Sociala medier

Sociala medier har inte funnits i all tid. Det är relativt nytt faktiskt, och det förstår man när man ser hur många människor hanterar dem. Jag ser både för- och nackdelar med sociala medier. Men har inte det negativa överhanden?

Näthat är något som har dragit otroligt mycket uppmärksamhet på senaste tiden och folk har verkligen börjat inse hur stort näthat faktiskt är. Du kan se det överallt, var på internet du än är. Jag ser det varje dag, och det gör du också. Jag reagerar inte alltid för att det kan vara så otroligt svårt att se. De elaka kommentarerna som gömmer sig bland havet av alla snälla och neutrala kommentarer. Alla anonyma kommentarer som susar över internet och alla sociala medier varje dag, skulle dränka oss om vi visste hur många det är. Människor som sitter gömda bakom sina datorer eller mobiler som kanske är avundsjuka på någon eller bara inte har något bättre för sig, öser hat och kränkande kommentarer över oskyldiga individer. Men det synliga näthatet finns också. Det hat som är så enkelt att se, men som många väljer att blunda för. Bilder, videor eller texter där folk klart och tydligt hänger ut andra människor och skriver hur fruktansvärt fula, äckliga och osmarta dom är. Där folk blir trakasserade och hotade och sakta förstörda inifrån och ut. Näthat finns i en mängd olika sorter och vissa av dem är otroligt svåra att upptäcka. Men vad gör näthat med oss? Det är en fråga som är helt personlig från individ till individ, du kan aldrig veta hur personen som är utsatt, eller som faktiskt du utsätter mår. En kränkande kommentar till någon som redan mår dåligt kan döda. Ibland kan ett ända nedsättande ord räcka för att någon ska ta sitt liv.

Stress och ångest tillkommer också med alla sociala medier, eller hur? Känner du inte igen dig? Stressen när du ser vad alla andra gör, hur de ser ut, vilka de umgås med och vad för god mat de äter. Jag känner av stressen, det gör nog du med. Ångesten jag får när jag vet att jag borde ha somnat för längesen, men fortfarande ligger och kollar mitt instagram flöde, kollar om någon kompis skickat ett snap och vilka kändisar som skrivit något nytt på twitter. Sömnen jag förlorar när jag envisas med att inte missa något nytt. Fokuset jag tappar på lektionerna, och ögonlocken som blir så tunga att jag somnar på genomgångarna. Sociala medier tar nästan över våran vardag. Jag tror att de flesta, inklusive mig själv, alltid startar och avslutar dagen med att kolla på sin mobil och alla sociala medier. Det blir så lätt fel fokus, det tar så lätt över. Istället för att fokusera på skolan, sömn och sin egen hälsa hamnar mycket fokus på vad man har för kläder, hur ens kropp ser ut och andra saker som egentligen inte borde prioriteras först.

Så vem är du av alla de här? Kränker du andra? Medvetet? Omedvetet? Blir du kränkt eller är du bara stressad av din omgivning?

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

"Att beröva livet vänskapen är som att beröva jorden solen."

Jag valde det här ordspråket för att det enligt mig stämmer bra överens med hur viktig vänskapen är för alla. Det jämför livet och vänskapen med jorden och solen så att man lättare ska förstå hur viktig vänskapen är för livet. För alla vet ju hur viktig solen är för jorden, och att utan solen skulle jorden inte gå att leva på. Jorden skulle vara livlös. Jorden behöver solen helt enkelt, annars fungerar ingenting. Precis som livet. Alla behöver en vän att kunna prata med, för att ingen klarar sig ensam. Vänskapen är det viktigaste i livet för alla oavsett vem man är. Man kan inte alltid klara sig på egen hand även om det ibland känns som det. Någon gång i livet kommer man att komma till en punkt där man inte orkar kämpa längre, där livet kanske känns för tufft. Då behöver man en vän som kan kämpa för dem båda två eller som kan hjälpa en på traven. Så att ta vänskapen från livet skulle göra livet omöjligt att leva precis som jorden blir livlös utan solen.

Ett exempel på hur viktig vänskapen är kan man se i skolan. Det finns ju massor utav olika sorters vänskap. Ingen vänskap är exakt samma som någon annan. Min vänskap till mina vänner är stark. I deras närhet kan jag vara mig själv och de gör att jag känner mig trygg. Det gör att jag även i skolan och vid andra tillfällen känner mig trygg i mig själv för att jag vet att någon uppskattar mig som jag är. Men det finns människor som har en helt annorlunda vänskap än den som jag har till mina vänner. Vissa människor trivs med att vara ensamma, men jag tror att alla uppskattar lite sällskap ibland. Men om vi fortsätter ha skolan som ett exempel så tror jag att alla skolor har en eller några personer som nästan alltid går ensamma. På min skola har vi en. Hon är lite yngre än jag, jättesöt och trevlig, men alltid ensam. Först tyckte jag synd om henne. Varför går hon alltid ensam? Men det gör jag inte längre, för jag har förstått mig på hennes vänskap nu. Hon har vänner, men hennes starkaste vänskap har hon med sina böcker. Hon gillar nog att vara själv och läsa i fred, för när man hälsar på henne så svarar hon alltid men det känns alltid som att man stör henne i läsandet. Hon föredrar helt enkelt att vara själv och läsa. Och det är det som kan vara lite krångligt med vänskap. Att alla vänskaper är helt olika och vissa av dem kan vara svåra att förstå sig på. Men oavsett hur olika eller många olika sorters vänskap som finns så är det alltid det viktigaste i livet. Lika viktigt som solen är för jorden.

