Eftersom jag var sjuk hela förra veckan så hade jag missat det vi arbetade på so:n med, vilket var andra världskriget och förintelsen. Min lärare sa då till mig att se en specifik film om förintelsen som alla de andra sett under lektionstid. Jag visste vad förintelsen var innan jag såg denna filmen ikväll. Jag har inte endast läst flertal böcker om förintelsen och de koncentrationsläger som fanns utan också hört om dem av föräldrar och sett andra dokumentärer.

Det var inte informationen som gjorde mig spyfärdig, det hade jag redan hört. Det var bilderna och filmerna av allting. Det var om hur alla bara kollade på. Det handlade om hur i hela världen lät vi det hända? Hur KUNDE nazisterna få så mycket makt som de fick? Hur kunde dessa SS-soldater, stödjare av nazistpartiet, alla som visste om dessa hemskheter, bara stå där och se på?

Som jag sa, jag har vetat om vad nazisterna gjorde mot judar, romer, homosexuella, politiska fångar osv. Men ingenting slår det jag såg på denna filmen. Det var konstigt att det slog mig så hårt, eftersom jag har sett filmer förut men på något sätt var det så annorlunda. Skjutningen av levande människor, slagen, massmorden, gaskamrarna, sjukdomarna, intryckandet i små ytor under outhärdliga förhållande. Det slår till på ett sätt som inte går att förklara i ord. Jag kan inte på något sätt ens försöka uttrycka mig hur ledsen jag blir. Det känns liksom svårt att leva och bli ledsen över saker i min vardag för vilken roll spelar de??

Att jag blir ledsen för att vi har prov i skolan eller något annat pytteproblem känns så irrelevant, så himla blåst. Jag inser att jag kan inte ändra på det som hände. Jag kan gråta en flod (vilket jag gjorde) för offrena och jag minns dem och jag minns deras liv och inte som en stor grupp människor utan som individer. För varje liv som blev berövat under förintelsen är ett liv, en individ och en människa med känslor, åsikter, tankar och idéer precis som oss.

Det är lätt att glömma det. Det är lätt att sätta människor i boxar och under grupper. Det är svårare att inse att det faktiskt hände. Det dödades faktiskt runt 6 miljoner judar, om inte fler. Det mördades så många miljontals människor pga de var inte som oss.

Vi får inte glömma. Vi får aldrig glömma. Vi behöver inte tänka på det varje sekund av våra liv, men vi får inte låta nazister gå på våra gator och låta dem vara våldsamma och skrika ut glåpord. Vi får inte låta rasister och nazister vara rasistiska och sedan skylla på "åsiktsfrihet" eller vad det är man säger. Snälla snälla snälla stå upp allihop. Om inte för dig själv (??) så stå upp för de som inte hade en röst i samhället. För de som inte fick en talan, som blev bortrövad sitt liv.

Glöm dem inte. Glöm dem inte.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Folk som använder ordet feminist som något dåligt??

Häromdagen var jag i skolan och reagerade på en kille som satt och prata högt under lektionstid, när han dagen före stått och skällt ut mig för att jag pratade högt när jag kom in i klassrummet. (Kan indikera att det var en minut tills vi började) När jag då sa till denna killen att han var faktiskt ganska högljudd nu och basically gjorde exakt samma sak mot honom som han gjort mot mig, så får jag kommentaren

"Din jävla fiare" (indikering att jag var feminist då)

Det jag tänkte på var väl "Vafan är det dåliga i att vara feminist?". Vad är det dåliga att vara för jämställdhet för alla, oavsett deras kön eller icke-kön? Var ligger det negativa och dåliga i det? Liksom omg guuuuud vad dåligt av mig att stå upp för sånt?

