Header

Måndag, tisdag och onsdag. Inget intressantare än att jag har legat hemma sjuk har hänt..

Märta fick igår longera lite över en sockerbit för att göra av med energi, den hästen kan inte stå för mycket utan behöver röra sig haha, hon har så mycket energi. Ragnar är mindre komplicerad, han har fått vila då det inte gör honom någon större skillnad när det bara är några dagar.

Idag tog jag bara in henne, bytte till torrt täcke, tvättade hennes leriga ben & mös lite innan hon fick komma in i boxen.

Ragge står ju på lösdrift så han fick några pussar på mulen bara, imorgon kan han få komma in & longera. Kanske till & med rida lite lugnt om jag mår bättre! Får se hur jag mår imorgon! När man har häst har man inte tid att vara sjuk, men men tyvärr kan man inte välja det själv ;)

Fina Ragge rörde inte en enda bom på hela dagen i söndags när vi va på pay and jump, 90 & 100 cm gjorde han helt perfekt! Ska bli kul att debutera 100 med honom nästa vecka.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Imorgon bär det av mot Ringsjöorten för pay and jump. Ragnar ska hoppa genom 90 cm och 100 cm inför hans 100 cm debut den 2/12. Så en pay and jump imorgon, checka av vad vi behöver justera & öva på det under nästa helg & sen vara 100% redo för hans debut den 2/12. Jag tycker det är sjukt viktigt att ge hästarna så bra förutsättningar som möjligt & att alltid se till att hästarna är redo för kommande utmaningar!

Ragnar fick idag trava i skogen. Lösgörande arbete längst grusvägarna i skogen, skänkelvikningar över grusvägen åt höger och vänster. Böja genom och räta ut, han var jättemjuk & duktig idag. Älskar att jobba lösgörande ute, att använda sig av naturen så som att flytta över grusvägen, rida slalom runt träd för lösgörande osv. Hästarna bjuder mer och blir gladare av arbete i naturen, otroligt viktigt & givande!

Så nu är han lösgjord & härlig i kroppen inför imorgon, känns bra!

Likes

Comments

När man själv inte har bil är jag så tacksam över Sandra i stallet som backade till sitt släp och bil till gården så jag kunde lastträna efter gårdagens katastrof! Så tacksam att jag är omgiven av så underbara och omtänksamma människor ❤

Jag ville bara få på henne så hon stod med frambenen i transporten & bakbenen på rampen. Först testade jag att flytta henne åt sidan med hjälp att bara ta ut min hand & teckna till henne att hon skulle gå ifrån där min hand kom. Kommunikationen måste funka utan problem för att man ska kunna jobba bort andra problem, kommunikationen är nyckeln till allt!

När hon fint förstod att där jag tar ut handen ska hon flytta ifrån, när jag står framför henne. Såfort hon förstod det började jag lasta. Stod hink med morötter & äpple, fokus på att få upp henne halvvägs genom bara mig & mitt kroppsspråk. Inget tvång alls & ingen annan människa inblandad, bara jag & hon kommunicerandes med våra kroppsspråk.

Som tur är jobbar jag mycket med NH & kan exakt läsa av hästens kroppsspråk & vad den kommer att göra näst, det gör att jag kan ligga steget före & med ljud samt mitt kroppsspråk kan styra henne innan hon hinner agera det hon tänker.

När vi jobbat med detta gick hon på halvvägs utan att jag behövde verken smacka eller dra i grimskaftet. Jag höll grimskaftet helt långt & löst, visade med mitt kroppsspråk vad jag ville att hon skulle göra & då gick hon fram & in i transporten. Bara jag hade hennes huvud & fokus rakt fram på mig, hennes bogar i riktning fram & inte åt sidan & även rumpan med riktning att gå fram. När hon hade det gick hon rakt på utan problem.

