det va en ganska ordentlig kö ...ända till vägen faktiskt..

...men dom delade ut choklad medan man väntade så det gick bra 😂😂😂

Några skulpturer i choklad som de har gjort. Fina.. men inte riktigt vad jag hade föreställt mej.. i mina tankar va dom gigantiska 😂 vet inte varför

Kaffe bjöd de på ..i utbyte mot att man sen lägger ut bilder från festivalen på nätet... 😄

här satt vi ett bra tag i ett innertält o drack kaffe, åt en choklad(bit) bara för att ni ska förstå att det va inga stora mängder choklad dom bjöd på 😄😂

Det va lite kallt oxå så kaffet smakade t.o.m. för en som inte dricker kaffe i vanliga fall.. vi hade ett intressant samtal igen alltid lika kul att se Dejana hon bor själv så hon behöver verkligen få prata av dej när vi ses. 

När Daniel ett par dagar innan sa till mej på Second handen att de skriver ens namn i choklad så måste jag erkänna att jag fick en helt annan bild i huvudet av det med.

Ja det va den festivalen de va inte riktigt vad vi hade tänkt oss... Jag hade iaf skapat mej bilder i huvudet på hur det skulle va helt orealistiska bilder men... vi hade en mysig lördag iaf med bra samtal.

Här vinkar vi av Dejana & går till ett av de bästa konditorierna här i närheten för att köpa med oss Burek med broccoli & spenat ...& gissa vart vi går...

Jo... till Kalemegdan som redan i början blev en av mina absoluta favoritställen i den här staden.

Vi satt här en bra stund... pratade om allt & bara njöt av utsikten som jag aldrig vänjer mej vid.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Ja lördagar har blivit en dag då vi tar det lite lungnare men vi försöker oxå alltid hitta på något kul tillsammans som tex att vi går ut & äter/har picnick vid utsiktsplatsen/går på chokladfestival, träffar andra vänner, eller bara tar en långpromenad.. då vi pratar om allt möjligt. Vilket är väldigt välbehövligt eftersom det händer så mycket här hela tiden att vi har mycket att prosessa & gå igenom så allt får en chans att sjunka in ordentligt.

Men visst blir lördagen även en tvätt&städ dag många gånger vilket kanske inte är speciellt konstigt med tanke på att det är enda dagen vi egentligen har tid för sånt.. men oftast hinner man med annat oxå.

Ett Frida citat: "Det är okej att vila i Guds nåd och bara vara ibland utan att ha dåligt samvete över det"

Man måste ta sig tid att njuta av allt det underbara han skapat.

Ja från vänster Håkan, Elias & Benjamin som fick spela fotboll tillsammans med killarna på skolan. Sen har ni Jessica, Fridas mamma bredvid. Ja, tjejerna va som tokiga i Fridas bröder. Alla turades om att fotas med dem innan det va dags för oss att åka tillbaka hemåt igen.

dom här fina tog oss på balett...

Ja då va det konstaterat att Fridas familj är lika underbar som hon själv, vilket kanske inte är särskilt konstigt. Ja menar, nånstans kommer det ju ifrån :) Att ha sett 90% av en familj tycker jag räcker gott & väl för att jag ska kunna ha rätten att uttala mej om det. :)

...och det va en upplevelse kan ja säga!

Sista kvällen innan de skulle åka hem, tog de oss till en jättemysig restaurang. Där de spelade de nån konstig musik. Frida sa kan ni vara så snälla & byta för annars kommer ja inte orka sitta här ...& vet ni vad de gjorde dom 😂

Sen frågade Frida sin mamma vad det va i hennes pappa som hon föll för(?)

Jessica svarade: "Hans kramar & att han alltid luktade så gott ..han luktade vanilj. Han är fortfarande lika bra på att kramas och luktar fortfarande lika gott".

Ja när vi skulle ta bilden på Frida & hennes mamma så va det tre killar på andra sidan som oxå höll på att ta bilder & tog kontakt genom att krascha bilden bara för att fråga om de fick ta en bild med oss. 😆

Likes

Comments

Mornarna började med brunch och bönesamling på EUS huvudkontor därifrån åkte vi tillsammans in till stan för att dela flygblad till studenter.

Tjejen i rött längst fram, med blå mössa kommer från Rumänien. Hur gullig som helst, hade kommit hit ensam för att studera serbiska.

