Hejsan!
Idag var det min sista dag på praktiken... Sad but true. Men nu har jag höstlov vilket är väldigt skönt då jag verkligen behöver vila och bara ta en låååååång paus.

Min fyra veckors praktiktid har varit både en rolig och en spännande upplevelse. Det har varit kul att få lära känna så många barn, personal men även föräldrar. Och det har varit spännande att få se hur barnen utvecklas och förbättras. Jag har haft det så bra hos min handledare men också hos barnen. De alla har varit super snälla och tagit hand om mig på bästa sätt! Jag har fått uppleva stress, humor och kärlek men ändå så har jag lärt mig massa saker under min praktiktid som kommer behövs i framtiden. Solstrålen på Dalhems Östra Förskola är verkligen en avdelning som jag ALDRIG kommer att glömma. Det är så sjukt att på så kort tid kan man träffa människor och tycka om de som sin egna familj. Ni kanske tror jag överdriver men det är sant! Solstrålen har blivit som en familj till mig. Min handledare Hengameh och hennes kollega Helena har varit så roliga, så hjälpsamma, så fina, så duktiga, så underbara på alla möjliga sätt. Dessa två har inspirerat mig så mycket! De har fått mig att vilja jobba med barn mer än vad jag ville tidigare.

Mitt absolut bästa tips utifrån vad jag lärt mig på praktiken är att om man vill jobba med barn i framtiden ska man "brinna för barnen", då det viktigaste i förskolan är barnen. Man ska inte jobba inom barnomsorgen om man inte trycker om yrket. Man ska skaffa ett jobb som man tycker om och trivs med. Det är också viktigt att man är en bra ledare och en bra förebild då barnen lär sig mycket av pedagogerna på förskolan. Det mest viktigaste är att ta hand om barnen på ett bra sätt, lära de på ett positivt sätt och få de att utvecklas och ständigt förbättras.

Det sista jag vill säga är att jag kommer sakna min praktikplats såååå himla mycket! Kommer sakna varenda individ haha... Min handledare sa att jag kunde få komma på besök någon gång, att vi bestämmer en tid så kan jag gå och umgås med de en dag. Kommer verkligen att göra det!

Iallafall... NU ÄR DET HÖSTLOV!!!! Så himla skönt! Jag ska vila ut hela höstlovet för att kunna fokusera i skolan när jag är tillbaka. Glömt skolan helt efter att jag varit på praktiken haha...

Kan fortfarande inte förstå att min praktiktid redan är över... Tiden går så himla fort när man har kul!

Tack för att ni följt med mig och mina upplevelser på praktiken dessa 4 veckor.

Hoppas ni får ett bra höstlov för att det ska jag ha!

/ Sara

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej på er!

Jag kom hem för en stund sedan och just nu så ligger jag på soffan med datorn framför mig. Idag var en lite jobbigare dag på praktiken då många barn var trötta, gnälliga och grät mycket. Har haft ont i huvudet hela dagen och är så sjukt trött....

Anyways..

Idag så utförde jag den sista aktiviteten med barnen. Aktiviteten var att leka med pussel. Att leka med pussel är typiskt för barnen i min avdelning. De älskar det och har alltid lika kul.

Jag satte mig med några barn och tog fram olika pussel. De fick själva försöka och sätta ditt rätt pussel men hade de det svårt så hjälpte jag ju till såklart.

Målet med aktiviteten var att barnen skulle jobba med sin finmotorik men även att de skulle ha kul.

Pussel är en bra aktivitet som skapar ett lustfyllt lärande inom bland annat matematik och motorik. Hjärnan mår bra av att utmanas, stimulansen den får av att försöka kombinera ihop de olika bitarna tränas barnens finmotorik och problemlösning.

Det var en jätte rolig aktivitet med roliga barn!

Nu ska jag ta något äta och sedan vila en stund.

Ha en bra dag!

/ Sara

Likes

Comments

​Hej allihopa!

Idag har jag målat med barnen och det var superkul!

