Header

Mat & Hälsa

I samarbete med thefullmoonbox.se

Någon mer än jag och våra prenumeranter som testat glassen ifrån Frill? Detta är alltså ingen vanlig glass utan en smoothieglass som i stort sett består av solmogna bär och frukt och är dessutom fri från mjölk och tillsatt socker. Våra prenumeranter på thefullmoonbox.se fick bland annat med sig en Frill att avnjuta i augustiboxen. Då vi är måna om att enbart leverera produkter som är snälla mot hormonsystemet (fria från socker, mejeri och gluten) var detta en vinnare!

Fördelarna med Frill:

  • Inget tillsatt socker
  • Inga sötningsmedel
  • Glutenfri
  • Mjölkfri (dvs. vegansk)
  • Rik på fibrer och nyttigheter

Frill har idag tre smaker. Jag har testat Intense Chocolate och Refreshing Green. Inte lyckats haffa Bursting Berries än men misstänker att den kan komma att bli en riktig klassiker. I normalfallet är jag ganska skeptisk mot den hälsoglass som finns på marknaden idag som faktiskt inte alls är glass, utan till största del består av olika substitut och tillsatser som ska göra den "nyttigare". Då väljer jag hellre en riktig grädd- eller raw foodglass av hög kvalitet och få ingredienser som t.ex ifrån Järna Glass eller Lily's and Hannas. Men i just detta fall är det tillsatsfritt och sötningen kommer enbart ifrån naturliga källor som dadlar. Glassen är dessutom krämig och fin i konsistensen. Det roliga med den är att man kan variera och äta både som efterrätt, mellanmål eller frukost som t.ex en frozen smoothie bowl med granola. En kul produkt för den som är i farten och kanske inte alltid prioriterar att ställa sig och mixa sina bärsmoothies själv.

Intense Chocolate är favoriten än så länge och blev godare och godare för varje sked

Refreshing Green känns mer åt smoothiehållet än Intense Chocolate som är mer som en kall chokladshake. I denna finns både selleri och spenat med.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Mat & Hälsa

Livet just nu handlar inte om så mycket mer än att fånga solnedgångar, sola och bada om vädret tillåter, läsa böcker och äta god mat. Har bestämt mig för att totalkapitulera mot tröttheten och bara ge mig hän. Har gått in i v 35 nu och märker tydligt att det inte längre bara går att köra på som vanligt. Blir det för snabba och för långa promenader säger kroppen ifrån med sammandragningar och min dagliga powernap har utökats till minst två. Inte heller bloggen blir så värst uppdaterad och så får det vara. Men är det något jag har tid med härute är det att känna in kropp och själ. Så det försöker jag göra!

Dessa solnedgångar

Vy från Värdshuset

Solnedgång från båten

Haffar min man så fort han blir ledig

Och tvingar ut folk på besök

Som sagt: dessa solnedgångar

Huserar just nu i denna lilla stuga...

...där jag kan spana ut över "mina" ägor

Att titta till djuren hör till det dagliga

Morgonrutinen innebär att sno med sig en sån här fettkaffe från restaurangen

Som avnjutes på altanen med en liten bit sjöutsikt <3

Likes

Comments

Mat & Hälsa

Jag har varit känslig mot mjölk så länge jag kan minnas. Magont, menssmärtor, slem i hals och näsa, samt utslag runt ögonen varit ganska typiska symtom. Efter att för några år sedan testat mig för laktosintolerans som visade sig var negativt, fortsatte jag ändå prova mig fram med laktosfria produkter. Detta dock utan att få någon effekt. Till slut stod det klart att det inte var laktosen som var problemet utan mjölkproteinet (kasein) som jag hade svårt att bryta ner. När jag plockade bort mjölken helt försvann också symtomen. Idag har ordet laktosfritt för många blivit synonymt med hälsosamt men mår man inte bra av att inta dessa produkter ska man komma ihåg att mjölkproteinet fortsatt finns kvar i de laktosfria produkterna och enda sättet att undvika det är att utesluta mjölken helt.