Vi stannade halvvägs in i transporten, hon fick massa morötter & äpple, kliade henne i pannan så som hon älskar & väntade till hon blinkade & knep lugnt med ögonen & sänkte huvudet. Då va hon helt lugn & mådde bra, litade på mig & jag kunde långsamt be henne backa ut.

Hon backade långsamt ut, fick beröm och sen va det klart för idag. Mer än så vill jag inte pressa henne idag med tanke på att hon kan få panik om något går fel, vill bara få en positiv & mysig upplevelse, vilket vi fick!

Det är otroligt viktigt att kunna läsa av hästarnas kroppsspråk och alltså kunna styra deras agerande genom att vara steget före dom & berätta vad dom ska göra innan dom hinner agera sitt tänkande som man ser i kroppsspråket. Otroligt viktigt!

Sen tog vi en lång runda på Revinge hed, hon fick galoppera på i en lång & låg form med stora galoppsprång i ca 50 minuter med några skritt & trav pauser såklart. Riktigt mjuk & trevlig var hon idag, tror de va nyttigt för henne att få jobba lite NH & använda hjärnan innan ridningen, hon var väldigt harmonisk & trevlig!

Likes

Comments

Det blir inte alltid som man tänkt sig. När man har levande djur att jobba med får man vara beredd på det, agera snabbt och improvisera. Jag kan bara säga att jag efter detta är glad att alla människor runt mig & fina Märta inte är skadade mer än skrapsår..

Allt var perfekt fixat & Märta hade varit lugn & på bra humör hela morgonen. Va i stallet klockan 7, & 09:30 rullade transporten in för att lasta.

Lite tjurig blev hon när hon skulle på transporten, sa till henne & då gick hon på utan problem. Okej toppen, allt va på sin plats & vi va redo att rulla mot pay and jumpen. Börjar köra & direkt får Märta panik.

Steppar runt i transporten så vi tror hon gått om kull eller något, stannar direkt och öppnar. Då hade bommen där fram gått sönder & vi antog att det var anledningen till att hon blivit rätt, att det gått isönder när hon lutat sig & att hon då blivit rädd & tappade tryggheten.

Vi bytte bom medan hon stod kvar i transporten, inga konstigheter alls & hon verkade okej med läget. Klappade & pratade med henne tills hon blev lugn & slappnade av. Hästen va lugn, ny bom va på plats och vi stängde för att rulla vidare, hade ju bara kommit ca 10 meter på gårdsplanen. Jag & ägarens man står utanför transporten medan ägaren börjar smått rulla framåt för att hålla koll & snabbt kunna slita upp dörren ifall hon skulle få panik igen, detta är en stor stor 6 åring som har extremt lätt att stressa upp sig själv. Hon verkade lugn när vi stängde & allt, hon har åkt transport många många gånger & varit snäll som ett lamm så vi tänkte att hon bara blivit rädd när bommen gått sönder eftersom hon är så otroligt känslig med nerverna på utsidan. Börjar rulla fram försiktigt & PANG, Märta krossar fönstret fram på transporten & försöker hoppa ut genom det lilla 20x20 fönstret, hoppar & slänger sig åt höger & vänster, glaset från transporten FLYGER åt alla håll medan hon i panik försöker få ut huvudet & fly...

Snabbt agerat slänger jag på mig på dörren & sliter upp den för att se så hon lever, sliter upp dörren & börjar lugnt prata med henne tills hon står still. Snabbt står hon still när jag pratar med henne & då står hon & skakar i hela kroppen av full panik. Jag har nog aldrig sett en häst så stressad..

Går in till henne, knäpper loss henne & börjar klappa henne medan de andra långsamt tar ner väggen & bommen där bak, sen backar hon långsamt ut fortfarande skakandes.