Min handledare sa att barnen tycker om att måla så jag tog fram all redskap för det.
Jag tog fram 3 olika färger: röd, grön och blå. Sedan tog jag också fram ett stort papper och penslar.

Jag och min kollega Lana hjälpte barnen med att måla då vi doppade deras händer i färgerna. Sedan satte vi händerna på papperet så att färgen fastna och bildade formen på barnens händer.
Vi blandade även färgerna så att de blev en ny färg, exempel att blanda röd med blå så att det skapade färgen lila. På så sätt lär barnen sig nya färger och utvecklar sin intellektuella förmåga.

Målet med aktiviteten var att barnen skulle ha kul men även att de utvecklar sin skapande förmåga samt att aktiviteten skulle väcka intresse för barnen.

Det var jättekul att måla med barnen då de alla blev glada vilket också gör mig glad. 

Nu ska jag iväg för att äta mellanmål. Tack för att ni läste!

Ha en fortsätt bra dag!

/ Sara

Likes

Comments

Hej på er!

Hur mår ni idag? Jag mår toppen! Fredag idag!!!! + att jag har haft en super härlig dag på praktiken (som vanligt)! Hehe..

Idag har vi varit ute i skogen med barnen. Efter det var vi lite i parken som ligger bredvid. När vi var i skogen tittade vi på olika träd, löv, ekollon, stenar och grenar. Barnen tyckte verkligen om skogen! De var så intresserade och hoppade runt av glädje.

Målet var att få barnen att bli intresserade av naturen men även att få de att tycka om och att vistas ute i naturen, och på så sätt också vilja ta hand om den på ett miljövänligt sätt. Målet var också att barnen skulle få utveckla sin motorik, både finmotorik men även grovmotorik.

För att barnen ska utvecklas motorisk behöver de få vissa rörelser tillgodosedda, till exempel att krypa, gå, hoppa eller springa. Barn har oftast en spontan lust att röra sig, därför är det viktigt att ge barnet en möjlighet till en bra träning genom att barnet får röra sig ute dagligen. Utemiljön ger barnet möjlighet att utveckla många bra lekar och ibland behövs inga speciella leksaker utan man kan bara använda sig av det utemiljön ger.

Vi hade det mycket trevligt på vår promenad till skogen men vi hade också det trevligt i skogen och i parken. Det var kul att se barnen så glada och hoppiga. De plockade massa olika naturobjekt och tog med de till förskolan. Super trevligt!

Nu ska jag iväg. Hoppas ni får en bra kväll!

/ Sara

Likes

Comments

Hej allihopa!

Just nu så sitter jag med min kollega Lana i sagorummet och vilar eftersom att alla barn sover. Så skönt att få vila ett tag efter allt skrikande och gråt…

Iallafall, idag utförde jag en aktivitet med barnen på min avdelning. De älskar att leka med lera så jag tänkte varför inte använda "leka med lera" som en aktivitet?

Målet med att leka med lera var att ge barnen förutsättningar för utveckling och lärande på ett sätt så att de upplever aktiviteten som en rolig grej men även att de känner att det är meningsfullt att lära sig nya saker. Målet var också att barnen skulle jobba med sin finmotorik​ och positivt utveckla den. Leran ska väcka intresse för barnen så att de känner av “nyfikenhet” för att sedan bli mer intresserade av naturkunskap och teknik.
På så sätt vill de fortsätta med sådana aktiviteter och lär sig nya saker men även utvecklar sitt lärande.

Jag och min kollega Lana planerade aktiviteten tidigare och vi visste precis hur vi skulle utföra den. Vi tog fram lera som fanns i olika färger och all redskap som behövdes. Sedan samlade vi alla barn och satte oss vid ett bord. Vi lärde barnen att forma olika symboler, till exempel ett hjärta. Vi frågade även “vad är detta för något”, “vilken färg är det på denna”, “är denna stor eller liten” etc. Aktiviteten gick som planerat och utfördes bra. Barnen älskar lera så de hade jättekul! Men det var även kul för mig och Lana då vi skrattade mycket med barnen och hade det super trevligt.

