View tracker

Jag älskar att kunna plocka fram ett lite hälsosammare fika-alternativ ur kyl eller frys. Det tar ju inte alls lång tid att baka dessa söta näringsbomber i boll-form och de står sig flera dagar i kylen (om man orkar hålla sig från att äta upp alla direkt) men går annars fint att frysa in också. Här kommer recept på två olika varianter, från Josefine Jäger's bok 'Hello Green'. Hoppas ni gillar dem lika mycket som jag! 💛

LAKRITS- & CITRONBOLLAR

  • 2,5 dl naturella cashewnötter
  • 1,5 dl naturell mandel
  • 1,5 dl kokosflingor
  • 15 urkärnade medjool-dadlar
  • 1 citron, skal och saft
  • 1 msk lakritspulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 msk kallpressad kokosolja, mjukrörd
  • 0,5 tsk havssalt
  • 0,25 dl strössel av citronskal & kokosflingor

HOW-TO: Kör cashewnötter, mandel och kokosflingor till ett fint mjöl i en matberedare.
Tillsätt dadlar, citronskal, citronjuice, lakritspulver, vanilj, kokosolja och salt och mixa till en smidig massa.
Blanda till strösslet genom att mixa kokosflingor med rivets citronskal. Kyl någon minut. Massan ska vara lätt att forma till bollar, som sedan rullas i citronkokos. Njut dem kalla.


KARAMELLBOLLAR

  • 2 dl naturella solroskärnor
  • 1,5 dl naturella pumpakärnor
  • 1,5 dl koskosflingor
  • 1,5 dl skalade hampafrön
  • 12 urkärnade medjool-dadlar
  • 0,5 dl kakaopulver
  • 0,5 dl carobpulver
  • 0,5 msk mesquitepulver
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 1 nypa havssalt
  • 0,25 dl carobpulver (som strössel)

HOW-TO: Mixa solroskärnor, pumpakärnor och kokosflingor till ett fint mjöl i en matberedare.
Tillsätt hampafrö (funkar säkert med sesam- eller chiafrön om du inte har hampafrö hemma), dadlar, kakaopulver, carobpulver, mesquitepulver, vaniljextrakt och salt och kör till en smidig massa. Tillsätt vatten eller dadelpuré om massan känns för torr. Det är mequjte-pulvret som ger karamellsmaken, men har du inte det så funkar det säkert bra med lite extra kakao istället.
Kyl någon minut. Massan ska vara lätt att forma till bollar, som sedan rullas i carobpulver. (Har man inte carob hemma kan man säkert rulla dem i kakao också) Njut dem kalla.


/ Victoria 💘

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

En supergod efterrätt som är lätt att förbereda!

Ingredienser:

135 gram digestivekex

100 gram smällt smör

300 gram färskost

60 gram florsocker

2 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker

½ tsk citronsaft & citron zest

250 ml vispgrädde

Garnering:

färska bär

Gör så här :

Smält smöret i en kastrull, låt svalna. Mixa kexen fint. Blanda ner smöret med smulorna. Tryck ut i formen, ställ in i kyl och låt stelna.

Vispa grädden mellanhård. Vispa färskost tillsammans med florsocker, vaniljsocker, citron saft och zest  till en fluffig konsistens. Vänd försiktigt ner den vispade grädden i färskostsmeten. Häll ner smeten i formen och låt stelna i kylen, helst över en natt.

Servera cheesecaken med färska bär eller frukt.

***********************************************************************************************

This is not the trad baked cheesecake that requires patience and lots of spare time. No, this is fresh, quick, simple and - best of all - irresistibly scrumptious!

Ingredients:

Serves: 6-8

135 g crumbled digestive biscuits

100 g melted butter

300 g cream cheese

60 g icing sugar

2 teaspoons vanilla extract

1/2 teaspoon lemon juice & lemon zest

250 ml double cream


Garnish:

fresh berries

Directions:

Blitz the biscuits in a food processor until beginning to turn to crumbs, then add the butter and whiz again to make the mixture clump.

Press this mixture into a 20cm / 8 inch springform tin; press a little up the sides to form a slight ridge.

Beat together the cream cheese, icing sugar, vanilla extract, lemon juice and lemon zest in a bowl until smooth.

