Header

Tänkte att jag skulle testa en ny grej. Sarahs dagbok där jag skriver om vad som händer i mitt liv, lite allmänt.

Skolan börjar lida mot sitt slut och det innebär att allt fler lektioner ställs in, inlämningarna blir färre men slutproven fler. Har kursprov i kemi nästa vecka och franska-nationella. Nu har projektveckorna börjat också. Vi ska göra en kortfilm där vi ska försöka få ett företag att finansiera vår undersökning som ska vara kopplad till natur och samhälle. Min grupp har valt att fokusera på hur skolresultaten påverkas av träning och fysisk aktivitet.

***

I veckan fyllde mamma år också och vi åkte ut till kenneln för att klappa på hundar då vår valp kommer att födas nu i veckan. Så spännande! Det här är mamman (den bruna), Astrid och mormorn, Li.

Ridningen har gått både upp och ner. Om jag inte minns fel så var det banhoppning senaste träning jag skrev om. Sedan dess har vi bara haft markarbete och i lördags hoppade vi bara några hinder på högre höjd för att checka av dem inför söndagens tävling. Det har inte varit våra bästa träningar men är väldigt nöjd med hur Gatsby känns just nu. Riktigt lugn och jämn, hinderklok har han blivit också :)

***

Igår (söndag) gick jag upp 6 för att sen upptäcka att mamma inte skulle kunna köra mig till stallet. Så det blev att åka taxi, fick hämta upp Filippa på Västbroplan också och sen bar det av. Vi kom fram runt 7.30 och jag började borsta på Gatsby medan Filippa bytte schabrak och agerade lite groom, så himla skönt och snällt. Eftersom att jag var start 6 (exklusive efteranmälningar) i första klassen så hade jag ingen funktionärspost och kunde bara fokusera på tävlingen från och med att jag kom till att jag satt upp på hästen. Allt gick enligt plan och jag behövde aldrig stressa.

På framridningen, som var på den dammiga utebanan, var han så fin. Tittade lite på vägen tid på alla avspärrningar, hästar och lastbilar men ändå lugn. På framridningen var han avslappnad och brydde sig inte alls om de andra ekipagen.

På framhoppningen blev han lite spänd. Krysset och räcket gick bra men vi kom helt fel på oxern. Jag såg fel på avståndet och jag lät honom komma alldeles för nära så han fick ta ett jättesprång rakt upp i luften och jag fick hålla i mig så gott det gick. Efter det stannade han när jag skulle ta det igen. Vi fick ta ner bakbommen och då hoppade han utan tvekan men riktigt högt över. För att inte stressa upp honom mer valde jag att inte hoppa oxern med bakbommen utan hoppade krysset två gånger innan jag blev ropad till banan. Hade alltså en hemsk känsla när jag gick in på banan då jag inte var säker på att vi skulle komma över ett enda hinder och inte blev det bättre av att det första som händer är att han tvärnitar mitt i galoppen för att skygga för några infångare.

Som tur var hade vi inte korsat startlinjen. Första hindret gick bra, andra hoppade han tre meter över och majoriteten av sprången såg ut ungefär så. Känslan var alltså inte den bästa men är ändå så himla stolt över honom. Han tog sig igenom banan felfritt och vi fick rosett. Min plan var bara att rida på och få honom att bjuda men även om vi kom rätt så tog att ett jättesprång. Hoppas att han inte fortsätter med den hopptekniken haha.

Här kommer lite bilder :)

/sarah

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Var riktigt nöjd efter fredagens ridning. Gatsby var sjukt fin i skritten och svävade lite på moln efter galoppen, både vänster och höger. Traven däremot finns det mycket kvar att jobba på. Framridningen gick super men i arbetet blev han lite stripig och vi föll ur takten säkert var tredje steg. Kan också bero på att Gatsby var lite hostig men vi hittar inte riktigt varandra där alla gånger. Jag måste li lite stabilare i min sits och lite mer följsam i handen när han blir snabb och springer iväg.

