Idag fick vi vara med på ett litet hembesök hos den här mysiga damen.

Hon berättade för oss att sen hennes man gått bort hon bara har sin egen inkomst och sen hon gått i pension har hon bara 650 att leva på varje månad. Med dem ska hon köpa fem olika mediciner varav bara två är receptbelagda och därmed billigare.

Frida frågade henne vad hon tycker bäst om att göra/vad är det bästa hon vet?

På det svarade hon jag tyckte om när jag hade ett jobb så jag alltid hade mat i skåpen. Då klarade hon sig mycket bättre.

Den normala lönen här är drygt 2000 och på det ska man leva en hel månad. Pensionärer har det ännu tuffare.

Här har vi dom alla tre, de heter alla Nada och vi fick även höra att det bor två till med samma namn bredvid henne. Alltså är det ett väldigt vanligt namn här i Serbien.

Det varierar mycket hur många hembesök de har per dag men man har mycket mer tid att sitta ner och prata med de gamla och fråga hur de mår här, än i Sverige.

Vi gick iväg för att handla åt Nada och hon var så tacksam. De frågade om hon skulle vilja följa med men hon orkade inte för hon hade ont i sina ben.

För att det ska kunna vara en möjlighet för dem att kunns handla åt de äldre är perdonalen på Bread of Life beroende av donatorer och många ger kontinuerligt varje månad. Vissa till stöd för projektet i sin helhet men andra som kontaktpersoner åt en speciell person. Personalen skickar sen över en rapport till donatörerna med jämna mellanrum med information om hur personen mår och hur det går för dem.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Värt att nämna är att (jag, Frida & Dejana var sånna tidsoptimister att vi fick springa och gå om vartannat för att hinna fram i tid för att gå in tillsammans med resten av gänget. Det va inte lätt ska ni veta och jag ska förklara varför.. men VI HANN 😂😂 ...jo, för att Belgrad är full av backar och så länge det är nedför så är det ingen fara men nedförsbackar har ju en tendens att vända på sig och bli uppförsbackar ..då blir det genast mycket tuffare..

..så största tiden av första delen i konserten satt vi mest & fläktade med programbladen 😊

Det va en riktigt fin upplevelse och ändå sa de att det va ingenting jämfört med hur konserterna brukar se ut.

Längst till höger på bilden har ni Stefan på Cello.


Här har ni Ilija & Stefan en av stjärnorna i egen hög person. Han har gått på musikakademin i fyra år & har nu ett år kvar. Han berättade att de har bara övat i tre dagar inför denhär konserten.


Vår Granne Dejana och Ljubica som förstår svenska och taler norske :) helt sjukt fin person, hon & Miloš jobbar på Eus tillsammans. Det kommer information om vad deras arbete innebär lite längre fram..

Likes

Comments

De flesta pratade bra engelska så det gick att kommunicera så pass att vi t.o.m. va med och lekte med dem.

Tjejerna körde en ramsa och försökte lära mig den..

På den här skolan har de 2 lärare och två assistenter på 30-35 barn just nu. De har ett ganska litet klassrum med tanke på att de är så många och det är flera olika klasser i samma, men de har en sal på övervåningen också som de använder sig av i vanliga fall.

Lärarna berättar för oss att de känt dom här barnen sedan de var små bebisar och nu går de i 3-5 och 6-8 klass. Lärarna är väldigt engagerade i dessa barns läxhjälp för de anser att de är så duktiga.

Man märker att de verkligen känner en stor meningsfullhet i sitt arbete eftersom de berättar att det tar två timmar för dem att bara ta dig dit varje dag och läxhjälpen brukar bara hålla på i ca 2 timmar, sen är det två timmar tillbaka hem igen. Man märkte även att barnen tyckte mycket om dem.

En dag i veckan har de även en workshop här för barnens mammor där de får använda sin kreativitet. Även det väldigt uppskattat.

