Imorse gick jag nio hål på Jebel Ali's golfbana, strax utanför Dubai. Jag har precis börjat komma upp i den nivån att jag kan ta mig igenom en riktig bana utan att fördröja andra spelare mer än vad som får anses rimligt. Oftast, i alla fall... I Dubai finns inte det svenska systemet med grönt kort utan här är det, föga förvånande, money talks som gäller. Så länge du betalar och inte ställer till med alltför mycket förseningar eller skadar banan är det bara att spela, alltså. Därmed får man på något sätt självreglera lite när man tycker att man är tillräckligt bra. Jag har dessutom kommit fram till att om man omger sig med kamrater som är nästan lika sopiga blir inte skillnaden så märkbar!

Jebel Ali är en niohålsbana som precis som alla andra banor i UAE är i väldigt fint skick, men kanske lite extra så efter att den renoverades förra året. Den är dock ganska svårspelad efter som den är smal, vilket inte är en fördel när man har en träffbild som är en aning utspridd. Jag hamnade dock på fairway efter nästan alla utslag, dock vid något enstaka tillfälle inte den fairway som tillhörde hålet jag spelade. Nåja, man kan inte få allt.

Jag hade sällskap av två kollegor, en skotte och en amerikan som spelat mer än vad jag har gjort men som fortfarande får anses vara nybörjare. Dock kan man alltid lära sig något av varandra, om inte annat en del kreativa svordomar på lokala dialekter. Alltid givande.

Eftersom golfanläggningen ligger tillsammans med en småbåtshamn och en stor hotellanläggning mitt ute i ingenstans finns där också en hel del djurliv. Bland annat såg vi några gaseller hoppa runt på fairwayen framför våra utslag, med rätta helt trygga i att vi inte skulle lyckas sikta så rakt att de skulle träffas. Tyvärr hann jag inte få upp kameran i tid för att fotografera dem, men nedan är några andra bilder från banan.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

När man inte varit i Sverige på ett tag är det väldigt bra att ha en Ikea i närheten av jobbet där man kan hitta det nödvändigaste för att få julstämningen på plats, trots 25 grader och sol. Med allt från pepparkakshus till inlagd sill fanns det mesta man kan tänkas vilja ha, utom Julmust tyvärr.

Nästan lika roligt som det är att gå runt och titta på alla svenska produkter och förfäras över hur allt är ca 2-3 gånger så dyrt trots att det är Ikea (vad sägs tex om en Marabou chokladkaka för drygt 50 kr?) är det att se folk från alla möjliga ställen i världen provsmaka pepparkakor och kardemummaskorpor vid demo-stationen. Att döma av blickar och omedelbara uttalande verkar det mesta gå hem dock, inte minst havreflarnen, men en del rynkade lite på näsan när de provade olika sorters knäckebröd. De skulle bara veta hur lyckligt lottade de är att där inte fanns varken tex sill eller surströmming att ha till!

Likes

Comments

Idag är det nationaldag i UAE och det firas som vanligt stort. Alldeles nyss gjorde flygvapnets uppvisningsteam Al Fursan en så kallad aerobatic display över Cornishen, stranden i centra Abu Dhabi och hela helgen är fylld av aktiviteter i landet. I år firar UAE 46 år och dagen till ära erbjuds invånarna, och enligt uppgift faktiskt även vi expats, möjligheten att betala av sina fortkörningsböter till halva priset! Varje år utses också några emirater som skonas från de skulder de dragit på sig och som därmed löses åt dem.

På jobbet har våra lokala förmågor tagit med sig allt från tårta till choklad, många har nån form av brosch med landets flagga på sin kandura och min arabiska elev utbyter många lyckönskningar på frekvensen som jag inte riktigt hänger med på, minst sagt.

Det är också tradition att man smyckar upp sina bilar med flaggor och dekaler och kör runt och "burnar", dvs får däcken att tjuta samtidigt som man tutar och stimmar. Det förekommer även en del lokal musik, dans etc, se bland annat bilden nedan från en föreställning i Yas Mall som jag åkte förbi på väg hem från jobbet igår.

