Sara Möller

Everyday life, Food & diet

God förmiddag och glad torsdag hörni 😘

Jag sitter som bäst med Veckans bläcka! (en av mina all time favourite poddar) i bakgrunden och scrollar genom några bloggar. Jag ÄLSKAR bloggar, det ger mig så mycket inspiration och pepp. Men framförallt älskar jag att blogga. Jag uppskattar verkligen att blogga vaaarje dag, challenge eller ej. Det ligger något härligt i att få vara kreativ och leka med bild och text, få saker gör mig lika glad som det. Ni är ju några nya som börjat trilla in hit och det gör mig otroligt glad och jag hoppas ni är här för att stanna. Och ni ska veta att jag uppskattar VARJE kommentar och like jag får, det gör mig helt varm i hjärtat. Jag vet att det finns mycket hat där ute och det kan hända att jag inbillar mig nu men har inte kommentarsfälten i bloggar blivit lite härligare? Lite mindre hat, och lite mer pepp. Majoriteten (inte alla, men en hög procent) av alla bloggare är ju tjejer/kvinnor och därav också naturligt att det är många tjejer som läser och kommenterar. Förut hittade man ju alltid hav av hatkommentarer och tappra försök att trycka ner någon annan i folks kommentarsfält. Men #grlpwr-vågen verkar börja göra framsteg verkar det som. Och det gör mig så glad! Kan vi inte alla komma överens om att vi alltid lyfter varann och uppmuntrar istället för att trycka ner varann? Från och med idag.

Som jag skrivit tidigare så hoppas jag att den här bloggen ska kunna inspirera dig, precis som att jag också hoppas att den kan inspirera mig själv. Och det gör den minsann! Jag skrev ju härom dagen ett inlägg som handlar lite om hur jag äter och att jag inte är någon höjdare på att äta frukost, men att jag ska jobba på det. SÅ. Idag fick ryck och slängde ihop en fruktskål, som ni kan se. Och det, det är framsteg för mig. Gott var det också! I den hade jag äpple, apelsin, kiwi, vindruvor, hallon och blåbär.

På tal om det här med att lyfta varann vill jag slå ett slag för en bok jag nyss läst. Du och din Jante: reseguide i Janteland. Den gav mig ett helt nytt perspektiv på saker och jag kunde verkligen relatera till det som sades i boken. Jag kunde konstatera att jag är mer styrd av jantelagen är vad jag någonsin hade kunnat tro. Jag läser ju många självhjälpsböcker och så men denna hade en helt annan approach än en "vanlig självhjälpsbok". "Det finns mängder av matnyttiga exempel där åtminstone något eller några kommer att kännas bekanta och dessutom en hel verktygslåda för att bekämpa Jantarna - både dina egna och andras." LÄS DEN!

Nu ska jag diska undan i köket och börja göra mig redo. Jag ska slira iväg till jobbet. Inte jobba, jag är fortfarande sjukskriven pga min axel. Men vi har palaver, och det bör jag inte missa.

Likes

Comments

Mental training & self development

När jag får frågan vad jag är utbildad till och jag svarar "mental tränare" så dröjer det ofta några sekunder och personen i fråga tittar på mig och säger sen "vad.. vad är det?". Då blir jag alltid glad och vill berätta ALLT. Men för att undvika att hålla en heldags-föreläsning om exakt vad mental träning är så brukar jag kort och gott svara "det är långvarig och systematiskt träning av inre mentala processer". Och det är just det var det är! Men jag tycker verkligen inte att det ger ämnet rättvisa, för vad de flesta inte vet är ju hur hjärnan fungerar och hur stor möjlighet vi faktiskt har att styra den och våra ca 60 000 tankar vi tänker varje dag. Och då är det också svårt att förstå meningen med "inre mentala processer". Det säger en inte så mycket. Men jag tänkte att det kan vara bra att reda ut det här i bloggen också, eftersom jag ofta får frågan.

Vad är mental träning?

