23. Evridiki - Teriazoume (Cypern, 1992)

I Malmö år 1992 så var det Irland som där inledde sin otroligt fina svit med vinster, och att påstå att Sverige floppade på hemmaplan: är en rejäl underdrift. Men det är ingen av dessa två jag tänkte skriva om idag, utan det är den låt som slutade på, enligt mig, en blygsam elfteplats.

Det här var första gången av tre som den cypriotiska sångerskan Evridiki syntes till i Eurovisionssammanhangen. År 1994 & 2007 är de andra tillfällerna vi har sett denna sjukt härliga sångerska framträda, då också med mycket blygsamma placeringar. ''Teriazoume'', som på svenska betyder ''vi matchar'', är den låt som har lyckats bäst och tur är väl det, Jag smälter verkligen av denna låt, både låtmässigt och själva framförandet. Sådan här mystik som melodin levererar är verkligen påtgaglig. Jag är fullt medveten om att det är riktigt grabbigt att medge det här, men gud vad snygg hon är också! Det är också en faktor som verkligen får mig att smälta, och blir därav en solklar punkt på min lista.

Cypern placerade sig, som jag tidigare nämnde på en elfteplats, med 57 poäng inkasserade. Inte ens Grekland det här året var hyggliga nog att belöna låten med tolv poäng, utan Evridiki fick där nöja sig med tio från storebrodern. Finland, dåvarande Jugoslavien och Nederländerna gav ''Teriazoume'' den näst högsta poängen, vilket var åtta.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

24. Ruslana - Wild Dances (Ukraina, 2004)

I Istanbul hölls den första Eurovision-tävlingen med en semifinal inkluderad, i och med det blev ett alltmer större intresse hos forna Sovjet- och Jugoslaviensstater att deltaga. 36 länder deltog därför detta år och den låt som vann är den jag tänkte skriva lite kort om idag.

Med nytt poängrekord dittills (vilket inte var så jättekonstigt egentligen med tanke på hur många länder som deltog) så vann då den 31-åriga etnopopsångerskan Ruslana Lyzjytjko 2004 års upplaga. ''Wild dances'' blev dessutom en riktig hit i många delar av Europa, bland annat låg den etta i Belgien som bäst åtta på Sverigetopplistan. Låten har dessutom medverkat i GTA IV, vilket är ganska roligt tycker jag.

Hur kommer det sig att denna ettriga låt på bitvis ukrainska vann då? Jo, det är en mäktig låt med ett ännu mäktigare nummer. Etnopop var dessutom så inne den kunde bli i sådana här sammanhang, tack vare eller på grund av (beroende hur man ser på det) Sertabs vinst året innan. Jag tycker det var häftigt och gillade ''Wild Dances'' redan när jag som tioåring satt hemma i soffan och tittade på tävlingen. Den har hängt kvar sedan dess, det må jag säga.

En annan sak som har hänt idag är att städerna som ska arrangera nästa års Melodifestival har utsetts. Det blir Göteborg, Malmö, Norrköping, Gävle och Halmstad som får den äran och förstås avslutas cirkusen med den stora finalen på Friends Arena i Solna den 12 mars. Norrland blir ganska hårt dissade denna gång, vilket inte är första gången. Senaste gången var 2012 då Melodifestivalen bara orkade sig upp till Leksand i Dalarna. Nu när det börjar hända sådana här saker, så kommer jag skriva ett litet blogginlägg om det senaste som har hänt, fram tills Eurovisionen hålls i Stockholm. Håll till godo!

Likes

Comments

25. Nicole - Ein Bisschen Frieden (Västtyskland, 1982)

Den här klassikern är Eurovisionoraklet Ralph Siegels hittills enda vinnarlåt. Denne Siegel, som på senare år skrivit mindre bra låtar för San Marino: var under denna epok en ofantlig hitmakare. Förutom den här oförglömliga pärlan som jag tänkte skriva om idag, så bidrog han även med Eurovision-framgångarna ''Dschingis Khan'' och och ''Papa Pingouin''.

''Ein bisschen frieden'' är dock i en klass för sig. Nicole Seibert från Saarbrücken var blott 18 år gammal när hon vann med den här vackra balladen om fred i Harrogate 1982. Det blev dessutom en riktig jordskredsseger: med 61 poängs mariginal vann Nicole till slut före Avi Toledano från Israel. Dessutom så lyckades låten kassera in hela 78,9 % av den totala maxpoängen en låt kunde få det här året, vilket såklart är en gigantisk andel. Bara Brotherhood of Men med ''Save your kisses for me'' från 1976 har lyckats få mer poäng procentuellt i förhållande till antal länder som deltog. Den summan landade på 80,4 %.

Vad gör då detta ''Ein Bisschen Frieden'' till en sådan oslagbar låt då? Jo jag ska fatta mig rätt kort i varför det är så. Dels så är det budskapet som går in rakt i hjärtat hos folk, och dels så är det ju förstås också melodin som verkligen sätter sig som ett tuggummi i håret. Åtminstone refrängen på låten, vare sig man kan tyska eller ej, kan nästan alla sjunga med till. Att inte hylla denna klassiska vinnare på min topp 50-lista skulle vara helt obegripligt, så därför tog jag tillfället i akt och gjorde det. Där var jag halvvägs! Nu återstår det endast 24 låtar till, sedan så vet ni vilka låtar som är mina absolut mina favoriter under årens gång. Håll till godo nu :)

Likes

Comments