medvetent, av att ha lyssnat, att många män tror att de faktiskt inte kan bidra till ett mindre sexistiskt samhälle(ofta pga att de tror att sexism inte existerar) och därav även undrar vad de ska göra åt problemet som inte är deras och som inte finns.

Jag tänkte ge er, män som undrar och vill bidra till ett bättre samhälle, lite hjälp på traven och säga några saker ni kan tänka på!(vet att det är mycket text men lovar att det går fort att läsa, you can do it)


Här är några bevis på att problemet finns och lösningar på problemet.


Problem: Det krävs alltid att en MAN repeterar vad flera kvinnor redan sagt innan orden faktiskt blir hörda och då blir den här mannen praisad till skyarna. Tillexempel en kille som skrev nått för ett tag sen om att det är sorgligt att kvinnor inte kan gå ut och springa på kvällen under samma villkor som honom, att kvinnor blir rädda när de möter andra män. Visst är det han säger sant och jätteviktigt, men varför fick det han skrev SÅ mycket uppmärksamhet när massor av kvinnor skrivit om och sagt exakt samma sak innan? Det är dessa kvinnors egna erfarenheter, det är DE som är rädda men ändå lyfts mannens röst före deras och lyssnas mer på. Det är liksom inte på riktigt förrän män konstaterar att det är så.

Lösning: Sluta repetera vad andra kvinnor sagt och lyft vad de har sagt istället. Dela deras artiklar, inlägg, tweets osv, jag vet att du sett dem. Visa att deras röst är lika mycket värd att höras och lyssnas på som din.


Problem: Kvinnor blir konstant taffsade på och störda när de går ut på t.ex. krogen(även hemmafeser, stan på cafe, lite överallt etc.) och hur mycket man än protesterar så finns det ingen hejd förrän man sagt att man har pojkvän eller pojkvännen/man som spelar pojkvän kommer och säger ifrån.

Lösning: Förstå att kvinnors kroppar är deras egna och att du inte har någon som helst rätt att ta på dem först och främst. Om du redan har förstått det så är det superbra, då kan du fortsätta din insats med att inte spela pojkvän eller köra iväg snubben för att han taffsade på DIN tjej. Ha hennes rygg och KRÄV att hon får respekt och förklara att hennes kropp är hennes. Visa att hans beteende INTE var okej istället för att vifta bort det genom att agera boyfriend. Försök få honom att förstå att hon förtjänar respekt precis som den du får när han tar avstånd för att han ser att hon är med en annan kille.


Problem: Feminina ord används ofta i negativa sammanhang(många ord oftast förekommande bland män). Är någon feg är hen t.ex. en pussy. Slår någon svagt slår hen som en brud. Är någon ledsen eller får ont ska han "man up" och sluta bete sig som en tjej. Är någon en idiot är hen oftast en fitta(men aldrig en kuk?). Bär någon som är maskulint kodad kjol/klänning blir hen fruktansvärt retad. Ordet kvinnogöra används ofta och alltid med negativ klang.

Lösning: Genom att prata på det här sättet skapar man automatiskt en dålig bild av kvinnor och en uppfattning av att kvinnor är sämre. Klä dig inte som en kvinna, gör inte saker kvinnor ska göra etc. för en kvinna är inget bra att vara. Ändra ditt talesätt och rätta andra. Jag förstår att det kan kännas läskigt att säga till någon på skarpen men det finns lättare sätt, tillexempel genom att skämta om det, byta ut ord och låtsas som ingenting trots att de andra reagerar på det(tillslut märker dem det inte) eller helt enkelt bara fråga "hur menade du nu?" och svara "jaså du tänkte så."


Här har ni tre exempel på några väldigt små insatser ni kan göra som kommer att göra enorm skillnad! Hjälp till att bidra till ett bättre samhälle helt gratis och utan någon som helst ansträngning!


