Header

Mera julglass..... Sedan tidigare finns dumleglass att köpa i strut men nu utökas sortimentet. Fazer släpper nu glassbägare i två smaker, klassisk dumlekola och den säsongsbetonade gingerbread. Pepparkaksglassen har också smak av kola och choklad och säljs i de vanligaste livsmedelsbutikerna fram till jul.


Inte heller här blir det någon höjdare inför jul! Väldigt kraftig smak av kanel och ingefära tillsammans med dumles mer traditionella kola och chokladsmak.

Ne... faller tyvärr inte i smaken här hemma.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Läste härom dagen en "varningstext" från en känd träningsprofil där det uppmanades till att inte falla för ordet "nyttigt" i kombination med ordet "godis". I vanliga fall kan jag erkänna att jag faktiskt också oftast är lite smått överkänslig mot just ordet nyttigt i olika kombinationer, men att avfärda det helt i detta sammanhang, tycker jag dock är fel. Så länge man är överens om ordet "godis" betydelse - "livsmedel som är avsedd enbart för njutning" samt ordet "nyttig" - "livsmedel som har många bra ämnen som i längden är fördelaktiga för hälsan". Jämför man med så kallat traditionellt godis, typ geléhallon som innehåller glukossirap, socker, gelatin, surhetsreglerande medel, arom och färgämne (*) och som bara tillför kroppen energi utan näringsämnen måste man ju ändå få kalla goda saker som man äter för njutnings skull och som råkar innehåller en massa nyttigheter för "nyttigt godis". Min personliga åsikt är att det är bättra att äta näringstäta kalorier än näringsfattiga om man nu ska äta så kallat "godis" för huvud taget....... Men det är ju en helt annan historia.

* Källa: Karamellkungen

Chokladdoppade bananskivor med jordnötssmör

Banan

Jordnötssmör (utan tillsatt socker & salt)

Mörk choklad

Skiva banan och bred lite jordnötssmör på ena sidan av skivan. Ställ i frysen. Smält chokladen. Doppa bananskivorna och ställ svalt för att stelna.


Det är viktigt att begränsa konsumtionen av energirika livsmedel, som läsk och godis, eftersom de ökar risken för att bli överviktig, vilket i sin tur ökar risken för vissa cancerformer. Det bättre att äta livsmedel som är rika på viaminer och mineral istället för kosttillskott, eftersom dessa livsmedel även är rika på andra ämnen, exempelvis fiber som hjälper till att hålla igång magen och därmed kan minska risken för tarmcancer.

Källa: Cancerfonden

Likes

Comments

Contains affiliate links

Regelbunden fysisk aktivitet påverkar så gott som alla kroppens processer på ett positivt sätt. Risken för cancer, hjärt- och kärlsjukdom samt diabetes typ 2 minskar. När vi rör på oss och hjärtat får jobba påverkar det oss ända ner på cellnivå. Genomblödningen ökar i kroppens vävnader, mer syre transporteras ut och kroppens förmåga till reparation och cellförnyelse förbättras. Träning påverkar även vårt immunförsvar, det gör att kroppen blir bättre på att ta hand om infektioner och minskar kroniska inflammationer, som enligt de senaste decenniernas forskning har visat sig vara faktorer som kan bidra till allvarliga sjukdomar som cancer och hjärtinfarkt.

Fysisk aktivitet leder även till en effektivare ämnesomsättning och bättre hormonell status, bland annat sänks östrogennivåerna vid träning. Östrogen är en riskfaktor för både bröstcancer och livmoderkroppscancer.

Regelbunden fysisk aktivitet minskar risken främst för bröstcancer, tarmscancer och livmoderkroppscancer.

Fysisk aktivitet är också bra för att undvika övervikt. Att bära på för många extrakilon kan innebära en ökad risk för exempelvis cancer i matstrupe, tarm, livmoder, bröst, gallblåsa och njure.

Källa: Cancerfonden

Måste erkänna att jag är väldigt svag för rosa i alla dess former.... Och kan jag, väljer jag speciellt rosa träningskläder. Det blir på något sätt lite roligare. Hade dessutom, under ganska lång tid ett knallrosa sovrum förresten. Fast det var märkligt nog inte min idé utan min käre makes beslut.

Rödrosa kolhydratsuppladdning....

På lördag är det dags! Stans kanske märkligaste eller iallafall lustigaste lopp: STHLM Above/Below, en unik löpupplevelse på cirka 8 kilometer på och under Södermalm i Stockholm. Det är första och enda gången loppet går, och man vill ju inte missa chansen att uppleva Stockholm på detta annorlunda sätt. Evenemanget startar i Tantolunden, banan tar oss genom tre, sedan länge övergivna och normalt sett otillgängliga, tåg- och transporttunnlar längs med Årstaviken och Norra Hammarbyhamnen, för att sedan avslutas med en spektakulär målgång på det vackra Fåfängan.