Lightly whip the double cream, and then fold it into the cream cheese mixture.

Spoon the cheesecake filling on top of the biscuit base and smooth with a spatula. Put it in the fridge for 3 hours or overnight.

When you are ready to serve the cheesecake, unmould it and add the fresh berries over the top.

Bon appetit!

/Sajani 💗

Likes

Comments

View tracker

Hösten har verkligen kommit till Tyskland nu och jag välkomnar den med öppen famn - inklusive regn och rusk - för jag älskar höstens färger i naturen, den friska luften och att det är alldeles tillåtet att krypa under en filt med en kopp te. Har spenderat några höstdagar i Freiburg i sydvästra delen av landet och åt så många goda och spännande saker! Pumpasoppa, egenplockade kastanjer och Rickis helt ljuvligt bananbröd var några av helgens gastronomiska höjdpunkter. Tillbaka i Hamburg bakade jag en variant på bananbrödet som mellanmål, här kommer mitt recept (går väldigt snabbt och enkelt): 

* 3 dl fullkorns-rismjöl

* 1 dl havregryn

* 1 tsk bakpulver

* 25 g (laktosfritt) smör

* 1/2 dl mjölk (av valfri sort, jag tog laktosfri)

* 2 ägg

* 2 mogna bananer (mosade)

* 1 msk honung

* en nypa:

- salt

- kanel

-äkta vaniljpulver

Blanda allt i en stor bunke, grädda i en brödform 200 grader i ca 20 minuter. 

Gott till är en kopp "Heiße Zitrone" - varm citron. Du pressar helt enkelt en hel citron och späder ut med varmt vatten, en sked honung om du vill. 

Guten Appetit! 

/Anna 


Likes

Comments

>> s m u l p a j   m e d   b ä r

ingredienser;

  • 3-4dl blåbär/hallon (andra bär/valfri frukt funkar såklart också)
  • 1,2dl havregryn
  • 0,5dl kokosflingor
  • 2 msk agavesirap
  • 2-3 msk smält kokosolja
  • 1 krm vaniljpulver

HOW-TO: Lägg blåbär/hallon i botten på en liten pajform. Blanda ihop alla andra ingredienser till en pajdeg och lägg över bären - toppa med lite mer kokosflingor. Grädda i ugnen i 175° i ca 20 min.

* * *

>> r a w   v a n i l j s å s

  • 2 dl cashewnötter (blötlagda minst 4-5timmar, gärna över natten)
  • 1,5 dl vatten
  • 3 msk flyttande honung/agavesirap
  • 2 msk kokosolja
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 2 msk citronjuice
  • en nypa salt

HOW-TO: Skölj nötterna när du hällt av blötläggningsvattnet. Häll alla ingredienser i en mixer och mixa till slät konsistens. Låt sedan stå i kylen ca 1 timme innan servering för att tjockna. SÅ mycket godare än man kan tro att basera en vaniljsås på blötlagda nötter! Har du inte redan provat så insisterar jag på att du gör det 😉

Enjoy! 💘 / Victoria

Likes

Comments

jag hade länge velat prova just kallbryggt kaffe när jag gjorde denna fantastiska latte ☕☕☕ det var riktigt gott - passar kanske bäst på varma dagar i solen, men funkar såklart på hösten också, som ett komplement till alla koppar varmt kaffe 😌 gillar du inte kallt kaffe så kan du säkert prova detta recept med varmbryggt kaffe också!


ingredienser;

<> 1 dl bryggkaffepulver

<> 2 dl vatten

<> 2 dl hasselnötsmjölk

<> 1/2 msk lönnsirap (el. agavesirap)

<> några isbitar


HOW-TO: Rör ihop kaffepulvret med vattnet och låt stå i en burk i rumstemperatur 8-12 timmar. Sila sedan kaffet genom ett kaffefilter. Mixa kaffet med hasselnötsmjölk och sirap i en blender till "slät" konsistens. Häll upp i glas med is (om du föredrar en extra kall latte) och avnjut din kallbryggda kaffe latte.


Take care 💘 / Victoria 

Likes

Comments

En fluffig och lätt chokladmousse som smakar milt av choklad. Denna klassiker är lätt att göra och kan tillagas i förväg. Ställ chokladmoussen svalt tills den ska serveras!!