Folk säger "Feminism är ett så negativt laddat ord så kallar mig drf inte feminist". VA? Istället för att ladda på den här negativiteten så lär dig lite om vad feminism FAKTISKT är. Genom att avsätta dig från feminism och avstå från ordet feminist, så kränker du ju enbart ner på alla de som dagligen skadas av patriarkatet utan även bevisar du för oss allihopa. Du står inte för mänskliga rättigheter? Du står inte för att vi alla ska vara jämlika utan tycker att det fungerar väl ganska bra för dig hur världen och samhället ser ut idag. Självfallet funkar det för dig, du kille som har övertaget i samhället, som i regel tjänar mer, som har ganska mer luft, plats och yta tillägnad till dig. Du kille som blir ansedd som individ när du gör misstag och när du gör bra saker i ditt liv, och inte blir intryckt i grupp. Du får ingen "bra för att vara kille" kommentar och du kommer antagligen inte att bli sexuellt trakasserad någon gång i livet. Du ser inte dina privilegier i livet. Du ser inte ens alla andras kamp och struggles pga sexism, rasism, homofobi osv. Måste vara ganska trångsynt i dina ögon. :)

Feminism är inte problemet, men du kille som slänger iväg det som något jäkla "dåligt" ord, du är det. Du behöver lite allmänbildning och sen kanskeeee vi kan snacka.

Ni får lite beyonce för queen b även om hon gjort problematiska saker. 

HADE <3333​

Likes

Comments

Nyår hit o nyår dit, japp det är konstaterat ett nytt år! Men vad betyder det i mitt liv?

Gymnasieval? Faktiskt VETA vilket gymnasium man vill gå? Ny termin fullspäckad av nationella prov och betygsångest? Längtan inför sommar? Dags o sluta nian? FLER ÄCKLIGA SÖNDAGAR? Japp.

Det är väl bara att ta ett par djupa andetag och inse att ett nytt år betyder definitivt inte ett nytt jag. Iallafall inte för mig. Jag tar det ur detta perspektivet; Varför känner vi oss så benägna till en ny kropp, en ny livsstil, ett nytt liv?

Jag menar inte att du inte får vilja sträva efter att vara en bättre människa. Utan jag menar att nyårslöften och nya år kan få folk att visa sitt sanna "självhat". Nej, du måste inte träna mer för att få en "finare" kropp, din kropp är underbar. Självfallet gör du som du vill (YOU DO YOU) men jag menar bara att du är liksom vacker som du är. Vi behöver inte känna det här undermedvetna hatet mot våra kroppar och hur vi ser ut. Let's face it, de idealen som du har i huvudet, de bilderna du har av din drömkropp, det är de sakerna som fyller upp vårt självhat och vår känsla av värdelöshet. Inte alltid, och inte för alla men jag kan själv känna igen mig.

Hur tjänar samhället på att försöka leva upp till dessa ideal? Genom att vi köper produkter och tjänster som de stora företagen tjänar på.

Jag är själv lite tveksam över detta sättet att tänka på. Jag menar inte att alla har smink för att de är osäkra och ogillar sig själv, VERKLIGEN INTE. Jag menar bara att de stora företagen sätter upp reklamer på ett orealistiskt sätt, ett liv som inte finns, en bild av en kvinna som inte ens liknar modellen de använt själv. Det handlar om OREALISTISKA IDEAL. Ideal som visar att detta är det "perfekta" livet. Det är SÅHÄR du ska se ut för att må bra och vara hälsosam.

Jag ska försöka att inte skriva för mycket, även om jag har väldigt mycket som jag tänker på. Jag menar endast att tänk om finnar t.ex inte varit en sådan tabu som det är. Om det syntes fler tonåringar och modeller med finnar eftersom det var en normal sak. Kanske hade man inte känt behov av att täcka för finnar, eftersom det ansågs mer normalt eftersom det är vanligt med finnar speciellt i tonåren. Då hade folk kanske inte köpt alla dessa produkter som de enbart använder för att täcka finnar. Samhället tjänar på att sätta upp orealistiska ideal eftersom vi känner behovet av att sträva efter att vara den personen, att se ut som den. Då köper vi de produkter och tjänster som behövs för att bli en "bättre" version av oss.

Som sagt, jag är ALL for smink. Vill du ha det? GO FOR IT. Vill du inte? DON'T GO FOR IT. Man gör som man vill eller hur? Har någon något annat perspektiv på detta eller åsikt, så bara skriv i kommentarerna.

Japp, det blev långt och hoppar från sak till sak men OWELL. Hade <33 lite nyårsbilder nedanför, why not?

