Header

Livet består just nu till 110 % av den här lilla rackarn som snart blir tre månader. Vilket är precis som det ska :) Har desto mindre tid och inspiration att blogga men det kommer säkert tids nog. Ville mest passa på att säga hej och önska trevlig helg =)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Mat & Hälsa
Tillhör du den skara som jämt drar på dig förkylningar i takt med att kylan och mörkret kryper på? Jag var jämt konstant lite småsjuk innan jag jag började se sambandet med sjukdomen och det jag åt. Idag vill jag tipsa om min morgonshot som inte bara sätter fart på immunförsvaret utan också är bra för en massa annat.
Det ser ut som äggulor. Det är det inte.

Basen i mina shottar är nästintill alltid en halv lime eller citron för att hjälpa matsmältningen. Citron och lime är dessutom kända för att hjälpa till vid leverns avgiftningsprocess. Visste du förresten att lime har mycket högre C-vitamininnehåll än apelsin? En liten nypa oraffinerat havssalt (saltet som fortfarande har kvar sin färg och är inte kritvitt) åker också i för att stötta binjurarna. När det kommer till den här typen av salt behöver vi inte vara rädda för att det ska vara ohälsosamt, däremot skulle jag inte rekommendera vanligt bordssalt. Detta blandar jag med lite vatten och tar på tom mage en stund innan frukost, gärna så tidigt som möjligt. Dock lättare sagt än gjort med en liten bebis som gör att jag knappt hunnit ut från sovrummet innan det hunnit bli mörkt igen 🙈 I denna shot har jag också i en tesked mald gurkmeja (därav äggulefärgen) för en rejäl antiinflammatorisk boost! För att få full fart på gurkmejan behövs svartpeppar som ökar absorptionen av curcumin, den aktiva ingrediensen i gurkmeja.

Recept

1 halv lime eller citron
1/4 tsk oraffinerat havssalt, t.ex Celtic Sea Salt
1 tsk gurkmeja
1 nypa svartpeppar
Vatten

Denna kan varieras genom att t.ex riva i färsk ingefära, ha i en skvätt äppelcidervinäger eller lite honung.

Enjoy!

Likes

Comments

Mat & Hälsa
På lördag tänkte jag och Gillis gå på Ekorekomässan i Bagarmossen. Tips tips till den som är i Stockholm och vill veta mer om eko och hållbar livsstil för hela familjen.


Inträdet är gratis och såhär skriver de på hemsidan:

EkoRekomässan hette tidigare Alternativa Barnmässan.

Alternativa Barnmässan har arrangerats i 3 år på Bagarmossen i Stockholm med fokus på barnens bästa. Mässan har i syfte att samla alla små och stora företag och hantverkare med miljövänlig-profil till en och samma mässa. Konceptet har tagits emot väl och efter många efterfrågningar hoppas vi att samma koncept kan erbjudas till hela familjen, från de minsta till de äldsta. Vi skippar det konventionella!

http://ekorekomassan.se/

Ses vi där? =)

Likes

Comments

Mat & Hälsa

Nu har det gått lite mer än en månad sedan Gillis kom och det börjar bli hög tid att skriva ner hur förlossningen gick till innan minnet smälter ihop till en enda röra! Att få gå igenom en förlossning och träffa vårt barn är det absolut häftigaste och samtidigt mest smärtsamma jag varit med om. Nu kan jag inte längre minnas smärtan och den fantastiska upplevelsen gör mig rörd till tårar när jag tänker tillbaka på det.

I flera dagar hade jag känt mig annorlunda; ledsen, orolig och svårt att sova. Claes hade åkt ut för att jobba sista vändan i skärgården innan han skulle komma hem helt. Tanken var att jag skulle följt med men jag hade absolut noll ork eller lust. Istället stannade jag hemma och tog det så lugnt jag bara kunde. Det var fortfarande tio dagar kvar till BF så jag vågade inte riktigt tro att det var dags redan men ändå kunde jag inte slappna av. Detta gjorde att vi kom överens om att Claes skulle komma hem på lördagen istället för söndagen. På lördagsnatten kom två-tre smärtsamma sammandragningar och en liten blödning. Men sen blev det lugnt igen.

