I helgen var Olil på Wången och hade träning. Det var grymt skönt att få träna för henne på hemmaplan och att slippa köra 9 timmar enkel väg.

Hästarna gick superbra och jag fick som vanligt jättebra hjälp. Hon är verkligen skicklig på att se exakt vad man behöver hjälp med. Det kändes också bra att hon var inne på samma spår med båda hästarna som Anita var när jag tränade för henne förra veckan.

Jag är mest nöjd med Aldis på söndagen, då kunde vi göra riktigt bra tempoväxlingar, där hon både gick iväg bra och fram för allt gick att samla igen. Har hon väl fått fart på benen, så är det inte riktigt hennes grej att bli lugn igen ;) Sen var det jätteroligt att se Olil rida Vorbodi på lördagen. Jag har tyckt att jag inte har fått honom så bra som jag vill, men han såg super ut när hon red och hon tyckte han var bra, så nåt bra måste vi ha gjort ;)

Hade även turen att få film på passen på lördagen, det är så himla nyttigt och roligt att bli filmad. Jag blir så otroligt glad då över vilka fina hästar jag har! Så nu är inspirationen på topp och jag längtar tills tävlingarna drar igång!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Så, nu är det dags för en summering av 2016 och blicka framåt och jobba mot målen som är satta för säsongen 2017.

Under förra året, satte jag igång och gjorde en omstart med Aldis. Hon var ju utlånad under 2015 för att betäckas men blev inte dräktigt och kom hem i november 2015. Jag har haft henne i fyra år nu och man kan säga att vår väg tillsammans har varit allt annat än enkel och rak. Men nu under 2016, så känns det äntligen som vi är på väg mot något riktigt bra. Hon är mycket mer ridbar och nöjd med träningen nu. Vi har fått 7,5 för alla gångarter utom skritt och ökad tölt på tävling. Kan vi bara lyckas sätta de poängen för gångarterna under samma ritt någon gång, då jäklar!

Under förra året så sålde jag Glymur, det var inget lätt beslut. Men han hamnade hos en superbra familj och jag är så glad att jag får fortsätta träffa honom och träna honom. Han är en fantastisk individ, men skulle inte ta mig dit jag vill tävlingsmässigt och då är det bättre för oss båda att sälja. Nu har han hamnat helt rätt och får lära upp nya ryttare.

Jag sålde även Fönix, där hade jag också tur att hitta en riktigt bra köpare i närheten, där jag också har förmånen att få fortsätta träffa honom och träna dem.

I juni dök Vorbodi upp i mitt liv och det är jag så glad för. Dels är han otroligt snygg och en väldigt rolig, men inte alltid jätteenkel häst att träna. Jag ser fram emot nästa säsong med honom och hoppas på att vi ska bara redo för att starta femgång.

Jag har under året haft mycket lektioner och kurser och det är väldigt roligt! Jag är så tacksam för att jag får vara en del i så många ekipages utveckling, det ger så otroligt mycket tillbaka.

Jag har själv fått jättebra hjälp av Anita med mina hästar och är så nöjd över att jag tog beslutet att börja träna för Olil igen. Även om det är långt att åka till Stockholm för att träna så är det så värt det.

Jag har sammanfattningsvis haft ett bra häst år under 2016. Men ser verkligen fram emot nästa år, nu har jag mina två hästar som jag ska ha och kan koncentrera mig på träningen av dem. Har även kommit igång och tränat mig själv igen och det känns bra, jag rider så mycket bättre när jag tränar mig själv, så nu ska jag inte sluta med det!

Så kom ihåg att göra 2017 till ett bra år! Satsa högt, gör det som gör dig glad och kom ihåg att njuta under resan!

Likes

Comments

Idag har jag varit på en kurs om ryttarens sits och sits optimering på Vålbacken. Kursen var mycket bra, givande och inspirerande. Kursledare var sjukgymnast Lena (spana in hennes sida Equestrian Fysio på FB). Hon va mycket kunnig och baserade en hel del på forskning, vilket jag gillar!
Egentligen var det inget nytt, men alltid bra att få höra saker med andra ord och jag är väldigt glad för hennes bra tips på träningsövningar för ryttare!
Jag hade turen att få vara med och rida och visa och fick då en analys av min sits. Lena hade inga stora synpunkter i det stora hela och det känns bra. Men hon hittade direkt mina svagheter och när jag red Aldis fick jag verkligen en aha-upplevelse. Det är ju inte så att Anita (min vardagstränare, som är väldigt duktig på sits) inte har påpekat min vänsterhöft, men nu med lite andra ord, då gick det in. Nu gäller det bara att jag kommer ihåg det 😉

Likes

Comments

Alla som känner mig vet ju att jag tycker ryttarens sits och inverkan är otroligt viktig! Gör vi rätt, gör hästen rätt! Därför är det otroligt viktigt att vi ryttare tar hand om våra kroppar och ser till att vi är lika vältränade, liksidiga och lösgjorda som vi vill att våra hästar ska vara.

