Under tiden jag inte har bloggat har vi åkt den så kallade "Garden route", en sträcka där man åker från kust till kust med massa fin natur och där ligger alla "äventyrsgrejer". Vi bodde majoriteten av nätterna på ett jättemysigt hostel mitt ute i skogen, där de serverade supergod mat i restaurangen, hade billig öl i baren och hade jamsession runt en lägereld en kväll. Därifrån åkte vi sedan iväg till de aktiviteterna vi ville göra.

Ett vattenfall bara 15 min från hostelet:

I onsdags hoppade vi bungy jump, vilket var sjukt läskigt men väldigt coolt att ha gjort. Höll på att dö innan, men allt gick så snabbt och efteråt var det en skön känsla! På torsdagen hoppade vi fallskärm och det var något av det roligaste jag gjort i hela mitt liv! Känslan när man först faller fritt från ca 3200 meters höjd och sedan "flyger" var oslagbar.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Igår åkte vi från Kapstaden till Aquila private game reserve, ett naturreservat ungefär 1,5 timme från Kapstaden. När vi kom dit fick vi först en stor lunchbuffé med massa god mat och 3 olika efterrätter, innan vi fick nycklarna till våra bungalows och slappade vid poolen ett tag. Boendet var sjukt fint, med stor dubbelsäng, badkar, utedusch och en liten uteplats. När vi låg och solade såg vi några elefanter gå förbi en bit bort, ganska coolt!

Lite senare på eftermiddagen åkte vi sen ut på den första safarin, i vad som kändes som en väldigt ostabil bil på guppiga vägar. En upplevelse! Vi såg nästan alla djur som finns i reservatet, förutom buffel och leopard. Kvällen avslutades med ännu en sjuk buffé och lite stjärnskådning i solstolar.

Imorse började safarin 6.30, vilket betydde tidig uppstigning.. Vi såg samma djur som på den första safarin, men nu fick vi även se deras rescue center, där de tar hand om djur som blivit skadade eller lever under väldigt dåliga förhållanden. Där hade de bland annat en gepard och en leopard. De odlar även de mesta av de grönsaker och kryddor de serverar vid bufféerna på området precis bredvid djurens inhägnader.

Likes

Comments

Idag har jag gjort något jag aldrig trodde jag skulle göra - jag har bestigit ett freaking berg!! Hiken uppför Table Mountain tog ca 3 timmar och det var hemskt i perioder, svetten rann. Men upp kom vi och utsikten var som väntat magisk. Vi stannade där uppe en stund och bara njöt, åt strutsgryta och tog kort. Vilken dag!

Likes

Comments

Igår var mysigaste söndagen på länge, vi tog picknickkorg, en flarra vin och åkte till Kirstenbosch där de har som en park med utomhusscen. I bakgrunden såg man Table Mountain torna upp sig, vilket var sjukt häftigt. Förbandet spelade lite blues/rock och huvudbandet var mer indie. Båda var sjukt bra och hela upplevelsen var så mysig! Efter konserten gick vi en vända i en annan del av parken där man kunde gå på en hängbro över träden och utsikten där var magisk. Fanns även några sällsynta växter som Peter självklart berättade väldigt entusiastiskt om!

​Nu är vi i Kapstaden för att stanna här i 3 dagar, idag blev shopping och god mat, imorgon blir troligtvis sol och bad!

Likes

Comments

Idag regnar det så jag passar på att dricka massa kaffe, läsa bok, lyssna på poddar och fundera lite över det vi har upplevt under de här 6 veckorna. Nu är ju praktiken slut och kvar är 2 veckor av semester i det här vackra landet. En sak som verkligen gjort intryck på mig är drömmarna, hoppet och drivet som faktiskt finns här trots misären. Som tjejerna i tjejgruppen tex, som vi har spenderat varje fredag med sedan vi kom hit, de är så fulla av talang och de vågar drömma om att göra något med det, vilket är fantastiskt att se. En är jättebra på poesi, en älskar mode, en brinner för politik osv. De är så medvetna om att de har begränsade förutsättningar jämfört med andra, men de låter inte förutsättningarna stoppa dem. De är insatta i politiken och vad som händer runt omkring dem, och de vill förändra! Det är verkligen underbart att se, och vi har mycket att lära från de här sydafrikanska tonåringarna.

