Sedan mitt senaste inlägg har jag hunnit med en hel del, bla annat rest 150mil med mina hästar.

Det började med årets första tävling i Sandviken den 29/4. Mina hästar skötte sig ok, men var lite spända och gnäggiga efter varandra. Vorbodi tävlade lätt fyrgång och lätt tölt och var allmänt ofokuserad inne på banan. Men det som är väldigt roligt med honom är att han har en hög lägsta nivå, han får ok bedömningar hur han än går verkar det som. Så det är ju väldigt lovande inför den gång jag får till att han är mera ridbar och när han har blivit starkare. Målet var ju att rida femgång med honom i vår, men jag behöver få till passen bättre på ovalen först. Det var visst ingen självklarhet att den skulle funka på ovalen för att den funkar inomhus ;)

Aldis gick fyrgång och tölt och målet med henne är att kvala henne till SM. Hon skötte sig överlag väldigt bra, och för första gången på en tävling kunde jag rida fram henne som jag kan rida henne hemma. Det var väldigt skönt. Annars brukar hon kunna bli spänd och väldigt pigg och lite envis när vi kommer bort. Jag är väldigt nöjd med hennes arbetstempo i tölt, trav och skritt. I galoppen så råkade hon springa lite väl fort, så både den och den ökade tölten gick sådär. I tölten så var även där arbetstempot super, men tempoväxlingarna och det ökade visade inte vi från vår bästa sida den dagen.

Efter det så åkte jag och hästarna några dagar till min kompis Ulrika i Bollnäs, vi mellanlandade där innan det var dags att åka mot Fors Gård i Västerhaninge och en efterlängtad träning för Olil. Där fick jag som vanligt väldigt bra hjälp och tips om hur jag ska fortsätta träningen. Det som var extra bra nu, var att vi kunde träna på ovalen, det är ju ändå där vi tävlar, så hästarna behöver vara lika ridbara där som inne. Extra kul var att jag fick prova Ylvas hingst Àlffinur., som Olil red Nordiska Mästerskapen på ifjol. Det är en häst som Ylva har köpt från Olil, jag har alltid undrat hur en häst som hon har utbildat känns och nu vet jag =) Det var såklart superroligt! Precis innan jag fick testa honom red Olil den grymmaste pass jag någonsin har sett på honom.

Efter träningen åkte jag vidare mot Timrå hos Kraftur. Där tävlade hästarna i samma grenar som i Sandviken. Vorbodi var mycket mera ridbar och fick en mycket bättre bedömning, Han kom 7:a i tölt och vann fyrgång. Fyrgången var sist på helgen och han kändes sliten i uppvärmningen, men gick sedan in och gjorde det jättebra. Så efter det fick han en välförtjänt vila, han är inte så resvan och det märktes att resan tog på honom. Nu har jag bestämt att jag inte ska tävla honom innan vi är redo för femgång. Han sköter sig så bra på tävling, så det finns ingen anledning att slita på honom i "onödan".

Aldis var otriligt mkt bättre också, men hon verkar ha satt i system att fortast vinner i galoppen. Men fick bra betalt för det hon gjorde bra. Hon slutade som 2:a i båda sina grenar. Det som gjorde mig absolut gladast var att vi fick 6,5 i totalpoäng av en domare i tölten (SM-kval är 6,30), har aldrig fått såna poäng på henne, så det känns som vi är på g nu =). En domare sa även att hon är helt perfekt i mellan alla hyss hon har för sig. Så den dagen hon kan tänka sig att lyssna ett helt program så blir vi farliga! Aldis är en otroligt häftig liten häst, men också den svåraste jag har tränat. Ena sekunden får hon en att känna sig som världens bästa ryttare och nästa som världens sämsta. Men antar att jag kommer tacka henne för mycket när vi väl är i hamn.

