Header

Hej på er som fortfarande är här då och då! På denna sida har det varit tomt med inlägg under flera månader och tyvärr kommer det inte att uppdateras fler inlägg heller. Jag har haft en period där jag hållit på med så mycket annat att jag inte känt mig jättepepp på att skriva överhuvudtaget. Det är liksom för många andra bollar att hålla reda på (eller hur man nu säger det) att skrivandet har legat långt på listan över allting.

Fram tills nu det vill säga. För nu känner jag att jag börjat landa i mitt nya liv (eller eh, landa vet jag inte, men jag har lite mer koll över spakarna i luften åtminstone). Och då är det som om skrivarlusten kommer tillbaka på något märkligt sätt. Ja, jag vill skriva! Jag vill egentligen skriva massor, men till det finns inte tid. Då får jag skriva litegrann och vara nöjd så. Kanske inte på det gamla sättet, utan på nytt. Och på något sätt känns det här som om en blogg som gått lite i graven. Det är bara något i det som känns som något från förr. Så om ni vill fortsätta läsa mina tankar och reflektioner över livet och Gud, så får ni istället söka er till någon av dessa sidor:

Blogg: sattamaria.wordpress.com

Instagram: mariakero

Twitter: sattamaria

Live: Grisbackakyrkan i Umeå

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Innan jag åker iväg på en spännande konferens, så ska jag göra en liten nyårsresumé. Jag älskar nyår just för att det är ett så bra tillfälle att blicka bakåt på året som gått, förundras, se helheter, lära sig och sedan blicka framåt för att längta och drömma. Här är mitt 2015:

Vad var det bästa som hände dig 2015? Att jag på riktigt började reflektera över vad jag lever för. Att jag gjorde en helförändring och började leva för saker som jag tyckte var roligt. Hösten har verkligen varit en underbar tid där jag lärt känna mig själv och tagit aktiva beslut om vilka människor jag vill ha närmast mig. Jag blev gladare och lyckligare än vad jag varit på flera år. Jag har haft SÅ KUL och otroligt mycket på gång!

Vad är det värsta som hänt dig? Hela våren var tung. Jag mådde dåligt och trodde att mitt liv var slut. Jag bröt upp från relationer, jag blev utmattad, sprang hos läkare om vartannat. Jag var stressad på ett sätt som jag aldrig varit förut. Det var tufft. Jag grät så otroligt mycket. Men jag började också samtidigt att må bättre än jag gjort. Så det kom också något bra av det.

Ett fint minne från 2015? När jag gick på stranden i Gran Canaria tillsammans med sjukt härliga människor. Då njöt jag av att bara vara. Och det är nog den största njutningen jag vet.

Har du lärt känna några nya människor? Ja, jag har lärt känna några stycken som blivit riktigt goda vänner och som jag tycker mycket om.

Vad var det bästa köpet? Ett par acneskor som jag dreglat efter i massor av år.

Har du gjort något modigt? Jag började gå i terapi. Det tycker jag är modigt. I terapi kan man lära känna sig själv bättre, utveckla sig själv och hitta lite mer rätt. Ibland hamnar man i invanda tankemönster och då behöver man hjälp att bryta dem, öppna dörren för något nytt och släppa lös lite. Har man råd så ska man absolut kosta på sig terapi. Alla behöver det!

Vad önskar du att du gjort mer? Brytt mig mer om min omvärld. Både det som händer i min stad och det som händer långt bort.

Vad önskar du att du gjort mindre? Stressat såklart. Att vända en negativ kurva tar lång tid. Att bli sjukskriven är bara en början på en resa. När man är tillbaka i rullningarna så gäller det att försöka skapa nya rutiner och förhållningssätt. Annars faller man tillbaka till stressen utan att ha lärt sig något. Så där är jag nu. Att jag håller på att skapa nya förhållningssätt samtidigt som jag märker hur lätt jag faller i gamla sätt.

Har du gjort något nytt i år? Ja! Jag red för första gången häst och insåg vilken känsla det är att galoppera fram genom skog och mark. Jag blev moster till Judith. Jag besökte Hemavan.

