Träning, Vardag

Igår åkte vi ut till långträsk för att fodra renarna. Lika mysigt som alltid. Vide har ingen jaktinstinkt över huvudtaget men är däremot allmänt nyfiken på det mesta och vill gärna undersöka om det går att leka med vilket djur han än stöter på. Det vet han visserligen om att han inte får, men det är ändå bra träning att få åka med men sitta snällt på släden och vänta medan vi fodrar. Renarna har hunnit bli rätt tama och kommer nästan ändå fram till krubban innan man har hunnit fylla upp. Men han skötte sig suveränt och såg rätt stolt ut där han satt och spanade. Jobbigare var det för Boss som fick följa med en av vändorna men han höll sig tyst och skötte sig bra han med.
Hade en trött hund fram till middagen ungefär, sen tränade vi lite nosework som han förövrigt blivit riktigt vass på. Börjar vara dags att beställa hem lagerblad- och lavendeldoft också snart. Avslutade kvällen framför Rebecka Martinsson med våra kära vänner. Blev klar med allt skolarbete för denna vecka redan i måndags och är därför ledig fram till måndag då nästa kurs börjar. Ska se till att ta vara på resterande lediga dagar också då det alltid brukar vara tungt i början av varje kurs.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Vardag

Jag och Vide fick med oss denna snygging på promenaden igår. Det var riktigt uppskattat av oss båda. Tycker border collies är så häftiga hundar och jag skulle gärna äga en själv någon gång i livet. Har ju dock min oförbätterliga förkärlek till svamliga och långhåriga hundraser så vi får se hur det blir med det. Största delen av veckan har gått åt till tentaplugg, men det gör mig ingenting då jag har turen att ha världens bästa pluggkompisar. Imorgon smäller det så det är bara hålla tummarna. Sen tar jag helg och åker förhoppningsvis till Lövlunda och myser.

Likes

Comments

Vardag

Tog helg två dagar för tidigt och rullade iväg till stugan redan onsdagkväll. Det är helt klart en av fördelarna med att plugga på distans och kunna lägga upp vardagen som man själv vill. Har spenderat hela dagarna ute i solen och bara mått. Lurvet har varit helnöjd han med. Vi har hunnit med lite träning, men min motivation verkar ha flugit sin kos. Imorgon är det måndagsträning med bhk så då kanske den hittar tillbaka igen, brukar inte krävas särskilt mycket. Annars har vi kört skoter i pudersnön, solat, läst böcker, åkt skidor och ätit god mat. Vad mer kan man begära av livet? Älskar denna årstid och hade gärna haft den året runt.

Likes

Comments

Träning, Vardag

Äntligen har snön återvänt! Började bli nervös över om man överhuvudtaget skulle hinna med någon skoterkörning i år och såg framför mig det värsta tänkbara: en grön påsk. Det hade varit värre en grön jul. Som tur är har jag sluppit uppleva båda alternativ än så länge och hoppas att det fortsätter så. Igår var det iallafall min tur att fylla år. Blev firad av både vänner och familj och hann med en sväng till Lundbergs för lite hundträning. Det blev alltså en riktigt mysig födelsedag, trots måndag och magont. Förra veckan fick jag spendera ett helt dygn i Sunderbyn på grund av min jäkla mage och fortfarande vet ingen vad som är fel, ont gör det iallafall! Men livet stannar inte för det. Ikväll har jag varit på styrelsemöte med bhk, gått en långpromenad med Vide och tränat lite här i vardagsrummet. All energi jag lagt ner kring apporten har verkligen lönat sig och det är så kul att se. Från att tidigare bli väldigt stel så fort han tog apporten i munnen till att kämpa sitt yttersta bara för att få tag i den och traska runt med den helt obehindrat. Tugget är nästan helt borta dessutom, vissa gånger kan han börja tugga strax innan han ska lämna över den, men oftast håller han ett stadigt grepp. Heja oss!

Likes

Comments

Träning

Har en trött hund här i soffan efter helgens kurs i preparatsök. Har inte riktigt hunnit svälja allt ännu men känner mig helt klart riktigt nöjd med kursen! Det är otroligt vilken nos våra hundar har. Instruktören hade jobbat med tjänstehundar inom både patrull och preparat och var alltså extremt duktig och dessutom väldigt inspirerande. Kursen var baserad på kongmetoden som jag aldrig hört om tidigare. I min nw-bok finns dock en liknande metod men där används filt istället, så själva principen var åtminstone inte helt ny. Har fått med mig många nya tankesätt kring träning och belöning. Framförallt har jag fått bra träningstips vad gäller att lära in att söka olika preparat och då även hur man kan gå vidare och använda metoden vid nosework-träning och även i spåret. Nackdelen med kongmetoden är dock att schappar överlag brukar föredra mjuka pälsleksaker och Vide är inget undantag. Han ratar inte kongen, men har inte alls samma engagemang i den som i pälsarna. Men ingenting är omöjligt och vi ska nog lyckas bygga upp ett sjujäkla värde i den där kongen snart nog.  

Att gå kurs kan vara bland det bästa jag vet, hoppas på att vi hinner med många fler under året.