Så såklart var vår lilla tripp lite jobbig, men jag fick också otroligt mycket energi av att bara fokusera på och vara med mina hästar i över en vecka. Väl hemma så har jag hunnit med att ha kurs både i Strömsund och hos SG Islandshäst. Den senare i strålande sol, vilket gör jobbet helt fantastiskt!

Nu i helgen är det dags för Aldis att åka till Sandviken igen och nästa torsdag så blir det SM-kval i Gaedingakeppni för henne. Så håll tummarna för oss =)

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

För några veckor sedan så köpte jag en ny häst. Ja, jag vet att jag har sagt att jag bara ska ha två hästar 😉
Men när ni ser bilderna på hennes trav så förstår ni att jag inte kunde hålla mig.
Det är ett treårigt sto e. Midas fra Kaldbak. Hon heter Marta Midasdotter från Lunden, det känns så spännande att se vad det kommer bli av henne. Hon verkar otroligt trevlig och lagom känslig och som ni ser, så går inte traven av för hackor 😉

Likes

Comments

Nu har jag gått steg 1-3 i VBR (vertikal balanserad ridning). Kursledare har varit Lena Gunnarsson, sjukgymnast & Maria Hallring, bl.a. sadeldesigner. Ni kan läsa mer om Lena på Equestrian Fysio och jag rekommenderar att ni följer hennes sida på FB, där dyker det ofta upp nyttiga tips. Mer information om Maria finns på Ergox2.se.

Steg 1 och 2 handlade om ryttarens sits och hästens rotation. Det är ett otroligt viktigt ämne och jag som har varit en sitsnörd länge är så glad över att det är fler och fler instruktörer som börjar intressera sig och utbilda sig inom detta.
Det kommer bara gynna våra hästar.
Jag har nu gjort sitsanalysen som Lena använder sig av tre gånger, de två första var jag i princip rak, men nu hade något hänt med vänsterhöften och jag kunde inte alls kontrollera den på samma sätt. Det här är något jag har jämnt av i ridningen ett tag, då mina hästar har betett sig annorlunda. Jag har utgått i från att skillnaden satt i mig hela tiden, men nu fick jag det svart på vitt. Med detta vill jag ha sagt att det är viktigt att vi ryttare är lyhörda för skillnader i vår egen kropp hela tiden och att vi inte är för sena med att ta hjälp om det behövs.

Steg 3 handlade om hästen & sadeln. VBR utgår ifrån att häst, ryttare och sadeln ska vara i balans.
Denna dag var otroligt intressant och Maria är verkligen kunnig inom området.
Här blev jag påmind om hur viktigt det är att ofta ställa upp sin häst och analysera hur den står, hur muskelstatusen är etc. Det är så lätt att bli hemmablind!
Hur hästen står, musklar sig osv är ju ett direkt kvitto på träningen.
Efter dessa två kurser så är jag verkligen taggad att fortsätta undervisa efter min linje där jag alltid har ryttaren i centrum och att hästen ska få möjlighet att arbeta på ett fysiologiskt och hållbart sätt.
Det tar tid att träna en häst, det finns inga quickfix!

Likes

Comments

Imorgon ska jag ha en föreläsning om ryttarträning tillsammans med en sjukgymnast hos SG Islandshäst.
Det ska bli otroligt roligt 😊
Det är ett intressant och viktigt ämne, tycker jag. Våra hästar blir bara mer och mer ridbana och talangfulla så nu är det verkligen dags att vi ryttare börjar se oss själva som idrottare och börjar ta vår egen träning mer på allvar. Speciellt med tanke på att forskning visar att ridning inte är tillräcklig träning och att det dessutom är vanligt att ryttare är oliksidiga.
Jag ska prata om sitsen och hur en bra sits är och sjukgymnasten visar övningar som deltagarna får prova.
Ser framemot en rolig och givande kväll!

Likes

Comments

I helgen var Olil på Wången och hade träning. Det var grymt skönt att få träna för henne på hemmaplan och att slippa köra 9 timmar enkel väg.