På söndagkvällen när vi gick och la oss började jag att få värkar som smärtmässigt var i en hela annan kaliber än vad jag var van vid sedan tidigare. De tilltog och allt jag hade lärt mig och läst i boken Föda Utan Rädsla var plötsligt som bortblåst. Det är svårt att beskriva smärtan då jag faktiskt inte kommer ihåg mer än att det gjorde jäkligt ont! Att andas sig igenom värkarna gick med nöd och näppe. Mest kändes det som att jag spände emot och höll andan. Framåt tvåtiden kom de med allt kortare mellanrum och Claes börja klocka värkarna. Vid tretiden kom de med tre-fyra minuters mellanrum och vi ringde in till BB Stockholm. Vi fick veta att det var fullt och det skulle inte bli något rum ledigt på ett tag. Koordinatorn frågade om jag kunde kämpa på i två timmar till hemma och prova att ringa igen, vilket vi bestämde oss för att jag skulle försöka göra. En timme till stod jag ut innan vi ringde igen. Det visade sig fortfarande vara fullt inte bara på BB Stockholm utan även på resten av sjukhusen i Stockholm och också i Uppsala. Närmaste sjukhuset för oss skulle bli i Nyköping. Dock erbjöd hon oss att komma in till BB Stockholm så jag kunde bli undersökt och att jag skulle få stå först i kön när nästa rum blev ledigt. Sagt och gjort, vi packade ihop det sista och bokade taxin.

Vid femtiden var vi inne på sjukhuset och jag fick CTG påkopplat. Snopet nog kunde vi snart konstatera att värkarna börjat avta och vid undersökningen var jag inte öppen mer än 1-2 cm, vilket inte var tillräckligt för att få stanna. Men barnmorskan var positiv till att det inte var långt kvar. Jag fick med mig två starkare alvedon hem och ordinerades vila och att försöka sova så mycket som möjligt. Besvikelsen var stor när vi stapplade ut för att åka hem igen. Tankarna började snurra på om när vi egentligen skulle få träffa vår son, var det bara timmar kvar eller skulle vi räkna med dagar?

Hemma var det bara att försöka vila med persiennerna neddragna. Alvedonen gjorde att jag kunde gå in i någon form av dvala under förmiddagen. Till lunch blev det hämtpizza och vilandet fortsatte under eftermiddagen. Värkarna avtog mer och mer och jag kunde prata i telefon med en vän en stund nästintill ostört ifrån värkar. Under kvällen tog vi en långsam promenad upp till matbutiken och jag kände mig rätt okej. Vi köpte på oss ett gäng Bubs, godiset som varit min största craving under graviditeten, som tillägg till allt snacks vi hade packat ner inför förlossningen. Claes lagade moussaka till middag och jag åt dubbla portioner för att få energi. Jag hade en känsla av att värkarna skulle dra igång igen framåt kvällen.

Det visade sig stämma. Värkarna kom igång i takt med att mörkret föll. De kom allt tätare och emellanåt med 2-3 min mellanrum men inte helt regelbundet. Vi ringde in till förlossningen och fick än en gång till svar att jag skulle försöka kämpa på två timmar till. Nu började jag bli både trött och orolig. Tankarna snurrade på. När skulle vi få komma in egentligen? Skulle det bli en hemförlossning? Jag försökte vila i de korta pauserna mellan värkarna och kunde till och med slumra till emellanåt, men de började snart komma allt mer regelbundet och det kändes ohållbart att vara kvar mer hemma. Timmen senare ringde vi igen och nu fick vi äntligen klartecken att komma in.

Taxiresan var allt annat än avslappnad och jag hade svårt att sitta kvar i sätet pga smärtan. Jag blundade under hela resan för att inte ta in så mycket intryck och grep tag i Claes arm under värkarna. Vid fyratiden, nästintill precis ett dygn senare än natten tidigare var vi tillbaka i undersökningsrummet med CTGn. Denna gång fortsatte värkarna komma tätt och regelbundet och nu var jag öppen fem cm. Detta fick mig dock att misströsta eftersom jag varit helt övertygad om att jag skulle föda närsomhelst eller åtminstone varit mer öppen med de smärtor jag tyckte att jag hade. Vi fick vara kvar en stund i undersökningsrummet då förlossningssalen skulle städas och inte var klar ännu. Nu stod jag snart inte ut längre. Jag drog och slet i Claes och upprepade gång på gång: Jag kan inte vara kvar här, jag måste härifrån! Personalen upplevde vi som stressad och var svår att nå men tillslut rullades det in en portabel lustgas. När jag fick andas i den var det som att allt vände. Plötsligt kunde jag börja andas med värkarna istället för emot. Jag blev euforisk för en stund. Efter vad som känts som en mindre evighet fick vi äntligen komma till förlossningsrummet.

