Header

Det ÄR jobbigt att springa, jogga, att konditionsträna för huvud taget ;P och ibland är det faktiskt tillåtet att ta till vissa små medel för att det förhoppningsvis ska bli lite lättare. Är de dessutom goda medel gör ju inte det saken värre! Att Rödbetor tillskrivits nästan magiska egenskaper är kanske lite väl att ta i, men att det höjer prestationsförmågan, är bra för blodtrycket och skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar är idag näst intill inpräntat som fakta. Det påstås till och med att du kan öka din prestationsförmåga med upp till 16 % ......Vem kan egentligen motstå det?!?! Blandar men dessutom rödbetor och spenat som har samma goda effekt kan det ju bara bli ännu bättre :)

Så det är väl bara att smaska på!

Rödbetsallad

Kokta Rödbetor

Grekisk Getost

Spenat

Avocado

Gul paprika

Färsk Oregano


Och varför inte slänga med en knäckemacka med några sillbitar på, så kan du skryta med att du även fick en dos Omega 3 ;)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

När livet plötsligt får en kickstart är det väl bara att hålla i hatten och åka med?!?!

Söndagkvällen bjöd på härlig "sommarkväll", rosévin på svärföräldrarnas balkong och yngsta dotterns första cykeltur..... Lycka i kubik!! Och varför bryta där? När det bara är att rulle med på vågen. Trots tidsomställning blev det earlybird måndag morgon och cykel/joggingtur till skolan. Det ÄR verkligen härligt att se och känna dagen vakna! Extra glad blev jag dessutom över att ha förberett en chiapudding till återkomsten.

Favorit i Repris i morse!!! Nu följer jag slaviskt SMHI´s 10 dagars rapport för att förutspå framtidens morgon-lyckorus.... :)


Chiapudding med Kokos & Hallon

2 msk Chiafrön

1,5 dl Kokosdryck (Osockrad)

Hallon

Rostade kokoschips

(Vindruvor)


Blanda Chiafrön och kokosdryck och låt stå i någon timme (gärna över natten) rör om lite då och då i början.

Toppa med hallon och rostade kokoschips. Den här gången fick även några blå druvor pryda verket.

Likes

Comments

Snön är tillbaka!!!

Om än tillfälligt, plusgrader och blötsnö.... så är det iallafall mysigt vitt ute igen.... och jag måste erkänna att jag faktiskt saknar det tidigare snökaoset som rådde för några veckor sedan en smula. ;)

Vet inte riktigt om jag tycker likadant imorgon, när jag iförd hel tomtemundering ska halka runt på Stockholms gator men ändå... Just nu känns det härligt att sitta med en kopp kaffe och gofika och titta ut genom fönstret och uppleva att man bor i en liten snöglob.

Blåbärsmuffins

4 dl Vetemjöl

2 dl Strösocker

1 tsk Vaniljsocker

1 tsk Salt

2 tsk Bakpulver

25 gram Smör

1,5 dl Mjölk

1 Ägg

2 dl frysta Blåbär

Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser. Blanda i det smälta smöret, ägget och mjölken och rör sist försiktigt i de frysta blåbären. Fördela i muffinsformar eller bred ut i en mindre långpanna. Grädda i ugnen i ca 18-20 minuter.

Servera med vispad grädde.

Snöglob

Blötlägg gelatinblad i vatten. Blås upp små ballonger. Smält de blötlagda gelatinbladen i lite vatten och låt svalna en smula. Doppa sedan ballongerna i gelatinsmeten och låt torka till nästa dag. Sätt en tejpbit på ballongen och stick försiktigt hål genom tejpbiten så att luften sakta går ur ballongen. Klipp försiktigt till gelatin-globen och anpassa en muffins till formen. Bred på grädde och strössla eventuellt snöströssel över grädden. Placera en figur på grädden och avsluta med gelatin-globen. Klä muffinskanten med sugerpaste eller marsipan.


Likes

Comments

More is More Pepparkakshusdrink

4 drinkar

1,5 dl eggnog

1,5 dl Vodka

1,5 dl Kahlua

t tsk Muscovodo sirap

1 nypa torkad Ingefära

Vispad grädde

kanel & Socker till glaskanten och topping

Blanda kanel och socker på ett litet fat. Fukta kanten på glaset och doppa i sockerblandningen. Blanda alla ingredienser till drinken med is i en shaker och skaka väl. Häll upp i glasen, toppa med grädde och strössla lite kanel och socker över.

​Eggnog inspirerad av Jamie Oliver "The best eggnog in the world"

​7 dl Mjölk

2,5 dl Grädde

5 Äggulor

130 g Socker

Vanilj efter smak

Kanel för topping

eventuellt några droppar sprit efter tycke och smak för en mer värmande och vuxen smak.

Vispa äggulor och socker väldigt hårt. Koka upp mjölk och grädde och vaniljpulver (eller en urskrapad vanilstång). Häll mjölkblandningen över äggblandningen under vispning.

Eggnoggen håller ca 3 dagar i kylen.

Likes

Comments

Popcorndoften ligger tung över hemmet. Trots hyacinter, pepparkakshus och gran är doften som slår emot en när man öppnar ytterdörren och kliver in över tröskeln, entydig. Popcorn!!!!

