Söndag: Jag och min värdmamma åkte på en konsert med en kör som spelade på klockor, jag visste inte vad som väntade men när min värdmamma kom med iden att åka på den så sa jag ja för varför inte. Det var en utav de bästa konserter jag varit på för det var otroligt vackert och avslappnade när de spelade på klockorna.

Måndag: Det var ett julparty med EF som jag åkte på, det var för många människor i ett för litet hus. Huset i sig var medelstort men det antal utbytesstudenter som kom med värdsyskon gjorde det trångt, varmt och kvavt. Men vad gör det när man har kul. Jag träffade två tjejer som jag inte sett sedan första måndagen jag var i Idaho Falls vilket är i princip tre och en halv månad sedan nu (WOW vad tiden går FORT). Alla som kom till partyt tog med något, jag tog med kakor som min värdmamma bakat (de är otroligt goda kakor och för en som har svaghet för kakor är det inte bra) och hela bordet var fullt med olika slag av efterrätter och sushi. Alla hade även med sig ett paket som vi körde en lek med där man stjäl dem från varandra. Vi var två grupper och min grupp satt i källaren och det var varmt för de hade en kamin där. Jag fick godis (äter nästan aldrig godis och är inte direkt förtjust i choklad heller för den delen). (Fick en som såg ut som en julgran, det var riskaka inuti med ett tunt lager vit choklad. Jag och min värdsyster delade på den idag när jag kom hem från skolan för jag ville inte ha hela. Det var även den perfekta anledningen att skjuta upp läxorna jag behövde göra innan dagens julparty.... Den var faktiskt god och det var som tur ett tunt lager choklad på) Kvällen var rolig men lär införskaffa en ful jultröja för det är väldigt populärt här på partyn...

Tisdagen ägnades åt Disney filmer, hade ingen lust att plugga även om jag visste att det skulle vara bra att skiva klart en uppgift för att slippa så mycket att göra idag men det gjorde jag inte. Det är faktiskt skönt att för första gången sedan åttan inte oroa mig över varje uppgift och betyg, jag kan faktiskt slappna av för så länge jag har högre än C i alla ämnen så är det lugnt och att få ett C är lätt, bara man är med på lektionerna, gör läxan så har man ett A och behöver nästan inte plugga något inför proven för det är enkelt att får A i dem här inte som i Sverige där man behöver skriva en hel uppsats på varje fråga (kan bero på att jag inte läser AP kurser men ändå). När jag kom hem så hade min värdmamma och syster köpt en riskakeklubba till mig med kola runt om, så söt men så god när jag åt den senare under kvällen. Skrev under sista lektionen på ett personlig berättelse och jag skriver om när jag stod på Arlanda och sa hejdå till mina föräldrar innan jag kom hit. Det är inte svårt att skriva om men jobbigt för det gör att man får lite hemlängtan medans man skriver.

Onsdag: Andra julpartyt med utbytesstudenter men idag var det skolans studenter. Jag kommer alltid tio minuter tidigt när vi träffas alla utbytesstudenter och Student Government på skolan och lär stå och vänta i tio minuter innan resten av utbytesstudenterna kommer.. Vi dekorerade våra egna kakor och åt vilket var gott men otroligt sött. Vi spelade Kahoot och till skillnad från första gången vi hade en träff och jag kom först så kom jag typ sist denna gång men det var många frågor som jag inte kunde om julen i USA. Vi hade även denna gång med oss paket och körde samma lek som i måndags när man stjäl paketen, Jag hade börjat med att ta en påse och i den fanns en tiger gosedjur och en mugg med Twix i och jag ville verkligen behålla den men den blev stulen från mig. I utbyte fick jag en kortlek och ett puzzel med Disneys Frozen, kortleken blev stulen men jag fick behålla pusslet för det var inget som tjuven ville ha. Jag i min tur stal ett pennfodral med en uggla på och i den fanns två magneter så jag var rätt nöjd ändå även om min tiger försvann... En tjej som jag umgås mest med som är från Brasilen fick muggen som var i påsen med tigern och jag fick Twixen av henne (kan endast äta någon sedan blir det för mycket choklad så min värdsyster blev glad när jag gav dem till henne när jag kom hem).

Har haft en jobbig dag idag, den brasilianska tjejen som jag umgås meds värdfamiljs morfar/farfar ligger i koma och kan komma att gå bort när som helst och det är jobbigt för värdfamiljen och min vän. Det de går igenom nu gick jag igenom i somras när min morfar låg sjuk i cancer med döden runt hörnet. Har inte stått min morfar så nära men det är fortfarande släkt och det är jobbigt att se dem plågas. Min morfar har alltid varit stark och stolt när jag har träffat honom men sista gången jag träffade honom innan han gick bort var han svag och ynklig. Han grät också vilket är något som jag aldrig sett honom göra i mitt liv. Det var så jobbigt att se honom så sjuk att dagen efter att jag träffade honom hade jag inte lust att göra något, fanns ingen ork att laga mat eller göra något med värde. Jag kan relatera till hur de känner även om de måste ha det ännu värre än vad jag hade. Att höra av min vän hur situationen såg ut drog upp vad jag kände i somras och det har påverkat mig hela dagen.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Ny trimester = Nya kurser😄