Hästarna gick superbra och jag fick som vanligt jättebra hjälp. Hon är verkligen skicklig på att se exakt vad man behöver hjälp med. Det kändes också bra att hon var inne på samma spår med båda hästarna som Anita var när jag tränade för henne förra veckan.

Jag är mest nöjd med Aldis på söndagen, då kunde vi göra riktigt bra tempoväxlingar, där hon både gick iväg bra och fram för allt gick att samla igen. Har hon väl fått fart på benen, så är det inte riktigt hennes grej att bli lugn igen ;) Sen var det jätteroligt att se Olil rida Vorbodi på lördagen. Jag har tyckt att jag inte har fått honom så bra som jag vill, men han såg super ut när hon red och hon tyckte han var bra, så nåt bra måste vi ha gjort ;)

Hade även turen att få film på passen på lördagen, det är så himla nyttigt och roligt att bli filmad. Jag blir så otroligt glad då över vilka fina hästar jag har! Så nu är inspirationen på topp och jag längtar tills tävlingarna drar igång!

Likes

Comments

Så, nu är det dags för en summering av 2016 och blicka framåt och jobba mot målen som är satta för säsongen 2017.

Under förra året, satte jag igång och gjorde en omstart med Aldis. Hon var ju utlånad under 2015 för att betäckas men blev inte dräktigt och kom hem i november 2015. Jag har haft henne i fyra år nu och man kan säga att vår väg tillsammans har varit allt annat än enkel och rak. Men nu under 2016, så känns det äntligen som vi är på väg mot något riktigt bra. Hon är mycket mer ridbar och nöjd med träningen nu. Vi har fått 7,5 för alla gångarter utom skritt och ökad tölt på tävling. Kan vi bara lyckas sätta de poängen för gångarterna under samma ritt någon gång, då jäklar!

Under förra året så sålde jag Glymur, det var inget lätt beslut. Men han hamnade hos en superbra familj och jag är så glad att jag får fortsätta träffa honom och träna honom. Han är en fantastisk individ, men skulle inte ta mig dit jag vill tävlingsmässigt och då är det bättre för oss båda att sälja. Nu har han hamnat helt rätt och får lära upp nya ryttare.

Jag sålde även Fönix, där hade jag också tur att hitta en riktigt bra köpare i närheten, där jag också har förmånen att få fortsätta träffa honom och träna dem.

I juni dök Vorbodi upp i mitt liv och det är jag så glad för. Dels är han otroligt snygg och en väldigt rolig, men inte alltid jätteenkel häst att träna. Jag ser fram emot nästa säsong med honom och hoppas på att vi ska bara redo för att starta femgång.

Jag har under året haft mycket lektioner och kurser och det är väldigt roligt! Jag är så tacksam för att jag får vara en del i så många ekipages utveckling, det ger så otroligt mycket tillbaka.

Jag har själv fått jättebra hjälp av Anita med mina hästar och är så nöjd över att jag tog beslutet att börja träna för Olil igen. Även om det är långt att åka till Stockholm för att träna så är det så värt det.

Jag har sammanfattningsvis haft ett bra häst år under 2016. Men ser verkligen fram emot nästa år, nu har jag mina två hästar som jag ska ha och kan koncentrera mig på träningen av dem. Har även kommit igång och tränat mig själv igen och det känns bra, jag rider så mycket bättre när jag tränar mig själv, så nu ska jag inte sluta med det!

Så kom ihåg att göra 2017 till ett bra år! Satsa högt, gör det som gör dig glad och kom ihåg att njuta under resan!

