Header

För lite mer än en termin sen så började jag gymnasiet. Tankarna och funderingarna var många när jag för första gången klev in i skolbyggnaden och känslan av att inte veta vad som kommer att hända kan beskrivas som skräckblandad förtjusning.

Jag har aldrig riktigt vetat vad jag vill bli när jag "blir stor". När vuxna frågar svarar jag veterinär men helt ärligt så vet jag inte. Därför ville jag välja en så bred linje som möjligt. En som gav så många valmöjligheter som möjligt. Så min första rekommendation är att om du inte vet vad du vill eller kommer att vilja i framtiden, välj då inte en allt för nischad linje. Sam, na och ekonomi är tre linjera som är bra i den bemärkelsen och det var de tre linjerna jag valde emellan. Varför lotten till slut föll på na var för att jag hade betygen till det och på pappret så öppnar naturprogrammet flest dörrar till olika utbildningar. Jag kan välja om jag vill bli civilingenjör, doktor, lärare ja ni fattar.

På grund av att jag redan visste vad jag ville välja så lade jag inte så mycket energi på att lära mig om de andra linjerna men det finns ju så många olika program du kan läsa och med så många olika inriktningar. Själv är jag inte speciellt artistisk så någon estetisk inriktning passade inte mig.

Skolorna som låg högst upp på min lista var Viktor Rydberg Odenplan, Norra Real, Södra Latin, Blackeberg och Kungsholmen. Det var framför allt dem montrarna jag utfrågade på gymnasiemässan. Så mitt andra tips är att verkligen se till att få ut så mycket du kan av gymnasiemässan. Detta tips kommer antagligen lite sent då ni som är födda 01 redan har gått och kanske till och med varit på öppet hus och även valt gymnasium. Men gymnasiemässan är bra i det att där kan du intervjua elever eller fd elever från respektive skolor som kanske har andra saker att säga om skolan än vad till exempel rektorn har. Men om du inte har gjort någon research innan besöket så kan man springa runt där i timmar.

När du väljer skola är min personliga åsikt att bara gå efter magkänsla. Skit i vad kompisarna väljer. Om det verkligen är viktigt så kan du ju alltid se till att hamna i samma skola men ni behöver ju inte gå samma program. Troligtvis kommer ni ändå inte hamna i samma klass och det blir lättare att ta kontakt med nya människor om du kommer helt "själv".

På tal om kompisar så var inte rädd att du inte kommer att få några. Alla är osäkra i början men bara efter några dagar kommer ni att ha lärt känna varandra bättre och det kommer att kännas som att ni har varit en och samma klass i flera år. Personer som har valt samma linje som du har säkerligen samma intressen också så du kommer att träffa många kompisar som har samma mål och ambitioner.

Jag tycker heller inte att avstånd ska spela in så mycket i ditt beslut. Jag vet att det finns många i min skola som har 1h+ resväg till skolan och några har till och med flyttat hemifrån. Utbildningen är väldigt viktig och det är den som tar dig vidare i livet så en timme i resväg hit eller dit är i det långa loppet värt besväret.

Jag går ju på VRG Odenplan som ni kanske redan vet och vad som tilltalade mig var att lokalerna var ljusa och fina, de hade ett bra naturprogram (enligt rykten) och det fanns en bra sammanhållning och gemenskap inom skolan och mellan klasserna. Så när du går på öppet hus kan det vara bra att ha gjort en liten lista med frågor om sådant som du tycker är viktigt.

Så sammanfattningsvis är mina tips till dig som ska välja gymnasium:

1. När du väljer linje, fråga dig själv vad vill jag bli? och vad tycker jag är roligast?

- om du inte vet så välj något brett

2. Gör en topp 10- lista på skolor och fokusera på dem under gymnasiemässan. Kom ihåg att tiden är knapp.

3. Gör en lista med frågor att fråga på öppet hus.

4. Välj inte vad kompisarna väljer

5. Välj inte efter bekvämlighet.

6. Våga att välja skolor med höga intagningspoäng för du vet inte vad du kommer att sluta på och det kommer att kännas surt om du hade kommit in men du vågade inte chansa.

7. Ha hellre för många val än för få på din lista. Kommer du inte in på något av dina val så kommer du placeras ut på ett gymnasium som slumpen får bestämma.

8. Ta det lugnt även om du inte kommer in på ditt förstahandsval. Många brukar säga upp sin plats och byta runt under den första veckan och chansen är stor att du ändå kommer in.

