Header
View tracker

Två övningsbilder från i söndags.

Ni som gillar Pörtom Ungdomsförenings sida på Facebook har knappast missat att vi är i full gång med planeringen och övandes inför Pörtomrevyn 2017. Våra dräktmakare har börjat planera, söka, sy, beställa och sätta ihop olika utstyrslar åt oss. Här ovan ser ni vår sömmerska Eivor på bild, samt några av våra aktörer som övar sketch

På tisdag ska vi ha första riktiga sångövningen med pianist, och det brukar alltid vara superkul! Själv håller jag just nu på och gör layouten till programbladen. Lite fixande och trixande är det, men en bra övning åt en blivande medieassistent.

Mycket kul är på gång, med andra ord. Ni kommer väl ihåg att gå in HÄR och boka biljett?

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Bilderna har jag tagit från WeHeartIt

Hejsan! Här kommer lite måndagspepp att ta till sig. Kom ihåg att vara sann mot dig själv och kom ihåg att hur andra behandlar dig säger mer om dem än om dig.

Skoldagen är över nu och idag har vi skrivit två förhör samt engelska essä. Jobbigt värre. Nu ska jag iväg till Yttermark på gitarr- och teorilektion, och sedan väntar ännu en dag i gymnasiet imorgon. Men det är bara fyra veckor kvar till jul nu. Helt galet hur snabbt en termin går!

Hoppas ni haft en bra start på veckan och ta hand om varandra!

Likes

Comments

View tracker

Bilder från fredagens studiosession. Vi spenderade förmiddagen i skolans studio, och fotade med vit bakgrund för ovanlighetens skull, och trots att det är svårt att få en vit bakgrund att se vit ut på bild, tycker jag ändå att vi lyckades ganska bra med ljussättningen. Det blev riktigt lyckade bilder och roligt hade vi på samma gång. Fatta att det känns lyxigt att få göra sådant här på lektionstid.


Lilla julhelgen har varit riktigt bra för min del. Igår var det dans på lokalen i byn, så jag spenderade kvällen där med massa härligt folk. Fastän jag somnade först vid halv 3, är jag inte ett dugg trött (än i alla fall). Nu ska jag snart iväg till skolmusikkårens julbasar. Nya C-orkestern ska ha sin allra första konsert idag, och jag är säker på att det kommer gå finfint.

Trevlig fortsättning på lilla julhelgen!

Likes

Comments

I söndags medverkade vi i skolmusikkåren, tillsammans med flera andra lokala förmågor, i en välgörenhetskonsert i Närpes kyrka. Konserten ordnades i samarbete med We see you-kampanjen till förmån för papperslösa asylsökande i Sydösterbotten.

Det var verkligen en av de mest gripande konserter jag någonsin medverkat i. Efteråt, när jag åkte vidare till söndagens andra konsert kände jag så många känslor inombords. Ilska och frustration över varför världen ska behöva vara så orättvis. Jag tror inte att jag till fullo kan förstå och leva mig in i en situation som innefattar att inte ha tak över huvudet, att skiljas åt från min familj eller att komma till ett främmande land ihopp om att få någon slags trygghet, men istället bli sänd tillbaka till ett otryggt hemland.
Sådant som väldigt många i världen inte har just nu, har jag tagit förgivet i hela mitt liv.
Jag har haft turen att bli född under en tidsperiod då det varit fred i mitt hemland Finland, och just därför tror jag inte att jag till fullo kan leva mig in i den situation många utsatta människor befinner sig i just nu. Men jag kan känna medlidande, och på något sätt bidra till att de ska kunna få det bättre. Vi kan alla bidra på något sätt!

We See you är kampanjen för en bättre Asylpolitik som drivs av Lina Teir. Lina gör ett fantastiskt jobb genom att hjälpa asylsökande och arbeta för att vi förhoppningsvis ska kunna få en mildare asylpolitik här i Finland.
Kampanjens facebooksida finns HÄR, så om ni inte redan gillar sidan, Gör det, för att visa att ni stöder kampanjen.

