Header
View tracker

More is More Pepparkakshusdrink

4 drinkar

1,5 dl eggnog

1,5 dl Vodka

1,5 dl Kahlua

t tsk Muscovodo sirap

1 nypa torkad Ingefära

Vispad grädde

kanel & Socker till glaskanten och topping

Blanda kanel och socker på ett litet fat. Fukta kanten på glaset och doppa i sockerblandningen. Blanda alla ingredienser till drinken med is i en shaker och skaka väl. Häll upp i glasen, toppa med grädde och strössla lite kanel och socker över.

​Eggnog inspirerad av Jamie Oliver "The best eggnog in the world"

​7 dl Mjölk

2,5 dl Grädde

5 Äggulor

130 g Socker

Vanilj efter smak

Kanel för topping

eventuellt några droppar sprit efter tycke och smak för en mer värmande och vuxen smak.

Vispa äggulor och socker väldigt hårt. Koka upp mjölk och grädde och vaniljpulver (eller en urskrapad vanilstång). Häll mjölkblandningen över äggblandningen under vispning.

Eggnoggen håller ca 3 dagar i kylen.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

I måndags drog den officiella träningsuppstarten igång för Stockholm Marathon 2017. Planen var nog att jag skulle kliva på tåget redan då, till skillnad från årets Marathon, då jag väldigt sent, kom på att jag var modig nog, att ställa mig på startlinjen.

Men med en veckas sjuka i bagaget beslöt jag mig för att låta STHLM Santa Run få bli min uppstart på 2017 års löpsäsong..... ;) (3 härliga....? kilometer tillsammans med min dotter och lillebror, iklädda tomtedräkt....) och fram till den, är tanken att man helt enkelt, VILAR sig i form.

Kan även tänka mig att kolhydratladdning, bestående av risgrynsgröt, saffransbullar och pepparkakor kan spela en stor roll för prestationsförmågan i just detta lopp..... Inte minst för att skapa en illusion av rätt kroppshydda.

Hoppas verkligen att detta ska bli en bestående tradition!!! För VEM vill INTE springa runt Gamla Stan iförd tomtedräkt???? För ett Välgörande ändamål!!!!!

I´M DOING THE SANTA RUN!!!! :)

Likes

Comments

View tracker

Popcorndoften ligger tung över hemmet. Trots hyacinter, pepparkakshus och gran är doften som slår emot en när man öppnar ytterdörren och kliver in över tröskeln, entydig. Popcorn!!!!

Dotterns UF (Ung företagsamhet) -företag har nämligen flyttat in och då det råder bråda dagar för den lilla karamelliserande popcornfabriken förgyller de vårt hem med doft utöver det vanliga när lagret sakta men säkert fylls på. Ekologiska, naturella karamelliserade popcorn samsas om lagerutrymmet med andra med smak av pepparkaka och polka. Ljuvliga dofter som man lär sakna efter torsdagens stora försäljningsdag... Förhoppningsvis sitter lite kvar i väggarna till nästa produktionstillfälle ;)

Har du vägarna förbi Mörby Centrum´s Julmarknad på torsdag mellan 12-17, är det ett hett tips att köpa på sig en påse eller två!!!


Likes

Comments

Lasagne med Belugalinser,  Fetaost & Spenat

​Tomatsås

1 Vitlöksklyfta

1 Gul lök

800 gram krossade tomater

1 msk torkad Basilika

1 msk torkad Oregano

1 msk torkad Timjan

salt & Peppar

Rapsolja

Bechamelsås

4 msk Smör

5 msk Vetemjöl

1 l Mjölk

Salt & peppar

(Muskotnöt)


300 gram Fetaost

5 dl kokta Beluga linser

150 gram färsk Spenat

Lasagneplattor


​Hacka gul och vitlök och fräs i lite rapsolja i en panna eller kastrull. Strö över de torkade kryddorna och häll på de krossade tomaterna. Koka ihop en stund och smaka av med salt och peppar. 

 Värm  upp mjölken till bechamelen något.  Smält smöret och häll på vetemjölet. Häll på den varma mjölken lite i taget samtidigt som du vispar bort klumparna. Låt koka upp och sjuda i ca 3 minuter. Späd med vatten eller mer mjölk om den upplevs för tjock. Smaka av med salt, peppar och eventuellt muskotnöt. 

Grunda botten på en ugnssäker form med ett lager bechamelsås. Fortsätt sedan att varva lager för lager med pastaplattor, spenat, belugalinser, fetaost, tomatsås och bechamel. Avsluta  det sista lagret med Bechamel.  

Grädda i mitten av ugnen i ca 200 grader ca 40 minuter. 

Likes

Comments

Vad är egentligen en julkonsert med bröderna Rongedal....? Den kan ju vara fruktansvärt dötråkig, eller urtrist.....eller, alldeles, alldeles underbar!!!! Efter en vecka i sjuksängen kände jag att det tyvärr inte var värt att ta reda på svaret. För att inte råka ut för några sjukliga bakslag valde jag att ta en lugn kväll på hemmaplan istället. Bitter...? Ledsen...? Njej, inte jag!!!

Men sen blev jag tvungen att åka och tröstköpa mig en gran! ;) Doften är underbar!!!!! En kort liten rackare blev det också då andra granar med lite längd lös med sin frånvaro....