Mental träning är för hjärnan vad fysisk träning är för kroppen. Mental träning ger helt enkelt en bättre mental styrka och möjlighet att fungera bättre i diverse livssituationer. Men hjälp av långvarig och systematisk träning kan man bygga upp ett starkt inre klimat. Mental träning baseras helt och hållet på vetenskap, dvs det senaste inom hjärnforskning. Mental träning bygger på SMAK-faktorerna (självbild, mål och motivation, attiyd och känsla) men själva träningen brukar delas in i tre underkategorier; mental grundträning, mental teknikträning och mental styrketräning. I korta drag är mental grundträning det man alltid börjar med, det innebär att man lär sig olika avslappningstekniker som ger möjlighet till återhämtning och avslappning. Grundträningen är en förutsättning för att sedan kunna gå vidare till teknikträning och styrketräning. Teknikträningen handlar om visualiseringsövningar och tekniker för att arbeta med dina känslor, bilder, minnen osv.. Och styrketräningen berör inre processer som t.ex. mål, motivation och självkänsla/självförtroende.

.Kvaliteten på dina tankar bestämmer kvaliteten på ditt liv

För vem är mental träning?

Mental träning har tidigare figurerat enbart inom idrottens värld. Men för att göra detta så klart och tydligt som möjligt: mental träning är för alla. Det går att applicera i samtliga livssituationer. Det kan t.ex. vara till stor fördel om du vill lära dig stresshantering, eller att våga tro på dig själv i vardagen eller prestera optimalt i en pressad situation. Mental träning är till för allt från företag, grupper, föreningar, idrottslag till barn, chefer, studerande och mammor. Mental träning passar alla eftersom träningen alltid anpassas efter klientens egna behov och livssituation.

Hur fungerar mental träning?

Ditt liv styrs i allra högsta grad av din tankeverksamhet och inre bilder, som du antingen valt medvetet eller omedvetet. Här bör också tilläggas att hjärnan kan inte skilja på fantasi och verklighet. Det innebär att en starkt visualiserad bild/händelseförlopp är för hjärnan lika verkligt som att det skulle ha hänt på riktigt. Men mental träning är en lång process och absolut ingen quick fix, Att programmera om hjärnan och "skapa minnen i framtiden" tar sin tid. Men vid vanligt klientarbete så brukar vi först se över hela livssituationen och avgöra vilket område vi i huvudsak ska arbeta med. Därefter följer uppgifter som man får applicera i sitt vardagliga liv och utöver det även mental träning i form av 10-20 minuter långa ljudfiler. Helt anpassade efter klientens behov. Ljudfilerna ska man lyssna på en gång per dag i avslappnat tillstånd.

Vad kan mental träning ge mig?

Det finns otaliga vetenskapliga studier som visat att systematisk mental träning kan: ge bättre både fysisk och psykisk hälsa, ge bättre självbild (självkänsla, självförtroende) och intuition, förbättra stresshanteringen, förbättra sömnkvalitén, öka din livsglädje och bidra till en mer positiv attityd, bidra till förbättrade sociala relationer, göra det lättare uppnå mål och drömmar, ge ökad arbets- och studieförmåga, förbättra minnet och kreativiteten. Fördelarna är oändliga och det är också därför alla har nytta av mental träning oavsett kön, ålder och livssituation.

Om du har frågor eller bara vill dela med dig av erfarenheter och åsikter får du gärna skriva en rad 

eller två i kommentarsfältet, eller maila mig på sara.moller91@gmail.com

Likes

Comments

Food & diet, Health & wellness

Hello! Så har vi tisdag igen. Vaknade upp med halsont idag. Egentligen redan igår men då ignorerade jag (yup, som en struts) det faktum att det kliades, men det var svårt att ignorera det idag eftersom det var myyycket värre. Jag kurerar mig enligt bästa förmåga och hoppas innerligt att det inte bryter ut ordentligt. Har inte så stor lust med halsfluss nu.

