Igår och idag har jag varit ledig och till slut lyckats bli av med min förkylning, så när som på lite rethosta som fortfarande hänger kvar. Ledigheten har gått åt till att fixa lite ärenden, städa och laga mat, spela lite spel med kompisar hemma i Sverige och titta ikapp på TV-serier. Inte allt för stressande, alltså!

Igår kväll blev det också en spontanrunda till golfbanan. Jag hade egentligen mer eller mindre förklarat golfsäsongen avslutad, åtminstone här i UAE, då temperaturen varit upp mot 40, till och med närmare 50 i solen, de senaste dagarna. När jag gick ner till gymmet igår kände jag dock att det fläktade lite och inte verkade allt för varmt. Efter att ha konsulterat flygväderprognosen och väntat tills solnedgången åkte jag bort till Emirates Golf Club för lite träning. Då var det fortfarande 32 grader ute så jag blev rejält svettig, men det var ändå görbart.

Jag har inte spelat på Emirates tidigare, utan brukar som bekant åka till Montgommeries. De båda klubbarna ligger nästan grannar, 10 minuter med bil från Marinan och då de senare haft det dåliga omdömet att sluta ge oss i pilotklubben rabatt har nu de flesta av oss medlemmar "flyttat över" till Emirates, som fortfarande samarbetar med oss. Jag spelade inte någon bana utan stod mest på driving rangen och övade utslag. Det var en fin range, med bra kringutrustning. Skillnaden mot Monty's var att de, istället för fri tillgång till bollar, körde det "svenska" systemet med polletter till en maskin som spottar ut bollar i en hink. Nu kostade en hink förvisso 100 kr istället för 25-30 spänn som hemma, men idén var densamma! Vad jag gillade med Emirates träningsfaciliteter var dock att där också fanns en bunker och en fairway där man kunde öva inspel till green, vilket är något jag behöver göra, minst sagt! Där fanns förstås också en övningsgreen för puttning och en par 3-bana, alltså en korthålsbana som såg väldigt fin ut. Golfbanorna här är ju också generellt enormt fina. Nu har jag i stort sett inte spelat i Sverige utan bara varit på ett fåtal klubbar, men jag har svårt att tänka mig att de håller samma klass som här, både själva banorna och faciliteterna runtom. På Emirates ingår t.ex. för oss medlemmar fri tillgång till pool, gym och tennisbanor, inkl banor för den nya "modesporten" här, paddle tennis (en sorts kombination av tennis och squash, kanske man kan säga). Sen är förstås också priset för golf här ett helt annat än hemma, så det är väl bara att njuta medan man kan.

Nu blir det sex nya dagar med jobb innan det på natten till fredag är dags för mig att flyga norrut, närmare bestämt till Glasgow för att hälsa på syrran och Sami. Fannie möter upp där senare samma dag, så det ska bli riktigt kul!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Eftersom april började med 13 arbetspass på 16 dagar och alltför många nätter, har det varit skönt att de senaste veckorna haft en lite bättre balans mellan jobb och ledighet. Fannie har både hunnit komma tillbaka från påsksemestern i Sverige och åkt tillbaka igen, denna gången för att göra några obligatoriska moment på högskolan i Falun. Hon stannar nu hemma, eller åtminstone i Europa fram till augusti eftersom UAE inte är så trevligt ändå, så här års. Jag kommer att ha, insh'allah som alltid, tre gånger två veckors semester under den perioden (nej, ingen är naturligtvis helt klart än), ungefär jämt utspridda från slutet av maj till början av augusti, så förhoppningsvis blir det inte alltför mycket tid vi är från varandra ändå.

När jag var ledig för någon helg sedan var vi och käkade middag på ett kul litet ställe i JLT som hade "mini burgers", dvs hamburgare i miniatyr, med olika "pålägg" och tillbehör. Kul och gott! Efter maten traskade vi bort till NOLA, en New Orleans-inspirerad bar med live-musik (se bilderna nedan). Jag har varit där några gånger förut men alltid lyckats missa musiken, men denna gången hade vi tur och kom mitt i ett set med ett duktigt jazzband som spelade gamla Evergreens från typ 1940-talet, ibland mixat med en och annan nyare låt i jazz-version. Riktigt bra! Vi käkade också en god Mississippi Mud Cake och drack ett par glas vin. En trevlig avrundning på kvällen, helt enkelt!

