Om bebis:
Barnet är nu ca 35cm och väger 1,4kg vid veckans slut. Hjärnan och de inre organen fortsätter utvecklas och barnet lägger på sig mer vikt. Barnet fortsätter att sträcka och röra på sig men har inte lika mycket plats.

Om mamman:
Du har gått in i graviditetens tredje och sista trimester. Du kan känna ett visst obehag av att alla dina organ trängs undan av magen och barnet. Benen kan även kännas tunga och trötta. Man ska försöka vila så mycket det går och gärna använda stödstrumpor.

Egna ord om vecka 29:
Nu har vi gått in i tredje trimestern och det börjar verkligen lida mot sitt slut. Jag har i några veckor vart riktigt trött på att vara gravid, bara känt mig tung och stor, saknat att bara vara mig själv igen. Men nu har det vänt. Nu börjar jag istället få lite olustiga känslor av att det snart är över, haha. Jag ska verkligen se till att njuta sista veckorna för man vet ju inte när mini vill titta ut och den här känslan av sin första graviditet vill jag verkligen minnas. Det är en sån magisk känsla att känna sitt barn varje dag och att känna så mycket för en liten människa jag aldrig sett eller haft i min famn. Jag är så glad att jag skrivit ner litegrann om varje vecka här i bloggen så jag har att titta tillbaka på sen.

Jag har ringt mitt första samtal till barnmorskan pga att vi var oroliga över att hon inte rört sig i sitt vanliga mönster på en hel dag. Hon brukar ge mig några godmorgon-sparkar och blir tokig i magen när jag äter eller ligger ner men det enda jag fick den dagen var bara några få puffar ibland och någon enstaka spark eller box. Eftersom man ska vara lite vaksam över barnets rörelser nu så ringde jag och rådfrågade en barnmorska om vad vi skulle göra. Eftersom jag är så pass långt gången ändå så är det förlossningen man ska åka till om man behöver göra en koll, men jag skulle prova att lägga mig ner och äta något kallt och sött först, kom hon inte igång av det så skulle vi åka in - Men! Hon fick sin lilla sockerkick som tur var och sen dess har hon vart sitt vanliga, livliga jag. Hon var bara lite trött 😘

I övrigt har den här veckan gått fint förutom att jag som sagt börjar bli lite ledsen över att det snart är över. Men å andra sidan får vi ju världens bästa present när det väl är över ❤️

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

För några dagar sedan satte jag och Susanne tålamodet till prov och skulle sätta ihop och dekorera varsitt pepparkakshus. Att sätta ihop det var en pers haha, vi använde baking glue istället för smält socker, så det tog ett tag innan man fick ett hum om det. Men det är verkligen ett tips om man vill slippa bränna sig! 👍🏻

Det gick bra att få ihop dem och sedan var det bara att börja dekorera. Jag älskar ju att pyssla så dem timmarna vi satt och höll på bara flög förbi. Det blev två riktigt fina hus! 🤶🏻

Jag tog lite pepparkakor vi gjorde förra helgen och dekorerade med också. Har ni gjort pepparkakshus i år?

Likes

Comments

Hallå vänner. Sitter just nu hos min barnmorska och dricker socker till frukost 😅 Vi gör glukosbelastningen idag för att utesluta graviddiabetes och det smakar på riktigt vatten som man hällt 1dl socker i, haha.

Jag kom på att jag inte uppdaterat på två veckor så jag passar på att göra det nu. Det blir bara en bild från sidan, vecka 27, men magen har sett snarlik ut dessa två veckor.

Om bebis vecka 27:
Barnet är nu ca 32cm och väger 1075g vid veckans slut. Huden skyddas och får näring av ett lager fosterfett.
Barnet samlar på sig alltmer underhudsfett men huden är fortfarande för stor i förhållande till barnets kropp. Ögonfransarna är fullt utväxta och barnet suger ofta på tummen.

Om bebis vecka 28:
Barnet är nu ca 34cm och väger 1,23kg vid veckans slut. Skulle det födas nu har det stora chanser att klara sig. Det undersökningar på att barnet redan nu kan drömma.

Egna ord om vecka 27 och 28:
Ovan ser ni magen i vecka 27 och från ovan i vecka 28. Det är alltså min vy uppifrån och snart ser jag inte fötterna längre haha.

