Header

Dessertbuffé i miniatyr.

"Tar men fint så får man ta fler gånger"

och är desserterna små kan man smaka på allt utan att aftonblåsan blir allt för trång.

Saffranspannacotta

5 dl grädde

0,5 dl socker

2 gelatinblad

1 pkt saffran

1 tsk vaniljsocker

Lägg gelatinblad i kallt vatten. Koka upp grädde tillsammans med socker och saffran. Vispa i de blötlagda gelatinbladen. Häll gräddblandningen igenom en finmaskig sil innan den hälls upp i portionsformar. Låt stå och stelna i kylen några timmar.

Servera förslagsvis med hallon eller granatäpple.

Browniebitar toppade med Ganache, Havssalt & Kärlek

200 gram mörk Choklad

200 gram Smör

4 Ägg

4 dl Strösocker

4 msk Kakao

3 dl Vetemjöl

2 tsk Bakpulver

2 tsk Vaniljsocker

Ganache

150 gram Mörk choklad

0,5 dl Vispgrädde

0,5 dl Sirap

ca 1 msk kylskåpskallt Smör

Havssalt

blomsterströssel (Kärlek från ADD:WISE)

Klä en ca 30 x 40 cm långpanna med smörpapper. Sätt ugnen på 175 grader.. Bryt chokladen i bitar. Smält smöret i en kastrull eller micro och lägg sedan i chokladbitarna och rör om så att de smälter. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda i choklad/smör-blandningen och rör till en jämn smet. Sikta ner vetemjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker och fortsätt rör till en jämn smet. Bred ut smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt kakan svalna och skär den sedan i rutor.

Smält choklad, smör och sirap i en kastrull eller i micro. När allt har smält rör ner smöret. Låt svalna. Rör i bland för att hålla koll på konsistensen. När smeten blivit så kall och fast, att den går att spritsa, spritsa eller klicka ut toppar på kakan. Strössla försiktigt över havssalt och eventuellt blomsterströssel.

Mini Pumpapajer

Pajdeg

3 dl Vetemjöl

0,25 dl Socker

125 gram kallt Smör

4 msk kallt Vatten

Fyllning

225 gram Pumpapuré

1 dl Vispgrädde

0,75 dl Socker

0,5 tsk mald Ingefära

0,5 tsk mald Kanel

0,5 tsk mald Nejlika

2 ägg

Vispad Grädde

Råsocker och ev. kanel till topping

Blanda ihop pajdegen i en mixer. Tryck ut degen i smorda små cupcakes formar. Ställ i frysen under tiden ugnen når 200 grader. Förgrädda skalen i ca 10 minuter. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen och fyll skalen efter att de förgräddats. Grädda i ugnen i ca 15 minuter i 175 grader. Låt svalna och toppa med vispad grädde, råsocker och eventuellt malen kanel.

Cheesecake med färska bär

Botten:

15 digestivekex

0,75 dl socker

50 gram smör

Fyllning:

4 ägg

2,5 dl socker

400 gram Philadelphiaost

2-3 tsk vaniljsocker

Topping:

3 dl gräddfil

2 msk socker

Färska bär

Blomsterströssel (Sprakande från ADD:WISE)

Sätt ugnen på 185 grader. Smält smöret. Mixa kexen med socker och tillsätt smält smör. Lägg smulorna i en smord form och platta till smulorna lätt med handen eller baksidan av en sked. Sätt in formen i ugnen 5 minuter. Ta ut formen och sänk värmen till 175 grader. Vispa ihop ägg, socker och philadelphiaost. Tillsätt vaniljsocker och häll upp smeten i formen och grädda i 25-30 minuter (tills den stannat i mitten). Blanda ihop gräddfil och socker. Ta ut formen ur ugnen och täck med gräddfil. Sätt tillbaka i ugnen i 5 minuter. Stäng av ugnen och öppna luckan lite på glänt och låt den svalna. Låt den sedan kallna helt i kylen ett par timmar. Skär i bitar och garnera med färska bär och blomsterströssel.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Fredagsmys..... Kanske julpimpa kvällens popcon med polkakaramelisering?