Här står vi utanför universitetet och har precis delat ut inbjudningar till en cafékväll där Roland Werner talar utifrån reformationen och Martin Luther tre kvällar i rad med teman:
Endast Tro - "Sola Fide" SAMO VEROM
Endast Bibeln - "Sola Scriptura"  SAMO PISMO och
Endast Jesus - "Solus Christus" SAMO HRISTOS

här satt vi på ett café inne i stan och värmde oss efter utdelningen av flygblad med en gratis kaffe på ett riktigt mysigt ställe och där delade vi våra vittnesbörd me varandra.

Lizzy & Kayley Vilka underbara tjejer det va dom jag kom närmast under den här veckan.

Filip och Amos sjöng & spelade på caféet varje kväll.

Bojan är en utav ledarna på Eus och kvinnan i rosa också hon hade jätteont i halsen och världens hosta varje morgon men på kvällarna sjöng hon som en ängel :)

Lizzy & Kayley från Amerika

Roland Werner är en tysk författare, professor i teologi och översättare av Bibeln och han talade här i stan i tre dagar både på universitetsföreläsningar, bokmässa och cafékvällar om både tro & om reformationen. Om hur kyrkornas historia förändrats & kommit lång väg framåt sen reformationen. Det är nu 500 år sedan.

Sista kvällen utgick han ifrån dessa fyra frågeställningar:

Who? - Det finns lika många bilder av vem Jesus är som det finns människor. Tänk på vem Jesus är för dig. Vilken av alla bilder människor själva skapat av Jesus är den rätta? Är det att han verkar ouppnåelig är han Gud & skapare lr vän kan han va allt?

What? - Han dog på korset som var den skamfullaste döden man kunde få på den tiden

Why? - varför hyllas Jesus av människor även efter hans död? Jo för att han uppstod!! Varför var han ens tvungen att dö? Jo pga vår synd. Han bar vår synd, skuld och skam till korset och genom hans död kan vi nu uppleva Guds nåd.

How? - hur kan vi vi ha en personlig relation med Jo genom att umgås med andra kristna i Guds hus, genom att ordet (Bibeln) blir levande för oss och genom att vi ber till vår far i himlen som ett barn, det krävs inga stora fina ord bara ett öppet 💓

Till sist sa han - Jag vill uppmana er att ta er tid till att läsa Bibeln och se vad den säger om Jesus och om er själva, att studera Guds ord på djupet och ni kommer att bli utmanade att ändra era liv till det bättre.

Om du verkligen älskar någon är du beredd att dö för den personen, det är vad Jesus gjorde för var och en av oss. Hur vill vi leva våra liv?

Det finns en bild av Jesus där han knackar på en dörr som symboliserar att Jesus frågar oss om vi vill släppa in honom i våra hjärtan.. det finns en anledning till varför dörren inte har något handtag utanför på den bilden ..för Jesus tvingar sig inte på oss han väntar på att vi ska vilja ha en relation med honom. Av kärlek ger han oss rätten att välja vad vi vill göra och vill man klara sig själv så gör man det.

Grace alone vi behöver inte göra något för att förtjäna det, vi behöver inte göra något alls för Jesus har redan gjort det för oss.
Faith alone att säga ja och tacka för gåvan
Christ alone Han är allt vi behöver
Bible alone att läsa & försöka leva på ett sätt som pekar på Jesus för att även andra ska se att vi har något speciellt.

~ belonging believing and behaving ~

"Vår filosofi på livet påverkar vårt sätt att se på livet och även hur vi väljer att leva det"

Här skriver professor Roland autografer i böckerna som han delar ut gratis på caféet

här är vi på ett universitet och har föreläsning om tro reformation och ekonomi med tre professorer, som avslutas med en frågedebatt.

Fem härliga personer från Grekland som körde 8 timmar bara för att komma hit och hjälpa till på detta event... i regn o rusk..

Martha & Rebecca som är ursprungligen från Armenien men som alltid bott i Grekland och Dejana från övervåningen :)

snygga människor va(?)! Gänget från Grekland är dom som står längst till vänster Amos och Dejana är härifrån.

Ja den här förtjänar sin plats här... Detta är en av caféts specialiteter den heter Plasmashake och är gjord på krossad plasmakex som blandas med mjölk supergod även detta är något som är typiskt för Serbien och något man bara måste prova om man är här.