Ingredienser :

120 gram mörk choklad, skuren i små bitar

2 matskedar (28 gram) osaltat smör, skuren i små bitar

1 msk starkt kaffe eller espresso

2 stora ägg, separerade

3 matskedar (45 gram) strösocker

2 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker

120 ml vispgrädde

Garnering:

Vispad grädde

färska bär

Hyvlad choklad

Gör så:

1. I en rostfri skål, över en kastrull med sjudande vatten, smält choklad, smör och kaffe. Ta bort från värmen och ställ åt sidan och låt svalna i några minuter. Därefter vispa i de två äggulor och vaniljsockret. ställ i kylen medan du förbereder de andra.

2. Vispa äggvitor tills de börjar bli ganska hårt, Gradvis ha i socker och fortsätta att slå till hård toppar form och de börjar bli glansigt. I en annan skål, vispa grädden.

3. Ta fram chokladblandningen ur kylskåpet och försiktigt vänd ner de vispade äggvitorna i chokladblandningen lite i taget. när man har vänd färdigt äggvitorna, vänd ner vispade grädden på samma sätt, lite i taget.

4. Sked chokladmousse i sex individuella serveringsformar eller glas. Täcka och ställt i kylskåpet för ett par timmar eller över natt. Innan servering garnera med vispad grädde, färska hallon och / eller hyvlad choklad.


*****************************************************************

Chocoholics Beware. One spoonful of this Chocolate Mousse and you will be hooked forever. It is what you could call a grown up chocolate pudding. A simple yet elegant dessert. While it uses only a few ingredients, its chocolate flavor is rich and its texture is silky smooth, airy, almost foamy. 

Ingredients:

4 ounces (120 grams) bittersweet or smeisweet chocolate, cut into small pieces

2 tablespoons (28 grams) unsalted butter, cut in small pieces

1 tablespoons strong coffee or espresso (optional)

2 large eggs, separated

3 tablespoons (45 grams) granulated white sugar, divided

1/2 teaspoon pure vanilla extract

1/2 cup (120 ml) heavy whippingcream 

Garnish: (optional)

Whipped Cream

Fresh berries of you choice 

Shaved Chocolate

Directions: 

1. In a medium-sized stainless steel bowl set over a saucepan of simmering water, melt the chocolate, butter, and coffee. Remove from heat and set aside to cool for a few minutes. Then whisk in the two egg yolks. Cover and refrigerate while you whip the egg whites and whipping cream.

2. In the bowl of your electric mixer (or with a hand mixer), whip the two egg whites until foamy. Gradually add the sugar and continue to beat until stiff peaks form, yet the whites are still glossy and not dry. Set aside.

3. In another bowl, whip the heavy cream, until soft peaks form.  

4. Remove the chocolate mixture from the refrigerator, and gently stir a couple of spoonfuls of the beaten egg whites into the chocolate mixture to lighten it, and then fold the remaining whites into the chocolate mixture, gently but thoroughly. Fold in the whipped cream.

5. Spoon the chocolate mousse into six individual serving dishes or glasses. Cover and refrigerate for a couple of hours. Can serve with additional whipped cream, fresh raspberries and/or shaved chocolate.


Bon appetit!

/Sajani <3


Likes

Comments

vill bjuda er på ett middagstips som passar perfekt såhär på hösten - en av mina personliga favoritsoppor.. och visst är soppa underskattat? med den salta toppingen blir den mer mättande & bättre balanserad i smakerna, men vill du ha den vegetarisk så kan du såklart skippa baconskivorna, och kanske istället servera den med ett gott bröd till. 🍂💛

ingredienser;

  • 1 medelstor sötpotatis
  • 1 medelstor morot
  • 1 liten gul lök
  • 2,5 dl kokosmjölk
  • 2 dl vatten
  • 1 msk lantbuljong
  • 0,5 dl pressad citron
  • 1 tsk citronskal, rivet
  • 0,5 tsk havssalt
  • valfri mängd bacon
  • valfri mängd pumpakärnor + salt

HOW-TO: Värm ugnen till 175 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Skala och skär sötpotatis, morot och gul lök i lika stora bitar och fördela på plåten. Rosta i mitten av ugnen 25–30 minuter. Låt svalna. Koka upp kokosmjölk, vatten och lantbuljong i en kastrull. Under tiden kan du även steka dina baconskivor och rosta din pumpakärnor tillsammans med en nypa salt i en stekpanna. Mixa sedan ihop soppan med citronjuicen, citronskalet och salt till en slät soppa. Häll upp i soppskålar och toppa med baconskivorna & pumpakärnor som ett perfekt salt komplement till din lite sötare soppa.