Hur mjölk stör den hormonella hälsan

  1. Mjölk skapar inflammation i mag- och tarmkanalen som kan påverka fertilitet, ägglossning och skapa oregelbundna cykler
  2. Mjölk kan störa kroppens egna östrogenproduktion genom artificiella tillväxthormoner som korna får för att producera mer mjölk än vad de egentligen klarar av.
  3. Mjölk som innehåller antibiotika påverkar tarmfloran så att östrogenmetabolismen störs. Dessutom har den en negativ påverkan på immunförsvaret.
  4. De mjölkkor som matas med GMO-majs och soja påverkar till östrogendominans. Genmanipulerad mat stör hormonsystemet precis som processad soja. Välj alltid ekologisk soja.
  5. Mjölk urholkar magnesiumdepåerna som i sin tur styr över hypofys och binjurar.

Många av oss är uppvuxna i tron att mjölk är något helt väsentligt för vår friska hälsa men inget kunde varit mer fel. Att bara ta bort det helt är dock inte alltid helt enkelt. Ett alternativ är att testa getmjölk då det innehåller ett annat slags mjölkprotein som kan vara lättare att bryta ner. Andra alternativ är att använda olika slags nötmjölk. Dessa har ofta högre näringsvärde som är mer lättupptagligt än de som kommer ifrån sädesslag. Det absolut bästa är att göra sin egen nötmjölk så att man slipper de tillsatser som ofta finns i de färdiga förpackningarna från butiken. Min favorit är kokosmjölk/kokosgrädde och jag undviker att köpa de som innehåller Karragenan som i sig kan vara irriterande för tarmen.

Hur reagerar ditt mående på mjölk?

Så här bra har det gått med att undvika mjölkproteinet i det sista... =)

Likes

Comments

Mat & Hälsa

Får nästan lite höstkänslor en kväll som denna. Men temperaturen säger något annat, precis som ungdomarna som tar sig ett kvällsdopp 😬 

Har känt mig rastlös från och till idag men i takt med att solen började gå ner och ön tömdes på folk blev jag lugnare. Har nog gått och blivit människoskygg sen jag kom ut hit 😝

Likes

Comments

Mat & Hälsa

Så har man hunnit avverka ett dygn här på Grinda. Livet i skärgården är helt klart något annat. Jag känner genast hur pulsen slår av på takten, tankarna lugnar ner sig och lungorna fylls på med ren luft så fort man stigit av båten. Igår regnade det nästan hela dagen så höll mig mest inomhus men vågade mig ut på en promenad lagom tills det spruckit upp och det börjat närma sig solnedgång.

Men det var inte det vi skulle prata om idag utan om uppmärksamheten/omtanken man får eller kanske inte får som preggo. Jag är nu i v 33 och fortfarande relativt liten vilket gör att jag upplever att många på sin höjd tycker att jag kanske ser lite extra svullen ut runt magen, men gravid? Och så långt gången? Nej, långtifrån uppenbart. Men servitören på Grinda Wärdshus där min karl jobbar har förstås fått med sig att här vankas det bebis. Detta har resulterat i att jag redan blivit serverad glass med jordgubbar två gånger efter mina måltider. Detta trots att jag tackat nej. Men kan inte påstå att det stör mig särskilt mycket att få in extra efterrätter hehe. Och någonstans njuter mitt inre preggo till fullo av den fina omtanken. Och så kan det vara det godaste som finns att äta på sommaren, det ska vi inte glömma =)

Denna rackarn x2 alltså

Annars har jag noterat att många blir lite extra känslosamma runtomkring en och kanske minns sina egna graviditeter eller någon närståendes. Det är som att det ges ännu en chans att prata och kanske bearbeta sina tidigare upplevelser. Jag tycker det är en mysig tid men också en fruktansvärt lång väntan. Är man otålig till naturen får man bara tänka om har jag fått erfara. Kan också se hur mina tankar och känslor förändrats en hel del under processens gång. De har gått från att vara en kompott av skräckblandad förtjusning med frågor som Hur ska detta gå, Kommer jag vara en bra mamma? osv. Till att någon form av lugn sakta börjat flytta in i bröstet som säger åt mig att detta går bra.

Solnedgångsmys

Underbara omgivningar på denna bilfria ö =)

Hur upplever ni andra fellow preggos att människor runtomkring blivit under er graviditet?

Likes

Comments

Mat & Hälsa

Det har varit lite glesare mellan inläggen i det sista och mycket beror nog på att graviditeten börjar bli mer påtaglig. Jag har fått slå av en del på tempot och det är väl egentligen bara något som kommer fortsätta när bebbe väl är här. För visst är det väl så att allt går en miljon gånger långsammare med barn, ni som vet? ;-) Utöver detta har jag flängt landet runt. I alla fall betat av en del på västkusten. Denna resa tänkte jag skriva om nu. Jag och sambon packade resväskorna en tidig morgon och hoppade på tåget ner mot Helsingborg för bröllop och lite annat smått och gott.

