Header

Att leva med en svartsjuk partner

Att vara partner till en svartsjuk person kan vara en riktig utmaning!

Hur kan man hantera en svartsjuk partner? Inte genom att börja ha ännu fler hemligheter. Inte genom att förklara till din partner att det är dumt av dem att känna svartsjuka. Om du gör så, blir sakerna bara värre.

När man märker att partnern är alltför fäst och ringer ofta, har man tendens att undvika att svara. De börjar sedan fråga mycket om var du har varit, vem du var med, varifrån ni känner varandra, och du ger ett undvikande svar. Du gör det för att du tror att situationen ska lugna ned sig på något sätt. För den svartsjuke är det en signal att ta sina känslor på större allvar. Jag vill påpeka att det är ok att inte berätta allt. Men du bör ge intryck att du är intresserad i diskussionen.

För att lösa situationen och inte förvandla den till en sluten cirkel kan du göra följande:

1) Prata med dem. Ta reda på vad de är rädda för. Försök att förstå orsaken till det. Säg inte att “det finns inte orsak att vara svartsjuk” utan visa det.

2) Få din partner att känna sig förstådd. Det brukar vara så att när den svartsjuka känner sig stöttad, blir det lättare för dem att överkomma situationen.

3) Var tillgänglig för dem. Har de frågor eller behöver de ringa dig oftare, ha tålamod för ett litet tag. Det lär bli bättre när du börjar följa råden. De lär bli mindre misstänksamma efter ett tag.

4) Visa kärlek. När din partner känner sig älskad och uppskattad ökar deras självförtroende. Det är en känd sak att det är de med minskat självförtroende som vanligtvis blir svartsjuka, så du får börja med deras självbild.

5) Var konsekvent i att följa de råd som du läste här. Du ska märka att förhållandet blir bättre efter ett tag. Märker du inte det, kan det vara en av de fall då det behövs hjälp av terapeuterna.

Är det det slags fall då du behöver be din partner att söka hjälp hos en terapeut? Då måste du göra det. Men bara på ett mycket diplomatiskt sätt! Vi har några ledfraser som kan hjälpa dig med att formulera meddelandet rätt.

1) Starta en dialog. Var konstruktiv. Förklara att ert förhållande är viktigt för dig och att du vill att det ska bli bättre.

2) Visa på vilka sätt du har försökt att lindra situationen. Påminn om att du brukar vara uppmärksam och svara i telefon, att du har försökt att utveckla relationen.

3) Förklara att du vill fortsätta öka förhållandets kvalité.

4) Berätta att du vet att alla problem som finns i en relation inte bara kommer från en av partnerna.

5) Se till att du är rätt förstådd och att din partner reagerar med bra bemötande på det som sägs.

6) Berätta att av alla förhållanden som inte fungerar ska ert vara ett undantag och föreslå att ni löser det på så sätt att ni söker hjälp hos en specialist.

Det är bara att vara konsekvent i dina försök att förbättra situationen. Den första delen brukar ge bra resultat. Efter ett tag känner sig din partner tryggare. Händer det inte, då vet du vilket som blir nästa steg. Det är det sista steget som brukar ge oväntat bra resultat. Jag råder verkligen att prova den innan du börjar fundera på en separation.

Källan har du här .

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments