Jahopp - idag trillade löne-specen in för månaden.

Jag bara myser när jag ser den - fantastiskt bra efter lönepåslaget :)

Nu kan jag faktiskt direkt när lönen trillar in dra över 10 000 kr på mitt sparkonto. Det kan jag alltså göra VARJE månad framåt nu sålänge vi inte köper ny bostad.

10 000kr är ju jättemycket - och inte ens det enda sparandet jag har. Utöver detta så kör jag ju 52 week challengen som ni har kunnat läsa om tidigare (den ligger just nu på ca 1500kr/månaden) samt 1000 kr till pensionen och 500 kr till aktier.

Det betyder totalt sparande om MINST 13 K per månad.

Måste faktiskt säga att jag är imponerad över mig själv och mitt sparande - trodde att det skulle bli som vanligt, att jag är taggad till tänderna i början och sen tänker FUCK IT. Men nope!

Mitt shoppingberoende är så gott som botat - det är väldigt sällan jag köper något och absolut inte spontant längre.

Det jag däremot måste göra är att sälja av prylar. Jag provade att lägga upp på appen Shpock - men so far inget napp. Antar att appen är för dåligt etablerad :(

Nåväl - jag får väll prova på andra kanaler. ELLER ja först så kommer jag ju prova att langa av så mycket som möjligt på megaloppisen i Majorna nästa helg!


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

52 week challenge, Spartips, Status, Tankar

Då kör vi igenom lite på hur det har gått och tankar kring 52 Week Challenge.

För den som inte är så insatt i vad den här utmaningen innebär så kan det kort summeras med att man börjar bestämma sig för en fast summa, denna summa ska då sparas x vecko-antal.

Dvs. för min del 15 kr V.1, 30 kr V.2, 45 kr, V3 osv. Läs mer här .

Som jag nämnde i föregående inlägg så har jag en tendens att vilja spara av hela summan i början av månaden när lönekontot hat fyllts på. Det är ju inga konstigheter i att göra det heller, det blir ju samma summa sparat MEN jag vill ändå tro att det rent psykologiskt är bättre att dela upp det på veckorna av två olika anledningar:

1. Det är jäkligt nice att börja veckan med ett litet sparande. En liten klapp på axeln sådär på måndag eftermiddag.

2. Jag tror även att känslan blir större när du ska sätta in en större summa i slutet av månaden. Det gör att du har två känslor som kan genereras, antingen känner du att YES vilken gud man är på sparande så de här pengarna inte gör någon skillnaden. ELLER så känner man att OK, jag måste prioritera detta, jag får helt enkelt avstå spontanköpen tills sen när mitt sparande är klart. Det gör ju att man kanske inte går bananas när månaden är snudd på slut men pengar finns kvar.


Mitt PIMP av 52 Week Challenge

Jag har ju tidigare skrivit om att jag "straffsparar" på mitt konto där challengen dras. Det betyder kort och gott att jag lägger in samma summa som jag spontanshoppar för på samma konto. I mina ögon så är det inga problem, snarare en trigger att försöka hålla mig till "minimum" på sparande ;) Tyvärr så går mycket av mitt straffspar på the devils stuff - dvs cigg (NEJ jag röker inte över lag men vi har lite av en kultur på jobbet som gör att man hakar på), men det känns liksom ganska JÄVLA surt när 1 paket ciggeluringar kostar ca 115 kr. Då tackar jag gärna nej till 2/3 av pauserna. Så det är bra för både ekonomi och hälsa.


Hur har det gått då?

Jovars - enligt plan så borde jag ligga på 2850 kr i denna challenge. Det gör jag med råge med mitt straffsparande. Nu har jag med appen dreams och detta gemensamma konto på straff och challenge satt över 4500 kr på sparkontot.

Så summa summarum - jag tycker utmaningen är bra och framför allt tycker jag att det är bra att det funkar även rent psykologiskt - den ger ändå en form av extra respekt över din egna ekonomi. När man helt plötsligt prioriterar att kunna föra över veckans sparande istället för 2 nagellack. Jag är helt övertygad om att detta inte hade hållit för mig om jag började föra över samma summa månadsvis.

* OBS. detta är inte mitt enda sparande. Men en psykoligsk trigger till att även små bäckar kan leda till storhet. Just nu ligger jag på ett sparande (med denna challenge inräknad) på ca. 12 000/mån.

