Kolasnittar med dumle är riktigt enkla småkakor som är barnsligt goda, de är enkla att baka och är perfekta att göra om man vill ha många kakor. De går utmärkt att frysa in dem.

Ingredienser till ca 25 stycken:

100 g rumsvarmt smör

2 msk ljus sirap

1 dl strösocker

135 g mjöl (ca 2,25 dl)

0,5 tsk bikarbonat

12-15 st dumle


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ihop smör, sirap och socker till en slät smet, använd gärna elvisp.

3. Blanda mjöl och bikarbonat i en annan bunke.

4. Vänd ner bikarbonat och mjöl i socker/smörsmeten och vispa till en något smulig smet, använd gärna elvisp.

5. Dela degen i 2 delar och rulla ut degbitarna i 2 längder på en plåt med bakplåtspapper. De får inte ligga för nära varandra, minst 10 cm mellan stängerna. Platta ut stängerna en aning med handloven.

6. Skär dumlen i 6 bitar och placera ut dem jämt över kakstängerna, tryck ner dem lite i kaksmeten så att de inte bara rinner ut då de gräddas i ugnen.

7. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 12 minuter, låt dem svalna i ca 1 minut innan längderna skärs i bitar. Skär kakorna ca 2 cm tjocka. Jag brukar använda en pizzaslicer till att skära kakorna, men det går lika bra med en kniv.

8. Vill man lyxa till kakorna lite extra så kan man strö över lite flingsalt på dem, det blir supergott! Jag brukar strö flingsalt på hälften av kakorna för att få lite variation =)


Kakorna blir sega och goda, det är svårt att bara ta en kaka ;)


Likes

Comments

​Denna efterrätt är super god, kan ätas vid speciella tillfällen men även till vardags. Det är en enkel efterrätt och går fort att göra i ordning och dina gäster kommer att älska den. 

Glass med hallon och after eight sås

​Till 4 portioner behöver du:

4 portioner vaniljglass

125 g hallon (färska eller frysta)

1 paket after eight 200g

ev. lite socker


Gör så här:

1. Spara 4 bitar after eight till garnering!  

2. Smält after eighten i en kastrull eller över vattenbad, om såsen blir för tjock droppa i lite vatten tills du får önskad konsistens, den ska vara ganska tjock. 

3. Värm upp nästan alla hallon i en liten kastrull så att det blir en hallonsås, spara några till garnering. Man kan söta hallonsåsen lite, men personligen tycker jag om då de är lite syrliga.

4. Varva glass, hallonsås och after eight sås i ett fint glas, garnera med en bit after eight och några hallon. Ät och njut! =)

Likes

Comments

Ikväll blev det en löparrunda. Ibland kan det vara så himla skönt att springa en runda, jag blir så avslappnad efteråt. Man får ett speciellt lugn i kroppen och man ser lättare på saker efter löpning, iaf jag :) Så här efter jul är det ju bra att komma igång med träningen direkt, det har blivit mycket mat och alldeles för mycket godis! Så nu är det dags att ta upp träningsrutinerna igen innan man blir för lat! Ikväll blev det broarna runt, det var lite halkigt på vissa ställen så jag var tvungen att ta det lugnt, men jag kom runt så jag är super nöjd över min insats. Nästa runda ska jag testa mina nya löparskor som jag fick av mig själv i julklapp, har bara hunnit testa dem på gymmet än. Nä nu måste jag gå och lägga mig, mammsan fyller år i morgon så jag måste vara pigg och alert imorgon.

Godnatt, godnatt <3

Likes

Comments

God jul önskar vi på forslundagatan! Hoppas alla har en riktigt god jul! Nu ska vi strax njuta av allt julgodis som jag Milja och Jenny har bakat! <3

Likes

Comments

Jul stöket är igång för länge sedan. Granen är klädd, julbaket är klart och de flesta förberedelserna är också färdigt. Jag har några julklappar kvar att köpa, det får bli imorgon. Jag känner mig förberedd och lugn inför julen i år. Oftast brukar jag vänta in i det sista med julklappar och stressa med inslagning in på småtimmarna den 23:e, men inte den här gången (hoppas jag). Milja hjälper till med det mesta så gott hon kan <3 Imorgon blir det en tjejdag igen! Hoppas bara att lillan har piggnat på sig lite, hon har varit sjuk och hängig i veckan.

Likes

Comments

Knäck är supergott och ett måste till julen. Jag tycker att det är roligt att laborera fram lite olika knäckrecept, man kan smaksätta knäcken med vad som helst, låt fantasin flöda! Nedan finns basreceptet för knäck samt recept för några smaksättningar.

Ingredienser:

2 dl Vispgrädde

2 dl Strösocker

2 dl Sirap


Gör så här:

1. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka upp på medelhög värme under omrörning till 115-120 grader använd en kökstermometer eller gör kulprovet för att se om knäcken är klar.

2. Jag brukar hälla upp knäck smeten i en liten metall kanna för att lättare kunna portionera ut smeten i knäckformarna sedan.


Saffransknäck:

Basreceptet för knäck

2 paket saffran

Gör så här:

1. När knäcken är klar är det dags att smaksätta smeten, tillsätt 2 paket saffran i knäcksmeten och rör om. Portionera ut i knäckformarna.