Planen var sen att gå på Hov1 på grönan men var alldeles för trött efter stallet så det blev sushi och let's dance i stället. Vad tycker ni om att Ellen åkte ut? Själv tycker jag att hon skulle ha stått i final men men :/

Igår tränade vi lite banhoppning eller hinder i följd. Han var sjukt fin på framridningen. Kunde korta galoppen och länga den hur enkelt som helst och även traven kändes bra och reglerbar. Kunde lägga små volter utan att han blev spänd och håg i nacken och det märks verkligen att det lösgörande arbetet sen lönar sig i hoppningen. Han blir mycket mer lyhörd och inte alls så studsig.

Vi började med att travhoppa fram på ett litet plank på 50-60 cm. Han hoppade hur bra som helst och kom verkligen upp med ryggen. Sen hoppade vi på lite olika linjer och det gjorde han också super. Inte så lätt avståndet alla gånger då varken ponny- eller storhästavstånd är särskilt optimalt för oss. Ibland fick han hoppa av lite tidigt och flackt och då var vi i lite bommar. Själva banan gick helt okej. Han hoppade som bäst på oxrarna och är riktigt nöjd med vägarna. Men som sagt för att få en bra avsprångspunkt var jag tvungen att rida på lite. På sista linjen glömde jag att lägga på benen så en bom föll på det sista hindret. Men verkligen inte hans fel, vi gjorde bara om det och då hoppade han galet bra. I början av vårterminen skenade eller snubblade vi i princip över hindren men nu har han fått en riktigt fin teknik och det blir som ett momentum över hindret vilket är riktigt kul! Han har säkert alltid haft det i sig men jag har lärt mig vilka knappar jag måste trycka på.

Jag har klippt ihop en film från de senaste hoppträningarna som jag tänkte publicera antingen idag eller imorgon så stay tuned. Hoppas att ni har att en bra helg så hörs vi, kraam /sarah

Likes

Comments

Nu ska ni få se listan med skolarbete som jag har hängande över mig:

- Kemiuppsats om en kemikalie (inl om 2 veckor)

- SV-nationella, muntliga delen som är en presentation (imorgon)

- SO-slutuppgift, en uppsats, (inl på söndag)

- Och nu i veckan samt nästkommande vecka så kommer vi att ha NP i Eng, Ma och Fr

- Läsa ut eng-bok och svara på frågor om boken (inl nästa vecka)

- Kemi kursprov (31/5)

- Fem sidor i matten (imorgon)

Och det här var bara allt jag kunde komma på på rak arm... suck. Har verkligen försökt att jobba ikapp men berget bara växer och växer. Ser verkligen inte hur vi ska hinna bli klara med allt innan det är projektveckor, som är de två sista veckorna innan sommarlovet. Ni kan inte ens föreställa er hur mycket jag längtar efter sommaren.

Vi börjar med att dra till Grekland med ett härligt gäng vänner för att fira mammas födelsedag. Om allt går som det ska kommer vi även att ha en valp i huset efter juli. Jag kommer att jobba på Skansen vilket jag verkligen ser fram emot. Ev. kommer jag att dra på ridresa senare i augusti eller slutet av juli.

Det här blir min första sommar jag kommer spendera majoriteten av i stan och det ska faktiskt bli skönt. Vi kommer ju inte kunna åka bort så mycket pga jobb och valp men några turer ut i skärgården blir et nog :) Det ska bli skönt att bara stanna hemma och hänga med vänner och ta igen sig efter ett tufft läsår. Kan knappt fatta att jag snart har gått ett år av gymnasiet! Tiden går fort när man har....eh....roligt ;) Tyvärr kommer det nog inte bli så mycket häst som det brukar bli i sommar men jag ska kolla runt lite på HorseExplorer. Jag och Filippa pratar ju om att åka till Polen men då måste man kanske vara lite fler då de lägger upp ett individuellt program för gruppen och det känns ju lite oschysst om de ska behöva planera för bara två ryttare??

