Glad valborg kära läsare! Turen har idag kommit till Spaniens bidrag.

Spanien debuterade 1961 och har vunnit två gånger sedan dess. Första gången var år 1968, då Massiels ''Lalala'' slog Cliff Richards oförglömliga klassiker ''Congratulations''. Denna vinst är en av de mest kontroversiella genom alla tider, då man antar att självaste Fransisco Franco har någonting att göra med att Spanien vann detta år. Andra gången var då på hemmaplan året därpå: tillsammans med Nederländerna, Storbritannien och Frankrike. Javisst, dessa länder fick alla 18 poäng var och man förklarade därför alla som segrare. Detta fick en massa länder att bojkotta 1970 års upplaga, däribland Sverige.

Sedan dess har spanjorerna inte vunnit alltså, även om man har varit nära ett par gånger. Inte minst med Mocadedes ''Eres Tu'' från 1973 som kom på andra plats. 29-åriga sångerskan Edurne, är den som ska försöka ta värdskapet till Spanien nästa år. Låten hon framför i den stora finalen den 23 maj heter ''Amanecer'', och betyder gryning.

Det här är en låt som Thomas G.son och Peter Boström har tonsatt: samma kompositörer som stod bakom Loreens ''Euphoria''. Man kan ana att unset från Euphoria finns i den här låten. Det här kan jag tänka mig kommer att få ett häftigt scennummer, trots att tigern inte får vara med på scen. Låten är bra, Edurne sjunger bra, och jag tror stenhårt på att det här kommer sluta bland de tio bästa i resultatlistan. Det är inte en av mina stora favoriter i år, men summa summarum så är det en bra låt och jag ser verkligen fram emot att få se uppträdandet till detta.

Schlagers betyg: 8/10

Imorgon så anländer vi till popens, punkens och fotbollens förlovade land: England. Ha en riktigt fin dag idag, så hörs vi imorgon igen! Ciao 😊👋

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Boun giorno! Då har vi kommit fram till kulturens, solens och pastans Mecka: Italien.

Italien var ett av de länder som var med från scratch, men tro det eller ej så har detta enormt kulturella land bara vunnit två gånger: 1964 & 1990. Mellan åren 1998-2010 så deltog inte Italien på grund av lågt intresse för Eurovision Song Contest. EBU kämpade hejdlöst under dessa år med att få tillbaka Italien till tävlingen, och till Düsseldorf år 2011 så lyckades till slut EBU med den saken. Att Italien gick med på att återvända var under villkoret att Italien skulle ha rätt till att vara direktkvalificerade till finalen, och ingå i gruppen ''The big 5''. Det blev beviljat som sagt, och Italien har nästan samtliga år sedan återkomsten kommit bland de tio bästa.

I år lär det inte heller bli något undantag. Tillsammans med Måns Zelmerlöv så är trion Il Volo som representerar landet, en av årets absoluta vinnarkandidater enligt diverse bookmarkers. Det är operapop som dessa tre herrar: Piero Barone (tenor). Ignazio Boschetto (tenor) samt Gianluca Ginoble (baryton), har som specialitet. Till Wien skickade man den mäktiga låten ''Grande Amore''.

Jag förstår att den här melodin ligger bra till på pappret, för det här är en riktigt pampig låt: med sångröster man får riktig gåshud utav. Om det är något land som har privilegiet att skicka operalåtar, så är det just Italien. Jag måste åter igen säga att det här är en riktigt snygg och välarrangerad låt. Jag hoppas att det här vinner verkligen, om nu inte Måns gör det så att säga. Heja Italien!

Schlagers betyg: 10/10

På självaste valborgsmässoafton, så ska Spaniens låt få äran att antingen bli hissad eller dissad. Ha det fint och ciao! 😊

Likes

Comments

God middag! Idag har turen kommit till Frankrikes låt.