Nu hade klockan hunnit bli sex och jag fick byta om till sjukhuskläder. Vi hann knappt se oss omkring i rummet innan en kraft som jag upplevde det tog tag i mig och jag såg mig själv glida ner på golvet på alla fyra. Pang! sa det, så gick vattnet. Claes förstod det på en gång men för mig hade det börjat bli suddigt med all smärta och lustgas så ingenting var riktigt självklart. Att ta ett bad eller snacksa som vi innan sett för oss att det skulle finnas massor av tid till blev det inte tal om för tio minuter senare var krystvärkarna igång och jag var nu öppen tio cm. Jag höll mig uppe på britsen och varvade mellan att stå på alla fyra och ligga ner på sidan. Claes agerade min lugna stöttepelare och påminde om att det inte fanns något att vara rädd för. Han langade lustgas, baddade mig i pannan med en kall blöt handduk och kom med saft och vatten. Päronsaften som jag först dissat smakade nu himmelskt! Jag vaggade och rörde mig fram och tillbaka på britsen i takt till en ramsa ifrån min barndom spelades upp i mitt huvud. Vid ett tillfälle fick jag för mig att Claes och barnmorskan fnissade åt något jag sagt, vilket inte var fallet. Oron som kom över mig kunde jämföras med att vakna upp efter en riktig snedfylla och inte riktigt komma ihåg vad man sagt eller gjort. Hade jag haft någon som helst känsla av kontroll innan var den som bortblåst nu. Jag kom tillbaka till sensationen att en kraft tagit över min kropp och gjorde jobbet åt mig. Svetten lackade i pannan och kläderna korvade sig längs med kroppen. Under krystvärkarna skrek jag ut mycket av energin istället för att pressa den neråt. Jag fick besked om att stänga munnen men det var ändå svårt att rikta kraften neråt i bäckenet. Processen stannade av och kl åtta fick jag oxytocin och tjugo över åtta fick jag en bäckenblockad för att klara av att krysta sista biten. Nu började huvudet att synas och klockan 8.34 kom han äntligen ut och jag fick upp honom på bröstet. Claes grät av glädje och lättnad men jag kunde mest tänka på att den där jäkla moderkakan också skulle ut. Detta var något av det tuffaste då jag var helt slutkörd, rädd för mer smärta och bara ville att allt skulle vara över. Men efter ett par krystningar kom den äntligen ut samtidigt som ett litet kärl brast och splash, så var det blodstänk över hela Claes och upp på väggarna som en fin avslutning på det hela ;-) Det var dock ingen större mängd blod och inte heller någon fara. Inte heller att bli ihopsydd de två stygn som behövdes kändes speciellt farligt. Nu hade jag min son på bröstet och med det fick jag den största kraften. Ingenting annat spelade längre någon roll. Det hela kändes så overkligt och fint.

Gillis föddes en vecka för tidigt tisdagen 12 september (v 38 + 6), 3094 gram och 48 cm lång.

Nattlig selfie på BB och Claes vid födelsetavlan där vi fick sätta en knappnål för Gillis <3

Likes

Comments

Mat & Hälsa

Mellan amning, blöjbyten och allt mys med en liten bebis är det inte alltid det blir så mycket tid över. Men idag så fick denna mamma njuta av en matchalatte och chokladbit. Inte så dumt 😄 Dock med barnet i börsjalen så inget mys behövde gå till spillo 😂

Likes

Comments

Denna helg spenderas ute på Grinda då Claes skulle in och jobba en sväng. Så härligt att vara tillbaka och möta hösten här ihop med Gillis. Passar på att visa honom alla smultronställen från i somras. Han är väl sådär intresserad om man säger så 😝

Likes

Comments

Tisdagen 12/9 kl 8.34 kom lilla kärleksklumpen Gillis till världen! 48 cm lång och 3094 gram. Ibland undrar jag om det är Budda eller lille grodan boll som kommit till oss 😅 Allt har gått bra och vi njuter för fullt i bebisbubblan ❤️

Likes

Comments

Mat & Hälsa

Här snöas det in på lite olika frukostar vecka till vecka och just nu är det bovetegröt som gäller. Har du som jag problem med att inte stå dig tillräckligt länge på gröt till frukost? Prova att ha i rejält med smör eller kokosolja och knäck i ett ägg på slutet. Att ha nötter och fröer i hjälper också måltiden att bli mer stadig. Receptet är naturligt glutenfritt.