Hope you'll like it! 💛/ Victoria


Källa: Inspiration från ett recept i Josefine Jägers bok "Hello Green" 🍀

Likes

Comments

Den här rätten är Utmärkt att göra kvällar du har ont om tid eftersom den här rätten sköter sig själv i ugnen. Men trots sin enkelhet är väldigt god och är en färgsprakande läcker rätt.


Ingredienser :

900 g Kyckling

2 morötter

1 stor rödlök

4 vitlöksklyftor

7 potatisar

1 citron

1/2 rödkål

1/2 tsk timjan

1/2 tsk rosmarin ( använd gärna färsk timjan/rosmarin om ni har)

salt & peppar (efter smak )

1 tsk paprikapulver

1/2 tsk cayenne pepper

2-3 msk olivolja eller rapsolja

Gör så:

1. Tina kycklingbenen om de är frysta.

2. Sätt ugnen på 200°C.

3. Lägg kycklingbenen i en ugnssäker form. Skala morötter, lök och vitlök. Skär morötter och potatis i halvor, löken i klyftor, hela krossade vitlöksklyftor, citronen i skiver och strimla lila kålen . Blanda ner grönsakerna i formen.

4. Rör ihop olja, salt och svartpeppar, paprikapulver, cayenne pepper, vänd ner det med kycklingbenen och grönsakerna. Lägg på örtkryddorna.

5. Sätt formen mitt i ugnen ca 35-40 minuter eller tills innertemperaturen är 82°C i kycklingbenen.

6. Servera med bröd och nån god sås. T.ex. matyoghurt smaksatt med sweet chili eller fetaostkräm.


*********************************************************************


This dish is excellent to make on busy nights because it takes care of itself in the oven. But despite its simplicity is very yummy and is a colorful delicious dish.

Ingredients:

900g chicken

2 carrots

A large red onion

4 cloves garlic

7 potatoes

1 lemon

1/2 small red cabbage

1/2 teaspoon thyme

1/2 teaspoon rosemary (use fresh thyme / rosemary if you have)

salt and pepper (to taste)

1 teaspoon paprika

1/2 teaspoon cayenne pepper

2-3 tablespoons olive oil or canola oil

Directions: 

1. Defrost the chicken if it is frozen.

2. Preheat oven to 200 ° C.

3. Add the chicken legs in an ovenproof dish. Peel the carrots, onions and garlic. Cut the carrots and potatoes into quarters, onion slices, crush the garlic, lemon slices and shred red cabbage. Mix the vegetables in the dish.

4. Stir together oil, salt and black pepper, paprika, cayenne pepper and mix with the chicken and vegetables. Add the herbs.

5. Roast chicken and vegetables in the preheated oven  for 35-40 minutes or the skin is browned and crisp, the vegetables are tender, or until the internal temperature is 82 ° C in chicken legs.

6. Serve with bread and yummy sauce of you choice. 

Bon appetit!

/Sajani <3

Likes

Comments

här kommer ett jättegott & näringsrikt middags-/lunchtips för er som vågar testa på en annan variant av lasagne, där de klassiska pastaplattorna blir ersatta av zucchini. det här faktiskt väldigt enkla receptet kommer från boken 'eat clean' av Katarina Andersson; 


ingredienser (till 1 port);

<> 1 sats snabb tomatsås (se receptet nedan)

<> 6 skivor zucchini (skivade med mandolin eller osthyvel)

<> 5 champinjoner

<> (smör till stekning)


snabb tomatsås; 

<> 1 näve cashewnötter

<> 4 soltorkade tomater 

<> 200 g krossade tomater 

<> färsk basilika 

<> 1/2-1 vitlöksklyfta 

<> salt & peppar 

* * *

HOW-TO: börja med tomatsåsen - mixa cashewnötter, hälften av de soltorkade tomaterna, basilika & vitlök i en matberedare. tillsätt de krossade tomaterna och resten av de soltorkade tomaterna - mixa lite till. smaka av med salt & peppar (och om du vill ha lasagnen varm, värm ev upp tomatsåsen i en gryta på låg-medelvärme under tiden du fixar resten. 

