Alla gör olika. En del tar semester själv och släpper hästen i en stor beteshage på sommaren, andra satsar på några veckors vintervila.
Vi gör oftast en paus efter säsongen är över, dvs ungefär nu. Hästarna har en lång och intensiv tävlingssäsong bakom sig men också en framför sig - därför är det viktigt för dem att få ta en break emellan. Ibland får man förstås ofrivilliga vilor på grund av skador eller annat men peppar peppar, våra hästar har klarat sig fint i år också.
2 veckor där man först trappar ner lite, låter hästarna longeras eller gå i skrittmaskin och till stor del slippa ryttaren på ryggen är ett sätt att få återuppbyggande  effekt.
Hästarna kan gå i skrittmaskin 20-45 minuter om dagen. Vi växlar detta med skogspromenader. Fodermässigt drar vi ner på en del av kraftfodret för att sen sakta öka på med allt igen. Igångsättning sker alltid försiktigt och får hellre ta någon extra vecka än för snabbt.
Vintertid kan vi sen, liksom i helgen, köra lite studs som är gymnastik för hästen och konditionsträna. Men först vila sen träna så både kroppen och det mentala får den välbehövliga paus som gör det så roligt att börja om igen.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Att hoppa studs är bra för att bygga muskler i hästens bakdel men också för att den ska bli kvickare. Man måste vara noga med rakriktningen. Hindren eller kavallettin kan lämpligtvis vara låga.
Det finns särskilda tabeller över avstånd. Hopplära är en bok som är bra att ha om man är osäker på avstånd. Det finns också bra tabeller på nätet.
Just denna helg hade vi tränare som hjälpte oss att få hästarna kanske lite rappare och mer uppmärksamma som dag ett i en tvådagars hoppträning med studs på rakt spår längs långsidorna i ridhuset. Det är både styrka och koordination som tränas. Man kan sätta riktigt många studs efter varann, det ger bra effekt.
Mycket galopp och få avbrott hjälper till att få upp flåset. En fit rumpa på hästen klarar höjderna bättre nästa år.

Agnes & Emelie

Likes

Comments


Vanligtvis brukar det väl inte synas när man är i vecka fyra men det gör det för oss. Det lilla fröet som såddes som en idé att börja blogga har snabbt vuxit sig större och större. Redan efter tre veckor hade vi läsare som verkar gilla det vi gör så vi redan ligger bland de mest lästa ridsportsbloggarna hos NOUW. Lite på måfå har vi skrivit, utan en helt klar bild över vem du som läser är. Det vore därför spännande att få höra vad ni gärna vill veta om vårt ryttarliv. Skriv och ställ frågor eller berätta hur vi kan bli ännu bättre. Vilkan ämnen har vi missat? Skriv i mail el i inlägg.
Tack för att ni läser.

Likes

Comments

Ibland blir hästar halta. Det kan hända vem som helst och närsomhelst men såhär tänker vi för att undvika att våra hästar blir halta:

1. Se till att rida på olika underlag.

2. Skritta fram länge så att hästen är tillräckligt uppvärmd inför passet.

3. Brodda efter underlag.

4. Rid kontinuerligt och planerat så hästen är förberedd för prestationen.

5. Hoppa inte för ofta eller för högt, en häst har bara ett visst antal maxade språng.

6. Kyl benen efter hoppning.

7. Använd liniment efter hoppning på benen och ryggen. Vi använder Radital competition från Trikem.

8. Ta hjälp av en sadelutprovare, chansa inte. Ont i ryggen kan märkas i benen.

9. Lär känna din häst så du märker små förändringar.

10. Visitera ALLTID din häst före och efter du har ridit.

Hältor kommer inte alltid från benen utan det kan komma från andra delar av kroppen och sträva efter att alltid rida hästen i balans.