Här har de hjälpts åt att lyfta ut ett bord för att de bättre ska kunna få plats att jobba eftersom en av assistenterna hade glömt nyckeln till övervåningen :)

Barnen tyckte det va jättekul att jag och Frida va där och alla va så nyfikna. Vi va med på volleyboll, och sen lärde de oss även en ny lek :)

Men ...när de hade lektion så gick de in för det och man såg att de verkligen ville lära sig.

måste även tilläggas att busschauffören på bussen hit antingen va full eller så måste han ha haft en väldigt dålig dag...

..han skrek till allt och alla genom fönstret, han tänkte strunta i att stanna på vissa hållplatser och han pratade för sig själv..

En man konfronterade honom och blev så arg att han hoppade av bussen och gick istället

Likes

Comments

Den började med att vi fick ett helt oväntat men väldigt glatt besök av granntjejen från övervåningen. Hon heter Dejana är 31 år och civilingenjör. Så glad och energisk, ett riktigt lyckopiller är hon. Hon har bott här från augusti i år och tänkte bara komma ner för att hälsa på oss. Hon satt ett bra tag och vi pratade lite om allt möjligt...

Vi bestämde att vi skulle gå med henne till Centar Crkva som är motsvarighet til vår City kyrka i Örebro.

Sångerna de sjöng va Hillsongs så många av dem kände man igen.

Talare var Dave Schnitter från Tyskland och temat för gudstjänsten var change/transformation och handlade om vad man behöver göra för att kunna komma närmare Gud. Predikan va på engelska och översattes till serbiska.

Han utgick från Lukasevangeliet och gick igenom 4 viktiga punkter i sin predikan utifrån liknelsen om den förlorade sonen.

1. Confess erkänna sin synd först måste man bli trött på sitt liv, sin nuvarande situation erkänna det för Gud.

2. Apologize and Repent be om förlåtelse ta ansvar för vad du gjort om Gud känns långt borta, gissa vem det är som flyttat på sig.
Vänd dig bort från synden i ditt liv.
Om du har något som är bra i ditt i liv men gör det till något viktigare än Gud, så blir det en synd.

3. Recieve the fathers forgiveness
"Grace says you get what you don't deserve".
Gud älskar dig inte för att du lever ett så bra liv, utan för att det ligger i hans natur. Det finns inget du någonsin skulle kunna göra som skulle få Gud att älska dig mindre.

4. Join the celebration
Du kan inte följa Jesus på egen hand. Vi kan liknas vid snöflingor, ensamma är vi ganska ömtåliga men tillsammans kan vi göra en stor snöboll. människor är likadana tillsammans kan vi göra skillnad. Gud har ett hjärta speciellt för dom ensamma.

Detta är Dejana. Hon och Ljiljana tog oss på en långpromenad efter mötet för att visa oss en massa fina caféer och hur man promenerar längs med hamnen.

Det blev en sen kväll men det va det värt. Vi hade en bra guide Ljiljana som berättade om historien bakom varje byggnad vi gick förbi och även om ett café som spelar serbisk folkmusik.

Här är vi äntligen framme på International church efter att ha gått omvägar runt hela stan pga att det va Pride parad och inga bussar gick som de skulle. Något vi inte hade räknat med tidsmässigt.

Predikan handlade om Kärlek de började med lovsång sen visade de en musikvideo från Youtube. Jaeson Ma - Love
Samuil Petrovski som han hette utgick från 1 Johannes i sin predikan.

Han budskap var bla att vi kan endast älska en annan människa på riktigt om vi känner Gud som har älskat först. Kärleken till Gud motiverar till att älska andra tom dom som hatar dig.

Gör allt du gör i kärlek.

När va senast du tänkte på Guds kärlek för dig?

Om du älskar med Guds kärlek så kommer du kunna älska andra människor.
Han sa att en broder sa en gång: "Gud älskar dig och jag ska också försöka".

Jesus har sagt älska dina fiender och be för dem.

