Konstnär

Sanna Hvitfeldt

13 april 2016Vincent van Gogh

Känd konstnär


Vincent van Gogh föddes 30 mars år 1853 i Zundert i Noord-Brabant &    dog den 29 juli år 1890 i Auverssur-Oise i Val-d'oise. Han blev alltså bara 37 år.

Den utbildning som Vincent hade var att han gick på konsthögskolan Anton Mauve.  Den konststil som han jobbade var expressionismen, alltså en konststil som kännetecknar att uttrycka konstnärens eller bildens känslor. 

Man jobbar då bla med att förstärka vissa effekter i bilden som ska uttrycka  känslorna hos konstnären eller bilden. En bild som jag berörs speciellt av är    Prisoners Exercising (after Dore). Jag berörs speciellt av detta konstverk för det är så hemskt, och det visar även just detta med att uttrycka känslor. Det är många känslor som väcks hos mej när jag ser bilden, tex ensamhet eller ledsamhet. Även så känner jag att dom fångarna måste vara väldigt uttråkade och orättvist behandlade. Jag berörs även av detta för så som dom fångarna känner kanske dom förtjänar medan vissa andra människor kan känna såhär än fast dom inte förtjänar det. Alla kan känna igen sig i den så därför fastnade jag för denna målningen. 

Jag valde Vincent van Gogh för att hans målningar var väldigt intressanta och väckte många känslor. Dom kunde lätt kännas personliga och beröra en när dom är så känslomässigt starka. Jag tycker även att hans målningar är väldigt vackra. 

Den bild som jag tror att konstnären har blivit påverkad att göra är potatisätarna. Jag tror att det gamla bondesamhället och 1a världskriget påverkade hans bild genom att det var många av kvinnornas män som var ute och krigade och dom fick stanna hemma och äta tillsammans. Det var även många på denna tiden som var fattiga och åt middag tillsammans. Dom hade även då inte råd med så mycket el och värme och det visas på bilden genom att dom bara har en lampa som är tänd och allt kretsar runt den. Dom har även mycket kläder på sig som symboliserar att det var kallt och att dom var fattiga och inte hade råd med värme osv. Jag tycker att bilden speglar och påminner väldigt mycket om det gamla bondesamhället framför allt men den ger en även lite kopplingar till 1a världskriget.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

CommentsBildanalys.

Potatisätarna av Vincent van Gogh.

Jag valde Potatisätarna. Detta är ett konstverk av Vincent van Gogh. Konstverket föreställer fem stycken människor som sitter runt ett bord och äter. I bakgrunden så syns några fönster och en tavla. Det hänger även ett älg huvud snett till höger i bakgrunden. Även snett till vänster i bakgrunden finns en klocka på väggen. Dom sitter i ett ganska mörkt och dystert rum i huset med en lampa som en mittpunkt i bilden. Det är ganska många saker i konstverket som är gjort utav trä. Själva personerna i sig har ganska stora kläder på sig och väldigt mörka kläder.

Jag tycker att bilden väcker ganska blandade känslor som tex kärlek och värme, trots de mörka och dystra färgerna så väcks ändå dom känslorna hos mej. Det som gör att dessa känslor väcks hos mig är att dem sitter och äter tillsammans och visar någon sorts gemenskap/kärlek till varandra under denna mörka och dystra period. Jag känner även lite sorgsenhet och ensamhet när jag tittar på denna bilden för att det är något mörkt över bilden som får allt att se dystert ut.

Ensamhets känslan kommer från att jag tror att alla kommer från olika hus och har samlats på en middag, att alla är ensamma men när dom samlas här så skapas en gemenskap.

Som jag har nämt så är bilden väldigt mörk och dyster. Färgerna är valda i en färgskala med svart,brunt och grått. Men bilden har även några ljusa inslag som bildar ett visst djup i verket.

Formerna i bilden i helhet är väldigt runda men sen så finns det ju några små detaljer som är i lite kantigare former. Även de runda och mjuka formerna i bilden tycker jag ger ett djup. Ljuset i bilden är mörkt men med en ljuspunkt i mitten. Denna ljuspunkten alltså lampan, gör att bilden får en ganska neutral riktning. Lampan är i fokus och allt utgår därifrån.


De budskap som bilden ger är hur det var att leva på det gamla bondesamhället men även budskapen gemensamhet tycker jag.


Sanna Hvitfeldt

13/4-2016

Likes

Comments

Förra veckan så började ju jag och klara med vårat projekt tillsammans. Vi har ju tänkt att göra två händer i olika motsatser

Idag var klara tyvärr sjuk så jag fick försöka jobba på projektet själv. Det gick faktisk bättre än vad jag trodde. Jag började med att måla plattan som händerna ska stå på. Eftersom att temat är motsatser så hade vi tänkt att göra färgerna på plattan i komplementsfärger. Alltså så målade jag plattan i gult och blått. Tanken var att måla den i gult och lila men jag fick inte till någon bra blandning så det fick bli blått. Dem är ju nästan komplements färger.

Men iallafall så gick det bra. Jag började även att jobba med att skulptera till fingrar till handen utav lera, och det gick också bra. Så jag är nöjd med dagens lektion och nu får sakerna torka tills nästa.


Det problemet jag stötte på idag var somsagt att jag inte hittade någon fin blandning av blå och röd så jag gick inte den lila som vi ville ha så det fick ju bli blått. Ett annat problem var att skulpera fingrarna.  Jag löste det tillslut med hjälp av tålamod men det var lite svårt.Likes

Comments

Jag och Klara har under dagens lektion planerat och börjat på vårat projekt. Vi har tänkt oss att göra ett projekt tillsammans med temat motsatser. Vi satt en stund och tänkte på vad och hur vi skulle göra och tillslut kom vi fram till att vi ska göra två händer som håller ihop och vi ska göra så mycket som möjligt i motsatser som tex olika hudfärg och olika storlekar på armarna osv...