Likes

Comments

Detta är alltså vår Birgitta, som bor precis bredvid oss och är här i två månader för att hjälpa till på Bread of Life eftersom hon gått i pension hemma i Sverige.

Hon berättar här för församlingen om hennes kallelse - hur bibelordet Jesaja 6:8 hade talat till henne jättestarkt den går typ såhär här är jag sänd mig

Sen va det ett annat bibelord hon fick till sig om att gå & tala till fångar och det gjorde hon hon fick jobb på ett fängelse för både män och kvinnor som gjort några av de grövsta våldsbrotten o hon har fått se en massa människor komma till tro

Den här tjejen gick fram tillsammans med din mamma för att berätta ett personligt vittnesbörd om hur hon varit med om en svår olycka som medförde en svår minnesförlust. Den va så kraftig att hon inte ens visste vem lr var hon var. Hennes huvud va helt tomt och föräldrarna bad länge och gav inte upp även fast det många gånger kändes omöjligt och helt meningslöst.

Flickan berättade hur hon en kväll haft en dröm om att hon gick tillsammans med Jesus och när hon vaknade hade allt kommit tillbaka. Nu vill de genom sin berättelse om vad de varit med om, säga att inga böner går ohörda att det alltid lönar sig att be även om svaret dröjer och idag vill de ta vara på varje tillfälle de får för att upphöja Jesus genom att berätta vad de varit med om.

Den här kvinnan sjöng så vackert hon sjöng en låt jag kan på finska
"Sydän kiitosta täynnä laulan Herralleni"
Som betyder med hjärtat fullt av tacksamhet sjunger jag till min Gud

här ber de en medlem från varje projekt komma fram och be tillsammans.

....så till nästa stora grej dopförättning för 6 personer varav ett par och 3 var romska kvinnor.

kvällen avslutas med fika och förbön för de nydöpta.

Här firas en blivande mamma (som är med i kören i Simina kyrkan), med tårta presenter och lekar. 

Likes

Comments

Läraren Damir berättar att det finns 4 grupper av Romer i Serbien och den första är de som kom tillsammans med turkarna och nästan alltid har varit här. Den andra är de som kommer från Makedonien som kom hit på 60-70 talet, sen kom det en grupp med romer från Kosovo under bombningarna år 99. Vissa har fortfarande inga hus och är väldigt fattiga så det är väldigt svårt att få kontakt med dem.

Denna skolan är till för att vara en slags fristad för romska barn där de får göra sina läxor ifred och även har möjlighet att be om hjälp om det behövs eftersom de ofta har väldigt många syskon och lite utrymme hemma och deras föräldrar inte kan hjälpa dem med läxor eftersom de inte gått i skolan själva.

Det var år 2004 Bread of Life påbörjade sitt arbete för att hjälpa romer att ta sin plats i samhället. Damir säger att han har varit heltidsanställd på Bread of Life i 25 år och har sett många av eleverna sen de va små bebisar, nu är de hans elever och de är jätteduktiga. Han pratar om dem med stolthet och stor kärlek. Men han berättar att människor från hans egen kyrka frågat honom "hur kan du jobba med romer, dom som är så smutsiga" och han fattar inte hur kristna människor kan tänka så(?)
Men romerna är inte särskilt omtyckta av lokal-befolkningen här i Serbien, vilket egentligen inte är en så stor skillnad mot hur det ser ut i resten av världen.

Barnen kom från väldigt fattiga hemförhållanden & har därmed haft det mycket tuffare än andra så i början va det kanske så men han har jobbat med dem i 13 år nu och han ser stor potential i dem. De vill lära sig och de är väldigt smarta.
När de började så va det bara 17% som va inskrivna i den allmänna skolan i Serbien idag är det 97% och då är de resterande 3% bara de som inte kan gå pga av att de är utomlands ett tag i tex Sverige, men de kommer alltid tillbaka.

Alla barn som går i skolan idag går även ut skolan. Det slutar inte där heller utan de går även vidare till gymnasiet. Damir säger att tidigare var det aldrig tal om att de inte ville gå i skolan, utan bara att de inte visste sina rättigheter lr skyldigheter för att ingen talade om det för dem.

här har de matte, ett ämne jag alltid haft svårt för själv :) de går igenom pytagoras sats.

På bilden har ni från vänster, Amela och Monica som är assistenter till lärarna och finns till som extralärare för eleverna, men även som äldre personer de ser upp till och kan fråga om saker de inte kan prata om hemma pga att det anses vara skamligt.