Likes

Comments

I`m not the only one

​Jag har valt låten "I`m not the only one" som framförs och är skriven av Sam Smith. Jag valde låten för att jag tycker väldigt mycket om artisten som sjunger och för att texten är väldigt fin och tar upp ett ganska känsligt ämne. Man förstår hur han mår och hur fruktansvärt ensam och olyckligt kär han känner sig. Låten blir bra för att den känns så äkta. När han sjunger hör man att han menar det han säger och jag fastnade direkt för hans sårbara röst första gången jag hörde låten. Jag personligen har faktiskt ingen speciell relation till låten, förutom att jag tycker den är otroligt bra. Låten handlar om Sam själv som är olyckligt kär. Han älskar någon som han vet varit otrogen. Men han har svårt att släppa tagen och vill inte tro att det är sant. Han vill att allt ska ta slut men vet att han inte kommer klara sig utan personen och vill därför neka det som han vet för sig själv. 

Jag tror att alla som hör den här låten kan tolka den på lite olika sätt, helt beroende på vilken fas man är i livet eller i ett förhållande. Dock så framgår det väldigt tydligt hur sårad och uppgiven han känner sig och där av ser man hur viktigt det är att inte neka saker för sig själv. Oavsett hur jobbigt det än känns att inse. När han sjunger "I can`t belive you let me down, but the proof is the way it hurts" så förstår man hur svårt han har att inse det som hänt. Med raderna "I wish this would be over now, but I know that I still need you here" och "But when you call me baby, I know I`m not the only one" så kan man lätt sätta sig in i hans oro och tveksamhet som han har. Han vill verkligen inte tro det, samtidigt som han önskar att allt var över. När jag hör låten känner jag verkligen hur ont det gör att bli sviken och lämnad. Låten ger mig olika känslor från gång till gång som jag lyssnar på den. Ibland är det bara en fin låt som jag har i mina lurar, men ibland träffar den mig verkligen i hjärtat. Den får en verkligen att känna hur det känns. Och det känns förjävligt. 

Otrohet. Det finns överallt i vårat samhälle trots att man kanske inte alltid kan se det eller påverkas av det. Det finns många olika sorters otrohet. Mellan två vänner eller i ett kärleksförhållande som exempel. Att bli bortvald utan att veta om det eller veta, men neka. Att känna besvikelsen och förtvivlan över hur mycket man älskar någon som inte visar samma kärlek tillbaka. Att älska någon under en lång tid men känna att man i slutändan inte räckte till. Jag tror att det finns fler än vad man kan tro som upplever eller har upplevt sånna känslor. Människor som inte gjort något för att förtjäna det. Jag tror dessutom att många kan se det som en skam. En skam att bli andrahandsprioriterad. Vald efter någon annan. Trots att det aldrig är den utsattas fel. Så när Sam då skriver och framför den här låten där han skriver om hur han känner och mår så tror jag att många känner det som en lättnad. Man behöver inte längre känna sig ensam. Dock så tror jag att många även kan få ångest av låten. De som inte redan vet säkert om deras partner faktiskt varit otrogen, utan kanske bara än så länge tror det. Man kanske blir rädd och orolig när man hör hur förkrossad Sam är, och många kan säkert bli rädda för kärleken och för att våga ge sitt tillit till folk. Men jag tror trots allt att låten till största delen hjälper folk och får folk att inse att otrohet finns och kommer alltid att göra det i massor av olika former, oavsett hur mycket man önskar att den inte gjorde det. Jag tycker iallafall att låten är jättebra och den väcker starka känslor hos mig. 

LÅTTEXT: 

Lyrics

You and me we made a vow
For better or for worse
I can't believe you let me down
But the proof is in the way it hurts
For months on end I've had my doubts
Denying every tear
I wish this would be over now
But I know that I still need you here

You say I'm crazy
'Cause you don't think I know what you've done
But when you call me baby
I know I'm not the only one

You've been so unavailable
Now sadly I know why
Your heart is unobtainable
Even though you don't share mine

You say I'm crazy
'Cause you don't think I know what you've done
But when you call me baby
I know I'm not the only one

I have loved you for many years
Maybe I am just not enough
You've made me realize my deepest fear
By lying and tearing us up

You say I'm crazy
'Cause you don't think I know what you've done
But when you call me baby
I know I'm not the only one

You say I'm crazy
'Cause you don't think I know what you've done
But when you call me baby
I know I'm not the only one

Likes

Comments

FALSKHETEN: 

Kyssen i solen

Men sommaren kan ljuga

Kniven i skuggan 


LÄMNAD:

Ensamheten sved

När du gav upp allt om oss

Snaran kvävde mig

Likes

Comments

Hejdå

Likes

Comments