Nu är det andra projektet avslutat, och jag är inte alls lika nöjd med det som jag trodde att jag skulle bli. Hade velat ha lite mer tid med det, men har varken tid eller ork för att vara helt ärlig.

Nu när jag ser det hela så är jag mest nöjd med de två älgarna och bron, samt trädet längst till vänster. Jag tycker jag lyckades bra med akvarell färgen och att dess egenskaper verkligen fick synas. I andra områden har jag, som vanligt, varit för beroende av full kontroll och inte riktigt låta färgen flytta ut och lägga sig jämt.

Jag fick lite problem med vattnet, då jag tycker det inte riktigt ser så äkta ut. Lite skuggor kring ängkon, stranden och bron hjälpte, men jag är fortfarand inte nöjd med hur det ser ut. Även träden och staden är jag frustrerad över, då min första plan hade sett mycket bättre ut. Dock gjorde jag misstaget att mål träd hela vägen över, och på något sätt behövde jag involvera människor i det hela. Detta var den bästa lösningen, även ifall jag inte är nöjd med hur det blev.

Så just den här lektionen var mitt största problem som sagt vattnet, vilket nu i sutet ser sådär ut ändå. Skuggorna hjälpte absolut, men jag tycker fortfarande att jag hade kunnat göra ett bättre jobb med det.

Om man tänker efter lite så tycker jag fortfarande att den rätta känslan är fångad. Det var sorg jag ville ha, och jag ville även ha människan involverad.

Älgkon dödades äv människor, dess kalv kommer nu svälta ihjäl, och långt där borta är männskligheten helt omedveten om smärtan och lidandet de orsakar. Eller ja, inte direkt omedvetna. Bara ovilliga att erkänna det.

Likes

Comments

Känslan sorg borde vara rätt enkel att uppfatta; sorg
En död älgko, bortglömd under en stenbro där hennes kalv väntar vid hennes sida i hopp om att hon ska resa sig igen. Och borta i horisonten, en mörk stad med ett moln av avgaser som förgiftar solens varma sken. Borta i horisonten lever vi, människorna. En del av oss har bra liv med gott om mat, pengar och ett tak över huvudet. Vi vägrar ofta se det som gömmer sig bakom våra bra liv. Men om man slutar ignorera det som ligger pecis framför ögonen på en, då ser man det lidande vi orsakar när vi sakta men säkert tar livet av vår planet.
Människans grymhet.

Jag är än så länge nöjd med stenbron. Jag har försökt tänka på vad ljuskällan kommer ifrån, och kommer därför mörka ner den mycket mer då det är solnedgång och ljuset träffar den och allt annat från sidan. Men trots det tycker jag ändå att stenarna har fått en bra textur, och efter fortsatt arbete är jag säker på att jag kommer kunna framkalla rätt skuggor. Skuggorna är trots allt en stor del av det. Det är meningen att bron; människans skapelse, ska kasta en mörk skugga över det hemska många av oss bara vill glömma bort.

Problemen uppstod när jag blev lite ivrig med träden, och totalt glömde av att det var meningen att två människor skulle stå uppe på bron, som om de stod och tittade på medan lidandet skedde. Men som sagt blev jag lite ivrig, och totalt glömde bort dessa två personer. Så jag var tvungen att plocka upp mitt budskap på ett annat sätt. Det var då jag lade till staden, långt borta i horisonten. Så det problemet löste sig ganska fint, vilket jag uppskattar för annars hade min inte perfektionist blivit driven till vansinne. Det stör mig lite hur träden är målade, då det ser ut som om de växer uppe på bron. Egentligen var det meningen att de skulle växa lite in bakom och på sidorna av forsen som rinner under bron, men jag glömde som sagt helt bort min plan när det gäller träden. Dock är det inte mycket jag kan göra åt saken, och enligt andra är det inte ett så stort problem.

Det går snabbare än jag hade trott, och jag tror därför att jag faktiskt kommer hinna klart innan min deadline, vilket är rätt underbart. Sådanna här projekt som verkligen framför ett budskap är något jag tycker om, särskilt då människans grymhet och ignorans är något jag gillar att uppmärksamma både genom konst och de böcker jag skriver.
Såklart ser jag inte mig själv som oskyldig, varje dag gör vi alla saker som negativt påverkar andra och vår omgivning. Det är nästan omedvetet, men även när vi inser det fortsätter vi.