När Eurovision var ung, så var de franskspråkiga låtarna fullkomligt överlägsna. Nästan samtliga år mellan 1956-1965, vann en låt på franska. Frankrike stod för tre av dessa vinster: 1958, 1960 & 1962. Nu var det ett tag sedan Frankrike vann senast. Det var i London år 1977 som Marie Myriam lyckades ta Europa med storm med sin ballad ''L'Oiseau et L'Enfant''. Samma år slutade för övrigt Sverige absolut sist, då dansbandet Forbes hyllningslåt till Beatles totalratades av de européeiska jurygrupperna. Endast två poäng från Västtyskland fick vi det året.

I år satsar fransmännen på en... (gäsp!) ballad. Lisa Angell är 46 år, men hennes musikkarriär är faktiskt inte så värst jättelång. Hennes debutplatta kom så sent som år 2011. Hon valdes internt av det franska TV-bolaget, efter floppen i fjol när de körde på en finalkväll. Frankrike slutade då för första gången sist nämligen. Balladen som hon ska framföra heter ''N'oubliez pas''.

Jag säger så här: Frankrike riskerar ännu en gång att komma på sistaplatsen. Den här balladen är enormt långtråkig. Det händer absolut ingenting, och att försöka hålla sig vaken till den här låten kommer att bli oerhört svårt att lyckas med. Jag är enormt besviken på Frankrike i år. Jag som hade hoppats på att sistaplats från Köpenhamn förra året skulle vara ett slags ''Wake-Up''-call, men så blev icke fallet. Jag får resa mig upp ur soffan och göra armhävningar eller något när denna tradiga visas upp, annars är jag helt bergis på att jag kommer somna.

Schlagers betyg: 1/10

Yes, imorgon är det Italiens tur att hissas eller dissas. Ni missar väl inte Inför Eurovision Song Contest ikväll förresten? Tio låtar till ska granskas av panelen. Det blir spännande att se om det gänget håller med mig eller inte. På återseende imorgon gott folk! 😊

Likes

Comments

God eftermiddag! Då är jag tillbaka igen efter en dags uppehåll, och det är dags för årets riktiga glada överraskning. Australien deltar i årets Eurovision Song Contest!

Eftersom det är 60-årsjubileum i år och temat för årets Eurovision är ''Building Bridges'', ville EBU bjuda in Australien: som är ett enormt stort fan av tävlingen. Det är dock endast i år Australien kan deltaga, såvida de inte vinner nästa år. Då får Australien ställa upp med delat värdskap med Tyskland, då australiensiska TV-bolaget SBS inte är medlemmar i EBU.

Vi är förstås glada att Australien är med i år, och som tävlande skickar denna enorma kontinent 33-åriga Guy Sebastian. Sebastian var den förste som vann Australiens motsvarighet till Idol, och har även suttit i juryn i X-factor åren 2010-2012. Vi har alltså en rätt så välkänd artist att göra med här. Låten han ska framföra heter ''Tonight Again'' och är en R&B/soul-doftande popdänga som man blir glad av. Att Australien skickar detta är ett lyckad drag, och är enligt min mening en av årets hetaste kandidater till segern. Det är äkta blås, ingen jäkla MIDI här inte: och Sebastian sjunger ju ruskigt bra också. Sådan här musik går nog hem hos de flesta. Både unga som gamla. Vi önskar Australien ett stort lycka till i år, och visst hade det varit kul att se dem igen även nästa år.

Schlagers betyg: 9/10

Jag kommer att gå i bokstavsordning när det gäller de finalklara länderna, och imorgon står Frankrike på tur. Vi hörs då! Ciao 👋

Likes

Comments

God kväll! Ja, tiden går verkligen fort när man har roligt. Det är nämligen dags för den allra sista låten i den andra semifinalen i årets Eurovision. Det är Polen har fått äran att avsluta torsdagskvällen.

Polen gjorde en fantastisk debut i Dublin 1994. Edýta Gorniak kammade hem en silverpeng, med den otroligt starka låten ''To Nie Ja'', en av mina absoluta favoriter genom tiderna. Gruppen Ich Troje lyckades komma sjua i Riga 2003, men bortsett från dessa placeringar så kan Polen betraktas som en riktig blåbärsnation. Det är sällan landet lyckas ta sig till final ens en gång. I fjol lyckades man dock, och var därmed i sin första final sedan 2008.