Polkaknäck:

Basresept för knäck

100 g krossade polkagrisar

Gör så här:

1. När knäcken är klar är det dags att smaksätta smeten, tillsätt de krossade polkagrisarna i knäcksmeten och rör om. Portionera ut i knäckformarna. För att skilja på knäcken kan man droppa i några droppar röd karamellfärg i polkagrisknäcken.


Knäck med mandel:

Basrecept för knäck

Hackad mandel efter tycke och smak

Gör så här:

1. När knäcken är klar är det dags att smaksätta smeten, tillsätt den hackade mandeln i knäcksmeten och rör om. Portionera ut i knäckformarna.

Ställ knäcken svalt, går även att frysa in.


Lycka till! Som sagt går det att göra många olika smaker på knäcken.

Likes

Comments

Rocky road, gott och enkelt julgodis!

Ingredienser:

200 g mörk choklad

200 g marabou mjölkchoklad

20 st dumlekolor

4 dl mini marshmallows

2 dl cashewnötter (funkar med de flesta nötterna)


Gör så här:

1. Smält chokladen i vattenbad eller i mikron, om du smälter den i mikron så var uppmärksam och rör om ofta så att inte chokladen bränns.

2. Dela varje dumle i 3 bitar. rör ner dumlebitarna, marshmallows och nötter i chokladen och rör om ordentligt.

3. Bred ut chokladsmeten på ett bakplåtspapper, låt smeten svalna i kylen. Skär i lagom stora bitar med en vass kniv.


Likes

Comments

Wienernougat är väldigt enkelt att göra, och väldigt goda!

Ingredienser:

100 g mandelspån

100 g choklad (tycker att det blir godast med mjölkchoklad)

200 g nougat

Gör så här:

1. Rosta mandelspån i en torr stekpanna, den ska få lite färg men inte brännas, rör om ofta.

2. Smält chokladen i vatten bad, eller i mikron. (Om du använder mikro får du vara lite uppmärksam, kör inte så länge åt gången och rör om ofta så att inte chokladen bränns!) Lägg ner nougaten och låt den smälta tillsammans med chokladen, rör om ordentligt.

3. Häll den rostade mandeln i nougatsmeten och rör om försiktigt så att inte mandelspånet går sönder. Klä en lagom stor form med bakplåtspapper, man får uppskatta lite själv beroende på hur stora och tjocka bitar man vill ha. Jag brukar använda en form som är ca 15x20 cm. Häll smeten i formen och ställ svalt, skär sedan i lagom stora bitar med en vass kniv. Dessa går utmärkt att lägga i frysen.


Likes

Comments

Igår började jag med julbakningen! Dessa godingar började jag med, de blev supergoda. Bjöd Kenny på en och det blev en tiopoängare.

Ingredienser till lakrits lagret:

1 påse turkiskpeppar

3 dl grädde

4 dl strösocker

50 gram smör eller margarin

4 msk ljus sirap

200g marabou mjölkchoklad

Svart karamellförg

Gör så här:

1. Krossa karamellerna i en mortel, (det behöver inte vara jättenoga de smälter tillslut vid kokning).

2. Lägg krossad turkiskpeppar, grädde, smör, socker och sirap i en kastrull låt sjuda upp till 120 grader under omrörning använd gärna en kökstermometer, eller gör kulprovet. (Lägg lite smet i ett glas med kallt vatten, om smeten går att rulla till en kula är smeten klar).

3. Ta då av kastrullen från värmen och bryt i mjölkchokladen, rör smeten jämn.

4. Droppa svart karamellfärg i smeten tills du är nöjd med färgen. Klä en form med bakplåtspapper som är ca 20x30 cm och häll i smeten, ställ svalt medan du gör hallonsmeten.


Ingredienser till hallon lagret:

125 g hallon färska eller frysta

3 dl grädde

4 dl strösocker

50 gram smör eller margarin

4 msk ljus sirap

100 g vit cholklad

Röd karamellfärg

Gör så här:

1. Lägg hallon, grädde, socker, smör och sirap i en kastrull.

2. Låt sjuda upp under omrörning till 120 grader kolla tempen med kökstermometer eller gör kulprovet.

3. Ta bort kastrullen från värmen och bryt ner chokladen, rör smeten jämn.

4. Droppa i röd karamellfärg och rör om, droppa lite i taget tills du är nöjd med färgen. Häll hallonsmeten ovanpå lakritssmeten, ställ formen svalt gärna någon timme eller över natten innan du skär lagom stora bitar.

Lycka till! 


Likes

Comments

Mamma hämtade lillan på förskolan idag eftersom att Kenny är i Stockholm fortfarande och jag jobbat hela dagen. De verkar ha haft en supermysig dag, hon ska även hämta henne imorgon då jag jobbar kväll. Men på onsdag har vi ledig dag och då ska vi mysa och julbaka med Jenny hela dagen! <3 Längtar!!

Ikväll har Milja somnat i min famn, det är lika mysigt varje gång, det är så underbart att hon fortfarande gör det ibland! Min lilla stortjej =) Milja och Thelma gosar också =)

Likes

Comments