Header

Jag är så glad att vi kommit i kontakt med en organisation som gör helt grymt bra saker för tjejer här i Tanzania, och att vi kan hjälpa dem att utvecklas. Nedan ser ni inlägget vi delat på facebook, och snälla tänk efter om ni vill sponsra denna superbra grejen!

Idag är det internationella menshygiendagen 28/5 (en cykel är 28 dagar och en genomsnittlig mens är 5 dagar) Detta vill jag och Stina uppmärksamma under vår resa i Tanzania, där allt som har med mens att göra är betydligt mycket mer komplicerat än hemma och mensskydd är långt ifrån billigt och tillgängligt för alla.

Därför vill vi göra en insats, och när är då bättre än nu när vi är på plats i Tanzania, på dagen tillägnad upplysning om mens och frågor kring det. Vi har bestämt oss för att hjälpa till genom att på egen hand sy upp tygfodral i vackra afrikanska mönster som du kan ha att förvara dina bindor, tamponger eller din menskopp (eller egentligen vad du vill) i. Dessa vill vi nu sälja! För 50kr får du ett vackert fodral där du kan förvara och bära med dig ditt mensskydd snyggt och smidigt, och HELA BELOPPET går till Jambo sanaa, ett lokalt projekt för att uppmärksamma och hjälpa unga flickor förstå och känna sig stolta över sig själva och sin mens. Dessutom jobbar de med att stärka flickors självförtroende genom att sporta, måla, sy och umgås. Känna sig starka och stolta tillsammans! De jobbar för att flickor ska känna en trygghet genom puberteten och framför allt kunna gå till skolan även under sin mens. Detta genom att sy egna, återanvändbara, bindor och skapa en bättre hygienisk miljö för flickor att på ett säkert sätt kunna byta sitt mensskydd i skolan. Så kan fler utbilda sig längre och våga leva ett bekymmersfritt och skamfritt liv och få vara stolt över att vara flicka!

Nu kan du hjälpa oss till att stärka flickors ställning och möjlighet till en säkrare skolgång och ett tryggare liv som mensare. No shame!
GIRLS FOR GIRLS!

(Kolla gärna in jambo sanaas FB- sida för mer information om projektet. Kontakta oss om du är intresserad eller har frågor, vi svarar gärna! Vi kan tillverka efter önskemål om modell och mönster, och har planer på att eventuellt sy necessärer, men mer info om det kommer senare!)
Kärlek!

Detta är Abella som startat projektet! Hon visade oss allt sitt material, här är bilder som visar bra och dåliga vanor, som till exempel att man fortfarande kan sporta och leka trots mens, att man kan gå till skolan och hur man ska sköta hygien.

Detta är tjejerna i gruppen på Kayanga Primary School, som vi besökte. De är ett härligt gäng och gör många aktiviteter tillsammans, som att måla, sy eller sporta. Jag hade med mig en fotboll hemifrån som jag gav dem, och oj vad populär den blev! "This is what empowers women" sa Abella.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

På skolan KATEMPRIS där vi volontärar lägger man stort fokus på att leka. Barnen börjar redan när de är tre år, alltså när man i Sverige fortfarande skulle gå på dagis. För oss är det helt självklart att barnen ska få leka mycket, och på så sätt lära sig olika saker. I Tanzania är detta inte lika självklart. De flesta skolor här har inte ens en lekplats, och ofta ser man att barnen arbetar på skolgården. Just därför är jag så glad att vi är på just katempris, och hjälper deras verksamhet framåt. Jag och Stina håller varje dag i något som kallas Class corner för de minsta barnen, där vi leker med lego, klossar eller gosedjur och på så sätt lär barnen färger, former och liknande. Även de äldre barnen har mycket lek på schemat, och många raster. De har också sport, får ordentlig mat och borstar tänderna varje dag. Lärarna uppmuntras att komma på nya kreativa sätt att lära ut, och att komma ifrån den klassiska metoden att läraren pratar och barnen sitter stilla och lyssnar. Att slå barnen som bestraffning är en självklarhet i tanzaniska skolor också, men helt förbjudet här på Katempris.

Någon dag i nästa vecka ska jag och stina besöka en statlig skola, och då kan jag skriva mer exakt om vilka skillnader som finns.

Eftersom skolan ligger i en sluttning finns tre sandlådor i tre olika våningar, här är den översta

Obligatorisk tandborstning varje dag efter lunch! Jag och stina brukar ta med våra tandborstar och borsta med barnen, det är väldigt roligt. Många barn har riktigt dålig tandhälsa så det är verkligen en viktig stund på dagen.

Istället för att sitta vid en bänk och skriva i en bok får barnen här skriva med kritor på golvet, rolig omväxling!

I Sverige brukar barnen köra runt dockorna i vagnar, här knyter man upp dem på ryggen!

Här lär vi oss om världsdelar på en stor jordglob där barnen kan se och peka själva.

Likes

Comments

Ytterligare en dag då vi strosade runt i stan och njöt av att faktiskt känna oss ganska hemma i den afrikanska kulturen. Vi blir inte längre obekväma när vi går på marknaden och folk ropar åt oss, och vi kan förhandla ganska bra på swahili.

På eftermiddagen gick vi till en restaurang vid vattnet. Maten tog typ en timme, men det var riktigt gott!

