEST TRADYCYJNYM CIASTEM WESELNYM .TRADYCJA JEST TAKA ZE MLODA PARA OBDAROWUJE NIM CAŁĄ WIES. TO RÓWNIEŻ NAJWAZNIEJSZE CIASTO NA WIELKIE ŚWIĄTECZNE OKAZJE .NIE BRAKUJE GO TEŻ NA UROCZYSTOSCIACH RODZINNYCH I LOKALNYCH.

KLUSKI ŚLĄSKIE TO BIALE KULKI WYKONANE Z PRZEGOTOWANYCH I PRZETARTYCH ZIEMNIAKÓW,MĄKI KARTOFLANEJ I PSZENNEJ ORAZ JAJEK .SĄ ŚWIETNYM DODATKIEM DO PIECZONYCH MIĘS ,ZWŁASZCZA ROLAD I KAPUSTY.GOSZCZĄ NIE TYLKO NA NIEDZIELNYM STOLE ,ALE TAKŻE NA WSZYSTKICH WAŻEIJSZYCH UROCZYSTOSCIACH RODZINNYCH.PRZEPIS NA NIE RODZINY PRZEKAZUJĄ SOBIE Z POKOLENIA NA POKOLENIE.

INNE FAJNE DANIE MIĘSNE TO TRAADYCYJNA ROLADA WOŁOWA-JEST TO DANIE PRZYRZĄDZANE Z PLATU MIĘSA ZWINIĘTEGO W ROLADĘ I UPIECZONEGO NA JASNOBRĄZOWY KOLOR,NADZIANEGO OGORKAMI KISZONYMI ,CEBULĄ I BOCZKIEM WĘDZONYM.WRAZ Z KLUKSAMI I MODRĄ KAPUSTĄ STANOWI TYPOWY ŚLĄSKI OBIAD NIEDZIELNY.

MI OSOBISĆIE PODOBAŁA SIĘ TEZ ODMIANA ŚLĄSKIEGO ŻURU NA MAŚLANCE.KIEDY NA ŚLĄSKU PANOWAŁ KIEDYŚ NIEDOSTATEK LUDZIE W SWOICH DOMACH JADALI GO PO 2 DO 3 RAZY DZIENNIE.MIELI DO TEGO SPECJALNY GARNEK KTÓRY NAZYWALI ŻUROKI.

SŁYSZAŁ KTOŚ KIEDYŚ O SLĄSKIM NIEBIE LUB RAJU?. JEST TO FAJNE DANIE KTÓRE SKŁADA SIĘ Z GOTOWANEGO I UPRZEDNIO UWĘDZONEGO MIĘSA, KTÓRE POLEWA SIĘ SOSEM Z SUSZONYCH ŚLIWEK I PODAJE Z Z BUCHTAMI .

POZNAŁEM TEŻ JESZCZE INNE DANIE ZWANE ŻYMLOKIEM CZYLI INACZEJ WĘDLINIARSKI WYRÓB .SKĄD TA NAZWA??ŻYMŁA ZNACZY W ŚLĄSKIEJ GWARZE BUŁKA.CHCARAKTERYSTYCZNE DLA NIEGO JEST TO ZE NIE DODAJE SIĘ DO NIEGO KRWI ZWIERZĘCEJ ,KTÓRA POWODUJE ZCIEMNIENIE BARWY.JEST ON W KOLORZE BIAŁYM i MA KSZTAŁT WALCOWATY.

INNA FAJNA POTRAWA Z TEGO REGIONU TO GOŁĄBKI Z KASZY GRYCZANEJ I ZIEMNIAKOW. PONIEWAŻ POCHODZI Z KRESOW WSHODNICH BYŁO KIEDYŚ DANIEM WIGILIJNYM .OBECNIE PRZEJĘŁO ROLĘ DANIA KTÓRE MOŻNA SPOTKAĆ NAWET CODZIENNIE. POWSTAJE W TEN SPOSÓB ŻE SPARZONE LISCIE KAPUSTY FASZERUJE SIĘ MASĄ Z UGOTOWANEJ KASZY GRYCZANEJ ,CEBULI, I SUROWYCH STARTYCH ZIEMNIAKÓW,ZAWIJA SIĘ JE CIASNOW RULONIK, A PO UGOTOWANIU OKRASZA ŚWIEŻO STOPIONĄ SŁONINĄ,