Men med tanke på det så har jag tagit det väldigt lugnt idag. Jag tillät mig själv att ligga kvar i sängen väldigt länge och sen resten av dagen har jag ägnat mig åt studier. Allt från ekonomi till social media. Bara ämnen som känns intressant. Som jag poängterat förut så tror jag på att ständigt se till att utvecklas och lära sig nya saker. Helst varje dag! 😊

Om du vill lära dig något nytt idag så har jag nedan sammanställt några intressanta fakta om äpplen. Jajja, helt vanliga äpplen! Förhoppningsvis lär du dig något du inte visste förut.

1. Enligt forskning kan äppelsorten Red delicious bromsa flera allvarliga sjukdomar. Vid Cornelluniversitetet i Ithaca, USA, har man kommit fram till att extrakt i Red delicious kan oskadliggöra giftiga fria radikaler.

2. Äpplen innehåller ämnen som kan fungera blodsockersänkande.

an apple a day keeps the doctor away

3. Äpplen innehåller rikligt med C-vitamin, diverse antioxidanter och kalium.

4. Äpplen innehåller flavonoider som kan ge skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar. I finska studier har ämnet quercetin (som är en flavonoid som finns i äpplen) visat sig minska risken för dödlig utgång av hjärtsjukdomar, cancer och diabetes typ 2.

5. Äpplen innehåller mycket näring och mycket mättande fibrer.

Sara rekommenderar: Äpple med jordnötssmör. Och gärna med kanel på. YUM, det är så gott! Det kan vara bland det absolut godaste mellanmålet jag vet. Tröttnar aldrig.

Lärde du dig något nytt?

Likes

Comments

Everyday life, Q & A

När går du upp?

Det beror lite på hur jag jobbar just den dagen. Men på vardagar går jag upp när jag vaknar, oftast "av mig själv" mellan 8 och 9. Jobbar jag morgonskift är det väckning kl 4:50. På helgen brukar vi ha klockan ställd kring 8:30, men brukar ligga kvar en stund beroende på var som står på schemat den dagen.

Vad är det första du gör varje morgon?

Jag brukar stiga upp och gå på toaletten, dricka lite vatten och sen gå tillbaka till sängen. Brukar ligga med stängda ögon (utan att somna...) och tänka glada tankar. Här fungerar tacksamhetsövningar väldigt bra.

Hur lång tid tillbringar du i badrummet varje morgon?

Det beror på om jag ska till jobbet eller ej. På mina lediga dagar brukar jag i sminkväg bara lägga en bas, och fylla i ögonbrynen. Ska jag till jobbet så blir det även ögonsminkning. Men 15-30 minuter brukar jag klara mig på. Tvättar jag håret får jag räkna med väldigt mycket längre tid. Då går det nog åt minst 1,5 h. Om jag är snabb, haha!

Är frukost viktig?

Ja, det är ju det. Men som du kan läsa om i det hääär inlägget så är jag ju ingen höjdare på frukost tidigt på morgonen om vardagarna. Önskar att jag vore det!

Vad äter du till frukost?

Något i vätskeform.

Är du morgontrött?

Har jag sovit 8-9 timmar, som jag försöker göra så är jag nog rätt pigg skulle jag påstå. Men så fooort sömnsaldot ligger unden 8 timmar är jag vääldigt trött när jag vaknar.

Vad har du för alarm?

Jag använder alarmet på min honor7 och signalen heter Fresh Air, rätt skön signal skulle jag påstå.

Hur ser en perfekt morgon ut?

Vaknar kring 8-tiden med Niklas. Vi är båda lediga. Vi kan ligga kvar i sängen och bara mojna och prata. Vi stiger upp och knäpper på nyhetsmorgon på tv4 och låter det vara på i bakgrunden. Vi förbereder en härlig frukost/brunch med nygräddade croissanter, färskpressad apelsinjuice och massa härliga pålägg. Efter att vi ätit sätter vi oss i soffan och kollar nyhetsmorgon medan vi dricker varsin grön smoothie. Sen kan vi börja dagen!