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Stockholms gator uppskattas när det är tomt osv. och Speciell när man dejtar en chef från Stockholms bästa nattklubb Café Opera

Likes

Comments

Men nu var det redan kväller, men här startade vi vår Söndag 08.00. Kan nog vara det bästa sättet att starta en ledig Söndag på. Hotellfrukost, två timmar satt vi där och myste. Verkligen kvalités tid. Uppskattar härliga helger så mycket då jag verkligen hinner varva ner från mina hektiska vardagar och nu ska jag dessutom jobba med Falu innebandy utöver min ideella engagemang i civilsamhället. Behöver det verkligen, skulle behöva stänga av mobilen också tror jag men det är la svårt.. Sen blev det mys med en vän hela förmiddagen och eftermiddagen spenderas bland annat i tvättstugan, framför en film och sen blev det inte mycket mer. Tack för det då jag redan är trött igen. Laddar upp för en fullspäckad ny vecka.Måndag redan och har mycket kvar att fixa i huset. Nu blir det mys med mina favoriter hela kvällen. Hoppas eran helg varit fin!

Likes

Comments

Derbyn slutade fint, lika poäng. Men ni anar inte bara vad som hände innan matchen. Innan matchen misshandlades två personer utanför arenan, varav en så dInnan matchen misshandlades två personer utanför arenan, varav en så pass svårt att denne fick föras till sjukhus med ambulans. Men men. Det var som det ska vara, hett på läktarna, intensivt på planen – och två lag som tryckte på gasen och mest såg framåt. Här var det inga bälten eller hängslen på, snarare bjöds det på öppna spjäll från avspark och en inledning det slog gnistor om.

Efter 95 spelade minuter var det uppenbart. Det här var derbyt AIK “dominerade” men alla vet ju det brukar vara tvärtom.

såhär ser årets derby ut:

17 april: AIK–Hammarby 1–2

22 maj: Djurgården–AIK 0–1

4 juni: Hammarby–Djurgården 3–1

27 augusti: AIK–Djurgården 1–1

10 september: Hammarby–AIK 1–1

24 september: Djurgården–Hammarby


Likes

Comments

Tack vänner, bekanta, Fler ungas delegation för en fantastiskt vecka med spännande samtal och möten. Makthavare som vågat lyssna på oss unga och journalister som vågat inkludera oss unga. Tillsammans har vi visat att unga är i Almedalen för att ta plats, vi är inte framtiden utan nutiden. Vårt arbete är viktigt, när nazisterna är på plats är vi också på plats för att visa motståndskraft. Den här veckan har gett mig så mycket saker och det går inte att beskriva det med ord. Min veckan är fylld med intryck, engagemang, kunskap. Vi har visat Almedalen att vi unga kan, och vill engagera oss i politiken. Vi är kompetenta och att vi Ungdomar inte är en homogen grupp.

Min andra år på Almedalen har varit mindre stressig och noggrann planering, kaffet tempot höll i år lika högt som förra året, mindre sömn i år och tårarna rann ner sista kvällen även fast jag lovade mig själv att inte gråta. Är så tacksam, stolt över min styrelse och ordförande som visade ett starkt fint ledarskap, tagit bra beslut och vunnit där för alla när vi behövde henne


Är tacksam över alla som gick med i mångfaldsparaden fredags var nazisterna i Almedalen, men vi manifesterade för allas lika värde #ochjagprotesterade i mångfaldsparaden. NMR brände upp fackföreningens byggnads flaggor igår kväll, Att nazister riktar in sina attacker mot fackföreningar och arbetarrörelsen är ingen tillfällighet utan något nazisterna alltid gjort .

"NMRs närvaro har fått mig att reflektera mer än någonsin över vad demokrati ska och bör vara, och vad jag och mina organisationer har för roll i detta. Vi kan inte tystna nu. Våra rop måste skalla högre, inte bara över Visbys gator utan över hela världen. Därför har det känts väldigt bra att ha öppnat upp årets Almedalsvecka för fler unga. Att vi har bidragit till en diskussion om vad Almedalen, och vår demokrati, ska vara." Amalia Berglöf

Några saker från veckan:

➕ Gabriella Wolfe från Fler ungas delegation frågade topp politiker och partiledare om hur de vill förebygga och motverka prostitution och människohandel ? SJUKT bra initiativ

➕ Fler unga deltog mångfaldsparaden, vi vågade skrika högt.