Om inte detta var nog är det dessutom första gången som jag springer ett lopp med hjälmtvång!!!

Kommer bli väldigt spännande!

Rödbetsrisotto

4 rödbetor

1 gul lök

rapsolja

4 dl risottoris

1 dl rödvin

1 förp grönsaksbuljong

ca 1 liter vatten

1-2 dl riven parmesanost

salt & peppar

Hacka den gula löken. Skala och tärna rödbetorna. Fräs löken i rapsolja och tillsätt sedan de tärnade rödbetorna. Stek i några minuter och häll sedan i riset för att ytterligare fräsa någon minut. Slå över vin och tillsätt buljong. När vätskan absorberats späd med mera vatten. Fortsätt sedan under omrörning, på samma sätt under ca 20 minuter. (fyll på med vätska och låt det absorberas) När riset är klart, rör ner parmesanost. Smaka av med salt och peppar.

Servera förslagsvis med sallad, extra parmesan och balsamicosirap som ensamrätt eller som tillbehör till lax eller kyckling.

Likes

Comments

Varje år släpper Blossa en ny årgångsglögg och det är alltid lite spännande att se vad de hittar på för nya smaksensationer. Årets glögg från Blossa är smaksatt med solmogen mango, het chili och kryddig spiskummin och går under namnet Blossa 17 Old Delhi . Inspirationen kommer från Indien, närmare bestämt från Old Dehli och kryddmarknaden Khari Baoli. Formen och färgen på årets flaska är inspirerad av traditionell indisk skyltmålning, en hantverkstradition där man dekorerar lastbilar, marknadsstånd och byggnader med handmålade mönster, symboler och budskap. Bakom designen står Scandinavian Design Group, som arbetat med Blossas årgångsglögg sedan starten av smakresan år 2011.

Tilltugg till glöggen fick bli lite heta karameliserade popcorn med smak av kokos och chili.

Karameliserade Popcorn med Kokos och Chili

ca 1-2 liter Poppade popcorn

salt

ca 25 gram smör (mjölkfritt)

ca 1 dl kokossocker

ca 1 msk vatten

ca 5-6 droppar sriracha chilisås (eller mer om man gillar det)

ca 1 dl kokosflingor

Poppa popcorn och salta. Smält socker tillsammans med lite vatten i en panna. När det kokat ihop någon minut tillsätt smöret. Droppa i chilisås. Vände ner popcorn och kokosflingor och blanda runt. Ös ut på ett bakplåtspapper och separera. Låt svalna.


Omdömmet blev tyvärr ingen höjdare för Blossa- 17. Märklig julsmak trots glöggtonerna. Väldig svag mangosmak vilket man kanske är mest glad över. Blir efter ett tag ganska så besk...... synd. Flaskan kan väl heller inte anklagas för att höjja julstämningen ytterligare trots att den är ganska snygg som flaska.

Likes

Comments

Ibland får man till så där riktigt mysiga helgmorgnar. Fast det är kanske inte så konstigt, när man har privilegiet att  komma upp till denna fantastiska färgprakt!! Hösten är verkligen vacker. Sedan är det så otroligt mysigt att få njuta av levande ljus, brasa och en ljuvligt god kopp kaffe innan man måste ta sig samman, knöla på sig underställ och dra iväg till ishallen för dotterns konståkningsträning...... Det gäller att passa på att njuta när man får tillfälle!!

Likes

Comments

SIA har kommit ut med en nyhet på glassfronten. Tomteglass, som är på tillfälligt besök i frysdisken. Det är en gräddglass med godissmak och marshmallows.

Själv är jag lite osäker på vad jag tycker om den. Idén är kul men smaken är varken bu eller bä. Man blir väldigt glad när man får en marshmallow i munnen. Annars är det mest smak av billig jordgubbsglass.


Likes

Comments

Ibland känner man att man måste ta i riktigt från tårna för att skapa det där lilla extra rosa, söta, härligt bubbligt, fluffiga.... Då blir det fredagsmys med rosa sockervadd i drinkglaset. Toppat med rosa bubblor..... romatiskt, festligt och lite farligt gott.

Och självklrat kan man hålla sig till det alkoholfria alternativet att bara äta sockervadden, precis som den är......

Om du dricker – var måttlig

För att minska risken för cancer är det bäst att inte dricka någon alkohol alls. Om du vill dricka alkohol bör du vara måttlig.