Vad är det bästa med morgonen?

Lugnet. Och känslan av en helt ny dag, man får en helt ny chans.

Hur går du helst klädd på morgonen?

Jag har en dundermjuk morgonrock som är sååå skön. Jag bor i den när jag är hemma.

Hur ser dina morgonrutiner ut?

Likes

Comments

Food & diet, Health & wellness

Det här med mat är ju ett väldigt intressant ämne, alltid på tapeten. Jag älskar blogginlägg i stil med What I eat in a day. Hur man kan inte älska det? Haha! Eller ja, nu finns det givetvis de som inte bryr sig om vad de äter, jag har varit likadan i mina yngre dagar, och alla får ju göra precis som de vill. Men jag vill gärna leva länge och vara så frisk som möjligt i mitt liv, därav ett naturligt intresse för hälsa och mat. Jag tycker dock inte att man ska vara för hård mot sig själv.

Jag skriver en livsstilsblogg med fokus på hälsa och välmående, och då hittar man också mycket bilder på mat om man skrollar genom bloggen. Men det betyder inte att jag äter en perfekt kost, eller att jag inte dricker alkohol någon gång, eller att jag inte hoppar över måltider. Långt ifrån. Men precis som att jag hoppas att denna blogg ska fungera som inspiration för dig, så hoppas jag också att den ska fungera som inspiration för mig själv. Det är ett väldigt effektivt sätt att inspirera sig själv tycker jag. Genom att skriva om välmående, läsa och forska så lär jag mig också själv och väcker mitt eget intresse vilket bidrar till bättre vanor.

Jag skulle inte kalla mig själv för kräsen, men jag kan absolut inte slänga i mig vad som helst när som helst. Jag funderar ofta på vad jag borde äta i förhållande till vad jag faktiskt äter, men försöker att inte döma mig själv och mitt beteende utan att istället berömma mig själv för de framsteg jag gör. För det känns som ett ständigt on going projekt det här med mat.


FRUKOST:

Det här är min svagaste punkt utan tvekan. Jag äter oftast ingen frukost. Och det är skitdåligt. Men jag har liksom aldrig gjort det. Jag önskar att jag vore en sån som är supersugen på frulle direkt jag öppnar ögonen, men har aldrig känt den känslan. Haha! Jag blir snarare illamående vid tanken på mat direkt jag vaknar. Jag minns ofta i högstadiet och gymnasiet när jag kunde sitta på lektionen innan matrasten och tänka "hm.. jag har inte ätit något sen 19-tiden igårkväll." Dvs 17 timmar sedan. Vad jag inte förstod då var hur lågt mitt blodsocker var och hur cranky jag blev för att jag inte ätit frulle. Numera känner jag av direkt jag varit utan mat en längre tid att mitt humör dalar. Men allt som oftast börjar jag dagen med något i vätskeform. Det går lite i perioder, nu är jag väldigt inne på färskpressad apelsinjuice med MSM, ibland smoothie. Är jag superduktig blir det frukt. På helgerna blir det oftast lite bättre, för då äter jag tillsammans med Niklas och vi brukar ibland lyxa till det ordentligt. Anyway.. Målet vore ju att kunna sänka en tallrik bovetegröt till frukost. Jag ska jobba på det.

LUNCH:

Det beror på om jag är hemma eller ej. Är jag på jobbet så är jag dödshungrig vid lunchtid och hade säkert kunnat äta en häst eller två. Och har jag tur så har jag förberett matlådor för veckan, så då värmer jag det i micron. Oftast någon proteinkälla tillsammans med lite kolhydrater och maaassaaa grönsaker. Har jag inte matlådor med blir det något ur butikshyllan. Utbudet är inte jättehävt. Jag gillar inte micromaten som finns i hyllorna, så oftast blir det en färdig sallad, eller så en laxsoppa med knäckebröd. Jag kan lova att jag inte är mätt särskilt många timmar på det. Befinner jag mig hemma en dag så blir det ganska lätt lunch, och har vi matlådor äter jag det. Jag är oftast inte lika hungrig om jag är hemma och har ledig dag.

