Den eviga väntan (+ ansökan)

Jag har velat åka på utbytesår till Japan i snart fyra år nu. Strax innan jullovet 2015 blev jag accepterad av organisationen jag åker med efter att jag varit på ett långt infomöte som jag gick på med min pappa. Det var också då som han började förstå och smälta var det var jag ville göra. Det var viktigt för honom att höra saker jag sagt till honom från någon som faktiskt upplevt ett utbytesår i Japan. Efter info-mötet hade jag en intervju på 1-2 timmar på svenska och sen även engelska om allt möjligt gällande utbytesåret och mig själv etc.

I höstas började den officiella ansökan om värdfamilj och skola. Det var en massa dokument att fylla i, frågor som skulle besvaras, brev att skriva samt läkarundersökningar att gå på. Även papper ens lärare skulle skriva på, så därför fick min gamla handledare, engelskalärare och rektor skriva lite goda ord om mig och sen skickade jag även in mina slutbetyg från nian.
Varning: några organisationer accepterar inte någon med F i ett/flera ämnen.

Det var en ansökan som skulle göras online och sen även en i pappersform. Jag fick tillbaka den i pappersformat och behövde skriva om, eller min mamma fick skriva av och rent för
min handstil var för slarvig. Ibland gick det nog lite fort fast jag försökte skriva läsbart!
Tips: skriv tydligt och läckert, annars låta någon annan assistera eftersom det är många papper som ska fyllas i. Juste det var även massa bilder som skulle skickas in på mig själv dårå, min familj och vänner etc.

Efter att ansökan var accepterad, allt var i fyllt var det bara att vänta på att få ett samtal om att placeringen är fixad och klar. Varje gång någon frågade när jag ska få veta sa jag alltid "i April" eller "till sommarn" beroende på när frågan ställdes i hopp om att inte bli frågan samma sak dagen därpå... Själv visste jag ju lika lite som någon annan. Det var verkligen inte jobbigt när någon frågade, kul att de var intresserade. Det enda var väl att på just den frågan hade jag inget svar att komma med.

Hursomhelst:
Nu i sommar fick jag välja mellan att läsa musik och konst och av det lilla jag hörde om inriktningarna blev jag otroligt taggad på konst!! Här i Sverige har jag gått första gymnasieåret på en musikinriktning och musik är något jag håller på med en massa på fritiden så det känns bara kul att få göra något annat i skolan :))
Efter detta trodde jag att placeringen var klar men det tog ytterligare ett par veckor innan jag fick veta var jag skulle spendera det kommande året.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Hösten 2013 bestämde jag mig för att jag skulle åka på utbytesår efter mitt första år på gymnasiet. Jag visste från början vilket land jag skulle till: Japan🇯🇵. Efter att tittat på många vloggar som tidigare utbytesstudenter hade lagt upp under sitt år i Japan tog jag kontakt med organisationer här i Sverige. Jag googlade helt enkelt bara fram de som erbjöd Japan som ett av sina värdländer och hörde vad andra tyckte om de olika organisationer. Det var först några år senare som jag fick enkäter och broschyrer hemskickade i brevlådan (så när de väl kom var det i onödan).

Om du vill åka på utbytesår föreslår jag att du tar kontakt med olika organisationer för att se vilken som känns bäst för dig, oavsett om du redan vet vilket land du vill åka till eller inte. Även om det är långt kvar är det ju kul att börja med nånting, få längta lite.

Det har tagit lång tid (fyra år) för mig att komma hit och det var lite (ganska väldigt mycket) knepigt att övertala folk (familj etc) om att få åka iväg under gymnasiet. Hursom, lycka till och förbli envis!! Annars hörs vi bara snart igen <33

Likes

Comments