Veckan innan Fannie åkte hade vi också besök av hunden Lulu, som bodde hos oss medan hennes husse var på Seychellerna och dök. Hon är en charmig och lurvig liten rackare, om än något morgonpigg. Men efter några dagar med framförallt mig, som gärna sover länge på morgonen, höll hon sig stilla enda fram till halvnio-snåret. Någon av de sista dagarna hon var här fick till och med Fannie väcka henne för att tala om att nu var det minsann dags för morgonpromenad. Klok hund!

I söndags var vi i Svenska kyrkan där det firades valborg med bland annat tipspromenad, fika (kanelbullar och chokladbollar, underbart!) och skön-(?)/all-sång. Sveriges ambassadör var också där och höll ett tal som nog får räknas som det absolut sämsta jag någonsin hört. Min uppfattning är att ambassadörer ofta är f.d. politiker/tjänstemän från diverse departement och därför borde vara relativt socialt och retoriskt kompetenta, men icke. Det var oförberett, intetsägande och illa framfört. Svenska ambassaden (som av förvisso naturliga skäl håller till i huvudstaden Abu Dhabi och inte i Dubai där de flesta svenskar bor) har redan ett dåligt ryckte för att inte kunna/vilja/orka hjälpa till med något, varken småsaker eller allvarligare situationer rörande t.ex. pass. Tyvärr förstärkte väl denna insats bara det intrycket hos oss som var där. Tur att vi här nere slipper betala för det, i alla fall! :)

Hursomhelst så var resten av firandet trevligt. Även om det mest var småbarnsföräldrar och lite äldre par där, är det alltid trevligt att höra lite svenska (skånska och östgötska till och med!) och småprata lite. Vi fick också möjlighet att säga hej då till Marcus och Malin, prästerna som efter tre år nu flyttar hem till Sverige och Malmö. Och om nu Svenska ambassaden i UAE kan betecknas som värdelös har Marcus och Malin tvärtom gjort ett fantastiskt jobb i Svenska kyrkan! De har arrangerat allt från innebandy till körsång, ökengudtjänster, julmarknad, babysång, nationaldagsfirande och så alltså valborg. En sann samlingspunkt för alla svenskar och "lagom" religiöst, så där som kyrkan nog måste vara nuförtiden för att folk i allmänhet ska ha nytta av den. Stort tack Marcus och Malin!

Nu väntar ett par intensiva jobbveckor igen innan jag möter upp Fannie i Glasgow, där vi ska hälsa på syrran och Sami. Därefter blir det en kort sväng till Sverige, lägligt nog medan delar av Ramadan förhoppningsvis klaras av här nere. Skönt att inte behöva sitta av hela den tiden iaf! För tillfället har jag också lyckats dra på mig en förkylning som är som förkylningar är mest (förjävlig!) men jag ska nog överleva det med, så det finns hopp!


Likes

Comments

Tid för en uppdatering från öknen. De senate veckorna har det varit åter till vardagslivet här i UAE. Jag har tack och lov blivit av med parasiterna i magen, vilket är skönt. Dessvärre har jag också blivit av med Fannie, fast förhoppningsvis bara tillfälligt då hon är i Sverige och firar påsk. Om några dagar kommer hon tillbaka i två veckor, vartefter hon åker tillbaka till Sverige för att spendera större delen av sommaren där. Så från att levt tillsammans som "riktiga" sambos hela våren blir det nu lite mer på distans, men tack vare att jag (förhoppningsvis) ska ha rätt mycket semester de kommande månaderna blir det inte så långa perioder utan att vi ses. I mitten av maj planerar jag och Fannie att åka och hälsa på syrran i Glasgow och sedan blir det en tur till Skåne över Kristi Himmelsfärd. I juni ska vi på bröllop på Irland, då min f.d. kollega här nere gifter sig. Sedan blir det förhoppningsvis två gånger två veckors sommarsemester i juli. Dessvärre var jag tvungen att dela upp det, då vi är ont om folk på jobbet (som vanligt) och det var hårda förhandlingar om vem som skulle få vilken semester, så det blir en hel del flygande de kommande månaderna. I gengäld har jag blivit lovad ledigt över julafton. Det är första gången mitt företag försöker sig på att planera så långt fram, vanligtvis brukar semesterplaneringen inte sträcka sig längre än fyra-fem veckor framåt, så det ska bli väldigt spännande att se om de får ihop det. Insh'allah, som vanligt.