Den artist som ska fortsätta hålla Polens heder vid liv även i år är Monika Kuszynska. Det är en rocksångerska som en gång i tiden sjöng i bandet Varius Manx, ett framgångsrikt band i hemlandet med drygt 2 miljoner sålda album totalt. Låten hon kommer framföra är ''In the name of love'', utan ''Pride'' förstås (det är ju U2.s grej det, hehe...).

En fråga till ORF: varför valde ni att placera den här låten sist i semifinalen. Det är en rätt så blek låt om man jämför med länder som Lettland, Slovenien och Sverige naturligtvis. Någon av dessa tre hade jag hellre velat sett avslutat den här kvällen. Det är dessvärre lätt att den här kommer att falla i glömska främst på grund av detta. För övrigt så är det här ingen dålig låt, absolut inte: men den sticker tyvärr inte ut ordentligt för att kunna ta sig till final. Sad but true...

Schlagers betyg: 5/10

Så det där var alla låtar i semifinal numero två, vilket betyder att jag nu kommer att ge en liten sammanställning över vilka tio bidrag jag vill se gå till final. Dessa tio är:

1. Lettland

2. Sverige

3. Montenegro

4. Slovenien

5. Norge

6. Litauen

7. Azerbajdzjan

8. Portugal

9. Island

10. Tjeckien

Det blir alltså ingen blogg imorgon, utan jag återkommer på måndag igen; då med årets stora utropstecken Australien minsann! Ha det gott tills dess, ciao! 😊

Likes

Comments

God eftermiddag! Det går undan! Det är fredag igen och dags för det näst sista bidraget i semifinalen. Den bjuder en liten nation i Alperna på: nämligen Slovenien.

Slovenien gjorde debut år 1993 (mitt födelseår, woohoo!), efter att ha vunnit kvalomgången Kvalifikacija za Millstreet. Anledningen till att en sådan tävling anordnades var på grund av det ökande intresset för Eurovision hos öststaterna och att många nya nationer etablerades. Slovenien gick vidare till den stora finalen i Milstreet, tillsammans med Kroatien och Bosnien-Hercegovina. Väl i Milstreet gick det inte lika bra. Slovenien slutade på delad tjugoandraplats med Danmark med ynka nio poäng ihopskrapat. Slovenien har sedan dess kommit sjua tvåa gånger: 1995 & 2001, och detta är deras bästa resultat hittills.

Den kan bli ändring på detta i år, för Slovenien är en av de nationer som har störst chans att vinna i år om man ska på oddsen hos diverse spelbolag. Duon Maraaya, bestående av sångerskan Marjetka & Aleš ''Raay'' Vovk, är det gifta paret som hoppas på lycka i årets Eurovision Song Contest. Namnet Maraaya är förresten en ihopslagning av deras namn: ''Marjetka'' och ''Raay''. Låten de framför är neo-soullåten ''Here for you'', och är med denna udda genre en av årets stora favoriter.

Jag håller definitivt med om detta. Jag stendiggar det här nämligen. Det är en cool låt, med ett sound man inte har hört så många gånger förut. Det märks verkligen att det här paret är erfarna musiker, och Marjetka har verkligen en häftig röst och urläcker utstrålning. Jag hoppas på att det här når topp tio i finalen. Det förtjänar Slovenien, som inte har haft så värst bra placeringar genom åren om man bortser sjundeplatserna. Bra jobbat!

Schlagers betyg: 9/10

Imorgon är det den sista landet i den andra semifinalens tur att analyseras en smula, Polen. Jag kommer att ta ett litet break därefter och återkommer sedan på måndag för recensioner på ''the big five'' (Tyskland, Frankrike, Spanien, Storbritannien och Italien), värdlandet Österrike, samt årets glada överraskning: Australien. Men vi hörs först imorgon igen! Trevlig helg & bye bye! 😊

Likes

Comments

God eftermiddag! Då har vi alldeles snart gått igenom samtliga 33 låtar som deltar i semifinalerna. Det återstår endast tre låtar inklusiva denna jag ska kika på idag, hör och häpna! Cypern är det land som står på tur.