Framme på hotellrummet iklädd mage och svullna ben.

Va? Vad händer nu?

Pappan till barnet i magen.

Vill också vara med :-)

Strosande längs med stadens gator. Blev lite nykär på nytt i Helsingborg efter att nu ha bott därifrån i snart tio år så glöms det lätt bort hur vackert det är.

Bröllopsdags för Ida och Fredrik. Jag med byxdress som kunnat spricka vilken sekund som helst, passade på att stå upp mycket för sitta gick inget vidare. Claes med nya byxor som vi fick leta efter. Ett tag om man säger så.

Bröllopet inleddes med en buddhistisk ceremoni. Hur coolt! Ceremonin ägde rum i en vacker sal på Dunkers Kulturhus. Tyvärr lämpade sig inte mobilkameran särskilt bra för de ljusförhållandena som var. Men lite bilder blev det allt. Här närmast fångas Annas vackra frisyr.

Som är med på varje bild.

Så mycket glädje och kärlek <3

Coola Emelie som brudtärna.

Ida tar sig en sista funderare: "Ska jag eller ska jag inte?"

Jodå, det blev dom.

Tack för att vi fick vara med och dela er dag och ett stort grattis till er <3

Dagen efter var det babyshower för denna sköna böna. Hon som några dagar senare höll på att missa sin egen födelsedag och lura hela gänget att hon åkt in på förlossning genom att somna på soffan och inte höra telefonen på ett antal timmar. Bästa <3

Glutenfri buffé =)

Så var tävlingarna igång:

Viktor var orimligt snabb med blöjbytet.

Blindtest av barnmat. Frida tyckte sådär om det men var ganska pricksäker med sina smaklökar.

Fanny undrar vad fasen Frida håller på med. Det var vi fler som gjorde. Men tillslut så. Om sanningen ska fram var det inte så lätt att få på sig babybjörnen med gravidmage. Så bra jobbat ändå Frida :-)

Sedan gick turen vidare till Göteborg. Här hann vi med ett besök till Botaniska Trädgården som jag tyckte var alldeles underbart. Hela intrycket av omgivningen var slående lik den jag fick när jag var på Meditation Garden Center utanför San Diego, fast så enormt mycket större ställe. Kände mig otroligt lugn och harmonisk här. Ett besök hit rekommenderas starkt!

Det blev massor av intryck i Göteborg men av någon anledning glömdes det av att ta så mycket mer bilder. Lite mer gravidposing hanns det ju såklart med. Men i övrigt. Vi fick i alla fall utforskat staden ordentligt både till fots och till sjöss. Nya kvarter upptäcktes och nu tror jag faktiskt att vi börjat hitta litegrann även utanför Avenyn.

Taco-onsdag på en gudomlig innergård i Haga fick avsluta både resan och och inlägget. Tack för att du läst om du hängt med så här långt <3

Likes

Comments

Contains affiliate links Mat & Hälsa

I samarbete med The Full Moon Box

Låt mig få presentera månadens box!

Ekologiska Tamponger normal, 20 st / Humble Brush Tandborste Svart - 21% rabatt / Dr Organic - Virgin Coconut Oil Skin Lotion 200ml / Inspirationskort Kreativ Insikt / Lifebar Coconut bar / Raw Chocolate Golden Berries / Hallonblad, 100 gram (dock ej samma som på bilden)

Dessa goodies fick man som prenumerant på thefullmoonbox.se i juli. Månadsboxen som jag och min sambo plockat fram för en välmående och inspirerande menscykel! Jag hade en gång i tiden stora problem med menssmärtor och PMS men kunde tillslut läka dessa genom livsstilsförändringar. Läs gärna mer om hur allting startade här. Boxen symboliserar de de förändringar jag gjorde som b.la ekologiska val i både kost, mensskydd och hudvård, dvs mindre gifter som stör hormonsystemet. Även den mentala och emotionella biten var något väldigt avgörande att jobba med och återspeglar sig i inspirationskorten som alltid följer med. Detta är en box som jag själv hade velat få redan under tonårstiden för att vända mina negativa upplevelser av menscykeln. Idag är jag symtomfri både innan och under mens och passar på att gå in lite extra i mig själv för att hämta kraft och inspiration under denna tid. Mensen har blivit ett sätt för mig att känna efter och lyssna in kroppens signaler, en superkraft helt enkelt! Detta låter förmodligen helt uppåt väggarna för den som har stora problem under sin menscykel men det finns definitivt hjälp att få som läker kroppen från grunden. Idag coachar jag inte bara mig själv utan klienter landet runt för en stabilare menscykel.