MELLIS:

Ibland slarvas det med mellanmålet, men har jag ätit en lätt lunch måste jag nog ha mellanmål för att klara mig till middagen. Smoothie går oftast smidigt som mellanmål (kan rekommendera ​denna​!!). Och kanske någon bar till det, bare bar är en favorit. De innehåller inte så mycket socker. Frukt går ju också himla smidigt sådär i förbifarten, typ äpple med jordnötssmör. Eller ve och fasa, en bit choklad pga tidsbrist. Äter jag väldigt tidig middag så kan det bli mellis på kvällen också, fast då kanske man kallar det för kvällsmål. Hehe!

MIDDAG:

Middag äter vi oftast runt 18-20 tiden. Lite väl sent kanske, men jag jobbar oregelbundet och konstigt så ibland kan det bli ääännu senare. I en period åt vi middag kring 21:30 varje kväll, vilket inte är så hejsan med tanke på sömnen. Vi brukar dock göra allt i vår makt för att vi ska kunna äta i rimlig tid och gärna tillsammans. Jag tycker middagen är ett jätte viktigt mål, mest för den sociala biten, och just av den anledningen brukar jag försöka se till att vi äter tillsammans i mån av möjlighet. Vi äter mycket kyckling hemma hos oss. Jag är dock den som lätt tröttnar på mat, medan Niklas säkert kunnat äta samma maträtt 400 dagar straight. Numera har vi ju försökt införa mer grönsaker i kosten och faktiskt också flera dagar vegetariskt. Jag märker att min mage tackar mig speciellt när jag inte äter lika stora mängder köttfärs längre, för det kunde vi tillaga väldigt ofta förut eftersom det är så enkelt. Typ var och varannan dag. Men rött kött är ju inte det mest hälsosamma, därmed inte sagt att vi utesluter det helt. (Jag är helt frälst i ​dessa​! Och ​denna hade jag gärna ätit idag också!) Hur som helst gillar jag massa grönsaker i alla möjliga färger och former, sötpotatis är en favvo, kyckling går oftast hem, fyllda champinjoner. Idag ska vi t.ex. testa laga kycklinglasagne och jag tror att det är något jag gillar. När vi tillagar mat så är målet att det ska räcka åtminstone i 2-4 dagar. Gör vi matlådor så blir det för 5-6 dagar. Mycket smidigt!

Som vi kan konstatera så finns det en del att jobba på. Regelbundenhet och ordentligt mängd mat, speciellt frukost då. Jag VET hur viktigt det är och hur mycket bättre jag hade mått i slutändan. Men jag tycker nog att det är ganska svårt. Jag är heller inte den som vill utesluta något ur min kost helt och hållet. Jag tror på "måtta med allt". Är jag sugen på en pizza på söndag kan jag gladeligen äta det utan att känna att det inte passar in i min kost.

Hur tänker du kring det här med mat?

Likes

Comments

Everyday life

Hej på dig! Hoppas du har en helt fantastisk lördag. Själv skulle jag egentligen jobba idag, första dagen efter sådär sjukskrivningen. Men det gick inte riktigt för sig. Jag har fortfarande helt oförmögen att använda vänster arm till någon annat än prydnad. Och igår var det värre än det någonsin varit. Så jag var till arbetshälsovården och därav också förlängd sjukskrivning. Nu hoppas jag på bättre tider.

Men när jag ändå var ledig idag så passade vi på först städa lägenheten och sen gå in till stan. Jag spanade in intersports sortiment med ski goggles. Vi ska ju som sagt till Åre och ränna i backarna i början på mars. Jag hade egentligen inte tänkt köpa ett par eftersom jag har ett par till låns. Men det är ju bra rea nu överallt och jag är sugen på att köpa ett par riktiga Sara-brillor.