Första lektionen är Space Science. Tycker att det är otroligt intressant med rymden och alla fenomen, önskar att man fick lära sig mer om det i skolan än vad man gör även om man inte har någon användning av det om man inte ska jobba inom astronomin. I den här kuren så kommer det vara uppdelat i fyra block, Universum, Stjärnor och galaxer, solsystemet och slutligen sol-jord-mån systemet. I första blocket, universum, kommer vi jobba om ljus, teleskop, rymd utforskning och Big Bang. Andra blocket, stjärnor och galaxer, är det fokus på galaxer, klassificering av stjärnor och livscirkeln av små och stora stjärnor. Tredje blocket, solsystemet, kommer vi jobba med nebulosor, proportioner av solen, modeller av solsystemet, Keplers lagar om planeters rörelser, Newtons lagar om gravitation, planeter, kometer, meteoriter och asteroider. I sista och fjärde blocket, sol-jord-mån systemet, är det jordens rotation, jordens revolution, månfaser, förmörkelse, tidvatten, jordens atmosfär, vattencykeln och troligen inte väder även om den är medräknad. Min värdsyster har tagit kursen sedan tidigare och säger att det är en lätt kurs och man lär sig inte så mycket, men tror hon tyckte att den var relativt kul iallafall, men eftersom att det är ett tillvalsämne så läggs det inte lika mycket tid på kursen... Läraren verkar helt okej efter att ha mött henne en dag så vi får se hur det går. Ser fram emot hur det kommer att gå för som jag nämnde är det ett ämne som jag tycker är intressant.

Andra lektionen var psykologi, har inte skrattat så mycket på en lektion sedan vi hade min samhällslärare första lektionen på gymnasiet. Vår lärare är obeskrivlig, jag vet ärligt inte hur jag ska beskriva henne mer än att hon kan få alla att skratta så lätt, som sagt hela klassen skratta under hela lektionen i princip. Det är flera elever från sociologin som går på samma psykologi som mig så man känner några sedan tidigare samt att vi är fyra utbytesstudenter. I kursen så kommer vi läsa introduktion till psykologi, mänsklig utveckling, mänskligt beteende, avvikande beteenden och psykologiska sjukdomar. Dessa kommer att ta cirka sju veckor vilket betyder att vi har fem veckor som vi får bestämma vad vi vill jobba med för del, vi fick ett papper att fylla i sex alternativ som vi ville jobba med så vi får se vilka det blir. Detta är också en kurs som kommer att bli kul att läsa för det är något som jag antagligen inte kommer att läsa hemma i Sverige så när jag såg att den fanns innan jag kom hit så hade jag bestämt att jag ville läsa den. Med den lärare vi har så kommer det säkert att bli ännu mer rolig också.

Tredje lektionen var Drawing II vilket är också något som faller mig i intresse och har gjort sedan jag var liten och har även tagit kursen när jag var mindre. Vi fick ett block och pennor osv. i början av lektionen och gick igenom allt som var inuti. Hon gick igenom hur vi skulle bli bedömda. Vi har fem delar tror jag att det var, i början på varje del så kommer vi ha uppgifter för att träna på vad vi jobbar med vilket vi får betyg i hur deltagande vi är i det vi gör. Sen har vi själva projektet för varje del och det är den som på riktigt bedöms på hur vi skissar, med proportioner osv. (vi blir inte mycket bedömda på hur bra vi jobbar och inte, mest fokus på hur vi gör), projektet är det som läggs mest tid på och vi kommer att avsluta det första innan jullovet vilket är om tre veckor och första är att måla en människa. Första uppgiften vi fått är att måla framsidan på vårt block, har valt för tillfället att skriva mitt namn i skrivstil och sedan måla kurbits, vet inte vad jag ska göra mer än eller om jag ens behöver mer på den... Det här är också en kurs som intresserar mig då jag alltid tyckt det varit roligt att måla, skissa och pyssla även om jag inte har varit den bästa alla gånger men har alltid tyckt att bilden i skolan var det roligaste ämnet förutom i nian då min lärare inte var så bra.

Fjärde lektionen var engelska och jag har samma lärare som förut (jippi😥) men jag har en ny klass. I denna klass är vi tre utbytesstudenter, i första var vi fyra stycken. Jag är inte längre i samma klass som min brasilianska vän längre vilket är synd men vi har psykologi tillsammans och äter fortfarande lunch tillsammans så det är bra. Engelskan var den lektionen som jag gillade minst av alla jag hade idag, inte för att jag var så överförtjust i den tidigare heller... Jag lär mig bättre engelska iallafall vilket är väl huvudsaken.. Imorgon ska jag även fördriva hela min eftermiddag till att skriva anteckningar till ett prov vi har på onsdag, tjoho... Jag känner mig så negativ till engelskan just nu men min lärare gör det svårt att gilla det för han är för energisk i ämnet.. Vet inte riktigt vad vi gör i engelskan men vi ska fortsätta med litteraturen som just nu är Amerikansk litteratur och vi ska läsa minst en bok...

Femte lektionen var US History och den var inte så annorlunda mot tidigare förutom att jag har en klass som är är två mer än vad vi kan få plats med.. Borden är till för fyra, idag var vi fem vid nästan alla bord och när alla är där så är det två bord som kommer att ha sex personer vid det.. Kommer att bli trångt.. I denna klass är vi fem utbytesstudenter varav jag är den enda utav dessa som jag vet har haft vår lärare sedan tidigare. Vi kommer att börja jobba med första världskriget i några dagar så att alla är på samma nivå. Sedan kommer vi att fortsätta med 1920-talet. Vi kommer under denna trimester jobba fram till och med 1950-talet. Själv ser jag fram emot andra världskriget för det ska bli intressant att se hur man blir undervisad om det mot i Sverige, dessutom vet jag troligen mer än de flesta amerikanska om det vilket gör det ännu roligare. Resten ska också bli intressant för jag gillar historia men ser speciellt fram emot andra världskriget även om det är ett hemskt krig..

