View tracker

Förra helgen var vi i Abu Dhabi för att titta på årets största event i staden (förutom när vi har hiss-race på jobbet); 2016 Formula 1 Abu Dhabi Grand Prix. Varken jag eller Fannie är särskilt intresserade av bilar, men vi tog med oss Lilja som åtminstone uppskattar ett rejält motorvrål och som också kunde förklara principerna kring sporten och åkandet. Ingen av oss hade dock varit villiga att spendera de från 4000 kronor och uppåt som ett helgpass (provkörning, kval och själva tävlingen) inkluderar, men vi hade tur som blev erbjudna att gå på fredagens provkörning av en kollega som ändå inte skulle utnyttja sina biljetter den dagen.

Själva eventet var förvånansvärt välorganiserat. Vi fick "remote parking" som det heter i flygbranschen, dvs. parkering långt ifrån själva tävlingsområdet men där var shuttle-bussar som körde i ett mellan parkeringarna och banan. Väl framme vid själva anläggningen var det viss förvirring då skyltningen inte var den bästa, men som vanligt i UAE hade man gödslat väl med personal så det stod någon var tredje meter som man kunde fråga.

Väl inne vid banan visade det sig att sittplatserna var bland de bästa man kunde tänka sig. Precis vid upploppet med bra sikt över stora delar av banan. Dock var det lite som med fälttävlan, det går inte att överblicka hela tävlingsområdet och det blir därför lite svårt att få "helhetskänslan" av händelseförloppet. Nu var det ju bara provkörning den dagen vi var där, så det var inget riktigt race och därför spelade det inte så stor roll vem som körde om vem etc, men jag kan tänka mig att det, trots en välplacerad storbildsskärm var svårt att under själva tävlingen hänga med, åtminstone om det var första gången man var där.

Till skillnad från fälttävlan bidrog även ljudnivån till att man inte kunde höra vad någon sa, allra minst speakern som försökte kommentera körningen. Vi hade dessutom gjort ett riktigt "rookie mistake" och glömt ta med hörselskydd, vilket innebar att man då och då fick hålla för öronen för att inte bli halvdöv på kuppen. Och då har de tydligen ändå tystat ner motorerna de senaste åren!

Hursomhelst, det var kul att ha sett bilarna köra, få en uppfattning om vad sporten går ut på (ja, mer än att komma först i mål alltså) och se formel 1-banan, som jag tittar på varje dag från tornet, "in action". Som ni kunnat läsa på bloggen har jag varit på banan någon gång tidigare och sprungit, då de öppnar den för motionärer varje tisdag, men det var en helt annan sak att se den i "sitt rätta jag".

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Igår hade vi en inte alltför hård dag på The Ritz Carlton Beach Club i JBR. Till lunch lyxade vi till det och gick bort till The Palm Grill, en härlig restaurang i det övre prissegmentet, belägen precis nere vid stranden där de vid 12-tiden varje dag tänder kolgrillarna och gör omgivningen rejält sugen på lunch, Smart!

Fannie käkade grillad entrecôte med grillade grönsaker, sötpotatis och vitlök. Jag käkade grillspett med lammköttbullar, tsatsiki och tunt, grillat bröd dränkt i rosmarin och olivolja. Min kamrat Lilja skulle i vanlig ordning vara värst och beställde in en hummer, storlek större. Allt var mycket gott och man blev mätt så det räckte för större delen av kvällen också.

Idag har vi varit på Mall of Emirates och inhandlat lite julklappar och födelsedagspresenter. Fannie är nu i full färd med att packa då hon flyger hem till Sverige inatt. Själv får jag stanna några veckor till här nere, men kommer förhoppningsvis i alla fall hem på en blixtvisit över julafton.

Likes

Comments

View tracker

Med de starka anglosaxiska influenser som finns här i UAE kommer även doughnuts i stora mängder. Amerikaner, britter, sydafrikaner, australiensare - alla verkar helt galna i detta friterade bakverk. Och vem är jag som fikaälskare att ha synpunkter på det? Men de senaste dagarna har jag möjligen fått en viss överdos. Det började med att en kollega fyllde år och tog med ett jättelass till jobbet för ett par kvällar sedan. När jag sen vaknade efter sista nattpasset i eftermiddags överraskade Fannie mig med ännu en beställning, se bilderna nedan.

Typiskt Dubai kan man till och med få doughnuts hemkörda till dörren för en mindre extrakostnad. Idag blev det följaktligen finfrukost med sex olika varianter att välja på, bland annat mörk choklad och Nutella. Annars är min favorit munkar fyllda med vaniljkräm och med chokladöverdrag, men inte ens jag klarar mer än möjligen två innan man får ta en paus. Mäktigt värre!

Likes

Comments

Att åka metro i Dubai är inte helt enkelt. Det finns en hel del restriktioner man måste hålla koll på, som att man som man tex inte får stå i någon av kvinnovagnarna, något jag som tidigare rapporterat missade, första gången jag åkte med metron här.