Likes

Comments

Igår gick Galan, som jag sett framemot i veckor, av stapeln. Vid 18-tiden träffade jag Ida och Alexandra i Vasa stadshus och minglade runt med dem innan programmet i festsalen började. Dresscode för kvällen var Black & White, och många hade satsat på svart klädsel.

Kvällens programvärdar var Nicke Aldén och Janina Kronlund. De delade också ut flera av kvällens pris. Priset för årets fotoblogg gick till Jarina, och Lindas Lantliga utnämndes till årets Kreativa blogg.

Sedan uppträdde kvällens första artister, duon Sam Zimon från Ingå.

Novias estenomstudernade hade satt ihop en modevisning vid namn Wearable but wow, som inkluderade olika klädstilar som visades upp av olika modeller.

Här är alla estenomerna. Vilket toppengäng!

Bl.a. härliga Anitha och Penny Schulman skickade en videohälsning och önskade oss alla en trevlig galakväll, och det hade vi verkligen!

Fler pris delades ut. Caroline fick ta emot priset för årets personliga blogg.

Voga Styling var på plats och nominerade galans bästa klädsel, frisyr och make up.

Artisten Nellie Fors från Vasa uppträdde med flera av sina egna låtar.

Arrangörerna Maria och Ida-Maries mammor var också på plats och intervjuades av programvärdarna. På frågan hur stolta de var över sina döttrar på en skala 1-10 svarade båda "10+" med ett stort leende på läpparna.

Kvällens största pris, årets blogg, gick till coola Ellen Strömberg.

Till slut kallades självaste arrangörerna, Maria och Ida-Marie från Finemang Öb upp på scenen. Tillsammans med praktikanterna som de haft med sig under veckan har de verkligen gjort ett toppenbra jobb och lyckats arrangera en suverän gala. Det blev en stämningsfull kväll med jättebra program. Enda minuset enligt mig var att folk under minglet till stor del verkade hålla sig inom sina egna kompisgäng, men så gjorde även jag, och det är väl det stereotypa Österbottniska, och finlandssvenska beteendet. Summa sumarum blev det en bra kväll, och jag är glad att jag åkte på Galan.

Likes

Comments

Vad tycker du om vintern? Jag måste säga att jag faktiskt tycker om vinterhalvåret, tack vare allt roligt som händer då. Det är jul, nyår, min födelsedag och revyföreställningar.


Hur kommer du se ut i vinter? Varma tröjor och jeans kommer vara min standardklädsel. Och den där samma gamla vanliga vinterjackan.


Snö och -20 grader eller snöfritt och +10 grader? Definitivt det förstnämnda, för det känns direkt mycket ljusare ute om det är snö.

Några speciella planer för din blogg i vinter? Att försöka hålla regelbunden uppdatering, och dokumentera så mycket som möjligt av kommande års revyproduktion.

Vad gör du för att få upp värmen när det är iskallt ute? Önskar att jag skulle kunna svara "klär på mig ordentligt" på denna fråga. Men nej, jag är inte sådan. Jag hör till den gruppen av människor som tänker "Nej, jag klarar mig" och sedan fryser.


Berätta om ditt bästa vinterminne. Förra årets på lillajul firade vi pappas födelsedag med att vandra runt i Tallinn. Tallinn är en väldigt fin stad, speciellt i juletid, och vi hade en riktigt mysig helg.

Nämn fyra saker du vill göra i vinter. Pulka sent på kvällen eller mitt i natten, hålla upp motivationen i skolan och tänka positivt. Sedan skulle jag hemskt gärna vilja skrinna här i Vasa också.


