View tracker

Tårtbotten: ​

​* 6 äggvitor (ca 2 dl) 

* 4 dl strösocker

* 150g hasselnötter (malda) 

* 1/2 dl maizena (majsstärkelse) 

* 1/2 dl marsánpulver för kokning


Fyllning: 

* 3 dl vispgrädde (vispad)

* 1 burk konserverade mandarinklyftor, 312g 


Garnering: 

​* 5 rutor mörk blockchoklad

* 1/2 dl florsocker


​Gör så här:

​1. Vispa äggvitorna till ett vitt skum och häll sedan i strösockret medans du vispar. Vispa till en fast maräng smet

2. Blanda ihop maizenan och nötterna och marsanpulvret och vänd sedan ner nötblandingen i smeten med en slickepott.

3. Lägg i smeten i en spritspåse och spritsa sedan ut ca 10 - 15 längder höjden ska vara 28 cm. 

4. Lägg mandarinerna i en sil och låt dom rinna av

5. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 20 min. 

6. Låt bottnen svalna av och vänd den därefter upp på ett annat bakplåtspapper och dra sedan bort pappret långsamt

7. Bred på den vispade grädden över hela tårtbottnen och strö sedan över alla mandarinklyftor och fördela dom över hela bottnen. 

8. Låt fyllningen ligga i 5 minuter innan du rullar ihop den så blir den lättare att rulla ihop. 

9. Rulla ihop den på längden till en tjock rulltårta

10. Sikta florsockret över rullen och smält sedan blockchokladen antingen i mikron eller i vattenbad. Ringla sedan över chokladen på rullen med hjälp av en tesked. 

11. Skär upp 5 cm bakelser när chokladen stelnat

12. Spritsa en klick grädde på varje bakelse på toppen och sätt sedan dit en mandarin klyfta.


// Samuel Bakar

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Ingredienser:

* 10g jäst

* 1 msk vatten (ljummet)

* 75g smör

* 4 dl mjölk

* 1 dl strösocker

* 1 tsk salt

* 2 st ägg

* 12 dl vetemjöl

Glasyr:

* 75g smör

* 5 dl florsocker

* 4 msk vatten, karamellfärg, röd strössel

* 1 l rapsolja till fritering


Gör så här:

1. Lägg jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten, 37 grader, och lös upp jästen i vattnet

2. Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och låt det svalna till 37 grader

3. Häll degvätskan över jästen och tillsätt socker, salt, ägg och hälften av mjölet

4. Rör ihop allt till en slät smet, tillsätt sedan resten av mjölet, lite i taget. Knåda degen ett par minuter och låt den jäsa till dubbel storlek i ca en timme

5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till ca 1 cm tjock platta. Ta med hjälp av utstickare ut rundlar och tag ur ett hål i mitten på varje rundel. Låt dom jäsa till dubbel storlek sedan.

6. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en gryta. Fritera dom jästa ringarna vackert gyllenbruna ca 1 minut på vadera sida

7. Låt dom rinna av på ett papper

8. Smält smöret till glasyren och låt det svalna. Blanda i florsocker, vatten och karamellfärg. Doppa dom i glasyren och häll sedan på strössel som dekoration


// Samuel Bakar


Likes

Comments

View tracker

Ingredienser:

* 150g strösocker

* 75g ägg (rumstemp)

* 62,5g smör

* 75g vatten

* 150g vetemjöl

* 0,25 msk bakpulver

* 6g citronsmak


Gör så här:

1. Smörj och bröa en sockerkaksform

2. Sila mjöl och bakpulver

3. Smält smöret

4. Vispa ägg och socker porröst

5. Tillsätt vattnet och citronsmaken i det smälta smöret

6. Häll i smör-vattnet-citronsmaken under långsam vispning, stäng av efter 5 sekunder

7. Vänd ner mjölblandningen

8. Häll upp smeten i en sockerkaksform

9. Grädda i 180 grader i ca 40 min

10. Stick med en provsticka och är det smet på så är den inte färdig.


// Samuel Bakar



Likes

Comments

Ingredienser:

* 50 g (1 paket jäst)

* 5 dl ljummet vatten, 37 grader

* 13 dl vetemjöl

* 2 dl hackade soltorkade tomater i olja

* 1 tsk salt

* 1 msk socker

* 1 dl hackad färsk basilika

* 3 msk olivolja


Gör Så Här:

1. Blanda ut jästen med vattnet i en degbunke

2. Tillsätt salt, socker, basilika tomater och mjöl samt 2 msk olivolja. Spara 1 dl mjöl till utbakningen samt en msk olivolja att pensla bröden med.