Vilka länder/städer har du varit i? Spanien, Finland, Danmark, Sverige och Turkiet. Har besökt massor av städer i Sverige; Från Linköping, Båstad, Malmö, Stockholm i söder till Umeå, Pajala, Abisko och Hemavan i norr.

Vad har du lärt dig från 2015? Massor! Att våga bryta med människor som bara vill en illa. Att lära sig säga ifrån. Och att kunna förlåta när någon inte ångrar sig. Men det viktigaste jag lärde mig var att det inte är fel eller konstigt att vara ledsen och ynklig. När jag vågar vara liten, så inser jag hur mycket kraft det finns i Gud. Ni vet, i vår svaghet blir vi starka. Det finns en styrka i svagheten.

Vad är du stolt över från året? Att jag gick Abisko till Nikkaluokta på fyra dagar, trots att jag aldrig känt mig så otränad.

Den bästa boken du läst? Den jag läser just nu; Miraklet på voodooberget och en bok som jag läste under våren; Driven av Guds kärlek. Om ni längtar efter böcker som peppar för att leva mer efter Guds planer, läs dessa två!

Bästa bloggen du följt? Pt-fia har en grymt bra hälsoblogg och hon är så personlig och berättat öppet om hur hon blivit utmattad, hur kroppen inte orkade mer, men också vägen tillbaka. Varför kan vi inte bara vara lite mer sårbara och personliga istället för att hålla upp en fasad som ingen ändå mår bra av?

Största musikupptäckten? Det måste vara Jonathan David och Melissa Helser. När de sjunger så ryser hela jag. Det är som mer än musik, det är verkligen hjärtats frenetiska längtan efter Gud. Hemma hos mig har deras låtar gått om och om. Plus att jag lyssnat en hel del på Bethel.

Vad har du blivit berörd av från 2015? Terrorn i Paris gjorde mig full av skräck och medlidande. Men också trygg i vissheten att Gud har kontroll och omsorg, även om omvärlden skakar.

Hur spenderar du nyårshelgen? Med goa människor på New wine!

Vad ser du fram emot 2016? Att fortsätta må bra, vara lycklig, jobba för saker jag brinner för, vara så här peppig som jag känner mig just nu. Våga lyssna in Gud och se vad han har för tankar! Jag kommer byta jobb och stad, det ser jag väldigt mycket fram emot. Och så har jag lovat mig själv att spendera mer tid för friluftsliv och pilates.

Vad tror du att du kommer säga nästa nyår? SKÅÅÅÅL för världens roligaste och härligaste år! Saken är den att jag tror att det kommer hända mycket det här året! :)


Likes

Comments

Just nu spelas det rätt så mycket julmusik hemma hos mig. Inte så konstigt kanske. Men ikväll avbröt jag hela den där klassiska julstämningen med att den här helt obeskrivligt vackra låten kom till mig. Ni vet en sådan där låt som man har hört massvis av gånger, men som plötsligt får en helt ny dimension.

Utöver den där julstressen som jag har (är väl knappast den enda som lyssnar på oändligt många tal om att inte ha en julstress, men som likväl fastnar i den ändå) så har ju äntligen skidsäsongen börjat. I morse stod jag och en vän på ormberget med lite för dåligt vallade skidor, men knapade ihop några kilometer ändå. Det var så skönt. Och ännu skönare var det att dricka varm choklad efteråt. Jag kokade upp fet kokosmjölk, vatten, raw kakaopulver, mixade det tillsammans med några dadlar och toppade det med kokosgrädde. Det blev en dundersuccé! Tänk att nyttigt kan vara så gott. Ett hett tips! Ni hittar rå kakao i hälsobutiker. Visste ni förresten att rå kakaopulver innehåller fyra gånger så mycket antioxidanter än vanlig kakao?

.​

Likes

Comments

Eller...?

.

Nu måste vi prata om det här med karma. För jag hör det varje dag. Hela tiden. Och jag har funderat på hur jag ska sätta ord på det som jag tänker. Men jag kommer inte fram till något smart sätt att formulera mig. Så nu skriver jag det rätt som det är. Direkt från mitt hjärta.

