Ni trogna läsare undrar nog säkert var jag har tagit vägen på sistone. Det var något som slog mig nu, nu när jag ligger hemma i sjuksängen med en riktigt grotesk förkylning. Det är kanske dags för en liten uppdatering då:

Ja det blev ju inte alls många rätt när jag tippade senast, men det gör inget. Jag älskar nämligen stora skrällar i Melodifestivalen. I lördagens final så rådde det inget tvivel om att Frans skulle bli en av finalisterna. Det enorma publikstöd han fick i Gävle lyfte honom sannerligen till final. Låten var också den jag tyckte var bäst i startfältet. Mollys låt var däremot under förväntan. Den lyfte liksom aldrig helt till hundra procent, vilket gjorde mig sjukt besviken. Dock kommer hon att landa i den övre halvan i resultatlistan väl i finalen i alla fall, mycket tack vare hennes popularitet. 

Hur går det nu på lördag i Andra chansen då? Jo för mig känns det alldeles givet vilka finalisterna blir: Isa, Molly, Samir & Viktor samt Albin & Mattias kommer att bli de fyra akter som drar de längsta stråna i duellerna. Dessa är kvalitetsmässigt mycket starkare än de övriga i startfältet, och det tror jag att även majoriteten av det svenska folket tycker.

Sen så har jag två saker till att upplysa om. De två sista punkterna på min topp 50-lista KOMMER jag att avslöja inom en snar framtid. Ni trogna läsare kan vara lugna. Det är bara så mycket som händer i den här galna världen under en och en halv månads tid från februari och framåt. När det gäller recensionerna på de låtar som är klara för Eurovision, så blir det som så att jag kommer återkomma med dessa efter att finalen av Melodifestivalen är avgjord. Detta är främst på grund av att de är för många låtar att skriva om (i lördags så hölls fem finaler till exempel). Jag väljer helt enkelt att göra som i fjol: att ta en låt i taget och verkligen analysera låten mer, samt ge en mer utförlig motivation till varför jag tycker som jag gör.

And that was all from me for now. Thank you and goodbye! :)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Mellodags imorgon igen! På SVT:s hemsida finns just nu 3o sekunders-klipp på bidragen som tävlar imorgon kväll i Norrköping. Om ni är nyfikna på hur det låter så finns dessa klipp då på svt.se/melodifestivalen. Vi har åter igen en kvalitetsmässigt mycket jämn deltävling att se fram emot, och det blir inte alls lätt att tippa hur det kommer att gå imorgon. Mina magkänslor säger detta i alla fall:

Till Final: Oscar Zia - Human, After Dark - Kom ut som en stjärna

Oscar Zia går tveklöst till final. Låten är starkare och scenshowen är mer etablerad än sist. Vinner finalen kanske han inte gör, men i det jag har sett i dessa 30 sekunder så tror jag det kommer att räcka långt för unge herr Zia. After Dark floppade sist han/hon tävlade i Melodifestivalen, så nu tror jag att comebacken kommer att bli en succé istället. Inte ''La Dolce Vita''-succé, men finalplats blir det nog allt. Det håller jag tummarna på också, för jag måste medge att After Dark blir min stora favorit imorgon kväll.

Andra Chansen: Swingfly feat. Helena Gutarra - You Carved My Name, Lisa Ajax - My Heart Wants Me Dead

Nu kommer den mest svåra biten: att tippa de som går till Andra Chansen. Som sagt så är detta en onekligen jämn deltävling, så jag går på de mest kändaste namnen i startfältet. Swingfly skrällde sig till final år 2011 med min personliga favorit då ''Me and my drum''. I år har han inte en lika stark låt med sig, med hans energi kommer att ge utdelning även imorgon. Härliga Helena Gutarra bidrar också med härlig stämning när hon framför refrängen sedan. Och så har vi då Lisa Ajax: den unga idolvinnaren. Hon är folkkär och hennes låt kommer säkerligen att gå vidare, åtminstone till Andra Chansen. Det är personligen också ett resultat som jag vill se. Det hade varit otroligt kul att se henne möta Isa eller Molly i Halmstad till exempel. Vilken fight det skulle bli!

Likes

Comments

På grund av tidsbrist så uteblev helgens tips. Jag kan skriva lite kort om deltävlingen i Malmö, att den var betydligt starkare än den första, men det var inte de bästa låtarna som gick direkt till finalen. Molly och Isa var mer välförtjänta finalbiljetterna i mitt tycke. Dock så kommer  de tjejerna att inte ha några som helst problem att gå till final via Andra chansen.

Nu kastar vi oss in i dagens inlägg: hela tre låtar är klara för Eurovision efter helgen som har gått. Dessa kommer från Danmark, Schweiz och Österrike.

Danskarna skickar i år ett pojkband, vilket är ett ganska klokt drag då pojkband återigen börjar bli en het trend. Bandet heter Lighthouse X och deras bidrag ''Soliders of love'' är en mycket trevlig poplåt som jag tror kommer att lyckas bra väl i Eurovision. Skulle absolut inte förvåna mig om de drar till med en topp tio-placering till och med.