Eftersom jag är hos barnmorskan nu så vet jag att mitt sfmått ökat med 4cm sen sist jag var här och jag ligger fortfarande på normalkurvan. Jag tycker magen växer för varje dag som går och jag börjar känna mig mer och mer klumpig. Helt plötsligt kan jag inte smita förbi två bilar som står parkerade nära varandra på parkeringen, jag kan inte böja mig ned utan att bli andfådd och låta lite och håller jag högt tempo några timmar under dagen blir jag helt slut och lite illamående andra delen av dagen. Det börjar med andra ord märkas att magen är här och den är här för att stanna, haha.

Mitt sockersug håller i sig och nu mer har vi till och med glöggförbud i veckorna hemma hos oss 😅 Det kan dock slinka ner något annat... Typ choklad. Satan gott det är med choklad när man inte "får" äta det.

Lilla mini rör på sig mycket och framförallt när jag vilar, jag har fått med ganska mycket rörelse på video för första gången:

I övrigt rullar det på. Det börjar bli tyngre att jobba och tanken på att gå hem börjar närma sig men jag ska hålla i till andra veckan i januari i alla fall. Hoppas såklart på längre.

Värken jag får i svanken efter en dag på jobbet är sjuk och när jag kommer hem och har vilat i sängen eller soffan och ska resa på mig kan jag inte gå normalt första halvtimmen för det blir som en spärr som strålar från svanken och ner i benen. Jag vet inte riktigt vad det beror på, jag ligger ju på +10kg nu men detta började (om än inte så mycket som nu) redan innan vecka 12.

*viktprat*

Påtal om vikten. Lite ångestladdat är det att ställa sig på vågen varannan vecka och veta att siffran kommer ha ökat men mer och mer börjar det sluta röra mig i ryggen.

Mina kilon lägger sig jämt på kroppen och jag tror att hade jag gått upp 10kg utan att vara gravid hade jag inte alls sett ut som nu. Så för min del fungerar det att skilja på dem två sakerna och det är ännu mer effektivt att tänka på att nu är det bara 10 veckor, max 12 veckor tills bebis är ute och resan tillbaka börjar.

Vätska fylls jag också med lite överallt men framför benen, anklarna och handlederna :)

Likes

Comments

December aka årets mysigaste månad är här och den har börjat riktigt bra. Julbord i fredags, adventsmys med våra vänner igår och en tripp till Malmö för Titanic-rundvisning och mat.

Idag tog vi lite sovmorgon innan vi gick upp och gjorde oss i ordning för en dag i Malmö med familjen. Vi öppnade våra adventspresenter också! En mössa till Tobias och en ljuskopp till mig.

Nedan kommer bilder från gårdagen då vi firade första advent här hemma. Vi är ett gäng som ska ha varsin advent och vi fick börja. Det blev massa godis, pepparkaksbak, umgänge, julklappsspel och Polarexpressen. Vi avslutade med en pizza på kvällen... Som om inte allt godis var nog liksom 😅

Som sagt, mycket gottis var det.

Detta var min och Tobbes klädsel och vi hade även köpt varsitt jul-diadem till gästerna, haha.

Supermysig kväll!! Ser framemot nästa ❤️

Likes

Comments

Om bebis:
Barnet är ca 31cm lång och väger ca 930g i slutet av veckan. Barnet kan andas in och ut och tränar sig genom att fylla lungorna med fostervatten. Ögonen är färdigbildade. Vid ljud reagerar barnet med högre puls, det börjar även reagera på beröring vid denna period.

Egna ord om vecka 26:
Har det på riktigt gått ännu en vecka nu? Det går så fort! Tänk att det bara är 5,5 vecka kvar på året och att jag kanske har lika lite kvar på jobbet. Det känns inte som det för tillfället för det enda som är jobbigt på jobbet just nu är att ryggen och benen (aningen jobbigt att böja sig numer också) säger ifrån efter långa dagar och att jag blir supertrött såklart så 8-9h på jobbet är ungefär det jag orkar på en dag. Att jag inte hittat några bra byxor heller utan klämmer in magen i mina alldeles för små jeans med hårsnodd och säkerhetsnål som håller dem stängda är också ett minus hehe.

Magen har inte vuxit så det är synligt men min navel is about to pop. Tror jag, haha. Jag har i vanliga fall en väldigt djup navel och nu är den snart i jämn "höjd" med magen.

Mini lever rövare i magen och nu har hon hittat en fantastisk position som gör att hon sparkar eller boxar precis på min blåsa så det känns verkligen som jag ska kissa på mig ibland, haha. Jag har haft ett uppehåll på väldigt många veckor när det gäller att behöva gå upp på natten eller morgonen för att gå på toa men nu har det börjat igen.

Vi har kommit ner på det magiska tvåsiffriga och i skrivande stund är det 96 dagar kvar till bf. Jag kommer ihåg vilken milstolpe det var att komma över vecka 12 och nu har vi redan gått 66% av graviditeten. Så kul och spännande!!