Att österländsk filosofi och religion blir alltmer vanligt hos oss i väst är ju ingen nyhet. Men tyvärr snappar vi upp alldeles för mycket av det utan att tänka ett steg längre. Och så är det med karma. Har vi funderat över vad karma innebär? Och vilka konsekvenser ett sådant tankesätt har?

Karma låter ju fint och bra när vi själva gör fina och bra saker. För visst döms vi gärna utifrån våra goda gärningar. Och visst dömer vi kanske ännu hellre alla människor som vi inte gillar utifrån deras dåliga handlingar. Det du gör får du tillbaka - Ja, visst. När jag gör goda saker. Och andra dåliga. Men faktum är att jag även har en dålig sida av mig. Och vad händer då med mig? Är allt det onda som drabbar mig resultat av dåliga handlingar? Och spelar det någon roll om jag ångrar mig? Det som är gjort är ju gjort.

Har du tänkt på att dina långfraktade, klimatfarliga och industriella mat i kylen är en ren egoistisk och bekväm handling? Du är ju faktiskt en del av jordens förfall. Att du köper nya kläder och nya prylar trots att halva jordens befolkning svälter och lever i fattigdom -vad är det om inte något ont? Och nej du är säkert inte elak, men tänk på alla människor som du sårat. Som du sagt något dumt om. Som du tänkt elaka tankar om. Som du känt avundsjuka och missnöje för. Alla människor som du dumpat eller inte velat träffa. Att du var taskig mot tjejen i tandställning när ni gick i åttan. Att du skrek åt dina föräldrar trots att de försökte hjälpa dig. Eller ännu värre -att du ljög för dem vars du hade varit och vem som var där.

 Jag vet att du inte vill höra det här. Och jag förstår om det är obekvämt. Men jag måste säga sanningen! De där onödigt taskiga orden du sa. Den där tröttheten som gjorde att du trängde dig före i kön eller var otrevlig mot kassörskan. Den där chefen som du bara inte gillar. Den där tiggaren som du ignorerade. Det där känsloutbrottet du fick mot din pojkvän. Den där hemska tanken du fick. Den där otacksamma blicken du gav. Jag säger det här i kärlek -du är inte så perfekt som du vill framstå att vara! Ja, det finns antagligen massor av förklaringar till allt. I know. Men det du har gjort är redan gjort. Och karma har inte glömt det.

I karma faller vi offer för våra egna brister och tillkortakommanden. Och det spelar ingen roll om vi ångrar oss eller hur mycket goda handlingar som vi försöker väga upp det med. I karma finns ingen utväg. Jag säger inte att det goda du gör är onödigt, jag säger bara att det inte är bara det som du kommer dömas utifrån. Att de där dåliga sidorna av oss inte syns på facebook, bloggen eller instagram betyder inte att det inte finns. Vi vet det. Vi vågar kanske inte alltid erkänna dessa sidor (framför allt inte om vi tror på karma). Men innerst inne vet vi att vi är alla bärare på något egoistiskt och destruktivt.

Så låt oss prata om något som faktiskt är mer positivt. Som ger hopp och glädje i allt detta.

Nåd.

Nåden är en sådan där kraft som bryter igenom allt som har med karma att göra. Igenom all logik om "som du sår får du skörda" och "what goes around comes back around". Nåden är helt gränsöverskridande. Det spelar ingen roll vad du gjort. Vart du kommer ifrån. Hurdan uppväxt du hade. Vilken kultur du levt i. Eller hur din personlighet är. Det spelar ingen roll vad andra människor sagt om dig. Om du blivit dömd till misslyckande. Eller om ingen trott på dig.

