I förrgår runt klockan 20.00 bokade jag biljetter med Qatar Airways för att flyga hem till Sverige om några veckor. Ungefär en timme senare tillkännagav UAE, tillsammans med Saudiarabien, Bahrain och Egypten att man avbryter sina diplomatiska förbindelser med Qatar, stänger luftrum och vatten för landets fartyg samt utvisar dess medborgare, som nu har fått 14 dagar på sig att lämna länderna. Dålig timing, med andra ord! Argumenten som anges för denna ganska drastiska åtgärd är att man anser att Qatar stöder terror-organisationer som bl.a. IS.

Politik är i vanliga fall väldigt känsligt här nere och inte minst nu, så det undviker jag medvetet att kommentera, men man kan konstatera att det här kommer väldigt olägligt, inte bara för mig utan för 100 000-tals människor som om bara ca två veckor avslutar Ramadan och då ska fira Eid, den kanske viktigaste muslimska högtiden när många reser mellan gulfländerna för att hälsa på släkt och vänner. Bara idag, första dagen vi stängt luftrummet för Qatars flyg, har det varit kaos på bl.a. Qatars kontor här i Dubai. Bolaget hanterade initialt krisen med tystnad, vilket sällan är en lyckad strategi (fråga t.ex. SJ), men har nu börjat kommunicera lite grann, bland annat genom att lova återbetalning av biljetter online. Det är dock lite oklart för hur långt fram i tiden, så jag ligger lågt ett par dagar och hoppas att det här ska lösa sig. Nu på eftermiddagen skriver en av tidningarna i Dubai, GulfNews att Qatar har öppnat för förhandling (via Kuwaits president) för att lätta på restriktionerna.

Det är förståeligt. Utan att lägga någon värdering i vem som ev har mest rätt i hela den här krisen, är det en väldigt ojämn kamp. Qatars främsta handelspartners är just Saudiarabien och UAE. Enligt GulfNews kommer 80% av Qatars matleveranser på lastbil från Saudi och ca 326000 personer passerade under en månad den största gränsstationen mellan de två länderna. Qatar är också mer eller mindre omringat av länderna som gått samman i denna konflikt (se bild över luftrummen nedan), vilket innebär att alla deras flyg nu måste flyga in och ut genom en korridor nordöst ut, in i Irans luftrum. Iran har förvisso en historia av att gärna fiska i grumliga vatten för att reta upp framförallt Saudiarabien när de får en chans, så de har nog inget emot att låta Qatar använda deras luftrum mer än vanligt, men flyg som ska västerut, till framförallt Afrika och Sydamerika får en rejäl omväg. Därtill har alla flyg till de inblandade gulfländerna ställts in from imorse kl 4. Hur det ser ut på Dohas flygplats just nu vill jag inte veta!Man kan alltså anta att Qatar är väldigt angelägna att lösa detta snarast, definitivt innan Eid. Bilder från livsmedelsbutiker visar folk som tömmer hyllorna för att bunkra mat och landets ekonomi måste lida något oerhört, inte minst flygbolaget Qatar Airways som tillsammans med Etihad och Emirates är regionens, och bland världens största. Dessutom innebär detta en enorm prestigeförslut för Qatars regering, som flitigt marknadsför landet som en turistdestination inför fotbolls-VM 2022 och i den här delen av världen ska man inte underskatta värdet av prestige och heder, det är enormt viktigt att inte tappa ansiktet. Vad det innebär för en ev. lösning på konflikten återstår att se men jag håller tummarna att det löses inom någon vecka!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Här kommer lite fler bilder från semestern, denna gång från ett underbart vackert försommar-Skåne! Vi spenderade några dagar på sommarstället i Smygehamn och därefter ett par dagar i Malmö, där vi bland träffade mormor och farmor, fikade en massa, lyckades besöka Jensens Böfhouse två (!) gånger samt ta ett par glas vin i solnedgången i Limhamns småbåtshamn. En härlig semester, med andra ord!

Likes

Comments

Den senaste veckan har jag haft lite välbehövlig semester. Jag har också fått vara med Fannie igen, som ju spenderar större delen av sommaren på de svalare breddgraderna här uppe i Europa. Vi inledde med att sammanstråla hos min syrra i Glasgow, där vi spenderade föregående helg tillsammans med henne och hennes Sami. Det blev flera riktigt, riktigt bra restaurangbesök på bland annat ett väldigt trevligt tapas-ställe, Ox & Finch i West End, Glasgow. Vi hann även med en hel del sightseeing, framförallt i centrala Glasgow och Edinburgh men vi gjorde även en utflykt till Conic Hill, en höjd strax norr om Glasgow, med fantastisk utsikt över Loch Lomond.