Likes

Comments

Sexism som vi ser dagligen; dubbelmoralen mellan män och kvinnor inom sociala medier.  (varning starka ord nedanför förlåt<3) 

Det är när Selena Gomez är i underkläder i sin nya musikvideo och en tidning beskriver henne som "en förebild för barn till en stjärna som gått fel" och att hon enbart gör det för att få uppmärksamhet. Samma tidning beskriver Justin Bieber i hans nya musikvideo, där även han utan tröja,  som en snygg, ung man som visar sina muskler och "abs". Det är tjejen som blir kallad "hora" och "slampa" för att hon har ett sexliv medan en kille har exakt lika mycket sex och blir kallad kung och boss. Det är till tjejerna som tar plats i ett samhälle där tid, plats och luft inte är till för henne. Där hon blir kallad "bitch" och "fitta" för att hon uttrycker sig exakt lika mycket som en kille. 

Dubbelmoralen slutar aldrig, det handlar om flickorna som vid ung ålder blir kallade bossiga om de säger till folk vad de ska göra medan pojkarna blir sedda som ledare och är accepterade. Vad är det då dubbelmoralen gör till flickor och tjejer? Vilken effekt har det?

Det dessa dubbelmoraler gör är att de får flickor att inse att denna värld är inte gjord för oss. Vi får ​aldrig ​ta lika mycket plats som killarna. Jag kan berätta hur det är att vara någon som konstant tar så mycket plats som hon vill. Det är ett konstant suckande och blickande bakom ryggar, ett evigt viskande och hatiska kommentarer om varför jag inte bara kan hålla käften. För kan de inte få en att hålla tystnaden som samhället vill så försöks det dras ner på andra sätt, genom att trycka ner mitt utseende, som om det skulle vara något som stör mig. Genom att ge kommentarer om att ens hår är fult och hur äckligt det är att jag som tjej har hår på resten av kroppen som inte är huvudet. Det är klart att unga flickor inte vågar uttrycka sig lika mycket, när det är detta de kommer få höra. 

Det finns dubbelmoraler i allt, även saker som att när tjejer har smink är det snyggt och rent sagt normalt, men när killar har det anses det vara fel, äckligt och vissa tror till och med att det kan kopplas med att de är homosexuella, vilket det naturligtvis inte gör. 

SÅÅÅ vad säger ni? Ska vi krossa sexismen or what? Oavsett kön eller icke-kön, let's do it!!

Nu blev det ganska långt. Oops. See Y'all<333 


Likes

Comments

Om det är något som man kan kalla min "guilty pleasure" så är det tv-serien Doctor Who. Doctor Who är en engelsk sci-fi tv-serie som handlar om "The Doctor", en man som har en form av tidsmaskin som ger honom möjligheten att flyga igenom alla olika platser och tider både utanför och i universumet.

Som sagt, en väldigt invecklad och intressant tv-serie, som är utom allt jag brukar se på. Det finns en anledning till att det är min guilty pleasure.

Eftersom vi är hos min pappas släkt i England och firar jul, så åkte vi till "The Doctor Who Experience" som ligger i Cardiff, Wales. Fans som min familj är av serien, så gick vi på alla "tours" som fanns. Vi gick även till BBC Studios i Cardiff där vi fick se the "TARDIS" (den här jäkla tidsmaskinen då) som de byggt upp där de filmar till serien.

Till er som gillar aliens, komplicerade tidsserier, pusselbitar som tar lång tid innan de läggs ihop tycker jag bör testa se denna serien (DEN FINNS PÅ NETFLIX!!!). Till er som inte gillar sådana saker; TESTA ÄNDÅ.Likes

Comments

Om det är något som jag kan störa mig fantastiskt på, då är det nog människor som liksom lätt och nätt skjuter undan saker som de tycker är obekväma. Nu snackar jag inte om folk som tar upp äckliga saker när man sitter o äter osv. Jag snackar om de som skriker ut "Men kan ni sluta bråka eller" när man sitter och diskuterar i klassrummet, i samhällslektionen?? SAMHÄLLSKUNSKAP? och så kmr den där "obekväma klasskamraten". (Dock, spårar diskussionen så den blir jäkligt aggressiv så är det ju klart att det måste ta slut, fast jag tror läraren har bättre koll då)

Eller personen som smått visar obehag så fort man börjar ta upp t.ex mens, feminism, rasism osv. Så fort man börjar snacka om något som är utanför the "comfortzone". Det kan klart bero på vilka sammanhang. Tränar man fotboll är det inte så att man helt plötsligt börjar snacka om problem som patriarkatet orsakar i samhället, men det är ganska självklart att i klassrummet, skolan, när man umgås med vänner så tycker iallafall jag att man ska kunna snacka om "obekväma" ämnen.

