Ingredienser till ca 15 plättar:
4 dl vetemjöl
8 dl mjölk
1 nypa socker
2 nypor salt
3 ägg
25 g smält smör

Garnering
4 dl vispgrädde
300 g hallon
Jordgubbar till garnering
Chokladsås eller nutella efter smak
1 mogen banan

Gör så här:
1. Häll upp mjölet i en bunke och tillsätt hälften av mjölken under omrörning. När smeten är slät tillsätt resten av mjölken.
2. Tillsätt salt, ägg och det smälta smöret och vispa ihop till en slät smet.
3. Stek plättarna i smör eller olja i en stekpanna tills de fått lite färg vänd sedan plättan och stek andra sidan. Låt plättarna svalna innan du börjar sätta ihop tårtan.
4. Vispa grädden lagom hårt. Mosa hallonen tillsammans med lite drygt hälften av grädden (spara grädde att toppa tårtan med). Mosa bananen.
5. Börja med att lägga en plätta på en tallrik eller ett tårtfat, varva med hallongrädde, banan och chokladsås eller nutella mellan plättarna. Avsluta med grädden som återstår och med hackade jordgubbar! Ät och njut!

Denna tårta kan man variera väldigt mycket. Plocka bort chokladsåsen och du får en näst intill sockerfri tårta som är mättande! 🎂🙂

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Igår hade vi sommarfest på förskolan med picknick och tårtkalas! Alla familjer fixade 1 tårta var så det blev många tårtor. Barnen sjöng för föräldrarna och det var riktigt trevligt, så Milja har haft sin första "skolavslutning" men hon går en vecka till innan semestern börjar. Nu börjar jag verkligen ha ned räkning, bara 5 arbetsdagar kvar innan jag går på SEMESTER! 😀

Likes

Comments

Denna smoothie brukar jag göra till min dotter, jag dricker den även själv. Den är väldigt god och känns fräsch och nyttig, det bästa av allt är att den inte innehåller något tillsatt socker!

Ingredienser till ca 3 dl smoothie
2 dl naturell yoghurt
1 dl blåbär
1/2 banan

Gör så här:
1. Mixa alla ingredienser med stavmixer eller i en matberedare. Häll upp i glas och njut direkt eller förvara i kylen.

Perfekt som mellanmål eller till frukost!

Likes

Comments

Igår sprang jag årets första lopp. Jag är nöjd över min insats, jag har varit superförlyld i 2 veckor och de senaste dagarna har det varit bra, men jag har inte tränat så mycket på sistone pga förkylningen. Jag tog mig i alla fall runt banan i spöregnet. Det var faktiskt riktigt härligt väder förutom då regnet hällde ner, i början av loppet duggade det lite bara det hade varit perfekt! När jag kom hem efter målgången var jag blöt från topp till tå!

Idag känns det att jag sprang ordentligt igår, jag har träningsvärk i vaderna och i knäna men det var de värt! 🙂

Idag tog vi en promenad till rovön och hade picknick, vi åt plättar och hade det mysigt i solen 👪💞

Likes

Comments

Idag har familjen varit ute på picknick och till lunch blev det plättar och småplättar. Uppskattat av hela familjen och lätt att ta med sig.

Ingredienser:
2.5 dl vetemjöl
5 dl mjölk
1 nypa socker
2 nypor salt
2 ägg
2 msk smält smör

Till servering
Grädde
Sylt och eller bär

Gör så här:
1. Häll upp mjölet i en bunke och tillsätt hälften av mjölken under omrörning. När smeten är slät tillsätt resten av mjölken.
2. Tillsätt salt, socker, ägg och det smälta smöret och vispa ihop till en slät smet.
3. Stek plättarna i smör eller olja i en stekpanna tills de fått lite färg vänd sedan plättan och stek andra sidan. Idag blev det även småplättar 🙂

Likes

Comments

Lasagne är en maträtt som går att variera hur mycket som helst, jag gör sällan samma recept men detta är ungefär receptet jag brukar gå efter.

Ingredienser
500g köttfärs
400g krossade tomater
2 vitlöksklyftor
1 gul lök. 1 riven morot
Salt
Grönsaksbuljong tärning
2 msk oxfond
1/2 dl vatten
Svartpeppar
Oregano
Timjan
Lökpulver

Bechamelsås
6 dl mjölk
2 dl grädde
75 g smör
3/4 dl mjöl
salt och peppar
muscotnöt

ca 12 lasagneplattor
2 dl riven ost

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Stek köttfärsen i lite smör eller olja. Hacka lök och vitlök fint och tillsätt detta i köttfärsen. Tillsätt krossade tomater och den rivna moroten. Lägg i buljongtärningen och vatten samt oxfonden i köttfärssåsen och låt puttra i 20-30 minuter på svag värme. Smaka av med kryddorna.

