Har en förälder under några omständigheter rätt att läsa sitt varnas dagbok, dikter eller liknande, om det är för att öka sin förståelse eller för att kunna hjälpa?

Enligt mig har en förälder aldrig någon rätt att läsa sitt barns personliga skrifter under några omständigheter. Trots att det endast är för att öka sin förståelse eller hjälpa så kommer det bara förvärra relationen mellan. föräldern och barnet. Barnets tillit kommer sjunka rejält om hen får reda på att föräldern gått bakom ryggen på hen.

För att hjälpa sitt barn kan man istället försöka prata och reda ut saker utan att det blir ett förhör och barnet ställs mot väggen. Om barnet ej vill prata om ämnet anser jag att man inte behöver diskutera saken utan vänta på att barnet själv ska träda fram. Det som står i dagboken står ju där av en anledning, att det är hemligt och att man inte vill berätta det för någon.

I och med att det som skrivs i dagböcker och liknande är väldigt personligt tror jag att det skulle upplevas som ett personligt intrång om någon läste ens skrifter utan att be om lov. Texterna man skriver är oftast saker man tänker på och vill få ur sig men inte är beredd att berätta för någon. När man är redo att prata om ämnet kan man be någon läsa det man skrivit om man inte ville säga det rakt ut.

I filmen blev ju inte Agnes relation med sin mamma bättre utan hon tappade förtroende och tillit till sin mamma ännu mer. Däremot hade Agnes mycket bättre relation till pappa sin då han lyssnade och var förstående till skillnad från hennes mamma som inte tänkte över hur Agnes skulle känna.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

``En sann vän är en sällsynt fågel´´

Jag valde detta ordspråk då jag själv alltid tyckt och tycker att det är svårt att hitta en sann, äkta vän. Trots att man möjligtvis har flera vänner så är det ingen man kan kalla sin ``bästa vän´´.

Jag tror att ordspråket menas med att vänner lätt kan liknas med fåglar, det finns otroligt mycket fåglar men få sällsynta. Man kan ha många vänner men bara någon sällsynt man är villig att berätta och göra allt för.

I exempelvis skolan känner jag väldigt många och har inte något ont mot någon, men det är väldigt få jag skulle kalla mina vänner då det enligt mig är en viss skillnad på att vara skolkamrater och vänner på fritiden. Däremot är jag vän med några av mina skolkamrater.

Själv ser jag en olikhet på vänskap mellan ungdomar och vuxna. Generellt har vuxna färre vänner än ungdomar men vännerna de vuxna har är då ``sällsynta fåglar´´. De kanske har lärt sig genom åren att välja ut de sanna, äkta vännerna medan vi ungdomar fortfarande brottas med detta.


"Att kunna behålla sina vänner, är en större konst än att vinna dem."

Jag valde det här ordspråket eftersom att det stämmer överens med hur jag ofta känner. När man lär känna en ny person i sitt liv beter man sig oftast inte på samma sätt som när man bemöter sin familj och vänner. Oavsett om bemötandet till denna person är negativt eller positivt får personen en annan bild av vem du egentligen är. När man sedan blir vänner kommer personen se dig för den du är på riktigt. Då kan det bli svårt att behålla vännen som får en annan bild av dig. Du kan tolkas som en opålitlig människa då du agerar olika beroende på i vilken situation du ställs inför. Men jag tror och märker att alla runt om i samhället beter sig på olika vis i olika miljöer och situationer, det behöver inte betyda att man är olojal.

Ordspråket väcker även andra känslor hos mig, att få dåligt samvete och känna skuld för att man inte umgås med sin vän. Det leder oftast till att det blir väldigt svårt att behålla sin vän, då detta kan tolkas som att man ej vill umgås och vara med personen men i själva verket behöver man endast ensamtid och få umgås med sig själv. Jag själv är en person som inte är i behov av att ha människor i min närhet hela tiden vilket enbart de äkta vännerna kan förstå och acceptera. På grund av detta har jag förlorat många så kallade vänner, alltså var det en större konst att behålla dem än att vinna dem.


Likes

Comments

Jag har valt låten ``Some die young´´ som Laleh Pourkarim både skrivit och producerat själv. Det är även hon som sjunger låten.

Anledningen till valet av låt är på grund av texten, den får mig att tänka på att livet kan ta slut när som helst och därför ta vara på det.

Denna låt är en av Lalehs fantastiska låtar enligt mig. Jag har alltid lyssnat till hennes texter när jag behöver drivkraft till livet. För mig är det väldigt lätt att associera till hennes låttexter då jag inspireras av känslorna hon beskriver vilka är livsglädje och motivation.

Texten handlar delvis om nära anhöriga till Laleh som gått bort, däribland när hon bevittnade hennes pappas drunkningsolycka. Texten handlar också om döden i allmänhet, att inte vara rädd för att dö då det kommer finnas någon som ska minnas dig och berätta din historia. Detta förmedlar den första textraden ``I will tell your story if you die, I will tell your story and keep you alive´´ på ett mycket bra vis.

I och med att texten är skriven i jagperspektiv får lyssnaren en personligare relation till låten. Man får även en relation till budskapet vilket är att inte vara rädd för döden men ändå ta vara på livet man lever.

``Some die young´´ har tidigare och även idag förknippats till terrordådet på ön Utøya i Norge 22 juli 2011. Låten framfördes av Laleh på minnesdagen 2012 och berörde hela Norge. Orden ``some die young´´ är mycket passande till denna händelse då många unga dog under attentatet.

Låten kan även lätt relateras till de många unga dödsfall som idag sker i bland annat Syrien på grund av kriget. Den gripande textraden ``But I've always felt a feeling we would die young´´ kan jag tänka mig snurrar i tankarna hos många som lever i de krigsdrabbade länderna idag. De väntar på när dagen är kommen, när de ska dö i en giftattack, avrättning eller bombattack hemma.

Some die young - Laleh

I will tell your story if you die

I will tell your story and keep you alive

the best I can

I will tell them to the children, if we have some

But I've always felt a feeling we would die young

Some die young

Some die young

Some, some die young

But you better hold on

So many things I need to say to you

Please don't, don't let me go

and we said we would die together

Some die young

I will tell your story if you try

But how long will your thoughts of valleys stay green

when the world you were born in changes with seasons

Will you run with this dream,

will you run along

or will you run against and finally reveal

why some die young

why some die young

why some

Some die young

but you better hold on

So many things I need to say to you

Please don't, don't let me go

and we said we would die together


Likes

Comments

Vårens värme
Du sken som solen
Knoppen följde skrattets rytm
Vintern smälte bort

Glad igen
Skrattets höga ton
stoppar tomhetens eko
Glädjen återföds

Likes

Comments

HEJDÅ

Likes

Comments