Som transportmedel är Dubai Metro dock väldigt smidigt, eftersom huvudlinjen har en station nästan precis utanför vår lägenhet och sedan går längs med motorvägen genom hela staden, förbi de största köpcentrumen etc. Kapaciteten är dock nära max då i stort sett alla tåg, nästan oberoende av tid på dygnet, är mer eller mindre skitfulla. Som man kan man därför alltid räkna med att stå, medan tjejer ibland kan ha tur och hitta sittplatser i kvinnovagnarna.

Dessvärre kör inte tågen på natten, då många åker till och från flygplatsen. Tills för något år sedan gick inte heller tågen på fredagsförmiddagarna, men nuförtiden börjar de gå vid tiotiden.

Priset är lågt, ca 12-15 kronor för att åka igenom hela staden, vilket är vad bara en eller två vägtullar skulle kosta, om man körde bil.

Likes

Comments

Igår morse var jag och mamma ute och red en bit utanför Dubai, närmare bestämt på Emirates Equestrian Centre. Anläggningen var väldigt fin och välskött, med rena och fina hästar, allt från irländska ponnies och fallabellor till connemaras och en vacker andalusier. Multi-kulti alltså, precis som resten av Dubai!

Vi gjorde en ökentur, där man första fick galoppera längs en distansrytts-bana några kilometer, innan vi gav oss ut i den riktiga sanden. Där såg vi både antiloper och massvis med fåglar, runt en liten oas. Dessvärre blev mamma häst rädd när hon skulle ta upp en vattenflaska och dricka, så hon for i backen men förutom några skrapsår på armen, en blå axel och en något tilltryckt hjälm gick det bra. Jag lyckades, smidig som jag är dessutom sitta av rakt ner i en gyttjepöl, men förutom det var det en trevlig tur och för en gångs skull lite naturupplevelse, något som annars lätt blir en bristvara i UAE.

Likes

Comments

När Tomas var på besök gick vi en sväng för att titta på Red Bull Cliff Diving, som de körde i Dubai Marina. Gick och gick förresten, de använde restaurangbyggnaden Pier 7 som hopptorn och den ligger 50 meter från ingången till vårt hus, så det var väldigt nära!

Marina Promenade, promenadstråket längs med Dubai Marina, var proppfullt med folk under finalen. Det var riktigt snyggt ljussatt, med stora strålkastare från båda sidor vattnet, projicering på en av skyskraporna och snygg upplyst runt själva hopptornet. Och vilket högt torn, ca 28 m ovanför vattnet. Det gäller nog att veta vad man gör, när man hoppar från såna höjder...

Dessvärre är min tillfälliga telefon alltför dålig på att fotografera i mörker, så jag lånar ett foto från internet för att ge er en bild av hur det såg ut.

Likes

Comments

Här kommer lite bilder från en båttur längs Dubai-kusten och Palm Jumeira som vi gjorde för några veckor sedan.

Likes

Comments

Att Donald Trump blir USA:s 45:e president är givetvis något som diskuterats mycket på jobbet de senaste dagarna. I onsdags morse hade vi lite "valvaka" i rastrummet mellan jobbpassen och hörde bland annat hans, för en gångs skull relativt diplomatiska segertal. Då de flesta amerikaner på jobbet är republikaner var det mestadels glada miner bland dem, då partiet totalt svepte banan med demokraterna och vann både presidentposten, senaten och representanthuset. Även om en del av kollegorna inte varit/är så förtjusta i Trump, verkar de väldigt nöjda med en sådan majoritet och menar att det ger förutsättningar för förändringar att genomföras, efter åtta år där presidenten haft svårt att samarbeta med de båda kamrarna.

Bland oss icke-amerikaner var det däremot betydligt mer bekymrade miner. En engelsman log snett och sa ungefär att "nu behöver åtminstone inte vi britter vara de hela världen skrattar åt, efter Brexit. Nu tar amerikanerna över, med en populist på högsta posten". I rent egenintresse var de flesta av oss européer glada att dollarn inte verkar tagit någon omedelbar skada av utfallet av valet, eftersom vi tjänar vår lön i en valuta som är bunden till dollarn. Däremot var det många kommentarer under dagen om att det känns lite mindre kul att bo i en redan så instabil region (om än i ett väldigt stabilt land), när en skränig, oförutsägbar person som herr Trump nu tar över en av världens stormakter.