Jag kommer ihåg i vecka 11 när jag tyckte att det syntes jättemycket med tighta kläder, haha. Kolla nu! Och om 10 veckor kommer jag förmodligen kolla tillbaka på dessa bilder och tycka jag är sååå liten.

På min Instagram delar jag med mig av en rabattkod på twistshakes produkter i samarbete med Twistshake. Gå in på Sarahankarstrand om du vill ta del av det!

Likes

Comments

Om bebis:
Barnet är ca 30 cm lång och väger ca 790g vid veckans slut. Anlag till barnets permanenta tänder bildas, de kommer fram sen när barnet tappat sina mjölktänder.

Egna ord om vecka 25:
Med vecka 25 och 30 cm bebis kom magen. Nu är den där, putig och dan, hela dagen och inte bara på kvällarna. I princip alla mina tröjor har blivit för små och sitter nu strax över eller under naveln så en shoppingtur sitter på sin plats.

Den här veckan har jag och Tobias hunnit med så mycket! Vi har vart riktigt duktiga och nu börjar vi bli mer och mer redo för din ankomst. Förutom de faktum att vi kommer flytta in i ett hus 10 dagar innan du är beräknad så känns läget under kontroll ;) Vi har vart på Ullared, Ikea, beställt grejer från nätet osv så det lilla som saknas (tror vi) är lite smågrejer samt en skötväska. Vi har vart hos banken, skickat in div. papper till försäkringskassa, avslutat abonnemang relaterat till lägenheten osv. Beställt vagn! Ja, ni hör ju. Produktiv vecka helt enkelt.

Min rygg bråkar ju, som tidigare sagt, en hel del och jag borde verkligen ta tag i att köpa ett gravidbälte/stödbälte. Nu har jag även börjat få ont efter jag sovit av någon anledning. Annars rullar det på som vanligt! Och tiden går supersnabbt.

Vi längtar efter dig bebis.

Likes

Comments

Om bebis i vecka 23:
Barnet är ca 27cm och väger ca 550g i slutet av veckan. Man kan fortfarande ana barnets skelett och organ genom huden. Dess hörsel blir bättre och kan nu urskilja olika ljud både inifrån och utifrån magen. När barnet föds kommer den känna igen röster.

Egna ord om vecka 23:
Är det konstigt att man trots att du fortfarande ligger i magen blir stolt över dina små framsteg? Nu kan vi se dina små rörelser (som inte är så små längre) på magen väldigt tydligt och jag har till och med lyckats få med lite på film. Du är relativt kameraskygg dock. Som din mor 😉 Tobias har fortfarande inte känt dig men det kommer inte dröja länge nu med tanke på hur starkt jag känner dig.

Min hy har kaosat helt denna vecka och jag har små blämmor i hela ansiktet. Speciellt runt käkbenet. Det är sjukt frustrerande men som tur är så går det upp och ner och om 1-2 veckor kommer det ha gått ner lite igen. Förhoppningsvis.

Magen växer i sin lilla takt men jag tycker den fortfarande är rätt så liten. Eller alltså - jag trodde jag skulle vara större.

Om bebis i vecka 24:
Barnet är ca 28cm och väger ca 665g i slutet av veckan. Skulle barnet födas nu finns det en liten chans att det skulle klara ett liv utanför livmodern, men oftast är inte lungorna tillräckligt utvecklade.

Egna ord om vecka 24:
Denna veckan hände det! Tobias har känt dig. Vi låg och i soffan och du hade som vanligt fest i min mage. Jag bad Tobias lägga handen där jag kände att du var sen var jag tyst och rätt som det var så sa han: Där! Jag kände!

Äntligen! Jag vet inte, men det har vart lite som en milstolpe för mig och jag kan tänka mig att det blir lite mer verkligt för Tobias nu också.

Och mamma har känt dig! Väldigt mycket! Hon trodde att du låg och gjorde kullerbyttor där inne, haha.

Jag har fått höra att jag har liten mage men trots det känns den stor! Det är jobbigt att sätta sig, knyta skorna och resa sig. Speciellt ur sängen på morgonen när jag har lite växtvärk, det trycker mot blåsan och man ska försöka kravla sig upp, haha det är hemskt. Svårare att andas har jag också då jag är svullen i näsgångarna, så nu har jag nästan konstant öppen mun vilket också leder till muntorrhet och jag känner mig förkyld liksom.

I övrigt mår jag bra! Ryggen och benen spökar ju såklart. Snart kommer jag nog börja ha stödstrumpor utöver jobbet också för jag har sett att jag blir svullen om anklarna och benen.