Sen åkte vi tillbaka till kayanga på kvällen, men åh vad skönt det var att få en helg iväg på annat håll!

Likes

Comments

Frukosten på hotellet var helt okej, vi fick frukt, toast och omelett. Sen är det ju Afrika så lite speciellt är det... Till exempel fick vi friterat bröd också, vilket inte riktigt är vad jag brukar äta hemma!

Efter frukosten gick vi till stan. Vi kikade runt lite men gick ganska direkt till supermarket! Kanske inte låter som en stor grej, men efter några veckor på landsbygden var det ganska stort för oss ;) De hade till och med prislappar på grejerna, helt otroligt. Så länge man inte tar den produkten prislappen sitter på, för det sitter bara på en av varje sorts produkt haha!

Resten av förmiddagen strosade vi mest bara runt på stan, köpte lite tyger och njöt av att vara i en stad tillräckligt stor för att faktiskt kunna gå runt. När det blev lunchdags åkte vi motorcykel upp på ett berg där vi åt mat på ett hotell. Riktigt gott! På vägen tillbaka sen stannade vi till vid stranden. Så härligt.

Ibland lyckas de inte så bra med stavningen... På hotellet där vi åt fanns Chill Source, Very Nice 👍

Vi träffade på några apor i skogen också!

Likes

Comments

När skolan slutade i fredags satte jag och stina oss på bussen och åkte mot bukoba! Det är en större stad som ligger vid Victoriasjön, ungefär en och en halv timme från kayanga. Det var så himla underbart att få komma iväg lite. Vi bodde på ett trevligt hotell och bara att få äta lite mer "vanlig" mat var helt fantastiskt. Efter några veckor här blir verkligen vanliga saker lyxgrejer.

När vi kom fram på kvällen åkte vi piki piki till hotellet och direkt kom en kille ut och frågade "are you Sara?" Så de hade koll haha. Vi åt pizza till kvällsmat, och även fast det inte ens var i närheten av vanlig pizza var det fantastiskt gott!

När man åker i bussen och den stannar i en stad flockas genast massa försäljare runt den! Man kan köpa alla möjliga grejer genom fönstret, men det bästa är att det finns YOGHURT! Två kronor för en påse med jordgubbsyoghurt, drömmen efter fem veckor utan någon yoghurt alls.

Likes

Comments

Här i Tanzania finns inte så många klädaffärer, speciellt inte här i de mindre städerna, utan det man gör istället är att man köper tyger som man sedan antingen bär som de är, eller syr upp till klänningar. Detta fullkomligt älskar jag, det är så himla kul att strosa runt på stan och kika på olika tyger och bestämma vad de skulle kunna passa till. Vi har köpt flera tyger vi tycker om och i veckan lämnade vi in dem för att få uppsydda till klänningar. Nu har vi fått dem och vi är båda mycket nöjda! Kanske inget man skulle ha på sig hemma, men här är det helt rätt. Det är så kul att ha en klänning som man valt ut helt själv och som är sydd efter mina mått :)

Likes

Comments

I söndags följde jag och stina med familjen till kyrkan. I den kyrkan de går till är det engudstjänst klockan 7 på morgonen och en klockan 10. De går alltid till den tidiga, för den är kortare. Den sena gudstjänsten kan hålla på i många timmar. Brighton översatte allt åt oss, så vi hängde hela tiden med på vad som hände, vilket var kul. Efter gudstjänsten har de alltid auktion. Jag tror det är för de som inte har råd att lägga något i kollekten, så tar de med lite frukt, ris eller liknande som säljs i auktionen och de pengarna går då till kollekten.

Älskar att han har på sig en tröja från hard rock café!

Likes

Comments

I lördags åkte vi en sväng till omurushaka! Det är en stad som ligger kanske tio minuter från kayanga. Där strosade vi mest bara runt, kollade på lite tyger och så. Skönt att få lite miljöombyte.

Likes

Comments

I torsdags var Radio Karagwe på skolan för att spela in. Varje lördag sänds ett program i en timme från olika skolor, och denna vecka är det alltså katempris som ska vara med i detta programmet. Så hela eftermiddagen gick åt till att presentera olika sånger, historier, mattetal och stavning. Alla barnen tyckte det var roligt och ansträngde sig verkligen för att det skulle bli bra. De är verkligen duktiga för sin ålder också, de äldsta är åtta år.

Jag och stina sitter just nu och lyssnar på programmet, stolta över de duktiga barnen vi får jobba med varje dag :)

Likes

Comments

Vi har fått anpassa oss till en helt annan matkultur här! All mat köps färsk på marknaden och det går inte ens att fundera över att försöka hitta paketerad färdigmat. Man får gå runt på stan till lite olika folk och klämma lite på frukten och lukta lite för att hitta de bästa. Det är bara frukt och grönsaker som är i säsong också, och sen får man försöka hitta på så många olika rätter som går med det. Hittills går det faktiskt bra för oss tycker jag, men det är lite jobbigt att inte ens peppar finns att få tag på. Men när vi är för trötta kan det bli chips på stan eller chipati.

Det är väldigt häftigt att leva såhär också, allt är färskt. Nu när vi har varit här ett tag vet ju folk vilka vi är och vi brukar handla samma sak från samma ställe, så vi har en tant vi går till och köper tomater för Mia tano (två kronor) vilket ger oss fem tomater, en annan vi köper ägg av osv.

Likes

Comments