Niklas var på jakt efter ett par mjukisbyxor, eller collagebyxor kanske det heter på korrekt svenska. Hehe! Det blev ett par från märket Superdry. Helt sjukt hur snygga kläder de gör, och vilken kvalité sen. Jag tror att jag kanske snor dem i nått skede. Eller så blir jag helt enkelt tvungen att köpa ett eget par.

Vi var till Kaffehuset August på lunch. Jag har bara varit där någon enstaka gång tidigare på mat men jag kan varmt rekommendera stället för de som bor i Vasa eller har vägarna förbi någon gång. Vi åt varsin grillbiff med vitlökspotatis och kunde hastigt enas om att det var det bästa vi ätit hittills i år. Haha! Vår fruktansvärda hunger efter shoppingen kan ju också ha spelat en roll där, men det smakade faktiskt superbra och var väldigt fräscht. För övrigt är det supermysigt i deras lokal och jag är himla sugen på att gå dit och bara sippa vin någon kväll tillsammans med härliga människor.

Vad gör du en lördag som denna? Tell me!

Likes

Comments

& other stuff

• Instagram är ett helt fantastiskt forum för marknadsföring. Men hey, jag får lätta allergiska besvär när någon börjar följa mig och sedan avföljer ca 2 dagar senare. Sen om man går in och kollar kontot så står det "följer 7814 pers". I sådana fall handlar det ju enbart om att de börjar följa en för att de vill att man ska följa tillbaka. Please. Don't. Just don't. Se till att förse ditt konto med bra bilder och content och "gilla runt" så kanske dina önskade följare kommer automatiskt? Eller?

• Jag kan mycket väl förstå charmen i att tjäna pengar på sina sociala medier och sin blogg. Men alltså dagligen ser man de där som med våld skaffar samarbeten, som inte över huvud taget har något med innehållet i kanalen/bloggen att göra bara för att "tjäna pengar". Det känns som att försöka gå bakvägen. Jag tappar förtroendet direkt. Jag tror att rätt väg att gå om man vill börja ha sina sociala medier som business är att förse sina följare med bra och värdefullt content och SEN börja fundera ut hur man kan ta det till nästa nivå. What you give is what u get liksom.. Jag hade också kunnat dra in loads of cash på att marknadsföra casinon och skitföretag här i bloggen, men det känns som att du som läser inte riktigt hade haft någon nytta av det innehållet. Jag skriver den här bloggen för att inspirera dig, och mig själv. Att jag sen kan tjäna pengar på det, är bara en bonus, inte det huvudsakliga målet.

• Jag läser kanske 90 bloggar. Nej, jag skojar inte. Okej 20 som jag kollar dagligen, men ca 90 som jag följer mer eller mindre regelbundet. Men jag har märkt ett dumt mönster med mig själv. Alla nya fancy bloggdesigner med "read more" knappar i inläggen gör mig galen. Jag slutar läsa den bloggen på stört. Jag är helt enkelt för "lat" för att klicka på "read more". Läser jag en blogg så vill jag att heeeela inlägget ska synas från början, annars känns det som ett onlinemagasin. Visst läser jag också onlinemagasin, men låt bloggar vara bloggar och onlinemagasin vara onlinemagasin.

• Instagram-algoritmen gör mig skogstokig. GE MIG GAMLA INSTAGRAM TILLBAKA! Om jag följer ett konto så vill jag gärna se det kontots bilder i mitt flöde. Men jag har liksom slutat kolla flödet, för att det känns "onödigt". Jag kan leva med att facebook funkar på det viset, men instagram.. nej!!