Men i juni åker jag, Filippa och några andra från stallet till Tunarp på terränghoppningshelg och det ska bli så himla roligt. Hade ju gärna åkt tillbaka till Irland men det ligger tyvärr inte så bra i tiden :/

Det här blev en liten chit-chat men tänkte att det kunde vara kul att uppdatera er lite om sommarens planer och hur läget är i skolan. (Ett litet bonusinlägg som kompensation för att jag har hållit schemat så dåligt) Kanske ska några av er börja gymnasiet efter sommaren och om ni har några frågor så är det bara att fråga. Jag har kanske inte den bästa men tur då att jag har lite mer organiserade vänner haha.

Hoppas att ni mår bra och att ni orkar hålla ut de sista veckorna nu och börjar se ljuset i tunnel ;) Vi hörs på lördag, kram

/sarah

Müsli <3 Tiden läker inga sår.....

Likes

Comments

Tävlingen igår var ju minst sagt en bra dag för lördagshopparna. I 2 av 3 klasser fick vi blågula rosetter.

Från början var det tänkt att jag skulle starta som nr 3 men igår släpptes en uppdaterad startlista där jag startade först. Banan var väldigt rolig och utmanande. Många vägalternativ i omhoppningen så det var kul att titta på andras omhoppningar och vägval när jag var tidtagare senare i de andra klasserna.

Jag valde dock att satsa på fart och tog därför de lite längre vägarna. Fick upp ett riktigt friskt tempo så kände att Gatsby skulle börja studsa om jag helt plötsligt skulle korta galoppen och tvinga honom svänga snävt. Men det lönade sig då vi vann klassen och hade den snabbaste tiden på hela dagen. Bästa hästen! Han var också extremt bussig och schysst på hinder när jag planerade dåligt.

På framridningen hoppade han som en guuud minst 30 cm över hindret och jag var ganska säker på att jag inte skulle lyckas sitta kvar genom hela banan. MEN han var så himla fin, både i grunden och omhoppningen. Är dock lite missnöjd med min egen ridning och sits vid några tillfällen men Gatsby var helt klockren. Känns riktigt bra inför lokala nu, film kommer om ni vill :)

Skriver det här på söndagen 30/4 så nu ska jag hoppa in i duschen och sen sätta mig med matten eftersom att vi har prov på tisdag. Skönt att jag är ledig imorgon iaf. Det blir stallet igen men nu ska jag vara groom då några vänner ska tävla på Huvudsta. Hoppas att ni har haft en skön helg så hörs vi. Kram

/sarah

foton: Elin Lindström

Likes

Comments

Veckan har varit rätt så lugn. I söndags hade jag födelsedagsmottagning för släkt och vänner men själva födelsedagen var i måndags och då hade jag bara en liten familjemiddag. 

I fredags var det dressyr och det gick förvånansvärt bra. Kom in med en ganska dålig inställning men passet visade sig bli väldigt lyckat. Han var fin i båda galopperna och traven var inte alls så spänd och oharmonisk som den ofta blir. Inget gick speciellt bra men är väldigt nöjd med känslan genom hela passet :)

Hoppningen i lördags fick en dramatisk start. När vi skulle sitta upp på utebanan så blev Gatsby skrämd av någon och flög iväg just när jag skulle sitta upp vilket resulterade i att jag tappade honom och han skenade iväg. Efter ett varv runt banan så sprang han till stallet och lyckades stressa upp sig rejält. 

Det var markarbete och gymnastikhoppning. Gatsby gjorde det ändå över förväntan och rusade inte alls igenom studsen och lyfte på benen väldigt kvickt och smidigt. Kändes kul att han kunde hoppa lite avslappnat (med tanke på förutsättningarna) för en gångs skull haha <3 Som sisa grej så hoppade vi bara studsen fast med en over i mitten och det gjorde han också superbra! 