Nåd är för alla. Och den är helt oförtjänt. Och helt gratis. Nåd är baserat på att vår Gud ÄLSKAR oss så mycket att han inte kan se på hur vi människor går under av vår egen själviskhet. Det är hans räddningsplan. Det är hans nåd som upprättar dig. Som helar dig. Som gör allting nytt. Det är det enda hoppet för alla människor som sitter i fängelser på grund av fruktansvärda händelser -men som vill börja om. Det är det enda hoppet för alla som haft en svår uppväxt och hamnat i kriminalitet. Det är hoppet för dig och mig som alldeles för ofta brister i vår kärlek och vår omsorg. Det är en lösning för alla som inte älskat nog eller alltid valt det goda. Nåden är befrielsen från allting. Med nåden kan du alltid börja om. Du kan alltid lämna det gamla bakom dig. Du kan alltid gå vidare. Du kan bli fri. Nåden formar oss inte till passiva medborgare -hur kan kärlek föda passivitet? Nej, när en människa blir upprättad, helad och förlåten så kommer det goda frukter. Det kommer växa kärlek, tillgivenhet och godhet. För sådan är kärleken.

Så...

G R A C E

Eller

K A R M A

Jag vet grund jag väljer att bygga mitt liv på!

Likes

Comments

Tjabba! Jag har nu suttit och knåpat på ett inlägg om K A R M A, men ibland har jag så svårt att formulera mig, så att det tar tid att förklara hur jag tänker. Ni får se om det publiceras något inlägg eller om det bara inte gick att få ut tankarna på papper. Under tiden så får ni gärna skriva era tankar i kommentarsrutan. Gör det! Det hade varit kul att höra hur ni tänker om what goes around comes back around och allt detta som hela sverige verkar vara influerad av.

Nu tänkte jag ut i shoppingyran och leta efter ett par trailskor för vinterlöpningen. Egentligen hatar jag all sorts reahysteri, men jag är för snål för att köpa saker till orginalpris. Sedan blir det äntligen PILATES! Yess... :) Ha det gott och ta hand om er.

.

Tre foton från helgen; ungdomsledarkonferens i Linköping och vackra Stockholm med en bra vän.

Likes

Comments

Stan var vacker ikväll. Jag har hört att det ska äntligen bli kallt. På ormberget har de pratats om konstsnö redan nästa vecka. Jag känner mig i harmoni och balans. Snart är det jul. Jag ser fram emot helgen. Det är flera saker att vara tacksam för. Jag vet att omvärlden skakas av oroliga rubriker om terroristhot. Jag känner rädslan krypa upp innanför mig. Hur den skapar panik i hela samhället. Yes, vi måste prata om det. Men just nu vill jag bara få inneslutas i den där friden att Gud har kontroll. För han har det. När allt annat vacklar, så är han vårt beskydd.

Ikväll bjuder jag på världens godaste bröd;

Det finns massor av anledningar att utesluta vetemjöl. Tyvärr blir man aldrig särskilt peppad av att lyssna på experter och hälsoprofiler som radar upp långa listor över hur dåligt det är för vår hälsa och natur. Därför tänker jag inte nämna en enda anledning till att utesluta vetemjöl, men däremot peppa er att använda annat när ni bakar bröd. Det här är bland de godaste limporna som jag vet. Jag ÄLSKAR den och det bästa är (förutom att den är supernyttig) att den är klar under en timma.

Ingredienser (en limpa)

3 ägg
2 1/2 dl mjölk (jag använder soyamjölk)

1 dl kokosmjöl
1 1/2 dl bovetemjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 krm örtsalt
1 msk brödkryddor
Pumpakärnor

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. Vispa äggen luftiga i en annan skål (det ska bli en ljusare färg). Häll i torra ingredienserna samt mjölken i äggen och blanda till en jämn smet. Häll upp smeten i brödform med bakplåtspapper i. Grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter. Låt brödet svalna på galler innan du skär upp och serverar. Receptet är hämtat från bloggen; Hur bra som helst.

.