• Jag förstår att Evan Spiegel inte nappade på Mark Zuckerbergs erbjudande om att köpa upp dem för en sjättedel av vad bolaget var värt, men nu såhär i efterhand tror jag att det var en liten miss från snapchats sida att inte godta erbjudandet. Kan vi inte enas om att snapchat håller på att dö ut? Zuckerberg var smart nog att lansera instagram stories och det är ju betydligt lättare att få nya följare och mer synlighet där. Många svenska bloggare har ju lagt ner sin snapchat och övergått till instastories, och jag förstår dem fullständigt.

• JosefinTatiana skrev häromdagen att hon som modebloggare känner sig lite bortglömd i den finlandssvenska bloggosfären. Jag kan relatera till det. Nu är ju min blogg mer än livsstilsblogg än vad hennes är, men ändå. Bland den finlandssvenska publiken är det verkligen konstigt omsvängt. Här är en framgångsrik blogg en blogg om saker i allmänhet gärna med inslag av debattinlägg, medan all annanstans är "bloggar om allt" såna som faller i skymundan medan de nishade bloggarna lyfts fram. Väldigt intressant ändå.

​Vad väcker det för tankar hos dig?

Likes

Comments

Food & diet

OM du vill ha ett hälsosammare snackalternativ så måste du pröva detta. MÅSTE, sa jag. 😄 Jag är ju inte den som alltid håller tassarna borta om någon ställer fram en skål med chips. Men om de hade ställt en skål med rostade kikärter bredvid så måste jag vara ärlig och säga att jag nog hade valt det framför chips. Ärligt talat alltså. De blev så goda! Ångrar lite att jag inte gjorde större sats, eftersom de krymper något i ugnen. Men hur som helst så kan detta fungera som substitut för vilket salt snacks som helst, men fungerar lika bra i mat, t.ex. över sallader och soppor istället för krutonger. I skrivande stund sitter jag och äter dem med sked direkt ur koppen. Jag ska försöka lämna lite så att Niklas får smaka när han kommer från jobbet... Försöka!

Det är något lyxigt och härligt över hälsosamt snacks, tycker inte ni det? Godis och chips i all ära, jajaja. Men ska vi vara ärliga och erkänna för oss själva hur det brukar kännas i magen efter att man tryckt i sig en hel påse chips? Mmh. Not so nice. Vad är då bättre än något gott som dessutom är BRA för magen?


Du behöver:

  • Ett paket kikärter (290g/175g) (Jag använde GoGreen)
  • Ca 1 msk kokosolja
  • Timjan
  • Gurkmeja
  • Paprikapulver
  • Salt

Gör såhär:

När du ändå är igång kan jag varmt rekommendera att du dubblar eller tripplar satsen för de är såå gooda. Men börja med att sätta ugnen på 225 grader. Lägg kikärtorna i ett durkslag och skölj av dem under rinnande vatten. Häll ut dem på ett hushållspapper torka dem lätt och avlägsna det yttersta "skalet" på kikärterna om så önskas. Lägg ärterna i en skål och blanda ner kokosolja, önskvärda kryddor och salt efter behag! Rör om ordentligt. Häll ut på en plåt täckt i aluminiumfolie/bakplåtspapper. Rosta i ugnen ca 8 minuter. Rör om lite på plåten och rosta ytterligare 8 minuter. Skruva sedan ner värmen till 125 grader och rosta tills de fått fin färg och blivit sådär härligt krispiga. Låt dem svalna. Sen ÄT!

Om du testar receptet - let me know what you think!!

Likes

Comments

Everyday life, Food & diet

Okej, så idag, lönedagen till ära, tog jag mig i kragen och bestämde mig för att fylla vårt kylskåp som ekat tomt i några dagar nu. Eller.. Tomt är det väl aldrig, men det har inte varit särskilt välfyllt. Ofta brukar både jag och Niklas gå och handla, men idag var jag själv, vilket jag iofs kan gilla väldigt mycket också. För ca ett år sedan så skrev jag ett inlägg som heter "konsten att handla mat" som ni kan läsa HÄR ! Där kan ni finna några bra tips när det kommer till just det här med att handla mat. 

