Header

​Nåt av det mysigaste jag vet är att kolla på dukningar, fina dekorationer i hus, prydnadssaker som är värdefulla och gjorda av fin kvalitet. Igår var vi till royal copenhagen i köpenhamn. Vi gick länge och bara kollade på de fina serviserna som var utställt i vitrinskåp. Det för mig är terapi och harmoni för själen! Så himla mysigt och fint. Tänk att få jobba som visualist på ett sånthär ställe. Verkligen satsat och så fint! Vågade inte ta kort på så mycket men jag lovar det är värt ett besök om man åker till köpenhamn i juletider.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Idag är det verkligen ingen vanlig dag. Vi firar vårt land 100 år nämligen. Visst fantastiskt? Jag önskar att vi oftare borde påminna varandra om hur bra vi har det här. Idag är verkligen en dag då jag bara känner tacksamhet över hur bra ställt och hur lyxigt det är att bo i vårt land. Vi har alla förutsättningar till att göra ett ännu bättre Finland och vi har även förutsättningar till att hjälpa till så att andra länder och människor också ska få komma ett steg närmare den trygghet som vi får leva i. Det är verkligen fantastiskt hur lyckligt lottad vi får vara som har så mycket tillgångar och möjligheter bara för att vi fått lottovinsten att växa upp i detta land. Jag känner idag en sån enorm tacksamhet över de människor som kämpande så hårt för vårt lands självständighet så att vi idag får leva i detta trygga och underbara land. Det ni, det är värt att firas stort!

Likes

Comments

Det är så skönt med söndag. När jag var yngre hatade jag söndagar, hade riktigt typisk söndagsångest. Nu mera älskar jag veckans sista dag och jag tillåter mig alltid att ta der lugnt utan press och stress över att känna jag behöver göra nåt vettigt. Jag tror att vi människor behöver ha såna dagar! Älskar att sova länge på mornen, äta långa frukostar och chilla i sängen hela dagen.

Igår däremot var jag i jobb och flängde mellan jeppis-vasa. På kvällen träffades vi tjejerna vid Icas i Kållby. Vi alla var så himla trötta och slitna så vi bara låg och gosade i hennes säng fastän planen var att dricka lite vin på o'learys. Det är sista helgen på många månader som vi hänger sådär alla tillsammans. Ica flyttar i slutet av veckan till Österrike. Det känns ärligt talat så tråkigt för mig, kommer sakna att inte ha min bästa vän i närheten. Kommer vara så himla tomt och tråkigt utan henne men jag vet att hon kommer ha det så roligt där borta. Är så glad för hennes skull att hon äntligen får åka på äventyr! Man önskar självklart alltid de bästa för sina närmaste vänner även om det innebär att man är ifrån varandra hundratals kilometrar.

På tal om att flytta och så vidare. Jag har mer och mer börjat tänka på den närmsta framtiden. Jag brukar inte lägga energi på att oroa mig för framtiden mer än nödvändigt. Jag vet ju det alltid löser sig och livet kan ändras så snabbt och kan se ut på ett helt annat vis än det gör idag så jag känner der är onödigt att sitta och spå om något man inte vet. Jag kan bara inte hjälpa åt att jag har tänkt på hur vardagen kommer se ut om ett år men tanke på att jag vet att Jag då har ett examensbetyg i handen. Vill jag jobba, Var ska jag jobba? Fortsätta plugga eller starta eget. Och var? Det finns ju verkligen alla möjligjeter. Det är en befriande känsla såklart men också lite skrämmande. Det är så himla intressant med livet tycker jag. Det är så oförutsägbart och spännande. Hur som helst så brukar det bli bra så det får man tro på.


Likes

Comments

I onsdags när jag hängde med julia, heidi och jessi började vi diskutera #meetoo. Det finns så oändligt mycket att diskutera kring det ämne. Det är verkligen inte första kvällen detta ämne kommer på tal. Man kan sitta i timmar flera dagar och det kommer varenda gång upp mer tankar för varenda gång det diskuteras. Idag släpptes en Kampanj #dammenbrister som berör oss finlandssvenskar. 

Jag kopierade direkt förklaringen om uppropet från kampanjens hemsida , jag hade inte själv kunnat förklarat det bättre med egna ord.

http://www.astra.fi/dammenbrister/​

#dammenbrister: Sexuella trakasserier och övergrepp förekommer även i Svenskfinland

Det är dags att prata om sexuella trakasserier i Svenskfinland. Alltför många män och pojkar slipper i nuläget stå till svars för sina handlingar. Därför vill vi blottlägga de trakasserier och övergrepp som sker. Ankdammen är liten och många av våra partners, kollegor, pappor, bröder, söner, släktingar, vänner, bekanta, chefer, lärare och anställda är bästa broder med varandra. I en liten social enhet är det svårt att våga säga ifrån då man vet att många kommer att hålla förövarna om ryggen.