Sista lektionen var Creative Writing, detta är en kurs som jag inte tänkt ta från början men i brist på roligare så tog jag den. Jag tycker dock att det är roligt att skriva men min fantasi är inte lika bra som den en gång varit.. Vi kommer att skriva Person beskrivning, dikter/poesi, blogg, multimedia presentationer, korta historier och artiklar. Vet inte så mycket mer än så vad vi ska göra men det blir säkert kul iallafall och läraren verkar vara motiverad och bra.

Intressant med många amerikanska lärare är att de gillar att skriva vad de säger istället för att prata och det ger en huvudvärk... Kommer nog att bli en bra trimester och än så länge gillar jag alla mina tillvalda kurser som jag tagit vissa mer än andra men det har varit en bra dag. Jag lär dock springa runt skolan lite mer än tidigare då jag har sex olika klassrum istället för fyra... Har dock fortfarande alla förutom en på samma våning så det är bra.

I lördags var vi Down Town och gick runt i butikerna lite, hittade ytterligare en favorit butik och jag förstår inte att två av min favoritbutiker innehåller leksaker eller gosedjur, men vad gör det.. Leksaksbutiken vi var in var otroligt mysig och inte alls som BR eller Toysrus, de hade ett ställe med uppdragsbara små leksaker och vi stod där i säkert tio minuter och lekte (två artonåringar och en vuxen, inte för att vi brydde oss vad andra tyckte). Min värdsysters favorit av dessa var dels en larv och dels en apa (hon gillar apan endast för att när jag vred upp den så så stod den typ still och sedan hoppade den upp i luften och jag blev skrämd, så hon tyckte om den endast för att den skrämde mig😂). Jag gillade också larven, men det var många som var roliga. Vi hittade gosedjur och allt möjligt i den butiken och den var så mysig att gå runt i. Jag och min värdsyster testade Mood Rings också och det var läskigt för de stämde otroligt bra för båda och vi testade flera ringar samtidigt, på olika fingrar osv. Tillslut blev det nästan läskigt så vi gick vidare till nästa hylla. Vi var även in i fyndaffärer och jag och min värdsyster hittade otroligt fina halsband som vi stannade och kollade på. Det slutade med att min värdsyster köpte en silvrigt halsband med ett litet kors vilket hon länge velat ha, jag köpte ett halsband i guld med ett pyttelitet S, vi båda satte på oss dem efter vi köpt dem och för mig är det helt klart ett utav de köp som jag är mest nöjd över än så länge. Det är skönt att ha ett halsband igen, har inte haft det på länge som jag kan använda både vardaglig och till finare evenemang. Jag och min värdsyster kom fram till att när vi handlar smycken till min outfit till Prom så ska vi åka till Down Town och kolla först i den butiken, det är lite dyrare men smycket blir mer speciellt för det inte är lika lätt att hitta samma även om man kan hitta likande samt att det blir mer speciellt än att handla på Kohl's eller Target..

I söndags gick jag och min värdbror en promenad som var nästan 2 mil, det tog oss två och en halv timme från att vi lämnade huset och kom hem. Det var en skön promenad och det var sista dagen som det skulle vara fint väder vilket gjorde att vi gick längre än tidigare. Vi pratade under stora delar av vägen också så tiden gick fortare. Min värdbror är lätt att prata med och han förklarar så fort det inte är något jag inte förstår eller något som är nytt för mig vilket gör att jag lär mig alltid något nytt när jag går på promenad med honom. I söndags pratade jag även med en vän som jag gick i samma klass som i gymnasiet och jag har inte pratat live med henne på över tre om inte fyra månader, vi pratade i nästan fem timmar vilket var hela min eftermiddag så jag behövde inte fundera på vad jag skulle göra. Något jag ser fram emot är att få prata med min andra vän som jag utgicks med i min klass, kanske ska prata med dem båda när jag får jullov och de fortfarande är i skolan.. Det finns både fördelar och nackdelar med att ha en åtta timmar skillnad på dygnen.... Nackdel är att inte kunna prata med ens vänner när man är vaken alla gånger speciellt när det är skola för alla sover när jag kommer hem...

Likes

Comments

Upplevde min första Thanksgiving i torsdags. Det var mycket fixande med mat inför middagen och vi började två dagar innan med att baka pajer osv. Hjälpte till med en utav pajerna och lite av maten som gjordes iordning i torsdags. Vi hade otroligt fint väder i torsdags och man klädde sig alldeles för varmt när vi gick på promenad runt Snake River, vi skuttade och sprang dessutom vilket gjorde det ännu varmare. Min värdbror skyndade på så att han gick en bit framför oss när vi skuttade då han antagligen tyckte vi var pinsamma men vi hade kul. När vi kom hem så fixades den mat som inte tidigare blivit fixad. Det serverades vid ett ost och kex och jag var så hungrig just då och inte kunde jag äta mig mätt på ost och kex för då skulle jag inte orka middagen som vi skulle äta tidigare än vanligt. Vi drack även vin och cider varav jag och min värdsyster hade två flaskor alkoholfri cider att dela på och vi drack upp den första på mindre än en halvtimme eller likande. Det var endast min värdfamilj som firade så vi behövde inte klä upp oss utan gick runt i myskläder och tog det lugnt. Jag förstår vad de menar när de säger att man äter sig proppmätt under middagen för man tror inte att man tar så mycket men man blir så mätt ändå. Förstår även detta med tupplur mellan middag och dessert även om jag inte sov så vilade vi alla i en till två timmar innan vi åt paj. Vilket efter det så var man ännu mer mätt. Resten av kvällen var lugn och vi gjorde inte så mycket mer speciellt.