Vi valde att jobba med tekniken gips och ha budskapet "alla är olika"

Vi började under dagens lektion med att gipsa handen och göra armarna utav hönsnät. 

De problem vi stötte på var hur vi ska forma händerna med gips på bästa sätt men vi löste det genom att bara gipsa halva handen och sedan ta av den och komplettera med mer gips när den inte sitter på handen.

Jag tror att detta kommer bli bra och roligt om vi lyckas med gipsen.

Likes

Comments

Mitt tema på detta projektet var känslor.

Jag har mest fokuserat på att försöka få bilden att se levande ut, jag har även fokuserat på att jobba med skuggorna.

Jag sökte inspiration från många olika ställen.mjag sökte tex hos kompisar men även mycket på internet. Det som har inspirerat mig till att göra detta projektet var just att denna känslan som jag valde är så djup, man kan skapa noga olika bilder och synvinklar utifrån den och alla kan tolka den på sitt egna sätt. Därför tyckte jag att den skulle vara rolig att jobba med.

Jag kom på min idé när jag sökte på internet. Det var många olika sortes idéer tillsammans som gjorde att nag kom på min egna.

Jag använde mig av tekniken blyerts. Jag valde den tekniken för att blyerts ofta är i svart och grå skala och dom färgerna är ganska dystra precis som min känsla som jag valde. Jag valde att fokusera och arbeta mycket med skuggorna nör jag använde blyerts. Bilden får då en mer levande känsla.


Det jag vill uttrycka med min bild är känslan "olyckligt kär", alla har säkert känt den känslan någon gång eller kommer. Bilden i sig är ganska djup och dyster men ändå vill jag samtidigt uttrycka med texten till bilden "i'm fine" att man inte ska ge upp utan fortsätta kämpa.

Jag tycker att jag lyckas visa/uttrycka den känslan bra utan att behöva förklara den.

De problem som jag har stött på under mitt projekt var egentligen bara ett. Det var när jag skulle försöka få skuggorna i 3D. Men tillslut efter att ha frågat kompisar och kollat på internet så löste jag det och jag tyckte att det blev riktigt bra.

Det jag blev nöjd med i mitt projekt var att jag faktiskt lyckades uttrycka känslan utan att behöva förklara det (tycker jag). Jag blev även nöjd med att bilden blev ganska levande.

De råd som jag har till någon Anna är att man ska tänka på hur man skuggar linjer i bilden. Desto mer tid man lägger ner på det desto bättre blir det :).


Likes

Comments

under dagens lektion så har jag jobbat med att föra en skiss så jag har något att utgå från när jag ska börja måla den riktiga bilden.

Jag hann även börja måla den riktiga bilden, jag målade ballongerna och några kullar och en himmel för att få bilden att se mer levande ut.

Det problem som jag stötte på idag var hur jag skulle måla med akvarell men efter att jag sökt lite på olika metoder och frågat Pernilla så löste jag problemet.

I slutänden av lektionen och i helhet så är jag nöjd med min prestation idag :)

Likes

Comments

Idag är det den 16/3 och jag påbörjade idag mitt andra bildprojekt.

Denna gången valde jag att jobba med temat identitet. Den tekniken jag har valt att arbeta med är akvarell.

Min tanke bakom mitt projekt är att verkligen visa och uttrycka identiteten. Jag har tänkt att göra en tjej som håller och hänger i ett snöre med massa ballonger. Det jag har tänkt är att i varje ballong ha en bild av en identitet och då ska sedan alla ballongerna tillsammans lyfta upp henne precis som en identitet lyfter upp en människa. Så ballongerna symboliserar alltså identiteten.

Så idag på dagens lektion så började jag med att göra en tankekarta så jag har klart för mig hur jag tänker. Jag har även gjort en skiss för att ha en inspiration framför mig till sen när jag ska göra den riktiga bilden.

Det andra jag gjorde idag var att träna på att måla med akvarell. Pernilla visade mig lite olika tekniker eftersom att det är lite speciellt att måla med akvarell. Jag fick faktiskt många bra idéer av det :)Likes

Comments

​10/2 


Idag fortsatte jag att skissa på mitt hjärta, jag jobbade med att få till 3D formen igen. Jag tycker att jag fick till det ganska bra tillslut. Jag lärde mig från förra gången om hur jag skulle utveckla så det såg ut som att det vad 3D. 

Jag stötte inte på något problem idag eftersom att jag löste det problemet förra gången. 

Likes

Comments

Idag bar första dagen på vårat nya arbete. Jag har valt att jobba med temat känslor. Min tanke är att göra ett brustet hjärta i sten som ska ge budskapet och känslan "hjärtesorg" . 

Jag började med att skissa på  mitt hjärta och försöka få det att se 3D ut. Jag har även försökt att jobba med olika nyanser i svart/vitt så det ser mer verkligt ut och mer som ett sten hjärta. 

Jag fick lite problem med hur jag skulle jobba och vilken teknik jag skulle använda för att få en 3D effekt på hjärtat. Men tillslut så löste jag det. 

Jag löste mitt problem genom att söka på google hur man kan göra för att få det i 3D.  Jag hittade några bra bilder så jag lyckades få till det tillslut. 

Då blev resultatet riktigt bra :) 

Likes

Comments