Men vi vet vilka ni är. Och våra berättelser vittnar om vad ni gjort.

Nu kräver 6 111 kvinnor: Bryt tystnaden!

Vi vill lägga ansvaret och skammen där den hör hemma – hos förövarna. I Svenskfinland, Finland, Norden och i världen ska alla kvinnor, flickor, och personer som uttrycker sig eller uppfattas som feminina få vara trygga och slippa vara rädda, äcklade, ärrade och traumatiserade av sexuella trakasserier.

Vi kräver att kvinnors och flickors säkerhet och kroppsliga integritet garanteras i studiesammanhang, på jobbet, i skolan, på krogen, i föreningar, i församlingar, i klubbar, i kollektivtrafiken, i vården, i idrottssammanhang och i hemmen.

Vi vänder oss till beslutsfattarna: Ge småbarnspedagogiken, skolan och sjukvården resurser och kompetens att arbeta mot sexuella trakasserier och övergrepp. Bygg städer där flickor och kvinnor kan känna sig trygga, dag och natt.

Vi vänder oss också till de finlandssvenska föreningarna och fonderna: Lyft upp detta som en prioritet i ert arbete. Sexuella trakasserier och övergrepp är ett folkhälsoproblem som måste åtgärdas på alla nivåer, i alla sammanhang.

Vi kräver större resurser för jämlik fostran och för jämställdhetsarbete på arbetsplatserna. Vi kräver att alkohol slutar omtalas som en förmildrande omständighet för förövaren och en belastning för offret. Vi kräver att bli tagna på allvar och att rättsväsendet tar krafttag mot sexuella trakasserier och övergrepp.

Vi kräver nolltolerans mot sexuella trakasserier, sexuellt utnyttjande och våld. Vi vänder oss mot den rådande tystnadskulturen.

Alltför många av vittnesmålen i (hashtag) dammenbrister handlar om att övergrepp skett under andras ögon, ögon som valt att se bort. Nu får det vara nog. Nu har vi slutat tiga."


Dessa människor som tagit tag om denna kampanj är guldvärda. 


Kuvahaun tulos haulle dammen brister

Likes

CommentsDet var verkligen ett litet tag här sen sist. Det har varit full rulle minst sagt denna höst, mycket förändringar, mycket tankar och väldigt mycket känslor. Det är ju lite så som livet ser ut emellanåt så det känns okej. Vi har typ 2 veckor kvar i skolan, och jag har inte så många jobbskiften inplanerat i december så det blir en månad där jag kan fokusera på saker som jag gillar, typ fika, haha. Nej men det kommer bli skönt, ska prioritera mitt examensarbete och träning. Har lovat mig själv att ta tag i träningen. Den har lämnat i släp nu de senaste månaderna med tanke på att jag inte riktigt haft någon rutin dessa månaderna. Vanligtvis brukar mina träningsmål vara osunda eftersom det alltid slutar med att jag får nån skada i knäna eller höften. Så denna gång ska jag vara lite vettigare och tänka mer långsiktigt, ska träna mångsidigt och börja lugnt. Härom veckan började jag lite försiktigt med ett bodybalance pass, försiktigt trodde jag. Herregud, hade träningsvärk 4 dagar efteråt, då fattar ni ju vilket nivå jag ligger på. Nu blir det ändring på det, ska bli stark och min dagliga huvudvärk ska bort!

Nu till nåt helt annat. Idag har jag varit på jobb hela långa dagen och nu sitter jag och myser framför idol. förresten, man har inte kunnat missat att det varit black friday idag. Jäklar vad jag tycker denna dag är ett onödigt påhitt. Har kollat reklam och nyheterna på tvn ikväll och folk är galna när det är lägre priser. Sån jäkla hets, får huvudvärk av att se folk som river och sliter och bara hetsköper onödiga saker bara för att det är billigt.

Nej men nu ska jag börja krypa under täcket, ska jobba imorgon och sen tar jag bussen direkt hem till Jakobstad. Imorgon kväll väntas glöggmys med mina bästa vänner. Det är väl inte för tidigt att börja dricka glögg redan eller? Jag brukar ha som regel att dricka minst en kopp glögg per dag från och med första december. Nu är det ju i och för sig bara november, men det hör väl till att tjuvstarta. Ajaa mysigt hur som helst.