Där passade jag också på att besöka Ikea och fylla på förrådet med pepparkakor lite. De pappa hade med sig ner för några veckor sedan har märkligt nog redan tagit slut nämligen... Ikea hade gjort sin "obligatoriska" del vad gäller nationaldagsfirandet och hängt upp lite flaggor och ballonger etc, men i livsmedelsaffären var det ändå klart svensk jul som dominerade. Skönt att de har prioriteten klar för sig! Jag hittade allt från Nyåkers pepparkakor i olika smaker (bla Apelsin, den har jag inte provat förut men verkade spännande!) till inlagd sill och knäckebröd. Dessvärre ingen julmust dock! Mer bilder från julsortimentet kommer i ett separat inlägg.

Likes

Comments

Det har varit tyst här på bloggen länge. Väldigt länge. Sen det tog slut med Fannie i somras har jag helt enkelt inte varit på humör för att skriva något. Men nu är det dags för en uppdatering.

Vintern och turistsäsongen har kommit tillbaka till UAE och äntligen börjar temperaturerna på kvällstid komma ner en bit under 30 grader, så man åtminstone kan vistas utomhus när solen gått ner. Det innebär att golfbagen har dammats av och uteserveringarna börjar fyllas igen. Dessvärre innebär det också att det som vanligt under turistsäsongen, under kvällstid är totalt trafikkaos i Dubai Marina, så man får planera med lite marginal om man ska någonstans. Inte min starkaste sida, men man får ta det onda med det goda.

I fredags var jag med ett stort gäng kollegor på halloween-brunch i Abu Dhabi. Som skiftjobbare på en flygplats som är öppen dygnet runt, 365 dagar om året är det ovanligt att vi lyckas samla ihop så mycket folk på en gång så det var riktigt kul att träffa alla utanför tornet. Som en av få svenskar kvar i Abu Dhabi (vi var ett 15-tal när jag kom ner, nu är vi tre kvar) kände jag mig nödgad att representera vårt kulturella arv och hade därför klätt ut mig till viking. Bland övriga i gänget fanns allt från filmkaraktärer till romare och spöken. Se bilderna nedan!

I vår flyttar jag hem till Sverige och Göteborg för att jobba på Landvetters flygplats. Det ska bli skönt med en nystart. Även om jag fortfarande njuter av livsstilen och vädret här nere är det inte detsamma utan F. Jobbet sliter också hårt och personalläget blir sämre och sämre (25 uppsägningar på ett år, av ca 60 totalt) så det känns lite hopplöst. I den mån man får semestrar godkända hotas de att dras in i nästa stund. Ändå är det med lite blandade känslor rent karriärmässigt som jag lämnar, då jag blivit erbjuden en tjänst som skiftledare för tornet här nere, vilket hade varit roligt och utvecklande att prova på. Men nu tajmade det inte med Göteborgs behov så i slutändan var beslutet ändå ganska enkelt.

Så nu är det dags att börja leta boende, bil och ordna med allt annat som behöver göras inför hemflytten. Alla tips om framförallt boende i Göteborg mottages alltså tacksamt!

Innan dess hoppas jag dock på att få lite julledigt och hinna hem en sväng till Sverige. Peppar peppar som vanligt, men de drog iaf inte in min beviljade semester när de drog in de flesta av mina kollegors julledighet nyligen så ännu finns det hopp för mig.

Imorgon kommer pappa på besök en vecka vilket ska bli riktigt kul. Jag har bla planer på att ta med honom på en grymt trevlig frukostbuffé på Organic cafe, en runda till Abu Dhabi och kanske rent av till golfbanan. Vi får se! 

Likes

Comments

I förrgår runt klockan 20.00 bokade jag biljetter med Qatar Airways för att flyga hem till Sverige om några veckor. Ungefär en timme senare tillkännagav UAE, tillsammans med Saudiarabien, Bahrain och Egypten att man avbryter sina diplomatiska förbindelser med Qatar, stänger luftrum och vatten för landets fartyg samt utvisar dess medborgare, som nu har fått 14 dagar på sig att lämna länderna. Dålig timing, med andra ord! Argumenten som anges för denna ganska drastiska åtgärd är att man anser att Qatar stöder terror-organisationer som bl.a. IS.

