View tracker

Jag har just nu tagit en bloggpaus på grund av att jag har väldigt mycket att göra nu i skolan.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Recept:

100g smör

2 ägg

1 1/4 dl socker

2 dl mjöl

1 tsk bakpulver

1/2 dl grädde

Recept fyllning:

100g smör

2 msk mjöl

3/4 dl socker

2 påsar skivad mandel

1 msk grädde

Vispa äggen och sockret, smält smöret blanda ner mjölet, bakpulvret, smöret och grädden i ägg/socker blandningen. Grädda i en rund form i 175° i ca 22min.

Till fyllningen smällt allt i en gryta och lägg på kakan och grädda i 10min tills den har fått färg.

Likes

Comments

View tracker

Ett väldigt enkel tillbehör som man kan ha både till maten och innan maten. Det man behöver är smör/bregott, vitlök och persilja. Finhacka vitlöken och persiljan och blanda i smöret sen tar man det på en valfri brödbit och sätter in i ugnen i 175° tills smöret har smällt.

Likes

Comments

Recept makron:

125g mandelmjöl

150g florsocker

2 äggvitor

15g strösocker

2 äggvitor

150g strösocker

50g vatten

Recept ganache:

80g hallonpure

70g socker

50g smör

50g grädde

125g mörkchoklad

125g ljuschoklad

Mixa mandeln och florsockret i en mixer. Koka 150g sockret och vattnet till 110°C. Under tiden, vispa de 15g socker och 2 äggvitor till en maräng. Häll sedan i sockerlagen över marängen och vispa den kall. Bland hälften av marängen med mandelmixen, ta i restan av marängen och de 2 ovispade äggvitorna och blanda väl. Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut runda makaroner på bakplåtspapper. Baka av i ugnen 140°C i ca 12-15min.

Till ganachen : smält chokladen. Koka upp grädden i en kastrull och häll över den smälta chokladen. Värm upp purén och sockret och blanda i chokladen. Lägg i smöret och mixa med mixerstav. Det är bra om man gör fyllningen dagen innan och låter den stå i rumstemperatur.

Ta två makaron halvor spritsa fyllningen på en av dem och tryck ihop halvorna så att fyllningen smetas ut.

De smakar bäst dagen efter.

Likes

Comments

Recept:

200g smör

2 1/4 dl socker

1 1/2 msk sirap

5 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 msk vaniljsocker

​Blanda alla ingredienser i en bunke. Dela degen i fyra delar och rulla tills de är fingertjocka. Platta till de så att det blir ca 2 cm breda. Grädda i 175° i 12 min. Delas när de är varma. 

Likes

Comments

Recept:

4 dl mjöl

1 dl socker

200g smör

Smaksättning:

1 msk kakao (Valrhona)

2 tsk vaniljsocker

​Blanda smöret, sockret och mjölet väl. Dela degen i två delar i en del tar man i kakaon och i den andra vaniljsockret. Dela de två delarna i två delar till. Rulla ut de fyra delarna. Lägg en ljus och en mörk bredvid varandra lägg de sedan på motsatt håll ovan på. Dela de i 3 mm tjocka skivor. Grädda på bakplåtspapper i 175° i ca 7 min. 

Likes

Comments

Recept:

100g svamp

1 paprika

2 morötter

2 salladslök

1 vitlöksklyfta

persilja

2 tomater

1/4 huvud vitkål

​Dela alla ingredienser i skivor. Börja med att steka löken, vitlöken och vitkålen. Ta sedan i svampen, morötterna och paprika och fräs tills allt har fått en fin färg. Ta tillsist i tomaten och persiljan och rör om allt. 

Likes

Comments

Recept:

1 dl socker

4 dl mjöl

1 tsk vaniljsocker

200g smör

Blanda ihop alla ingrediens och lägg in i kylen ca en halv timme. Blanda ihop lite socker och valfri karamellfärg. Ta ut degen och rulla i längder rulla de sedan i sockret och grädda i ugnen i 175° i tio minuter. 

Likes

Comments

Recept deg:

1 pkt röd jäst

5 dl mjölk

160g smör

1 krm salt

1 1/2 dl socker

1 tsk kardemummakärnor (krossade)

1,4 L mjöl

Fyllning:

200g smör

2 dl socker

4 tsk vaniljsocker

Smällt smöret i en kastrull ta sedan i mjölken och låt den bli 37°.

Blanda samman jästen, sockret och saltet i en bunke. Ta i smöret och kardemumman, rör samman allt. Ta i mjölet och rör tills det har blivit en jämn smet. Låt degen jäsa i 25 min.

Till fyllningen rör samman alla ingredienser.

När degen har jäst kavla ut till en tunn skiva ta på fyllningen och vik halva degen över den andra halvan. Dela i långa remsor och surra så att det blir små kransar.

Låt degen jäsa i 25 min grädda den sedan i 200° i 8-10 min.

Likes

Comments

I ajam badjak använder jag ingefärssirap som jag oftast köper men det är svårt att hitta så de sista gångerna har jag gjort en egen sirap på 4 cm ingefära, 1 dl vatten och 1 dl socker som man kokar samman. Man kan också ha sirapen på pannkakor och våfflor om man tycker det är gott.

Likes

Comments