Igår var jag till ishallen och åkte skridskor igen, man får så ont i fötterna efter en och en halv timme men det är kul för det. Såg min värdsyster åka också för första gången i real life, har endast sett henne på film innan. Jag förstår inte hur man inte blir yr när man snurrar runt så fort och många varv. Själv blir man yr efter att snurrat två varv... Vi spelade ett spel under eftermiddagen och vi körde i fyra olika lägen, först var det jag och min värdmamma i en provomgång. Sen kom min värdsyster och vi körde tre spelare, efter den omgången körde vi samma personer och turades om att spela som den fjärde. Sista gången var min värdbror med också och när en utav hans bitar i spelet saknades då den var fortfarande i kartongen och ingen såg den så ansåg han att det var vi som hade gömt den och att vi var skyldiga till det hela och att han skulle förlora osv. Han blev så sur att han lämnade spelet men han vann ändå för han hade minst poäng vilket var målet med spelet.

Jag och min värdsyster hade maraton men Camp Rock och det var så kul att se henne för hon har kollat på det så mycket när hon var mindre så hon kan de flesta danser så ibland satt hon och sjöng med och dansa i soffan. Det var ett bra avslut på en fredag.

Likes

Comments

​I tisdags hade min kyrkas youth group pajbakning och sedan spel/lekkväll. Det började klockan fem och fortsatte till midnatt. När vi bakade så var vi indelade i grupper och det gick fort, vi var klara med att sätta ihop alla pajer på en halvtimme och sedan tog det tre till fyra timmar att grädda dem vilket min värdmamma stod för. Den stationen jag var på var att vispa ägg. Vi fick lasagne till kvällsmat och när min värdsyster anlände åkte vi och handlade julklappar till barn i familjer som inte har råd. När vi sedan kom tillbaka lekte vi någon variant av kurragömma i en halvmörk kyrka. Det var en liten kille som snubblade på mitt huvud och sedan mitt knä... Vi lekte även rita och gissa vilket rätt kul och ingen målade direkt bra, roligast var när någon gissade rätt och det gick inte att se vad som var målat. Vi spelade ytterligare ett spel där man skulle beskriva order istället vilket var svårt för många ord hade jag inte hört talas om tidigare. Var med på första sidan i tidningen igår vilket jag inte trodde att jag skulle vara när jag åkte hit... Eftersom att jag är med på övre sidan så är jag troligen skyldig min värdfamilj donuts och jag äter inte donuts. Vi bakade kring 66 pajer till behövande. 

Likes

Comments

Igår var det tre månader sedan jag landade med flygplanet i Idaho Falls och tre månader sedan jag träffade min värdfamilj för första gången. Tiden har gått otroligt fort och det känns som att jag nyss kom hit men samtidigt känns det som att jag har varit här längre än tre månader. Det är svårt att beskriva. Jag har hunnit med mycket och kommer hinna göra mer under de kommande 7 månader.

Jag kom till USA tre dagar innan jag kom till Idaho Falls vilket spenderades på ett camp i New York. Sista dagen spenderades i New York och fick se Times Square vilket var otroligt och häftigt att se. Flygtiderna både till New York från Sverige och från New York till Idaho Falls var långa och under första veckan var jag helt slut då jag hade sömnbrist och under dagarna varit igång hela dagarna.

Jag har varit till två större nationalparker under mina första veckor här. För något år sedan såg jag videon om Yellowstone National Park, hur det gick från att vara övertaget av gräsätare och sedan när några vargar är placerade i parken så förändras både djur- och växtlivet. Jag hade inte trott att jag skulle endast något år senare var i parken och se allt själv. Jag såg inte hela så jag hoppas att vi kan åka tillbaka i vår och se resten av parken. Den andra parken jag var till vat The Grand Teton med sin mäktiga bergskedja. Vårt andra stopp var vid ett turistcenter där man hade hela bergskedjan framför sig. Vi såg inte alla toppar då det var molnigt men det var så vackert ändå och mäktigt. Jag har även varit på aktiviteter närmare hem. Har varit till Idaho Falls Zoo ett antal gånger, basebollmatch, 2 Amerikanska fotbollsmatcher, State Fair i Blackfoot, Progressive dinner, museum, Jazzkonsert en Pig roast, knytkalas och har blivit bjuden på filmkväll och knytkalas av student government. Jag har även hoppat i lövhög vilket var länge sedan jag gjorde innan här och det var så kul förutom alla löv som man hade i hår och kläder efteråt.

Jag har upplevt några traditioner hittills, den första var andra veckan jag var här då det var Labor Day vilket är en röd dag. Inget speciellt mer än att hylla alla arbetare. Nästa var Halloween, hade inget val än att gå Trick or Treat vilket jag inte ångrar även om jag kände mig gammal mot alla små barn som sprang runt i sina kostymer. Var iklädd häxa och har inte känt mig så svart förut då jag var svart från topp till tå. Det var som att gå påskkärring som man gjorde när man var mindre i min by men mycket mer regler. Är inte tänt ute på farstukvisten så går man inte och knackar på även om det är tänt i huset och man måste säga Trick or Treat för att få godis. Under Halloween så karvade vi även pumpor och jag var till en pumpafarm för första gången. Nästa speciella dag var förra veckan med Veteran's Day vilket firades lite i skolan då man fick en lite blomma som symboliserar dagen. Det finns inga flaggstänger på gårdarna i USA utan man har en flagga som man sätter ut i vi gårdskanten som med pinnen är kring en och en halv meter. Nästa högtid är Thanksgiving som sker på torsdag.

