Header

I Påskdagarna fick yngsta dottern vattkoppor.....yey! Tack och lov har hon fått en väldigt mild variant så hon är en väldigt pigg och glad tjej, fast då...ganska så prickig. Och att roa en leksugen och allmänt sugen....prickig liten tjej innebär här hemma att vardagsrummet förvandlats till ett mindre Barbiekaos och att handmixern gått varm i smoothieproduktion.... Den senaste skapelsen blev i smak av Jordgubb med en grund av vaniljsoyghurt och mandeldryck och aningens sötad med agavesirap. Mums för små och stora magar! :)

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Igår när vi var på väg hem från påskfirandet på västkusten utbrast jag plötsligt: - Man kan nästan se hur träden slår ut!!! Solen sken och det gröna knopparna nästan vibrerade av vårlust..... Sen kom snökaoset!!! ;P Och imorse när man vaknade låg snön vit på backen. Ironisk nog skulle jag dessutom skjutsa iväg (eller snarare sitta bisittare) när äldsta dottern skulle iväg till sin Risktvåa och halkkörning. Det hade ju egentliget räckt med att vi sladdat runt i kvarteret.

Jag hade dessutom laddat för att äntligen få sätta igång med trädgårdsblomstret och var extra glad över att ha fått "ärva" eller snarare förbarma mig över påskutsmyckningen som vi hade i huset på västkusten och som säkerligen skulle ha avlidit innan vår återkomst i början av sommaren. Man hade ju liksom räknat med att en sen påsk var en garanti för att efter den, direkt få sätta spaden i marken och börja plantera. Men tji.... Kung Bore still going strong! Som tur var hittade jag en kvarglömd skål med tidigare smält choklad som fick bli grunden i ett vårligt "gofika" tillsammans med vackra pensér.... när det äntligen var dags att hämta hem dottern från halkbanan...... Klart något värt att fira!!! :)


Vårlig VitChoklad de Luxe

Vitchoklad

Rostad Kokos

Obesprutade Pensér

Fling Salt

Smält chokladen och bred ut över ett bakplåtspapper. Fördela Kokos, blommor och Salt över chokladen och kyl för att stelna.

Likes

Comments

Som små pigga vårblommor i snålblåsten, blev dessa citonfräscha cupcakes med zucchini.

Citron Cupcake

4 dl riven Zucchini

3 Ägg

3 dl Strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 nypa Salt

1 dl Rapsolja

3 dl Vetemjöl

2 tsk Bakpulver

1 Citron

Citronsmörkräm

200 gram rumsvarmt Smör

500 gram Florsocker

1 tsk Vaniljsocker

2 msk mjölk

1 Citron



Riv zucchinin och skalet av en citron. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner ägg, olja, zucchini och citronskalet samt saften av en halv citron. Blanda till en jämn smet och fördela i muffinsformar. Grädda i 175 grader i ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna helt.

Vispa det rumsvarma smöret mjukt och tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa till en jämn smet. Tillsätt mjölken och vispa i ca 5 minuter. Riv citronskal och blanda i smöret tillsammans med citronsaft efter smak. Toppa cupcakes´n med smörkräm och dekorera eventuellt med söta sockerblommor eller dylikt.


Likes

Comments

Påskaftonmys med fruktsallad, för frukt är ju allmän känt, också godis. ;)

Och att göra fruktsallad här hemma är redan vid blotta tanken förenat med en livlig diskussion. Jag och äldsta dottern är helt överens om att frukten måste vara helt nyuppskuren! Alltid en bra början, eller hur? Sen börjar det krångla till sig... För vilken frukt som ska ingå, är vi inte lika eniga om. När sen yngsta dottern uttryckligen talar om att det är "såsen" ......vilken sås??!!?? som är viktigast. Då är problematiken med världens enklaste efterrätt ett faktum. Lösningen blir ett stort fat med nyuppskuren frukt, sockerlag vid sidan om och likaså den vispade grädden.

Så mycket jobb och så är det ändå i slutändan väldigt många som uteslutande håller sig till sina godisstinna påskägg.....

Frukt är tydligen inte godis en påskafton trots allt :)

Likes

Comments

Långfredag och påskpyssel resulterade i ett större kakbak..... ;P Sockersöta påskkaniner, korintkakor och underbart goda sega chokladsnittar.... Påskhelgen ser verkligen lovande ut!