Tjejen i mitten, Monica är väldigt aktiv både politiskt och socialt, går även ett socialt program på högskolan. Hon är medlem i ett politiskt parti som arbetar emot segregering av romer och andra utsatta människor i landet.
De senaste 10 åren har det hänt mycket. Romska ungdomar börjar ta sin plats i samhället och hitta sig själva. Bread of Lifes arbete har haft en stor och viktig del i att ge dem en chans att få sina röster hörda.

Politiker i landet får som många andra länder ekonomiska medel som är till för att användas till att hjälpa romerna komma ut i samhället men de har under många år uttnyttjat dessa medel till egen vinning så det har alltså gått till allt annat annat än till det som det va ämnat för.

Den här dagen fick vi hjälpa eleverna med engelskan vi förhörde dem på glosor, hjälpte dem med uttal..

Här har de fått en uppgift att kolla upp betydelsen av sina namn. bilderna i mitten på denna bild visar en grupp med barn. Läraren Damir berättar för oss att 2 gånger varje månad tar de med sig 10-15 barn med de högsta betygen på bio lr gör något annat roligt tillsammans med dem, för att visa uppskattning och även pga andra orsaker. Han berättar att föräldrarna älskar sina barn, men att de är väldigt dåliga på att umgås med dem lr visa dem uppskattning för deras hårda arbete i skolan vilket han anser behövs för att hålla deras motivation vid liv.

Här har de skrivit vilka som fyller år i vilken månad.

Damir berättar även att i början var det bara 10% av de romska kvinnorna som hade något jobb idag har de workshops för barnens mammor där de får använda sin kreativitet och skapa olika saker som sedan säljs och går till Bread of Lifes arbete, men även en del av vinsten går till dem.

Han berättar att det är en romsk man som har hand om alla aktiviteter i Surčin.

Jag & Frida fick även en lektion till att berätta mer om oss själva... vilka vi är, vad vi gör annars, varför vi hamnat just här men vi berättade även för eleverna om Sverige. Det va väldigt uppskattat och de var jätteintresserade.

Frida berättade att i Sverige så är det väldigt jämlikt och männen hjälper till mycket hemma då sa tjejerna i kör att de vill gifta sig svenskt. Jag tror Frida råkade lova bort sina bröder som förresten kommer hit & hälsar på snart :)

Jätteintressant med basket :D ..även för dom som knappt lärt sig stå på sina egna ben än 😂

Detta är en familj från Skottland som är med i en organisation som heter Slavic Gospel Association och har varit förbedjare för Bread of Lifes arbete i många år som nu var  här för att se arbetet på nära håll för att se skulle kunna åka hem och be ännu mer effektivt.

Mannen Hette Eric hans fru va inte med här eftersom hon var med & såg Second hand butikens arbete den dagen, men hans två söner Nathan & Joshua är med på bild. Flickorna på skolan pratar fortfarande om Joshua, 13-åringen längst till vänster. :)

Jag hade ett långt & intressant samtal med Eric om SLA som tydligen en kristen organisation som inte evangeliserar utan istället delar ut biblar världen över.

Likes

Comments

Ja förlåt att jag varit så dålig på att uppdatera er sista tiden ...det har hänt massor sen sist så nu har jag mycket & ta igen :)

Förutom den här så går barnen kommunal förskola också som är obligatorisk. Detta är alltså en förskola som främst är till för att hjälpa barnen att träna sig lite extra i serbiskan, för att de ska ha det lättare i skolan sen. Den lilla killen i mitten va med och svarade på en fråga jag ställde till några stycken.

Frågan va: Vad är kärlek för dig? Han hade ett långt och utförligt svar. :)

Sen berättade han även att han haft en bra dag idag för han hade inte behövt sitta i skamvrån en enda gång, vilket han tydligen gör varje dag annars. Kan ni tänka er det(?) Den lilla söta saken som ser så snäll ut. :)

killen i mitten, vilket litet charmtroll, han va helt otrolig  😂😂😂 när han skulle hem och vi skulle ge honom hans pyssel med sig hem så böjde han sig ner på ett ben för att ta emot den och innan han gick (hans stil något som ej kan förklaras utan måste upplevas:) slängde han iväg en slängkyss 😂

här tävlas det om vem som hinner sätta ihop en pyramid först även jag va med & tävlade mot Arbasana tjejen som finns med på bild ..& alltid hjälper läraren.