Vi har ju på senaste tiden ändrat om en del i kosten. Vi äter inte så mycket rött kött längre, och har tillfört mer frukt och grönt. Så ett ganska vanligt veckomatinköp (vet inte om det är ett ord.. annars har jag nyss hittat på ett 😝) ser ut som ovan. Och vill ni kopiera handelslistan rakt av så har jag varit vänlig nog att skriva ner den här: 

FRUKT OCH GRÖNT

Apelsin, blodapelsin, citron, vindruvor, sallad och salladsblandningar, rödlök, banan, batat, miniplommontomat, fräska champinjoner, purjolök, rädisor, babyspenat, kiwi, ingefära, mungböngroddar, paprika, avokado, färsk basilika, äpple.

ÖVRIGT

Hushållspapper, wc-papper, kyckling, fryst mango, naturell kvarg, cashewnötter, ost, knäckebröd, fullkornsbröd, creme fraiche, potatissallad, kokosgrädde, fetaost, creme bonjour, jordnötssmör, mozzarella.


Hur ser ett vanligt veckomatinköp ut för er?

Likes

Comments

Everyday life
  • Det är alla hjärtans dag idag. Och jag är minsann ingen motståndare till det. Visst kan jag hålla med om att det är lite kommersiellt men vad är inte julafton, morsdag/farsdag och black friday då? Jag ser absolut inget problem i att man uppmärksammar kärleken lite extra en dag om det är så att man har lätt att glömma det årets 364 andra dagar. Och det här med att känna sig ensam på alla hjärtans dag, det skär verkligen i mitt hjärta när jag hört sånt, det gör mig otroligt ledsen. Men jag tycker inte heller att dagen handlar om att enbart uppmärksamma kärleken till sin partner. Kärlek har man ju inte bara till den man är tillsammans med. Kärlek har man ju också till sina vänner, sin familj och sig själv. Förhoppningsvis! Så glöm inte det.❤


  • Igår ägnade jag ca 5 timmar åt att springa på stan som en yr höna och söka vinterkläder. Jajja, du läste rätt. Vinterkläder. Vi ska till Åre och åka skidor i början på mars. Good for me att det är rea typ överallt. Not so good for me att min kropp är så outgrundligt oproportionerlig att jag har svårt att hitta något som sitter bra. Jag har berikats med naturliga Kardashian-höfter. Dvs min midja är pytteliten och mina höfter är breda. Det gör det himla invecklat att hitta ett par passande byxor. Sitter de bra över rumpan så är de sjukt lösa i midjan, alltså SJUKT lösa. Och om de är passliga i midjan är de så tajta över rumpan att jag inte kan röra benen. Jag undviker i allra högsta grad att använda byxor men när det gäller vinterbyxor går det liksom inte riktigt att undvika. Kan ju inte åka skidor i strumpbyxor heller, haha! Om någon skräddarsyr utebyxor skulle jag gärna köpa ett par. #ilandsproblem


  • Jag börjar bli rädd för mig själv. Jag håller på att bli så petig med mina bilder att det nästan känns som en sjukdom. Vet inte hur många blogginläggsutkast jag raderat pga att bilderna inte varit perfekta. Okej, perfekta är de aldrig. Men som bilderna ovan hade jag nog vanligtvis inte publicerat eftersom kompositionen inte kändes hundra, men nu tvingar jag mig själv, för att sänka tröskeln. Jag är sjukt självkritisk vad gäller fotandet. Jag har alltid en bild i huvudet på hur jag vill att det ska se ut, sen om det inte blir så som jag tänkt det blir jag missnöjd. Hoppas att det bara är en period jag har. Jag knäpper oftast ca 40 bilder av samma motiv, för att sedan hitta en som känns helt OK, som jag sedan håller på och redigerar i ca 30 minuter, och är ändå aldrig nöjd. Nu när jag skriver det inser jag verkligen hur löjligt det låter. Haha! Skärpning där. Men.. Någon som känner igen sig? 😅

Likes

Comments