Så taggad på vecka 25. Lets go!

Likes

Comments

Om bebis:
Barnet är nu 26cm och väger ca 450g i slutet av veckan. Barnet växlar mellan att vara vaken och sova och har redan en egen dygnsrytm. Den del av hjärnan som tillverkar hjärnceller utvecklas mycket under den här tiden.

Egna ord om vecka 22:
Vi har en liten dansare i magen för herregud vad hon kan röra på sig 😅 Mot slutet av denna vecka så blev det riktigt påtagligt och jag var ofta tvungen att byta position för det blev obehagligt. Man kan även se hur det buktar ut på magen när hon är igång, men man kan inte känna det utifrån. Jag tänker att hon fortfarande är en liten klump av celler men det ligger ju faktiskt en 26cm bebis i min mage. Det är nästan en linjal lång! Helt galet.

Jag tror att jag blivit lite storleksblind vad gäller magen för jag tycker inte det händer så mycket, men det gör det, och det märker jag främst på mina kläder. Mina tröjor börjar bli för korta för att ha dem till mina grav-byxor och mina vanliga byxor jag kan ha (mjukis hehe) börjar tränga hårt i magen. Jag lägger in en bild från innan grav och från idag i samma byxor här nedan.

Tobias lyssnande på Tommy Körberg har gjort sitt för när jag tycker hon inte har rört sig på länge sätter vi på den låten och då vaknar hon haha. Kanske blir Tommy som blir favoriten och inte Ed Sheeran som jag försökte med 😉

Och tiden går fort hörni! Hur galet att jag, kanske, minst har 9 veckor kvar på jobbet. Jag hoppas på lite längre men vi får se hur det ter sig!

Nu taggar vi vecka 23!

Det är inte förrän man jämför man ser. Herregud vilken liten midja jag hade!

Likes

Comments

Igårkväll körde jag på en riktig myskväll (alltså hur ofta använder jag ordet "mys" i denna blogg egentligen? Haha). Jag var själv hemma, vilket är sjukt tråkigt, så jag hade planerat nästan i detalj hur jag skulle få timmarna att gå 😉

Jag började den med att dricka låtsas-cider ur vinglas, just for the feeling, och passade på att städa sovrummet samtidigt som jag lyssnade på Alex & Sigge.

Sedan började magen kurra så jag tog bilen till stan och köpte med mig sushi hem. Jag älskar sushi! Kommer nog aldrig tröttna.

Sedan bäddade jag ner mig med min gigantiska gravidkudde i soffan och fortsatte lyssna på podcast medan jag hade en mask i ansiktet (mysigt!!). Jag fortsatte sedan kvällen i samma position framför tvn och började kolla på Bonde söker fru. Har inte kollat alls så jag hade några avsnitt att ta igen.

Jag kan inte riktigt sova bra när Tobias är ute (haha som att han är ett barn) så jag var halvt vaken när han kom hem och då la vi oss i sängen och pratade om hans kväll innan vi båda somnade.

Jag har vart vaken sen 10 och jag börjar bli hungrig så jag ska samla lite flickvänspoäng och göra en riktig bakisfrulle till mister som fortfarande ligger och sover. Hoppas ni får en fin söndag trots det tråkiga vädret! Kram.

Likes

Comments

Idag vaknade jag efter 08 någon gång och var tvungen att kolla klockan en extra gång med tanke på hur mörkt det var i lägenheten när jag gick upp. Det blir bara mörkare och mörkare ute och jag kan inte låta bli att tycka det är mysigt. Snart är det ju vinterhalvårets mysigaste månad!! December 🎅🏻

Igår hade jag en väldigt fin dag! Jag började den med jobb fram till klockan 12.30 och sedan åkte jag hem för att landa lite i soffan och märkte då att - japp, jag kommer somna. Så jag gick in till Tobias och kröp ner hos honom för att sova någon timme.

När vi båda var uppe så åt vi lite mat och började sedan fixa oss för att gå ut. Vi ville hitta på något och tanken var att vi skulle ut äta någonstans men vi båda var rätt mätta på fryspizzan vi åt efter vi vaknat så vi satte oss på Lilla P för att dricka lite gott och bara prata. Riktigt bra!

Efter 22 så blev vi sugna på något ändå så vi avslutade vår lilla date night med att åka till Max och hämta hem mat, haha så jävla gött. Sedan blev det bara film och mys innan jag somnade i soffan.

Hoppas ni hade en lika bra start på helgen! Vi hörs snart 🌸

Likes

Comments