Jag försöker träna regelbundet och märker stor skillnad i min ridning när jag tränar. Jag gillar mest att träna styrka, yoga och gå promenader. Det jag skulle behöva bli bättre på är att träna min kondition. Jag går även regelbundet till en kiropraktor mest pga av mina nackproblem, men även för att få hjälp med andra låsningar i min kropp. Jag har det så lyxigt att det är min ridtränare som även är min kiropraktor, så hon känner min kropp utan och innan.

Nu har jag några veckor haft en riktig låsning i bröstryggen, vilket har gjort att jag har svårt med min andning, jag får liksom inte luft. Detta påverkar mina hästar otroligt mycket, de blir inte alls lika lösgjorda när jag rider som innan. Då kan man verkligen märka hur viktig andningen är när vi rider.

Igår tränade jag för Anita och hon var på mig mycket om bröstryggen när jag red Aldis, efter ett tag så kändes Aldis helt magisk. Hon är häftig den lilla hästen! Tyvärr orkade inte min kropp med lika bra ridning på Vorbodi, så under hans pass blev min bröstrygg för stel igen och jag är inte alls nöjd med min insats. Som tur är ska jag till Anita i eftermiddag och få behandling.

Så ryttare; ta hand om era kroppar. Träna, ät bra mat och glöm inte att vila. Jag tror att om vi skulle ta hand om/träna oss själva lika bra och noggrant som vi tar hand om våra hästar, så skulle vår insats i sadeln bli otroligt mycket bättre!

Likes

Comments

Hösten kan tyckas som en tråkig årstid, men just denna höst händer det mycket både hästmässigt och i mitt företag.
Nästa helg ska jag vara med på en träningstävling och om några veckor är det dags för kurs för Olil igen.
Denna helg ska jag till Dannero och hålla kurs och det är inplanerat kurser i Dalarna och Småland under hösten. Är så glad och tacksam att jag får jobba med att träna ekipage, det ger så otroligt mycket tillbaka!
Men det jag vill framhålla lite extra är den sitskurs som kommer vara i Jämtland 17/10. Passa på att komma på den, både ryttare och instruktörer, det kommer bli en givande dag!

Likes

Comments

I helgen har det varit Gneisti Open, jag har ridit Aldis i V2 och T3 och Vorbodi i V5 och T8.
Aldis var super på uppvärmningen igår i uttagningarna och även bitvis på banan. Men hon är svår och väldigt påhittig 😉 Hon kan verkligen få en att känna sig som världens bästa och sämsta ryttare på bara några meter 😉
Kom till A-final med henne i båda grenarna.
Vorbodi skötte sig helt fantastiskt och ledde båda sina uttagningar in i finalerna. Vilken skalle det är på den hästen!
Idag då började jag med Aldis i T3, hon var helt grym och vi fick 7or på arbetstempot! Slutade 2:a på 6.17, vårt bästa resultat i tölt hittills 👍🏻 Jag valde att stryka henne i V2.
Vorbodi vann båda sina grenar och jag är då otroligt glad över att den hästen är min häst!

Likes

Comments

I veckan var jag ner till Fors gård & tränade för Olil igen. Jag hade med mig Aldis och Vorbodi.
Första dagen blev jag lite besviken på Aldis, hon var jättepigg och blev då lite envis. Hon har varit så himla fin hemma i sommar!
Men Olil tyckte att hon var mycket bättre än i våras. Dag två var hon mycket bättre och jag fick som vanligt jättebra hjälp och en massa tips 😊
Vorbodi han skötte sig helt fantastiskt! Den hästen gör mig så lycklig! När han går bra sitter jag bara och ler! Känns så kul att vi är på gång och att det bara är en månad tills Olil kommer nästa gång så att vi kan få mer tips!
Det kan verka långt att åka 9 timmar för att träna, men det är verkligen värt det!

Likes

Comments


Som tränare kan man inte nog många gånger eller tillräckligt ofta påpeka vikten av att nöta grunder! Jag upplever många gånger att om man stöter på problem på vägen så beror det ofta på att grunderna inte sitter. Med grunder så tänker jag ffa på framåtdrivande, förhållande och vändande hjälper. När hästen lyssnar lätt och avspänt på dessa så är det inte svårt att koppla ihop hjälperna och närma sig tex samling. Såklart är även lösgörande arbete, att hästen går jämt fram till båda tyglarna jätteviktigt innan man höjer kraven och nivån på träningen. Att hästen går jämt fram till tyglarna har ju väldigt mycket med oss ryttare att göra, vår oliksidighet påverkar hästarna och man kan märka att alla hästar man tränar har en tendens att bli sneda åt samma håll. Men just detta är ett otroligt stort och viktigt ämne, så det förtjänar ett eget inlägg någon dag 😄