I onsdags fortsatte vi hem till Sverige och Skåne, där vi spenderade Kristi Himmelsfärd. Här ska vi vara kvar ytterligare några dagar tills Fannies på onsdag åker tillbaka till Norrköping och jag till Dubai, för ett par dagars jobb innan det är dags för bröllop på Irland. Det är mycket nu!

Nedan lite bilder från Skottland, bl.a. den översta från ovan nämnda Conic Hill, med utsikt över sjön Loch Lomond och där gränsen mellan Skottlands High- och Lowland syns ganska tydligt.

Likes

Comments

Igår och idag har jag varit ledig och till slut lyckats bli av med min förkylning, så när som på lite rethosta som fortfarande hänger kvar. Ledigheten har gått åt till att fixa lite ärenden, städa och laga mat, spela lite spel med kompisar hemma i Sverige och titta ikapp på TV-serier. Inte allt för stressande, alltså!

Igår kväll blev det också en spontanrunda till golfbanan. Jag hade egentligen mer eller mindre förklarat golfsäsongen avslutad, åtminstone här i UAE, då temperaturen varit upp mot 40, till och med närmare 50 i solen, de senaste dagarna. När jag gick ner till gymmet igår kände jag dock att det fläktade lite och inte verkade allt för varmt. Efter att ha konsulterat flygväderprognosen och väntat tills solnedgången åkte jag bort till Emirates Golf Club för lite träning. Då var det fortfarande 32 grader ute så jag blev rejält svettig, men det var ändå görbart.

Jag har inte spelat på Emirates tidigare, utan brukar som bekant åka till Montgommeries. De båda klubbarna ligger nästan grannar, 10 minuter med bil från Marinan och då de senare haft det dåliga omdömet att sluta ge oss i pilotklubben rabatt har nu de flesta av oss medlemmar "flyttat över" till Emirates, som fortfarande samarbetar med oss. Jag spelade inte någon bana utan stod mest på driving rangen och övade utslag. Det var en fin range, med bra kringutrustning. Skillnaden mot Monty's var att de, istället för fri tillgång till bollar, körde det "svenska" systemet med polletter till en maskin som spottar ut bollar i en hink. Nu kostade en hink förvisso 100 kr istället för 25-30 spänn som hemma, men idén var densamma! Vad jag gillade med Emirates träningsfaciliteter var dock att där också fanns en bunker och en fairway där man kunde öva inspel till green, vilket är något jag behöver göra, minst sagt! Där fanns förstås också en övningsgreen för puttning och en par 3-bana, alltså en korthålsbana som såg väldigt fin ut. Golfbanorna här är ju också generellt enormt fina. Nu har jag i stort sett inte spelat i Sverige utan bara varit på ett fåtal klubbar, men jag har svårt att tänka mig att de håller samma klass som här, både själva banorna och faciliteterna runtom. På Emirates ingår t.ex. för oss medlemmar fri tillgång till pool, gym och tennisbanor, inkl banor för den nya "modesporten" här, paddle tennis (en sorts kombination av tennis och squash, kanske man kan säga). Sen är förstås också priset för golf här ett helt annat än hemma, så det är väl bara att njuta medan man kan.

Nu blir det sex nya dagar med jobb innan det på natten till fredag är dags för mig att flyga norrut, närmare bestämt till Glasgow för att hälsa på syrran och Sami. Fannie möter upp där senare samma dag, så det ska bli riktigt kul!

Likes

Comments

Eftersom april började med 13 arbetspass på 16 dagar och alltför många nätter, har det varit skönt att de senaste veckorna haft en lite bättre balans mellan jobb och ledighet. Fannie har både hunnit komma tillbaka från påsksemestern i Sverige och åkt tillbaka igen, denna gången för att göra några obligatoriska moment på högskolan i Falun. Hon stannar nu hemma, eller åtminstone i Europa fram till augusti eftersom UAE inte är så trevligt ändå, så här års. Jag kommer att ha, insh'allah som alltid, tre gånger två veckors semester under den perioden (nej, ingen är naturligtvis helt klart än), ungefär jämt utspridda från slutet av maj till början av augusti, så förhoppningsvis blir det inte alltför mycket tid vi är från varandra ändå.