PolkaPoPcorn

1 dl popcorn

2 msk rapsolja

1 tsk salt

1 dl socker

ca 1 dl polkagrisar

50 gram smör

Poppa popcornen i oljan och salta. Låt sockret smälta tillsammans med polkagrisar och bli en rödbrun smet, på medelvärme i en stekpanna. Lägg i smöret och rör om till en slät, rödbrun massa. Häll i de poppade popcornen och rör om. Häll upp på en plåt med bakplåtspapper. Låt svalna lite och pilla isär popcornen om de sitter ihop. Låt kallna.

Likes

Comments

När barnen är "mellan luciatåg" får man ta saken i egna händer. Igår var det dags för Winterruns Luciatåg Stockholm. Vi var väl ett 40 tal som mötte upp i sedvanliga kostymer och som gjorde gatorna på Östermalm osäkra. Många glada miner mötte upp längst banan och som snabbt sökte sig efter mobiltelefonens kamera.

Från Löplabbet och ner för Kungsgatan...

Vidare på röda mattan på Biblioteksgatan..

Ett stopp för rött ljus vid NK.

En liten pause i Kungsträdgården och en första utlottning av Icebugskor , Winterrunundeställ och startplatser i Stockholm Winterrun 27 januari.

Följt av ringdans kring stora granen på Karlaplan.

Backträning med skönsång i Humlegården.

För att sedan avsluta i ett jubel väl tillbaka vid Löplabbet på Kungsgatan.

Avslutningsvis bjöds det på tradditionelt lussefika och utlottningen av fantastiska priser fortsatte.

Som vanligt för kära maken och mig är det "tur i kärlek, otur i spel" som gäller och trots att vi kom hem lottlösa var jag otroligt glad över mina egna Icebugs som jag fick i födelsedagspresent och som fick göra sin premiärtur under kvällen. Också så otroligt roligt att se tjejerna, som halkade runt sist i tåget i sina vanliga joggingsskor, ´s stora glädje när de båda vann varsitt par Icebugs i lottningen. Snacka om att delad glädje är dubbelglädje!

Måste till sist återge ett av samtalen som jag överhörde under löpningen. Två killar springer sida vid sida varav den ena inte är löpklädd alls men med ett tjusigt glitterband virat runt mössan och plötsligt utbrister. "Vad glad jag är att du tog med mig på detta! Men nästa gång vill jag nog vara lite mer förberedd......" Hans kompis tittar upp och svarar "Det är nästa år......."

Väl mött då!

Tillsammans gör vi Julen!

Likes

Comments

Vaniljiga havrebollar på pinne doppade i vitchoklad. Mäkta populärt på glöggkalaset eller till helgens julfika.

Cakepops Isbjörnar

100 gram smör

1,5 dl socker

1 msk vaniljsocker

3-4 msk vatten

5 dl havregryn

Dekorering

vit choklad

mörk choklad

socker pärlor

svart hushållspenna

sugrör eller cake pop-pinnar

Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg och rulla bollar. Smält vit choklad och doppa pinnen i den smälta chokladen innan den fästes i bollen. Låt stå kallt att stelna. Markera pupill på sockerpärlorna. Gör droppformade öron av vit choklad som sedan får stelna eller använd osmälta vita chokladpellets. Doppa sedan hela bollen i vit choklad och fäst ögonen på björnarna. Fäst öron. Ställ kallt att stelna. Smält mörk choklad och spritsa en nos.

Likes

Comments

Foto: ISTOCK


Går det att göra egen julmust hemma? Absolut, kan man läsa i en artikel ur tidningen Land. Och det kräver varken jäst eller kolsyremaskin. Resultatet ska bli häpnadsväckande bra och kommer garanterat att väcka uppståndelse vid julbordet.

Någon mer som inte kan låta bli att prova?


Hemgjord Julmust.

Inte direkt svårt kanske, men det kräver sina förberedelser. Först måste man se till att ha en stor glasburk eller en dunk att låta julmusten mogna i. 4-6 liter är lagom för receptet. En tunn kökshanduk och en gummisnodd. Inledningsvis börjar man med att göra en så kallad Sodastart. Det är en grund som får utvecklas ungefär som en surdegsstart. Jag satte igång min sodastart igår och väntar nu med spänning på att se om jag kan få ihop en aldeles egengjord must till julbordet.