Likes

Comments

Övrigt

Jag är otroligt nöjd med tillvaron just nu. Det har jag egentligen varit dom senaste två åren. Jag och Vide är ett bra team och trivs så bra ihop bara han och jag. Trots det har tankarna ändå börjar glida in på hund nummer 2. Hur bra vi än trivs tillsammans skulle vi båda ta emot en kamrat med öppna armar. Inte på det viset att det är någon brådska, jag väntar hellre på rätt känsla och rätt hund. Med Vide väntade jag kring nio månader, men jag föredrar det framför ett impulsköp av hund, även om väntan var lång. I slutändan var det helt klart värt det!

Jag insåg ganska snart efter att Vide kom in i mitt liv att jag aldrig kommer leva en dag utan en schappe i mitt liv. En schapendoes är en fantastisk hund som höjer kvalitén på livet mer än vad jag någonsin kunnat ana. Samtidigt vill jag prova en bruksras och i mitt sökande efter en så kärade jag ner mig i briarden totalt. Lik en schapendoes utseendemässigt men cirka 20 cm högre. Finns likheter även i sättet då de båda raserna är kända för att mogna sent och har den där extra glimten i ögat. Vilket jag älskar. Den fäller inte vilket gör den något allergivänligare och då jag har vänner och en pappa (som brukar vara hundvakt) som känner av hundar är det helt klart en fördel. Den är dessutom väldigt arbetsvillig och ofta en enmanshund. Till skillnad från schappen som har en tendens att vara rätt lättdistraherad får jag känslan av att briarden har något skarpare fokus eller  åtminstone har något lättare att koppla bort omvärlden. Men det är förstås olika från individ till individ. Jag ska dock inte börja lista alla egenskaper, briarden har helt enkelt bara många av de kvalitéer jag söker och jag är helt övertygad om att den skulle passa perfekt in i våra liv. De briarder jag stött på hittills har alla varit trevliga individer dessutom, vilket inte gjort mig mindre sugen. Men jag ska låta tanken gro ett tag till innan jag bestämmer mig.

Likes

Comments

Vardag

Har jobbat sedan förra tisdagen, alltså elva dagar i sträck och har nu endast två dagar kvar. En kollega är i Thailand så jag jobbar åt henne, dåligt byte för mig va? Nej extra pengar är alltid bra då man är student. Mitt i hennes schema hamnade min egen jobbhelg, så fritid har det inte blivit mycket av senaste två veckorna. Dagarna har bestått av plugg, jobb och aktivera Vide, allt annat har lagts åt sidan. Nästa vecka åker jag till Luleå tisdag-torsdag men på fredagen ska jag ta mig en helt ledig dag. Det ser jag fram emot.

Likes

Comments

Vide

Förväntan: världens myskompis som (precis som tidigare hundar gjort) vill sova i sängen och ligga nära i soffan.

Verklighet: han ligger gärna nära i soffan men får man för sig att krama eller klia honom möts man av en suck och en förflyttning till andra sidan soffan. Har jag däremot fullt upp så ska han absolut bli kliad och lägger sig gärna över ansiktet för att se till att få all uppmärksamhet. Sängen är för varm att ligga i längre än 10 minuter.

Förväntan: någon som vill vara med och är taggad på allting.

Verklighet: för sant, var jag ute och sprang intervaller med vår förra hund (barbet), lade han sig och tittade på. Springer jag intervaller nu har jag Vide med mig i varenda löpning, antingen bakom, framför eller mellan benen. Hans version av att vara med är på millimetern. En gång råkade jag klippa hans skägg då han skulle vara med då jag klippte julklappspapper. Ivägen är det bästa stället att vara på.

Förväntan: träningsglad och lekfull med en bra av-och-på knapp.

Verklighet: kan hundar ha adhd? Från dag ett har det busats och busats, tränats och tränats. Hur länge man än håller på har han alltid lite mer att ge. Energin tycks aldrig ta slut och någon av-och-på knapp finns knappt. Där har jag dock bara mig själv att skylla då jag inte lagt särskilt mycket energi på att träna passitivitet, att leka är ju så mycket roligare. Är han däremot hos mamma och pappa  är han lugnaste hunden i världen ungefär. Man får vad man gjort sig förtjänt av.

Förväntan: mycket personlighet och påhittighet.

Verklighet: aldrig i mitt liv träffat en så envis hund, vill han ha något så ger han sig inte förrän han fått det. Han är dessutom väldigt pratglad och därigenom extra tydlig med vad han vill. Dessutom har han ett gäng konstigheter för sig dagligen som man får skratta åt. Ett bra exempel är när jag duschar och han skyndar sig att hämta det han kan hitta som ligger framme till hans hörn nedanför soffan och väntar glatt när man kommer ut ur duschen. Dammsugare, toarullar, mattor, jackor och allt vad det kan vara.

Här var han visserligen valp, men bortsett från en större hund och en ny matta är det ungefär såhär det fortfarande brukar se ut. 

Kort sammanfattat fick jag världens bästa hund och jag skulle inte vilja ha honom på något annat vis. Möjligtvis lite mer mysig då.

Likes

Comments

Träning

Fick denna bok i julklapp men har inte hunnit mer än att läsa lite i inledningen. Nu har vi anmält oss till en nosework-kurs i februari så tänkte läsa in mig lite bättre så vi är någorlunda förberedda. Lättare att hänga med om man kan grunderna tycker jag. Får se om det är något för oss men vi har ju en tendens att tycka det mesta är roligt. Det kräver ju dock en hel del koncentration vilket inte är min hunds starkaste sida än så länge, blir spännande att se hur det går!

Likes

Comments