Likes

Comments

Idag har jag varit på en kurs om ryttarens sits och sits optimering på Vålbacken. Kursen var mycket bra, givande och inspirerande. Kursledare var sjukgymnast Lena (spana in hennes sida Equestrian Fysio på FB). Hon va mycket kunnig och baserade en hel del på forskning, vilket jag gillar!
Egentligen var det inget nytt, men alltid bra att få höra saker med andra ord och jag är väldigt glad för hennes bra tips på träningsövningar för ryttare!
Jag hade turen att få vara med och rida och visa och fick då en analys av min sits. Lena hade inga stora synpunkter i det stora hela och det känns bra. Men hon hittade direkt mina svagheter och när jag red Aldis fick jag verkligen en aha-upplevelse. Det är ju inte så att Anita (min vardagstränare, som är väldigt duktig på sits) inte har påpekat min vänsterhöft, men nu med lite andra ord, då gick det in. Nu gäller det bara att jag kommer ihåg det 😉

Likes

Comments

Alla som känner mig vet ju att jag tycker ryttarens sits och inverkan är otroligt viktig! Gör vi rätt, gör hästen rätt! Därför är det otroligt viktigt att vi ryttare tar hand om våra kroppar och ser till att vi är lika vältränade, liksidiga och lösgjorda som vi vill att våra hästar ska vara.

Jag försöker träna regelbundet och märker stor skillnad i min ridning när jag tränar. Jag gillar mest att träna styrka, yoga och gå promenader. Det jag skulle behöva bli bättre på är att träna min kondition. Jag går även regelbundet till en kiropraktor mest pga av mina nackproblem, men även för att få hjälp med andra låsningar i min kropp. Jag har det så lyxigt att det är min ridtränare som även är min kiropraktor, så hon känner min kropp utan och innan.

Nu har jag några veckor haft en riktig låsning i bröstryggen, vilket har gjort att jag har svårt med min andning, jag får liksom inte luft. Detta påverkar mina hästar otroligt mycket, de blir inte alls lika lösgjorda när jag rider som innan. Då kan man verkligen märka hur viktig andningen är när vi rider.

Igår tränade jag för Anita och hon var på mig mycket om bröstryggen när jag red Aldis, efter ett tag så kändes Aldis helt magisk. Hon är häftig den lilla hästen! Tyvärr orkade inte min kropp med lika bra ridning på Vorbodi, så under hans pass blev min bröstrygg för stel igen och jag är inte alls nöjd med min insats. Som tur är ska jag till Anita i eftermiddag och få behandling.

Så ryttare; ta hand om era kroppar. Träna, ät bra mat och glöm inte att vila. Jag tror att om vi skulle ta hand om/träna oss själva lika bra och noggrant som vi tar hand om våra hästar, så skulle vår insats i sadeln bli otroligt mycket bättre!

Likes

Comments

Hösten kan tyckas som en tråkig årstid, men just denna höst händer det mycket både hästmässigt och i mitt företag.
Nästa helg ska jag vara med på en träningstävling och om några veckor är det dags för kurs för Olil igen.
Denna helg ska jag till Dannero och hålla kurs och det är inplanerat kurser i Dalarna och Småland under hösten. Är så glad och tacksam att jag får jobba med att träna ekipage, det ger så otroligt mycket tillbaka!
Men det jag vill framhålla lite extra är den sitskurs som kommer vara i Jämtland 17/10. Passa på att komma på den, både ryttare och instruktörer, det kommer bli en givande dag!

Likes

Comments

I helgen har det varit Gneisti Open, jag har ridit Aldis i V2 och T3 och Vorbodi i V5 och T8.
Aldis var super på uppvärmningen igår i uttagningarna och även bitvis på banan. Men hon är svår och väldigt påhittig 😉 Hon kan verkligen få en att känna sig som världens bästa och sämsta ryttare på bara några meter 😉
Kom till A-final med henne i båda grenarna.
Vorbodi skötte sig helt fantastiskt och ledde båda sina uttagningar in i finalerna. Vilken skalle det är på den hästen!
Idag då började jag med Aldis i T3, hon var helt grym och vi fick 7or på arbetstempot! Slutade 2:a på 6.17, vårt bästa resultat i tölt hittills 👍🏻 Jag valde att stryka henne i V2.
Vorbodi vann båda sina grenar och jag är då otroligt glad över att den hästen är min häst!

Likes

Comments