Header

Ingen bra fotodag idag, lånade pappas Nikon D2x som jag inte har jobbat med mycket alls. Det är en studio och landskapskamera främst men den klarade dagens arbete helt ok, men min okunskap lös igenom lite väl... Vi hade det i alla fall väldigt trevligt och det är alltid kul att gå i ny natur och se nya saker. 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Mitt tävlingsår är nu slut, det blev lite hastigt bestämt men det känns bäst att inte ha några tävlingar framöver. Jag laddar istället om till ett bättre 2017. Nu framöver kommer det bli mycket mer taktiskt och en mycket mer noggrann uppläggning. Jag hoppas på att hitta en dressyrtränare som jag skulle kunna arbeta med framöver, då jag insett att dressyr är en stor nyckel till att det ska funka för mig. Jag har inte alls haft samma möjlighet med dressyren som jag hade i somras och det märks, ännu en gång står jag ensam med någonting jag inte riktigt har kunskapen till. Jag vill ändra på det och därav togs beslutet om att inte starta något mer i år.

Jag kommer skriva ett inlägg och gå igenom årets starter inom en snar framtid. Jag är väldigt nöjd med detta året även om det har varit några dippar. Jag ser fram emot att få dessa månader på mig att bygga upp något ännu bättre, med fokus på markarbete/dressyr. Sedan har hon även en vintervila framför sig, det blir i december/januari i några veckor. Första tävlingen är inplanerad i Mars så jag har alltså 4 månader på mig vilket jag tror blir väldigt bra för att hitta till något bättre.

Detta året har jag ju faktiskt hittat till en fas som har varit väldigt bra för mig och Divina. Vi har tappat den lite nu men jag hoppas att det inte ska vara så himla svårt att hitta tillbaka. Men jag är ju verkligen i behov att hitta någon som skulle kunna ställa upp som mentor eftersom jag märkt att det är väldigt svårt att klara av detta själv...


Likes

Comments

Idag är jag så fruktansvärt arg. Det är som att ilskan kramar om mig och inte vill släppa taget. Jag har inte något vidare att vara arg över, men det är mycket blandat med stress och osäkerhet. Är så otroligt stressad för tillfället så jag vet inte var jag ska göra av mig själv. Det är otroligt frustrerande så jag går runt just nu och känner sån otrolig ilska.

Det startade när jag insåg att jag inte skulle hinna rida idag eftersom jag var hemma kl halv sex... Då var det redan mörkt och jag hade fyra omockade boxar att ta hand om, Blä inte jätte roligt. Men som tur var så är jag ledig imorgon och ska faktiskt iväg till ridhuset och rida ifatt det jag skulle ha hunnit med idag. Skönt.

Det är mycket som jagar mig just nu, så det är väll nu allt kommer upp när man väl får en anledning. Ska bara sitta och kolla på¨film nu ett tag och lugna ner mig. Puh kommer vara svårt eftersom jag hittar något nytt att vara arg över hela tiden. Hatar att vara så stressad, önskar att allt våra enklare ibland...

Likes

Comments

Jag har valt att ha en lugn vecka för Divina denna veckan. Hon startade förra helgen, hade där innan en ganska full vecka inför de starterna. Nästa vecka som kommer blir det samma "tuffa" upplägg för att ha henne bra inför starten på söndag. Jag försöker hitta ett mönster och provar lite olika nya saker, så nästa vecka ska jag nästan rida henne exakt likadant som inför förra helgens starter.

Denna veckan har hon tre vilodagar, idag genomför hon sin sista och de andra två var under ons-tors. Sedan dess har hon haft varierande pass med bland annat skrittrunda, hoppträning och dressyr. Idag ska hon endast klippas och göras fin inför kommande vecka. Tror hon trivs med det, hon är en prinsessa och ska behandlas som en också. Hon har varit igång hårt med endast en vilodag i över 1 månad nu och det är endast för att ge henne en rättvis chans på banorna med kondis och uthållighet. Hon har ju väldigt mycket vikt att bära runt på... Nu känns hon i fin fas och jag ser fram emot 120 starten vi har framför oss på söndag.