den här lilla tjejen är helt ny på förskolan och är jätteblyg hon har fortfarande lite svårt för serbiskan eftersom det inte är språket som används hemma.

här radar de upp en massa bilder och sen skulle alla säga orden högt för träning...
..det va lika svårt för barnen som för mig  eftersom de är vana att tala romani hemma så blandar de gärna ihop deras eget språk med serbiskan. Precis som jag minns att jag & mina syskon blandade ihop finskan & svenskan som barn.

jag fick 15 ord och av dom så kunde jag de flesta det va bara några som va nya men ja klarade det 😄👍

här har vi en fikapaus som de brukar ha varje gång, barnen skrattade och skojade med varandra och de skålade med muggarna :) sååå gulligt!

Den här tjejen som sitter bredvid mig hon va en riktig liten perfektionist & hennes frukter va tvugna att bli helt perfekt urklippta... när det inte blev riktigt som hon ville och hon råkade klippa lite innanför linjen va hon tvungen att få göra om det.

När hon va klar använde hon sig av orden "Totalt perkekt" :)

här sätter Goca ihop allas frukter i en korg som sedan sätts upp på väggen

Detta är alltså Arbasana, lärarens assistent. Som är jättefin med barnen och bra på det hon gör.

Ofta går halva klassen ur och leker medans andra gruppen pysslar. Ni kan tänka er vad förvånade barnen blev när jag kunde räkna på serbiska. Alla barn hoppade 15 ggr var

den här tjejen va också en utav dom som va på direkt och ville svara på frågan om kärlek.

Det hon sa va något som fastnade och som jag gick & tänkte mycket på efteråt eftersom det va ett väldigt oväntat men jättebra svar... både för att hon är från en romsk familj där männen oftast inte gör så mycket men också för att hon är så ung. Hon sa många bra saker men det va en sak som stack ut särskilt: 

"kärlek är att man hjälper varandra med saker och tar hand om varandra"

Likes

Comments

Här träffade vi några av dom som är engagerade i studentorganisationen, och diskuterade morgondagen..

vi fick åka en ganska rejäl sträcka med buss för att komma till Eus lokal på studentska

detta är alltså ett ställe för kristna studenter att få umgås och hitta på saker tillsammans men tanken med det är även att de ska få chansen att bjuda in sina icke kristna vänner

det va väldigt härlig stämning alla va öppna och hade lätt för att ta kontakt. vi började med att äta pannkakor med Nutella och krossad kex som heter plasma ..ja ni hör ju själva 👌😚😍

pannkakorna görs på ett speciellt sätt man använder ett slags våffeljärn som man häller degen på och sen snurrar runt med ett redskap tills det är jämnt över hela plattan man behövde inget smör och det va lätt o vända ändå väldigt snabbt & smidigt.

Frida fick in snitsen på det..

sen va det dags att släppa fram dom här tjejerna för att de skulle få berätta lite för de andra ungdomarna om vad de gör här på Eus .. och alla skämtade jättemycket om hur en av dom hittat din pojkvän på en konferens nyligen.

sen va det andakt med Samuil Petrovski en utav ledarna och även direktören i Eus.

han talade från 1 petrusbrevet

..om hur viktigt det är att ha en hörnsten i sitt liv som får blir till en stadig grund i vårt kristna liv som man sen kan bygga vidare på.
..om hur viktigt det är att vi lever på ett sätt som behagar Gud och som skiljer oss åt från andras på ett sätt som visar på Gud i våra liv så att andra oxå förstår att det vi har är något speciellt.

ja det va ungefär d i korta drag..

det va så roligt för det va en kille som va där för första gången och han sa efter andakten att ”nu måste jag tyvärr åka ..så jag hinner se fotbollen på tv” Samuil svarade med ett högljutt skratt och sa "det är bra att du är ärlig" :D

sen kom de på att de hade ju kunnat sätta på TVn & tittat på det här..

Den här killen översatte åt oss hela kvällen Han heter Silvan och är uppvuxen i Kroatien. Väldigt lättsam och trevlig.

Det va jättekul att vi fick med Dejana på detta oxå, så hon slipper tänka på hur det ska gå med svar från jobbet hon sökt... va gärna med och be för det.

