Våra bästa tips för att få våra hästar att glänsa som en diamant :
💎Duscha hästen med barnolja i schampot, bra både för att undvika att hästens hud torkar ut om du duschar den ofta och gör pälsen lite extra blank.
💎Rykta hästen varje dag på gammalt sätt med ryktborste och ryktskrapa, oslagbart bästa sättet att borsta hästen för att den ska bli extra blank.
💎Tvätta dina täcken ofta speciellt de som ligger närmast hästen.
💎Efter du borstat kan du dra av hästen med en baby våtservett, det innehåller oljor som gör pälsen blank.

Vad brukar du göra för att få din häst extra blank?

Agnes & Emelie

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Veckor i november känns som om vi bara ska igenom. Hästarna har det lugnt. Själv tar jag paus för att åka på gondolinvigningen i Hemavan med en fin vän som jag inte har träffat på länge. Det ska bli superkul. Det lär vara många där, gondolbanan har visst kostat 70 miljoner!
Love har lovat att sköta Püppchen medan jag är borta över helgen.

Agnes

Likes

Comments


1. Solklar etta som jag måste ha, speciellt när jag hoppar, är mina framskydd i läder från Dyon med kardborre. Det är kanske inte för att de håller bäst men hästarna får aldrig skav och en häst fick till och med bättre frambensteknik med dem!

2. Nummer två är inte min favorit men Majas, det är hennes nosgrimma från Equipe. Det är en pullarnosgrimma med resårband. Nu rider jag bara med den och hon har i princip slutat skaka på skallen.

3. Nummer tre just nu är min nya fluffiga sadelgjord från Granngården. Är inne i värsta fluff-perioden. Den ser i princip ut som Kentuckygjorden men till mindre än halva priset!

4. Nummer fyra är Antons nyinköpta Antaresförbygel. behöver jag säga mer!?

5. Nummer fem är mina långa luvor gjorda av min mormor och designade av mig. De ligger bäst utan att skymma sikten och de har riktigt bra passform. De håller färg och form i flera år.

Emelie

Likes

Comments


En läromästare är som namnet låter - en som är mästare på att lära ut. Inte alltid billigast precis men en ponny eller häst som oftast är i sina bästa år och har erfarenheter som gör dem kloka och lättare för en yngre ryttare eller nybörjare att hantera. Vannis kallas vårt stalls läromästare, eller Vanillin som hon egentligen heter. Hon är Loves (min lillebrors ponny)
För att verkligen kolla av intresset började vi ha Vannis på foder. Det visade sig bli sann kärlek och helt omöjligt att inte köpa henne när hon blev till salu. I sommar har även Love börjat tävla och hittills förutom en avfallning så har de bara en massa nollor, även i omhoppning! Ska det gå lätt för ett barn att bli biten hoppryttare ska hästen/ponnyn ha tillräckligt med stabilitet att han/hon hjälper sin ryttare att göra rätt. Det är Vannis 14 år ett bevis på.
Mycket tid på läktaren och omkring stora hästar och all skötsel gör att ryttare kan gena sig fram till en hel del kunskaper. Ändå är det timmarna i sadeln som gör ryttaren rustad med rätt sorts balans, rätt sits och rätt muskler för ridningen osv. Jag (Agnes) sitter ofta gärna upp. Vannis är 70 procent arab och i övrigt lite fjording och annat. En rätt så häftig blandning som gör att det finns rätt mycket fart på banan.

Agnes

Likes

Comments

Det gäller att sanda eller salta. Imorse låg min mamma som en säl utanför stallet, en skåning i gummistövlar i Norrland som aldrig stått på is förr. Hjärnskakning därefter. En riktig Gunilla Persson.
Dagens inlägg ska handla om B-vitamin. När pälsen sätts eller när pälsen ska av kan B-vitamin vara ett bra tillskott. Det är tydligen inte vetenskapligt bevisat men enligt vår veterinär så är det bra. Om hästen är lite hängig och trött eller är öm i huden så kan det vara B-vitamin brist. B-vitamin är vattenlösligt, så får den för mycket så åker det ut. Vid hård ansträngning och långa transporter kan B-vitamin ge en extra skjuts. Vi märker direkt att de blir piggare.

Agnes & Emelie

Likes

Comments

Idag hade vi Pink Saturday på Granngården. Nu har vi spanat in de hetaste julklapparna för i år. Både budget och lyxprylar som du kanske får om du varit riktigt snäll.
Titta och inspireras, Granngården finns nästan överallt!