Förra året avstod Cypern deltagande på grund av ekonomiska orsaker, men nu är de alltså tillbaka igen. Cyprioterna debuterade år 1981 och kom då på en smickrande sjätteplats, när gruppen Island sjöng den trevliga låten ''Monika''. Cypern har sedan debuten kommit som bäst femma, och de har lilla ön i Medelhavet gjort tre gånger: 1982, 1997 & 2004. Man märker på deras bidrag att cyprioterna är brås på ''storebror'' Grekland och skickar alltid låtar som är mer influerade åt grekiska än åt det turkiska. Nästan samtliga år har Grekland och Cypern gett varandra tolv poäng, medan Turkiet knappt har fått några poäng alls. Cypern har ju en dispyt med Turkiet angående Nordcyperns vara eller icke vara, så det är den främsta orsaken till att det råder så. Men nog om det.

21-åriga Giannis Karagiannis, är den glasögonprydda skönsångaren som sjunger för Cypern i år. Han har tidigare deltagit i uttagningarna till Junior Eurovision Song Contest 2007 & 2008, men det är alltså först nu han får synas i de större salongerna. Bidragen heter ''One thing I should have done'': en gitarrklingande ballad som verkligen inte behövs i den här rätt så balladdominerade semifinalen. Det här säger mig ingenting. Glasögonen han bär är det enda som jag verkligen gillar i det här numret överhuvudtaget. Visserligen är väl låten rätt fin och så, men med tanke på det övriga startfältet så är det här i jämförelse bara en fjärt i rymden. Det vore en jätteskräll om detta överhuvudtaget skulle kunna ta sig till final. Nej sorry Cypern, better luck next time!

Schlagers betyg: 1/10

Det här var alltså sömnpiller ifrån Cypern alltså. Imorgon är det fredag och Slovenien är det land vi beger oss till då. Ciao! 😊👋


Likes

Comments

God eftermiddag! Efter min hyllning av Måns låt igår, så är det dags för Schweiz tur att ''Time to Shine''.

Det var faktiskt i Schweiz allting en gång började. År 1956 hölls nämligen den första Eurovision Song Contest-tävlingen i staden Lugano, som ett koncept för att förena ett sönderslaget Europa. 7 länder ställde upp då med 2 låtar var, och vinnaren det året var den schweiziska sångerskan Lys Assia med låten ''Refrain''. Lys Assia har därmed efter denna vinst blivit klassad om Eurovisionens stora drottning. Schweiz vann även 1988 då Celine Dions karriär tog fart med vinnarlåten ''Ne Partez Pas Sans Moi''. Det året bjöd för övrigt på mycket dramatik, och Celine Dion slog till slut tvåan Scott Fitzgerald från England med endast en poäng. Efter senaste vinsten har det gått desto knackigare för landet, och Schweiz har endast kommit top 10 tre gånger efter 1988.

I år hoppas man på ändring, och skickar 24-åriga Mélanie René till Wien. Jag var lite rolig här i inledningen och påstod ju att det idag var Schweiz tur att ''Time to shine''. Ja det roliga med det är att det är så låten heter nämligen. Det är en fräsch poplåt, med ett snyggt beat. Det är roligt att man hör ljudet av panflöjt i låten också. Jag är svag för lite annorlunda instrument, och går igång på det. Jag tror att Schweiz har en solklar chans till att gå till final, men väl där är det osäkert var denna låt kommer att hamna. Det är ju trots allt inte den starkaste låten i årets starfält, och låten får inte till det där riktiga lyftet ordentligt. Vi får allt se om det kommer att räcka till den fjärde top tio-placeringen på drygt 30 år eller inte.

Schlagers betyg: 6/10

Imorgon simmar vi ut i Medelhavet, till den lilla ön Cypern. På återseende då got folk! 😊


Likes

Comments

God kväll! Då har dagen D äntligen kommit. Det är dags för konungariket Sverige, med Måns Zelmerlöv i spetsen att få sina fiskar varma.