Likes

Comments

This was my sunday morning. När lördagens stora rubriker bestod av skräck och fruktan, så hade DN tryckt upp en hoppfull påminnelse för söndagens morgontidning; Liberte, égalité, fraternité! Frihet, jämlikhet och broderskap. Tre ord som beskrivit Frankrikes motto sedan revolutionen 1789. Och kanske hela Europas grundvärderingar under hundratals år. Det var också om det som Peter Wolodarskis krönika handlade om; När terroristgrupper vill skrämma oss till tystnad och underkastelse, så behöver vi alla hålla ihop och inte bli rädda.

Hur reagerar vi när vi blir rädda för något? Man brukar säga att vi reagerar på tre olika sätt; fäkta, fly eller frysa. Orden säger själva vad det handlar om; fäkta är när vi går till motattack, fly är när vi rusar från faran och frysa är när det uppstår en mental blockering i hjärnan. Allt detta är RÄDSLA. När många i de sociala medierna pratar om att vi inte får bli rädda för IS, så utgår det från att rädsla endast är fly eller frysa och istället föreslår metoder som att gå till motattack. De skriver "IS vill göra oss rädda, men västvärlden måste ta i hårdhandskarna för att visa att vi inte är rädda". Det är ju just när vi tar i hårdhandskarna som vi visar att vi är rädda. Att reagera på terroristattentaten i Frankrike, Syrien och andra länder med rädsla är att lösa våld med våld. Att göra det utan rädsla -det är att tänka förnuftigt och kärleksfullt. Att se vad som bygger upp system som formar dessa krigare. Att trotsa deras hat mot mångkultur och stå rakryggade inför det som under så många år har byggt upp våra länder. Att stå fast vid värden som man haft långt innan de kom; Frihet, jämlikhet och broderskap.

Det finns mycket att säga om kriget mot terrorism. Hur jag nu ska kunna övergå till något så basalt som raw food godis på ett snyggt sätt, vet jag inte. Haha. Men dessa raw food godisarna som jag mumsade på genom läsningen är seriöst världens godaste. Jag och min vän bakade dem i lördag och vi fick nya favoritgodisar! Och vet ni vad som det bästa är? De är supernyttiga och superenkla! Receptet är hämtat från bloggen; Hur bra som helst. Där finns också tips på hur du går tillväga med dessa snickers om du till exempel är nötallergiker.

Ingredienser 1:a lagret:
6 msk kokosolja
0.75 dl raw kakao / vanlig kakao
6 msk honung / agave
4 msk jordnötssmör
Några hackade nötter om du vill skapa lite crunch i, det kan uteslutas såklart.

Gör så här: Smält kokosolja och sötningen i en kastrull på låg värme. Tillsätt kakao och jordnötssmör och rör ihop till en jämn smet. Häll lver smeten i en form (jag använde 20*20 och de blev ganska platta, vill man ha högre bitar, så tar man en mindre form). Låt stå i kylskåp i 1-2 timmar eller tills den stelnat.

Ingredienser 2:a lagret:
3 msk jordnötssmör
1 msk honung/agave
1 msk kokosolja

Gör så här: När kakan har stelnat rör du ihop jordnötslagret i en kastrull med låg värme. Häll det över kakan, strössla eventuellt med flingsalt ovanpå och låt stelna en stund i kylskåp eller frys. Skär upp i bitar och ÄT!

Dessa är; #ibsvänligt #rawfood #glutenfritt #sockerfritt #vegangodis.

Likes

Comments

Att stiga upp i morse och mötas av stora rubriker om det fruktansvärda som hänt i Paris, det är en morgon som jag aldrig kommer att glömma. Det värsta terroristattentatet i Europa sedan andra världskriget, sa någon. Nu är det krig, sa en annan. En upptrappning av terrorismen, sa en tredje.

Det gör ont i hjärtat att se människor falla offer för terrorism. Fler och fler dödas. Det kommer närmare. Och det blir större. Det gör så ont att se hur människor drivs av ondska och hat. Hur livsåskådningar och extremism kan få förödande konsekvenser. Hur fanatism drabbar en hel värld. Och hur ledare inom sekter hyllar det som hänt. Det som drabbar många människors liv. Inte bara de döda. Även alla de tusentals som finns runt omkring de döda och sörjer. Och för alla i landet som är oroliga. Och för en hel omvärld som blir rädda. Rädda för vem som kommer att bli nästa offer. Och för vad rädslan kommer att orsaka.