När Fannie nu inte är här passar jag på att spela mycket golf. Äntligen börjar jag få något sånär styr på det. Man ska inte överdriva, men för det allra mesta träffar jag numera i alla fall bolljäveln och med lite flyt går den hyfsat rakt också. Man får vara glad för det lilla! Dessvärre börjar det bli rejält varmt. Sedan några dagar tillbaka toppar det över 40 på eftermiddagarna, men jag håller tummarna för att det kommer en sista omgång svalare luft innan det blir riktigt hett. Vintern har verkligen varit helt suverän vädermässigt, tycker åtminstone jag om bor här nere. Många turister har nog dock varit besvikna då det varit mer mulet än vanligt. Vad som kan varit bidragande är att man brukar "så molnen" när förutsättningarna är gynnsamma, för att skapa mer nederbörd över landet. Det är alltså ett par Beech 200 King Air (propellerflygplan) som, när meteorologerna tycker det ser bra ut, åker upp i molnen och sprider ut, ja gud vet vad för att göra fukten i molnen tyngre så att de börjar fälla ur regn. Skönt och bra för oss som bor här som sagt, men soltörstande turister kanske inte uppskattar initiativet lika mycket...

På UAE-fronten kan också nämnas att landet börjar få bukt med ekonomin sedan oljepriset mer eller mindre kraschade för ett par år sedan. 2016 slutade med ett överskott på motsvarande ca. 20 miljarder kronor. Inte så mycket för ett helt land, men ändå väldigt starkt att ha nått ett positivt resultat trots ett haltande oljepris. Emiratet Dubai har kommit längst i omställningen och påstås numera vara helt oberoende av olja. Abu Dhabi har än så länge betydligt större reserver kvar och baserar därför större del av sin ekonomi på det svarta guldet, men man verkar påskynda omställningen så mycket man kan för att bli mindre beroende av råvarupriser etc.

Riktigt nöjda verkar man dock inte vara, för från och med januari 2018 har man tillsammans med de andra gulfländerna beslutat att införa mervärdesskatt, dvs moms. Man börjar på blygsamma 5% och det ska så vitt jag förstår inte gälla "livsnödvändiga" varor som livsmedel, medicin etc men däremot elektronik, kläder osv. Om det även omfattar tjänster, som t.ex. restauranger vet jag inte, men då vi redan lägger en ganska stor del av hushållskassan där så hoppas jag inte det! Hursomhelst, med en stark dollar så lär Dubai bli ännu mindre shoppingvänligt för turister. Eftersom inflationen redan ligger runt 4% så blir det rejält mycket dyrare nästa år. Om vi som bor här får nån kompensation på lönen återstår att se!

Imorgon ska jag jobba ett extra arbetspass som mina chefer lovade att jag inte skulle behöva göra, men sedan ångrade sig och hotade med löneavdrag om jag inte kom in. Sådant är tonläget, inte mycket att göra åt. Jag har dock lite andra frågetecken som ändå kräver att jag kommer in på kontorstid under veckan, så det passar rätt skapligt ändå.

På torsdag ska jag gå med en kollega och se musikalen Grease inne på World Trade Centre, vilket ska bli riktigt skoj. När Fannie kommer tillbaka har jag hittat en riktigt kul restaurang i JLT som jag tänkte överraska henne med, så lite finns det att se fram emot redan nu, trots att utesäsongen alltså i princip är över.


Likes

Comments

Magparasiterna har sakta börjat ge med sig, vilket är skönt. Måste dock fortsätta ta antibiotika några dagar till, för att vara på den säkra sidan att alla obehöriga verkligen har avlägsnat sig. En vanlig bieffekt av den medicin jag tar är illamående vilket jag tack och lov sällan drabbas av, och inte heller särskilt mycket nu. Igår pushade jag det dock lite onödigt mycket, när vi gav oss ut på sjön med min spanske kollega Raúl, hans kollega från Madrid och några andra vänner.

