Idag (20 Aug) var en lång dag för mig, det började med att jag gick upp 01:45 och åkte in till Gatton 02:00 för att vara med på "Relay for life" vilket betyder att man går mitt i natten runt i en stor friidrottsbana i flera timmar för att donera/skänka pengar till cancer forskning. Alla som är där är oftast där i olika team och det kan vara skolor elr arbetsplatser elr bara en förening, och man sättet upp tält så man kan gå och sova lite om man vill osv. Jag tyckte det kändes bra att gå det även om det var extremt kallt, jag var hungrig och extremt trött! Och sedan höll det på fram till 6 när det var frukost och sedan avslutades allt 08:30.

Men jag åkte efter frukosten till busstationen 07:10 för att ta bussen till Brisbane där jag och några andra utbytesstudenter skulle till Ekka festival!:)
Jag mötte Milena och Emil på bussen som gick på i Toowoomba. En och en halvtimme senare när vi kom fram till Brisbane så hade Milena beställt en Uber som skulle ta oss till Ekka, men det var något fel på förarens gps så ist för en 10 min bilkörning så blev det 45 min. Men det vara ändå bra för då fick vi chansen att se en del av den väldigt fina staden Brisbane.

Ekka Festival eller Brisbane Exhibition som det egentligen heter är en jätte gammal festival som är varje år och det är svin stort. Det finns något för alla, det är massa "karuseller" och sånt i mitten, det är så stort vi gick vilse flera ggr, o vi åkte typ tre stycken för det va så dyrt, 15ausdollar för ett åk, men det va svin kul. Sedan är det massa mat stånd över allt och sötsaker osv och det var ett ställe där man gick in där det fanns massa djur som tex kor, får, grisar, hästar och hundar osv och det fanns en stor häst uppvisning. Det fanns ett ställe där man gick in där det fanns massor av mat som man kunde testa och köpa, där hade dom även en kött tävling. Sen fanns det ett typ museum med massa australienska saker och dom hade en tårt-tävling, och en farmer tävling mellan skolor, där jag även hitta min skola Lockyer. Det fanns även ett stort ställe där man kunde köpa show bags, vilket är en påse med något innehåll och det finns hur mycket som helst! Själv köpte jag (såklart) en Timtam showbag som innehöll fem Timtam förpackningar och ett par Timtam tofflor!!! Det fanns så mycket mer att göra där ,kan inte räkna upp allt, så man behöver flera dagar om man vill hinna göra allt, men vi gjorde ganska mycket och vi hade en skit rolig dag och det var svin kul att träffa några av dom igen!:)

Tröjan man fick, men jag va tvungen att ha en huddie under och sen en jacka över det för det var så kallt

Stötte på några från skolan tidigt på morgonen då det var som kallast 1grader fast det kändes som -5, kan synas ganska väl på min extremt röda näsa

Bilder från Ekka😁

Här kunde man köpa showbags, hur mycket som helst

Tårttävlingen och Draken till vänster vann

Min skolas bidrag

Vi var där sista dagen men det var ändå sååå mycket folk

Några bilder från kvällstid, dock var inte vi där när det va mörkt så tyvärr har inte jag tagit de här bilderna

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Den här helgen var jag på north Stradbroke Island, eller "Straddie" som alla säger här, med alla utbytesstudenter i mitt distrikt. Det var jätte kul och alla är skit roliga o vi klickade väldigt snabbt med varandra.

Jag gick upp klockan 05:00😴 på lördagen för att sedan lämna Gatton vid 05:30 för att åka mot Brisbane. Vi kom fram till Brisbane runt 07:45 o mötte alla vid 08:00. För att sedan gå på Färjan till Straddie vid halv nio. Sedan när vi va framme på ön så åkte vi till en camping där vi satte upp tält som vi skulle sova i, och vi skulle sova två och två o jag sov med en tjej från Schweiz. Det var väl sådär kul att sätta upp tälten och det var svin kallt under natten och dom berättade att när vi ska på safari tour i mars i tre veckor så ska vi alltså sova i tält varje natt i tre veckor o då även sätta upp dom själv varje kväll, men det blir väl en kul erfarenhet det oxå haha.

Efter att vi satt upp tälten så fick vi lite presentationer om regler och hur man ska få ut det bästa av sitt år osv och sedan på eftermiddagen så åkte vi iväg till ett berg där vi fick en guidad tur av en aboriginsk man som berättade om sin kultur och sin familj som bott på den här ön i flera tusentals år. Han visade också en Didgeridoo som han sen spela lite med. Han berättade även om alla farliga djur som finns i Australien och hur man ska agera och skydda sig mot dom. Sedan åkte vi tillbaka till campingen där vi på kvällen hade en bonfire och grilla marshmallows och lyssna på musik.