Agnes & Emelie

​I princip som Kentucky har en själv och den är 👌 /Emelie

Likes

Comments

Skit i Black Friday, imorgon blir det Pink saturday.

Missa inte morgondagens inlägg för då är det Pink saturday.

​Agnes & Emelie 

Likes

Comments

Regn på snö ikväll och drömmen om fler ridhus tar fart på nytt. Det finns ett växande hästintresse här runt Umeå, både hobby- och tävlingsryttare blir fler och fler och folk rider långt upp i åren. Det är det som är så härligt. I samma takt som ökat intresse och mer behov av träningsanläggningar även utanför ridskoleverksamhet ökar tyvärr inte byggandet av ridhus. Vi har oftast snö eller i alla fall is och fruset nära sex månader per år. Stöcke ponnyförening (som Agnes tävlar för) har inget ridhus alls och får slåss för att boka några sena fredagkvällar för hoppträning och rider annars mest utomhus.

Umeå har visserligen en anläggning som är en av landets största (Hippologum), men tiderna är knappa kvällstid och det kan lätt bli både trångt och ont om tid för det man vill göra.

För att känna lugnet är ett privat ridhus som det vid Stall Peka helt perfekt komplement. Dock innebär det en bit (3mil enkel) att transportera men helt klart värt det. Här finns ingen trängsel, här får man i lugn och ro jobba med sin ponny eller häst på bästa underlaget i ljust bra ventilerat ridhus de luxe. Önskar att fler vågade satsa och bygga ridhus och bygga möjligheter för ridsporten som bara växer och växer i en stad som har många ryttare på elitnivå i dressyr, hoppning och voltige och inte minst för alla som inspireras och vill lära sig mer eller lära sina höstar mer. Det kräver utrymme!

Agnes & EmelieLikes

Comments

Det är inte alltid hästen och ryttaren är på samma nivå. Första hoppträningen med Püppchen (sommaren 2015) fick Emelie för sig att testa Püppchen med mig då orutinerad ryttare i sadeln. Hon ville se om Püppchen skulle hoppa. Hon höjde därför hindret från 40 cm till 1 m... Püppchen blev godkänd men det blev kast med liten kula.

Agnes

Likes

Comments

Mamma satte in en annons och sökte en snäll ponny åt mig. Jag var 8 år och hade gått på ridskola några år. Flera hörde av sig och berättade om sina ponnys. Mamma insåg att hon inte fattade något och behövde ta lite hjälp. Hon förstod inte skillnaden på A- och B-ponny, hon trodde det handlade om kvalitet och ville såklart inte ha en med B-kvalitet. Pappa visste ingenting och svarade på ett av samtalen.
-Nej vi ska inte ha någon ponny, ni måste ha ringt fel.
Mamma tog över samtalet, vi skulle visst ha en ponny.
Det blev just den ponnyn. Paulina 16 år, en russ-shettiskorsning. Hon var snäll men jag åkte av varje dag, oftast in i sargväggen med huvudet före. Min svarta Jofahjälm fick många vita sträck där i ridhuset i Lycksele.
Mamma lät mig fortsätta.
Så blev det dags för maskeradhoppning. Min ponny ville i vanliga fall inte hoppa med just den gången så gick det faktiskt bra. Utklädd till flugsvamp med en hatt som gled ner över huvudet när applåderna kom... och då flög jag igen.
De hundra gångerna man ska ha ramlat av innan man är en bra ryttare, de avverkades fort...
Har tyvärr inte så mycket bilder från den tiden men om någon har så skicka gärna!

Emelie 🍄

Att ha en mamma som inte kan så mycket är inte så bra, men att ha en kan är nästan värre. Jag och mina brorsor blev satta i ridskola vare sig vi ville eller inte. Simning och ridning var något som man skulle kunna. Ingen diskussion.
Jag var åtta år, helt ointresserad och livrädd. Jag skrek i gången.
- Jag ska ha Clicken annars rider jag inte.
Clicken var i tjugoårs åldern och klart minst på hela Hippologum. Steget var ungefär som en raksöm på en symaskin.
Jag tog simborgarmärke och ridborgamärke. Inte mer med det.
Jag brann för slalom. Och det blev en lång paus innan jag satt upp igen. Flisan (kat A) och Dianthus (kat B) fick mig så småningom att köpa ridhuskort istället för liftkort och byta ut två åk mot grund- och omhoppning.

Agnes ⛷

Likes

Comments