9. Vill du verkligen gå på en skola men vet inte om du har poängen för en specifik linje, välj då en annan linje på samma skola. Elever so redan går på skolan har förtur om det blir platser lediga på de andra linjerna.

Det var alla tips jag hade till gymnasievalet. Hoppas att det hjälpte någon :) Om ni vill så kan jag skriva om mina ena erfarenheter av gymnasievalet i ett annat inlägg lite mer ingående. Ha det superbra! Kram

/sarah

om ni har fler frågor så svarar jag jättegärna på dem i kommentarerna eller om de är lite längre i ett inlägg ;)

från team building-aktiviteterna i början av året

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Förra måndagen var jag nere på arbetsförmedlingen för att jag hade sett i sommarjobbsappen att Skansen sökte personal till sommaren och jag behöver verkligen ett sommarjobb. Så jag gick på rekryteringsträff och fick en intervjutid. Intervjun hade jag nu i torsdags och det gick superbra. Fick jobbet och nu kommer jag alltså att sommarjobba på Skansen, hur kul!? :) Det ska bli så spännande och jag har eventuellt min upplärningsdag på påsklovet.

Nu ska jag sätta mig med mitt berg av skolarbete. Just nu ser listan ut såhär:

- franskatext som ska va inne på onsdag

- matteprov nästa tisdag

- svenskaredovisning

- engelskainlämning

- läsa ut svenskaboken

Det var allt jag kom på, på rak arm.

Hade inte så mycket mer att skriva om så bjuder på 5 snabba :)

äta ute/äta hemma

(inget slår en brakmiddag hemma framför tv:n)

bio/film hemma

dator/ipad

hörlurar/ear plugs

friends/modern family


Kram på er! /sarah

från när vi besökte Solliden, 2015

Likes

Comments

Dag 4

Näst sista dagen drog vi till ett stall och red igen. Det var ett stall där de hade uppvisningshästar som kunde göra en massa konster osv. Jag fick rida en riktigt fin häst som antagligen pensionerats från uppvisningslivet. Lite seg och det var sjukt varmt så var helt slut när vi kom tillbaka. Vi fick även känna på dem lite i paddocken och det var en sjukt ärtig känsla att få trava och galoppera på den fina hästen.

Dag 5

Sista dagen drog vi till byns berömda marknad bara för att se hur den va. Det var kanske 200 stånd och alla sålde olika saker. Det fanns allt från mat till kläder till garn och sytrådar osv. Jag köpte bara ett armband som det stod Sarah på hahah. Min stavning brukar ju inte finnas på sånt :) Vi köpte också 3 kg apelsiner och Sandra köpte lite souvenirer.

Sen åkte vi till stranden för att jobba lite på brännan. Inte det mest lyckade. Vi var tvungna att lägga oss intill en bergsvägg för att inte blåsa bort och det var svinkallt. Solbrända blev vi inte heller hahah.

Sen gjorde vi inte så mycket mer och dagen därpå städade vi bara huset och åkte hem. Flyget gick kl 11.

Det var vår Spanien-resa! Om ni åker till Spanien för att uppleva Spanien som land så skulle jag inte rekommendera att bo i ett hus i ett område där det bara bodde västerlänningar. Men vi åkte ju bara dit för att få lite kontrast till vardagslivet och slappna av. Och för det så var det här perfekt :)

Ta hand om er så hörs vi imorgon! <3 /sarah

upptäckte ju att det här inlägget blev väldigt kort och det var så ovärt att dela upp dem 😅 sry

Likes

Comments

Dagens fokus var banhoppning så vi byggde fram med tävlingsbommarna. Jag var dock i första gruppen så jag var inte med och byggde fram. Ghatsby var galet fin på framridningen men lite all over the place på framhoppningen.

Vi red på en linje mellan två räcken där vi skulle korta galoppen så mycket vi kunde. Jag lyckades korta galoppen men det blev väldigt studsigt. Men han var lydig iaf ;) Sen hoppade vi fram på hinder nr 1 och vi fick inte riktigt till det någon gång och enda gången han hoppade av bra så rev vi haha. Men jag var väldigt hård i handen idag och därför blev han spänd och "hoppig". Kickade en del gjorde han också :/

Vi hoppade banan 2 ggr var, en gång på samma höjd och en gång på en högre höjd, beroende på häst. Första banan kanske låg på 70-80 och andra 85, kanske något på 90. Första banan gick fruktansvärt dåligt. Jag var hård i handen, backade in i hinderna och fastnade i svängarna. Riktigt missnöjd med min ridning och Ghatsby var tvungen att rädda oss flera gånger, tur att man rider en snäll häst.