Schweiz skickar den kanadensiska indiepopsångerskan Rykka till Stockholm. Ett mycket intressant bidrag likaså, dock så kanske den inte träffar samma breda publikskara som den danska trion kommer att göra, men final kanske det kommer att bli, tack vare sin originalitet

Till sist har vi fjolårets värdland Österrike. Efter att ha slutat sist på noll poäng på hemmaplan (vilket inget värdland har gjort tidigare), så testar man något helt nytt: att sjunga på franska. 19-åriga Zoë tar på sig ansvaret för det. Inte heller denna melodi är så pjåkig, en glad poplåt kan man sällan ha några negativa invändningar på. Frankrike kommer ju uppskatta detta oerhört mycket om inget annat.

Summa summarum så är dessa tre låtar betydligt starkare än de övriga låtarna i startfältet hittills. Dessa saftiga poäng delar jag därför ut till dessa tre bidrag:

Danmark: Lighthouse X - Soliders of love: 8/10

Schweiz: Rykka - The Last Of Our Kind: 7/10

Österrike: Zoë - Loin d'ici: 8/10

Likes

Comments

​Dagen D är nu kommen! Ikväll brakar äntligen Melodifestivalens första deltävling igång ifrån Scandinavium i Göteborg. Ikväll blir det lite annorlunda, då endast sex låtar kommer att tävla. Anna Books ''Himmel för två'' blev ju diskad i torsdags kväll, på grund av plagiat. Det är väldigt ovanligt att något sådant händer, så därför har detta uppmärksammats väl i media förstås.

Jag tänkte göra en ny grej här. Istället för att betygsätta låtarna som tävlar ikväll så kommer jag att tippa på vilka låtar jag tror går direkt till finalen, och vilka som går till Andra chansen i Halmstad den 5/3. En liten motivering till varför jag tror som jag gör medföljer förstås. Då kör vi!

​Till Final: Samir & Viktor - Bada Nakna. 

Ace Wilder - Don't Worry

​Samir & Viktor är ju Samir & Viktor. Deras oemotståndliga energi kommer att få framför allt barnen och tonårstjejerna att rösta som tokar på dem, vilket givetvis kommer att gå hela vägen. Låten är dock inte speciellt märkvärdig och jag kan ju inte påstå att det är min favorit ikväll. Ace Wilder ställer upp med en låt som i alla fall jag tycker är bättre än ''Busy Doin Nothing'', som hon slutade tvåa med för två år sedan. Det är en modern låt som platsar mycket väl i Melodifestivalen 2016. Hon kan gå långt även i finalen sen: kanske till och med blir Sveriges representant i Eurovision i år. Det återstår att se!

​Till Andra Chansen: Albin & Mattias - Rik

Robin Bengtsson - Constellation Prize

Det här är två rätt så lika låtar enligt mig om man ser till genren. Albin rappar lite i versen, det är väl det som är den största skillnaden mellan dessa två hyfsade popdängor. Snygga killar brukar dock kunna gå långt i den här tävlingen, då det är som sagt tonårstjejer som vanligtvis står för majoriteten av telefon- & SMS-rösterna. Så dessa herrar kommer att knipa Andra Chansen-biljetterna, före Mimi Werner som slutar femma ikväll.

I övrigt så är det här en rätt så medioker deltävling om jag får uttrycka mig så. Låtarna låter i stort sett likadant, med undantag från Pernilla Anderssons, som jag innerst inne hoppas på sluta bättre på än en sistaplats. Anna Books låt hade verkligen behövts ikväll, för att bryta av detta popträsk. Nu får vi ju höra hennes låt ikväll ändå som en bonus, men ändå... 

Likes

Comments

Det blir Bárbara Reyzábal González-Aller (artistnamn Barei), som representerar Spanien i år. Måndagens final blev rätt så spännande, och med 20 poängs marginal vann till slut Barei med låten ''Say Yay!''.

Det är ett riktigt energipiller. Både Barei och hennes låt kommer verkligen se till att ingen sitter och slumrar till under finalkvällen i Globen. Det är väl kanske positivt, men... hur sjutton var det nu med refrängen, om det nu överhuvudtaget finns någon? ''Say hey yay hey?'' Say yay yay hey? Nej, detta kan vara en av de sämsta refrängerna jag har hört på länge. Den otroliga tabben kompenseras istället med lite wailande och dans, vilket verkligen inte hjälper för varken mina öron eller ögon.

Spanien har på senare tid inte haft det lätt i tävlingen. Senaste vinsten kammade de hem 1969, och under de senaste åren har landet slutat topp tio endast två gånger. Det är absolut inget fel på Barei som sångerska eller entertainer, men det här kommer definitivt inte räcka till någon bragd i år heller. ¡Lo siento, España!

Betyg på ''Say Yay!'' med Barei: 2/10

Likes

Comments