När jag var ledig för någon helg sedan var vi och käkade middag på ett kul litet ställe i JLT som hade "mini burgers", dvs hamburgare i miniatyr, med olika "pålägg" och tillbehör. Kul och gott! Efter maten traskade vi bort till NOLA, en New Orleans-inspirerad bar med live-musik (se bilderna nedan). Jag har varit där några gånger förut men alltid lyckats missa musiken, men denna gången hade vi tur och kom mitt i ett set med ett duktigt jazzband som spelade gamla Evergreens från typ 1940-talet, ibland mixat med en och annan nyare låt i jazz-version. Riktigt bra! Vi käkade också en god Mississippi Mud Cake och drack ett par glas vin. En trevlig avrundning på kvällen, helt enkelt!

Veckan innan Fannie åkte hade vi också besök av hunden Lulu, som bodde hos oss medan hennes husse var på Seychellerna och dök. Hon är en charmig och lurvig liten rackare, om än något morgonpigg. Men efter några dagar med framförallt mig, som gärna sover länge på morgonen, höll hon sig stilla enda fram till halvnio-snåret. Någon av de sista dagarna hon var här fick till och med Fannie väcka henne för att tala om att nu var det minsann dags för morgonpromenad. Klok hund!

I söndags var vi i Svenska kyrkan där det firades valborg med bland annat tipspromenad, fika (kanelbullar och chokladbollar, underbart!) och skön-(?)/all-sång. Sveriges ambassadör var också där och höll ett tal som nog får räknas som det absolut sämsta jag någonsin hört. Min uppfattning är att ambassadörer ofta är f.d. politiker/tjänstemän från diverse departement och därför borde vara relativt socialt och retoriskt kompetenta, men icke. Det var oförberett, intetsägande och illa framfört. Svenska ambassaden (som av förvisso naturliga skäl håller till i huvudstaden Abu Dhabi och inte i Dubai där de flesta svenskar bor) har redan ett dåligt ryckte för att inte kunna/vilja/orka hjälpa till med något, varken småsaker eller allvarligare situationer rörande t.ex. pass. Tyvärr förstärkte väl denna insats bara det intrycket hos oss som var där. Tur att vi här nere slipper betala för det, i alla fall! :)

Hursomhelst så var resten av firandet trevligt. Även om det mest var småbarnsföräldrar och lite äldre par där, är det alltid trevligt att höra lite svenska (skånska och östgötska till och med!) och småprata lite. Vi fick också möjlighet att säga hej då till Marcus och Malin, prästerna som efter tre år nu flyttar hem till Sverige och Malmö. Och om nu Svenska ambassaden i UAE kan betecknas som värdelös har Marcus och Malin tvärtom gjort ett fantastiskt jobb i Svenska kyrkan! De har arrangerat allt från innebandy till körsång, ökengudtjänster, julmarknad, babysång, nationaldagsfirande och så alltså valborg. En sann samlingspunkt för alla svenskar och "lagom" religiöst, så där som kyrkan nog måste vara nuförtiden för att folk i allmänhet ska ha nytta av den. Stort tack Marcus och Malin!

Nu väntar ett par intensiva jobbveckor igen innan jag möter upp Fannie i Glasgow, där vi ska hälsa på syrran och Sami. Därefter blir det en kort sväng till Sverige, lägligt nog medan delar av Ramadan förhoppningsvis klaras av här nere. Skönt att inte behöva sitta av hela den tiden iaf! För tillfället har jag också lyckats dra på mig en förkylning som är som förkylningar är mest (förjävlig!) men jag ska nog överleva det med, så det finns hopp!


Likes

Comments

Tid för en uppdatering från öknen. De senate veckorna har det varit åter till vardagslivet här i UAE. Jag har tack och lov blivit av med parasiterna i magen, vilket är skönt. Dessvärre har jag också blivit av med Fannie, fast förhoppningsvis bara tillfälligt då hon är i Sverige och firar påsk. Om några dagar kommer hon tillbaka i två veckor, vartefter hon åker tillbaka till Sverige för att spendera större delen av sommaren där. Så från att levt tillsammans som "riktiga" sambos hela våren blir det nu lite mer på distans, men tack vare att jag (förhoppningsvis) ska ha rätt mycket semester de kommande månaderna blir det inte så långa perioder utan att vi ses. I mitten av maj planerar jag och Fannie att åka och hälsa på syrran i Glasgow och sedan blir det en tur till Skåne över Kristi Himmelsfärd. I juni ska vi på bröllop på Irland, då min f.d. kollega här nere gifter sig. Sedan blir det förhoppningsvis två gånger två veckors sommarsemester i juli. Dessvärre var jag tvungen att dela upp det, då vi är ont om folk på jobbet (som vanligt) och det var hårda förhandlingar om vem som skulle få vilken semester, så det blir en hel del flygande de kommande månaderna. I gengäld har jag blivit lovad ledigt över julafton. Det är första gången mitt företag försöker sig på att planera så långt fram, vanligtvis brukar semesterplaneringen inte sträcka sig längre än fyra-fem veckor framåt, så det ska bli väldigt spännande att se om de får ihop det. Insh'allah, som vanligt.