Nästa morgon väckte dom oss klockan 06:00😴 och sedan åkte vi iväg vid sju till Cylinder Beach Foreshore som en en jätte fin strand där vi fick lära oss om surf safety och om hur viktigt det är att vara försiktig om man badar i havet här eftersom dom har sånna extrema under vattens strömmar här och hur många det är som faktist drunknar i Australien varje år pga att dom inte varit försiktiga när dom surfat eller badat. Vi fick även bada en del och gå en vandring längst berget ovanför stränderna och havet och det var extremt fint!

Sedan åkte vi tillbaka till campingen där vi packa ihop våra saker och sedan bytte pins med alla som vi kan sätta på våra kavajer. Vi såg även 4 koalor vid campingen och en av dom hade en unge hos sig och det var första gången för mig och flera av dom andra att se en koala så alla blev väldigt existed och tog massa bilder. Sedan sa vi alla hejdå, vilket va lite tråkigt för vi har redan kommit varandra ganska nära efter bara en helg, och sen åkte vi hem. Men vi ses snart i september då vi ska på roundabout runt Queensland.

Vi är 15 utbytesstudenter i mitt distrikt 9630 och det är jag och En till tjej från Sverige, en kille och en tjej från Danmark, en kille från Slovakien, En tjej från Schweiz, en tjej från Österrike, en kille från Frankrike, en tjej från Italien, en kille från Spanien, en tjej från Tjeckien, en kille från Tyskland, en kille och en tjej från Brasilien och en tjej från Ecuador, och hon har varit här sedan i januari så hon har redan väldigt mycket erfarenheter vilket kan vara bra för oss andra för vi kan då fråga henne om mycket och tjejen från Brasilien har redan varit på ett utbytes år i Danmark men på nått sätt fick hon åka på ett till år till Australien dit hon egentligen ville från första början, så hon har oxå väldigt mycket erfarenheter.

Men jag hade en jätte rolig helg och jag ser fram emot att träffa alla igen!:)

Sara från Italien och Michelle från Schweiz

Sara och Anna

Tälten vi sov i

Duda från Brasilien, Sara från Italien, jag och Anna från Österrike

Milena från Ecuador

Nästan alla av oss

Likes

Comments

Nu har jag varit här i 3 veckor och jag trivs riktigt bra! Jag har nu gått i skolan i lite mer än en vecka och jag har inte för ens nu kommit riktigt in i systemet här. Att använda skoluniform känns väldigt konstigt och annorlunda men är kul att testa något nytt. Jag bor ca 10 min med bil ifrån min skola men jag åker skolbuss o då tar det ca 30 min och att åka skolbuss är också väldigt nytt, alla känner alla på bussen och det är aldrig tyst och väldigt livligt (vilket ibland kan va lite jobbigt när man är skit trött på morgonen) men det är kul för det blir lixom aldrig tråkigt att åka bussen och man kommer till skolan/hem på bra humör.

Att äta skollunch här är oxå väldigt annorlunda, man tar med sin egna lunch ,vilket är typ en macka o lite kex, eller köper nått i skolans "Tuck shop" o sen sitter man i gräset elr på en bänk o pratar o äter tills klockan ringer och först tyckte jag att det var lite med bara en macka men faktist så håller jag mig hela dagen på bara en macka. Man ha också väldigt korta scheman här, tycker jag, för vi börjar 09:00 och slutar 15:00 och vi har fyra lektioner + form class. Varje torsdag har vi "sports class" vilket är sista lektionen då vi får välja en sport eller något annat som tex society help, då hjälper man till på primary school osv, eller leadership osv och jag valde leadership och det är riktigt kul.

Sue och Ian har ett barnbarn som heter Patrick och han är 4 år. Han kommer hit ganska ofta speciellt på helgerna och han är ett riktigt charmigt barn med extremt mycket energi, vilket gör mig ganska slut efter ett tag eftersom han hela tiden säger "Sarah do you want to play a little game?" Med det menar han då att jag ska jaga honom men han är riktig söt och han kallar mig för hans "sister":)


Jag har även hunnit bli riktigt förkyld med väldigt mycket ont i halsen men jag tror det beror på att det är så extremt kallt här under nätterna då det är max 6 grader och dom har inget som kallas isolering här så är det 6 grader ute så är det även 6 grader inne och många här blir förkylda pga av detta så det är nog the reason för mig med.