Jag tycker så innerligt synd om henne, hon har åkt transport tusen gånger innan utan problem så det är inte själva det som är problemet. Problemet har nog legat i att hon blivit skrämd av något, kanske något ljud eller liknande, stressat upp sig själv & fått panik. Ingen av oss förstår vad hon reagerat så på, men något måste ha hänt så hennes hjärna har fått frispel. Man får inte glömma att hon är en otroligt känslig häst, både psykiskt & fysiskt. Hon har lätt för att spela upp sig.

När hon sen kom ut fick hon promenera lite på grusvägen för att lugna sig & sen äta lite gräs medan vi kollade genom henne. & jag är bara så jävla tacksam & förvånad att det bara är små skrapsår hon har fått! Ingen hälta eller något alls, bara små sår som blödde lite i början. Det är jag så jävla lättad av, att hon mår bra & inte skadade sig.

Finaste tjejen, sen longerade vi henne i 10 min båda varven för att se så hon gick helt rent & fint, vilket hon gjorde.

Eftersom hon va helt ren & lugnade sig helt väldigt snabbt så hoppade vi lite hemma i paddocken, & hon va så
galet fin idag! Skötte sig perfekt, några diskussioner uppstod såklart, men annars var hon riktigt fin!

Är glad att allt slutade så pass bra som det gjorde, hon är inte skärrad av det utan återhämtade sig direkt när hon fick promenera ett varv efter att ha kommit ut ur transporten. Sen gick hon runt den & stod bredvid utan att bry sig, så det har bara varit något i den som i just den stunden skrämde vettet ut henne.
Men som sagt, det är levande djur vi jobbar med. Man kan inte bli arg eller besviken för att vi inte kom iväg på denna tävlingen, vi tog nya tag & fick ett jättebra pass hemma i paddocken istället. Man kan inte gå & grubbla över sånt, levande djur med egna känslor som vi inte i den stunden kan på verka. Det får man acceptera, tänka om & göra det bästa av saken.

Det viktigaste av allt är iallafall att vi var lugna under hela händelsen så vi kunde ge henne trygghet. Att vi försökte avdramatisera det hela & hjälpte henne allt vi kunde. Det viktigaste är också att hon mår bra både psykiskt och fysiskt trots detta panikanfallet. Jag som lider av panikångest vet precis hur dessa panikanfall känns & kan verkligen förstå hennes panik & känsla... lilla tjejen, älskade hästen. Så tacksam att hon klarade sig utan skador! Hon är en så underbar individ, kommer lastträna & träna på att hon bara ska stå i transporten och typ käka morötter med mig utan att stänga eller åka något stans. Allt för att hon nu ska få bra upplevelser i transporten innan vi åker.

Det blir planen, stå tillsammans i transporten utan att stänga & bara käka morötter tillsammans ;)

Likes

Comments

Just nu är nästan var helg inbokad med antingen tävling eller pay and jump. Men jag klagar absolut inte, tvärt om, älskar det. Detta lever jag för !

Imorgon blir det upp & hoppa vid 06:20 för att fixa frukost att slänga med till stallet, hästarna ska ut vid 07:00.

Sen mocka & fixa alla stallsysslor, Ragnar ska få gå en promenad i skogen och mysa.

Märta ska sen när hon ätit upp sin frukost ute i hagen få komma in för att bli tvättad och fixad inför pay and jumpen som börjar 10:00. Hon hoppar 90 cm & 1 meter, små höjder då hon bara tävlat en enda 90 cm klass i hela henne liv för något år sen. Så en pay and jump för att mentalt förbereda henne inför tävlingen den 25/11! Så helgen mellan denna pay and jumpen och tävlingen är det att trimma hemma, medan Ragnar ska iväg på en pay and jump den helgen. Han har gjort 4 starter, med mig, & nollat alla! 80-90 cm har han då startat, så pay and jumpen förbereder vi honom för att också debutera 1 meter, precis som Märta fast hon får komma ut denna helgen, & sen är vi redo.

Ragnar ju bara startat 4 klasser, detta blir hans 1 meter debut.

