Header

Jag har säkert haft en av världshistoriens lugnaste helger. I lördags hade jag mina älskade morföräldrar på besök och mormor lärde mig att baka glutenfria tårtbottnar, vilket kan vara bra att kunna. Igår kom Ellen hit. Vi fotade en hel del och pysslade med lite grejer till podden. Emellertid har jag också försökt koncentrera mig och läsa på samhällslära. Som ni kanske har hört kommer jag att läsa fyra extra kurser samhällslära vid Aftis.

Det kan låta lite nördigt, men jag har kommit fram till att det faktiskt känns ganska rogivande att ligga och läsa böcker i syfte att lära mig något. Vem kunde tro det? I alla fall inte 15-åriga Sara som var skoltrött som bara den genom hela nian. Dock måste det jag läser vara ämnen som faktiskt intresserar mig. Det måste handla om saker som jag redan i läsandets stund kan förstå att jag kan ha nytta av att veta någon gång senare i livet. Denna helg har jag läst om mänskliga rättigheterna, medborgarskap, välfärdsstaten och andra viktiga saker som säkert kommer frågas upp i studentprovet om två år. Två år. Ibland känns det äckligt långt bort. Så långt bort att det inte känns som någon idé att börja fundera på redan. Men med tanke på hur snabbt ettan har gått känns det nästan läskigt nära.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Be a pineapple. Stand tall, wear a crown and be sweet on the inside.

För ett tag sedan fick jag ett nytt kuddöverdrag och en väldigt stor, fotovänlig mugg med matchande fat i present av mamma. Så gulligt av henne! Tack! En riktig favorit pryder både porslinet och kuddöverdraget som ni kan se, haha. De som känner mig väl vet att jag verkligen gillar ananas. Något annat jag gillar är stuket på H&M Homes inredningsprylar. Både stilrent, trendigt och förmånligt. Dessa två kommer faktiskt därifrån.

Idag kommer Ellen hit och vi ska fota och planera lite grejer till podden. Hoppas ni får en finfin söndag!

Glöm inte att lyssna på veckans avsnitt av vår podd Sara och LN. Avsnittet finns ute redan nu!

Likes

Comments

Ni som läser Ellens blogg eller följer vårt poddkonto på Instagram @saraochln (följer ni inte redan, så följ nu för att hålla koll på nya avsnitt) har förmodligen inte missat att vi fått den stora äran att skriva gästkolumn på Poddtoppen. I kolumnen berättar vi bl.a. om hur vi började podda och om vad poddandet har gett oss. Vi delar också med oss av några tips till den som vill starta egen podcast.

Ett litet utdrag:

"Första gången vi skulle spela in hade vi planerat att diskutera djurförsök och vegetarianism. Det tog drygt två timmar innan vi alls tryckte på ”record” för att börja spela in eftersom vi inte visste vad vi ville få sagt. Ett av våra tips till de som vill starta podcast är att inte börja med ett alldeles för svårt ämne. Trots att vi känt varandra så länge att vi kunde tala med varandra om allt mellan himmel och jord kändes det ändå svårt att tala om ett så kontroversiellt ämne som vegetarianism när vi visste att allt vi sa bandades in."

Läs hela kolumnen här .

Poddtoppen.fi är en finlandssvensk, ganska nystartad portal för podcasts. På Poddtoppen kan man hitta de senaste nyheterna inom podcastvärlden och det finns dessutom en topplista både för finlandssvenska och rikssvenska poddar. Därför tror jag att poddtoppen är en perfekt sajt åt den som är på jakt efter nya, intressanta poddar att lyssna på.

Likes

Comments

På min praktikplats, De ungas musikförbund i Svenskfinland, har vi startat upp en spännande Instagramtävling. Denna tävling vill jag mycket gärna tipsa er om, eftersom alla som deltar har möjlighet att vinna en bioupplevelse för två personer!

För att vara med och tävla behöver du bara dela en bild med temat Mitt bästa musikminne på Instagram. Det kan t.ex. vara en bild från en suveränt bra konsert du varit på, en bild på din första gitarr eller hur det ser ut när du lyssnar på din favoritlåt. Med andra ord får temat tolkas ganska fritt. Du bör dock komma ihåg att tagga din bild med hashtagen #dunkinstatävling för att vara med och tävla.

Det är fritt fram för vem som helst att delta. Så länge du bor i Finland, eftersom att endast biljetter till biografer i Finland kommer tävlas ut.


Likes

Comments

Hur såg ditt liv ut förra våren?