Politik är i vanliga fall väldigt känsligt här nere och inte minst nu, så det undviker jag medvetet att kommentera, men man kan konstatera att det här kommer väldigt olägligt, inte bara för mig utan för 100 000-tals människor som om bara ca två veckor avslutar Ramadan och då ska fira Eid, den kanske viktigaste muslimska högtiden när många reser mellan gulfländerna för att hälsa på släkt och vänner. Bara idag, första dagen vi stängt luftrummet för Qatars flyg, har det varit kaos på bl.a. Qatars kontor här i Dubai. Bolaget hanterade initialt krisen med tystnad, vilket sällan är en lyckad strategi (fråga t.ex. SJ), men har nu börjat kommunicera lite grann, bland annat genom att lova återbetalning av biljetter online. Det är dock lite oklart för hur långt fram i tiden, så jag ligger lågt ett par dagar och hoppas att det här ska lösa sig. Nu på eftermiddagen skriver en av tidningarna i Dubai, GulfNews att Qatar har öppnat för förhandling (via Kuwaits president) för att lätta på restriktionerna.

Det är förståeligt. Utan att lägga någon värdering i vem som ev har mest rätt i hela den här krisen, är det en väldigt ojämn kamp. Qatars främsta handelspartners är just Saudiarabien och UAE. Enligt GulfNews kommer 80% av Qatars matleveranser på lastbil från Saudi och ca 326000 personer passerade under en månad den största gränsstationen mellan de två länderna. Qatar är också mer eller mindre omringat av länderna som gått samman i denna konflikt (se bild över luftrummen nedan), vilket innebär att alla deras flyg nu måste flyga in och ut genom en korridor nordöst ut, in i Irans luftrum. Iran har förvisso en historia av att gärna fiska i grumliga vatten för att reta upp framförallt Saudiarabien när de får en chans, så de har nog inget emot att låta Qatar använda deras luftrum mer än vanligt, men flyg som ska västerut, till framförallt Afrika och Sydamerika får en rejäl omväg. Därtill har alla flyg till de inblandade gulfländerna ställts in from imorse kl 4. Hur det ser ut på Dohas flygplats just nu vill jag inte veta!Man kan alltså anta att Qatar är väldigt angelägna att lösa detta snarast, definitivt innan Eid. Bilder från livsmedelsbutiker visar folk som tömmer hyllorna för att bunkra mat och landets ekonomi måste lida något oerhört, inte minst flygbolaget Qatar Airways som tillsammans med Etihad och Emirates är regionens, och bland världens största. Dessutom innebär detta en enorm prestigeförslut för Qatars regering, som flitigt marknadsför landet som en turistdestination inför fotbolls-VM 2022 och i den här delen av världen ska man inte underskatta värdet av prestige och heder, det är enormt viktigt att inte tappa ansiktet. Vad det innebär för en ev. lösning på konflikten återstår att se men jag håller tummarna att det löses inom någon vecka!

Likes

Comments

Här kommer lite fler bilder från semestern, denna gång från ett underbart vackert försommar-Skåne! Vi spenderade några dagar på sommarstället i Smygehamn och därefter ett par dagar i Malmö, där vi bland träffade mormor och farmor, fikade en massa, lyckades besöka Jensens Böfhouse två (!) gånger samt ta ett par glas vin i solnedgången i Limhamns småbåtshamn. En härlig semester, med andra ord!

Likes

Comments

Den senaste veckan har jag haft lite välbehövlig semester. Jag har också fått vara med Fannie igen, som ju spenderar större delen av sommaren på de svalare breddgraderna här uppe i Europa. Vi inledde med att sammanstråla hos min syrra i Glasgow, där vi spenderade föregående helg tillsammans med henne och hennes Sami. Det blev flera riktigt, riktigt bra restaurangbesök på bland annat ett väldigt trevligt tapas-ställe, Ox & Finch i West End, Glasgow. Vi hann även med en hel del sightseeing, framförallt i centrala Glasgow och Edinburgh men vi gjorde även en utflykt till Conic Hill, en höjd strax norr om Glasgow, med fantastisk utsikt över Loch Lomond.

I onsdags fortsatte vi hem till Sverige och Skåne, där vi spenderade Kristi Himmelsfärd. Här ska vi vara kvar ytterligare några dagar tills Fannies på onsdag åker tillbaka till Norrköping och jag till Dubai, för ett par dagars jobb innan det är dags för bröllop på Irland. Det är mycket nu!