Agnes & Emelie

Likes

Comments

Idag kom Umeå tidning i lådan. Lite märklig känsla att läsa om sig själv med bra fångat av Anna Bergman. Fan vad hon svär Emelie😉
Här är länken: http://www.umeatidning.se/artiklarna/reportage/929-emelie-och-agnes-brinner-for-ridsporten


Kul också att VK uppmärksammade ponnyallsvenskan i helgen, den artikeln hittar man under rubriken ”övrigt” fast det egentligen kanske borde för länge sedan fått en egen kategori? Tycker du att media har blivit bättre på att uppmärksamma en av Sveriges största sporter? Är vi på väg att kliva ur mediaskuggan? Kommentera.

Agnes & Emelie

Likes

Comments

För både hästar och ryttare är återhämtningen viktig. Precis som en paus i en mening eller i musiken behöver hjärnan för både djur och människa vila. Vila är kanske inte att stå still. Men att röra sig långsamt. Promenad i skogen är gott för oss alla för i skogen frigörs endorfiner som alla mår bra av. Dagsljuset är viktigt.
För hästen fungerar återhämtning och vila som en bekräftelse på att prestationen var god nog. Måndag och tisdag blev därför återhämtningsdagar för såväl två- som fyrfota. Dagar att landa och hitta kraft på nytt.

Agnes & Emelie

Likes

Comments

Püppchen var helt fantastisk i helgen. Förutom seger i Lb igår blev det dubbelseger för div 1 laget för Stöcke ponnyförening, dels i finalen och dels i totalen som gick i La A1:a. Bra ridet tjejer! Individuellt blev det en gul rosett med den klart snabbaste tiden med ett pet på sista.
Med fyra ärevarv på två starter avslutar vi säsongen med flaggan i topp Püppchen och jag.

Agnes

Likes

Comments

Efter en intensiv tävlingsdag på olika håll med ups and downs är vi rätt trötta. Uppdatering kommer senare.

Agnes & Emelie

Likes

Comments

Funktionärerna får verkligen kämpa här i Billdal. Det är hur lerigt som helst, värsta ovädret har drabbat Sveriges framsida. Vädret är verkligen en baksida. Men SM är igång och första rundan på 145 är avklarad. Ett pet på tvåan. Imorgon startar jag och Maja vårt allra första SM ihop med start 16.30. Ikväll var det invigning. En rad tidigare guldmedaljörer intervjuades. Flest guld har Helena Persson, 8 stycken! Imponerande.

Emelie

Likes

Comments


Alla har väl någon gång känt den otrevliga känslan av total nervositet. Att bli riktigt nervös är helt naturligt, ett sätt för oss att skärpa till oss men på vägen till den skärpningen kan nerverna spela en ett spratt. Värst är förstås om man inte kan äta eller sova. Lite värre på hästryggen är en ryttare som inte ätit och sovit och dessutom glömmer att andas. Ingen syre till hjärnan. Kört!
Känsliga hästar läser av sina ryttare på nolltid. De kopierar nervositeten och blir själva spända till tusen.

​Det hör kanske främst nybörjaren till att bli helt paralyserad. Men även en väl rutinerad ryttare har behov av struktur att luta sig mot när det närmar sig start för att slippa bli stirrig.

- Koll på alla saker så inget måste letas

- En given uträknad tid för att göra i ordning hästen, ibland före bangång, ibland efter

- Dryck, handskar, spö mm i groomens ryggsäck

- Ett system för framhoppning så det varken blir för lite eller för mycket hoppat där

Det bästa tillståndet för en ryttare som klarar behärska nervositeten av rutin eller som strategi är att gå in i den berömda ”bubblan”. Det blir hjärnans sätt att stänga ute det oviktiga för all fokus ska ligga på de egna förberedelserna och på prestationen. Då kan faktiskt väldigt mycket hända runt omkring men ryttaren är kvar i sin egen förberedelse oavsett. Kolla utrustning, kolla banan en sista gång, göra sig redo för start.

Snart kör vi!

Agnes & Emelie

Likes

Comments