44. Wig Wam - In My Dreams (Norge, 2005)

Rock'n'roll Eurovision! Året innan Lordi gjorde succé i den här cirkusen, så skickade ett annat nordiskt land en låt som var en liten utstickare: en med mer distande gitarrer och ett högre register ifrån sångaren. Det var det norska glamrock-bandet Wig Wam som fick äran att representera Norge i den femtionde upplagan av Eurovision i Kiev med ''In my dreams''. Redan som elvaåring när den tävlingen gick av stapeln, så tyckte jag detta var en riktigt bra låt. Även idag kan jag få för mig att dra igång låten, bara för gamla goda tiders skull. Wig Wam slutade detta år på delad niondeplats tillsammans med Danmark. Sverige gick det allt sämre för, en nittondeplats landade till slut Martin Stenmarck och hans väl beskrivande låt om Las Vegas på.


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

45. Sertab Erener - Everyway That I Can (Turkiet, 2003)

2003 års tävling i Riga blev minst sagt en riktig rysare. Det var först i den sista omgången, när Slovenien lämnade sina röster, som finalen avgjordes. Segrande med två poängs marginal blev till slut Sertab, med sin orientinspirerande poplåt ''Everyway That I Can''. Den här låten har redan blivit en riktig klassiker, och satt prägel på att fler länder i öst har vågat satsat på sin egen inhemska musik: med bravur. Även jag vill hylla denna melodi, eftersom originalitet och nyskapande är något jag verkligen går igång på.

2003 var det sista året det hölls endast en finalkväll, sedan därefter så utökades tävlingen med en semifinal. Sverige skickade det här året Fame och ''Give me your love'', och slutade till slut på en godkänd femteplats.

Likes

Comments

JAAAAA! Där satt den! Inatt så stod det till slut klart att Sverige har kammat hem sin sjätte seger i den sextionde upplagan av Eurovision Song Contest nere i Wien. Måns Zelmerlöv, som var enormt segertippad från allra första början, höll favorittrycket: och säkrade till slut segern med ''Heroes'' med hela 365 poäng. Det är den tredje högsta poängsumman genom alla tider, efter Alexander Rybak från Norge 2009 och Loreen från 2012. Jag ser redan fram emot nästa års tävling, då Sverige kommer att arrangera detta makalösa underhållningsprogram en gång till. Jag kan försäkra er att ni kommer att se mig någonstans i publiken, oerhört exhalterad: med en svensk fana omsvepandes kring mig!

För er som inte riktigt har koll eller brytt er kring det resterande resultatet, så här slutade till slut gårdagens final:

1. Sverige 365 p

2. Ryssland 303 p

3. Italien 292 p

4. Belgien 217 p

5. Australien 196 p

6. Lettland 186 p

7. Estland 106 p

8. Norge 102 p

9. Israel 97 p

10. Serbien 53 p

11. Georgien 51 p

12. Azerbajdzjan 49 p

13. Montenegro 44 p

14. Slovenien 39 p

15. Rumänien 35 p

16. Armenien 34 p

17. Albanien 34 p

18. Litauen 30 p

19. Grekland 23 p

20. Ungern 19 p

21. Spanien 15 p

22. Cypern 11 p

23. Polen 10 p

24. Storbritannien 5 p

25. Frankrike 4 p

26. Tyskland 0 p

27. Österrike o p


Ett par andra saker värda att poängtera angående resultatet: det är första gången sedan 2003 som ett eller flera länder blir poänglöst i finalen. Det är också den första gången sedan år 1958 som värdlandet slutar på en sista plats. Jag tyckte det var otroligt synd. Jag gillade ju verkligen den österrikiska rocklåten, men att för övrigt se både Italien och Lettland i toppen tycker jag också är förbannat roligt! Dessa var ju tillsammas med Sverige, mina absoluta favoriter i år. Jag är kort och gott riktigt nöjd med detta resultat!


