Header

Kära ni! Finns det något härligare än att ha nyfärgat hår? Det tvivlar jag nästan på! Förra söndagen tonade bästa mami håret åt mig. Hårfärgen vi båda brukar använda kommer från Four Reasons, och vi brukar köpa den hos Hårfix Sara i Malax. Nyansen jag använder heter Cherry Tree och är rödbrun. Dock ser färgen typ lila ut innan man lagt den i håret, haha.

Four Reasons produkter är dessutom besparande för håret, och när mitt hår är färgat med denna färg känns det mycket mjukare och friskare än vanligt. Absolut ingen risighetsfaktor här inte.

Tack mamma som tonade håret åt mig!

Idag har Ellen och jag spelat in ett nytt poddavsnitt som sänds på söndag. Ibland stämmer verkligen klyschan "spontant är bäst" för knappt 10% av allt vad vi pratade om idag var planerat! Från att ha pratat om våran praktikperiod kom vi vidare in på genusfrågor, och hur folk verkade se på sånt när vi föddes vs. nuförtiden. Det är det enda jag tänker avslöja här. Allt vad som hände på vägen däremellan får ni höra på söndag i podden Sara och LN.

NU ska jag börja ta natt, för imorgon väntar spännande fotojobb! Trevlig helg!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Jobbar på att bli bättre på att ta vanliga vardagsbilder med min telefon. Har blivit så otroligt slö när det kommer till att fota helt vanliga vardagliga saker, så därför blir det jättesällan några dagboksinlägg i denna blogg.

Igår jobbade jag till ungefär halv 5, och efteråt gick jag och köpte en rosa kofta till morgondagens konsert. Vi har konsert med klarinettkvartetten i Kaskö, Finlands minsta stad, imorgon, och har denna gång styrt upp vår dresscode så att alla har varsin färg plus svart. Tror det kommer bli riktigt snyggt! Förutom kvartettstycken har jag ett solostycke, andra satsen ur Mozarts klarinettkonsert, som jag egentligen skulle ha spelat på en annan konsert tidigare i vinter, men som tyvärr inte blev av då. Utöver det spelar jag också en duett med Maria. Av allt detta är det kanske duetten som jag är mest nervös över, men det ska nog gå bra. Förutom vi, uppträder också två pianoelever från vårt musikinstitut, samt ett antal elever från Kaskö MI. Bland oss medverkande finns många nationaliteter representerade; Finland, Österrike, Syrien och Irak! Det kommer bli väldigt spännande att få höra vad alla andra spelar! Ni som befinner er i (eller i närheten av) Kaskö imorgon, kom på konsert till Bladhska gården kl. 19!

Likes

Comments

Några guldglimtar från Musik & Talang i höstas

Idag har jag äntligen påbörjat min första praktikperiod! Ända fram till sommarlovet kommer jag praktisera på DUNK - De ungas musikförbund, som bl.a. arrangerar olika musikfestivaler och -evenemang, till exempel Musik och Talang, musikkongressen som jag i höstas fick den stora äran att agera fotograf under. HÄR och HÄR har jag bloggat om det.

Det projekt som är mest aktuellt just nu på DUNK är Skolmusik 2017, som kommer att äga rum 4-6 maj i Vasa - Korsholm. I skolmusik deltar skolor från hela svenskfinland, och allt från lågstadieskolor till gymnasium finns representerade på deltagarlistan. Senast skolmusik ordnades var 2013 i Esbo, och då var jag själv där som deltagare tillsammans med musikkåren. Det var lätt en av de roligaste helgerna under hela våren. Jag är så ofattbart taggad på allt vad de kommande veckorna har att erbjuda! Att ordna konserter och olika events verkar så otroligt spännande, och jag är säker på att jag kommer få en väldigt givande och lärorik praktikperiod på DUNK. Följ gärna skolmusik2017 och deungasmusikforbund på Instagram, för att se lite av vad vi håller på med!

