Header
View tracker

Jag kom till Hawaii med en längtan att lära mig att surfa så pass bra att jag känner mig bekväm i vattnet och vet vad jag håller på med. Jag ville känna mig så säker att jag utan problem kan åka till andra länder och prova nya ställen utan att vara osäker, så att jag inte behöver någon annan som kan surfa, utan har koll själv. Jag hade bara lite erfarenhet sedan innan, och insåg fort att vi inte surfade tillräckligt ofta för att komma upp på någon hög nivå. Jag accepterade att jag inte är någon surftjej och det gjorde mig lite besviken men kändes ganska okej eftersom jag bor i sverige där man inte kan surfa ändå. Men allt eftersom tiden gick blev vi mer hemma här, folk köpte bilar och helt plötsligt kunde vi surfa många gånger i veckan. När vi var ute i söndags slog det mig hur mycket jag utvecklats, och att jag nu är bättre än vad jag hade drömt om. Jag har inte längre något problem med att paddla ut till stora vågor, för jag har kontroll. Jag är fortfarande inte bra på surfing, men jag har utvecklats något enormt!

Sen handlar det ju inte bara om min surfing. Hela surfvärlden har långsamt krupit in i mitt hjärta under tiden jag bott här. Det mesta jag visste om surfing innan kom i princip från Blue water high. Nu lever jag mitt ibland det och det har blivit en del av mig. Jag älskar att vakna på morgonen och kolla hur vågorna ser ut, följa surftävlingarna och prata med Liz om olika brädor.

Surfing har blivit en naturlig del av mitt liv. Känns tråkigt att komma hem till Sverige och inte längre kunna starta dagen med surfing. Det är också ute i vattnet jag haft mina bästa God-moments, bra samtal med vänner, varit rädd för mitt liv, beundrat Hawaiis natur och sett de vackraste solnedgångarna i mitt liv.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Hej! Som jag nämnde tidigare är vi inne på min sista vecka i Hawaii. Och såklart passar vi på att göra så mycket saker vi bara kan. Gårdagen startade 05:30 med surf i soluppgången. Vågorna var lagom stora, tillräckligt stora för att vara utmanande men inte så stora att jag var rädd. Fick låna en skön bräda av en kompis också! Efter surfingen åkte vi till en kyrka, denna vecka inspire Mililani, samma som första gången. Eftersom det var vår sista söndag följde alla internship staff med och det var kul!

På eftermiddagen var vi ett stort gäng som drog till en hike på östra sidan av ön. Den var inte så lång och ledde till ett riktigt högt vattenfall. Många personer som jag lärt känna utanför STN kom dit, och det var roligt att få spendera mer tid med dem. Tråkigt nog var detta sista gången vi hade möjlighet att ses, så dagen slutade med några sorgliga hejdå.

Likes

Comments

View tracker

Det är svårt att inse att jag har mindre än en vecka kvar på denna vackra ö. Tiden går så otroligt fort, och veckorna flyger förbi. Allt vi gör nu är "sista". Igår hade vi sista surfers church och våra sista lektioner. Imorgon är vår sista lediga måndag. Vi har haft våra sista outreaches och surflektioner. Nästa vecka vid denna tiden sitter jag på ett plan på väg mot kalla sverige.

Försöker verkligen ta vara på tiden så mycket jag kan det sista nu. Går upp innan soluppgången för att hinna surfa innan dagen börjar och går och lägger mig efter sena samtal om livet (eller dancepartys). Njuter av varje sekund jag får spendera med de personer som för tre månader sedan bara var namn på pappper men som jag nu ser som systrar och bröder och kommer inte längre ihåg hur jag levde utan en familj på 35 personer.

Trots att det känns tungt att lämna är jag redo att åka hem. Vi har levt lite som i en bubbla och jag känner att det är dags att ta steget tillbaka ut i den "riktiga" världen. Jag vill ta det jag lärt mig här och använda i mitt liv hemma. Jag har så många drömmar och planer för framtiden och längtar efter att få ta steget och börja uppfylla dem!