Nästa veckas schema får ni här under också berättar jag om mina tankar runt om det.

Måndag: Kondisrunda, rider över 1 mil i rasktakt. Kommer som tur var hem ifrån skolan i god tid och behöver inte oroa mig för mörkret. Hon behöver dessa pass minst en gång i veckan, speciellt när man kommer upp i 120 där rundorna blir längre och mer krävande.

Tisdag: Markarbete/hoppning. Blir att traggla bommar med lite lättare hinderhöjder. Ska få in lydnad och aktivitet, måste få igång henne och få henne alert inför hinder. Det var en läxa från denna veckans träning. Ska hitta en bra träning till detta. Varför jag tar det så tidigt i veckan är för att jag slutar tidigt på tisdagar och behöver ljuset inför detta pass.

Onsdag: Dressyr. Ett ordentligt dressyrpass där varenda sida ska lossa. Hon har varit lite svår nu på senaste tiden så ska försöka hitta tillbaka och få henne med mig. Viktigt inför söndagen då en icke lydig Divina är en icke ridbar Divina.

Torsdag: Bommar och en check att allt sitter. Ska få henne allert inför bommarna och aktivera henne väl.

Fredag: Jag är iväg på festligheter så mamma får ansvaret. Antingen ett pass på linan (helst i över 30 min i rask takt) Eller uteritt med mycket galopp. Bara rasta av henne och få igång henne.

Lördag: Längre skrittrunda där vi bara tar det lugnt.

Söndag: Startar 110/120. Kommer försöka hitta min rutin och verkligen rida. Vi får se hur dagen går.

Likes

Comments

​Idag gjorde jag och Divina vår första start inomhus under 2016. Vi hade pausat från starter i 1 1/2 månads tid så nu var vi väl utvilade och redo för nya starter! Låt mig säga hur kallt det är och hur mycket det sög att det skulle regna. Detta är det jag hatar mest med inomhussäsongen, det är kallt och hemskt.

Jag skulle starta två 110, jag har samlat på mig allt som nu varenda tränare har sagt åt mig att ändra på. Grundtempot (jag rider alldeles för omotiverat och slött), kontakt (gör oftast förhållningar och släpper sedan) och kämparglöden. Jag måste ge mig tusan på att komma runt annars gör jag det inte, Divina ska inte ens hinna tänka på vad hon ska hitta på i nästa stund utan hon ska vara med mig varje sekund. 

I första klassen lydde jag dock inte något utav dessa punkter utan gjorde typ allt fel. Kanske inte i hela rundan men det var tillräckligt avgörande för att utesluta oss... Divina var väldigt fin, hon var positiv och avslappnad. Början utav banan kändes toppen, sedan kommer jag upp mot en bruten linje (hinder 5) där jag tar en förhållning och släpper både ben och hand. Blev såklart ett stopp eftersom Divina inte tycker hon ska hoppa i onödan. Tog om det och då gick det galant. Sedan två hinder senare så var det en bred oxer ur en korta sväng. Tar en skitväg första gången, stopp såklart. Sedan tredje gången så rider inte jag för fem öre. Så det blev uteslutning vid näst sista hindret. 

Bittert var det men jag kom väldigt snabbt fram till att allt berodde på mig. Kollade filmen mamma hade filmat och såg direkt felen. Denna tävlingen valde jag att inte sätta in Divina i transporten mellan klasserna, jag ville se det blev någon skillnad mot när hon står i släpet och somnar till. 

Nästa 110 var något klurig, pappa sa åt mig att jag måste vara på henne för att komma runt denna banan. Jag hade ju taggat till mig själv och rabblat varenda fel jag inte får göra. Visade henne hindret och stannat ut sig på, kickade igång henne lite och fick henne verkligen vaken. Satte igång i ett väldigt bra tempo, höll de tempot hela vägen faktiskt! Inga större misstag gjordes utan allt gick som smör. Sedan utförde jag en dåligt planerad omhoppning som inte alls blev som jag hade tänkt mig, Underlaget släppte en massa så Divina tappade många gånger kraften ifrån bakbenen = rivningar. Sedan skulle jag ta en snävare sväng men det var i höger varv vilket gav mig en otroligt dominant innerhand och ingen yttertygel. Divina hoppade alltså kombinationen som en banan...? Helt otroligt att hon hoppade men men, lite överraskningar är ju alltid skoj. Gick ut med 0+12 fel.