Likes

Comments

Men herrejösses,

den här delen har jag helt glömt bort. Jag har haft fullt upp med livet kan man säga.

Men det har tametusan hänt massor sedan sist.

Min största WINN har utan tvekan varit att jag fick en löneökning på 20% - det mina kära damer och herrar känndes KAPAOOOOW-bra.

Ännu bättre är att jag även lyckades få till att denna löneökning skulle betalas ut retoraktivt från årskiftet. Så ni kan ju ana hur nöjd jag var med löne-specen förra månaden. Det boostar rejält.

Denna ökningen gör att min planering för framtiden kommer bli ganska mycket bättre för mitt årsmål. Årsmålet i sig var kanske inte katt-skit det heller (spara 107k på ett år). Nu siktar jag på 120k istället. Och för att belöna mig själv för ett awsome första år på jobbet som resulterade i löneökningen så kommer jag faktiskt lägga en del pengar på mig själv, bland annat med en resa till NY.


I övrigt då? Jovars, jag har faktiskt hållt mig väldigt fint på banan med allt.

En grej som jag dock tycker kan vara värt att tipsa om, kanske framför allt om du går i tankarna om att ansöka om lånelöfte är att faktiskt lägga 19 kr på att göra en kreditupplysning på dig själv. Detta kan du göra här.

Jag och min sämre hälft ansökte om lånelöfte och jag gjorde då en upplysning på mig själv innan. Då kunde jag faktiskt se att jag hade ett gäng krediter som jag inte hade en susning om. Bland annat från MIO (köpte en säng på faktura för några år sedan) och även på lite andra ställen. Det var med andra ord krediter som jag inte använt eller visste om MEN det ser jäkligt illa ut att ha flera öppna krediter vid en ansökan.

Nu hade jag möjligheten att ringa runt och stänga ned de här så att allt skulle se bra ut vid ansökan - och halleluja - låneansökan beviljad och nu tittar vi seriöst efter ny bostad. (Dock får husplanerna ligga lite på is, i min region är det kort och gott för dyrt just nu. Eller iallafall om man inte kan tänka sig att göra avkall på annat som man uppskattar helt)


52-Week Challenge då? Jo, det går även det som tåget. Ibland känner jag bara att jag vill sätta in rubbet på en gång i början av månaden när jag har massor av deg, men jag avhåller mig från det, då tappar ju hela grejen sitt syfte. Jag vill faktiskt se fram emot att föra över och kanske också få den där törnen med sista överföringen på månaden när det känns lite mer än i början.

Tror att jag skriver ett eget inlägg om challegen och hur jag spicar upp den i ett separat inlägg istället. Det här börjar bli lite för långt.


Ha det gött ävrybådy.

Likes

Comments

Kvällens på er!

Tycker att livet är på topp - men det är det väll alltid när man kommer hem efter en kvalitetstids-kväll med bästisen.

Änyhow - hur tänker ni kring pension? Själv har jag liksom inte haft en tanke på detta förrns fram tills för några månader sedan. Tror inte ens att jag har öppnat och läst de orangea kuverten tidigare (allmänna pensionen) men nu jäklarns.

Jag är ju en såndäringa person som ser fram emot livets alla faser - och med det sagt ser jag ändå fram emot pensionsåldern med (inte så att jag vill spola fram tiden dit men den skrämmer mig liksom inte och jag kan se tjusningen med den tiden med). Men då gäller det ju att man har varit klok i livet och satt undan så man kan leva gott även då.

Nu har jag ju en jäkla fördel med en arbetsplats som är vääääldigt generösa med pensionsspar via arbetet vilket är toppen. Utöver det sparar jag minst 1000 kr i månaden i fonder som är öronmärkt för pension.

Det vore väll ändå drömmen att få ha ett hus i något varmt land, kunna äta gött och skämma bort eventuella barnbarn :)

Godnatt på er!

Likes

Comments

Lönen kommer, Status, Tankar

Hallooooj!

Nu har det varit tyst här några dagar men sånt händer när livet pågår liksom.

Har haft en långhelg med jobbet i Berlin (tonvis med party och god mat) - men det är ju alltid najs när jobbet bjussar liksom.

Nu är det halv-veckas jobb i Sthlm och även det är ju nice.

De här små avbrotten gör ju att det har gått jäkligt snabbt med den första veckan sedan löning = mighty bra, då känns det inte som man får den där "jag-är-så-infernaliskt-rik"-kicken som annars kan komma när lönen trillat in men inga räkningar har dragits.