Så spännande!

Sodastart

5 dl vatten

2 msk fint riven ingefära

1 msk råsocker

1,5 msk strösocker

Rör samman alla ingredienser i en väl rengjord glasburk eller plastdunk. Täck över med en ren, tunn kökshandduk och fäst den ovanpå som ett lock med hjlp av gummisnodden, så att sodastarten kan andas. Lår burken stå i 4-6 dagar. Rör om 1-3 gånger om dagen. Ställ gärna burken någonstans där det är lite varmare, till exempel ovanpå kylskåpet. Då kommer processen igång snabbare. Mata blandningen med ytterligare 1 tsk riven ingefära och 1 tsk råsocker en gång om dagen. Sodastarten är klar då du ser bubblor på ytan och hör ett pysande ljud då du rör om. Vill du göra egen must vid fler tillfällen håller du igång sodastarten genom att fortsätta att mata den dagligen med råsocker och ingefära.

Recept: Hanna Lindberg

Hemgjord Julmust

1 dl russin

3 torkade fikon

3-4 katrinplommon

1 dl finhackad ingefära

1 dl torkade, lätt krossade, enbär (ca 1,5 kryddburk)

2 pomeransskal

2 muskotblommor

3 kryddnejlika

10 gröna kardemummakapslar

2 stjärnanis

4-5 kanelstänger

2 tsk citronsyra

1 + 2,5 l vatten

400 gram mörkt muscovadosocker eller liknande råsocker

2 dl sodastart

Blanda frukt, kryddor och citronsyra i en jastrull med 1 liter vatten. Koka upp och sjud i 20 minuter. Tillsätt socker och låt det smälta. Ta kastrullen från värmen och tillsätt ytterligare 2,5 liter vatten. Täck över den svalnande kastrullen med plast eller ett tätslutande lock och låt stå och dra i ca 12 timmar. Sila av och blanda med sodastarten. Låt stå övertäckt och vila med silduk i rumstemperatur 3-5 dagar. Smaka av den tredje dagen. Sötman minskar ju längre musten står eftersom jäsningen "äter upp" sockret. Det ska höras ett fizzigt ljud när du rör om, då är musten färdig! Häll upp på väl rengjorda flaskor. Låt flaskorna stå i rumstemperatur i 1-2 dagar för att kolsyras naturligt. Lägg i kyl för att avstanna fermenteringen. Musten håller ca 1 månad i kylskåp.

Recept: Hanna Lindberg

Likes

Comments

Doften som sprider sig i rummet av ett pepparkakshus hör verkligen julen till.

Gå loss med färg och form och låt verkligen kreativiteten flöda.

(Eller ta genvägen med ett färdigköpt som du bara pyntar....fungerar lika bra det!)

Pepparkaksdeg

4 dl strösocker

2 dl sirap

2 dl vatten

250 gram

2 msk kanel

1 msk mald kardemumma

1 msk mald kryddnejlika

1 msk mald ingefära

1 msk bikarbonat

15 dl vetemjöl

mjöl till kavling

Koka ihop socker, sirap och vatten i en kastrull. Lägg smöret och kryddorna i en bunke och slå över sockerblandningen och rör om tills allt löst sig. Låt svalna till rumstemperatur. Blanda vetemjöl och bikarbonat och rör ner i smeten. Arbeta ihop till en ganska lös deg. Låt vila i en plastpåse i kylen 1-2 dygn innan den bakas ut.

Grädda i 200 grader.

Tid beroende av storlek och tjocklek.

Smält Socker till ihopsättning

Kristyr

4 dl florsocker

1 äggvita

några droppar citron eller ättika

ev lite vatten om kristyren blir för torr

Röres ihop till en jämn smet

ev Godis till dekoration


Likes

Comments

Ska i ärlighetens namn erkänna att förra veganalternativet till sill som jag skrev om, "Branteviksinläggningen" inte föll särskilt många i smaken här hemma. Så min glada veganjakt fortsatte och här om dagen blev det till att prova det jag tror, är det mest "allmänna" veganska sillalternativet.

Aubergine.

Och attans det var faktiskt riktigt bra. En extra gnutta salt till och man kan nog lura nästan vem som helst....

jag skrev NÄSTAN!