Hade en riktigt bra känsla inför dagens tävling efter de båda passen. Skriver om den i nästa inlägg som kommer upp imorgon då det blivit lite förskjutningar i schemat ;) Men här får ni en bild från dagens 85-klass iaf

Likes

Comments

Hektisk vecka och mycket har hänt sen vi hördes sist. I torsdags, efter en vecka inlagd hos veterinären, fick himmelen världens finaste ängel alldeles för tidigt. Finaste, finaste Müsli fick somna in av orsaker som jag inte orkar gå in på. Men han kommer i alla fall att vara evigt saknad och jag är så tacksam för att jag fick låna en ängel ❤️

I måndags var det som jag kanske har skrivit kemiprov och tisdag-torsdag var jag hemma sjuk. Men ingen vila för det, var bara att be kompisar att ta anteckningar och plugga hemifrån :/

Ridningen igår gick verkligen inte bra. Jag var ofokuserad och trött vilket inte är en så bra kombo på Gatsby. Vi tränade på att få dem fram för skänken och sen övade vi lite sluta. Gick helt ok tills han bestämde sig för att det var roligare att stanna och backa...suck haha. Vi galopperade på fyrkanten och det gick inte alls i vänster men helt ok i höger. Han blev lite spänd när alla galopperade lite all over the place (inkl oss). Inte alls nöjd med träningen och min egen ridning. Vid flera tillfällen blev jag alldeles för hård i handen och när han började backa fick jag lägga till spöt och då blev han upprörd för resten av passet.

Hoppningen idag gick däremot mycket bättre. På framridningen var han som vanligt helt fantastisk (fattar verkligen inte vad det är jag gör annorlunda??) och framhoppningen gick helt felfritt. Vi började hoppa ganska snabbt och fokuset var avsprångspunkt och sen fick vi efter varje språng analysera vad som gick bra och vad som behövde förbättras. Tog lite tid men väldigt nyttigt. Vi började med att travhoppa fram på en kombination kryss-oxer och det gjorde han så lugnt och fint.

Sen trav- och galopphoppade vi på ett vågplank och det gick också bra förutom att han drog lite till höger alla gånger och i första språnget tittade han ner väldigt mycket på hindret, antagligen för att jag också gjorde det, haha.

Sist hoppade vi en oxer och han var sååå fin på den. Kul att han börjar bli så lugn och trygg i hoppningen och det finns inga tendenser till bocksprång längre :)

Hoppas att ni kunde hänga med i det här lite halvsnurriga inlägg. Puss och kram på er! /sarah

fick tyvärr inte en så bra bild på det sista och bästa språnget då det stod lite mycket hästar i vägen <3

Likes

Comments

Skönt att vara hemma igen! Tänkte ge er en liten update på vad som har hänt under lovet och vad som kommer att ske under kommande veckor :)

Men vill börja med att säga att jag hoppas att ni har haft en grymt bra lov och att ni har kunnat koppla av och inte tänkt allt för mycket på skola eller jobb. Själv kan jag verkligen säga att jag har tagit en paus från vardagen. I tisdags åkte jag och Amanda som sagt till fjällen och där spenderades dagarna i skidbacken. Inga brutna ben vilket är en stor bedrift för att vara mig haha. Nej men det har varit väldigt roligt och på kvällarna har vi haft Harry Potter-maraton. Jag kan ju vara den enda i hela världen som inte set filmerna hehe men vi hann iaf se till sexan innan internetet tog slut :P

I söndags kom jag hem och gissa vad det första jag gjorde var, kollade Friends så klart! ;) Gårdagen spenderades tillsammans med kemiböckerna då jag har prov idag. Känslan är lagom bra :/ Tacka gud för att Magnus Ehringer finns haha.

Annars händer inte speciellt mycket underveckan. Stallet på fredag och lördag som vanligt. Efter hoppningen på lördagen är det också stallmöte inför lokala.

Sen har jag bara en jäkla massa prov och inlämningar som väntar här framöver. Har också sett att jag har lite nya läsare så tänkte att jag lägger in några vanliga frågor här :)

Hur gammal är du? : 16 år (född 00)

Hur lång är du? : 156 cm (dvärg ik :P )

Hur länge har du ridit? : Sen jag var 7 så snart 10 år

Vem är Gatsby? : Hästen jag hoppar, rider och tävlar just nu :)

Hur hög är Gatsby? : Om jag inte minns fel, 150 cm så en väldigt liten häst ;)

Hoppas att ni fick svar på några frågor, ta hand om er! Kram /sarah

några bilder från fjällen

Likes

Comments

Instagram @sarahcreutzer