Min kusin med barn och min moster kom på besök från Stockholm. Stora delar av släkten på min mammas sida samlades i mammas nya uterum för årets första surströmming.

Hon hade dukat fint med vaser och muggar från Anna Viktoria.

Barnen äter inte surströmming, men jag äter det gärna med tunnbröd, potatis, rödlök och crème fraîche. Och tycker att det är gott bara för festens skull.

Kaffe på maten ute i solen.

Senare på kvällen gick vi för att kolla om kossorna var i hagen, vi hittade dem inte, så den minsta tog en springtur i vattenpölarna och blev lika lerig om benen som jag brukar vara efter ett löppass i terrängen.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Vi hade packat med oss kläder för att eventuellt kunna åka vidare mot bättre väder efter Ramundberget. Orsa i Dalarna skulle enligt väderprognoserna ha ok väder, så vi åkte till Orsa camping. Som jag tillbringade flera somrar på när jag var liten.

Orsa har sandstrand, flera lekplatser, stora studsmattor och ett poolområde. Det blåste en del på eftermiddagen när vi kom dit, men barnen hann testa alla lekparker innan det var dags att sova.

Vi hade väldigt osäkert väder. Då det ena sekunden var sol och nästa kunde det regna och blåsa. Satt i solstolen med bikini, beredd att ta på ulltröjan. Men vi fick ändå härliga dagar och kände oss ganska nöjda när vi åkte hemåt för lediga dagar på hemmaplan. Kan rekommendera Orsa camping även om jag tycker att en del saker skulle behöva rustas upp, men vid fint väder behöver man inte göra så mycket annat än tillbringa tid på campingen då de har fina möjligheter till bad, lekplatser och andra aktiviteter.

Likes

Comments

Vilket café vi åt lunch på i Sveg när vi åkte från Ramundberget. Som att komma in i en film. Hela inredningen var fantastisk och bara den är värd ett besök.

De hade allt från jättestora chokladbollar, hemmagjord glass, olika luncher, flera hälsosamma alternativ, ekologiskt och mycket fint och gott att köpa med hem.

Till övervåningen var det en retro spiraltrappa. Och där hade de inrett flera rum i olika miljöer där man kunde sitta och fika.

Kaffehörnan. Den neonskylten och gamla radion får en att vilja sitta i en läcker dräkt och dricka kaffe och äta bakelse och om man försöker låta bli att äta godsaker är man på fel ställe för att inte falla i frestelse. Jag föll för deras vansinnigt goda krämbulle!

Och när man hittar tillbaka till den hälsosamma banan kan man besöka deras Franken store och fylla på med fina kokosoljor och ett brett sortiment av Pukkas goda teer. Sedan kan ni avsluta med ett besök på toaletten.

Om ni har vägarna förbi hittar ni dem på Kyrkogatan 17.

Likes

Comments

I fredags förmiddag åkte vi ner till Ramundberget i Funäsdalsfjällen med husvagn för att heja på sambon när han skulle åka Fjällturen. Den yngsta fick feber på fredagen och hade hög feber hela helgen och kunde knappt äta eller dricka på hela helgen. Sovit och kramats. Så typiskt när det är semester och man ska åka bort och när de är så dåliga har man en ständig oro över när det börjar bli farligt att de inte äter och dricker. Det var jobbiga nätter och hon hade små korta feberkramper. Det blev ändå bra för alla på något sätt.

En kväll fick jag en helt magisk löptur upp på fjället. Alldeles tyst. Bara jag, hunden, vatten och så alla renarna.

Ljusnan som rinner igenom Ramundberget ligger alldeles vid campingen och på kvällen var vi tvungen att gå ut och kolla på solnedgången.

På lördagen skjutsade vi sambon till Funäsdalen där starten för Fjällturen var. Med tanke på allt regn som har kommit så hade de sådan tur med vädret och hela loppet verkade väldigt trevligt. På bilden är sambon på väg att gå i mål efter 70 km fjäll. Han gjorde ett fantastiskt lopp!

I Ramundberget har de byggt en liten pumptrack som alla barnen cyklade runt i. Vår äldsta cyklade den med sin "damcykel", det fungerade det också även om det var vingligt. Jag vill köpa en mtb till henne då jag tycker att hon verkar gilla det.