Likes

Comments

Mycket händer så har inte haft tid att blogga det senaste! Här är några utvalda bilder från den senaste tiden
(sorry att kvaliten är kass, några av dem kommer från facebook).

Vi åkte till stranden där Hunger games har spelats in!

Vi åkte till Hawaiian Pro, som är en viktig tävling i världscupen i surfing. Den tog plats på samma strand som vi hade surfläger på i oktober, fast denna gången var vågorna ganska mycket större. Coolt att vi bor vid världens bästa surfingställen!

De som har gått SLS (Surfers Leadership school) med STN tog graduation förra veckan. Ceremonin firades i Pearl Harbor på skeppet USS Missouri. Här är svenskarna i vårt internship + Switzerland och Österrike.

Veckans community impact var Feeding the hungry barbeque. Det innebär helt enkelt att vi har bbq öppet för hemlösa och andra som inte har råd med mat. Vi sitter ner och snackar, spelar instrument eller sparkar boll. Himla sköna människor, så kul att få spendera tid med dem och lyssna på deras historier.

Dole plantations ligger i Wahiawa och har godaste glassen! // Min fina vän julia<3 // Bästa känslan är att dricka morgonkaffe på stranden efter surfing i soluppgången.

Likes

Comments

Som ni kanske vet var månen närmare jorden än vanligt i måndags förra veckan och var därför större och lyste starkare. Vi bestämde oss för att detta var ett bra tillfälle att sova ute och uppleva detta! Så på söndag kväll packade vi ihop våra saker och åkte mot västra sidan av ön. Vi satt runt en bonfire, grillade smores och bara myste. Månen lyste verkligen riktigt starkt. Vi sov i hängmattor och sedan vaknade vi till soluppgången, och månen var faktiskt riktigt stor! Inget min mobilkamera kan göra rättvisa direkt. När solen kom upp kom det massa delfiner till stranden och att se dem leka i vattnet gjorde verkligen min dag.

På eftermiddagen åkte vi till surftävlingen Hawaiian Pro, vilket är en tävling för världstoppen, vilket var riktigt coolt att se!

Likes

Comments

Varje höst anordnar Surfing the Nations en art festival. Alla klär upp sig, vi har en konstutsällning men också live-musik, proffs-surfare, god mat, butiker har stånd där man kan handa saker osv. Vi jobbade hårt hela veckan innan och det blev två riktigt bra kvällar!

Här är de fina tjejerna jag delar lägenhet med!

Levande fashionshow i STN:s vintagebutik!

Delar rum med dessa snyggingar!!

Andra kvällen var vi några som hade hand om Ulu Pono barnen (de som kommer till STNs program två gånger i veckan). Vi hängde med ett barn var under kvällen, åt shave ice, gjorde armband, kollade in konsten och det delades ut awards till barnen. Här ser ni Ku'uipo som jag hade äran att spendera kvällen med. Världens härligaste tjej med supermycket energi och ett stort hjärta.

Pro surfers som kom och signerade posters och pratade! Till vänster ser ni Aaron Gold, som har världsrekord i att paddla in i den största vågen och surfa. (man har surfat större vågor men då har man fått hjälp in med en vattenskoter eller liknande) Det som slog mig med detta gänget var att de var så himla trevliga, och inte alls som kändisar (speciellt surfare som har lite dåligt rykte) brukar vara. De tog sig tid att fråga om mitt liv och hur jag hamnat på Hawaii och det var häftigt.

Likes

Comments

Hej! Sorry att jag varit frånvarande under den senaste tiden. Det har helt enkelt varit fullt upp och jag har inte haft tid att sitta ner med min dator alls faktiskt.

Anyways tänkte att jag skulle posta lite bilder från vår outreach-resa så att ni får se lite vad vi har haft för oss.