Likes

Comments

Den här sista praktikveckan har varit ganska lugn, men vi har hunnit med att vara med på en rättegång, besöka kvinnodelen i fängelset Pollsmoor och vara med på en föreläsning på University of Cape Town. Vi avslutade sedan alltihop idag med en mini-hike från stranden här nere bort till en fyr tillsammans med tjejgruppen från Masi.

Rättegången var en speciell upplevelse, det var en polisman som var anklagad för mord på sin flickvän och han hade ingen advokat utan försvarade sig själv. Att poliser begår brott här är tydligen vanligt, de ser mycket våld i sitt dagliga arbete och får även ta med sig tjänstevapnen hem.

Fängelset var också speciellt, Pollsmoor är tydligen Sydafrikas mest våldsamma fängelse - sök på youtube eller google så får ni se.. Vi besökte avdelningen för gravida kvinnor och den för unga kvinnor (18-21 år). Många var väldigt öppna och delade sina historier med oss, varav många var väldigt hemska och sorgliga att höra.

Likes

Comments

Blandade bilder från veckan som gått:

1; mousserande på en restaurang vid havet, 2; utsikt över solnedgången på samma ställe, 3; bild på alla oss på stranden tagen av Cesia.

​1; en dag på kalas i Khayelitsha, 2; fotbollsmatch under kalaset, 3; världens finaste unge.

Likes

Comments

I torsdags fick jag, Evelina och Johanna spendera en dag på Department of Social Development (motsvarighet till socialtjänsten). Vi började med att vara med en manager där, Gavin, som berättade lite om deras arbete och sedan tog han med oss till Childrens court som, till skillnad från Childrens justice court, riktar sig mot familjerätt och barn/ungdomar som blivit utsatta för brott. Där fick vi träffa domaren som visade oss sin rättssal och berättade om vad det är han gör.

Resten av dagen fick vi spendera med Aiesha, en ung socialarbetare som jobbar i ett område utanför Kapstaden som heter Kensington, där det förekommer mycket gängkriminalitet och mycket droger. Vi fick följa med till den lokala kliniken och på ett hembesök till en familj där mamman och pappan båda missbrukar metamfetamin (som här kallas "tik") och mamman använder barnbidraget för att kunna fortsätta sitt missbruk. Barnens mormor har lämnat in en anmälan till socialtjänsten för att hon vill ta över vårdnaden av barnen, som just nu även bor hos henne. Föräldrarna bor i en liten koja på hennes gård och båda är arbetslösa. Det var väldigt givande att vi fick vara med och höra när Aiesha hade samtal med föräldrarna, men också väldigt sorgligt att se. Vi avslutade dagen med ett besök på Somerset Hospital, där vi fick träffa två socialarbetare som arbetar där. De berättade om vad för sorts fall de tar hand om och pratade också mycket om den stress de arbetar under.

Tog inga bilder under dagen, men här är en utsiktsbild från vägen hem en av dagarna:

Fredagen spenderade vi sedan på ett slags läger för ungdomar mellan 18-25 år som är i riskzonen för att begå brott eller falla in i missbruk på grund av miljön de lever i. De ansöker antingen själva om att få komma dit, eller så rekommenderar socialtjänsten eller någon i ungdomens omgivning det. De är på lägret under 3 månader och det ingår mycket disciplin, vissa saker är väldigt militärliknande. Varje morgon har de en parad där de ställer upp på gården, hissar flaggan och sjunger den sydafrikanska nationalsången. De måste bädda sina sängar perfekt varje morgon, städa och de har bara kläderna de har på sig och lite hygiengrejer. På lägret har de också lektioner i till exempel public safety och life skills. Förutom det får de även möjlighet till individuell- och gruppterapi och de spenderar mycket tid i naturen där de vandrar, mediterar och gör yoga bland annat. Socialarbetaren vi träffade där berättade att hon har många solskenshistorier från ungdomar som varit på lägret och klarat sig bra i livet, väldigt inspirerande att se!