Andra gången vågade jag rida på lite och släppa på handen. Visst gick det fortare men han kom bättre i balans och han bar sig bättre och vi kom rätt på hinder. Fick två pet/kraschar, båda mitt fel för att jag red för mycket med handen. Resten av banan kändes väldigt bra och vill verkligen creda Ghatsby för kombinationen. Riktigt bra och säker kändes han på den :). Han luftade också väldigt fint över de större hinderna och det var kul att få känna honom på lite högre höjder.

Så både lite ups and downs idag men är över det stora hela väldigt nöjd och stöpt över Ghatsby. För ett halvår sedan tragglade vi sockerbitar på rakt spår så utvecklingen har gått väldigt snabbt. Nu taggar vi till nästa vecka när det är tävling alternativt banhoppning. Kommer antagligen hoppa 80, 70 om det går helt åt skogen på lördag ;)

Hoppas att ni mår bra och att ni har haft en trevlig helg, kram /sarah

Likes

Comments

Fredag

Vi tränade för en ny lärare då han vi brukar ha är ledig. Gick superbra. Vi jobbade lösgjordhet på serpentiner och rakriktning. Fick Ghatsby riktigt fin efter ett tag. Sen red vi på volterna där vi jobbade med ställning, böjning och övergångar. Det gick inte så bra till en början men efter några varv blev han avslappnad. Skritt och trav övergångarna gick så klart bäst men är även nöjd med galoppövergångarna. Kunde hur enkelt om helst fatta galopp från skritt och sakta av från galopp till skritt i båda varven. Vem vet, det kanske blir en dressyrhäst av den där studsbollen till slut ;)

Sen fick vi rida förlängd trav på diagonalen och då var han så lösgjord att han fick sin maffiga trav som man knappt kan sitta i. Så fint luftade han stegen. När vi travade av dem hade han fortfarande sin fina trav och jag fick ta en långsida där jag bara red lätt och höll om. Då pinnade han på ordentligt och känslan var helt fantastisk! Ett riktigt lyft från förra veckan :)

Lördag

Vi red fram på en åtta där vi travade över bommar på medellinjen och varannan gång svängde vi vänster resp höger så att det blev som en åtta. Vi skulle också flytta dem för skänkeln i svängen. Sen gjorde vi samma sak men i stället för att flytta dem så fattade man galopp.

Vi red även idag för en annan ridlärare och vi hade markarbete och inverkansridning. Först skulle vi travhoppa ett kryss på långsidan, sakta av till skritt (vilket han gjorde superlydigt), sen komma fram i trav igen och så var det en linje till ett annat räcke som successivt byggdes upp till en oxer. Sen red vi linjen i galopp och fick aldrig riktigt till det. Han hoppade snällt men på linjen och i anridningen så blev han såå studsig och oklar. Har fortfarande inte riktigt kommit på hur jag ska rida honom när han blir sådär ;)

Sen var det en liten bana där vi först skulle rida linjen och sen var det en tajt sväng till ett plank på medellinjen och därefter en bruten linje till ett annat räcke och som avslut skulle vi sakta av till trav och travhoppa ett kryss som stod på hörnlinjen. Haha fett rörig beskrivning men poängen är att det var många småmoment där vi verkligen behövde ta tillbaka hästarna och inverka.

Fick till linjen riktigt bra när vi skulle hoppa hindrena i följd och han höll en relativt jämn galopp. Planket hoppade han hur bra som helst alla gånger vi hoppade banan (vilket var typ 3 ggr). Brutna linjen gjorde han super och sista gången vi kom på räcket efter väntade han verkligen in mig och hoppade superfint. Kunde hur enkelt som helst sakta av till trav och sen blev kanske travkrysset lite kaos, men travhoppning är ju inte vår grej.

Sammanfattningsvis så är jag supernöjd med båda passen och med Gatsby. Vilken stjärna han är! (när han vill)

Trevlig helg! /sarah

Likes

Comments

Som ni vet så var ju jag, mamma och min kompis Sandra i Spanien under sportlovet och levde livet så tänkte att jag skulle skriva liten om resan och visa lite bilder :) Kommer eventuellt att dela upp inlägget om det blir för mycket.

Vi var där i fem dagar. Jag och Sandra åkte ner tidigt på söndagen och mamma kom ner en dag senare. Vi hade inte så tur med vädret, elr snarare temperaturen. Solen lyste hela tiden men det var runt 17 grader i luften. Typ som en svensk sommar. Ca 15 grader i vattnet och ännu kallare i poolen så det blev inget bad för min del.