Nämn kultur du planerar att konsumera inom de närmaste månaderna. Det här var svårt, fastän jag nästan enbart sysslar med saker som på något vis har med kultur att göra. Men jag skulle hemskt gärna vilja få Alex Schulman och Sigge Eklunds bok "Tid" utläst nu under vintern. Utöver det ska jag gå på flera konserter och eventuellt besöka Wasa Teater för att se Pleppo två.


Vad vill du att ska vara annorlunda denna vinter i jämförelse med förra vintern? Jag vill inte bli sjuk lika mycket denna vinter. Förra vårvintern låg jag nämligen hemma i feber i tre olika omgångar.

Likes

Comments

Tisdagkväll, och veckans kombisession är äntligen över! Jag har verkligen ingenting emot gymnasiet, lärarna, ämnena eller själva upplägget. Jag har bara lite svårt att sitta stilla på samma stol från 8- 15.30. Idag fick jag ut min essä i modersmål, och såg att jag fått högsta möjliga poäng. Det är jag nöjd över idag!

Nu återstår endast tre dagar till helg, och under den kommande helgen vankas bloggala för min och Ellens del. Jag har redan bestämt mig för vilken klänning jag ska ha, men hur jag ska ha håret och sminket återstår att se. Planerar också att ta kameran med mig, så bilder kommer ni garanterat att få se i efterhand. Hoppas ni har haft en bra start på veckan!

Likes

Comments

Min pappa går inte att beskriva med några få enkla ord. Han är en person som alltid ställt upp för mig enda sedan jag var liten. I precis alla avseenden. Han har rest med mig, skaffat åt mig, ringt åt mig, skjutsat mig och hämtat mig. Även när natten nästan blivit morgon. Han lyssnar alltid. Alltid med samma tålamod. Ibland önskar jag att jag skulle ha samma tålamod att lyssna på vad han i sin tur har att säga. Han är klarsynt och ser alltid saker för vad de är. Till vardags jobbar han på Botnia Marin, och fritiden fyller han med teater och olika projekt. Min pappa är en föreningsmänniska i själ och hjärta som kan leda och engagera en grupp med många olika slags människor. Han har varit med i Pörtom UF's revyer sedan 1980 och har regisserat sedan 2005 . Han är aktiv inom Hem & Skola, han är förälder i Närpes Skolmusikkår och han brukar döma fotbollsmatcher. Under sommaren och hösten har han turnerat med Hans Martin och dansbandet Tommys, både i Österbotten och i södra Finland.

Ja min pappa kan vara rolig! Här hemma levererar han skämt i tid och otid. Man får välja själv om man skrattar eller blir förbannad. Jag minns särskilt en gång när jag var cirka 13 år (en väldigt känslig ålder, OBS!) och pappa berättar vid middagsbordet att Anders Teir, skolmusikkårens ledare, bett honom ställa upp i musikkårens humorshow. Jag blev så förbannad att jag sa "Anders får välja dig eller mig, och väljer han dig så hittar han min klarinett i sin blå postlåda imorgon". Min löjliga reaktion berodde endast på att 13-åringen i mig blev rädd för att behöva skämmas över pappa. Men humorshowen blev en succé och jag behövde aldrig skämmas. Tvärtom.

I högstadiet när jag, tillsammans med min klass, ordnade våran alldeles egna pjäs var pappa en av de föräldrar som var mest engagerad och involverad. Han skrev manus och regisserade showen samt styrde upp hela evenemanget med praktiska saker. Tack vare allt hans engagemang blev showen precis så bra som den blev, och något av det roligaste jag gjort hittills i hela mitt liv. Sedan var han "klassmamma" också, och var med på själva klassresan, men det är en helt annan historia.

Kramar till dig på farsdagen, pappa, och tack för allt vad du gör för mig. ❤ Hoppas du får en fin dag!

Likes

Comments

Titta vad som har flyttat hem till mig!

Förra veckan mötte pappa upp mig i stan och följde med mig till iTronic för att titta på datorer med mig och hjälpa mig att fråga angående alla funktioner och dylikt. Tillslut blev det en MacBook Air, och jag fick riktigt bra studierabatt från iTronic.