En viktig aspekt när man talar om alkoholbruk är skillnaderna mellan män och kvinnor. Kvinnor riskerar mer med ett högt alkoholintag än män, vilket kan förklaras av fysiologiska och hormonella skillnader mellan könen. Kvinnor väger i genomsnitt mindre än män och har mindre muskelmassa men mer fett. Kvinnor har också andra hormonsystem än män vilket bland annat påverkar nedbrytningen av alkohol.

Kvinnor bör inte dricka mer än ett standardglas alkohol om dagen.

Män bör inte dricka mer än två standardglas om dagen.

Ett standardglas motsvarar 50 cl folköl, 33 cl mellanöl, 12 cl vin eller 4 cl starksprit.

Källa: Cancerfonden

Likes

Comments

Igår till middag fick vi ihop en helt galet god tomatpesto! Den serverades med färsk tomatpasta och stekt kyckling akompanjerad med lite god blandsallad och parmesan. Idag fick resterna fröjda mina surdegsmackor och jag måste erkänna att jag verkligen ser fram emot lunch. Det blir en heldag på språng från det ena projektet till det andra och de dagarna tycker jag att det är perfekt att ha en macka eller två med mig i väskan. Så seanare idag får jag sätta tänderna i nybakat surdegsbröd med tomatpesto, blandsallad, stekt kyckling, tomater och några skivor mozzarella. Och som kronan på verket toppat med några extra blad basilika!

Tomatpesto

1,5 dl rapsolja

1 dl cashewnötter

1 kruka basilika

1 liten vitlöksklyfta

1,5 dl kokta skurna soltorkade tomater

Lägg allt i en hög och smal bunke och mixa slät med stavmixer.

Likes

Comments

Det fick bli en kylskåpstömning till middag här hemma igår. Vilket resulterade i en riktigt härligt, god och färgsprakande höstsallad. Snacka om att more is more i det här sammanhanget! Inte minst om man vill sätta in det i någon form av hälsobegrepp. Den bostavligt talat, kryllade av antioxidanter, vitaminer och mineraler!!!

Riktig boost för immunförsvaret.

Färgsparakande Höstsallad

Ruccola

Provensalsk sallad

Röd dinner booster (mix av: röd quinoa, hirs, bovete och amarant

Brysselkål

Rapsolja

Honung

Valnötter

Pumpafrön

Päron

Granatäpple

Ädelost

Flingsalt

Koka grynen enligt anvisningarna på förpackningen. Dela och rensa brysselkålen från fula blad. Stek på medelvärme i rapsolja. Tillsätt valnötter och pumpafrön. Glasera med någon matsked honung och salta lite med flingsalt. Grunda en skål eller ett fat med sallad. Blanda i den kokta grynmixen. Skär päron i bitar och lägg i salladen. Slå ut kärnorna ur granatäpplet och blanda i salladen tillsammans med den stekta brysselkålen och nötterna. Toppa med smulad ädelost.


Likes

Comments

När jag var liten gick jag på balett. Inte direkt frivilligt vill jag minnas utan jag blev mutad av min kära mor. 1 hekto kakor var det värt. Först balettlektion, sen direkt till bageriet där man fick sin lilla påse med väl utvalda småkakor. Jag kan inte påstå att jag direkt har tagit skada av detta men jag dansar heller inte längre balett.

Det var väldigt, väldigt, vääääääääääldigt länge sen sist.

Men jag har väldigt svårt att motstå småkakor!


Balettnallar

200 gram Smör

4,5 dl Vetemjöl

1 dl Florsocker

1 Ägg

1 tsk Vaniljsocker

Dekorering

Rosa socker pasta

Rosa & Vit kristyr

Choklad

Blanda ihop smör, vetemjöl, florsocker, vaniljsocker och ägget till en smidig deg som får vila i ca 30 minuter i kylen. Kavla ut degen tunnt och stansa ut nallar med en nalleform. För över till en bakplåtspapperklädd plåt. Grädda i ca 180 grader i ca 10 minuter. Låt svalna.

Kavla ut sockerpasta tunnt och skär ut och forma kjolar till nallarna. Vecka och låt torka. Blanda ihop en vit kristyr (äggvita och florsocker) och spritsa ut ögonvitor. Färga sedan kristyren med lite röd karamellfärg och gör rosa rosetter om nallens hals, balettskor och dräkt och fäst kjolar av sockerpasta med hjälp av kristyr. Smält lite blockchoklad och spritsa ögon och nos.

För kännedom!

Det är viktigt att begränsa konsumtionen av energirika livsmedel, som läsk och godis, eftersom de ökar risken för att bli överviktig, vilket i sin tur ökar risken för vissa cancerformer.

Källa: Cancerfonden

Likes

Comments