Här sitter Ljubica bredvid mig om ni minns hon som kan norska :) vi hade ett väldigt långt & intressant samtal.. hon berättade om hur hon tidigare jobbat halvtid på Bread of life och halvtid här på Eus och hur hon till slut fått välja för att det blev alldeles för mycket med både dagar & kvällar, men hur mycket hon saknar alla där.

killen i blått heter Joni han har bott i Amerika eftersom hans pappa missionerade där i många år. När jag presenterade mig som Sarita sa han "jaha så du heter Sara". För Sarita är smeknamnet på Sara här. Sen började han automatiskt  prata serbiska med mig och när jag sa att ja inte pratar serbiska, trodde han först att jag skojade med honom, för han tyckte jag såg serbisk ut. :)

han sa lite på skämt att ordet Balkan kan summera hur serbiska människor är
BAL för bal som i festliga/roliga KAN för knytnäven för de är väldigt temperamentsfulla och högljudda

..de andra va snabba med att instämma på den kommentarer 😄

Likes

Comments

Ja man tänker sig väl att en pensionärsutflykt är lugn och mysig med en massa intressanta samtal... och visst va den mysig men den va allt allt annat än lugn.
Serbiska pensionärer ärverkligen inte lugna! De stod upp & gick runt på bussen precis som om de hade vart hemma i sitt eget vardagsrum :)

Resan va två timmar lång ..de sjöng & spelade dragspel nästan hela vägen..
..har nog aldrig tidigare varit med om att man har aktiviteter t.o.m. på bussen :)
..förutom sången & spelandet hade de även poesiuppläsning. Ja, på det stora hela skulle jag nog säga att de har mer aktiviteter tillsammans än vad många ungdomar har. De har bingo, kör/körövningar, dans/dansuppvisningar, utflykter som denna (varannan vecka). Sen kan det ju va så att de har ännu mer på schemat för detta är bara vad jag sett

Ja, då va vi framme (vid första stoppet). Det va vid en gammal kyrka som låg högt uppe på ett berg i staden Valjevo. Det va så brant att bussen va nästan raklång och hade problem att komma upp ett tag.. .

Prästen berättade lite om kyrkan, om målningarna..

I kistan låg tydligen en man som ansågs vara ett helgon och gick man fram för att titta så fick man kyssa ett korshalsband... men det va inte många av oss som gick

här stannade vi nästa gång.. för att gå nerför en trappa, som jag har för mig va 2,8 km lång.

Kvinnan längst fram är Goca hon är en av dom som håller i aktiviteterna för dom äldre, det är hon som har hand om "bingon" oxå.

Så här såg utsikten ut från slutet av trappan

Inget dåligt gäng pensionärer va??!

Den här mannen skojar så mycket att man undrar om han ens har nån allvarlig sida :D

..och promenaden fortsätter...

nu är vi framme vid en klostergård..

här har vi hela glada gänget..

Damen i vitt gav oss en kvist med mynta var, som hon hittade på gården. De använder ofta det till att göra eget te/caj av här.

Vår Birgitta fick en himla massa uppmärksamhet av gubbarna, hela dagen vilket jag inte tycker är särskilt konstigt, ja menar titta bara på henne ..hennes personlighet är lika fin.

Efter promenaden fick vi sätta oss ner och där blev vi bjudna på turkiskt kaffe av personalen på gården. De sa att männen kunde även få "rakija" om de ville ha.(?) Det är en spritsort som de gör själva, även det är något som är typiskt serbiskt.

..efter äventyret så valde pensionärerna att ta en taxi som skulle köra upp dem för berget. Taxibilen stod och väntade på parkeringen och körde upp & ner längs berget i omgångar tills alla va uppe.. medan jag o Frida, beslöt oss för att anta utmaningen av att gå hela vägen upp igen. Det hela va förstås min briljanta idé och jag hade kanske missbedöma avståndet något..kan säga att det va inte riiiiiktigt lika lätt upp som de va att gå neråt.
några gånger kändes det bara som att vi skulle dö innan vi va uppe 😂 men vi klarade det ..och va t.o.m. uppe innan taxin kommit upp med de sista. Då va vi stolta över oss själva kan ja säga, men vi va nog ganska överrens om att vi aldrig skulle göra om det 😂😂😂

Dom här hundarna såg vi vid bussen, de har ingen ägare så de lever ute i naturen helt ensamma vilket är väldigt vanligt här och något man möter ofta. Det finns vildhundar vart man än kollar, även inne i stan. Människor brukar sätta halsband på dem för att ingen ska ta dem.