Likes

Comments

Snart är det dags! Om bara några minuter smäller det i Wien, då det är dags för Måns Zelmerlöv att äntligen visa vart skåpet ska stå. Vi håller alla tummarna på att han levererar på exakt samma sätt som han gjorde under Melodifestivalen. Nog om det nu! Ikväll så går vi på plats 46 på min topp lista: vilken är:

46. Rock'n'roll Kids - Paul Harrington & Charlie McGettigan (Irland, 1994)

Irland brukar vara en riktig mästare på manliga sångare som sjunger vackra ballader. Denna är inget undantag, och dessa två herrar kammade hem den tredje raka segern i Dublin med dunder och brak. Hela 226 poäng skrapade denna duo ihop, 60 poäng för Polens Edyta Górniak. Sverige slutade i mellangärdet detta år: På en trettondeplats landade till slut Marie Bergman & Roger Pontares ballad ''Stjärnorna''. Detta var kort och gott ett år med en fruktansvärt massa ballader, så konkurransen var såklart stentuff.

Ett repotage om mig och min blogg hittar ni idag i Södertäljeposten. Länken till artikeln hittar ni här. Gå fram till sidan 12 så ser ni en bekant figur :)

http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_t.aspx?gKey=kp8d16gf

Likes

Comments

Veckan D är äntligen här! Imorgon kl. 21 så drar den första semifinalen av årets Eurovision Song Contest i Wien igång. Det ska bli oerhört spännande att se vilka som vinner och vilka som försvinner den här gången. Men innan dess så ska vi nu blicka tillbaka en sisådär 46 år i tiden.

47. Lenny Kuhr - De Trobadour (Nederländerna, 1969)

År 1969 hölls festivalen i Madrid, vilket är den hittills enda gången tävlingen har genomförts där. Något väldigt märkligt hände just under den här festivalen: Storbritannien, Frankrike, Spanien & Nederländerna var de fyra länder som fick flest poäng. Problemet var att dessa länder fick exakt lika många poäng när röstningen var avslutad, och eftersom man inte hade någon speciell regel vid hur man skulle utse en vinnare vid ett sådant scenario, så förklarade därför EBU dessa länder som samtliga segrare. Flera länder, däribland Sverige protesterade över detta beslut, och dessa länder som protesterade vägrade därmed att delta i 1970 års tävling.

Flera av dessa vinnare har blivit riktiga klassiker, men den bästa vinnaren det här året i mitt tycke, är Lenny Kuhr. Det är en fräsch och vacker gitarrballad för att vara från den här tiden, och jag tänker lite på Cornelis Wreeswijk när jag hör detta. Som ett sant Cornelis-fan så går jag naturligtvis igång på detta också.

Likes

Comments

48. Thomas Forstner - Nur Ein Lied (Österrike, 1989)

Conchita Wurst charmade ju förra året hela Europa, med den pampiga balladen ''Rise Like A Phoenix''. Men om vi blickar tillbaka 25 år tidigare än så, så hade även då Österrike en riktigt stark och fin ballad med lite elektroniska inslag. Den då 20-åriga Thomas Forstner sjöng ''Nur Ein Lied'', som betyder ''Bara en sång'' för ni som inte kan tyska. Låten var skriven av Dieter Bohlen (en av medlemmarna i popduon Modern Talking) & Joachim Horn-Bergnes. Jurygrupperna hyllade den här låten väl, och Forstner slutade till slut på en femte plats: en av de bästa placeringarna Österrike har nått genom alla tider. Tretton poäng före Nur Ein Lied kom Sverige, som 1989 slutade fyra.

Likes

Comments

49. Kali - Monté la riviè (Frankrike, 1992)

År 1992 hölls festivalen i Malmö. Ett stort vikingaskepp iscensattes i bakgrunden och 23 länder deltog detta år, vilket var rekord det året. Vinnare blev Linda Martin och ''Why me?'': en låt som Johnny Logan hade komponerat, och tog i och med detta hem sin tredje vinst i detta sammanhang. Det är dock en annan låt jag verkligen har fått upp öronen för.

Kalis låt. vars titel på svenska betyder ''gå uppför floden'', är en häftig och originell låt för att vara från den här tiden tycker jag. Jurygrupperna tyckte i stort sett samma sak. Melodin slutade på åttonde plats med 73 poäng inkasserade. Två tolvpoängare från Israel och Schweiz blev låten även belönad med. Christer Björkman, som representerade Sverige det här året, slutade näst sist: ett av Sveriges absolut sämsta resultat genom tiderna.


Likes

Comments

Hej alla entausiaster! Nu har det varit tyst i ett par dagar från mitt håll. Jag tänkte nu bryta den tystnaden, och härmed presentera min topp 50-lista över Eurovision Song Contest-låtar genom alla tider. På måndagarna och torsdagarna så kommer jag att avslöja en låt från den listan. Jag kickar igång direkt med den låt jag har på plats 50.