Likes

Comments

Så de här tre första dagarna på den här praktikveckan har varit väldigt intensiv. Jag har inte varit på skolan för funktionshindrade den här veckan, utan vi har istället varit i Kapstaden på Childrens justice court (rätten för barn och ungdomar under 18 år som har brutit mot lagen). De första två dagarna var vi med Warren, en socialarbetare som har bedömningssamtal med den anklagade och minst en förälder/annan vårdnadshavare innan den personen går upp i rätten. Han är otroligt inspirerande och väldigt duktig med ungdomarna. Hans sätt är hårdare än vad jag är van vid från Sverige, men man kan förstå att han måste vara det på grund av att de fall han hanterar är så allvarliga.

Under måndagen och tisdagen var det väldigt mycket att göra eftersom de ungdomar som blivit arresterade och häktade under helgen då skulle bedömas. Brotten de var anklagade för var allt ifrån innehav/användande av dagga (cannabis) till våldtäkt, gängkriminalitet och stöld. Ofta rekommenderar Warren till domaren att ungdomarna ska dömas till rehab (om det handlar om droger) eller annan form av vård på något stödboende. Dock är platserna få och resurserna små i Sydafrika så ofta får de vänta på en plats (ibland upp till flera månader) och under tiden får de vara i ett fängelse eller så blir de villkorligt frigivna. Detta gör att många av ungdomarna ljuger om sin ålder och säger att de är under 18 när de egentligen är över, och har de inget pass med sig måste Warren antingen försöka dra det ur dem eller ringa runt till skolor där ungdomen har gått för att försöka få fram ett korrekt födelsedatum, vilket ofta kan vara svårt eftersom systemen inte verkar vara så organiserade. Många föräldrar ljuger också för att rädda sina barn från att hamna i fängelse, vilket gör det ännu svårare att få reda på sanningen.

Idag fick vi också börja med att vara med på ett av Warrens bedömningssamtal, men sedan fick vi sitta med under 3 rättegångar. Det var väldigt intressant att se hur systemet fungerar, och speciellt när ungdomen som vi träffade under bedömningssamtalet hade sin rättegång, eftersom vi då fick följa hela processen från början fram till hen fick sin dom.

Man fick inte ta några bilder i rätten, men Warren visade oss cellerna där de vuxna sitter i väntan på att bli förflyttade. I en sån cell satt det runt 10 personer när vi kom dit.

Likes

Comments

I söndags spenderade vi en heldag i Table Mountain Nature Reserve, där Cape Point och Afrikas sydvästligaste punkt Cape of Good Hope ligger. Vi började med att åka runt i reservatet, vi stannade på olika platser och Peter berättade om olika växter och vattendjur. Trodde aldrig att jag var så intresserad av naturen, men Peter var så entusiastisk när han visade oss speciella blommor och fiskar så det var svårt att inte dras med!

Vi vandrade upp till Cape Point och tittade på den otroligt fina utsikten som var där. Cape Point är punkten där de två haven (Indiska oceanen och Atlanten) "möts". Vandringen tog flera timmar och det kändes i benen, men det var det värt för utsikten! Vi vandrade även bort till Cape of Good Hope som även den hade fantastisk utsikt.

Efter vandringen åkte vi på ännu en tur, den här gången för att försöka se djuren som finns i reservatet. Vi lyckades se alla, det vill säga blesbock, bontebock (två olika sorters "hjortar"), zebror, babianer, strutsar och en liten sköldpadda.

​1&2; Utsikt från Cape Point, 3; blesbock, 4; vi var såå nära babianerna!, 5; zebror på långt håll.

Likes

Comments