Det räckte alltså 2-3 månader. 2-3 månader på mediautbildning för att bli helt frälst och konvertera från PC till Mac Men kan jag verkligen hur Mac fungerar? Nej. Det var bara vad jag trodde! Något av det första jag upptäckte är skillnaden på PC och Mac's styrplatta. Eftersom vi använder oss av stationära iMac's i skolan är detta något jag inte alls märkt av förrän jag skaffade min egna laptop. Gissa om man känner sig okunnig när man är tvungen att googla "Hur högerklicka på MacBook Air" för att alls förstå.

Nåja, jag är trots allt riktigt nöjd med min MacBook, som kommer bli en ypperlig bloggdator åt mig (nu när jag lärt mig högerklicka och allt). Ska försöka installera Adobe's program och använda den till lite jobbrelaterade grejer också.

Likes

Comments

För någon vecka sedan hittade jag ett inlägg på Linns blogg där hon ställde mammarelaterade frågor till sin minsta, och nu valde jag att göra min alldeles egna storasysterrelaterade intervju med min lillebror.

Lillebror heter alltså Ivar, han är nio år och går på årskurs 3. Han är tycker om matte, men inte om religionskunskap (totalt tvärtom mot sin storasyster med andra ord). Dessutom har han alltid nästan full poäng på matteprovet. Han spelar trummor och har trots sin unga ålder spelat i musikinstitutet i 3 år. Denna höst har han också börjat spela i skolmusikkårens c-orkester, vilket han tycker går riktigt bra, trots att de flesta andra i orkestern är 1-2 år äldre.

Vad säger din syster ofta till dig?

- Att jag är bra på att spela, kanske. Äh, jag vet inte. Hon säger så mycket.


Vad gör syrran glad?

- När jag överraskar med glass och typ… instrument?!


Vad gör din syster ledsen?

- Om jag bråkar… eller kittlar henne!


Hur får storasyster dig att skratta?

- Om du visar någon rolig video.


Hur var din storasyster som liten?

- Eeh jag minns inte. Jag var ju ännu mindre.

(sant)


Hur gammal är storasyster?

- 16! och ett halvt.


Hur lång är storasyster?

- Enåfemtinie… och en halv!


Vad tycker storasyster om att göra?

- Spela klarinett


Vad gör storasyster när du inte är med?

-Bloggar och sånt där tråkigt.

(HAHA)


Om storasyster skulle bli berömd, vad skulle jag bli berömd för?

-Klarinettspelare!


Vad är storasyster riktigt bra på?

- Spela klarinett och skriva. De vet ja!


Vad gör storasyster i skolan?

-Sitter vid datorer och surfar o sånt där.

(Eeh... not really)


Vilken är storasysters favoritmat?

- Jag gissar pasta… eller nä, pizza… Eller pasta?


När blir du stolt över din syster?

- När hon har gjort någonting riktigt, riktigt svårt och bra, till exempel sån där “tri genom tri-konsär”


Om storasyster var en seriefigur, vem skulle hon vara?

- *suck* *tystnad* Kanske Lilleskutt för du oroar dig lika mycket som han.


Vad brukar du och din syster göra tillsammans?

- Köra bil till skolmusikkåren.


På vilket sätt är du och storasyster lika?

- Det enda är nog att vi spelar instrument båda två… Och båda två tycker om godis.


Vilka skillnader finns mellan dig och storasyster?

- Du har koll på datorgrejer och jag har koll på spel.


Vad är storasyster inte alls bra på?

- Du är inte alls lika taktfast som jag.


Vilken är storasyster favoritplats?

- Kanske Ikalis?


Hur vet du att storasyster älskar dig?

- Om jag är ledsen så tröstar du mig alltid. Det är nästan alltid du som är första tröståren.

(Naaw)

Likes

Comments