➕Jag fick ny perspektiv om Darwins evolutionsteori och feminism.

Nazisterna som spred osäkerhet, otäckt och rädsla.

Hur Nazisterna ska helt öppet fick sprida sitt hat.Likes

Comments

att bli kallad porrig, hora, slampa. bli tillsagd att ta på sig mer kläder om en visar mycket hud, eller bli kallad för gammalmodig om en har mycket på sig. bli dubbelbestraffad; ligger en med många = horstämpel. oskuld = tönt, "släpp loss lite vafan". inte kunna gå ute på stan utan att få ångest när jag går förbi gäng med killar, höra hur de visslar efter mig. kallar på mig som om jag vore en katt.

vidrigt.

jag är så jävla trött på vårat samhälle. patriarkatet. äcklet. jag är trött på att jämt och ständigt bli objektifierad, sedan bli kallad för feministjävel när jag säger emot. men om ingen säger emot så händer det inget. vi behöver revolution!!!!

och när jag säger att jag hatar män så pratar jag om män som en extremt generaliserad grupp. en grupp som utövar härskartekniker och förtrycker kvinnor. per automatik får du privilegier när du föds med en penis istället för en vagina. och jag är trött på att få det upptryckt i käften varenda jävla dag.

Vad som egentligen hände var, jag var ute igår med mina närmaste killkompisar Linus och Patrik och skulle ha en trevlig kväll. Patrik och jag pratade om fotboll och Sveriges förlust. Det vara inte länge förrän en snubbe kommer emellan oss och vill prata. Me tydlighet sa jag att jag inte var intresserad eftersom jag dejtar någon. Såklart lyssnar han inte men han flyttar på sig. Jag och Patrik försätter prata om fotboll och den här snubben blev irriterad och börjar tafsa på mig och direkt pussa på mig Och säger att jag vet ingenting om fotboll. Klart jag får back upp av min vän, i den här situationen var det flera män på plats och ingen av de verkar reagerar, inte vakten, bartendern eller något annn på klubben bara jag och Patrik.

Jag hatar män för jag blev utsatt för våldtäkt, sexuella övergrepp/ofredande i flera sammanhang flera gånger. Jag var 6 års först gången jag utsattes för sexuellt ofredande av en äldre man, vuxna trodde aldrig på mig. Jag var 11 år andra gången, tredje gången var jag 14 år och det var av en lärare på första skola jag började på här i Sverige, 14 åring. Killar jag har vart tillsammans med försökte tvinga mig ha sex med de och flera gånger blev jag misshandlad. Men glömmer aldrig sånt. Och de som alltid utsatt mig har inte fått något straff. Jag har varit den som samhället bestraffat istället, för jag har varit full, inte påklädd direkt. Det var mitt fel att jag var tillsammans med en sånn dålig kille. Vårt Samhället är byggt av män för män.

sedan att också män blir så fruktansvärt kränkta över exakt allting. t.ex det klassiska; i princip bara män våldtar. då blir genast alla snoppbärare triggered och skriker "men inte alla män!!!!". fast 98% är i princip alla så shut up. eller att män tror att alla feminister vill att kvinnor ska få en högre maktposition i samhället, till det har jag två kommentarer; 1 - det är omöjligt att kvinnor skulle få en högre maktposition än män, i så fall skulle vi behöva resa tillbaka i tiden och se till att förtrycket riktas åt män istället för kvinnor way back. 2 - allt vi vill är fan att vi ska kunna ha samma förutsättningar och möjligheter som män!!!! det är det vi vill, är det så svårt att fatta?

jag vill kunna sparka på en boll, göra det jag älskar, utöva sporten så får mig att må riktigt jävla bra. utan att jag ska bli skrattad åt eller bli diskriminerad av hela idrottsvärlden bara för att jag råkar ha en vagina . jag vill kunna göra samma jobb som en man och få lika i lön för det, varför ska våra könsorgan blandas in?

jag vill se en värld där tjejer kan lägga upp vad de vill, ha på sig det de vill, säga vad de vill, göra vad de vill. precis som snubbar. men tills dess i hate you.

