Hej på er!

Hur mår ni idag? Jag mår toppen! Fredag idag!!!! + att jag har haft en super härlig dag på praktiken (som vanligt)! Hehe..

Idag har vi varit ute i skogen med barnen. Efter det var vi lite i parken som ligger bredvid. När vi var i skogen tittade vi på olika träd, löv, ekollon, stenar och grenar. Barnen tyckte verkligen om skogen! De var så intresserade och hoppade runt av glädje.

Målet var att få barnen att bli intresserade av naturen men även att få de att tycka om och att vistas ute i naturen, och på så sätt också vilja ta hand om den på ett miljövänligt sätt. Målet var också att barnen skulle få utveckla sin motorik, både finmotorik men även grovmotorik.

För att barnen ska utvecklas motorisk behöver de få vissa rörelser tillgodosedda, till exempel att krypa, gå, hoppa eller springa. Barn har oftast en spontan lust att röra sig, därför är det viktigt att ge barnet en möjlighet till en bra träning genom att barnet får röra sig ute dagligen. Utemiljön ger barnet möjlighet att utveckla många bra lekar och ibland behövs inga speciella leksaker utan man kan bara använda sig av det utemiljön ger.

Vi hade det mycket trevligt på vår promenad till skogen men vi hade också det trevligt i skogen och i parken. Det var kul att se barnen så glada och hoppiga. De plockade massa olika naturobjekt och tog med de till förskolan. Super trevligt!

Nu ska jag iväg. Hoppas ni får en bra kväll!

/ Sara

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej allihopa!

Just nu så sitter jag med min kollega Lana i sagorummet och vilar eftersom att alla barn sover. Så skönt att få vila ett tag efter allt skrikande och gråt…

Iallafall, idag utförde jag en aktivitet med barnen på min avdelning. De älskar att leka med lera så jag tänkte varför inte använda "leka med lera" som en aktivitet?

Målet med att leka med lera var att ge barnen förutsättningar för utveckling och lärande på ett sätt så att de upplever aktiviteten som en rolig grej men även att de känner att det är meningsfullt att lära sig nya saker. Målet var också att barnen skulle jobba med sin finmotorik​ och positivt utveckla den. Leran ska väcka intresse för barnen så att de känner av “nyfikenhet” för att sedan bli mer intresserade av naturkunskap och teknik.
På så sätt vill de fortsätta med sådana aktiviteter och lär sig nya saker men även utvecklar sitt lärande.

Jag och min kollega Lana planerade aktiviteten tidigare och vi visste precis hur vi skulle utföra den. Vi tog fram lera som fanns i olika färger och all redskap som behövdes. Sedan samlade vi alla barn och satte oss vid ett bord. Vi lärde barnen att forma olika symboler, till exempel ett hjärta. Vi frågade även “vad är detta för något”, “vilken färg är det på denna”, “är denna stor eller liten” etc. Aktiviteten gick som planerat och utfördes bra. Barnen älskar lera så de hade jättekul! Men det var även kul för mig och Lana då vi skrattade mycket med barnen och hade det super trevligt.

Nu ska jag fortsätta vila så vi hörs i nästa inlägg.

Ha en fortsatt bra dag! 

/ Sara

Likes

Comments

Hejsan allihopa!

Hoppas att allt är bra med er, det är ju trots allt freeedag!

Jag kom precis hem från praktiken och ska iväg för att äta snart. Idag fick jag sluta mycket tidigare och det känns super skönt! Älskar att få gå hem tidigare på fredagar hehe..

För min del känns det som att det var måndag igår. Denna veckan har gått så sjuuuukt snabbt. Det har redan gått en hel vecka av min fyra veckors praktiktid?! Känns som att tiden flyger..

Jag har fått lära känna all personal på hela förskolan, jag har också lärt känna många barn från olika avdelningar samt vissa föräldrar. Det har varit super kul och jag har fått så härligt bemötande av allihopa. Personalen är mycket trevliga och jag har väldigt kul med de. Barnen är såååå härliga och mysiga, vill bara äta upp en efter en haha..

Jag är super nöjd med min praktikplats och ser fram emot de tre kommande veckorna!


Ha en bra dag!

/ Sara


Likes

Comments

Hej på er!

Som sagt så ska jag ha praktik på Dalhems Östra Förskola men innan det så tänkte jag göra en beskrivning av verksamheten.


Dalhems Östra Förskola ligger i Dalhem i Helsingborg. Eftersom att förskolan är placerad mitt i centrum så är den omringad av lägenheter, trafikvägar, grönområden, områdets skola och områdets centrum. Förskolan består av sex olika avdelningar som omfattar tre block. Två avdelningar blir ett block. Ett block betyder att avdelningarna går ihop tillsammans och bildar en större grupp. På förskolan finns fyra avdelningar för de yngre barnen i åldern 1-3 (Solstrålen där jag praktiserar, Nyckelpigan, Nallebjörnen & Svalan) och två avdelningar för de äldre barnen i åldern 3-4 (Fjärlien Röd & Fjärlien Blå).


Lokalerna är fräscha och det finns många olika lekrum för barnen.

Makaronrummet där barnen kan leka med leksaker i den stora "makaronlådan". Lekhallen där personalen arrangerar aktiviteter för barnen och där barnen kan leka "fri lek". Matrummet/pysselrummet där man äter frukost, middag och mellanmål men även där barnen kan pyssla med leksaker. Dockrummet/sovrummet där barnen kan leka med dockor men även där de sover efter middagen. Stora lekrummet där ett block möts för att leka tillsammans. & Ett sagorum där personal läser böcker för barnen.

Lokalerna är anpassade för barnens ålder och förskolan använder varenda utrymme för barnens aktivitet.


Det finns två olika utegårdar på vars en sida av förskolan där barnen går ut för att leka och ha olika aktiviteter. De yngre barnen går ut på en sida och de äldre går ut på den andra sidan.


I denna verksamheten så jobbar både utbildad och outbildad personal. Det finns tolv förskolelärare, fem barnskötare och en “blivande förskollärare”. De har även en städerska som är väldigt duktig med sitt jobb då hon gör mer än vad hon egentligen ska göra.

Verksamheten styrs av en förskolechef som heter Helén Ekberg Witting och en biträdande förskolechef som heter Maria Gustafsson.

/ Sara


Likes

Comments

Hej & välkomna! 

Jag ska ut på praktik i 4 veckors tid och kommer både att skriva samt att lägga ut bilder angående min praktik som är på Dalhems Östra Förskola i Helsingborg. 

Vad kommer att hända på min praktikplats.......?

.....Allt från samlingar till aktiviteter..... & mycket mer.....

I denna blogg kommer ni att få följa med mig & mina upplevelser på praktiken.

Hoppas att ni är lika spända som jag!

/ SaraLikes

Comments