Dag 1

Gick upp 5 och drog iväg direkt till Arlanda. Vi blev skjutsade av Sandras mamma så det var ju skönt att vi slapp ta tåget elr taxi. Vi kom fram med typ 1 h marginal men i och med sportlovet osv så var det heeelt proppfullt på arlanda så jag och Sandra blev fast i kön vid security. Blev så sena att de till och med ropade ut våra namn i högtalaren. Så pin men vi hann ändå och vi kom definitivt inte sist. Resan gick bra, vi landade kanske runt 11 och Kristina som vi skulle bo hos kom och hämtade oss på flygpatsen. Efter vi installerat oss i huset åt vi lunch och sen drog vi iväg på turridningsjakt.

Vi åkte till ett stall som hade turridning och fick en tid vid 18. Det var helt fantastiskt. Vi red i solnedgången och hästarna var så snälla. Sandra försökte sig på att filma lite men vi fick tyvärr inga bilder så att de här är screenshots från filmen.

Dag 2

..spenderades i shoppingcentret. Så himla fint var det! Dt var som ett shoppingcenter där att affärer låg samlade men centret var lixåm utomhus. Så himla mysigt och bra idé tycker jag. Blev inte så mycket spring men vi fick ändå gå runt i solen.

Första som händer är att jag hittar skorna jag har letat efter i typ tre månader så jag köper dem, inser att mitt kort inte funkar och handlar då upp alla mina kontanter som var tänkta att räcka under hela resan...oups. Men som tur var kom Kristina och räddade mig så att jag kunde shoppa mer. Vill ni ha en hall i bildformat?? Köpte sjukt mycket kläder och det var kul att gå i affärer som vi inte har i Sverige. Lyckad dag, mindre lyckad dag för plånboken dock ;)

På kvällen gick vi och åt sushi!

Dag 3

..hände det inte så mycket på förutom att vi åkte ner till byn för att känna lite på vattnet. Slutade med att vi tog bilder på stranden i stället för vattnet var för kallt :/ Sen åt vi en supergod paella till lunch :)

På kvällen drog vi tillbaka till shoppingcentret och jag köpte bara lite krims krams på Primark ;)

här lyckade jag tappa min flip flop, bra Sarah 👏👏

Tror att jag skriver om resten av resan i ett annat inlägg nu i veckan för att det här inte ska bli allt för långt. Hoppas att ni mår bra och att ni får en trevlig helg <3 /sarah

btw sorty för dålig bildkvalité men tog inte med mig stor kameran och glömde simkortet till den lilla hemma, haha suck :/

Likes

Comments

Ett helt inlägg dedikerat till hästarna. I fredags red jag som vanligt dressyr på Ghatsby och där jobbar vi verkligen två steg fram och ett tillbaka. Som jag har skrivit tidigare så tycker jag att det känns som att det börjar gå framåt men i fredags va inte alls en bra träning. Han kickade i travövergångarna och var helvild i galoppen. Tidigare veckor har vi jobbat mycket självständigt och då har han tyckt att det är lite jobbigt i galoppen att alla är överallt och ingenstans men nu jobbade vi på två volter och allt var i sin ordning så det var ju skönt iaf ;) Tveksamt om jag hade suttit kvar annars haha.

Hoppningen gick helt okej, varken bättre eller sämre. Han kickar ju inte lika mycket efter hinder längre men han är fortfarande lite vild och i anridningen känns det som att han ska explodera. Vi hoppade studs och sen var det en bruten linje till en oxer. Hoppade studsen riktigt bra men jag blev lite hård i handen på linjen till oxern så att avståndet inte stämde. Men annars var han duktig. Riktigt fin börjar han bli på framridningarna så att det är kul!

I söndags var jag iväg till Botkyrka som hästskötare till Johanna som skulle hoppa två klasser med Ovina. Vi hade riktig tur med vädret. Förutom att jag var med som crew så fotade jag också en del. Det gick riktigt bra och det här var ju ofinas första lokala start sen hon kom till Solna och hon var superduktig.

Nu på söndag är det Eva-träning och det ska bli väldigt kul men framför allt nyttigt. Har ju inte hoppat jättemycket sen jullovet så det ska bli kul att slipa lite på banhoppningen. Sist gick det ju över förväntan, det var ett jobbigt pass men Ghatsby skötte sig ändå ganska bra.

Här kommer några oredigerade bilder från söndagens tävling, ta hand om er så hörs vi imorgon! Kram /sarah

Likes

Comments

Instagram @sarahcreutzer