Den här svarta påminner mig jättemycket om en hund till en familj, som vi umgicks mycket med i barndomen. Han hette Zorro. Det är ofta hemskt att se dom för dom ser så vilsna ut att man vill bara ta dom med sig hem...de kan va jättesmå och vara helt ensamma mitt ute i ingenstans. När man går förbi kan de följa efter en hur långt som helst.

Såhär såg vi ut efter vår promenad-uppför trappan-som-vi-trodde-aldrig-skulle-ta-slut ..den bjuder vi på 😂

sen fick vi iaf vila oss på bussen ett tag innan nästa stopp...

detta va ett serbiskt bröd som vi fick av en utav damerna hon sa att det är något de gör ofta, det va jättegott

Här är graven till den kände poeten vi fick höra om på resan hit

Tredje kyrkan vi besökte på den här utflykten men det va oxå den sista.

sen åkte vi vidare och tog en promenad i den gamla delen av stan..

Denna staty föreställer poeten vars gravplats vi såg tidigare.

Här satte vi oss på en restaurang med förbokade bord till oss.. där vi fick lyssna till mer sång och spel

Det här paret va helt underbara dom fick man verkligen skratta med. Mannen ville låna micken och sjunga några låtar och eftersom han sjöng mycket bättre än sångaren i bandet, blev han väl lite avundsjuk och det slutade med att han fick betala 200 i böter för att han sjöng..

Jag råkade gå upp & prova på dansen ..efter det va det kört för sen fick vi dansa i flera timmar

..deras energi tog liksom aldrig slut.. jag och Frida gav upp till slut ..men dom fortsatte.
Vi gick ut och la oss i en hänggunga och låg där & pratade & märkte knappt att det började regna.. vi låg kvar ändå 😄 .. sen kommer en man som va på väg hem & tyckte att vi behövde lite fart.

Ja efter en lång dag av promenader, sång & dans och en massa sjukt fin natur så ska vi äntligen åka hemåt men tro inte att det va tyst på vägen hem nej, vet ni va då tog de i ännu mer... ända från tårna. Inlevelsen de hade i sin sång va helt beundransvärd särskilt efter den här dagen. Det va som de hade inbyggda duracellbatterier.

Det blev hela 12 timmar med detta gäng. Frida & jag däckade båda två, så fort vi kom hem och jag tror aldrig jag varit så trött i hela mitt liv ...men kul hade vi! Pensionärer är dom roligaste man kan hänga med.

Likes

Comments

Den här tjejen förtjänade verkligen att bli ordentligt firad på sin födelsedag för allt hon gör för mig och alla andra varje dag..

..för att hon har en personlighet som bara automatiskt gör alla i hennes omgivning glada.

..för att hon tog hand om mig när jag va sjuk.

..för att hon gjorde det till ett projekt att ändra mina dåliga matvanor och se till att jag äter bra varje dag.

..för att hon alltid tänker på mig oxå när hon packar frukost lr mellanmål om vi ska nånstans.

..för att hon gör så god mat och allt hon gör är hemmagjort ska ni veta "She" bakes too. Hon har redan fått mig att smaka så mycket nya saker. Mycket man har missat.. blir förvånad över mig själv, att jag som är så svår med mat annars, har tyckt om precis ALLT!

..för att hon bryr sig om vilka skor jag går i, så jag inte ska få ont i fötter eftersom vi promenerar väldigt mycket. För att hon letade efter en butik och satt där hur länge som helst för att hon ville att ja inte skulle gå ut innan jag hittat ett par.

..för att filmen Notting Hill och speciellt sången "She" från & med nu alltid kommer förknippas med henne😂😂😂

..för att hon alltid är så osjälvisk och omtänksam och för att allt hon gör är äkta!

..för att det är så lätt att prata med henne och för att våra diskussioner ger mig så mycket, hon är så himla smart för att vara bara 21 blir lika förundrad varenda gång..
Och det är så bra för det betyder att hon kommer besparas så mycket skit i livet. Håll alltid fast vid Gud Frida och han kommer ge dig allt du önskar.

Det bästa av allt är att hon är bara sig själv!