Det har även varit större dagar och veckor i skolan. Emotion Bowl är stort i min skola och det är utklädningsdagar hela veckan och samma för Homecoming, jag var utklädd de dagar jag hade något som passade temat. Konstigaste dagen i skolan var när jag gick runt med en svans för att det var Wildlife Wednesday. Vi förlorade Emotion Bowl men inte med lika mycket som förra året för lagen var mer jämlika i svårighetsgrad. Vi vann däremot Homecoming och när man vinner springer alla ut på planen och hoppar i en klunga medans man skriker en ramsa. Var med i den men i ytterkanten, är man i mitten så är risken stor att man blir hoppad på och klämd, dessutom så var laget i mitten. Homecoming har även en parad där vi utbytesstudenter hade ett bidrag, vi satt på ett flak och kastade godis på små barn och i mitt fall få flagga i ansiktet och bli slagen i huvudet.. Det var en kille som kastade godiset i något barns huvud flera gånger utan att mena det. Sen kom även Homecoming Dance och jag körde med mottot att det spelar ingen roll om jag gör bort mig för jag kommer inte att vara här nästa år. Detta resulterade i en jätterolig kväll. Efteråt hade dock sådan träningsverk i mina ben att jag inte kunde gå i trappor normalt på fem dagar och min värdfamilj hade rätt kul åt mig när jag försökte gå... Skolan har även Assemblys vilket inkluderar varje gång nationalsången, cheerleaders med ramsor både med och utan publiken och i vissa fall sjunger vi skolsången. Det är så kul att uppleva för det finns inget likande i Sverige.

Är tacksam över den värdfamilj jag fått och allt roligt jag har gjort hittills med dem. Kommer att i deras julkort ha med ett recept på chokladbollar på svenska (de inkluderar alltid ett recept i sin julkort så i år blir det chokladbollar). Jag ser fram emot vad de kommande sju månaderna kommer att innehålla och det kommer att vara svårt att säga hejdå när mitt utbytesår här är slut.

Igår var jag och klättrade också för första gången på länge men det var så kul. Många av väggarna har ett parti där den lutar och även om vinkeln är liten så är det jobbigare än vad man kan tro. Man var slut efter två timmar, men jag och min värdsyster kommer troligen att åka tillbaka och göra det igen. Gillar också känslan när man känner sig vigare än vad man egentligen är. Min värdfamilj har som tradition att om man har A i alla ämnen när trimetern är slut så går de ut och äter. Jag fick A i alla ämnen så vi åt på Snow Eagle och jag åt sushi vilket jag tidigare inte varit speciellt förtjust i men det var gott. Åt med pinnar också vilket är en grej som jag inte är bra på så när vi äter med pinnar hemma så föredrar jag gaffel, det gick dock bra att äta med pinar så behöver kanske äta med pinnar hemma också nu...

Likes

Comments

Första trimestern är nu över inklusive alla slutprov (hade tre, men ändå). att trimestern är slut betyder även att vissa kurser är slut, vilket både är bra och dåligt. Jag är överlycklig att biologin är slut, har längtat i 10 veckor. Det är dock synd att sociologin och history/Hollywood är slut. Jag hade otroligt kul i sociologin och lärde mig mycket nytt. Det började även tänka på mycket genom andra ögon. "Make the familiar strange" som min lärare alltid påpekade genom hela kursen. Det har varit intressant och lärorikt samt att man fått veta mer om det Amerikanska samhället. Det är även kul att kunna jämföra USA och Sverige. History/Hollywood har också varit kul, annorlunda att kolla på film endast för att kritisera och inte bara för kul. Jag har kollat på filmer som jag själv inte skulle ha valt. Vissa av dessa filmer gillade jag inte och det var en plåga att kolla på dem men sen kom de bra filmerna som man inte ville skulle ta slut.

Mitt slutprov i matte var så mycket lättare än vad jag är van med. Man fick ett häfte med frågor och svarsalternativ A-D, sen fick man ett papper att svara på. Dock om man har fel på en fråga är det fyra poäng så man förlorar man mycket. Det är endast en fråga som jag är osäker på om jag fick rätt. Men om man säker på hur nationella proven ser ut i Sverige i matte så är det lättare än del A. Det är skönt att provet är lätt men det ger inte rättvisa i vad man kan och inte. Det är alltid 25% chans att man har rätt. Jag var dessutom otroligt nervös under morgonen inför det provet för jag var osäker på en del utav det men nervositeten var helt onödig..

Nu har jag Thanksgiving break i en vecka och det är skönt. Kunna ta det lugnt, inga läxor, små aktiviteter samt jag ska få uppleva Thanksgiving för första gången i mitt liv.

Det har inte hänt mycket under senaste veckan mer än skola och plugg. Har haft svårt att sova dock och huvudvärk till och från i två veckor nu vilket inte är så kul men det blir väl bättre snart hoppas jag.

Likes

Comments

Igår var vi till ett par som hade öppet hus. De bor vid The Grand Tetons så det har stora fönster ut mot bergen. Deras hus är otroligt, stor yta att vara på, de har ett loft med en soffa riktad mot bergen samt att det hade världens mjukaste heltäcknings matta så min och min värdsyster första tanke att det skulle vara perfekta platsen att kunna sitta på golvet och läsa eller göra läxor. Deras kök och vardagsrum är också riktigt med stora fönster mot bergen. Det fanns ett rum som hade bokhyllor med böckers vars omslag hade äldre stil och alla var i samma stil men olika färger. Jag och min värdsyster stod och kollade på böckerna i säker fem minuter och kollade på vilka de hade. Lätt ett utav de bästa rummen i huset. Vi åt mat och sedan fördrev jag och min värdsyster tiden med att spela ett spel med två andra tjejer som var där. Det var kul att träffa lite nya människor även om jag inte pratade med dem så mycket med jag hade trevligt. Var rätt trött när jag kom hem dock men jag och min värdsyster kollade på Stranger Things, vi har nu börjat på säsong två.