Vi flög på morgonen, flyget tog ungefär 20 min och sedan åkte vi direkt till en kyrka på södra sidan av Kauai. I den kyrkan bodde vi de två första och de två sista nätterna.

Vi blev rekommenderade en promenad längs stranden i närheten av pastorn i kyrkan, så det var vad vi gjorde den dagen. Riktigt vackert.
Vi jobbade också hårt, här målar vi om en lekplats. Annat vi gjorde var plocka upp skräp på stranden, hjälpte till på ställena vi bodde på och jobbade på en farm.

En dag gjorde vi en scavenger hunt. Vi blev indelade i små grupper, blindfolded och avsläppta utanför en stad, med ett papper med 18 uppdrag vi skulle utföra. Vi hade ungefär 4 timmar på oss och skulle sedan mötas i en stan 45 minuter längre bort. Vi behövde alltså lifta. Detta var verkligen en övning där vi fick lära oss att lita på varandra och prata med många främmande människor och det var riktigt häftigt.

Hanalei bay var målgången för scavenger hunten och det var ett ställe vi spenderade mycket tid under veckan. Hur vackert?!

Här bodde vi under fem nätter av resan. Stället heter Makanalani vilket betyder gift from God. Det används till barnläger för barn som inte har det så bra hemma och är ett av det mest fridfulla ställe jag varit på. Naturen är så nära och vi kunde bara gå utanför huset och plocka exotiska frukter och kokosnötter. Bethany Hamilton gifte sig här och Jurrasic park är inspelad i närheten.

Napali coast hike. En av de absolut vackraste hikerna jag gjort, wow alltså. Det var en ganska svår hike och jag hade inte med någon telefon så dessa bilderna är inte mina. Men ni ser ju hur otroligt vackert det är.

Vi åkte också till Waimea Canyon, och wow alltså. Kauai slutade aldrig göra oss mållösa. Ni ser ju. Wow. Gud är så god och att få leva en vecka i hans skapelse och komma nära på ett helt annat sätt var helt fantastiskt. Vår grupp blev också mycket tightare vilket var underbart. Tycker om dem alla så mycket.

Likes

Comments

Nu har vi kommit tillbaka till Wahiawa efter tio dagar i paradiset! Ön vi åkte till var Kauai och jag tror att det är en av de vackraste platserna på denna jord. Höga berg som går ner i det turkosa havet. Dessutom fick vi privilegiet att bo på en plats som heter Makanalani, vilket är ett stort hus som ligger mitt ute i naturen, helt omgivet av fruktträd och ängar. På tomten bredvid har de spelat in Jurassic park, så då förstår ni hur det såg ut ungefär. Jag kommer berätta mer men kort sagt har vi arbetat, surfat, sett fantastiska utsikter, åkt på äventyr och utmanats att gå utanför vår comfort zone och växa som människor. Hela resan var som en stor påminnelse om hur stor Gud är och hur mycket han älskar oss.

Waimea canyon, wow säger jag bara.

Likes

Comments

Nu har jag varit här ett tag, så tänkte berätta om lite saker jag upplevt annorlunda.


- Det regnar minst en gång varje dag i Wahiawa där vi bor, ibland mycket och ibland lite. Sedan kan det vara soligt resten av dagen. och det är alltid varmt, även när det regnar.

-Många av de fattiga som vi delar ut mat till har jobb, men eftersom det är så dyrt med boende har de ändå inte råd med mat. Folk från Mikronesien erbjuds dock gratis boende av staten, pga bombningarna, men då är jobb ett problem istället.

- Aloha är inte bara ett ord för hej, utan det kan betyda allt möjligt. The "aloha spirit" är faktiskt en lag i Hawaii!- Hawaii hör till USA, och vi som inte kommer därifrån tycker det är ganska likt USA. Men de som är från USA tycker det är som att åka till ett annat land haha.