50. Softengine - Something Better (Finland, 2014)

Rockbandet Softengine, som hemma har blivit kallade för Finlands svar på Bon Jovi, vann finska melodifestivalen förra året med en mycket geniun och bra låt. Jag var själv skeptisk om den låten skulle gå hem i den tävlingen, där det inte räcker med att enbart ha en bra låt, utan man måste bjuda på en riktig show också. Jag hade glädjeligen fel. Softengine slutade till slut på en elfteplats: den bästa placeringen sedan Lordi vann i Aten år 2006. Well played!


Likes

Comments

God kväll! Då har vi kommit till den allra sista låten på programmet. Det känns lite vemodigt, men det kommer att komma mer saker angående Eurovision på den här bloggen inom kort. Hur som helst, värdlandet Östterike är det land som ska beskrivas idag.

Östterrike är det land som har väntat längst på sin andra seger. Första gången de vann stod Udo Jürgens som segrare med ''Merci Cherie'' i Luxemburg år 1966. Efter 48 år så lyckades äntligen Conchita Wurst ta hem tävlingen till den onekligen enormt kulturella staden Wien. Om drygt 2 veckor är det dags, något jag såklart verkligen ser fram emot.

Österrike bjuder i år på soft-rock från bandet The Makemakes, som bildades år 2012. Bandet består av Dominic "Dodo" Muhrer, Markus Christ & Florian Meindl. De hade några hittar förra året hemma i Österrike, men låten ''I am yours'' som bandet ska framföra i den stora finalen, är tveklöst bandets största hit hittills: vilket kanske inte är så konstigt.

Jag gillar verkligen den här låten. Det kanske inte säger så värst mycket egentligen, och det är absolut ingen vinnarlåt (det märks att österrikarna inte vill arrangera det här en gång till): men det är ett schysst sound. Sångaren är stencool, och jag älskar verkligen det ögonblicket han ställer sig upp i sista refrängen och tar i för och kung och fosterland, medans pianot i bakgrunden fattar eld. Det utstrålar ett visuellt kilmax. Det här är för mig en solklar tia!

Schlagers betyg: 10/10

Det där var allt gott folk! Det är dags att summera, här är min topp 5-lista över årets bidrag:

1. Italien

2. Sverige

3. Lettland

4. Österrike

5. Montenegro


Om jag får bestämma så beger vi oss alltså till Rom år 2016. Vi får se om det blir så väl den 23 maj. Jag vill tacka er som har läst alla dessa 40 inlägg om mina hissar och dissar. Mer smått och gott kommer så småningom, så håll till godo. På återseende! 😊👋

Likes

Comments

God kväll allihopa! Tyskland är det land vi beger oss till idag.

Tyskland är det stora landet, som har deltagit i flest Eurovision Song Contest. Endast en gång missade tyskarna finalen, och det var år 1996 då Leons ''Planet of Blue'', ratades av den urvalsjury som gallrade fram vilka låtar som skulle deltaga i den finalen. Det har gått rätt bra för Tyskland genom åren, men dock har det endast resulterat till två vinster: 1982 & 2010. Nicoles ''Ein Bisschen Frieden'' och Lenas ''Satellite'' är alltså dessa två vinnare.

Finalen i årets tyska uttagning blev oerhört dramatisk. Andreas Kümmert stod klar som segrare med låten ''Heart of Stone'', man han själv ville inte åka ner till Wien för att representera landet. Istället så utsåg han själv tvåan som den artist som skulle bära den tyska fanan i Eurovision. Det blev då 24-åriga popsångerskan Ann Sophie, som framför låten ''Black Smoke''.

Det här är en platt soulpop-låt i mina öron, och jag går inte direkt igång på det här. Refrängen är inte så värst hookig och jag gillar inte heller Ann-Sophies röst. Det är dock roligt att ha en sådan här låt i tävlingen som är varken upptempo eller ballad, utan snarare lite lagom tempo. Det är ett litet plus till annars den så rätt halvtradiga låten.

Schlagers betyg: 2/10

Imorgon är det dags för den allra sista låten att skriva om. Jag har verkligen sparat det bästa till sist: värdlandet Österrike. Hoppas verkligen ni är redo att ta till av det! Vi ses imorgon, Auf Wiedersehen! 😊👋

Likes

Comments