Idag var det shoppingrunda, och jag hittade dels en väst som jag köpte och en klocka då jag inte tog med mig någon hemifrån. Brukar äta lunch vid tolv och vi kom inte hem från shopping för ens kring halv två så jag var rätt hungrig. Eftermiddagen spenderade jag med att läsa en bok och försöka att inte somna. Tillslut kollade vi på Stranger Things igen för varken jag eller min värdsyster hade något att göra samt att vi båda kunde somna stående. Vi satt i korridoren och vi ville inte direkt röra oss så det stod mellan frågan att gå ner och kolla på TV:n eller att flytta oss till mitt rum och använda min dator. Slutade med att vi satt på golvet i mitt rum och kollade.

Har inte hänt så mycket mer den här helgen förutom att i fredags kväll så låg jag om min värdsyster på köksgolvet och kollade på Youtube. Golvet var så mycket skönare än stolarna för tillfället. När min värdpappa kom så kollade han på och och bara skaka på huvudet.

Grattis pappa på farsdag! (Det är fortfarande söndag i USA i fyra timmar och 40 minuter till)

Likes

Comments

Veteran day är egentligen imorgon men vi i skolan uppmärksammade det idag istället. Girls federation hade gjort blommor som är symbolen för dagen runt om i världen och stod och delade ut dem när jag kom in i skolan imorse. Jag bar den inte på mig men hade den framme hela dagen.

På engelskan idag hade vi en så kallad FRED DAY vilket är när vi får läsa hela lektionen samt äta mat, ha mössa osv. vilket vi i vanliga fall inte får. När jag kom in i klassrummet så kallade min lärare på mig och när jag gick till hans skrivbord så sa han att jag skulle göra en kopp te till mig sedan och dricka medan jag läste. Så 10 minuter senare fixade jag en kopp med te och fick även en bok som min lärare ville att jag skulle läsa innan jag började med boken jag hade med mig. Det var en bok om en cirkel som hade tappat en del och letade efter den. När jag fick boken sa han även att jag skulle berätta vad min saknade del var. Jag började sedan med min bok som jag lånat av min värdsyster. Blev fast i den boken och läste under lunchen också. Min lärare frågade mig vad min saknade del var efter lektionen och han gissade min familj vilket stämmer ganska bra. Min engelska lärare må vara skrämmande och sträng men kan vara trevlig också, speciellt mot mig och två till varav en är en utbytesstudent också. Har A- i engelska just nu vilket är riktigt bra då han är otroligt sträng med struktur och grammatik i texter man skickar in. Jag har bättre betyg än många i min klass och är otroligt stolt. Han är den svåraste och hårdaste läraren på skolan.

Under de senaste dagarna har vi kollat på filmen Dancing with Wolfes i History/Hollywood, trodde inte att jag skulle gilla den då jag har problem med western filmer från filmer jag sett när jag varit yngre i skolan. Denna film var dock en utav de bästa filmerna vi kollar på under 10 veckor och 2 dagar jag har gått i skolan nu.

Jag är otrolig dålig att tända lyset i taket när jag går in i mitt rum efter skolan för det är fortfarande ljust ute så när det blir mörkare och mörkare ute blir det även det i mitt rum och eftersom att jag är i rummet under hela processen så vänjer sig mina ögon med mörkret. Min värdsyster förstår inte hur jag kan sitta i mörker så idag när hon var på väg till sitt rum så tände hon min lampa på vägen. Jag bara skratta. Det hände även tidigare i veckan när jag kom hem en dag och satte mig på golvet och tog av mig skorna och sedan orkade inte resa på mig så jag satt kvar på golvet och gjorde mina läxor. Tände inte lampan så efter en och en halv timme hade det hunnit bli mörkt i mitt rum och när min värdsyster gick ut från sitt rum visste hon att jag var hemma men det var mörkt i mitt rum. Hon såg ljuset från min dator och kollade in och sedan tände hon lampan. Jag är allmänt dålig att tända lampor när jag går någonstans för det är oftast ljust när jag sätter mig så min värdpappa och värdmamma när de kommer förbi och jag sitter i haft mörker så tänder de lampan.

För de som inte vet vad Veteran day är så firas den 11 november alla som varit i militären under åren. Det startade när första världskriget tog slut 11 november 1918 klockan 11.00 då de som varit med under kriget blev uppmärksammade. USA har sedan andra världskriget uppmärksammat alla som varit och är i militären istället för endast de i första världskriget.

By the way, nu ör det endast fem dagar kvar på trimester sedan blir det lov, ny trimester, nya kurser, nya lärare. Ska bli kul att testa nya kurser nu. Kommer läsa Science Space, Psychology, Drawing II, Jr, Engelska, US History och Creative Writing. I US History börjar vi nästa vecka med första världskriget men nästa trimetern så ska vi läsa andra världskriget och det ska bli intressant att se hur det lärs ut här jämfört mot i Sverige. Min lärare sa att jag troligen vet mer om kriget än de flesta elever och eventuellt i vissa lägen även min lärare. Ser fram emot det iallafall.