Är super nöjd för banan var enkel för oss och vi var verkligen ett team där inne. Jag red som jag skulle vilket var nyckeln till en bra runda. Divina hoppade avslappnat och helt igenom kroppen, mums över hela henne idag. En utav våra bättre rundor även om det kom rivningar, men grundomgången var verkligen bra. Nästa tävling är om två veckor och då blir det 110 + 120 i Kalmar hsk.  

Likes

Comments

Jag ser tre meter framför mig, vinden viner i öronen och nackhåren reser sig pågrund av kylan. Under mig har jag en häst som laddar på, hon suger tag i bettet och sprätter iväg med sina ben på de viset just hon gör. Hon laddar på bakifrån och frustar i vartannat steg. Jag lägger ömt om skänkeln och lättar på innertygeln, hästen skuttar upp i luften utav minsta tryck. Jag viskar lugnande ord och försöker bara sätta mig djupare i sadeln. Vi trevar oss fram i mörkret, benen dansar fram samtidigt som öronen pendlar fram och tillbaka.

Vi faller i en rytmisk galopp, hela kroppen vibrerar utav energi och jag håller ett mjukt tag i tyglarna. Med en djup form och ett lättare tryck bakifrån tar vi oss över ängen, vinden greppar tag i oss. Vi går in på en spontan volt och jobbar upp formen, saktar av på rakt spår. Hästen frustar utav nöjdhet och sprätter iväg med bakbenen igen. Jag småler och klappar hennes kortklippta päls som är fuktigt varm.

Ingen känsla slår den när man sitter på en energifylld och ambitiös häst som bara kämpar för göra rätt. När hela kroppen vibrerar utav styrka och vakenhet. Även om det är super kallt, storm och en mörk oktoberkväll, så skulle jag inte byta den känslan mot något.

Likes

Comments

På senaste tiden har jag levererat bra träningar, misstag har hänt men jag har alltid lämnat ridhuset med en bra känsla. Speciellt på Divina. Divina och jag är i en väldigt bra utvecklingsfas just nu och har varit i den sedan början utav sommaren. Det är lyx. Vi hade en mindre svacka efter en sämre start i Tingsryd men då slappa vi bara i någon vecka och tog nya krafter

Divina är den hästen som gör allt enkelt och roligt. Gör du rätt så gör hon till 100% rätt också, allt ror på hur du har förberett dig och arbetat under tiden. Jag jobbar mycket och lägger ner mycket tid på det som behövs. Nu denna veckan har jag dock känt att jag inte riktigt har fått till arbetet, syntes direkt på träningen där jag var lite ur form. Jag gillar att få kvitton på allt, det gör mig motiverad. Det är lite jobbigare att leta sig fram i mörkret och verkligen inte förstå vad det är som går snett. Det har jag gjort i många år, men med kloka personer runt mig och en väldigt stor dos motivation så kunde till och med jag hitta ut i ljuset. För tillfället tränar jag mycket och lägger väldigt mycket tid på att hitta formen. Jag har kommit fram till vad som behövs till nästa säsong och jag är så sjukt peppad inför 2017 redan.

Varför jag listar är för att vi diskuterade att Peder hade en lista inför OS, där han betade av vad som behövdes under en 3 års period för att ta ett guld. Visade sig vara en helt okej funkande metod, och jag som älskar listor kan iaf göra en lite mindre med fokus på att bara bli bra.