äntligen fick jag chansen att göra något för dig

Renata hade bakat en jättegod tårta och Frida bakade kladdkaka till alla så det blev en redig frukost :)

Här har ni de flesta utav medarbetarna på Bread of Life. Frida kände att hon ville säga något på morgonmötet den 21 september och det va så fint. Hon berättade om ett tidigare arbete hon haft för att få fram hur tomma människors liv är utan Gud hur mycket pengar de än har.. med det ville hon säga till personalen här att hon ser att de inte samlar skatter på jorden, men att de kommer få sin lön i himlen för det fina arbete de gör. ❤

Melon-Lubenica - denhär fick jag in på rummet när jag va sjuk... citron & honungste, soppa..

Den här "mysiga björn jackan" :) får mig att tänka på hur du många gånger plötsligt kan säga "Näe, nu behöver jag en kram"

Här är några smakprov till er av hur det är att va "roomie" med Frida. Grattis till mig :)

Två lika starka viljor & åsikter är inte alltid det lättaste :D ..men definitivt en utmaning som Frida gärna tar.

Ja jag är inte ensam om att tycka att Frida är helt underbar..

Pizzorna va ENORMA ...ni ser vilket stort gäng vi va. Men det blev ändå en hel pizza över av tre.

Tack Frida för allt! Du ska veta att jag är så glad och tacksam över att jag träffat sig och över att det va just dig jag hamnade här med. Du har berikat mitt liv på så många sätt.

Detta inlägg kommer lite sent för det va tänkt att skrivas på din födelsedag men jag har ju halkat lite efter i skrivandet...

..i vilket fall som helst Grattis igen! fast kanske ännu mer till mig :)

Önskar Guds rikaste välsignelser i ditt liv!

Ja just de jag sa ju att Frida har en egen låt det är den här gott folk...enjoy :)

Likes

Comments

Idag va vi sena i starten som vanligt 😂

Från höger alla fyra volontärer en Makedonie (som översatte åt oss) en grek, två serber och så va vi tre från Sverige varav en av oss är finne :) de ni... oj va dom tyckte det va kul när Alexander sa att idag serveras det serbisk mat "swedish style"

Alexander berättade idag framför alla på andakten innan maten hur Gud lyft honom ur ett 15 årigt drogmissbruk och hur han idag får hjälpa andra i samma situation.. att det bara är Gud som kan göra en sån sak för man klarar det inte på egen hand. Hur Gud verkligen känns levande för honom för han har rest honom från botten..

det va även en man som kom dit som delade ett vittnesbörd om hur han haft så ont i sitt ben att han knappt kunnat gå men att han idag mådde mycket bättre. Han sa så här:
"En man har tusen önskningar, men en sjuk man har bara en och det är att få bli frisk"

...idag fick jag även hela ansvaret för en serbisk gryta som jag varit med och förberett en gång tidigare men då va det mest att jag bara skärde upp grönsaker. Mat har jag ju gjort förut ...men det är alltid lite svårt att få riktig smak på en så stor mängd mat.

En sak som jag tänkte på imorse var att lite nytta har man ändå av att ha sett sin mamma jobba i storkök och även varit med och hjälpt till flera gånger, så tack mamma <3 😊

Min mamma har alltid haft en vana att välsigna maten hon gör och allt hon bakar speciellt när det är till någon stor tillställning. Vilket jag tycker är jättefint och som även fastnat på mig ..så jag gjorde det jag med och det hjälpte! Maten blev klar i tid och dessutom god.. den räckte så långt att  folk t.o.m fick med sig mat när de gick.

Dom här onsdagarna känns så viktiga och dom får mig att må så bra. Älskar att prata med människorna som kommer och att se glädjen i deras ögon... känner mig så glad över att få vara en del av detta.  

Ser ni vilka härliga människor de är(?)! ..hur trötta som helst men ändå ler dom och tar sig tid till att sätta sig ner och pratar med alla människor som kommer.

Om vi kan få va till ens lite hjälp så tack Gud för det.

Idag satt vi och pratade lite med ett par som hade varit i Malmö nyligen.

Här sitter Alexander och pratar tillsammans med Frida och Birgitta som är från smyrna kyrkan i Göteborg och kommit hit för att  hjälpa till i några månader med lite allt möjligt.

Alexander och Ivan hade ett bra skäl till varför de va sena till maten idag ..för de håller på och målar i kyrkan. Men det fina med dem är att trots att de har sjukt mycket på schemat och man verkligen såg på dem hur trötta de va så prioriterar de ändå lunchen.

Han har färg på hela sig stackarn 😊 Gud välsigne den här mannen, alla volontärer som jobbar med honom & arbetet de gör!

Likes

Comments