Okej så här kommer ett inlägg i hur jag hittade min värdfamilj som jag valde inatt(!!!). OBS. Endast om hela processen så är du inte intresserad av hur jag hittade min värdfamilj är det ett meningslöst långt inlägg att läsa.

Okej så vi kan börja såhär, när man väljer att åka som aupair till Australien finns det två alternativ. Antingen via organisation eller privat. I USA till exempel tror jag endast att det är lagligt att åka med organisation(oklar källa). Via en organisation hjälper de dig med allt som krävs (tror jag) dock som jag har uppfattat det kostar det oftast lite mer men också kanske enklare och säkrare. Men snål som jag är bestämde jag mig redan i vintras när jag började tänka på detta lite mer att jag ville göra allting privat.

Så jag började med att googla och hittade massor med bra tips men på många ställen stod det att man skulle leta efter annonser i tidningen och då fick jag lite panik, jag vill ju ha allting färdigt innan jag åker som en säkerhet. Då tog jag kontakt med min kompis Matilda som jobbade som aupair i Melbourne i höstas och frågade hur hon hade hittat sin familj. Hon tipsade mig om en hemsida som heter www.aupairworld.com som är en hemsida för både värdfamiljer och blivande aupairer i hela världen. Så jag skapade en användare där mest bara för att se hur det gick till.

Så nu till själv processen.
Jag gick med i aupairworld i början på Mars. Det är gratis för aupairer men kostar för värdfamiljer tror jag. Där kan man helt enkelt söka efter vad man är ute efter. Jag var ute efter en max två barns familj som gärna bodde i Melbourne eller Sydney. Då kommer det upp de familjer som matchar ens kriterier, detta kan vara typ 200 familjer så omöjligt att gå igenom alla. Men man kan läsa deras profiler och familjebeskrivningar, gillar man det man läser är det bara att slänga iväg ett meddelande så svarar de antingen med positiv eller negativ respons beroende på om de gillade min profil.

Så jag började meddela några familjer och alla svarade positivt. Sedan fick jag ett mejl från en familj som hade gillat min profil. Problemet jag hade var att jag var 100% oerfaren och fattade inte vart man riktigt skulle gå vidare från meddelande till att faktiskt bli vald som deras aupair. Men jag bestämde skype möte med samtliga familjer och alla var urgulliga. Men man märkte ganska snabbt efter skypesamtalen att kontakten liksom slutade där. Och sedan började mejlen komma om att de hade hittat sina aupairer redan osv. Men jag var ute i god tid och fortsatte min sökning. 

När jag kom hem från Thailand bestämde jag mig för att ta detta på allvar och verkligen välja en familj nu. Detta ca 2 månader efter jag gick med i sidan började jag få massvis med mejl från familjer ca 3st/dag vilket kanske inte låter mycket men när man har skola och att läsa allas profiler och svara på mejl på engelska kräver otroligt mycket energi. Tillslut hittade jag två familjer som båda hade kontaktat mig. Jag kallar dessa mina kandidater. Den ena familjen var snabba med att säga att de ville ha mig som sin aupair redan innan jag hunnit skypea med den andra familjen. Jag var då tydlig med att jag behövde lite mer tid för att tänka över det. När jag fått besked om att den andra familjen också skulle vilja ha mig som aupair krävdes då det stora beslutet. Jag hade ingen aning så skrev upp en lista på för och nackdelar med varje familj då jag hade frågat de massor med frågor bara för att vara säker på vad jag skulle hamna i för familj. Listan bestod av allt från lön, matvanor, stad, barn, ålder, intressen, sysslor i hemmet, krav osv. Jag frågade också om familjernas nuvarande och tidigare aupairer ifall jag kunde få deras mejl så jag kunde skicka iväg frågor om familjen till någon som har erfarenhet av familjen. Både för att få ett annat perspektiv då familjerna antagligen bara lägger fram sina bästa sidor. Men också för att höra om deras erfarenhet och vad de fick göra och hur de upplevt allting. Det har hjälp otroligt mycket och är en stark rekommendation att göra ifall man ska hitta sin värdfamilj. Listan däremot gjorde mig inte klokare och bara en utav familjernas aupairer svarade på mitt mejl så min magkänsla fick bestämma...

Magkänslan valde att jag kommer flytta till Sydney 26 juni. Hela processen var egentligen mycket enklare än vad jag trodde. Även om det nästan kändes som ett breakup när en tidigare familj jag kommit nära sa att de hittat en annan aupair så finns det så otroligt många fina familjer så det är bara att leta vidare. Jag tror att man bör välja den man har bäst kommunikation med för det är trots allt det som är grunden till en bra relation enligt mig.


Detta är då en liten del av min profil på aupairworld där ni kan se till vänster mina "kriterier". Även se hur många mejl jag har fått den här månaden och hur stor andel jag har svarat på.

Likes

Comments

För denna blogg tänkte jag skulle handla om min flytt till Australien. Om allting går som planerat hade jag tänkt att åka i juli. Då går flyget till Melbourne eller Sydney där jag kommer bo i 6 månader hos en familj och jobba som aupair. Problemet är att jag inte riktigt har bestämt mig vilken familj dvs. Melbourne eller Sydney. Än är alltså ingenting spikat men det är så planen ser ut just nu ca två månader innan. Efter mina 6 månader i Melbourne eller Sydney tänkte jag göra som alla andra svenskar i Australien, resa runt/backpacka.

Denna blogg är alltså till för att ni ska kunna följa min resa och se vad jag gör när jag inte längre kommer befinna mig på samma gator. Den är framförallt till min familj och mina vänner som är intresserade att läsa men jag hade också tänk att skriva exakt hur allting har gått till, både med jobb, flyg och resor, för att kunna inspirera och hjälpa andra som vill göra en liknande resa eller bara är intresserad över hur det har gått till.

Jag tänkte att vissa inlägg ska bli lite som en dagbok vilket betyder att bloggis blir rätt så personlig med tankar och känslor. Men jag tror att det ger en bättre inblick på hur det faktiskt är att leva bort från alla. Men jag ska fokusera på att skriva allt jag får uppleva och hur min vardag ser ut.


Likes

Comments

Instagram@saveman_

  • Instagram
  • Blogkeen
  • Nouw