  1. Bli mer konsekvent i mitt dressyrarbete. Jag tycker väldigt ofta att jag är en såsare på hemmaplan, jag gör inte riktigt de där som är jobbigt utan håller mig till baserna. Jag behöver lägga på mer anamma under mina dressyrpass och verkligen kämpa. Det är svårt eftersom jag verkligen inte har några vidare kunskaper i dressyren, jag kan trimma och veta när min häst går någorlunda. Så nej, ett steg upp i dressyren på hemmaplan och jag tror verkligen att mycket kommer lossna. Verkligen lägga en ordentlig plan inför ridpassen och utföra det.
  2. Jobba mer bommar, jag har inte riktigt motivationen att dra fram mina stackars bommar som, ja knappt är några bommar. Jag har ju heller ingen paddock utan rider på en äng så jag har aldrig haft motivationen att dra fram en övning. Men va tusan, bara att ta sig i kragen och i alla fall göra något mindre och traggla det. Bommar är så jäkla bra, både för mig och hästen.
  3. Förstå vikten i konditionspassen, dom finns men inte så ofta som de borde. Eftersom jag kommer hem så sent nästan varje dag så är det återigen svårt att hitta motivationen för att dra ut på ett kondispass. Men jag måste, minst en gång i veckan eftersom jag har en väldigt kurvig häst med mycket kroppsvikt.
  4. Hitta ett system på tävling, Lennart la en stor vikt i att hitta ett system som funkar och som du ska hålla dig till på tävlingar. Jag har svårt med detta eftersom Divina har varit så ojämn, men jag ska föra viktiga noteringar för att hitta just vad som inte funkar och vad som gör. Det kommer nog ta ett tag att hitta de där systemet, men tillslut så tror jag det sitter.
  5. Sluta rida med sitsen och lägga på mina stackars ben istället. Jag börjar vagga när jag vill framåt, mina ben håller samma position. Jag måste veva igång mina ben och verkligen hitta stödet. Jag fattar om Divina får sina chanser när jag kramar henne lite mysigt. Jag måste bli närvarande med mina hjälper, detta har alla tränare sagt på de senaste träningarna. Blir att kämpa med det eftersom jag ofta känner mig skakig i benen under pressade situationer, men allt kräver rutin.
  6. Hålla grundtempot. Fick så mycket påminnelser om att jag nöjer mig med ett bekvämt tempo som Divina ofta landar i också slappnar jag av. Aja baja, snärta igång tempot efter hindret istället och hamna lite större i tempot. Detta är viktigt eftersom det aktiverar hästen och ryttaren också. Jag är tydligen är lite mesig ryttare som skulle behöva lite mer barskhet i kroppen. Jag vet själv att jag ofta bara nöjer mig lite också blir det bara hälften utav prestationen vi egentligen kan bjuda på.


Fick annars beröm för min sits som var väldigt avslappnad enligt Lennart. Han kallade den lite slafsig men som en bra grej alltså eftersom det visade att jag var avslappnad och följsam. Skoj eftersom jag har väldigt mycket komplex över min sits! Sedan fick jag höra utav gulliga Amanda att jag hade ett väldigt bra öga för att rida mot hinder (antagligen hade sitsen en stor betydelse i de också). Roligt eftersom berömmen har börjat komma in nu och det visar nog att jag har jobbat upp mig ganska väl. Jag har nog kommit dit att man ser en potential och försöker stärka de goda sidorna. Jag har aldrig problem med att ta emot kritik dock eftersom jag inte ser det som en personlig grej utan mer som ett stöd för min utveckling. Det är väldigt viktigt att komma ihåg, man åker ju att träna för en anledning, inte är det för att höra hur duktig man är. Men det är alltid kul att stärkas lite också och kanske oroa sig för en sak mindre.

Jag är så sjukt taggad och jag hoppas på att vi bara kan bli bättre. Jag vill ju verkligen bli de yttersta utav mig själv i min ridning! Det är även super roligt att ha Divina med på alla pass eftersom hon är en väldigt rolig träningskamrat, Dante är lite svårare eftersom han inte riktigt har hittat glädjen i träningar ännu. Men vi jobbar på det. Denna veckan blir det mycket bommar och uteritter inför första innetävlingen i Tingsryd. Är så sjukt taggad vilket jag tror ni förstår efter denna långa lista. Fy tusan vad jag älskar att träna, och hästar. Häst är bäst är de enda rätta orden.

Likes

Comments