Likes

Comments

Tack mamma för allt du gjort och kommer göra för mig, Är alltid tacksam och kommer alltid att vara även om jag inte säger det. Du kommer alltid vara en utav de viktigaste personerna i mitt liv och är en stor inspiration och förebild för mig. Jag säger det inte tillräckligt mycket men jag älskar dig och betyder otroligt mycket❤Grattis på födelsedagen och många kramar!

Mamma du är en klippa i alla lägen. Finns ingen som kan ta din plats som min mamma. Tack för att både du och pappa har gett mig möjligheten att åka på ett utbytesår. Tack för att du purchase mig att ta chansen att åka, kunde inte var mer glad över att jag åkte och fått den värdfamilj och jag har. Tack för att jag får uppleva så mycket och lära mig. Tack för att du alltid gör ditt bästa för att göra mig lycklig och trygg. Tack för att du pushar mig till att gör saker som jag annars skulle vägra att göra. Tack för allt du gjort för mig. Uppskattar varje minut även om jag inte alltid visar det.

Första bilden är från Finland och jag är kring 5-6 år på den bilden. Andra, tredje och fjärde är från förra året när vi var i Rom i slutet av sommaren, det var en varm vecka. Femte bilden tog min värdsyster idag och la ut på min MyStory på Snapchat, jag har världens gulligaste värdsyster. 

Sista bilden är nog en utav de som betyder mest utav dessa bilder. Bilden i sig är inte speciell utan helgen när den var tagen. Jag hade i julklapp fått att jag och mamma skulle åka till Stockholm, gå på The Phantom of the Opera, bo på hotell för att sedan ha en shoppingdag i centrum. Det var en utav de bästa helgerna jag haft när det bara varit jag och mamma. Den helgen betyder otroligt mycket för mig inte minst för att teatern var mäktig och jättebra utan även för att det var bara jag och mamma och vi kunde båda slappna av och bara ha kul. Tack mamma för en underbar helg, kan inte vänta tills nästa.❤

Än en gång Grattis och jag saknar dig otroligt mycket! Älskar dig mer än jag någonsin kan beskriva!❤


Likes

Comments

Crosscountry teamet har vunnit sate och det firas med en assembly (enligt lag), samt resterande sporter som spelats under trimetern uppmuntras. Det har gått bra för fotbollslaget också, de vann en pokal till skolan, Amerikanska fotbollen har jag ingen koll på med de åkte till Boise i fredags och hade match så de har iallafall gått bra för dem med. Simning har vi några som vunnit eller gått vidare till state. Jag gillar när det är assembly för det är något som vi aldrig skulle göra hemma, det finns ingen skolanda i Sverige som går att mätas med den man upplever här. Det är verkligen en del av upplevelsen.

Jag och min värdsyster började kolla på Stranger Things igår och vi båda är rädda för vad som gömmer sig i mörkret, inte mörker i sig utan vad som gömmer sig i det. Vi kollade på de två första avsnitten på kvällen och det var lite jobbigt att släcka lysena när vi gick upp för trapporna.. Samt att vid vissa tillfällen gömde vi oss bakom kuddar.. Trots detta fortsätts vi kolla på två avsnitt till idag men vi kom fram till att inte kolla på den på kvällen utan under dagen när det fortfarande är ljust. Kommer troligen bli något av en helggrej framöver att kolla på serien, då vi båda har läxor på vardagarna (vissa dagar mer än andra).

Idag var vi ut och åt lunch på en China resturang då min värdpappas kusin ville träffa mig och hon var jätte trevligt. Vi pratade mycket, och troligen kommer vi åka ut till hennes gård (hon bor 1-2 timmar utanför Idaho Falls) och träffa djuren och kolla omkring. Kommer bli kul. Det är så kul att bli sedd som en i familjen, som att jag får kramar av släkt som jag träffat en gång och behandlas som om jag vore en riktig familjemedlem. Måste klaga lite dock på vår servitör då han var en utav de sämsta jag stött på... För det första var han svår att förstå för hand engelska var inte direkt bra, för det andra så försökte han sätta oss vid ett bort som om vi satt vid det skulle spilla ut allt för det var så vingligt och för det tredje, när vi fick ett annat bort så la han menyerna och besticken i hög på bordet för oss att dela ut. Nu låter jag säker jätte elak och slö men är det inte en servitörs jobb att fixa så bra åt kunderna som möjligt? Gillade inte vår servitör men maten var god iallafall, stark men god. (Pappa, när jag kommer hem kommer jag kunna äta mycket starkare mat än tidigare för min värdfamilj tränar mig väl, fick en gång så stark mat att jag fick tårar i ögonen och ett flertal gånger håller min tunga på att brinna men det är god mat. Jag blir bättre och är inte lika känslig mot stark mat som tidigare, och mina värdföräldrar gör maten svagare än vad de egentligen brukar ha.)

Vi var även till en konstutställning men akvarell, det var en som hade två målningar som var nära vänner med min värdfamilj, jag gillade en av hennes speciellt mycket då det var klippor med gräs lite här och där men det som gjorde den speciell var de små rektanglar överallt i malinger som skuggor nästan, själva klipporna var fokuset men i bakgrunden fanns rektanglarna. Många utav målningarna var otroligt vackra, det var vissa som jag inte kunde förstå vad motivet var men de var häftiga, var ett flertal va äldre bilar och två eller tre på delar av motorcyklar.

Idag har jag varit i Idaho Falls i 10 veckor, kan inte säga att det känns som det. Det känns som att jag har varit här hur länge som helst för jag har rutiner och är en del av familjen, men på samma gång känns det som att det var igår jag landade i Idaho Falls efter 6 timmars flyg från New York. Jag har hittills haft det så bra här och jag trivs otroligt bra med min familj. Får ofta frågan när jag träffar nya människor om jag trivs med min familj och jag kan inte säga annat än "ja".