Som jag skrivit innan är Raúl med i en båtklubb med det beskrivande namnet "Worry free boats". Det är allså som en bilpool, fast för båtar. Man betalar en nätt liten summa (ca 65000 kronor första året, därefter ca 45000 kr) för att ha tillgång till alla möjliga slags båtar söndag-torsdag. För helgmedlemskap kostar det ännu mer. Hursomhelst, när man är medlem så bokar man båt så ofta man vill och de har allt från jet skis till stora båtar med koj. Den senare typen lånade vi igår och åkte en tur längs Dubai-kusten. Det var dock ganska vågigt för att vara Persiska viken, vilket alltså bidrog till lite illamående i kombination med min medicin. Inte värre än att det var lite obehagligt dock! Men det var också vädigt fint att se Dubai och framförallt Palmen och Marinan från vattnet i solnedgången, något vi inte gjort tidigare. Det blir verkligen effektfullt med alla ljus som speglar sig i vattnet.

Vi såg också en intressant, ny typ av restaurang som verkar trendigt just nu. Man har byggt ett stort middagsbord som man fäst i en kran och som, när gästerna satt sig hissas ett par tio meter upp i luften. Där kan man sen avnjuta middagen med vacker utsikt, förutsatt att man klarar av avståndet till marken alltså...

Idag har jag och Fannie varit på Sheraton och chillat och strax ska jag börja laga mat. På menyn står Scalopine al limone. Imorgon ska jag äntligen spela innebandy, för första gången på typ en månad. På kvällen ska vi hem till en svensk kompis till Fannie och hennes kille och grilla, något inte minst Fannie (även känd som "grill-fantasten") ser fram emot.

Likes

Comments

En mindre trevlig sak med att åka till Sydostasien är risken för att bli magsjuk. Jag var lite orolig när vi var där, då kombinationen tropiskt klimat och ganska outvecklat land sällan är fördelaktig för oddsen. Därför såg vi till att bara gå på stora, etablerade restauranger (ingen raw chicken and tap water från ett gatukök á la Morgan Paulsson alltså), jag undvek is i drickan osv. Fannie var lite mer avslappnad, tyckte jag överdrev och var onödigt nojig. Och, vem tror ni det är som bli dålig när vi kommer hem? Jepp, jag.

Dagen efter att vi kommit tillbaka började jag känna att något inte stod rätt till. Dagen efter det, min sista semesterdag tillbringade jag till stor del mellan fyra kaklade väggar. Därför sjukskrev jag mig första dagen och gick till doktorn för att få ett sjukintyg (obligatoriskt från dag ett i UAE). Även om sjukvården här sägs vara ganska dålig för att vara ett så utvecklat land, har de i alla fall resurser (förmodligen för att de är privatägda). Så istället för att skicka hem patienterna 14 gånger innan man tar dem på allvar (se även "svenska modellen"), fick jag direkt lämna prover och blev utredd. Ett dygn senare stod det klart att jag har entamoeba histolytica, en sorts parasit (amöda) som gömmer sig i puppor i förorenat vatten, grönsaker etc tills de hittar en "lämplig" värd. Då hoppar de ut och ställer till med oreda i tarmen på den stackars värden, dvs. mig. Helt utan att fråga om lov. Otäcka typer!

Hursomhelst, efter lite strul med att hitta rätt medicin (detta är tydligen en vanlig åkomma hos folk i UAE, eftersom många reser mycket till drabbade länder och efterfrågan på medicin är därför hög) kom till sist ett bud och lämnade ett par kartor tabletter till mig i torsdags kväll och nu hoppas jag på snabb tillfriskning. Jag mår redan så pass bra att jag ska jobba min första dag idag (börjar sakna flygplanen, hoppas de saknar mig med!) då toalettbesöken är mindre frekventa och smittorisken är noll, så länge jag sköter handhygienen.

Det positiva i det hela är att jag inte blev dålig förrän vi kom hem, vilket är skönt. Fannie verkar också ha klarat sig hittills och läkaren sa att hon borde känt av det vid det här laget, om hon hade fått samma sak. Å andra sidan är det tydligen bara en liten del av alla som får parasiterna som märker några symtpom, så vem vet.