Men jag mår bättre nu och nu helgen som kommer (12-13 augusti) så ska jag till North Stradbroke island på language and culture immersion camp med alla andra utbytesstudenter i mitt distrikt och det blir alltså första ggn jag träffar dom så jag ser väldigt mycket fram emot det!:)

Mitt Schema för tillfället, när jag har Spare class så läser jag även modern history

Våran "sports uniform" vilket är den vanliga som vi använder varje dag och nu när det är vinter så använder nästa alla den gröna tjocktröjan över eftersom det blir så pass kallt

Våran "formal uniform" som vi bara använder på onsdagar och vid speciella tillfällen när vi ska representera skolan, man får använda den dom andra dagarna oxå men det är int många som gör det

Kvälls utsikt från Ian och Sues hus

Det godaste dom har här i Australien kan jag säga är "Tim Tam" vilket är som en kaka fast med massor choklad o kex i, o dom finns bara här i Australien och det var det första som alla sa här att jag var tvungen att prova o nu är jag fast. Den godaste läsken dom har är "Creaming soda" o det är en läsk som smakar typ glass, det låter Kke int så gott men det är extremt (!!) gott!

Likes

Comments

I måndags fyllde jag alltså 17 år och jag blev riktigt firad här, min Rotary klubb bjöd ut mig på en resturang där dom sedan överraska mig med tårta och en liten present som var ett jättefint armband med en koala på:)

I måndags var även min första dag i high school! Alla har varit jätte snälla mot mig och hjälp mig väldigt mycket:) Idag (onsdag den 2/8) så var det "athletes day/sports day" vilket är som en friidrottsdag fast mycket större. Skolan är indelad i fyra elevhem "houses" , som är: röd, orange, lila eller blå (vilket jag tillhörde). Man tävlar i friidrotter eller andra små tävlingar som t.ex dragkamp. Förutom tävlingsmomenten så klär sig alla i den färg som ens lag har. Om jag ska vara ärlig så utövade jag inte så många tävlingar men jag hejade mycket på mitt lag, som även sedan vann allt, o jag hade väldigt kul!:)

Likes

Comments

Nu har jag kommit till Ian och Sue där jag ska bo fram till slutet av oktober då jag byter värdfamilj. Ian och Sue bor på en stor farm med får/lamm, hundar och höns. Dom har ca 60 får men äger hälften av dom så hela dagarna hör man fåren och hönsen och fåren har även en klocka runt halsen (för att skrämma bort dingos "vild hundar") och jag tycker faktist det är det är jätte mysigt att höra på. Något som inte är så mysigt är att dom har världens farligaste spindlar och ormar här och jag kommer definitivt att stöta på flera under mitt år för enligt Ian är det väldigt vanligt att se dom. Idag har vi även fixat en skoluniform och vart en "intervju" med min rektor för att se vilja ämnen jag ska ha så jag ska börja skolan på måndag!:)

Likes

Comments

På onsdagen vid klockan 12 kom Sue (min värdmamma) och hämtade mig men innan det hann vi med att se lite omkring där john bor och det var väldigt mysigt, vi åkte runt vid hamnen och även till ett litet "shopping house" som dom kallar det där vi köpte det vi behövde eftersom det inte är lika säkert att de har det på landet där vi kommer bo sen, men det var väldigt mysigt!:)

Likes

Comments

Nu har jag äntligen kommit fram till Australien efter två dygns resande!
Vi var 4 utbytesstudenter som skulle till Brisbane och flyget från Bangkok gick 09:00. Vi landade i Brisbane runt 20:50 o väl där stod våran Inbound Coordinator John med öppna armar och välkomnade mig och Sicilie (vi två tillhör samma distrikt) Sedan körde han hem oss till hans hus där vi är just nu och ska sova en natt och imorgon kommer min värdmamma Sue och hämtar upp mig och kör mig till Gatton där jag ska bo!:)

Likes

Comments

Likes

Comments

Nu har jag lämnat Sverige och landat i Bangkok med 9 andra utbytesstudenter

Jag åkte vid 07:45 upp till Arlanda (23juli) träffade alla och checkade in. Planet lyfte vid 14:30 och vi landade i Thailand runt 05:50 (24juli) lokal tid.
Nu ska vi bara försöka sova och vila upp oss till nästa flyg imorgon!:)

Likes

Comments