- Äldre personer kallar man in sir och ma'am som man skulle göra i resten av USA, det kan till och med anses offensive att göra det. Här kallar man dem Auntie och Uncle, vilket jag gillar, det känns lite som att man är familj då.

- North shore (norra kusten av Oahu) kallas the seven mile miracle pga att det finns så många ställen som genererar fantastiska vågor. Världens bästa våg är pipeline och finns där.- Alla säsonger ser ungefär likadana ut, och jag måste erkänna att jag saknat svenska hösten lite. Här regnar det lite mer på hösten, blir lite kallare på vintern, men största skillnaden är nog att det är på vintern vågorna blir sådär enormt stora.

- Alla kör så snällt! Kanske inte på motorvägarna, men på de mindre vägarna släpper de alltid fram en om man går, även om det inte är något övergångsställe. När folk svänger ut från parkeringar till genomfartsvägar stannar man ofta och låter dem köra ut. Vet inte om det är någon lag eller bara aloha spirit, men tycker det är nice.


Konst på väggarna, överallt.


Det var allt jag kom på nu! Kram på er.

Likes

Comments

Som jag skrivit tidigare drivs STN enbart av volontärer. De som jobbar här betalar en summa varje månad för boendet, och får inget betalt för det jobb de gör. Utan dessa volontärer skulle STN inte kunna finnas och göra vad de gör idag. Var man än åker på ön vet de flesta vad STN är. Kommentarer som "Åh ja STN förändrade Wahiawa" vanliga. När vi säger att vi är interns blir de ofta intresserade och vill prata med oss. STN förändrar så många liv. Barn som växer upp i hem med missbruk, droger eller misshandel har här en säker plats att vara sig själva på. Familjer som inte har råd med mat får varje vecka flera matkassar så att de kan bli mätta. Hemlösa blir inbjudna till grillkvällar, folk från alla slags bakgrunder kommer till gemenskapen kring surfers church och varje år kommer ca 100 interns och många till service team (volontärarbetare), och våra liv kommer vara förändrade för alltid efter att ha spenderat en längre tid här. STN reser till flera länder runt om i världen och möter människors behov. De blir inbjudna till länder många inte ens skulle drömma om, som till exempel Nordkorea och Iran. Det är STN gör är stort, och den påverkan de har på samhället här i Wahiawa, Hawaii och runt hela världen går inte att förneka.

Vad vill jag då säga med detta? Jo, för att STN ska kunna fungera och fortsätta förändra människors liv behöver de folk som jobbar här. Som inte får betalt. Många av de i personalen lever helt på donationer från andra. Jag pratade med Travis som har jobbat här i två år, och han sa att han älskar att surfa, men han har inte råd, och inte inte tid, eftersom i princip all hans lediga tid går åt till att samla in pengar på olika sätt, så att han ska kunna jobba kvar. Travis är grym, han har hand om en del av STNs ekonomi och har haft hand om oss interns en del också, Han har varit i Nordkorea och Sri Lanka och verkligen dedikerat sitt liv till att hjälpa andra. Våra internshipledare är också helt grymma, de lägger ner tre månader av sitt liv för att ta hand om oss och ge oss de bästa tre månaderna i våra liv. De jobbar verkligen hårt för oss och det arbetet gör verkligen skillnad i våra liv.

Det är nu ni kommer in i bilden. Vill ni bidra till att göra världen till en bättre plats utan att behöva göra någon stor ansträngning? Snälla ta fem minuter, gå in på Surfing the Nations team page, och klicka på vem du vill donera till, exempelvis vår fantastiska internship staff eller Travis (under business). Det går också bra att göra en generell donation, men det som verkligen gör skillnad är månatliga donationer. Fundera på hur mycket du tjänar i månaden och om det verkligen skulle vara så hemskt om 10 dollar gick till en staff member här som helt ägnar sitt liv åt att hjälpa andra. Så himla enkelt att vara med och förändra människors liv, genom bara några klick hemifrån! Kram på er.

Likes

Comments