När jag ser tillbaka på förra våren tänker jag på det som en ganska glad period, trots att det hände trista saker också. Vardagen kretsade ändå mestadels kring roliga ting som att gå ut nian, få min grundexamen från musikinstitutet, picknicka, åka till Umeå med revygänget, spela på ungdomsgala och se framemot sommaren.

Hur hoppas du att våren blir i år?

Jag hoppas den blir bra. Jag har verkligen haft massor att göra hittills hela våren, och så lär det bli ännu några veckor framöver. Men jag vill komma ihåg att stanna upp ibland och njuta av livet och vädret (de få dagar det faktiskt råkar vara fint utomhus).

Hur hoppas du att ditt liv ser ut nästa vår?

Nästa vår vill jag vara ännu lyckligare och ännu starkare än vad jag är nu. Vid den här tiden nästa år kommer jag snart att gå ut tvåan. Då kommer jag att vara 18 år och ha körkort, vilket jag ser så galet mycket framemot att jag knappt kan vänta.

Vad är det bästa med våren?

Känslan av att snart ha "nått i mål" med ännu ett läsår. Samt att kunna dra fram vårjackan ur garderoben.

Vad är ditt vårplagg nummer 1?

Läderjacka eller Converse. Åh vad jag ser framemot att få strosa runt i Converseskor!

Har du några särskilda vårprojekt på G?

Min yrkespraktik på De ungas musikförbund i Svenskfinland, och utöver det vill jag satsa på min blogg så mycket som bara möjligt.

Vad önskar du dig i vår?

Varmt, fint vårväder och soliga dagar är väl inte för mycket begärt? Tack på förhand!

Vad ser du fram emot just nu?

Skolmusikfestivalen i maj, som ordnas av De ungas musikförbund, och som verkligen kommer bli en dubbelfest, när det vankas stor festkonsert både fredag och lördag.

Tre saker som stoppar vårkänslorna?

Gyttja, stress och snuva.

Har du redan några sommarplaner?

Jag ska jobba ganska mycket även denna sommar. Men jag vill verkligen hinna klämma in så mycket roligheter som bara möjligt. Jag vill träffa och umgås med vänner, njuta av sista sommaren med vespa, festa, grilla, bada osv. Sedan har jag ju också ett annat spännande jobbprojekt på gång, som ni givetvis kommer få höra om längre fram.

Likes

Comments

- Om du fotar med systemkamera, lär dig att använda olika inställningar!

Hur du gör inställningar på just din kamera kan du ta reda på genom att läsa manualen som hör till eller googla/YouTube:a hur det fungerar på den kameramodell du har. Nevnarien har skrivit ett väldigt informativt blogginlägg där hon förklarar slutare, bländare, iso m.m. Det kan du läsa HÄR. Att lära sig kamerainställningar från scratch kan ta lite tid, men det är verkligen värt det! Nuförtiden fotar jag nästan enbart i manuellt läge och kan därmed själv påverka hurudan känsla jag vill att en bild ska förmedla.

- Kort skärpedjup och stor bländare

Orsaken till att jag föredrar att använda en stor bländare (lågt f-tal) när jag fotar porträtt är att den inställningen ger ett kort skärpedjup, alltså gör bakgrunden suddig, och modellen mer i fokus. För att du ska kunna ställa in bländaren måste kameran vara inställd på manuellt- eller halvmanuellt läge. Ju lägre f-tal du väljer, ju suddigare blir bakgrunden. Exempelvis ger inställningen f3 ett mycket kortare skärpedjup än f11.

Om du har ställt in ett väldigt stor bländare (lågt f-tal) och ändå inte tycker att bakgrunder försvinner tillräckligt mycket ur fokus, testa att flytta modellen längre från bakgrunden.


- Kom ihåg att fota detaljbilder av outfits. T.ex. närbilder av väskor, skor, accessoarer osv.

- Ta många bilder och försök att fånga ögonblick när modellen är som allra naturligast.

- Välj en bakgrund/miljö med bra ljus och som passar modellens stil.

- Testa att fota i både horisontellt (vågrätt/liggande) läge och vertikalt (lodrätt/stående) läge för att se hur känslan i bilden förändras och hur modellen/motivet tar sig uttryck beroende på vilket alternativ du väljer.

- En liten gnutta överexponering i porträtt ger klara färger och får bilderna att kännas lite "lyxiga" och "magasin-aktiga". Exponering och hur ljus bilden blir går att ställa in på förhand i de flesta kameror, men det går också att justera både exponering, ljusmängd och högdagrar (highlights) i redigeringsprogram efteråt. Jag fotar alltid i raw format och redigerar mina bilder i camera raw, som hör ihop med photoshop. Ett gratis redigeringsprogram jag varmt kan rekommendera är pixlr.com.