Chokladsnittar

2oo gram Smör

2,5 dl Strösocker

5 dl Vetemjöl

4 msk Kakao

1 tsk bakpulver

1 msk Vaniljpulver

1 Ägg

Pårlsocker

Rör ihop smör och socker och blanda sedan i alla de övriga torra ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg. Forma degen till rullar som fördelas på bakplåtsklädda plåter. Platta till rullarna och pensla med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Grädda kakorna i 200 grader i ca 12 minuter. Skär längderna i sneda bitar direkt då de kommer ut från ugnen och låt de sedan svalna på plåten.

Likes

Comments

Ljuvlig segmjuk chokladtäckt chokladkola. med fyllig smak av muscovadosocker..... Väldigt svårt att motså!

Chokladtäckt chokladkola

50 gram Smör

1,5 dl Vispgrädde

150 gram Muscovadococker

0,5 dl Sirap

nypa Salt


Mörk Choklad

Blanda ihop alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt koka utan lock tills smeten uppnått en temperatur på 122 grader. Rör i smeten ofta. Häll upp smeten i form ca 10 x 25 cm. Låt svalna Smält den mörka chokladen och pensla över kolan. Ställ svalt och vänd sedan kolan upp och ned för att pensla undersidan. Skär kolan i bitar och förvara svalt.

Likes

Comments

Är man sugen på något extra surt, egenhändigt smask, utan tillsatt socker, blir de här godingarna det perfekta valet! Äldsta dottern var väl måttligt road över "sötsaken" innan hon kom över dippskålen med det syrliga överdraget....därefter hade hon svårt att sluta!!! :)

Mangogelé med surt pulverdipp

6 Gelatinblad

2 dl osötad Mangojuice

2 tsk Citronsyra

Serveringsdipp

2 msk Potatismjöl el Arrowrot

1 tsk Citronsyra

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm hälften av mangojuicen och smält ner gelatinbladen i den varma vätskan. När allt blandats, häll i resten av juicen och citronsyran. Häll upp i en form ca 10 x 20 cm som är klädd med plastfolie. Låt stelna ca 1 timme i kylen. Skär upp gelén i bitar och doppa vid serveringen i pulver dippet. ( Doppas de för tidigt kan de lätt bli aningens "uppblötta" och lite saggiga.... )


Likes

Comments

Det är tydligen internationella lakritsdagen!! För några år sen kom en av mina bästa vänner hem till oss och bjöd på chokladdoppade mandlar, rullade i saltlakritspulver....så magiskt gott! Först det salta, som först möter tungan, sen den lena mörka chokladen som sakta får smälta och till sist den knapriga mandeln. Jag brukar försöka köpa ett gäng så fort jag kommer över men har dessutom ibland även gått på några nitar då chokladen visat sig vara vit, vilket inte riktigt varit "my cup of tea" då den är alldeles för söt i sammanhanget.... och många gånger har jag tänkt, hur lätt det ändå är att göra egna. Så härom dagen när jag fick syn på min lilla ask med krutpulver i skafferiet blev det dags. Lite knaprigare än originalet då jag inte orkade doppa mandlarna mer än en gång men trots det magiskt goda med en försvinnade åtgång......

Salta Chokladdoppade Mandlar

Sötmandlar

Mörk Choklad

Krutpulver el dylikt

Doppa mandlarna i chokladen och låt stelna. Rulla de chokladdoppade mandlarna i det salta pulvret.

Likes

Comments

Contains affiliate links

Likes

Comments

Igår eftermiddag var vi inne i stan, hela familjen och gick på Drottninggatan. Otroligt fint med alla blommor och så otroligt mycket folk. Det kändes väldigt bra att tillsammans med så många andra symboliskt och emotionellt ta tillbaka vår stad och vår gata och bara få visa omtanke och kärlek.


Vem vill du ge en extra kram?

Kramnallar

200 gram Smör

4,5 dl Vetemjöl

1 dl Florsocker

1 Ägg

1 tsk Vaniljsocker

Mandel

Dekorering

Rosa & Vit kristyr

Choklad

Blanda ihop smör, vetemjöl, florsocker, vaniljsocker och ägget till en smidig deg som får vila i ca 30 minuter i kylen. Kavla ut degen tunnt och stansa ut nallar med en nalleform. För över till en balplåtspapperklädd plåt och placera en mandel i famnen på nallen. För försiktigt ihop armarna över mandeln. Grädda i ca 180 grader i ca 10 minuter.

Blanda ihop en vit kristyr (äggvita och florsocker) och spritsa ut ögonvitor. Färga sedan kristyren med lite röd karamellfärg och gör rosa rosetter om nallens hals. Smält lite blockchoklad och spritsa ögon och nos.

Bjud någon som du tycker väldigt mycket om!




Likes

Comments