KARTOFFELSALAT-JEST TO TRADYCYJNA SAŁATKA ZEIMNIACZANA Z WĘDZONYM BOCZKIEM,NAZYWANA JEST TEŻ INACZEJ SZAŁOTEM SLĄSKIM LUB SZAŁOTEM KARTOFLANYM .PRZYGOTOWYWANA BYLA KIEDYŚ NA WSZYSTKIE UROCZYSTOSCI RODZINNE.WYJĄTEK STANOWIL OKRES POSTU KIEDY BOCZEK ZASTĘPOWANO ŚLEDZIEM W OLEJU.DODAWANO DO NIEGO TEŻ MARCHEWKĘ ,CEBULĘ, KISZONE OGÓRKI,.DZIŚ ZAMIAST BOPCZKU CZEŚCIEJ DODAJE SIĘ JAJKO Z MAJONEZEM.

BUCHTY ŚLĄSKIE CZYLI KLUSKI DROZDZOWE GOTOWANE NA PARZE SĄ OD DAWNA ZNANE NA SLĄSKU JAKO KLUSKI O KULISTYM KSZTAŁCIE I JASNOKREMOWEJ BARWIE. BYŁY POTRAWĄ POSTNĄ , PODAWANE NA SŁODKO BĄDŻ ZKOMPOTEM ALBO CZARNYMI JAGODAMI ZBIERANYMI W MIEJSCOWYCH LASACH ,INNĄ FORMĄ ICH PODAWANIA BYŁO ICH PODAWANIE Z WIEPRZOWINĄ LUB WOŁOWINĄ W SOSIE WŁASNYM,

,

ZNACIE JAKIŚ CZYSTO ŚLĄSKI DESER TO SZPAJZA. JEST WYKONANA Z GALARETKI SOKU ZKOMPOTU ,BIALEK I CUKRU,I MA KONSYSTENCJĘ JEDNOLITEJ PIANKI , DEKORUJE SIĘ JĄ BITĄ SMIETANĄ I OWOCAMI .TA TRADYCYJNA MA SMAK CYTRYNOWY ALE OBECNIE SA TEZ JEJ ODMIANY WISNIOWE ,AGRESTOWE , I CZEKOLADOWE .PODAWAN JEST ZWYKLE DO OBIADÓW .

POZOSTAŁE DANIA JAKIE POZNALEM W TAMTYM REGIONIE TO PAŃCKRUT Z ŻEBERKAMI JEST TO BARDZO SMACZNE I POZYWNE DANIE MIĘSNO -WARZYWNE PRZYGOTOWYWANE NA ŚLĄSKU NA POWSZEDNIE DNI TYGODNIA "BEZTYDZIEŃ".PAŃCKRUT JEST JEDNOLITĄ MASĄ ZIEMNIACZANĄ-KAPUSCIANĄ Z KAWAŁECZKAMI STARTEJ MARCHEWKI ORAZ SKAWRKAMI ZE SŁONINY I BOCZKU.POTRAWA TA JEST PODAWANA ZEBERKAMI GOTOWANYMI NA WYWARZE JARZYNOWYM.

PIEROG POSTNY. POCHODZI Z KRESÓW WSCHODNICH I PRZYPOMINA TORCIK ,NA ZEWNATRZ JASNOBRĄZOWY ,A W SRODKU JASNOZŁOCISTY Z CIEMNIEJSZYMI ZIARENKAMI KASZY GRYCZANEJ.POSIADA DELIKATNY CHLEBOWY ZAPACH Z LEKKO WYCZUWALNYM ZAPACHEM KAPUSTY I ZEIEMNIAKÓW.POWINIEN BYĆ MIĘKKI Z LEKKO CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ.

MOŁCKA JEST TO TRADYCYJNE SLASKIE DANIE WIGILIJNE ,KTORE KONCZY WIECZERZĘ..MA KONSYSTENCJĘ SOSU I JEST WYKONANA Z PIERNIKA ,WARZYW ,SUSZONYCH OWOCÓWI I BAKALII, KTÓRE NADAJĄ POTRAWIE SŁODKI SMAK .MOZNA JA PODAWAC ZAROWNO NA CIEPŁO JAK I ZIMNO.