Har ni några egna tips på hur man lyckas bra med porträttbilder?

Likes

Comments

Igår samlades vi ett helt gäng personer hemma hos Julia och åt en god trerätters middag innan vi drog iväg till lokalen där det vankades påskdans. Det blev en både rolig och minnesvärd kväll på många sätt. Vi sa till varandra vid ett och annat tillfälle att "det är sådant här vi kommer att minnas när vi blir gamla". Jag har alltid så himla roligt när jag umgås med dessa människor. De tillför så mycket glädje och energi.

Nu ska jag läsa lite samhällslära och imorgon väntar kontoret efter en riktigt långhelg. Inte länge kvar nu tills festivalen! Hoppas ni har haft en helt fantastiskt påskhelg.

Likes

Comments

Glad påsk! Började dagen med brunch tillsammans med familjen, och så fick jag ett jättefint påskägg av mamma. Just nu är lillebror ute och vandrar i en påskhäxas skepnad tillsammans med kusin E, som hade klätt ut sig till ett troll när jag såg honom imorse. Jag kommer ihåg hur det var när jag själv gick påskhäxa som barn. Hur ofantligt förväntansfull man kände sig varje påskaftons morgon när man knöt en duk om huvudet, klädde på sig ett förkläde och dränkte kinderna i röd ansiktsfärg.

När småttingarna går påskhäxa regnar det godis också över oss stora barn. Massor med godis har jag fått, faktiskt. Vilken tur att jag tränade igår, typ, haha. Men eftersom jag är en riktig chokladfantast uppskattar jag verkligen att få påskgodis av släkt och vänner.

Vi har även fått besök av söta små påskhäxor idag. Däribland min egen Egon, som dock inte äter så mycket godis ännu. Han är 3 månader nu, och växer kolossalt fort.

En som inte heller äter så mycket sötsaker är Sally. Det som ges åt henne i godisväg är givetvis bara hundgodis. Så det blir ingen choklad för hennes del.

Hoppas ni får en jättefin påskafton! Har ni några speciella påsktraditioner?

Likes

Comments

From Vila

Hittade precis en sådan läderjacka som jag letade efter igår, på Vila! Gillar att jackan har fickor med dragkedjor, eftersom min förra läderjacka bara hade en knapp per ficka, vilket gjorde det ganska lätt för småsaker som mynt och läppbalsam att falla ut. Nåja, denna sommar lär ju allt jag förvarar i jackfickorna vara i tryggt förvar där, haha.

Långfredag, ja den här dagen har verkligen levt upp till sitt namn. För jag kan nästan börja tro att denna dag bokstavligen är längre än andra dagar med tanke på allt vad jag hunnit. Har städat här hemma och så har farmor, mormor och morfar varit hit på lunch. Jag har även pysslat ihop varsitt födelsedagskort till två sötnosar, fotat lite till bloggen och hunnit med ett snabbt pass hemmaträning. Ikväll ska jag umgås med Julia, får se vad vi hittar på.

Likes

Comments

1. Igår hade jag konsert i Frans Henrikssonsalen i Red&Green i Närpes. Sista konserten med A-klarinetten på ett tag nu.

2. För er som inte vet, så har jag kånkat omkring på två klarinetter nu under vintern. Den ena är min egna B-klarinett, och den andra är en A-klarinett som egentligen tillhör min lärare Magdalena. Största skillnaden mellan A- och B-klarinett är att A-klarinetten är lite större och låter lite lägre, med en aningen djupare klang. Denna vinter har jag spelat andra satsen ur Mozarts klarinettkonsert, som är något av det svåraste man kan spela, och som är skriven för A-klarinett.

3. Hur det kan se ut när jag går hem från bussen i regn (snö) och rusk. Ett stort SKÄRP DIG till vädret denna vecka. Det ska ju bli vår nu! Ändå snöade det förbaskat mycket igår.

4. Sally gillar att hoppa upp i min säng och lägga sig till rätta. Även fast vi kommit överens om att hon egentligen inte borde vara där.

Godmorgon skärtorsdag! Dagens planer är att först podda med Ellen. Sedan ska jag vidare in till stan och jobba, jobba några timmar. Innan jag tar emot påskhelgen med öppna armar tänker jag också trotsa vädret och jakta läderjacka på stan! Vi ska nog tro att det blir vår någon gång även i år.

Likes

Comments