Nej, jag kommer inte glömma den här morgonen. Jag kommer inte glömma hur jag hade kokat gröt, ställt fram citronvatten och slog på nyheterna. De där bilderna som mötte mig just då. Från min trygga soffa, ut till en otrygg värld. Men jag kommer inte heller någonsin glömma det som hände för 2000 år sedan, långt innan jag var född. Det där barnet som var efterlängtat i en värld full med sår och ondska. Barnet som skulle föra med sig hopp och kärlek. Som skulle lysa upp ett ljus för dem som var sårade, fattiga och ensamma. Till de som var rädda och ledsna. "Han ska vara världens hopp" skrev Matteus (12:21) i sitt brev. Hoppet som världen behöver. Då. Och nu.

När världen omkring oss fylls med terrorism, fanatism och rädsla -då måste vi bära fram de hoppet. För bara de hoppet kan fördriva bort rädslan som människor bär på just nu. Bara ljuset kan fördriva bort mörkret. Bara kärlek kan fördriva bort ondska. Vi kan inte möta rädsla med rädsla. Inte ondska med ondska. Inte mörker med mörker. Gud har själv sagt; Var vid gott mod, jag har övervunnit världen.

.

Likes

Comments

Som jag sagt tidigare så äter jag en IBSfri kost och jag ÄLSKAR soppor. Det går snabbt, enkelt och är det bästa som man kan njuta av en kall vinterdag. De flesta soppor som jag gör är inte bara anpassade efter foodmap, de är också raw food. Här får ni en helt underbar soppa som jag gör om och om och om igen. Passar perfekt nu i förkylningstider och när rotfrukterna fortfarande är suuuupergoda. Receptet har jag hittat på en amerikansk raw food blogg.

Ingredienser:
Morötter
Pumpa eller butternut squash
zucchini
Färsk riven ingefära
gurkmeja
spiskummin
curry
mald koriander
salt
pressad citron
kokosolja

Gör så här:
Skala och riv några morötter, pumpa, zucchini och ingefäran. Om du inte kör en IBS-kost så kan du lägga till gul- och vitlök (det fanns på orginalreceptet, men jag uteslöt det då det är hög IBS i lök). Lägg finrivet i en gryta, krydda med valfria kryddor och salt. Häll på vatten så att det täcks. Koka upp och låt det småkoka under lock i 5-10 minuter eller tills det har mjuknat lite. Mixa allting, häll i en klick kokosolja och mixa igen. Smaka av med kryddor och pressa i citron. Servera soppan varm tillsammans med glutenfria scones.


Likes

Comments

Hej! Har just landat i säng efter en lång dag. Förutom jobb så har jag hunnit med frisörbesök, där jag blev mörkare och höstigare, vilket var väldigt skönt. Jag var på ett seminarie om flyktingmottagande som gav mig en hel del ideer. Och så blev det en to go lunch med finaste Anna. För er som har svårt att hitta ställen anpassade efter foodmap, så kan jag tipsa er om Waynes coffee. På vissa ställen har de bröd utan vete och råg. Och till mig gjorde dom en specialgjord nypressad smoothie som var sååå god. Halleluja! En del har efterfrågat recept på IBS-fri mat, eller mer Clean eating. Vill ni ha det här på bloggen, så får fler säga till så vet jag vad ni tycker! Det viktiga är när man går över till

En del av er har efterfrågat recept på IBS-fri mat, eller mer sk. Clean eating. Vill ni ha det här på bloggen, så säg till. Det viktiga när man går över till mer Clean eating, paleo eller IBSfri kost, är att det aldrig hjälper att ändra kost om du fortfarande är superstressad. Om du ska få bukt på din mage och din tarm, så måste du också stressa av. Och visste ni förresten att det är väldigt typiskt kvinnor att få besvär med magen? Det säger något om den stress som vi många bär på utan att det alltid syns utåt!

Likes

Comments


Better Blogging Nouw