Likes

CommentsJag och min lillebror åkte till helsingfors på lördag. Jag kan tala om att jag inte var ett bra sällskap på tågresan dit enligt honom. Jag hade tydligen för mycket ljud och var en allmänt jobbig människa för resten av tågresenärerna. Jag fattade verkligen inte varför. När vi träffade vår syster framme i Helsingfors och min bror berättade om att han tänkte byta vagn sa Tessa direkt " ah fattar va du menar, fick byta plats i bussen sist hon va här.." ​ Men vi hade verkligen hur mysiga dagar som hellst. Och som jag hade saknat min syster. Jamen dessa dagar var verkligen behövliga så det blir helsingfors snart igen har jag på känn!

Likes

CommentsGomorron! Har tagit ordentligt med sovmorgon idag. Jag är en mästare på att sova kan jag tala om. Tyvärr vaknade jag opp med nackspärr så jag har bestämt att jag inte behöver göra nåt vettigt idag. Kände mig så produktiv igår nämligen. Jag, jessi och heidi och jessica höll en lektion för en åttonde klass i vårt tidigare högstadiet. Vi berättade lite om grunden i hudvård. Det var riktigt roligt. Minns själv hur tråkiga alla lektioner var i högstadiet men vi såg det som ett bra tecken att ingen iallafall somnade under vår lektion haha. Tänk att det var 7 år sedan vi gick ut 9an. Det om nåt känns sjukt. Gissa hur nostalgiska vi blev när vi gick i oxhamns korridorerna. Kändes utan att skoja som att komma in till en liten bubbla! Högstadiet var en så himla rolig tid, man kan sakna hur kul det var samtidigt som det känns skönt att veta man aldrig behöver vara högstadietonåring igen.


Vi fortsatte sen på frukost till roberts coffe. Hur mysigt som helst. Vi gjorde faktiskt undan en skoluppgift också.

Likes

CommentsÅh måste berätta om onsdagen. Det var höstens mysigaste dag nästan. Heidi har i princip flyttat in hos oss nu så när jag kom hem till oss på morgonen låg hon och sov så sött i min säng. Sen åt vi frukost framför nyhetsmorgon och så kom Kajsa till oss så vi gjorde lite skolarbeten innan vi kände vi var värda en lunch på sweet Vasa. Har man en självstudiedag så tycker vi det är mer än okej att fira med kakor så jag tog världens godaste mascarponekaka. På kvällen kom Cecce och då planerade vi söndagens photoshoot. Vi bestämde outfits och det känns riktigt bra! Det är ju trots allt bara en skoluppgift men det känns så motiverande då vi har kursuppgifter som verkligen ger nåt. Kvällen avslutades med tacos framför grease. Haha den filmen är så rolig, vi sitter alltid och sjunger med såklart.

Idag har jag kämpat med en tråkig kemi uppgift från mornen och väldigt många timmar efter så blev jag faktiskt klar. Jag vet ärligt inte vad det flög i mig när jag hade full koncentration på en och samma kemiuppgift från 12 på dagen tills 22 på kvällen. Lite duktig känner jag mig. Jag är i en sån period då jag tycker det är skönt att sväva bort lite i skoluppgifter. Låter lite tragiskt men det är sant. Imorgon är det lång skoldag men sen tar jag helg!Likes

Comments


Jävlar vad jag längtar tillbaka till sommaren och alla mysiga stunder. Att ligga och skvallra med sina bästa vänner hör till något av det bästa som finns i min mening.

Jag hade gärna velat ha haft en extra sommarmånad i år. Det om nåt hade varit behövligt. Jag känner alla deadlines och examens arbete andas i nacken på mig konstant och jag är stressad över ganska mycket små och lite stora saker som bildar en rätt stor stressklump i magen på mig. Jag måste lugna ner mig lite grann känner jag. Orkar liksom inte stressa och hålla på.


Likes

Comments


Har kickstartat måndagen idag med sovmorgon och en halv skoldag. Vi började med make up för foto film och teater idag. Är så nöjd med våra kurser i höst. De är verkligen hur trevliga som helst. Efter skolan shoppade jag byxor men har nästan ångrat mig redan. Hatar att köpa byxor. Hade iallafall med mig heidi som smakråd och hon övertygade mig väldigt mycket så det slutade till sist med att jag köpte dem.


Likes

Comments