När Fannie nu inte är här passar jag på att spela mycket golf. Äntligen börjar jag få något sånär styr på det. Man ska inte överdriva, men för det allra mesta träffar jag numera i alla fall bolljäveln och med lite flyt går den hyfsat rakt också. Man får vara glad för det lilla! Dessvärre börjar det bli rejält varmt. Sedan några dagar tillbaka toppar det över 40 på eftermiddagarna, men jag håller tummarna för att det kommer en sista omgång svalare luft innan det blir riktigt hett. Vintern har verkligen varit helt suverän vädermässigt, tycker åtminstone jag om bor här nere. Många turister har nog dock varit besvikna då det varit mer mulet än vanligt. Vad som kan varit bidragande är att man brukar "så molnen" när förutsättningarna är gynnsamma, för att skapa mer nederbörd över landet. Det är alltså ett par Beech 200 King Air (propellerflygplan) som, när meteorologerna tycker det ser bra ut, åker upp i molnen och sprider ut, ja gud vet vad för att göra fukten i molnen tyngre så att de börjar fälla ur regn. Skönt och bra för oss som bor här som sagt, men soltörstande turister kanske inte uppskattar initiativet lika mycket...

På UAE-fronten kan också nämnas att landet börjar få bukt med ekonomin sedan oljepriset mer eller mindre kraschade för ett par år sedan. 2016 slutade med ett överskott på motsvarande ca. 20 miljarder kronor. Inte så mycket för ett helt land, men ändå väldigt starkt att ha nått ett positivt resultat trots ett haltande oljepris. Emiratet Dubai har kommit längst i omställningen och påstås numera vara helt oberoende av olja. Abu Dhabi har än så länge betydligt större reserver kvar och baserar därför större del av sin ekonomi på det svarta guldet, men man verkar påskynda omställningen så mycket man kan för att bli mindre beroende av råvarupriser etc.

Riktigt nöjda verkar man dock inte vara, för från och med januari 2018 har man tillsammans med de andra gulfländerna beslutat att införa mervärdesskatt, dvs moms. Man börjar på blygsamma 5% och det ska så vitt jag förstår inte gälla "livsnödvändiga" varor som livsmedel, medicin etc men däremot elektronik, kläder osv. Om det även omfattar tjänster, som t.ex. restauranger vet jag inte, men då vi redan lägger en ganska stor del av hushållskassan där så hoppas jag inte det! Hursomhelst, med en stark dollar så lär Dubai bli ännu mindre shoppingvänligt för turister. Eftersom inflationen redan ligger runt 4% så blir det rejält mycket dyrare nästa år. Om vi som bor här får nån kompensation på lönen återstår att se!

Imorgon ska jag jobba ett extra arbetspass som mina chefer lovade att jag inte skulle behöva göra, men sedan ångrade sig och hotade med löneavdrag om jag inte kom in. Sådant är tonläget, inte mycket att göra åt. Jag har dock lite andra frågetecken som ändå kräver att jag kommer in på kontorstid under veckan, så det passar rätt skapligt ändå.

På torsdag ska jag gå med en kollega och se musikalen Grease inne på World Trade Centre, vilket ska bli riktigt skoj. När Fannie kommer tillbaka har jag hittat en riktigt kul restaurang i JLT som jag tänkte överraska henne med, så lite finns det att se fram emot redan nu, trots att utesäsongen alltså i princip är över.


Likes

Comments

Magparasiterna har sakta börjat ge med sig, vilket är skönt. Måste dock fortsätta ta antibiotika några dagar till, för att vara på den säkra sidan att alla obehöriga verkligen har avlägsnat sig. En vanlig bieffekt av den medicin jag tar är illamående vilket jag tack och lov sällan drabbas av, och inte heller särskilt mycket nu. Igår pushade jag det dock lite onödigt mycket, när vi gav oss ut på sjön med min spanske kollega Raúl, hans kollega från Madrid och några andra vänner.

Som jag skrivit innan är Raúl med i en båtklubb med det beskrivande namnet "Worry free boats". Det är allså som en bilpool, fast för båtar. Man betalar en nätt liten summa (ca 65000 kronor första året, därefter ca 45000 kr) för att ha tillgång till alla möjliga slags båtar söndag-torsdag. För helgmedlemskap kostar det ännu mer. Hursomhelst, när man är medlem så bokar man båt så ofta man vill och de har allt från jet skis till stora båtar med koj. Den senare typen lånade vi igår och åkte en tur längs Dubai-kusten. Det var dock ganska vågigt för att vara Persiska viken, vilket alltså bidrog till lite illamående i kombination med min medicin. Inte värre än att det var lite obehagligt dock! Men det var också vädigt fint att se Dubai och framförallt Palmen och Marinan från vattnet i solnedgången, något vi inte gjort tidigare. Det blir verkligen effektfullt med alla ljus som speglar sig i vattnet.