Hat är ett stort hinder för vår personliga utveckling, låt det inte vara det.
Ta tid till att spendera kvalitetstid med Gud dagligen och han kommer ge dig styrkan att älska andra.

Efter mötet satt vi och drack kaffe tillsammans med Dejana och Ljiljana på hotellet innan vi började ta oss hemåt.

en grej till som är ganska stor här är Basket och när Serbien vann mot Ryssland så hördes det ända hem till oss :)

Så här stod poliserna färdiga redan på morgonen inför festivalen. Dejana berättade att det är inte så omtyckt här i Serbien men de anordnar dem ändå. Hela stan va full av ballonger och flaggor i regnbågsfärger.

Poliserna hade även utrustade hästar och när vi såg dom sa Dejana vilken tid är vi i egentligen :)

Det är mycket uppförsbackar här phuuuuu 😂 men det är bara Gratis träning

Sen såg vi även en byggnad som bombats på 90-talet och som inte rustats upp pga att de vill ha kvar det så som en slags påminnelse för alla om vad de varit med om.

När vi kom tillbaks va vi så hungriga att vi inte orkade börja laga mat så vi gick ut i åt. Måste bara visa en bild vi såg på vägen. Här är de inte rädda att visa vad de tycker, de har tagit ställning. Utanför en restaurang ser vi den här skylten.

Vi gick iallafall in på en restaurang precis innan det började regna och blev världens storm.

Likes

Comments

Vilket SUPERBRA sätt att träna siffror på serbiska!

första omgången gick lite på gissningar och hjälp från damerna bredvid ..men till andra omgången hann vi kolla upp siffrorna & skriva ner dom & då hängde vi plötsligt med mycket bättre.

Frida fick Bingooo och hon klarade att säga alla talen har bevis på video :)

Carissas sista dag i Belgrad innan hon åkte tillsammans med det här gänget till Tyskland. Dom hade lärt känna varandra genom ett volontärprogram de alla gått på på i Tyskland.

Likes

Comments

På morgonen blev vi hämtade av Marko, som körde oss till ett stort lager där vi sorterade säckar med kläder, barn, kvinna, man, vinter, skor, allt för sig. Där kollade vi även om det va något som behövde slängas.

Här åker vi till Second hand butiken i bak på  en skåpbil fullpackad med kartonger och säckar med kläder och textilier ...med mysbelysning till låten  "despacito" ur Ninas mobil, som hon blev helt kär i.

Sen skulle alla kläder in i butiken och packas upp igen för att prissättas. Jag stod tillsammans med Nina, som la kläderna i högar om 300 400 och 500 dinars som motsvarar lite under 30/40/50 kronor

...sen skulle varje plagg räknas inom varje prisgrupp och packas ner igen för att lämnas över till nästa station där Frida stod och satte prislappar på dem..

På tillbaka vägen stannade vi och köpte med oss sallad och gick till utsiktsplatsen, som blivit lite av ett favoritställe för oss The Belgrade fortress Kalemegdan.

Som ni ser hamnade vi mitt i en bröllopsfotgrafering och jag tog några själv också. Här har vi på två veckor råkat krascha 3 bröllop bara när vi gått genom stan :)

Vi såg ett bröllop där alla bilar åkte i led efter varandra och tutade hela vägen med flaggor blommor och musik på.. medan de körde genom stan till kyrkan.. jättehäftigt!

när vi gick tillbaka var det marockansk afton

Likes

Comments

Goca som jobbat som lärare berättar med stor entusiasm och inlevelse om barnen i de föregående klasserna medan hon visar bilder av dom som hänger på väggen.

Hon tar även fram två tjocka fotoalbum..

Idag på inskrivningen kom det 3 barn men  det behövs minst 10 för att arbetet ska kunna fortsätta  Hela september ut finns det tid.. blir det inte fler får de istället sätta all fokus på läxhjälp för de äldre barnen.

Zemun är en fin liten by som ligger en ganska bra bit från där vi bor. Vi fick åka buss ganska länge men det va inte svårt att hitta dit.