Nedan lite bilder från Skottland, bl.a. den översta från ovan nämnda Conic Hill, med utsikt över sjön Loch Lomond och där gränsen mellan Skottlands High- och Lowland syns ganska tydligt.

Likes

Comments

Igår och idag har jag varit ledig och till slut lyckats bli av med min förkylning, så när som på lite rethosta som fortfarande hänger kvar. Ledigheten har gått åt till att fixa lite ärenden, städa och laga mat, spela lite spel med kompisar hemma i Sverige och titta ikapp på TV-serier. Inte allt för stressande, alltså!

Igår kväll blev det också en spontanrunda till golfbanan. Jag hade egentligen mer eller mindre förklarat golfsäsongen avslutad, åtminstone här i UAE, då temperaturen varit upp mot 40, till och med närmare 50 i solen, de senaste dagarna. När jag gick ner till gymmet igår kände jag dock att det fläktade lite och inte verkade allt för varmt. Efter att ha konsulterat flygväderprognosen och väntat tills solnedgången åkte jag bort till Emirates Golf Club för lite träning. Då var det fortfarande 32 grader ute så jag blev rejält svettig, men det var ändå görbart.

Jag har inte spelat på Emirates tidigare, utan brukar som bekant åka till Montgommeries. De båda klubbarna ligger nästan grannar, 10 minuter med bil från Marinan och då de senare haft det dåliga omdömet att sluta ge oss i pilotklubben rabatt har nu de flesta av oss medlemmar "flyttat över" till Emirates, som fortfarande samarbetar med oss. Jag spelade inte någon bana utan stod mest på driving rangen och övade utslag. Det var en fin range, med bra kringutrustning. Skillnaden mot Monty's var att de, istället för fri tillgång till bollar, körde det "svenska" systemet med polletter till en maskin som spottar ut bollar i en hink. Nu kostade en hink förvisso 100 kr istället för 25-30 spänn som hemma, men idén var densamma! Vad jag gillade med Emirates träningsfaciliteter var dock att där också fanns en bunker och en fairway där man kunde öva inspel till green, vilket är något jag behöver göra, minst sagt! Där fanns förstås också en övningsgreen för puttning och en par 3-bana, alltså en korthålsbana som såg väldigt fin ut. Golfbanorna här är ju också generellt enormt fina. Nu har jag i stort sett inte spelat i Sverige utan bara varit på ett fåtal klubbar, men jag har svårt att tänka mig att de håller samma klass som här, både själva banorna och faciliteterna runtom. På Emirates ingår t.ex. för oss medlemmar fri tillgång till pool, gym och tennisbanor, inkl banor för den nya "modesporten" här, paddle tennis (en sorts kombination av tennis och squash, kanske man kan säga). Sen är förstås också priset för golf här ett helt annat än hemma, så det är väl bara att njuta medan man kan.

Nu blir det sex nya dagar med jobb innan det på natten till fredag är dags för mig att flyga norrut, närmare bestämt till Glasgow för att hälsa på syrran och Sami. Fannie möter upp där senare samma dag, så det ska bli riktigt kul!

Likes

Comments

Eftersom april började med 13 arbetspass på 16 dagar och alltför många nätter, har det varit skönt att de senaste veckorna haft en lite bättre balans mellan jobb och ledighet. Fannie har både hunnit komma tillbaka från påsksemestern i Sverige och åkt tillbaka igen, denna gången för att göra några obligatoriska moment på högskolan i Falun. Hon stannar nu hemma, eller åtminstone i Europa fram till augusti eftersom UAE inte är så trevligt ändå, så här års. Jag kommer att ha, insh'allah som alltid, tre gånger två veckors semester under den perioden (nej, ingen är naturligtvis helt klart än), ungefär jämt utspridda från slutet av maj till början av augusti, så förhoppningsvis blir det inte alltför mycket tid vi är från varandra ändå.