Att man sedan anklagades för någon form av "80-talism" när man försökte förgylla kvällen ytterligare med att knåpa ihop en fruktgran till kvällens chokladfontäns-happening är en helt annan historia ;)

Trevlig andra advent allihop!!!

Likes

Comments

Vår 27 årsdag fick firas med ett näst intill, pyjamasparty.... Halvt tillfrisknade lyckades vi iallafall få fram lite bubbel och tilltugg och tända en brasa. :) Inte fy skam det heller....

Vi får hoppas på minst 27 år till, och många gånger fler tillfällen att fira!

​Rostat Levainbröd

Bredbar Getost

Granatäpple

Balsamicosirap

Basilika

Likes

Comments

För mig är det främst musiken, ljusen och inte minst alla dofterna som bidrar till den största julstämningen. Hyacinter, glögg och pepparkakor.... Att sitta i soffan och känna doften av de dekorerade pepparkakshusen höjer sinnesstämningen markant. Är man dessutom några stycken som tycker att det är kul att göra sitt eget hus står det likt de senaste åren, en hel liten pepparkaksstad i vardagsrummet. En liten väldoftande stad som snabbt invaderas av diverse änglar, luciatåg, vise män och smurfar...... och som ständigt ändrar skepnad från den ena stunden till den andra. Kreativt, väldoftande och en julstämningshöjare i all sin prakt! :)


Likes

Comments

"Influensan slår till tidigare än vanligt i år"....jo, jag tackar jag....

Livet blir ju sällan som man tänkt sig ändå, så det är väl bara att tacka och ta emot ;)

Man kan ju iallafall glädja sig åt att någon hann att få ihop en sats saffransbullar innan alla ramlade ihop i soffan med kroppsvärk, feber och hostattacker.

Vackert vinterväder är det också så det är ju bara att njuta!!!

Godaste lussebullen är gjort på "kallt" smör

2 paket saffran blötlagd i tex rom (själv använde jag mig av Disaronno (mandellikör)

2 dl Strösocker

50 gram Jäst

175 gram rumsvarmt Smör

5 dl rumsvarm Mjölk

0,5 tsk Salt

800 gram Vetemjöl plus till utbakning

1 Ägg utblandat i lite Vatten till pensling

Florsocker

Lägg saffranet i spriten och låt dra i cirka 30 minuter. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölk och upptärnat smör. Blanda i saffran/sprit-blandningen. Tillsätt socker, salt och mjöl och arbeta degen ordentligt. Låt jäsa under bakduk i cirka 60 minuter. Vält ut degen på en mjölad arbetsbänk och knåda lätt. Baka ut till valfri lusseform. Lägg bullarna på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa ytterligare under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ägget tillsammans med lite vatten och pensla bullarna. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter, beroende på storlek. Låt svalna på galler under bakduk. Sikta florsocker över de avsvalnade bullarna.

Likes

Comments

Precis lika mycket som jag älskar en god sallad älskar jag en enkel och god smörgås och får jag själv välja är det ofta mitt lunchalternativ. Lite brittiskt eller norskt kanske... ? ;) Men låt så vara!

Kallrökt Lax smörgås med Pepparrot och Gurka

Grovt & Saftigt bröd

Smör

Ruccola

Kallrökt lax

Pepparrotsgurka

riven Pepparrot

Granatäpple

Dill

Pepparrotsgurka

2 msk Ättika12 %

4 msk Strösocker

1 dl Vatten

1/2 Gurka

2 msk riven Pepparrot


Likes

Comments

För 27 år sen inföll första advent den tredje December....och jag och min man beslöt oss för att slå våra påsar ihop....

Men fortfarande är den stora frågan, när vi ska fira detta. Sedvanligt den första advent, eller datummässigt den tredje december.... Svaret är lite olika från år till år och vem av oss man frågar men för säkerhets skull är det bäst att man firar lite lagom mycket BÄGGE dagarna ;)

Att vi dessutom firat 1 advent i stort sett precis likadant under dessa 27 år är ju en annan sak. Traditions-enligt gäller hemmagjord julkorv hos mina svärföräldrar.....de senaste 17 åren efter att jag tillsammans med min kör sjungit in julen i Maria Magdalena Kyrka. Men säg den tradition som inte är ämnad till att brytas? I år är konserten flyttad och även saffranskakan som vanligen står på bordet till dessert, utbytt!!!

Men, nya traditioner kan också vara blivande, väldigt goda traditioner.... och så absolut den sist nämnda! Saffrans- och björnbärspaj. Väl värd att ätas många gånger här efter :)

Saffranspaj med Björnbär

125 gram Smör

3 d Vetemjöl

1 dl Strösocker

0,5 gram saffran

1 tsk Bakpulver

1 Ägg

250 gram Creme fraiche

1 dl Strösocker

1 tsk Vaniljsocker

250 gram frysta Björnbär

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop smör, vetemjöl, strösocker, saffran och bakpulver till en smuldeg och fördela hälften av satsen i en smord form med löstagbar botten. Blanda ihop ägg,creme fraiche, strösocker och vaniljsocker til en jämn smet och bred över smuldegen i formen. Strö över de frysta björnbären och toppa med resten av smuldegen. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Servera med exempelvis vaniljgrädde.



Likes

Comments