På lördagskvällen gav jag mig ut på en cykeltur. Efter att jag kommit helt fel så lyckades jag nå målet på guldtur nr 19. På vägen hem valde jag en annan väg (slutet på tävlingen som varit under dagen). Väldigt fin stigcykling. Ramundberget/Funäsdalsfjällen har turer som är märkta med guldturer. På deras hemsida finns bra beskrivningar och stigarna är uppmärkta med skyltar. På söndagen regnade det och var sådär "fjällkallt" så vi packade i hop husvagnen och åkte vidare i jakt på sol.

Likes

Comments

Åsa läste den här boken på instagram och den verkade väldigt intressant och är mitt boktips till alla er som är intresserade över hur maten vi äter påverkar oss. Den är roligt skriven och väldigt läsvärd!

Snart kommer de med en ny bok, en kokbok, som man redan nu kan förhandsbeställa. Perfekt med leverans till hösten. Den här gurkmejashoten har jag börjat dricka på morgonen. Gurkmeja ska vara en dundermedicin för kroppen och verka antiinflammatoriskt . Har testat färsk gurkmeja (som inte är helt enkelt att få tag på här), men det blir oftast lite för komplicerat och det färgar på allt! Så gurkmeja på burk fungerar här hemma.

Likes

Comments

Jag är en sådan person som slaviskt följer väderleksrapporten, som kan kolla SMHIs app 5 gånger på en timme och gärna någon annan väder app också om jag tycker att vädret inte stämmer överens med vad jag vill. Och det finns dåliga väder, trots bra kläder. Som när man vill ut och cykla på fjället. Det kan regna. Det kan vara sol. Men det kan inte vara dimma. Appen på SMHI hoppade fram och tillbaka mellan sol och regn. Vi åkte. Så mycket som det regnade när vi var på väg i bilen mot Vålådalen/Åre har det inte regnat på hela sommaren. Dimman såg ut att ligga tjock på fjället (dimma och fjäll är ingen bra kombination). Vi började planera att cykla Blanktjärnsrundan i stället, men valde i sista stund att chansa. Spricker det inte upp får vi vända om det blir dimma. Inte en droppe regn, korta stunder av sol och runt 17-20 grader (samt en hel del knott och mygg).

Vi utgick från Vallbo. Man kan även börja ifrån Vålådalen, turen blir då längre och jag vet inte vad det är för cykling den biten. I förberedelserna för att komma i väg hann jag smyga mig in i Vallbo kapell och fotografera lite.

Hade läst om turen, att den till en början hade två gånger två kilometer som var relativt tuffa med sten. Det var teknisk cykling (men även så rolig), belöningen efter ett par kilometer var bilden av fjäll där borta.

Efter någon kilometer med enklare cykling bar det i väg på stig bland stenar igen. Vid det här laget var jag redan dygnsur. Det var inget som gjorde mig något, för man blir som ett barn igen när man får cykla genom stora leriga vattenpölar. Vi kom fram till Grönvallen. Där var det väldigt fin cykling på stig och otroligt grönt. Tyvärr inga bra bilder därifrån.

Vi började närma oss kalfjället på smala fina stigar.

Det var fin cykling med vackra vyer när vi kom upp. Vi har inte kollat stigarna i efterhand, men min känsla är att vi kom lite fel mot Issjön och vi fick en kraftig klättring där vi i stort sätt fick bära cyklarna upp innan vi kom upp och kunde se Issjön och Pyramiderna.

Och det är så otroligt vackert och overkligt att se spår av historien, hur isen en gång har dragit fram. Många tycker att Pyramiderna är fina, men min sambo tycker att dessa enorma hål är speciella och jag instämmer. De är minst lika värda ett besök som Pyramiderna är.

Det har varnats för höga vattenflöden i fjällen och oavsett om man ville det eller inte, så fick man försöka sig på att ta sig över olika vattendrag. Oftast ett försök att ta sig över på stenar, innan man plumsade i och kunde vada resten av biten.

Pyramiderna, som man tror är skapt ur en form. Om ni besöker dessa, komihåg att det är förbjudet att klättra på dessa! På vägen tillbaka kommer man tillbaka till Grönvallen och åker samma väg ner som upp sista biten. En tur som jag varmt kan rekommendera, men som är tuff för vandring på en dag. Vi cyklade 24 km totalt och precis när vi kom tillbaka till bilen började det småregna. Vilken tur vi hade med vädret och vilken fin dag!