Vi har så rutiner som är samma varje dag, som att min värdpappa alltid kommer och väcker mig och min värdsyster varje vardag med Taz och säger något i stil med Taz, go waker her. Att varje gång jag går ner för att äta frukost så sitter min värdpappa i sin fåtölj (som är på andra sidan rummet från där trappan slutar) och vi säger alltid god morgon innan jag går in i köket. På köksbänken där jag alltid sitter och äter frukost ligger alltid ett papper med sudoko från dagens tidning och en kalender de har. Vi äter alltid kvällsmat klockan sex på kvällen (om det är en vanlig dag, det vill säga inte tisdag eller torsdag (då min halva familjen är vid ishallen och kommer inte hem för en tidigast halv sju)). Min värdföräldrar går alltid och lägger sig vid nio på kvällen, ofta kommer Taz upp för trappan först, ibland kommer han in i mitt rum, kollar in i mitt rum eller Jessies eller går raka vägen till mina värdföräldrars sovrum och ignoreras oss, efter det kommer oftast min värdpappa och både jag och Jessie ställer oss i våra dörrposter och det blir en god natt kram i form av gruppkram. Min värdmamma brukar oftast somna medan de kollar på TV innan de går och lägger sig så hon kommer när hon vaknar så om hon inte kommer direkt efter min värdpappa så står vi antingen och väntar i dörrposterna om vi hör henne fixa i köket eller så går vi in på våra rum och går till dörrposten när vi hör henne komma och det blir en till godnatt kram i form av gruppkram.

Jag har inte haft mycket hemlängtan under den tid jag varit här, den kommer mest när jag går och lägger mig ibland och ibland har jag det under dagen om det händer något hemma som jag önskat jag varit med på men det har endast hänt en gång än så länge. Har nog mycket att tacka min värdfamilj för det, de kramar och att vi pratar och jag saker och även om det är en lat lördag så gör jag något som håller min hjärna gående som att göra läxor, kolla netflix, läsa, måla eller vad nu det finns att göra. Något som är lite kul är att jag tänker mer och mer på engelska, och jag har mycket lättare med språket än när jag kom och är mycket säkrare också. Det är lite kul för jag tänker ibland på engelska när jag skriver på bloggen så jag lär tänka extra när jag skriver. Behövde inte det förut.

Måste ägna en del av detta inlägg till min värdsyster, (vet inte om hon någonsin kommer att läsa det men ändå) vi har gått ihop sedan första gången vi träffades. Redan första veckan jag var här stod vi och gapskrattade i köket medan vi plockade undan disken efter kvällsmaten. Vi båda sitter gärna på golvet och pluggar som att vi satt nere i källaren på heltäckningsmattan och pluggade, vi åt glass den gången också och spillde över hela oss då min gick sönder och min värdsysters sprängdes eller något sådant. Vi kan sitta på golvet i köket och äta glass. Vi kan vara så trötta att vi krälar på golvet upp till våra rum från köket medan vi skrattar åt varandra. Vi kan åka och shoppa i flera timmar och under den tiden hunnit in i typ två affärer (koohls och Target). Vi kan ibland sitta i mitt rum (har skönast matta) och prata i timmar om allt och inget och under senaste tiden ätit godis under tiden. På tal om det hon stoppar huvudet i min godispåse helt random ibland. Vi kan ha de mest konstiga stunder då min värdsyster bland annat står på ett ben men ändå upp och ner i sin dörrpost. Vi kan prata om allt och hjälper varandra, och om vi inte kan hjälpa så stöttar vi varandra. VI skrämmer varandra så att det tar flera minuter innan vi är normala igen, samt att vi båda är rädda för spindlar (jag är inte värst). Min värdpappa visade ett klipp på en som skulle fånga en enorm spindel som satt på vägen (killen hade hjälm) sedan hoppar spindel på den som filmar, jag hoppade upp i luften och sprang halvvägs upp för trappen, min värdsysters reaktion var värre än min och hon kutade iväg och uppför trappen tydligen (var i skolan när hon såg videon). Hon har lärt mig att det är mycket skärare att springa runt i mjukisbyxor eller tränings tights hemma än i jeans så nu kan jag inte ens gå runt i jeans hemma utan byter om så fort jag kommer hem. Vi har börjat snapchata varandra även om vi sitter bredvid varandra i soffan. Är tacksam att jag fått henne som värdsyster.❤

Rolig historia från i söndags: Det finns tre lejonungar nu på zoo:et, två tvillingsystrar som föddes i somras och en äldre bror som är född i vintras tror jag. Mamman är överbeskyddande över en utav tvillingsystrarna, bryr sig inte så mycket om den andra och allt är broderns fel om han leker med ungarna speciellt om det är med den som mamman överbeskyddar. Min värdsyster tyckte att det passade våran familj med tre syskon. Jag är den tvillingsyster som blir överbeskyddad, min värdsyster är brodern som blir skriken på och är alltid hans fel, och min värdbror är den andra tvillingsystern som mamman struntar i. Lite rolig jämförelse.

Saknar min familj och nära vänner hemma men jag kan inte klaga med var jag har här heller, kommer ju ändå hem och 7,5 månader, inte långt kvar med tanke på hur fort tiden har gått hittills. Önskar dock en kram från mina föräldrar och syster. Saknar er!

Bilden sammanfattar en del av vad vi gjort under de veckor jag varit här.

Likes

Comments