Frågan är; vad blir man så obekväm över? Är det faktumet att du helt enkelt inte förstår?? Inte vet var du ska göra av dig när någon överstiger din bekvämlighetsnivå? Jag vet faktiskt inte alls, men det stör mig ganska mycket. Vill du inte uttrycka din åsikt? Lugnt, du behöver inte, men sitt inte där och försök göra narr av faktumet att vi faktiskt kan, att vi faktiskt diskuterar det som händer i världen och varför det händer.

Tänk också på, att när man försöker tysta ner oss och våra diskussioner så visar det enbart en sak; du är ganska rädd, men vi kan bara hoppas att du senare kommer förstå! :))) Vid tillfällen vi snackat om feminism t.ex. och någon kommer med en sån "äh vi skiter i detta ämnet, lägg ner nu" så förminskar du även problemet och bortser det som om det inte är något viktigt. Som om människors rättigheter och jämlikhet i världen är något som vi bör "undvika att prata om eftersom det är superduper obekvämt".

HAHA MEN BARA TÄNK ER OM ALLA TÄNKT SÅHÄR. Vad hade vi då pratat om?

Missta inte nu min vilja att kunna prata mer fritt till rätten för någon att kunna uttrycka sina problematiska åsikter. Det är inte det jag menar. Jag menar bara att de där obekväma sanningarna i samhället, de som gärna sopas åt sidan, de måste kunna diskuteras.

Vill ursäkta för att jag skriver som jag pratar och har 0 koll på grammatik. Hoppas ni förstod!

SEE you<3Likes

Comments

Om det är något jag verkligen brinner för, så är det feminism. Här är lite lvl 1 feminism facts för er som kanske inte riktigt vet. 

Vad feminism är:

- Kan beskrivas som en ideologi som ser att vi lever i ett ojämlikt samhälle, och genom en feministisk kamp vill nå en ekonomisk, politisk och social jämlikhet mellan alla kön och icke-kön.

- Ett verktyg till att nå en jämlik värld.   (Lånade dessa från Unga Feminister, så creds till dem) 

Vad feminism ​inte ​är: 

- Manshat. Självfallet finns det manshat, men det är inte det feminism är. (Lady Dahmer skriver lite om det r  ​ifall någon undrar mer!) 

- Enbart för kvinnor. Som sagt feminism driver för en jämlik värld, där vi alla har samma rättigheter och möjligheter. För att kunna nå detta måste vi alla kämpa emot könsnormerna och patriarkatet som vi lever i. 

Vad en ​feminist ​är: 

- En person som stödjer feminism och tror på jämställdhet mellan alla kön och icke-kön. 

Något jag väldigt ofta hör är "Jag tror på jämställdhet men jag är inte feminist". Varför inte? Varför är det så himla svårt att associera sig med feminism? Svaret till detta är väl eftersom det blivit stämplat som något negativt i flera år, något osant. Vad det viktigaste är? LÄR FOLK. Om någon inte vet eller tror det är något negativt så förklara för dem de lvl 1 facts of feminism. Sen är svårt om de vägrar lyssna eller fortfarande är ÖVERTYGADE att det är något dåligt. Det går inte att få alla att förstå eller hålla med en. 

Kanske bör sova nu? Aja, see ya! Likes

Comments

Hur ska jag börja? Har suttit ett tag och tänkt, hur börjar man en blogg????? 

Jag heter Samira, är 15 år, fördriver livet med fotboll o musik och har ganska mycket åsikter och tankar i allmänhet som jag kommer dela med mig. Vi får väl se hur det går, är gaaanska skeptiskt om jag kommer kunna hålla mig till att blogga. Hmm. 

SEE YAALLL 

Likes

Comments