Om jag skulle välja ett veganalternativ så är det detta som i nuläget gäller.

Vegansk inlagd s*ll av Aubergine

1 dl ättika (12%)

2 dl strösocker

3 dl vatten

3 lagerblad

10 kryddpepparkorn

1/2 aubergine

1/2 rödlök

1 morot

Blanda ättika, socker, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp. Skala auberginen och dela den sedan på längden och skär ca 1/2 cm tunna skivor. Skala och skiva löken och morötterna. Lägg grönsakerna i lagen och koka upp, låt svalna och dra i kylen över natten

Recept från: Recept ICA.se

Vegansk senaps*ll av Aubergine

En sats vegansk inlagd s*ll av Aubergine

0,5 dl skånsk senap

1 msk dijonsenap

1,5 msk strösocker

1 msk rödvinsvinäger

1 dl rapsolja

ca 20 gram dill

Rör ihop senap, socker och vinäger. Vispa ner oljan i en stråle i senapsblandningen. Hacka dillen och blanda i såsen. Smaka av med salt och peppar. Låt vegabs*llen rinna av och vänd sedan ner den i senapssåsen.

Recept från: Recept ICA.se

Det blev till att prova ICA´s veganska alternativ till skinka också när jag änså höll på. Och visst, ungsbakad rotselleri är jättegott! Men, julskinka.... njae.

Vegansk julsk*nka av Rotselleri

2 schalottenlökar

1 dl vitt matlagningsvin

6 timjankvistar

1 dl olivolja

ca 800 gram rotselleri

salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och finhacka löken. Koka den med vinet och timjankvistarna tills hälften av viet återstår. Rör ner oljan i vinet. Skala rotsellerin och skär skåror i ett rutmönster. Baka rotsellerin i mitten av ugnen ca 45 minuter. Häll över lökoljan och fortsätt att baka rotsellerin ytterligare ca 45 minuter. Ös då och då.

Griljering

1/2 kruka persilja

3/4 dl ströbröd

2 msk senap

Mixa persilja och ströbröd till ett smul. Pensla senapen på sellerin och strö över persiljesmulet. Höj ugnstemperaturen till 225°C. Griljera sellerin mitt i ugnen ca 10 minuter.

Recept från: Recept ICA.se

Likes

Comments

Saffranssockerkaka

200 gram smör (mjölkfritt)

0,5 gram saffran

3 dl socker

2 ägg

1,5 dl mjölk (havredryck)

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Smält matfettet. Stöt saffranet i en mortel med 1 msk av sockret. Blanda det med det smälta matfettet. Vispa ägg och resten av sockret poröst. Rör ner matfettet och mjölken. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40-45 minuter i 175 grader.

Likes

Comments

Igår var dags för det efterlängtade "Tomteloppet"!!

Ett fantastiskt lopp i välgörenhetssyfte som lockar glada tomtar från alla håll och i alla möjliga storlekar och former.

Några väldigt lurviga och vissa så små att det får åka vagn...

Precis som förra året var det jag med bror och dotter som drog på oss tomtekostymer och var laddade till tänderna för dagens "kraftansträngning"!

Härlig uppvärmning ledd från stora sen!!

Start och mål i Stockholm´s Kungsträdgården.

Ett rött pärlhalsband ringlade sig utefter Operan och vidare mot Riksdagshuset, Slottet och Gamla Stan.

Utefter Gamla stans gator kantades banan av glada och påhejjande människor.

En välförtjänt kopp glögg med tillhörande julkaka i mål är som bomull i magen för en nysprungen tomte!!

Väl mött nästa år!

Tillsammans gör vi JULEN!!!

Likes

Comments

Vem vill inte ha en ask med kyssar?

Mintkyssar

1 äggvita

5 droppar pepparmintsolja

3,5 dl florsocker

50 gram mörk choklad

Vispa äggvitan fast. Tillsätt pepparmint och rör om. Sikta ner florsockret och fortsätt vispa till en smidig massa. Fyll en spritspåse med massan. Spritsa ut tunna plattor på ett bakplåtspapper. Låt dem torka i rumstemperatur gärna över natten. Smält chokladen och häll den i en strut. Spritsa en droppe på varje mintkyss.

Likes

Comments