Likes

Comments

DZISIEJSZYM CIEKAWYM POMYSŁEM JAKI PRZYGOTOWAŁEM SĄ PĄCZKI ORZECHOWE Z DODATKIEM CZEKOLADY

DO ICH PRZYGOTOWANIA POTRZEBNY MI BYŁY NASTĘPUJĄCE SKŁADNIKI :

5ŁYŻEK MLEKA ,7GRAM DROŻDZY , 4 ŁYŻKI CUKRU , 50 GRAM ORZECHÓW LASKOWYCH , 25 DAG MĄKI, 50 GRAM MASŁA,,PÓŁ ŁYŻECZKI EKSTRAKTU WANILIOWEGO , CUKIER DO POSYPANIA, ,OLEJ DO GŁĘBOKIEGO SMAŻENIA.

DO PRZYGOTOWANIA SOSU CZEKOLADOWEGO UŻYŁEM 200 ml ŚMIETANKI , 50 ML MLEKA, 200 GRAM CZARNEJ CZEKOLADY, 50 GRAM KAKAO

ZACZĄŁEM NATOMIAST OD ROZTARCIA DROŻDZY I ŁYŻKI CUKRU W CIEPLYM MLEKU .POTEM POSIEKAŁEM ORZECHY I WYMIESZAŁEM JE Z MĄKĄ ORAZ POZOSTAŁYM MI CUKREM ..DO TEGO DODAŁEM MLEKO Z DROŻDZAMI ,ROZTOPIONE MASŁO I EKSTRAKT WANILIOWY .NA KONIEC WYRABIAM CIASTO I I ZOSTAWIAM JE ABY PODROSŁO . KIEDY TO JUŻ SIĘ STANIE ROZWAŁKOWUJE JE NA GRUBOŚĆ 1 CM I WYCINAMY FOREMKĄ SERDUSZKA .TAK PRZYGOTOWANE PĄCZKI ZOSTAWIAM DO WYROŚNIĘCIA NA 30 MINUT .W TYM CZASIE PRZYGOTOWUJE SOS CZEKOLADOWY .:DO RONDLA WLEWAM MLEKO I ŚMIETANKĘ .GDY SIĘ ZAGOTUJE ZDEJMUJE Z OGNIA I WRZUCAM DO GORĄCEGO PŁYNU POSIEKANĄ CZEKOLADĘ I KAKAO .PO CZYM SZYBKO MIESZAM AŻ SIĘ ROZPUŚĆI .W GARNKU ROZGRZEWAM OLEJ DO 150 STOPNI .JEŚLI BĘDZIE ZA GORĄCY PĄCZKI BĘDĄ SIĘ PRZYPALAĆ ,NIE DOPIEKAJĄC SIĘ W SRODKU .SMAŻENIE PĄCZKÓW MUSI BYĆ Z OBU STRON AŻ DO ZŁOCISTEGO KOLORU .


PORADA :

MOŻNA JE PODAWAĆ Z CUKREM I SOSEM CZEKOLADOWYM

Likes

Comments

kasztany jadalne są lekko słodkie i mają mączną konsystencję .dobrze współgrają ze smakiem słodkich .surowe kasztany najlepiej w piekarniku.Przed pieczeniem trzeba naciąć skórkę

Likes

Comments

DZISIAJ PRZYGOTOWAŁEM SOBIE FAJNĄ POTRAWĘ ZWANĄ KREMEM ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW

.POTRZEBNE MI BĘDĄ 4 SŁODKIE ZIEMNIAKI , 6 ŁYŻEK OLIWY , 2 GARSCI UGOTOWANYCH JADALNYCH KASZTANÓW, PĘCZEK NATKI PIETRUSZKI,SÓL,PIEPRZ

PRZYGOTOWANIE TEJ POTRAWY ZACZĄŁEM OD OBRANIA ZIEMNIAKÓW I POKROJENIA ICH W KOSTKĘ O BOKU 1 CM.WSZYSTKO WRZUCAMY DO GARNKA I POSMAŻAMY CHWILĘ NA OLIWIE .WLEWAMY TYLE WODY ,ABY PRZYKRYŁA ZIEMNIAKI, I GOTUJEMY 15 DO 20 MINUT,AŻ ZMIĘKNĄ .ODLEWAMY WODĘ, ZOSTAWIAJĄC PÓŁTOREJ SZKLANKI,MIKSUJEMY ZUPĘ NA GŁADKI KREM .WRZUCAMY DROBNO POKROJONE KASZTANY,POSIEKANĄ NATKĘ, DO PRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM I PONOWNIE ZAGOTOWUJEMY.