Likes

Comments

Identitet är nog ett av mina favorit teman som vi har i bilden, helt pågrund av att det ger mig mycket frihet till att uttrycka mig själv. Jag gillar att leka med halvgömda budskap som kan vara lite svåra att upptäcka, vilket jag cerkligen fick göra nu när jag målade min bildmapp.
Obs: jag är väl medveten om att det ser ut som om hon röker på. Dock om man öppnar sitt sinne lite så vore det nog inte så svårt att inse att det inte är det sanna budskapen inom den här bilden.
Jag har själv en tendens att sätta väldigt hög press på mig själv. Jag pluggar hårt, och misslyckas jag med t.ex ett prov så finns det ingen som är mer besviken på mig än jag själv. Därav den här represenationen av mig; mörker kommer från insidan. Mörker behöver inte nödvändigtvis betyda att man är ond, utan det kan ha andra betydelser också. Jag har valt att jobba i blåa och lite gröna nyanser då de bättre representerar den ledsamhet jag känner när jag intelever upp till mina egna förväntningar.
Sedan har vi själva personen på bilden. Ser inte riktigt ut som jag, det vet jag. I själva verket är det inte jag. Det är en huvudperson från min bok, Feyla. Anledningen till att jag gillar att låta henne representera mig, är för att hon är både det jag är men inte vill vara, men även det jag vill vara men inte är. Hon är besviken på sig själv, inte nöjd med en del saker som har hänt i hennes liv och så vidare. Men samtidigt har hon slutat bry sig om andras åsikt. Hon gör det hon vill utan att bry sig om de som har åsikter om allt och alla.

Mitt namn presenteras diagonalt i bilden, och lite i kanten, för att följa "rökens" naturliga rörelser. Feyla/jag är placerad i andra sidan, för att jag lätt ska kunna visa hur röken kommer från henne. Jag ser nu i efterhand att jag antagligen skulle ha målat henne längre till höger, eller i alla fall klippt av en del av pappret för att skapa en ungefär lika bred vit ram som på andra sidan.

Min helhet baseras mycket på de olika nyanser jag använt av kulörerna blå, grönt, och även lite "brunt umber" för att ge extra djup. Eftersom jag har använt kvarell så kopplas allt ihop även på det sättet, då det har en lite "otydlig" effekt.
Rökens otydliga form speglas även i skuggningen i hennes ansikte, men även i hennes hår. Jag försökte verkligen släppa min vanliga tendens till att försöka ha full kontroll över färgen, och lät den istället gör lite som den ville.

Jag har använt akvarellfärger, vilket erbjuder mig många olika tekniker och sätt att måla på. För att få fram den här otydligheten som även framhäver de känslor jag vill framföra, så blötte jag först pappret och lade sedan på färg. Då flyter färgen ut mycket och det är även lätt att få olika nyanser att vackert smälta ihop till en jämn övergång. Ibland bildades skarpa kanter, ibland mjuka övergångar, allt beroende på hur mycket vatten jag använde. Jag valde som sagt denna tekniken då jag tycker att effekten det får, tillsammans med de kulörer jag använt, verkligen framhäver mitt budskap med bilden.

Det problem som uppstått har mest med mig själv att göra. Jag gillar annars att jobba med detaljer, och har mycket svårt att bara lyta färgen flyta lite dit den ville. Men jag märkte att så fort jag försökte kontrollera allt i min målning, så såg det värre ut. När jag väl insett att det såg bättre ut när jag bara lät färgen vara lite mer fri, så blev allt genast mycket enklare. Jag blandade ofta mörkbruna nynser och grönt för att ge det blå lite mer dimension. Jag använde även lika vid ansiktet. Vid slutet lade jag även till en outline med svart bläck, som gav bland annat konturerna lite mer skarphet och även gjorde vissa former mer dramatiska. Jag behöver dock fortsatt övning när det gäller att inte försöka kontrollera färgen so himla mycket, för den här effekten som jag nu fått är jag mycket nöjd med.

Likes

Comments