3. Arbeta ihop degen. När den släpper från kanterna tar du upp den och knådar vidare några minuter.

4. Lägg tillbaka i bunken och låt jäsa 40 min under en handduk.

5. Ta upp och knåda någon minut samt dela den i tre delar.

6. Dessa delar delas sedan på fyra och formas till avlånga frallor. Fördela på två bakplåtar och låt jäsa övertäckta i 30 minuter.

7. Sätt ugnen på 225 grader

8. Pensla med en msk olivolja och sätt in dom sedan i mitten av ugnen och grädda.

9. Sänk värmen till 200 grader och grädda i 20-25 minuter.

10. Låt svalna på galler under bakduk. Kan frysas in

// Samuel Bakar

Likes

Comments

Ingredienser:

* 100 g smör (eller margarin)

* 1 dl florsocker

* 2 tsk vaniljsocker

* 3 msk kakao

* 4 dl smulor från sockerkaka eller småkakor, arraksessens, eller punsch, efter smak

* 200 g marsipan

* 2 msk florsocker

* 100 g choklad


Gör så här:

1. Blanda ihop smör, florsocker, vaniljsocker och kakao porröst

2. Häll ner kaksmulorna och blanda väl

3. Tillsätt arraksessens eller punch

4. Forma smeten till två runda längder och låt dom sedan stå kallt en stund

5. Kavla ut marsipanen och sikta över florsockret med hjälp av en sil , rulla in längderna i marsipanen och mät ut varje bit till 4 cm breda och skär sedan ut dom.

6. Smält chokladen och doppa ändarna på dammsugaren i den

7. Servera och njut!

// Samuel Bakar

Likes

Comments

Ingredienser:

* 2,5 dl vetemjöl

* 2,5 dl gramhamsmjöl

* 2 tsk bakpulver

* 1/2 tsk salt

* 50 g smör (eller margarin)

* 2 dl mjölk ( eller 2 dl naturell yoghurt eller 2 dl filmjölk)


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250 grader

2. Mät upp vetemjölet, grahamsmjölet, bakpulvret och saltet i en bunke och blanda

3. Skär smöret i mindre bitar och häll i mjölblandningen. Finfördela smöret med hjälp av fingertopparna till en smulig deg.

(om smöret är kylskåpskallt så kan man låta smöret ligga i blandningen en liten stund tills rumstemperatur så det mjuknar och blir då lättare att finfördela)

4. Dela degen i 2 delar (för en sats) och tryck ut den med mjölad hand på ett bakplåtspapper tills dom blir runda kakor (ca 15 cm i diameter)

5. Snitta ett kors med en kniv och nagga med en gaffel

6. Grädda mitt i ugnen i 250 grader i 12-15 minuter tills brödet har fått en fin färg och är väl genomgräddad

7. Låt svalna och servera sedan med pålägg eller ät som dom är!

// Samuel Bakar

Likes

Comments

​Ingredienser:​

​* 4 ägg

* 3 dl socker

* 5 dl vetemjöl

* 2 tsk bakpulver

* 2 tsk kanel

* 1 tsk salt

* 500 g finrivna morötter

* 3 dl matolja 


​Glasyr: 

​* 200 g färskost naturell

* 4 dl florsocker

* 75 g rumstempererat smör

* 1 tsk limesaft


​Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Smörj och bröa en form med ströbröd (25 cm i diameter) eller en avlång form som är 20x30 cm 

3. Vispa ihop socker och ägg tills det blir porröst

4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel, salt och morötter i en bunke 

5. Rör ägg och socker fluffigt igen och tillsätt några droppar olja och efter det så häll ner all olja med en jämn stråle under omröring. 

6. Vänd ner det i bunken och rör ihop allt till en smet och häll i formen

7. Grädda kakan i cirka 55 minuter

8. Under tiden den är i ugnen så börja göra glasyren genom att röra ihop smör, färskost och florsocker. (Om man vill så kan man späda här med några droppar limesmak men det är om man vill ha lite lime-smak på glasyren bara). 