Vi såg också en intressant, ny typ av restaurang som verkar trendigt just nu. Man har byggt ett stort middagsbord som man fäst i en kran och som, när gästerna satt sig hissas ett par tio meter upp i luften. Där kan man sen avnjuta middagen med vacker utsikt, förutsatt att man klarar av avståndet till marken alltså...

Idag har jag och Fannie varit på Sheraton och chillat och strax ska jag börja laga mat. På menyn står Scalopine al limone. Imorgon ska jag äntligen spela innebandy, för första gången på typ en månad. På kvällen ska vi hem till en svensk kompis till Fannie och hennes kille och grilla, något inte minst Fannie (även känd som "grill-fantasten") ser fram emot.

Likes

Comments

En mindre trevlig sak med att åka till Sydostasien är risken för att bli magsjuk. Jag var lite orolig när vi var där, då kombinationen tropiskt klimat och ganska outvecklat land sällan är fördelaktig för oddsen. Därför såg vi till att bara gå på stora, etablerade restauranger (ingen raw chicken and tap water från ett gatukök á la Morgan Paulsson alltså), jag undvek is i drickan osv. Fannie var lite mer avslappnad, tyckte jag överdrev och var onödigt nojig. Och, vem tror ni det är som bli dålig när vi kommer hem? Jepp, jag.

Dagen efter att vi kommit tillbaka började jag känna att något inte stod rätt till. Dagen efter det, min sista semesterdag tillbringade jag till stor del mellan fyra kaklade väggar. Därför sjukskrev jag mig första dagen och gick till doktorn för att få ett sjukintyg (obligatoriskt från dag ett i UAE). Även om sjukvården här sägs vara ganska dålig för att vara ett så utvecklat land, har de i alla fall resurser (förmodligen för att de är privatägda). Så istället för att skicka hem patienterna 14 gånger innan man tar dem på allvar (se även "svenska modellen"), fick jag direkt lämna prover och blev utredd. Ett dygn senare stod det klart att jag har entamoeba histolytica, en sorts parasit (amöda) som gömmer sig i puppor i förorenat vatten, grönsaker etc tills de hittar en "lämplig" värd. Då hoppar de ut och ställer till med oreda i tarmen på den stackars värden, dvs. mig. Helt utan att fråga om lov. Otäcka typer!

Hursomhelst, efter lite strul med att hitta rätt medicin (detta är tydligen en vanlig åkomma hos folk i UAE, eftersom många reser mycket till drabbade länder och efterfrågan på medicin är därför hög) kom till sist ett bud och lämnade ett par kartor tabletter till mig i torsdags kväll och nu hoppas jag på snabb tillfriskning. Jag mår redan så pass bra att jag ska jobba min första dag idag (börjar sakna flygplanen, hoppas de saknar mig med!) då toalettbesöken är mindre frekventa och smittorisken är noll, så länge jag sköter handhygienen.

Det positiva i det hela är att jag inte blev dålig förrän vi kom hem, vilket är skönt. Fannie verkar också ha klarat sig hittills och läkaren sa att hon borde känt av det vid det här laget, om hon hade fått samma sak. Å andra sidan är det tydligen bara en liten del av alla som får parasiterna som märker några symtpom, så vem vet.

Igår hade vi lite häng med Johanna och min kamrat Lilja, som i natt flyttade hem till Sverige. Tråkigt att bli av med en god vän här nere, speciellt som vi tappar allt fler duktiga kollegor (fem uppsägningar de senaste två veckorna, ytterligare två eller tre väntas nästa vecka). Men det är bara att köra på, förhoppningsvis kommer det nya kollegor och stöttar upp framöver. Insh'allah, som man alltid bör lägga till här nere.

Likes

Comments

Längs strandpromenaden i JBR finns det ett gäng riktigt coola 3D-bilder som är målade på fasaderna, som en del av Dubai Street Art.

Se mer på www.streetartdubai.ae

Likes

Comments

Hittade denna bild på en av luwakerna, eller palmmård som det tydligen heter på svenska, som vi såg på kaffeplantagen utanför Ubud. Han verkar inte så knusslig vad gäller sovställningar. Skön typ!

Likes

Comments