När jag var ledig för någon helg sedan var vi och käkade middag på ett kul litet ställe i JLT som hade "mini burgers", dvs hamburgare i miniatyr, med olika "pålägg" och tillbehör. Kul och gott! Efter maten traskade vi bort till NOLA, en New Orleans-inspirerad bar med live-musik (se bilderna nedan). Jag har varit där några gånger förut men alltid lyckats missa musiken, men denna gången hade vi tur och kom mitt i ett set med ett duktigt jazzband som spelade gamla Evergreens från typ 1940-talet, ibland mixat med en och annan nyare låt i jazz-version. Riktigt bra! Vi käkade också en god Mississippi Mud Cake och drack ett par glas vin. En trevlig avrundning på kvällen, helt enkelt!

Veckan innan Fannie åkte hade vi också besök av hunden Lulu, som bodde hos oss medan hennes husse var på Seychellerna och dök. Hon är en charmig och lurvig liten rackare, om än något morgonpigg. Men efter några dagar med framförallt mig, som gärna sover länge på morgonen, höll hon sig stilla enda fram till halvnio-snåret. Någon av de sista dagarna hon var här fick till och med Fannie väcka henne för att tala om att nu var det minsann dags för morgonpromenad. Klok hund!

I söndags var vi i Svenska kyrkan där det firades valborg med bland annat tipspromenad, fika (kanelbullar och chokladbollar, underbart!) och skön-(?)/all-sång. Sveriges ambassadör var också där och höll ett tal som nog får räknas som det absolut sämsta jag någonsin hört. Min uppfattning är att ambassadörer ofta är f.d. politiker/tjänstemän från diverse departement och därför borde vara relativt socialt och retoriskt kompetenta, men icke. Det var oförberett, intetsägande och illa framfört. Svenska ambassaden (som av förvisso naturliga skäl håller till i huvudstaden Abu Dhabi och inte i Dubai där de flesta svenskar bor) har redan ett dåligt ryckte för att inte kunna/vilja/orka hjälpa till med något, varken småsaker eller allvarligare situationer rörande t.ex. pass. Tyvärr förstärkte väl denna insats bara det intrycket hos oss som var där. Tur att vi här nere slipper betala för det, i alla fall! :)

Hursomhelst så var resten av firandet trevligt. Även om det mest var småbarnsföräldrar och lite äldre par där, är det alltid trevligt att höra lite svenska (skånska och östgötska till och med!) och småprata lite. Vi fick också möjlighet att säga hej då till Marcus och Malin, prästerna som efter tre år nu flyttar hem till Sverige och Malmö. Och om nu Svenska ambassaden i UAE kan betecknas som värdelös har Marcus och Malin tvärtom gjort ett fantastiskt jobb i Svenska kyrkan! De har arrangerat allt från innebandy till körsång, ökengudtjänster, julmarknad, babysång, nationaldagsfirande och så alltså valborg. En sann samlingspunkt för alla svenskar och "lagom" religiöst, så där som kyrkan nog måste vara nuförtiden för att folk i allmänhet ska ha nytta av den. Stort tack Marcus och Malin!

Nu väntar ett par intensiva jobbveckor igen innan jag möter upp Fannie i Glasgow, där vi ska hälsa på syrran och Sami. Därefter blir det en kort sväng till Sverige, lägligt nog medan delar av Ramadan förhoppningsvis klaras av här nere. Skönt att inte behöva sitta av hela den tiden iaf! För tillfället har jag också lyckats dra på mig en förkylning som är som förkylningar är mest (förjävlig!) men jag ska nog överleva det med, så det finns hopp!