Märta har bara startat en klass, dock för något år sen med en annan ryttare. Så detta blir vår första start tillsammans & hennes debut på 1 meter. Hon är ju 6 år och startar då som unghäst, det är bara fokus på utbildning & bra känsla med henne. Väldigt speciell dam, älskar henne, kommer bli spännande!

Den stora stora bäbisen!

Spännande månad framför oss med mycket utmaningar, vilket jag älskar, & mycket utbildnings tänk. Det är det jag älskar med unghästar, allt arbete & att få möjlighet att visa hästarna lite nya delar av världen hela tiden. Introducera alla nya utmaningar för hästarna på ett positivt & bra sätt, unghästar är så roliga. Ragnar kan man väl räkna som unghäst eftersom han är efter i utbildningen, & Märta som är unghäst!

Vi hörs imorgon, upp med tuppen och jobba med dagens alla utmaningar.

Likes

Comments

Tydligen har jag åkt på en hjärnskakning igår när Märta råkade nocka mig medan vi red. Hon blev uppspelt, började studsa & slå med huvudet så hon lyckades träffa mig. Det är lätt hänt, fick ont i huvudet men tänkte inte mer på det.

Idag när jag vaknade var det värre & har varit ganska illa hela dagen. Allt har snurrat såfort jag rört huvudet & känts som jag ska kräka några gånger.

Därav att jag inte ridit idag, dock longerade jag Märta. Superfin var hon, riktigt bra för hennes huvud att få komma ut & springa då hon idag var lugn & harmonisk. Duktig tjej! Mindre bra för mitt huvud som fick sig en hjärnskakning ;)

Jag longerade medan Kim i stallet fick rida Ragnar i paddocken, hjälpte till med lite tips & det gick väldigt bra för att va första gången hon red honom. Han är lite annat än hennes häst, men hon hittade lite knappar. Riktigt bra med lite assistans av Kim när jag har hjärnskakning och inte får rida ;)

Ragnar är ju verkligen världens snällaste, härligaste & positivaste hästen som finns!

Nu ska jag sätta på någon film & vila huvudet, ska försöka rida imorgon såvidare huvudet inte blivit värre utan bättre :)

Likes

Comments

Vi har tillgång till hela revinge hed att rida på & det är drömmen. En hed med stockar, backar & annat kul som är större än hela vår by haha, så sjukt sjukt stor är den. Minst en gång i veckan ska Märta komma ut & galoppera där, hon har så stor kropp & massa energi så för henne är det viktigt att få sträcka ordentligt på kroppen för att bygga muskler & få henne att hålla länge. 6 år & 174 cm hög, mycket blod och ja, ni förstår ;)

Så igår fick hon först galoppera i full galopp allt hon orkade. Bocka & studsa allt hon ville, hon är en stor bomb som måste få sprängas ibland för att hon inte ska bli galen hahaha!

När hon sprungit av sig & började lugna sig kunde jag jobba ner henne i en lång & låg form med stor galopp, det är jättebra för en stor häst med lite muskler för att bygga bra grundmuskler.

Samma sak i traven sen, stora luftiga steg med en lång & låg form där ryggen är på plats och en go takt.

Ni ser själv så nöjd & avslappnad hon är, det är ett riktigt bra träningsupplägg för henne med ung, stor kropp & mycket energi. Framförallt är det bra för att få en hållbar häst & viktigast av allt, hon tycker det är så jävla kul! Att se henne så glad & nöjd, det gör mig såå glad.

Minst en gång i veckan för henne, gärna oftare, och även en gång i veckan för Ragnar.

Likes

Comments

Igår fick Märta & Ragnar hoppa i blåsten.