Sverige är ju som säkert bekant ett land som tar Eurovision Song Contest på fullaste allvar. Hela fem vinster har vi kammat hem sedan debuten 1958, senaste gången var ju Loreens jordskredseger i Baku 2012. Sverige kan även stolt skryta om att vi har sänt den kanske mest kändaste och populäraste schlagerlåten genom alla tider, och det är ju givetvis ''Waterloo'' med ABBA från 1974.

Ska det då bli en sjätte seger i år? Ja, oddsen talar i alla fall det just nu. Sverige har nämligen lägst odds av alla länderna till att vinna. Vi såg ju också själva i Melodifestivalen hur Måns krossade allt övrigt motstånd, med sina nio tolvpoängare från jurygrupperna, samt fick dubbelt så mycket telefonröster som Jon Henrik Fjällgren. Zelmerlöv fick totalt 288 poäng, och slog faktiskt Loreens poäng som var 268 poäng. Det bådar ju gott inte sant?

När jag fick höra låten för första gången, under deltävlingen i Örebro, så hoppades jag oinnerligt mycket redan då på att ''Heroes'' skulle vara den låt vi skickar till Wien. Med en oslagbar koreografi och en mycket bra låt som attraherar en stor publikskara, så förtjänar verkligen Måns sitt favoritskap i år. Jag måste medge att den här låten har gått riktigt varm hemma på kammaren, sedan jag hörde den första gången. Det är faktiskt väldigt få svenska vinnarlåtar som har gjort mig knäsvag på det sätt som ''Heroes'' gör. Jan Johansens ''Se på mig'', Sanna Nielsens ''Undo'' från i fjol, The Arks ''The Worrying Kind'', samt givetvis ''Waterloo'' med ABBA. Dessa låtar och ''Heroes'' då, är mina absoluta favoritlåtar Sverige har skickat hittills. Vi önskar dig Måns ett stort lycka till. Rocka nu röven av alla européer nere i Wien nu!

Schlagers betyg: 10/10

Ni missar väl för övrigt inte premiären av ''Inför Eurovision Song Contest'' kl. 21 ikväll? I år leds programmet av Sarah Dawn Finer med Christer Björkman som sidekick. Eric Saade, Tess Merkel och Kristin Amparo sitter i panelen och tycker till om alla årets låtar. Vi får se om de håller med mig eller inte, det ska bli spännande att få se det. Imorgon så är det Schweiz låt som står på programmet. På återseende! 😊

Likes

Comments

God middag! Då var det dags att ta sig ett litet kik på Islands bidrag i årets tävling.

Island debuterade faktiskt så sent som år 1986 och är det enda landet i Norden som hittills aldrig har vunnit Eurovision, även om man har varit nära att göra det två gånger: 1999 då sångerskan Selma länge hotade Charlotte Perelli (då Nilsson) om vinsten. Selma slutade till slut på andra plats. Samma placering landade Yohanna år 2009, dock mil ifrån Alexander Rybak: som ännu har det absoluta poängrekordet i tävlingens historia på osannolika 387 poäng.

Maria Ólafsdóttir är den artist som vi hoppas att få se i Wien den 21 maj. På grund av en juridisk strejk som råder just nu på Island, så är det dessvärre osäkert om Island kommer att kunna deltaga överhuvudtaget. Vi håller våra tummar på att det kommer ordna sig. Låten som vi ser eller inte kommer att se live heter ''Unbroken'',

Jag gillar det här. Det är en glad låt som inte är så värst krånglig, levererad från en bra sångerska. Det kanske inte är det bästa jag hör i år men enkelheten sätter verkligen sin prägel. Om Island lyckas ta sig ner till Wien så kommer det nog gå rätt bra för den här låten skulle jag tro. Jag återkommer senare när jag vet mer om huruvida Islands deltagande i år blir.

Schlagers betyg: 7/10

Ja, imorgon är det äntligen dags för Måns Zelmerlöv och Sverige att få sin dom utav mig. Gud så kul! Hoppas att ni är med mig då. Ciao! 😊

Likes

Comments