Goca visade oss även lokalen där romerna har sina gudstjänster. Såhär såg det ut..som ni ser är det litet men väldigt fräscht.

Likes

Comments

På bilden till vänster säljer de gardiner på den högra skolstarts material som pennor, block m.m

Arbasana pratar on denna kvinna med sån kärlek..hon säger att det är något speciellt med den här kvinnan man kan bara inte gå förbi henne & man blir alltid lika glad bara av att se henne 😊

Kvinnan som vinkar här på en av bilderna är Goca hon är lärare på förskolan i Zemun. Det är henne och Arbasana jag kommer jobba ihop med.

De sa att det kommer vara jättelätt för mig att lära mig serbiska om jag är med barnen det är mycket lättare att kommunicera 😀 då kommer det komna automatiskt.

Daniel mannen i gult är han som lärde oss lite serbiska under en av våra första dagar här då vi hjälpte till i Second hand affären..

Georgia berättade att bazarerna brukar anordnas 4 gånger/år. Påsk, juli, september och runt jul/nyår.

Hon säljer här smycken, örhängen, armband och choker halsband som är handgjorda. Det är en grupp med kvinnor i Surčin som gör dem på en workshop, de köper även in material som de sen målar själva med så mycket detaljer och pilljobb. De är grymt duktiga, de ser så professionella ut. Georgia sa till mig när jag ville köpa med mig några hem att hon märker att jag är en som uppskattar och förstår hur mycket tid och hjärta som ligger bakom alla dessa fina kreationer.
Därför är priset inte det viktigaste för dem... <3

Georgia berättade för mig om sina tre barn och visade bilder på dem, jag visade även henne bilder på min familj.

Detta är Arbasana en jättemysig tjej på 24 år som visade mig bilder på några av hennes vänners bröllop...

..som jag stod med vid ett bord och sålde krukor hon sålde och jag packade vi va ett bra team 😁 Ser fram emot att få komma till Zemun och träffa barnen...

förra året va de runt 12 barn men i år vet de inte riktigt hur många de får.. 

Vi höll på till kl 13 sen va det dags för oss att gå iväg på serbiska lektion.

Ivana Marinkovic hon verkade superbra. Hon berättade att hon egentligen bor med sin man i Uppsala men att hon hoppat in för en som tagit tjänstledigt..

Första lektionen kändes jättebra nästa tid är redan på måndag så... fortsättning följer 😄

Likes

Comments

Erika & Rakel va verkligen så hemma här på stallområdet det va dom som visade oss runt och berättade om alla hästar. De tog ut dom, borstade av dom & sadlade dem själva.

De hade även träning inför tävlingshopp för dom lite äldre

Frida fick en ny bästis lilla Angelina

Efter ett par timmar på ridskolan gick vi & handlade tillsammans med Hanne och sen gick vi hem i förväg..tjejerna stannade kvar..

Hanne och Christian hade ett jättemysigt hem bilden är tagen från balkongen där Hanne berättade att de ofta brukar sitta och äta ihop. Vi lagade maten tillsammans det blev Gnocchi stekt i pestosås som är en slags potatis fast det mer liknar pasta kanske bara är jag som aldrig smakat det tidigare

Något annat jag aldrig smakat är stekta champinjoner har alltid trott att de smakar som de luktar - ungefär som jord men de va sååå gott va mycket jag har missat som inte ätit det förr.

Vi hade en mysig kväll Erika va servitör och tog beställningar av oss 😊 När tjejerna gått o lagt sig hade vi ett trevligt samtal med te och salta pinnar med jordnötssmör som är  delikatess snack här. Vi avslutade kvällen med ett avsnitt ur en andaktsbok &  gemensam bön.

Vi fick skjuts hem av Hanne vilket va skönt för det va så sent, lite kallt och det började ösregna så fort vi klev innanför dörren. 😂 Så där hade vi tur

Likes

Comments