Tillbaka till grundridning, jag upplever tyvärr ibland att ryttare har svårt att se nyttan med att nöta grunder och sin egen sits och inverkan, De tycker helt enkelt att det blir tråkigt och upplever att de inte kommer någonstans. Som tränare i det läget är det bara att stå på sig och försöka övertyga ryttaren genom att hjälpa dem med att få en känsla för att hästen arbetar bättre/blir trevligare att rida om man lägger mycket tid på grundarbete. Som tränare är det viktigt att man har en linje och ett förhållningssätt till ridning som man tror på och hålla sig till det vad än ryttarna tycker och såklart kan det leda till att man tappar någon elev på vägen. Men enligt min erfarenhet så kommer de ofta tillbaka, när de ser vilken nytta grundridningen har gett. Såklart är det viktigt att man inte fastnar i grunderna för länge, man måste våga prova och se om hästen är redo för mer samling tex, för målet med all ridning är ju en häst som bär sig själv och jobbar rätt. Det jag vill att man är aktsam på är bara att om man stöter på problem så gäller det att backa tillbaka direkt, Det är viktigt att man inte ser det som ett nederlag utan som en naturlig del av utveckling. Ofta när man har minskat kraven i träningen en stund, så går helt plötsligt det svåra lite lättare.

Jag börjar alltid mina träningspass med att se till att mina hästar svarar fram för skänkeln, lyssnar på förhållningar och vänder som jag vill. Därefter jobbar jag med att försöka få dem jämt fram till båda tyglarna i en låg form i alla gångarter. När det funkar tycker jag uppvärmningen är klar och då går jag vidare. Vissa dagar eller om jag rider nya hästar så kommer jag inte längre än att få till en lång och låg form och då nöjer jag mig där. Jag vet av erfarenhet att detta lönar sig, så jag nöter på med detta tills det sitter som jag vill.

Så en uppmaning till alla ryttare, se över er grundridning, tänk på vad som är viktigt för er i träningen med er häst och ffa välj en tränare som kan hjälpa er dit ni vill och som undervisar efter ett system som ni gillar. För mig är det viktigt när jag tränar mina hästar att träningen är hästvänlig och ger hästarna en chans att använda sin kropp på ett sätt som gör att hästarna blir positiva och håller länge.

Likes

Comments


Fönix har blivit såld till en jättebra tjej. Hon gick ut Hippologen i våras och fastnade för Fönix när hon testade honom. Jag är så glad att just Jessica köpte honom, de passar jättebra ihop! Ska bli spännande att följa deras utveckling.

Fönix har utvecklats något helt enormt i sommar, han har börjat tölta och grundgångarterna ser superfina ut, så om jag hade haft obegränsat med tid och lite mer pengar, då hade jag haft kvar honom ett tag till. Han kommer bli en väldigt fin häst med mer träning!

Men som sagt så hade jag turen att hitta en riktigt bra ägare till honom, så nu är han såld. Känner mig så glad och tacksam att jag har hittat så bra hem till både honom och Glymur.

Likes

Comments


För några dagar sen så var jag och tränade för Anita med Aldis. Det var ca 3 veckor sedan jag red för henne sist och jag har fått igenom en hel del så det var på tiden att få hjälp. Aldis var helt fantastiskt och det känns verkligen som det börjar hända mycket med henne nu (äntligen 😉 ) Hon är helt plötsligt rätt så ridbar och lydig även om vi åker bort och tränar.

Men jag kan bli så matt på mig själv ibland, att jag bara tränar på och helt glömmer att känna efter. Förra gången jag fick hjälp jobbade vi hur mycket som helst med att jag skulle komma över på höger och att Aldis skulle ta högerskänkeln. Så nu har jag såklart tränat på med det sedan vi sågs sist och denna gång satt jag tydligen inte tillräckligt bra över på vänstersidan och hon tog inte vänsterskänkel. Nu har jag lovat mig själv och Anita att jag inte bara ska träna på, på hemläxan utan även känna efter ibland om jag har lyckats få igenom det jag har jobbat med!

I fredags var jag på återbesök med Vorbodi på kliniken. Han fastnade ju med ett bakben i maggjorden på ett regntäcke, två dagar efter jag fick hem honom. Han skar upp karleden rätt illa och fick en muskelskada i ljumsken. Så dessa veckor har vi ägnat åt skritt, laserbehandlingar och vattenbandsträning. Är så tacksam och glad över att Valne Hästrehab finns så nära, för vattenbandsträning under en skada verkar göra susen. I fredags blev han friskförklarad och nu är det bara att börja träna. I och med att han har tränat lite på vattenbandet, så är han rätt bra igång. Är supertaggad! Nu kanske vi kan vara med i någon tävling i höst ändå.

I helgen är Olil på Wången och instruerar på den årliga 3dagarskursen. Jag är inte med, utan är bara med som publik. Men det är riktigt inspirerande att se hur hon jobbar med ryttarna och hur hon rider hästarna. Hon är så otroligt skicklig!

Likes

Comments