Likes

Comments

Har inte riktigt förstått mig på det finska skolsystemet, så nu måste jag fråga om du går medialinje på gymnasiet eller går du två olika utbildningar samtidigt, eller hur fungerar det? Ja, jag går faktiskt två utbildningar samtidigt! I Finland har vi ett väldigt bra utbildningssystem med otroligt många valmöjligheter, som regeringen tyvärr gör allt för att försämra, på grund av stora inbesparingar. Gymnasierna i Finland ger en bred allmänbildande utbildning, och har i väldigt många fall inte olika nischade linjer att välja mellan. Förutom att en del gymnasium erbjuder musiklinje, idrottslinje eller liknande. Dock har jag förstått att gymnasiestuderande kan välja sina kurser till viss del. Om man utöver alla obligatoriska kurser vill läsa mera naturvetenskapliga ämnen, har man möjlighet att välja det, och vill man studera mera språk, kan man också välja det o.s.v. Förutom att välja gymnasiestudier efter grundskolan, kan man också välja att gå en yrkesutbildning och bli kock, rörmokare, bilmekaniker, kosmetolog, medieassistent eller något annat. En del gymnasium samarbetar också med yrkesutbildande skolor på samma ort, och det ger studerande möjlighet att avlägga kombiexamen, eller dubbelexamen som det egentligen heter. Då får man alltså både studentexamen och en yrkesexamen på samma gång.

Vilka ämnen läser man som kombistuderande? Som kombistuderande studerar man exakt samma ämnen som alla andra som går en yrkesutbildning, förutom att man får undervisning i modersmål, engelska, finska, matte och/eller ett realämne via gymnasiet. Vi som går kombi via Vasa svenska aftonläroverk, har också möjlighet att välja ytterligare ämnen om vi så vill. Jag har faktiskt precis anmält mig till fyra kurser samhällslära på distans, eftersom det är ett ämne som intresserar mig, och eftersom att jag, med tanke på fortsatta studier, gärna vill skriva studentprovet i samhällslära.

Vad är största skillnaden mellan gymnasiet och yrkesutbildningen? Största skillnaden utbildningsmässigt är att gymnasiet är allmänbildande på en bred nivå, och yrkesutbildningen är nischad till ett speciellt område eller en speciell bransch. Utbildningen till medieassistent, och många andra yrkesutbildningar med den, är väldigt praktisk. Till skillnad från gymnasieutbildningen, som i många fall är mer teoretisk. För kombistuderande är gymnasieutbildningen enbart teoretisk, eftersom vi bara studerar läsämnen via gymnasiet.

Var/Vad kan man jobba med som medieassistent? Som medieassistent har man fått lära sig grunderna inom allt från grafisk produktion och webbproduktion till fotografering och videoproduktion. Med andra ord har man fått en bred grund inom olika mediaområden. En medieassistent kan bl.a. jobba på ett företags marknadsförings- eller medieavdelning, på ett tryckeri, med Tv-eller videoproduktion, i en fotostudio, eller som egenföretagare. Många väljer också att studera vidare och specialisera sig mera på ett område om intresserar extra mycket.

Hur lång är utbildningen till medieassistent? I snitt tre år, precis som väldigt många andra yrkesutbildningar i Finland. Har man tidigare utbildning på andra stadiet (studentexamen eller annan yrkesutbildning) går det att förkorta studietiden lite.

Vad har du tänkt göra efter din utbildning? Jag vill gärna studera vidare och just nu intresserar mig journalistik allra mest. Vid sidan om mina fortsatta studier hoppas jag också på att kunna jobba med någonting inom media.


Läs också mitt inlägg om hur man väljer rätt utbildning .

Likes

Comments

Inför sommaren lyssnar jag nästan bara på latino- och bailamusik. Glada låtar som får en att bli på gott humör. Men igår lyssnade jag även genom Zara Larssons nya album, och hittade flera favoriter bland låtarna. Speciellt Symphony, som och har jättefin text och Funeral, en riktig up tempo låt trots att texten är melankolisk.

Tror det får bli en lugn lördag idag med mycket vila, eftersom jag behöver klara av att spela vårkonsert med skolmusikkåren imorgon, trots krånglande bihålor. Sånt är livet ibland. Om två veckor är jag på Åland, och på måndag börjar praktiken, som jag ser väldigt mycket framemot.

Likes

Comments

När jag ville baka brownies en sportlovsdag hittade jag inget bra recept av använda mig av. Så jag utgick ifrån ett icke-glutenfritt recept som jag hittade, men ersatte vetemjölet med glutenfritt mjöl. Generellt brukar det vara så att mängden mjöl ska vara aningen större om man bakar glutenfritt. Därför ökade jag den totala mängden mjöl från 2,5 dl till 3 dl.

Trots att det brukar vara ganska tricky att experimentera så här, och få mjölmängden att bli rätt etc, blev dessa brownies faktiskt riktigt lyckade. Dessutom är de väldigt lätta att baka. Därför vill jag nu inför helgen tipsa alla sötsugna om detta recept:

Glutenfria brownies med choklad

175 g smör

2.5 dl strösocker

1 dl kakao

2 krm salt

1½ tsk vaniljsocker

3 ägg

1 dl Sempers glutenfria FinMix

1 dl Bovetemjöl

0.5 dl rismjöl

0.5 dl mandelmjöl

200 g hackad mörk choklad

*Vill man baka icke-glutenfri variant, borde det bara vara att ersätta allt mjöl med 2,5 dl vetemjöl.

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Rör sedan ner det smälta smöret i ägg- och sockersmeten. Tillsätt allt mjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Hacka chokladen i bitar, och rör ner i smeten. Grädda i långpanna, 175°c i cirka 20-25 minuter. Garnera med florsocker.

Likes

Comments

En av de första skoldagarna, medan allt ännu var nytt och spännande, fick vi vara ute och fota precis vad vi ville.

Just nu är jag inne i en period då jag är ganska trött. Mina bihålor sväller (precis som de alltid brukar gör den här tiden på året), och jag blir smått snuvig. Troligen beror snuvan på att jag reagerar allergiskt på något i naturen så här års. Men eftersom jag har klarinettkonsert nästa vecka är det ingen bra tajming att bli snuvig nu.

Trots tröttheten, försöker jag ta vara på och njuta av de sista skoldagarna för det här läsåret. Det känns faktiskt lite sjukt att vi redan är inne på sista veckan i skolan, innan vi beger oss ut på våran allra första praktikperiod. Vilket läsår det har varit! Som sagt har jag verkligen trivts jättebra på medieassistentutbildningen. Jag har lärt mig massor och fått lära känna nytt folk. Nu är det inte bara nytt och spännande längre, utan nu är det min vardag att åka till Vamia och syssla med audiovisuell kommunikation om dagarna. Precis det jag drömde om att göra för ett år sedan. Vad praktiken beträffar, är jag taggad till tusen!

Likes

Comments

Vi åkte tidigt till lokalen igår och började förbereda kvällen tillsammans med några av föräldrarna. Programblad kopierades och bakverk flyttades över från plåtar till brickor.

Sedan samlades barnen och det var dags för övning och ett genomdrag av föreställningen.

Efter genomdraget åt alla sig mätta på makaroner och köttfärs. Efter det fanns det lite extra tid för övning, men också lite bus och lek för barnens del.

Lite nervösa och mycket förväntansfulla började alla samla sig inför föreställningen. "Tänk, nu har vi övat hela hösten, så har vi en timmes föreställning och sedan är allt över" sa en flicka till mig, och flera av barnen hoppades redan då på en ny produktion nästa år. Ungefär en timme innan föreställning började publiken droppa in.

Vilken succé det blev! Föreställningen sågs av nästan 170 personer. Barnen briljerade verkligen på scenen och njöt av alla skratt de fick. Jag är mycket imponerad av dem allihopa!

Efteråt var det 13 väldigt nöjda, men trötta barn som gick hem efter en händelserik och rolig dag!

Vi fick besök efter föreställningen och firade en god väns 40-årsdag med god mat och dryck. Det blev en riktigt trevlig kväll!

Likes

Comments

Parallellt med årets revy har pappa under hösten och vintern lett en helt ny teatergrupp bestående av barn i lågstadieåldern. Barnen har tillsammans med pappa skrivit och övat texter, sketcher och sånger, och ikväll är det äntligen dags för deras stora framförande! Jag är involverad i projektet som ljudtekniker och kan lova att barnen är otroligt duktiga! Många av dem har sån otrolig scennärvaro och man kan verkligen se hur roligt de alla har när de får sjunga, spexa och spela teater. Föreställningen, som fått namnet #skärmfritt börjar kl.18 ikväll och antalet förhandsbokade biljetter är 150, vilket är helt fenomenalt med tanke på att det här är en så liten ort. Men ännu finns det lediga platser, så om du inte har något att göra ikväll, kom till Pörtom och se #skärmfritt på lokalen!

Lillebror Ivar är förstås med och briljerar som trummis, men också som postiljon, björn m.m.

Likes

Comments

Jag hade precis börjat se fram emot våren och får vårkänslor när det satte igång att snöa. När Ellen och jag skulle fota outfitbilder till henne igår passade vi också på att knäppa ett par bilder i snön. Jag tycker det blev väldigt fina färger på de här bilderna, och Ellen är så himla naturlig framför kameran.

Idag har vi spelat in ett nytt poddavsnitt, och nu har vi bänkat oss i klipprummet , där Ellen ska sammanställa ett lagom långt och lagom representabelt avsnitt till söndagen. Väldigt mycket skratt blev det under dagens inspelning och vi är otroligt glada för all den feedback vi fått! Ni lyssnar väl på söndag?

Likes

Comments