Som jag varit inne på någon gång tidigare här på bloggen, är det dock inte helt oväntat att Trump faktiskt vann. Jag ska inte säga att jag förutsåg det, tvärtom var jag ganska säker på att Clinton skulle ta hem det till slut, även om jag nog trodde det skulle bli jämnare än vad jag tycker framförallt svensk media har förmedlat. Man märker nämligen, när man pratar med mina - förvisso högerorienterade - amerikanske kollegor hur otroligt impopulär, nästan hatad Hillary Clinton är. När man frågar varför är det lite svårt att få några konkreta svar, men att hon så länge varit en del av ett så avskytt politiskt etablissemang, som mer eller mindre saknar verklighetsförankring och påstås vara korrupt, är något som ofta framförs. "Crooked Hillary", som USA:s nästa president så diplomatiskt uttrycker det. Hennes uppenbara anknytning till tidigare presidenter, hennes ev. tillkortakommanden som utrikesminister och framförallt email-skandalen (som det i och för sig kan diskuteras om det överhuvudtaget var någon skandal) är andra argument amerikanerna använder för att hävda att hon inte går att lita på.

Hursomhelst, nu står vi där vi står och de flesta jag umgås och jobbar med här i öknen är ganska överens om att det hade varit betydligt bekvämare med Clinton vid makten, inte minst eftersom ingen verkar veta riktigt vad Trumps politik egentligen kommer att gå ut på. Den som lever får se, förutom de amerikaner som röstade på Clinton och självklart är väldigt besvikna, drabbas förhoppningsvis inte vi andra alltför mycket, åtminstone inte i det här läget.

Likes

Comments

Alldeles för länge sen jag uppdaterade bloggen som vanligt, tiden räcker helt enkelt inte till. Just nu är det dock pga ganska trevliga saker som tar upp min lediga tid. För någon vecka sedan var min kompis Tomas och hälsade på och vi hade ett välfyllt schema, där vi bland annat tog en tur med en motorbåt och körde runt Palm Jumeira, in i Marinan och bort till Burj Al Arab. Tack vare att min kollega har tillgång till båtar genom ett medlemskap i en yacht club är det väldigt okomplicerat (och billigt!) att sticka ut på vattnet några timmar. Det blev också några dopp från båten i en perfekt vattentemperatur, ca 25 grader.

Jag och Tomas hann också besöka ett för mig nytt vattenland, Wild Wadi. Det ligger precis bredvid Burj Al Arab och Jumeira Beach Hotel och är något mindre än Atlantis, som jag och Fannie varit på tidigare, ett par gånger. Vattenrutschbanorna var det dock inget fel på och vi hade tur som kom tidigt och hann åka en hel del, innan det fyllde på med folk fram mot eftermiddagen. Det märks verkligen att högsäsongen för turister är här nu. Grymt mycket folk överallt, inte alltid så lätt att få ett bord på vissa restauranger, det tar en stund att få tag på en taxi osv. På det stora hela är det dock nästan bara positivt och kul när staden och framförallt Marinan är "på topp".

I natt kommer pappa på besök och mamma ansluter fram emot nästa vecka. Exakt vad vi ska hitta på får vi se, men jag och mamma har i alla fall bokat in en ridtur i öknen på torsdag morgon. Ska bli kul med en "naturupplevelse" här i UAE, för en gångs skull!

I övrigt försöker jag hinna spela så mycket golf som möjligt, när jag inte jobbar. Jag tog min tredje lektion häromdagen och det är två steg fram, ett tillbaka och en jäkla massa frustration som är huvudtemat just nu, men är man vänligt sinnad kan man möjligen se små, små framsteg här och där så det är bara att jobba vidare på det. Men maken till svår sport att komma igång med får man leta efter!

På jobbet har jag nu blivit formellt godkänd som instruktör och fått min första elev, en trevlig brittisk kille som tidigare jobbat i Doha. Det är kul med lite variation till den vanliga vardagslunken, men också en utmaning att komma in i instruktörsrollen. För det mesta flyter det dock på ganska bra, även om känslan för när man bör gå in och ta över innan eleven har målat in sig alltför mycket i ett hörn (vilket händer då och då när man är ny, oavsett hur duktig man är), är något jag får försöka jobba upp med tiden.

Likes

Comments

De senaste dagarna har jag varit ledig och i söndags var vi ute och åkte båt med några vänner. Min spanska kollega Raúl är medlem i en yacht club som ger honom obegränsad tillgång till motorbåtar, fiskebåtar, jetskis, wakeboards, paddle boards, ja det mesta man kan roa sig med på vatten, alltså. Den här gången hyrde vi en med Dubai-mått mätt liten motorbåt med plats för ca tio personer och åkte en runda runt Palm Jumeira och längs Marinans kust. Det blev även ett härligt, salt dopp från båten i en vattentemperatur som börjar bli riktigt behaglig nu, uppskattningsvis runt 26-27 grader. Därefter bytte vi båt mot bil och åkte hem till min finska kollega och grillade.

I går var vi ute en sväng på ladies' night. Bland annat tog vi en drink på Hiltons rooftop bar med utsikt över Marinan och Palmen. Idag har det mest blivit en lugn dag med lite tvättning och allmänt fixande. Imorgon börjar en ny arbetscykel och på fredag kommer en kompis från Sverige och hälsar på, vilket ska bli väldigt kul.

Likes

Comments