Likes

Comments

DZISIAJ CHCIAŁBYM ZAPREZENTOWAĆ COŚ OSTATNIO SOBIE PRZYGOTOWAŁEM:

DO JEGO PRZYGOTOWANIA POTRZEBOWAŁEM ;

1 CZERWONEJ I ZÓŁTEJ PAPRYKI ,1 CUKINIA, 2 ZĄBKI CZOSNKU , 1 PĘCZEK OREGANO , 2 ŁYŻKI OLIWY , 45 DAG MIELONEGO MIĘSA ,SÓL, 2 ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO, 150 ML BULIONU , PIPERZ KAJEŃSKI, 4 GOTOWE TORTILLE PSZENNE ,30 DAG JOGURTU , CURRY ,SOK Z POŁOWY LIMETKI .

PRZYGOTOWANIE TEJ POTRAWY ZAJĘŁO MI KRÓTKO BO TYLKO 25 MINUT, A DAŁO MI DUŻO FRAJDY . ZACZĄŁEM OD POKROJENIA PAPRYKI NA ĆWIARTKI , OCZYSZCZENIU Z NASIONEK .NASTĘPNIE OPŁUKAŁEM STRĄCZKI I POCIĄŁEM W PASECZKI , CZOSNEK OBRALEM I PRZECISNĄŁEM PRZEZ PRASKĘ. KILKA GAŁĄZEK OREGANO ODŁOŻYLEM NA PÓZNIEJ DO DEKORACJI ,RESZTĘ DROBNO POSIEKAŁEM .NA PATELNI ROZGRZAŁEM OLIWĘ,STALE MIESZAJĄC MOCNO WYSMAŻYŁEM MIĘSO .POŁĄCZYŁEM Z CZOSNKIEM ,CUKINIĄ I PAPRYKĄ .PO CZYM SMAŻYŁEM RAZEM 3 MINUTY.NASTĘPNIE WYMIESZAŁEM Z KONCENTRATEM POMIDOWYM I OREGANO, CAŁOŚĆ SMAŻYŁEM JESZCZE 3 MINUTY. WLAŁEM BULION I ZAGOTOWAŁEM .FARSZ PRZYPRAWIŁEM NA PIKANTNIE SOLĄ, PIEPRZEM KRAJEŃSKIM I CURRY.NA PATELNII BEZ TŁUSZCZU KOLEJNO PODGRZEWAŁEM WSZYSTKIE TORTILLE.NA KAŻDYM PLACKU ROZSMAROWAŁEM PORCJE FARSZU .ZWINĄŁEM I POCIĄŁEM KAŻDY RULON NA 4 UKOŚNE KAWAŁKI, JOGURT UTARLEM Z SOKIEM ZLIMETKI .PRZYPRAWIŁEM SOLĄ Z PIEPRZEM I CURRY .GOTOWY DIP JOGURTOWY PRZELALEM DO MISECZKI .KAWAŁKI TORTILLI UŁOŻYLEM NA PÓLMISKU ,OBOK USTAWIŁEM MISECZKĘ Z DIPEM .UDEKOROWAŁEM OREGANO.

Likes

Comments

Daniem które dzisiaj mi się spodobało kotleciki z manny .Jego przygotowanie nie zajęło mi dużo czasu bo tylko około 40 minyt. Aby się do niego zabrać niezbędne są na stępujące składniki których starczyło mi na 4 porcje: 1 jajko ,pół litra mleka , 10dag cukru, 1torebka cukru waniliowego ,kawałek skórki zcytryny, 15 dag kaszy manny , 250 ml soku wisniowego , 1 opakowanie budyniu lub sosu waniliowego w proszku , 1 opakowanie mieszanych mrożonych owoców, 1 do 2 łyżki masła oraz szczypta cynamonu.