Likes

Comments

Inför den här löpsäsongen hade jag betydligt fler mil och träningstimmar än förra året. Blandade pass, tempo, intervaller och distans. Det var en stor besvikelse när jag gick i mål på Göteborgsvarvet fyra minuter sämre än planerat. Och två minuter sämre än 2016. Hoppades mest på dagsformen, men kände redan då att kroppen inte svarade. En stafett och ett Vårruset senare bestämde jag mig för att inte vara med i fler tävlingar förrän till hösten och tackade nej till St Olavsloppet (även om hjärtat ville något annat).

Mitt träningsupplägg har bitvis varit lite fel då jag legat i relativt högt tempo under distanspassen och därmed inte orkar återhämta mig till intervall- och tempopass. Men mestadels är jag mentalt trött. Det har varit så mycket runt omkring mig och med småbarn och renovering på det så har det blivit för mycket. Huset som skulle vara ett lyckopiller och ett lugn har blivit en stor belastning. Och när det mentala inte är i balans så påverkar det fysiskt. Så sista veckorna springer jag endast lugna pass i max 4.50 min/km. Förhoppningsvis känner jag mig mer fysiskt pigg närmare hösten och kan njuta mig igenom något längre fjällopp.

Arbetade hemifrån förmiddag i dag och sprang fin skogslöpning i 8 km på lunchen.

Likes

Comments

Örån. Några mil norr om Östersund. En plats där man i fantasins värld ser sig själv sitta med ett metspö i kvällssolen med en blank å och myggor som biter en i örat.

Den jämtländska sommaren håller fortfarande kalla grader och en hel del blåst. Sista dagarna har vi behövt vantar när vi cyklar på morgonen. Det är kallt, men grönt och fint med sommarblommorna. För mig som har några dagar kvar till semester gör den frånvarande sommaren att jag håller arbetsmotivationen uppe till att jag är i mål med mitt arbete innan jag kan ta lite ledighet.

Likes

Comments

Vi tränade kullerbyttor på yogamattan, efterhand blev det mer och mer bus omkring. Den minsta springer och snubblar rakt in i en vägg med huvudet. Min magkänsla var att det där gjorde ont. Men hon gråter när jag plockar upp henne, då börjar hon krampa. När jag ser på henne, ser det ut som att hon inte får luft, hennes armar krampar utåt och hennes ögon. De ögonen. Jag drabbades nästan av panik och skriker: ring 112. Sambon har aldrig varit så långsam, tyckte jag just då. I det ögonblicket.

Kramperna släppte ganska fort och hon skrek och vred sig medan jag försökte skydda nacken. Hon verkade ha ont. Hon lugnade sig. Jag skakade. Så rädd över hur snabbt livet skulle kunna förändras. Den äldsta frågar med gråten i halsen innan vi ska åka ambulansen, "kommer hon tillbaka mamma?". Jag skäms lite över att jag måste ha skrämt henne med att jag blev så rädd.

Jag och den lilla åkte ambulans. Både den stora och lilla hade fått kaniner. Det var mest spännande tyckte den minsta, även om hon gärna inte visade det. Hon var blyg, låtsades hon. Efter en stund i sjukhussängen när vi vilat, så var det dags att åka hem tyckte hon. Då visste jag att det inte var något farligt som hänt och vår lilla var tillbaka. Doktorn berättade att barn kan få affektanfall och att det kan ha varit ett sådant hon fick. Inte ovanligt och inte farligt. Men väldigt skrämmande sådär första gången. En påminnelse om livet.

Likes

Comments

En av av Jämtlands finaste badplatser och promenadområden besökte vi på sommarens hittills varmaste dag - Forsaleden.

När man har parkerat bilen får man promenera någon kilometer efter Forsaleden innan man kommer till vattnet. Barnen sprang barfota och hoppade mellan stenarna. Naturen skiljer sig lite mot skogen hemma där det mer är lingon- och blåbärsris än varma och lena stenar att studsa på.

Det finns bad för lite olika smaker (ej sandstrand). Klipporna måste vara en dröm för barn och vuxna som tycker om att hoppa och dyka i vattnet. När det har varit 25 grader i en hel vecka ska jag också testa.

Nästa gång ska vi ha med så att det går att grilla och så vill jag springa hela forsaleden, som jag tror är kring 6-7 km.

Likes

Comments