Likes

Comments

Tid för en uppdatering från öknen. De senate veckorna har det varit åter till vardagslivet här i UAE. Jag har tack och lov blivit av med parasiterna i magen, vilket är skönt. Dessvärre har jag också blivit av med Fannie, fast förhoppningsvis bara tillfälligt då hon är i Sverige och firar påsk. Om några dagar kommer hon tillbaka i två veckor, vartefter hon åker tillbaka till Sverige för att spendera större delen av sommaren där. Så från att levt tillsammans som "riktiga" sambos hela våren blir det nu lite mer på distans, men tack vare att jag (förhoppningsvis) ska ha rätt mycket semester de kommande månaderna blir det inte så långa perioder utan att vi ses. I mitten av maj planerar jag och Fannie att åka och hälsa på syrran i Glasgow och sedan blir det en tur till Skåne över Kristi Himmelsfärd. I juni ska vi på bröllop på Irland, då min f.d. kollega här nere gifter sig. Sedan blir det förhoppningsvis två gånger två veckors sommarsemester i juli. Dessvärre var jag tvungen att dela upp det, då vi är ont om folk på jobbet (som vanligt) och det var hårda förhandlingar om vem som skulle få vilken semester, så det blir en hel del flygande de kommande månaderna. I gengäld har jag blivit lovad ledigt över julafton. Det är första gången mitt företag försöker sig på att planera så långt fram, vanligtvis brukar semesterplaneringen inte sträcka sig längre än fyra-fem veckor framåt, så det ska bli väldigt spännande att se om de får ihop det. Insh'allah, som vanligt.

När Fannie nu inte är här passar jag på att spela mycket golf. Äntligen börjar jag få något sånär styr på det. Man ska inte överdriva, men för det allra mesta träffar jag numera i alla fall bolljäveln och med lite flyt går den hyfsat rakt också. Man får vara glad för det lilla! Dessvärre börjar det bli rejält varmt. Sedan några dagar tillbaka toppar det över 40 på eftermiddagarna, men jag håller tummarna för att det kommer en sista omgång svalare luft innan det blir riktigt hett. Vintern har verkligen varit helt suverän vädermässigt, tycker åtminstone jag om bor här nere. Många turister har nog dock varit besvikna då det varit mer mulet än vanligt. Vad som kan varit bidragande är att man brukar "så molnen" när förutsättningarna är gynnsamma, för att skapa mer nederbörd över landet. Det är alltså ett par Beech 200 King Air (propellerflygplan) som, när meteorologerna tycker det ser bra ut, åker upp i molnen och sprider ut, ja gud vet vad för att göra fukten i molnen tyngre så att de börjar fälla ur regn. Skönt och bra för oss som bor här som sagt, men soltörstande turister kanske inte uppskattar initiativet lika mycket...

På UAE-fronten kan också nämnas att landet börjar få bukt med ekonomin sedan oljepriset mer eller mindre kraschade för ett par år sedan. 2016 slutade med ett överskott på motsvarande ca. 20 miljarder kronor. Inte så mycket för ett helt land, men ändå väldigt starkt att ha nått ett positivt resultat trots ett haltande oljepris. Emiratet Dubai har kommit längst i omställningen och påstås numera vara helt oberoende av olja. Abu Dhabi har än så länge betydligt större reserver kvar och baserar därför större del av sin ekonomi på det svarta guldet, men man verkar påskynda omställningen så mycket man kan för att bli mindre beroende av råvarupriser etc.

Riktigt nöjda verkar man dock inte vara, för från och med januari 2018 har man tillsammans med de andra gulfländerna beslutat att införa mervärdesskatt, dvs moms. Man börjar på blygsamma 5% och det ska så vitt jag förstår inte gälla "livsnödvändiga" varor som livsmedel, medicin etc men däremot elektronik, kläder osv. Om det även omfattar tjänster, som t.ex. restauranger vet jag inte, men då vi redan lägger en ganska stor del av hushållskassan där så hoppas jag inte det! Hursomhelst, med en stark dollar så lär Dubai bli ännu mindre shoppingvänligt för turister. Eftersom inflationen redan ligger runt 4% så blir det rejält mycket dyrare nästa år. Om vi som bor här får nån kompensation på lönen återstår att se!

Imorgon ska jag jobba ett extra arbetspass som mina chefer lovade att jag inte skulle behöva göra, men sedan ångrade sig och hotade med löneavdrag om jag inte kom in. Sådant är tonläget, inte mycket att göra åt. Jag har dock lite andra frågetecken som ändå kräver att jag kommer in på kontorstid under veckan, så det passar rätt skapligt ändå.

På torsdag ska jag gå med en kollega och se musikalen Grease inne på World Trade Centre, vilket ska bli riktigt skoj. När Fannie kommer tillbaka har jag hittat en riktigt kul restaurang i JLT som jag tänkte överraska henne med, så lite finns det att se fram emot redan nu, trots att utesäsongen alltså i princip är över.


Likes

Comments