>> dela champinjonerna i klyftor och stek dem i en torr stekpanna. först när de börjar bli klara, tillsätt smör. ångkoka sedan dina zucchini-skivor eller lägg dem någon minut i kokande vatten så att de blir mjuka. 

>> varva sedan zucchiniskivorna med tomatsåsen till en lasagne och toppa med champinjonerna + ev. lite riven ost för dig som anser att en lasagne inte är fulländad utan just ost 😉 (ps, då blir receptet dock inte veganskt längre såklart, utan vegetariskt, men det där gör man ju precis som man vill tycker jag) 

Take care (& testa det här receptet!) 💜 / Victoria 


Likes

Comments


Som ni har säkert märkt så har vi äpple tema den här veckan, och den här äpple efterrätt passar utmärkt nu på hösten. Karamelliserade äpplen som serveras med havresmulor och mascarpone/philadelphiakräm.


Ingredienser:

6 portioner

Havrekrisp

50 g smör, rumstempererat

75 g vetemjöl (1,25 dl)

15 g havregryn (0,5 dl)

40 g socker/muscovadosocker (0,5 dl)

4 g vaniljsocker (0,5 msk)

3 g bakpulver (0,5 tsk)

Karamelliserade äpplen

3 stora äpplen

130 g strösocker

50 g vatten

40 g osaltat smör

5 g kanel


Mascarpone/philadelphiakräm

250 g mascarpone- philadelphia

2 msk strösocker

250 g vispgrädde (2,5 dl)

5 g vaniljsocker (0,5 msk)

Gör så här:

Havrekrisp

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg. Smula ut degen på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 180 grader i

ca 15-20 minuter.

Mascarpone/philadelphiakräm

Vispa mascarpone eller philadelphiaost, vaniljsocker och socker fluffigt i en bunke. Vispa ner grädden lite i taget och vispa tills krämen är fluffig och len.

Karamelliserade äpplen

Skala och dela äpplen i lagom stora bitar. Koka strösocker med vatten i en kastrull eller stekpanna till en gyllenbrun färg. Lägg sedan äpplena och rör runt, klicka i smör och blanda. Ha sedan i kanel och koka på mellan värme tills äppelbitarna känns mjuka, ställ år sidan och låt svalna helt. Sen är det bara att lägga upp allt i fina serveringsglas.

****************************************************************

You have probably noticed, that this week's theme is apples , and this apple dessert is perfect to do in the fall. Caramelized apples served with oatmeal crumble topping and mascarpone or philadelphia cream.

Ingredients:

6 servings

Oatmeal crumble topping

50 g butter, softened

75 g of wheat flour

15 g oatmeal

40 g caster sugar or brown sugar

4 g of vanilla sugar (0.5 tablespoons)

3 g of baking soda (0.5 teaspoon)

Caramelized Apples

3 large apples

130 g caster sugar

50 g water

40g unsalted butter

5 g of cinnamon

Mascarpone / Philadelphia cream

250 g Philadelphia or mascarpone

2 tablespoons granulated sugar

250 g whipped cream (2.5 cups)

5 g of vanilla sugar (0.5 tablespoons)

Directions

Oatmeal crumble topping

Preheat the oven to 180 degrees. Mix all ingredients in a bowl and pinch with your fingertips to a crumble dough. On a baking sheet with parchment paper, bake the oatmeal crumble in the oven at 180 degrees. About 15-20 minutes.

Mascarpone / Philadelphia cream

Beat the mascarpone or cream cheese, vanilla and sugar until fluffy in a bowl. Whip the cream and add little at a time and whisk until the cream is fluffy and smooth.

Caramelized Apples

Peel and chop the apples into bite sized pieces. Boil the sugar with water in a saucepan or frying pan to a golden brown color. Next, add the apples and stir around, add the butter and mix. Have then in cinnamon and cook on medium heat until the apple pieces feel soft, set it to the side and let cool completely. It looks very elegant when served in a glass.

Bon appetit!

/Sajani <3

Likes

Comments