9. Ta ut kakan och låt den svalna av

10. Bred ut glasyren i ett jämnt lager över morotskakan men du kan också dela kakan i två lager och bre ett lager emellan


​Tips: 

​Det är vackert att dekorera med en valnöt eller en liten bit lime eller vad som helst! :-) 


// Samuel Bakar


Likes

Comments

Ingredienser:

* 4 1/2 dl vetemjöl

* 1 dl socker

* 1 msk vaniljsocker

* 4,5 dl vetemjöl

* 1 tsk bakpulver

* hallonsylt


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Rör ihop matfettet, sockret och vaniljsockret tills det blir ljust och smidigt. Blanda ihop mjölet med bakpulvret och arbeta sedan in det i smeten

3. Dela degen i 20 lika stora bitar

4. Forma runda bollar

5. Lägg dom i muffinsformar och gör en fördjupning i mitten

6. Klicka i lite hallonsylt i varje fördjupning

7. Ställ formarna på en bakplåt och grädda dom mitt i ugnen i ca 12-14 min eller tills dom har fått lite färg

8. Låt dom svalna av och servera sedan och njut!


Tips:

Blanda gärna i lite kanel eller saffran vid juletider så blir det extra gott!


// Samuel Bakar




Likes

Comments

Ingredienser:

Kakan

* 4 ägg

* 6 dl socker

* 3 dl vetemjöl

* 8 msk cacao

* 2 tsk vaniljsocker

* 2 krm salt

* 175 g margarin/smör


Glasyr:

* 75 g margarin/smör

* 1 dl sirap

* 2 dl socker

* 200 gram cocos

* 1,5 dl grädde


Gör Så Här:

1. Smält margarinet/smöret och låt det svalna.

2. Vispa ägg och socker poröst

3. Sikta dom torra ingredienserna igenom en sil med ett bakplåtspapper under

4. Vänd i mjölblandningen och det smälta fettet. Bred sedan ut smeten i en långpanna anpassat efter bakplåtspappret

5. Grädda kakan i 200 grader i 15-17 minuter. Den ska vara lite kladdig

6. Smält alla ingredienser till glasyren i en gryta och låt den sedan sjuda i några minuter

7. Bred på glasyren och grädda kakan i 5 minuter tills den har fått en fin färg.

8. Låt kakan svalna av och skär sedan i fyrkanter och skär fyrkanterna på mitten så det blir trianglar.


Tips:

Ju kallare kakan är ju rakare kanter blir det när du skär upp den!


// Samuel Bakar


Likes

Comments

Ingredienser:

* 6 st äggvitor

* 1 dl strösocker

* 100 g hasselnötter

* 300 g mörk kvalitéts choklad 70%

* 12 dl grädde

* 1 msk Cointreau

* 1 st apelsin, skalet


Gör så här:

Tårtbottnarna

1. Sätt ugnen på 150 grader

2. Vispa äggvitorna och sockret till ett hårt skum

3. Mixa hasselnötterna eller finhacka dom om du inte har mixer och häll sedan ner och blanda dom i marängen

4. Mät ut 3 lika stora bottnar på ett bakplåtspapper

5. Spritsa eller bred ut marängbottnarna och grädda dom tills dom blir krispiga i cirka 50 minuter. En fördel är om dom får stå kvar i eftervärmen och torka.


Choklad:

1. Temperera chokladen genom att smälta 100 g choklad i vattenbad

2. Ta av chokladen från värmen och rör ner 200 g finhackad choklad i choklad i den smälta chokladen

3. Låt den svalna av och bred sedan ut den till avlånga tungor på ett bakplåtspapper med hjälp av en palett eller stekspade

4. Låt den stelna. Man kan också breda ut den tunt och skära den i fyrkantiga bitar som dekoration när den stelnat

5. Pensla också bottnarna med choklad på ena sidan


Grädde:

1. Vispa grädden med hjälp av en elvisp så att den blir fluffig, tillsätt sedan Cointreaun och det rivna apelsinskalet

2. Lägg ihop tårtan

Bred ett lager grädde mellan alla lager och sedan över toppen på tårtan

3. Spritsa resterande grädde i klickar över toppen på tårtan

4. Sätt chokladflarnen runt tårtan och stick några i toppen på tårtan.


​Tips:

Dekorera gärna med att pudra kakao över tårtan!


// Samuel Bakar 



Likes

Comments