Bovetegröt 1 portion

1 dl bovetegryn
1 msk solrosfrön
1 msk linfrön
1 nypa oraffinerat havssalt
Äkta kanel efter smak
2 1/2 dl vatten
1 ekologiskt ägg
1 msk smör

Topping:
Banan eller hallon
Kokosmjölk
Kanel

Så här gör du:

Blanda ihop alla torra ingredienser, tillsätt vatten och smör och rör runt på medelhög värme. Precis på slutet blandar du i ett ägg och tar av från plattan när gröten har fått önskad konsistens. Toppa med skivad banan eller bär och tillsätt kokosmjölk eller annan mjölkdryck.


Likes

Comments

Mat & Hälsa
Åh så längesen jag var härinne och uppdaterade så man skulle kunna tro att jag var busy med att bebbe tittat ut. Men så kul ska vi inte ha det. Än.

Lite så känns det just nu faktiskt. Den som är trött på mitt alltid så givande gravidsnack bör sluta läsa här. Märker att jag går in i mig själv mer och mer och kan nog uppfattas både introvert och totalt uppslukad av mig själv. Och det är jag ju någonstans om jag ska vara ärlig. I alla fall av det lilla fröet i magen som nu växt sig till en liten människa som jag hemskt gärna skulle vilja börja hänga med på utsidan. Börjar tycka det är jobbigt med för mycket förändringar, har svårt att anpassa mig och vill helst av allt ligga hemma i soffan och bli ompysslad med en varm kopp choklad i sann pregzilla-anda. Ja, ni hör ju. Jag måste väl vara den första på planeten som är gravid?

Däremot var jag och min kära partner in crime aka pappan ute och tog lite gravidbilder för snart två veckor sedan. Det är viktigt att poängtera att jag då var i v 36 och nu i v 38. Jag har blivit mer av en preggosaurus och skulle inte halka runt på blöta stenar i solnedgången i onödan och bli myggbiten på det sättet. Men jädrans vad härligt det var att få förevigat kulan :)

Den lille havfrue i ny tappning

Hur mår ni andra preggos?

Likes

Comments

Mat & Hälsa

I samarbete med thefullmoonbox.se

Någon mer än jag och våra prenumeranter som testat glassen ifrån Frill? Detta är alltså ingen vanlig glass utan en smoothieglass som i stort sett består av solmogna bär och frukt och är dessutom fri från mjölk och tillsatt socker. Våra prenumeranter på thefullmoonbox.se fick bland annat med sig en Frill att avnjuta i augustiboxen. Då vi är måna om att enbart leverera produkter som är snälla mot hormonsystemet (fria från socker, mejeri och gluten) var detta en vinnare!

Fördelarna med Frill:

  • Inget tillsatt socker
  • Inga sötningsmedel
  • Glutenfri
  • Mjölkfri (dvs. vegansk)
  • Rik på fibrer och nyttigheter

Frill har idag tre smaker. Jag har testat Intense Chocolate och Refreshing Green. Inte lyckats haffa Bursting Berries än men misstänker att den kan komma att bli en riktig klassiker. I normalfallet är jag ganska skeptisk mot den hälsoglass som finns på marknaden idag som faktiskt inte alls är glass, utan till största del består av olika substitut och tillsatser som ska göra den "nyttigare". Då väljer jag hellre en riktig grädd- eller raw foodglass av hög kvalitet och få ingredienser som t.ex ifrån Järna Glass eller Lily's and Hannas. Men i just detta fall är det tillsatsfritt och sötningen kommer enbart ifrån naturliga källor som dadlar. Glassen är dessutom krämig och fin i konsistensen. Det roliga med den är att man kan variera och äta både som efterrätt, mellanmål eller frukost som t.ex en frozen smoothie bowl med granola. En kul produkt för den som är i farten och kanske inte alltid prioriterar att ställa sig och mixa sina bärsmoothies själv.

Intense Chocolate är favoriten än så länge och blev godare och godare för varje sked

Refreshing Green känns mer åt smoothiehållet än Intense Chocolate som är mer som en kall chokladshake. I denna finns både selleri och spenat med.

Augustiboxen i sin helhet

>> Länk till recension av boxen av Lina Thor
>> Så här skriver Hitta Box Magazine om boxen

Likes

Comments