Likes

Comments

Jag träffade en kille på en klubb i Stockholm. Eller, kille är fel ord. Jag träffade en man. Han hade på sif skjorta och en antydan till skägg, och ögonen var lite vattniga och röda, förmodligen eftersom han var rejält packad. Han brölade liksom, ropade ordlösa ljus och knuffades med sina kompisar.

En helt vanlig man, alltså.
När jag går förbi sträcker han automatiskt ut handen och tar på min rumpa.
Jag snurrar runt och stirrar på honom. Han tittar bort och verkar inte riktigt fatta vad som hänt, fortsätter bröla. Jag fräser åt honom och säger liksom för mig själv, muttrande; "fyfan vad jag hatar män."
Han ryggar tillbaka och tittar förskräckt på mig. "Vadå hatar män? Alla män?"

Hur förklarar man? Vad säger man då? Ja, tänkte jag, jag hatar män. Jag hatar män i allmänhet och dig i synnerhet. Du som tar dig friheten, helt utan att reflektera, att sträcka ut din hand och känna på mig. Och blir förvånad när jag blir arg. Hur kommer det sig? När lärde du dig att kvinnors kroppar är till för att behaga dig? Vad hände? Hur blev det sådär?

Jag har alltid tyckt att det var svårt att säga att man hatar män, men jag förstår varför man säger det. Det är en fullt legitim reaktion på kvinnohat eller kvinnoförtryck. Manshat föds inte som ett resultat av en jämlik värld - tvärtom. Det jag inte förstår är oviljan att fatta. Det är helt obegripligt. Jag säger att jag hatar män, och plötsligt blir killen på klubben alldeles förskräckt. En livlig diskussion startas om huruvida det är RÄTT eller FEL av mig att säga att jag hatar män, och i hela den här debatten glöms det allra viktigaste bort: han tafsade ju på mig. Han rörde vid mig fastän han inte fick. Men detta försvinner. På samma sätt som våldtäkten på bråvalla försvann för att Zara uttalade sig om sitt hat.

Jag hatar er. Ni som förtrycker och förstör och tar er friheter. Jag hatar er som rättfärdigar och normaliserar våldtäkter och jag hatar er som upprätthåller de strukturer som leder till att en av tre tjejer mellan 13-20 får uppleva ett övergrepp. Jag hatar er som medvetet eller omedvetet ser till att jag kommer få växa upp i värld där min kompetens inte spelar någon roll. Jag hatar er som medvetet eller omedvetet ser till att om jag någonsin föder en flicka så kommer hon växa upp på samma sätt som jag, där samtyckessex inte är en självklarhet.

Om du känner dig träffad av den här texten hatar jag dig också. Om du som man inte kan bortse från din egen sårade stolthet, för att istället se smärtan och ångesten som gömmer sig bakom varje ord, så hatar jag dig också. Om du inte ser hur mycket smärta din sort orsakar unga tjejer, så hatar jag dig. Jag antar att du får leva med det

Likes

Comments

Jag har fått frågan om varför jag inte har varit så aktiv på bloggen sistone, svaret kommer. Senaste månaden eller rättare sagt senaste året har jag inte varit aktivt här på bloggen för att jag la all min kraft och energi på mina studier och jag blev sjukskriven nyligen med. Jag la min energi och kraft på mina studier för att ja skulle komma från jag inte ville ta skolan på allvar . Jag har nu lämnat in mina sista uppgifter och har fått mitt Gymnasiearbete avklarat. Fett. Jag är stolt över mig själv och min kamp med skolan, psykisk ohälsa och allt skit. jag skriver ett öppet brev till min skola, kommer publicera det här snart med. så stå ut två veckor till. haha


Ha det nu <3

Likes

Comments

Alla vi bär på viktiga röster och vi kan få det hörd på olika sätt, dessa bilder från helgen. Engagemang kan uttryckas på många olika sett. Att rappa är ett. Frida Scar är Gävles stolthet som fick många unga att börja engagera sig i musiken och de två första bilderna är en kille som sjung om hans erfarenheter om svensk asylpolitik.

Starkt!

Likes

Comments