Detta är också första månaden då jag har fört över en större sparsumma till ett sparkonto på annan bank - vi får se hur det går! Men rent spontant känns det ju som ett vinnande koncept då jag inte kan tjoffa över en summa på 0 sekunder när lusten faller på. Håller jag det så kommer jag att ligga minst 4600kr över mina beräkningar på mitt buffertsparande vilket är tvärnice.

Jag är så JÄKLA pepp på detta året alltså - det är en grym känsla att ha full koll på läget.

Kan ju också konstatera att mitt "straffsparande" förra månaden genererade 1751 kr vilket i sig är en jäkla ögonöppnare. Det är alltså samma summa som jag lagt på "onödiga" saker under månaden. Helt galet - hade jag avstått de köpen så hade det nu legat 3502 kr mer på min sparade buffert nu än om jag kört på som vanligt innan straffsparet (dvs - i normala fall hade jag bränt de extra straffsparade pengarna på annat skit som jag inte behövde och just nu kan jag typ inte ens komma ihåg vad jag lade pengarna för denna månadens konsumtion på) OTROLIGT!


Nu är jag fullkomligt slut som artist då jag klev på tåget från Gbg vid 05.55 imorse - så natti natti!

Likes

Comments

Contains affiliate links Tankar

Goddagens,

fredag igen - härligt va?

Dagens tema kommer vara fackförbund.

För några dagar sedan ansökte jag om att kliva ur Unionens Fackförbund då jag tycker att de pengarna är en smula onödiga att lägga ut varje månad (225kr/mån) - jag har ju faktiskt aldrig använt mig av deras tjänster. Känner mig heller inte hotad att bli uppsagd på min arbetsplats PLUS att jag är ganska övertygad om att jag kommer kunna kirra ett nytt jobb snabbt som ögat om det ändå skulle inträffa omorganisationer som inte gynnar mig.

Hur som haver - ansökte om att träda ur och idag ringde en representant från dem. Trevlig som godis var han och han övertygade mig att fortsätta mitt medlemskap, så nu ska det utvärderas ytterligare ett år tänkte jag.

Men som lite skoj test så tänkte jag faktiskt satsa årssumman (2700kr) i en egen liten aktieportfölj för att se om det är mer värt att lägga dem på mig själv istället.

De lyfte ändå en del viktiga punkter som jag tycker kan vara värda att ha i beaktning:

- Genom facket får man faktiskt en inkomstförsäkring som gör att jag kommer få ut 80% av min lön om jag måste gå från arbetet. Obs. detta blir då tillsammans med A-kassa som jag givetvis betalar till.

- De går in och förhandlar med arbetsgivaren om olyckan är framme. Vilket jag personligen inte hade känt mig trygg i att göra själv eller anlita jurist för.


SÅ medlemskapet fortgår och projekt invest på facksumman ska bli riktigt spännande att följa.

Likes

Comments

Contains affiliate links Status, Tankar

* P O F F *

Så tror jag att det låter väldigt snabbt på mångas konton - så även hos mig!

Det känns som att pengarna rinner iväg i en rasande fart, och på vad? Nu när jag har slutat att shoppa till mig själv så fattar man ju verkligen hur mycket pengar som försvinner i samband med småköp här och där. Sen så märks det ju extra tydligt nu framåt slutet av månaden innan löningen.

Ett problem för mig är att jag kan vara en smula naiv och sätta lite för höga mål - och sedan när det inte går enligt plan så struntar jag i hela upplägget och dess helhet vilket är helt galet!

Ohwell - Målet jag skrev för någon dag sedan om att ha 3000 kr kvar på lönekontot när nya lönen droppar in verkar vara en bit iväg faktiskt - för att vara realistisk så kommer denna summa nog ligga närmare 1000 kr. Menmen - det är trots allt 1 K mer än vanligt (observera att detta inte är det enda jag sparar - har hittills 3700 kr på sparande i olika former denna månaden utöver de förväntade övriga pengarna)

Men en positiv grej igår var att jag fick 6 månaders Spotify Premium av Telia eftersom jag har mitt bredband via dem. Toppen nu när jag har sagt upp abonnemanget för att snåla in på småkostnader. Men det tackar vi för Telia! Så ni som har abonnemang från Telia - kika era mail-inkorgar, ni har förhoppningsvis fått samma erbjudande!
Likes

Comments

Status

Hej på er,

hoppas ni mår bra!