2. Smält smöret till bechamelsåsen i en kastrull tillsätt mjölet, vispa samtidigt, tillsätt mjölken och grädden lite i taget så att såsen hinner tjockna. (Tar det lång tid innan den tjocknar höj värmen på plattan men rör om under tiden!) Salta och peppra lätt då såsen tjocknat en aning, jag brukar även använda lite muskot nöt.

3. Välj en lagom stor form till lasagnen. Börja med köttfärssås sedan bechamelsås och tillsist lasagneplattor, varva på detta sätt avsluta med ett lager köttfärssås och bechamelsås. Strö den rivna osten överst på lasagnen och grädda sedan mitt i ugnen i 30-35 minuter. Låt lasagnen stå i 5 minuter innan servering, servera med en grön sallad.

Likes

Comments

Igår blev det tacogratäng till middag, lika uppskattat av stora och små. Perfekt som matlåda dagen efter och gratängen går att variera. En 9 poängare enligt mig 🙂


Ingredienser till 4-5 portioner:
500 g köttfärst

1/2 dl vatten

2-3 tomater eller ca 200 g cocktailtomater

1 burk creme fraiche med smak av mexikansk chilli
1 förpackning tacokrydda
1 burk majs
1 gul lök

2 dl riven ost


Till servering:

Sallad

Gurka

Tacosås

Tacobröd och eller tacochips


Gör så här:


1. Sätt ugnen på 200 grader. Stek köttfärsen. Krydda köttfärsen med tacokryddan och tillsätt vattnet.


2. Hacka löken och tomaterna och lägg dem i en ugnsform. Lägg även ner majsen, creme fraichen och köttfärsen i ugnsformen och rör ihop allting. Strö osten över grattängen och gratinera i ugnen i ca 15 minuter. 


3. Servera med tacosås, sallad, gurka och bröd eller chips.

Likes

Comments

I fredags tog min lillebror och hans flickvän studenten och vi hade studentfikat hos oss. Vi hade en trevlig stund tillsammans trots att jag och Kenny har varit lite krassliga.

Lördagen bestod av mest vila och mys hemma, på kvällen blev vi bortbjudna på middag hos min pappa med familj.

Igår hade vi en arbetsdag hemma på gården. Jag klippte gräset och handlade blommor som jag och svärmor planterade. Det blev väldigt fint! Jag är mycket nöjd! 🙂 Sen påbörjades ett staket runt altanen, och tänka sig så är det snart färdigt! 😀 Det går fort då vi väl börjar ta tag i saker! 🙂

Likes

Comments

Dessa kakor är nostalgiska för mig, bakade alltid dessa då jag var liten tillsammans med mina kompisar. De är väldigt goda och begärliga.

Ingredienser till 20-25 kakor:
200 g smör
2 dl strösocker
2 dl sirap
8 msk kakao
7 dl cornflakes
3 dl kokos

Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull, blanda i sirap, socker och kakao låt smeten puttra i nånon minut.
2. Blanda i kokos och cornflakes och rör om ordentlig.
3. Fördela smeten i muffinsformar, ställ svalt.

Dessa kakor går utmärkt att frysa in!

Likes

Comments

Idag blev det vanliga kolasnittar, en riktigt god och enkel kaka. Min lillebror och hans flickvän tar studenten på fredag så jag har lovat dem att hjälpa till med bakningen så jag börjar lite smått med dessa. 😊

Ingredienser till ca 25 stycken:

100 g rumsvarmt smör

2 msk ljus sirap

1 dl strösocker

135 g mjöl (ca 2,25 dl)

0,5 tsk bikarbonat

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2Vispa ihop smör, sirap och socker till en slät smet, använd gärna elvisp.

3Blanda mjöl och bikarbonat i en annan bunke.

4. Vänd ner bikarbonat och mjöl i socker/smörsmeten och vispa till en något smulig smet, använd gärna elvisp.

5Dela degen i 2 delar och rulla ut degbitarna i 2 längder på en plåt med bakplåtspapper. De får inte ligga för nära varandra, minst 10 cm mellan stängerna. Platta ut stängerna en aning med handloven. Jag brukar ta en gaffel och dra längs ländgerna för att få lite mönster i kakorna.

6Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 12 minuter, kakan ska få lite färg! Låt dem svalna i ca 1 minut innan längderna skärs i bitar. Skär kakorna ca 2 cm tjocka. Jag brukar använda en pizzaslicer till att skära kakorna, men det går lika bra med en kniv.

Ät och njut av dessa godingar 😍👌

Likes

Comments