> > Recension av boxen skriven av Lina Thor.

Likes

Comments

Mat & Hälsa

Något jag märkt upptar mina tankar mer och mer under denna graviditet är Bubs. Långt om länge har det gått upp för mig att jag gått och blivit med en craving. Jodå, så är det allt och då är det dessa sega banan-kola godisar som upptar mina allra vildaste fantasier. Dom är som bäst om dom inte är helt pinfärska så det skapas ett visst tuggmotstånd och en härlig seghet.

Här är dom.

För att inte behöva springa till butiken stup i kvarten och inte börja leva helt och hållet på Bubs, även om jag hade velat, beslutade jag häromkvällen för att stilla mitt sug på annat sätt. Efter en stunds frenetiskt letande i skafferiet i jakt på något ätbart hittade jag en burk saltlakritspulver och då slog det mig! Jag skulle ju göra lakrits- och banan chiapudding! Ja, jag vet. Det är inte samma sak. Men just där och då kändes det rätt. Och hör och häpna: det funkade! Inte hade jag en tanke på Bubs under kvällen och inte behövde jag heller springa upp till butiken. Huruvida jag på riktigt hade stillat mitt Bubs-sug eller om det berodde på distraktion pga ett tre timmar långt härligt telefonsamtal med en god vän låter jag dock vara osagt.

Chiapuddingen är i alla fall busenkel att göra:

Lakrits chiapudding 1-2 personer

2 dl kokosmjölk
2,5 msk chiafrön
2 tsk lakritspulver

Blanda ihop allt och låt stå i kylen minst 30 min men gärna över natten så chiafröna får svälla ordentligt.

Toppa med banan eller hallon.

Likes

Comments

Mat & Hälsa

Hallonbladste är ett naturläkemedel som kan stötta kroppen under graviditeten. Det hjälper livmodern att stärkas och arbeta kraftfullare under förlossningen och stimulerar också till oxytocinutsöndring. Oxytocin har lugnande och avslappnande effekter på kroppen. Dessutom kan téet bidra till minskat graviditetsillamående, snabbare läkning och minskad blödning efteråt. Utöver detta ska det också kunna hjälpa till att minska smärta under och efter förlossningen och stimulera mjölkproduktionen.

Vitaminer och mineraler i téet:

-Vitamin C
-Vitamin A
-Vitamin E
-Vitamin B-komplex
-Kalcium och järn
-Mangan och magnesium
-Fosfor och Kalium

Många dricker téet i hopp om att det ska sätta igång förlossningen men det finns inget dokumenterat att detta har skett. Däremot rekommenderas det att först börja dricka det senare i graviditeten för att minimera riskerna att förlossningen sätts igång för tidigt. Rådgör alltid med din barnmorska eller läkare om vad som är rätt för dig. Jag har precis startat nu under v 31 med en kopp/dag och kommer sen successivt öka på mängden efter v 35.

Ett äkta hallonbladste ska enbart innehålla bladen från röda hallon, då blir téet grönt eller brunaktigt. Blir det rött är det utblandat.

Likes

Comments

Mat & Hälsa

Som alltid så hittar jag mycket inspiration till mellanmål hos Under Vårt Tak. Om man mår bättre på mindre mejerier och spannmål så är detta the place to be. Jag lovar. Idag tänkte jag tipsa om deras Banan- & Avokadoyoghurt.

Jodå, den fick en lite speciell färg. Men misströsta inte! Denna går hem hos stora som små och kan varieras i oändlighet!

Banan- & Avokadoyoghurt 1 person

Ingredienser:

1 banan
1 avokado
1/2 msk kokosolja

Ett tips är att ha banan och avokado i kylen först om man vill ha sin yoghurt kall. Mixa ihop allting till en krämig konsistens. Servera med nötter, fröer, bär eller vad som finns hemma. För den som har en söt tand som jag kan man med fördel tillsätt en nypa vaniljpulver eller lite raw kakaopulver så blir det nästan en efterrätt. Nästan alltså.

Jag toppade min yoghurt med solrosfrön, pumpafrön, russin, linfrön, massvis med riven kokos och så lite honung på det.

Likes

Comments