Igår hade vi lite häng med Johanna och min kamrat Lilja, som i natt flyttade hem till Sverige. Tråkigt att bli av med en god vän här nere, speciellt som vi tappar allt fler duktiga kollegor (fem uppsägningar de senaste två veckorna, ytterligare två eller tre väntas nästa vecka). Men det är bara att köra på, förhoppningsvis kommer det nya kollegor och stöttar upp framöver. Insh'allah, som man alltid bör lägga till här nere.

Likes

Comments

Längs strandpromenaden i JBR finns det ett gäng riktigt coola 3D-bilder som är målade på fasaderna, som en del av Dubai Street Art.

Se mer på www.streetartdubai.ae

Likes

Comments

Hittade denna bild på en av luwakerna, eller palmmård som det tydligen heter på svenska, som vi såg på kaffeplantagen utanför Ubud. Han verkar inte så knusslig vad gäller sovställningar. Skön typ!

Likes

Comments

Nu sitter vi på Singapore Airlines Boeing 777-ER som ska ta oss tillbaka till Dubai. Totalt har vi varit borta 11 nätter (en natts resande och 10 på hotell) och hunnit med en hel del. Det var kul att, som vi brukar göra, åka runt och se lite olika delar av stället vi reser till. Bali är nog för många förknippat med party och strandliv, men detta verkar mest gälla Kuta, Seminyak och de andra badorterna på västkusten. Därför var det roligt att också åka till Ubud och uppleva "hälsostaden", prova mycket ny, vegetarisk och tom vegansk mat/dryck (av varierande kvalitet dock, se tidigare inlägg!) och få se lite av landsbygden runtomkring staden, t.ex. de vackra risfälten i Tegalalang. Dessutom hann vi med några dagar på den södra spetsen av ön, i Uluwatu som jag tror många missar, eller på sin höjd besöker över en dag.

Även om Bali är en del av det muslimska Indonesien är det tydligt att majoriteten på ön är hinduer. Vi har sett några tempel, nästan alla byggnader har den typiska lådan med blommor framför ingången osv. Människor vi har mött har också varit otroligt trevliga och hjälpsamma, väldigt artiga och för det mesta glada. De verkar uppskatta oss turister, även om de säkerligen blir trötta på alla fulla västerlänningar som ramlar runt på gatorna och vrålar på nätterna osv. Men jag antar att turismen är en väldigt viktig del av öns ekonomi, så därför är det positivt att man blir så väl emottagen. När jag var på Teneriffa för några år sedan gällde t.ex. motsatsen, trots att även den ön i hög grad lever på turism.

Däremot är det tydligt att Indonesien är ett fattigt land och så även Bali. Korruptionen verkar vara väldigt hög, förtroendet för alla officiella aktörer följaktligen lågt och det är antagligen en av anledningarna till att cash is king. Väldigt få restauranger tar kort och ett av hotellen vi bodde på uppmanade oss rentav att betala vissa saker cash eftersom "det var onödigt att blanda in skatt och andra 'extraavgifter' ".

Det finns också utan tvekan en hel del "skumma typer" och organiserad brottslighet på Bali. Detta var huvudanledningen till att jag inte gillade Canggu och Seminyak särskilt mycket, åtminstone inte till en början, innan vi hade lärt oss var vi skulle och inte skulle åka/gå. Man hann ofta knappt kliva av moppen eller gå ner på en strand förrän mer eller mindre skumma personer kom fram och ville erbjuda saker att köpa, taxi, prata "svenska", tilltala en "kompis" osv. Kriminaliteten verkar också ha ökat en hel del i området på sistone, som jag skrivit om innan. Till exempel får inte den största taxifirman på ön åka in i Canggu längre, antagligen pga organiserad brottslighet. Alla boenden har/säger att de ska ha säkerhetsvakter som vaktar området. Många gator är dåligt upplysta, det finns gott om trånga gränder osv. Vi träffade ju redan första kvällen i Canggu en norsk familj som blivit bestulna två gånger på några dagar. Trist!

Trots detta är det övergripande intrycket av Bali ändå väldigt positivt. Som jag skrev innan, folk har varit väldigt trevliga, vi har bott på bra hotell, ätit en del god mat och provat en del nya rätter, som inte alltid varit någon njutning men ändå kul att prova. Prisläget gör att vi kunnat unna oss massage, bättre hotell, goda middagar och något extra glas vin, utan problem. På de absolut bästa restauranger vi varit har en varmrätt ändå inte kostat mer än ca 200 kr, vilket är svindyrt för att vara Indonesien men billigt om man bor i UAE eller Sverige. Bra att tänka på om man ska åka till Bali är att nästan alla priser anges exklusive  skatt och service, som varierar mellan 11 och 21% (av vad vi har sett angivet).