Nu ska jag fortsätta vila så vi hörs i nästa inlägg.

Ha en fortsatt bra dag! 

/ Sara

Likes

Comments

Hejsan allihopa!

Hoppas att allt är bra med er, det är ju trots allt freeedag!

Jag kom precis hem från praktiken och ska iväg för att äta snart. Idag fick jag sluta mycket tidigare och det känns super skönt! Älskar att få gå hem tidigare på fredagar hehe..

För min del känns det som att det var måndag igår. Denna veckan har gått så sjuuuukt snabbt. Det har redan gått en hel vecka av min fyra veckors praktiktid?! Känns som att tiden flyger..

Jag har fått lära känna all personal på hela förskolan, jag har också lärt känna många barn från olika avdelningar samt vissa föräldrar. Det har varit super kul och jag har fått så härligt bemötande av allihopa. Personalen är mycket trevliga och jag har väldigt kul med de. Barnen är såååå härliga och mysiga, vill bara äta upp en efter en haha..

Jag är super nöjd med min praktikplats och ser fram emot de tre kommande veckorna!


Ha en bra dag!

/ Sara


Likes

Comments

Hej på er!

Som sagt så ska jag ha praktik på Dalhems Östra Förskola men innan det så tänkte jag göra en beskrivning av verksamheten.


Dalhems Östra Förskola ligger i Dalhem i Helsingborg. Eftersom att förskolan är placerad mitt i centrum så är den omringad av lägenheter, trafikvägar, grönområden, områdets skola och områdets centrum. Förskolan består av sex olika avdelningar som omfattar tre block. Två avdelningar blir ett block. Ett block betyder att avdelningarna går ihop tillsammans och bildar en större grupp. På förskolan finns fyra avdelningar för de yngre barnen i åldern 1-3 (Solstrålen där jag praktiserar, Nyckelpigan, Nallebjörnen & Svalan) och två avdelningar för de äldre barnen i åldern 3-4 (Fjärlien Röd & Fjärlien Blå).


Lokalerna är fräscha och det finns många olika lekrum för barnen.

Makaronrummet där barnen kan leka med leksaker i den stora "makaronlådan". Lekhallen där personalen arrangerar aktiviteter för barnen och där barnen kan leka "fri lek". Matrummet/pysselrummet där man äter frukost, middag och mellanmål men även där barnen kan pyssla med leksaker. Dockrummet/sovrummet där barnen kan leka med dockor men även där de sover efter middagen. Stora lekrummet där ett block möts för att leka tillsammans. & Ett sagorum där personal läser böcker för barnen.

Lokalerna är anpassade för barnens ålder och förskolan använder varenda utrymme för barnens aktivitet.


Det finns två olika utegårdar på vars en sida av förskolan där barnen går ut för att leka och ha olika aktiviteter. De yngre barnen går ut på en sida och de äldre går ut på den andra sidan.


I denna verksamheten så jobbar både utbildad och outbildad personal. Det finns tolv förskolelärare, fem barnskötare och en “blivande förskollärare”. De har även en städerska som är väldigt duktig med sitt jobb då hon gör mer än vad hon egentligen ska göra.

Verksamheten styrs av en förskolechef som heter Helén Ekberg Witting och en biträdande förskolechef som heter Maria Gustafsson.

/ Sara


Likes

Comments

Hej & välkomna! 

Jag ska ut på praktik i 4 veckors tid och kommer både att skriva samt att lägga ut bilder angående min praktik som är på Dalhems Östra Förskola i Helsingborg. 

Vad kommer att hända på min praktikplats.......?

.....Allt från samlingar till aktiviteter..... & mycket mer.....

I denna blogg kommer ni att få följa med mig & mina upplevelser på praktiken.

Hoppas att ni är lika spända som jag!

/ SaraLikes

Comments