Nu är jag lite drygt 1 1/2 månad in på mitt spar-äventyr - so far so good!

Nu börjar det kännas av lite i shoppingsug-generna men jag klarar mig ändå bra tycker jag. Funkar fint med "straffsparet" som jag nämnt innan. Då tänker jag liksom både en och två och ibland tre gånger innan kortet dras.

Hur är statusen då?

Sparande : I februari så har jag faktiskt redan överskridit mitt sparmål med några hundringar vilket känns suveränt. Dock så har jag blivit lite "caught-up" i fenomenet aktier så jag har bollat in lite mer än tänkt på det (dock ändå bara småsummor) vilket jag borde ha lagt i buffertsparandet istället. Nåväl - får väll lägga om planen lite för mars och kompensera på bufferten och chilla på aktierna.

Lån : Här är den riktigt grymma biten. Kredit = avbetald. Y Ä Y H Ä Y. När lönen kommer nu i februari så dras resterande skuld på ett annat litet lån och det innebär att jag helt plötsligt från mars och framåt kommer ha 7000kr mer i månaden att röra mig med - för då har jag liksom inget att betala av på - Som bonus på det så kommer buffertsparandet skjuta i höjden.

I övrigt : Efter alla månadens betalningar och sparandet hittills så har jag runt 3000kr kvar att leva loppan på med lite drygt 1 1/2 vecka kvar till nästa löning. Målet är att bara behöva använda 1000kr av dem och på så sätt få in 2000 extra på bufferten. Om jag lyckas med det så kommer sparandet ligga på 5822 kr denna månaden (ca 2000 mer än tänkt :) )


Galet fint väder i Götet i helgen - det sätter bannemej guldkant på vardagen

Likes

Comments

Contains affiliate links

Jahopp - då tar vi ett snack om appen Dreams!
Och holymoly vad jag gillar'n.

Jag kör ju hårt (ha ha 5 veckor in) på *52 week challenge* och drar över veckosparet på ovan nämnd app. Fantastiskt roligt att se att det växer!

På samma sparande kör jag även mitt "straffsparande" - det vill säga att jag för över samma summa hit som jag lägger på onödiga saker. Det är faktiskt jäääääkligt bra med det här straffsparandet - man tänker liksom till en eller 4 gånger på alla köp. Sen gäller det ju änna att vara en smula diciplinerad och faktiskt face the truth och föra över - även om det svider!

På challengen som jag nämnde tidigare så kör jag från 15kr (sedan lägger man på 15kr för varje vecka) läs mer här om utmaningen.
Kalkylen säger ju att jag kommer spara 20 670 koronas om jag följer 😀

Och det helt utan straffsparet, W O H O!

Ligger rätt bra till ändå! Eller bra och bra...straffen står ju för en del - enligt kalkylen ska det finnas 350 crowns på kontot!

Sen får man ju massa peppande citat - that's not stupid! Älskar sånt - allt behöver inte vara så formellt hela tiden!

Likes

Comments

Hey'all
Hoppas ni har det världsbäst! Det har jag iallafall, en förträfflig jävla helg med min gamla mamma ❤️

Som sig bör tog vi en svängom på stan (hon bor i småstad med 3 butiker varav ett är HM och två säljer korrekta klädslar åt damer)
Hon hittade mycket great stuff! Jag hittade en klänning som är bortom denna värld jag...så gladeligen att jag betalade 499:- och mer än jävlar gladeligen samma summa in på straffsparet (i min mening är klänningen värd typ 10 000:-)

Anyhow, nämnde jag att jag gått ner 5kg? Om inte, så har jag det! Gillar symboliken, 5 kg ner och 5 K extra på sparet 💪

Nu håller jag på för fullt med sparandet, dvs matlådor för veckan och HERREGUD vad jag älskar mitt spontanköp (för ett antal månadersedan) nämligen Crockpoten - medan jag har goooooodtimes lagas maten! Dessutom behöver man inte köpa domdäringa "fina" bitarna, här funkar karré (OBS. Alltid svenskt - det tummar man icke på).
Tror även jag har bästa potatisgratängen på g så YÄY ME 💋

Crockpot 769 kr

Ser att samma variant som jag har är extremt bra prisad - annat var det på den gamla goda tiden. Hö hö...hade ju gärna uppdaterat mig till någon av de nya fräsiga modellerna, exempelvis den vita :D

Likes

Comments