Märta var helgalen som vanligt när där är hinder i paddocken haha. När hon väl hoppat & är igång i banan beter hon sig bra, men annars är hon ju bara kaos. Men, det är ju sånna hästar jag älskar, de är de roligaste hästarna att jobba med & se utvecklingen på. Det kommer bli häst av henne också, nu måste vi bara öva på att hon ska lugna sig & inte stå på bakbenen i galoppen med stora luftsprång mot var hinder så man kan hitta rätt avståndsbedömning & så henne att hoppa rundare & genom hela kroppen. Hon är ju efter Tornesch & han ger hästar med starkt psyke och mycket av allt haha. Även hennes framben är överallt hela tiden, men det kommer falla på plats i takt med att hon lugnar sig, börjar hoppa genom kroppen och får mer muskler. Älskar denna hästen, vi kommer gå SÅ långt tillsammans. Men det kräver mycket jobb, vilket ska bli ännu roligare! Är kär i denna hästen & vi har fått ett sååå bra band tillsammans!

Haha ja ni ser, hon är en rätt skarp häst med mycket humör, älskar henne! ❤

Ragnar då, hästen som alltid är snäll & sköter sig till 100%. Riktigt fin är han, går från klarhet till klarhet. Hoppar så jävla snyggt & gör otroliga framsteg varenda pass. Finns inte så mycket att säga om honom, han är bara perfekt & utvecklas snabbt. Nu har han landat ordentligt i nya lösdriften & är redo för att komma ut & tävla igen. Denna hästen kommer också gå SÅ långt!

Bara kolla på honom. Låter bilderna tala för sig själv, för han är WOW.

Båda dessa hästarna kommer gå upp till de svåraste klasserna vill jag lova. Nu ska vi träna träna träna.

Beroende på hur hästarna utvecklas & vilka nivåer de ligger på till våren ska vi försöka kvala någon av hästarna till Falsterbo. Antingen Märta eller Maia, kanske Ragnar om han inte är såld till dess. Får se vem som är redo! Så sjukt taggad, kul att ha ett så bra mål att träna mot som motiverar. Bara att träna träna!!

Likes

Comments

Det har varit kaos denna helgen och jag har inte hunnit tänka på något egentligen. I lördags flyttade Fanta till sin fodervärd 40 min bort. Jag har nog aldrig gråtit så mycket, men nu känns det bättre då hon trivs bra och allt än så länge har gått bra.


Sen när Fanta va lämnad flyttade vi Märta och Ragnar till stallet där jag hade Fanta och allt gick jättebra med det också. Nu är det bara Maia som står kvar hos ägaren, Ragnar och Märta har jag ju hos mig för bättre träningsmöjligheter så Maia får sålänge lulla runt där hemma hos sin ägare tills Ragnar blir såld så hon också kan flytta till mig. Maia ska ju jag och ägaren ha tillsammans, jag ska tävla henne och ägaren ska väl mysa runt där hemma mest och kanske åka ut någon gång medan Märta ska vara som min häst, fast att jag inte äger henne. Och Ragnar har jag då bara till försäljning och beridning just nu.


Fanta ska ut och tävla med sin nya ryttare men jag äger fortfarande henne och kommer alltid göra det.

Det är så allt ser ut just nu, Märta och Ragnar hos mig, Fanta hos fodervärd och Maia på semester hemma ;)


Nu när kaoset lagt sig drar vi igång här också, haft en tuff tid bakom mig nu och allt känns lite som en lättnad nu trots att jag fortfarande gråter floder över att inte träffa min ponny var dag.

Likes

Comments

Foto: Sara Lindberg

Kolla vad fin min älskade älskade ponny är

Fanta gick idag genom besiktningen & snart flyttar hon till sin fodervärd. 3,5 år tillsammans, nu är det dags för Fanta att få göra en ny tjej lyckligast i världen.

Men en sak är säker, jag kommer aldrig sälja henne. Hon kommer alltid vara min, nu flyttar hon 1 timme ifrån mig vilket är lagom till en familj jag litar på. Jag kommer hälsa på & hålla träningar för dom. Det känns faktiskt ganska okej trots allt!

Likes

Comments