Naturen på Bali är fantastiskt, hela ön är som en stor djungel med lite byar och städer insprängda i regnskogen. Man har alltså alltid vildmarken runt knuten, på gott och ont. Problemen med ödlor som vi hade på sista hotellet var jobbigt och spindeln som ramlade ner i huvudet på mig någon av de första kvällarna var obehaglig, men annars har det varit läckert att känna att man nästan "bor i regnskogen", fast på ett väldigt bekvämt sätt.

Nu har vi varit på Sri Lanka, Bali och i Thailand. Precis som vi hade väntat oss var Bali mitt emellan de två andra länderna, vad gäller hur utvecklat det är. Husen (de som "vanligt" folk bor i alltså, inte turisterna) är mer rejäla än de ruckel vi såg på Sri Lanka, men inte riktigt så moderna (nåja, allt är relativt) som i Thailand. Folk pratar definitivt bättre engelska än på SL, där vi knappt hade klarat oss utan vår lokala guide. Södra delen av Bali är fullt av turister, men det är inte riktigt lika mycket "charterstämning" som i Phuket.

Priserna är ungefär likvärdiga med Thailand, känns det som. En svensk krona kostar dock ca 1500 rupiah (googla även "inflation"!) så ibland blir det lite krångligt att räkna, många nollor att hålla ordning på. När jag växlade till mig ca 3500 kronor innan vi åkte sa killen på växlingskontoret i Dubai: "Grattis, du blev just miljonär!".

Allt som allt är vi väldigt nöjda med vår resa. Vi hann som sagt uppleva en hel del och ändå slappa och ta igen oss lite. Det var min första semester på ca ett halvår, så det har varit riktigt skönt att komma bort från vardagen lite. Nu ska det dock bli gott att komma hem till Dubai, lägga sig vid sin "egen" pool och sen gå upp och äta risgrynsgröt, spela lite piano och kolla på Netflix i lägenheten.

Likes

Comments

Nu sitter vi på ett Starbucks-fik (exotiskt!) på Singapores flygplats, Changi och väntar på vår anslutning till Dubai. En sammanfattning av resan kommer förhoppningsvis framöver men tills vidare får det räcka med en bild från de vackra risfälten utanför Canggu, som vi passerade i morgonsolen på väg till flygplatsen imorse.

Likes

Comments

Idag har vi varit på utflykt till Seminyak, en lite större badort som ligger granne med Canggu. Den verkade rätt trevlig, lite mer liv och rörelser än i Canggu, fler butiker, fler restauranger och lite större hotell. Dock är det fortfarande en liten ort jämfört med turistmetropolen nummer ett här, Kuta som ligger ytterligare några kilometer söder om Seminyak. Svårt att säga såklart, men vi har ju tyckt Canggu var lite väl litet och öde och Kuta verkade för stort och stökigt, så kanske hade Seminyak varit en bra kompromiss? Kan vara värt att tänka på till nästa gång.

Tillbaka i Canggu fick vi iaf varsin timmes balinesisk massage, innan det var dags för middag på Fika, det svenska stället vi varit på varje dag nu, i tre dagar! Hittills har vi dock bara fikat men idag blev det alltså middag besetående av köttbullar med lingon, brunsås och riktigt gott potatismos. Till efterrätt slog jag till med en dubbelfika, både äppelkaka och kanelbulle. Det var egentligen bara tänkt att jag skulle ha en kanelbulle men så smakade jag på Fannies äppelkaka och den var underbart god och ja... Ni vet hur det är.

Imorgon har vi bokat taxi till flygplatsen kl 7. Flyget går vid 10:30 till Singapore och därifrån flyger vi sen på eftermiddagen hem till Dubai. Tack vare tidsskillnaden landar vi redan 18:45 lokal tid och sen har jag två dagar ledigt till innan semestern är slut och det är dags att börja jobba igen. Skönt!

Likes

Comments