Dotterns UF (Ung företagsamhet) -företag har nämligen flyttat in och då det råder bråda dagar för den lilla karamelliserande popcornfabriken förgyller de vårt hem med doft utöver det vanliga när lagret sakta men säkert fylls på. Ekologiska, naturella karamelliserade popcorn samsas om lagerutrymmet med andra med smak av pepparkaka och polka. Ljuvliga dofter som man lär sakna efter torsdagens stora försäljningsdag... Förhoppningsvis sitter lite kvar i väggarna till nästa produktionstillfälle ;)

Har du vägarna förbi Mörby Centrum´s Julmarknad på torsdag mellan 12-17, är det ett hett tips att köpa på sig en påse eller två!!!


Likes

Comments

Lasagne med Belugalinser,  Fetaost & Spenat

​Tomatsås

1 Vitlöksklyfta

1 Gul lök

800 gram krossade tomater

1 msk torkad Basilika

1 msk torkad Oregano

1 msk torkad Timjan

salt & Peppar

Rapsolja

Bechamelsås

4 msk Smör

5 msk Vetemjöl

1 l Mjölk

Salt & peppar

(Muskotnöt)


300 gram Fetaost

5 dl kokta Beluga linser

150 gram färsk Spenat

Lasagneplattor


​Hacka gul och vitlök och fräs i lite rapsolja i en panna eller kastrull. Strö över de torkade kryddorna och häll på de krossade tomaterna. Koka ihop en stund och smaka av med salt och peppar. 

 Värm  upp mjölken till bechamelen något.  Smält smöret och häll på vetemjölet. Häll på den varma mjölken lite i taget samtidigt som du vispar bort klumparna. Låt koka upp och sjuda i ca 3 minuter. Späd med vatten eller mer mjölk om den upplevs för tjock. Smaka av med salt, peppar och eventuellt muskotnöt. 

Grunda botten på en ugnssäker form med ett lager bechamelsås. Fortsätt sedan att varva lager för lager med pastaplattor, spenat, belugalinser, fetaost, tomatsås och bechamel. Avsluta  det sista lagret med Bechamel.  

Grädda i mitten av ugnen i ca 200 grader ca 40 minuter. 

Likes

Comments

Vad är egentligen en julkonsert med bröderna Rongedal....? Den kan ju vara fruktansvärt dötråkig, eller urtrist.....eller, alldeles, alldeles underbar!!!! Efter en vecka i sjuksängen kände jag att det tyvärr inte var värt att ta reda på svaret. För att inte råka ut för några sjukliga bakslag valde jag att ta en lugn kväll på hemmaplan istället. Bitter...? Ledsen...? Njej, inte jag!!!

Men sen blev jag tvungen att åka och tröstköpa mig en gran! ;) Doften är underbar!!!!! En kort liten rackare blev det också då andra granar med lite längd lös med sin frånvaro....

Att man sedan anklagades för någon form av "80-talism" när man försökte förgylla kvällen ytterligare med att knåpa ihop en fruktgran till kvällens chokladfontäns-happening är en helt annan historia ;)

Trevlig andra advent allihop!!!

Likes

Comments

Vår 27 årsdag fick firas med ett näst intill, pyjamasparty.... Halvt tillfrisknade lyckades vi iallafall få fram lite bubbel och tilltugg och tända en brasa. :) Inte fy skam det heller....

Vi får hoppas på minst 27 år till, och många gånger fler tillfällen att fira!

​Rostat Levainbröd

Bredbar Getost

Granatäpple

Balsamicosirap

Basilika

Likes

Comments

För mig är det främst musiken, ljusen och inte minst alla dofterna som bidrar till den största julstämningen. Hyacinter, glögg och pepparkakor.... Att sitta i soffan och känna doften av de dekorerade pepparkakshusen höjer sinnesstämningen markant. Är man dessutom några stycken som tycker att det är kul att göra sitt eget hus står det likt de senaste åren, en hel liten pepparkaksstad i vardagsrummet. En liten väldoftande stad som snabbt invaderas av diverse änglar, luciatåg, vise män och smurfar...... och som ständigt ändrar skepnad från den ena stunden till den andra. Kreativt, väldoftande och en julstämningshöjare i all sin prakt! :)


Likes

Comments

"Influensan slår till tidigare än vanligt i år"....jo, jag tackar jag....

Livet blir ju sällan som man tänkt sig ändå, så det är väl bara att tacka och ta emot ;)

Man kan ju iallafall glädja sig åt att någon hann att få ihop en sats saffransbullar innan alla ramlade ihop i soffan med kroppsvärk, feber och hostattacker.

Vackert vinterväder är det också så det är ju bara att njuta!!!

Godaste lussebullen är gjort på "kallt" smör

2 paket saffran blötlagd i tex rom (själv använde jag mig av Disaronno (mandellikör)

2 dl Strösocker

50 gram Jäst

175 gram rumsvarmt Smör

5 dl rumsvarm Mjölk

0,5 tsk Salt

800 gram Vetemjöl plus till utbakning

1 Ägg utblandat i lite Vatten till pensling

Florsocker

Lägg saffranet i spriten och låt dra i cirka 30 minuter. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölk och upptärnat smör. Blanda i saffran/sprit-blandningen. Tillsätt socker, salt och mjöl och arbeta degen ordentligt. Låt jäsa under bakduk i cirka 60 minuter. Vält ut degen på en mjölad arbetsbänk och knåda lätt. Baka ut till valfri lusseform. Lägg bullarna på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa ytterligare under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ägget tillsammans med lite vatten och pensla bullarna. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter, beroende på storlek. Låt svalna på galler under bakduk. Sikta florsocker över de avsvalnade bullarna.

Likes

Comments