NA POCZĄTKU UMYŁEM JAJKO I ODDZIELILEM ŻÓLTKO DO BIAŁKA .ŻÓŁTKO ROZKŁÓCILEM Z 2 ŁYZKAMI MLEKA , POZOSTAŁEM MLEKO ZAGOTOWAŁEM Z 3 ŁYŻKAMI CUKRU ,CUKREM WANILIOWYM I SKÓRKĄ Z CYTRYNY.PO CZYM WYJĄŁEM SKÓRKĘ I CAŁY CZAS MIESZAJĄC WSYPAŁEM MANNĘ , GOTUJĄC OKOŁO 5 MINUT .PRZYGOTOWANĄ MASĘ ZDJĄŁEM Z OGNIA ,WYMIESZAŁEM Z ŻÓŁTKIEM, NA KONIEC OSTROZNIE DOMIESZAŁEM PIANĘ UBITĄ Z BIAŁKA.PRZEŁOŻYŁEM DO LEKKO NATŁUSZCZONEJ PŁASKIEJ FORMY I ODSTAWILEM DO ZASTYGNIĘCIA .PROSZEK BUDYNIOWY ROZPROWADZIŁEM 4 DO 5 ŁŻKAMI SOKU WIŚNIOWEGO.RESZTĘ SOKU ZAGOTOWAŁEM Z 2 ŁYŻKAMI CUKRU I WLAŁEM BUDYŃ.,PO CZYM GOTOWAŁEM JESZCZE MINUTA DO DWÓCH.DO GORĄCEGO PŁYNU WŁOŻYŁEM ZAMROŻONE WARZYWA I PRZELALME JE DO MISKI .MASĘ Z MANNY OSTROŻNIE WYJĄŁEM Z FORMY I POKROIŁEM W KWADRATY .SMAŻYŁEM NA ZŁOTO NA ROZGRZANYM MAŚLE I POSYPAŁEM RESZTĄ CUKRU WYMIESZANĄ Z CYNAMONEM . DLA LEPSZEGO SMAKU WARTO PODAWAĆ Z SOSEM OWOCOWYM.

CO MYŚLISZ O TEJ POTRAWIE ?JEŚLI CI SIĘ PODOBA DAJ LIKA LUB WYRAZ SWOJE ZDANIE NA JEJ TEMAT


Likes

Comments

Aby przygotować taką potrawę potrzebne mi są : 1 opakowanie budyniu lub sosu waniliowego (na pól litra mleka, 1 litr mleka , 2 tabliczki białej czekolady(20dag),15 dag świeżych malin, 1 łyżka pistacji,15 dag śmietany kremówki , 8 małych gotowych,wiórki białej czekolady do dekoracji.Samo przygotowanie warto zacząć od rozprowadzenia budyniu lub sosu 7 łyżkami mleka, dokładnie rozetrzeć.Pozostałe mleko zagotować .Czekoladę połamać na kawałki lub zetrezeć na grubej tarce.Maliny przebrać ,pistacje drobno posiekać .Rondelek z mlekiem zdjąć z ognia ,wlać przygotowany budyń i ponownie zagotować ,cały czas mieszając.W razie gdyby zupa była zbyt gęsta ,dolać jeszcze trochę mleka. Następnie należy je przestudzić i wsypać czekoladę .Po czym mieszać ,aż się całkiem rozpuści .Kremówkę należy ubić lekko trzepaczką (Powinna mieć konsystencję delikatnego musu),ostrożnie połączyć z gorącą zupą .W glebokich talerzach warto rozłóżyć maliny ,które powinny być zalane zupą i posypane pistacjami .Każda porcja musi być udekorowana 2 bezikami i kilkoma owocami ,a tuż przed podaniem posypana wiórkami białej czekolady .Do pogryzania można podać herbatniki lub słodkie wafle.

Likes

Comments

mąkę przeznaczoną do zagęszczenia sosu warto wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, a następnie przetrzeć przez sitko

-aby uratować sklejony makaron ,trzeba go podgrzewać na sicie zawieszonym nad wrzącą woda ,następnie makaron nalezy wymieszać z odrobiną tłuszczu

-do panierowania ryb lub mięsa można wykorzystać zamiast jajka mleko skondensowane lub sok cytrynowy

-przypalony ryż należy przełożyć do innego garnka,dodać trochę wody i kawalek bułki.po czym gotować jeszcze 5 minut

-przesolony sos sałatkowy mozna uratować dodają do niego odrobinę nie osolonego bulionu ,śmietany lub wina .tak przygotowany sos mieszamy wlewając po kropelce do rozkłóconego żółtka

zeschniętą musztardę można uratować dodając do niej odrobinę oleju ,octu,cukru

-słony smak owczego sera możmy złagodzić,zanurzając go na kilka minut w lodowatej wodzie

-do zbyt słodkich kremów należy dodać domieszać łyżeczkę soku cytrynowego lub odrobinę octu jabłkowego .zawarty w nim kwas zwiąże zbędny cukier

-jeżeli mamy zbyt mało masy mięsnej na frykadelki lub pieczeń ,możemy zwiększyć jej objętość ,dodając proszek na knedle ,wymieszany z odpowiednią ilosćia wody .dzięki temu otrzymamy prawie dwukrotną ilość masy

Likes

Comments