Nu är det snart jul!!!!!!
Nu sitter jag på en tunnelbana mot Yokohama där jag ska möta tre klasskompisar. Vi ska till en julmarknad som jag såg en sneak-peek på när jag var i Yokohama med en annan utbytesstudent från min skola för nån vecka sen. Då hade den inte öppnat än så set var inte så mycket att se. Den ska tydligen vara väldigt mysig och vackert upplyst. Vill också få tillbaka lite julkänsla så det passar ju bra!!

Vad jag ville berätta är att tunnelbana och tåg är väldigt dyrt i Japan! Det är förmodligen på reskostnader jag spenderar mest av mina pengar. Jag har "skolkort" från min station till min skolas station så däremellan kan jag åka närsom utan att behöva betala. Men så fort jag åker in mot Tokyos innerstadsdelar (vilket jag gör ganska ofta) eller som idag, åt andra hållet, måste jag betala.

Du betalar för varje linje du tar, så om du åker en linje är det inte så dyrt men så fort du måste byta går priset snabbt upp.

Jag försöker dock att inte stressa över reskostnader här för mycket. Det känns som onödiga pengar men jag vill hellre se och göra så mycket som möjligt här än att sitta hemma och se på film eller liknande för att spara pengar. Det är ju nu jag är här, så när kompisar vill göra något är jag på!

Kalla kramar!!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej! Nu har jag redan varit i Japan i lite mer än tre månader. Så otroligt mycket har hänt men det har samtidigt gått väldigt fort.

Jag har försökt att uppdatera den här bloggen både från min mobil och dator men jag har haft... svårigheter (!!!) att lägga till bilder osv.

Vill uppdatera mer regelbundet för det finns så mycket jag vill dela med mig av som händer och har hänt hittills.


Vad händer nu?

Nästa vecka har min skola "exam week" så alla pluggar en massa inför det. Tror det är tre dagar då alla elever har prov i de flesta ämnena. Det här är den andra "exam week" den här terminen så de verkar ha minst en varje termin (japanska skolåret består av tre terminer och det bara en vecka förra terminen).

Förra gången skrev jag bara ett engelska prov och de andra två dagarna var jag ledig / hade hem-studiedagar. Tror dock inte jag kommer skriva något nästa vecka.

Så efter alla prov kommer folk kunna umgås mycket mer för sart är det jullov så det mesta plugg kommer vara över efter nästa vecka så det är kul. Har gjort mycket planer för december så kommer nog inte känna mig uttråkad :))

Ska lägga till lite bilder också, återkommer snart med nytt!! Pussar och kramar <33

Likes

Comments

Hej hej!!

Idag hade jag ingen skola därför att 18 september är Keiro no hi (respekt för de äldre-dagen).

Idag är det den 26:e Oktober, såg nyss detta inlägg och förstår inte riktigt varför jag inte skrev mer, kika in på ett annat om du vill läsa om något mer intressant hehe...

Likes

Comments

Hej hopp!!

I helgen lagade jag Takoyaki🐙Det är en ny favoriträtt som jag ätit en del nu men inte gjort själv tidigare. Det var kul och gott!! Såserna till gör mycket, det är såå gott!!

Det böjar även bli höst här☕️🍂
Trots att det varit 25-27 grader de senaste dagarna... men det har varit kallt och det blir det igen🕰📺

Likes

Comments

Hej! Jag har velat skriva något här men det har jämt funnits så mycket att göra. Den 24 augusti landande jag i Japan. Min organisation här i Japan hade ett "soft landing camp" som var ganska tufft pga alla nya intryck. Hur som var det jätteroligt att träffa så många andra utbytesstudenter och vi fick höra bra saker att ta med och tänka på här i Japan. Jag mådde ganska illa till och från under den andra och tredje dagen i Japan. Jag hade inte ätit eller sovit ordentligt och värmen hjälpte inte. Så min kropp var nog i någon form av chocktillstånd. (Tycker den var lite överkänslig, och dramatiskt.)

Jag hade ett kort möte på min skola i onsdags gick min första skoldag i fredags (halvdag, opening cermony etc), men igår var första dagen med vanliga lektioner. Jag känner redan att jag börjar komma in i klassen och alla är jättesnälla! Det är dock lite knepigt med språket ibland, men jaja ingen fara.

Innan skolan började åkte jag runt lite i Kanagawa med min värdfamilj så tänkte dela lite bilder här:


Likes

Comments

Nu är det bara två dagar kvar tills jag sitter på planet till Japan!!

Trots det har jag inte packat klart. Nu är det mesta tvättat men ja, om jag skulle ha med allt jag lagt fram nu skulle jag nog behöva tre-fyra väskor och jag ska bara ha med en kabin väska, en stor resväska som jag checkar in och min söta gitarr!! Förmodligen en liten väska med viktiga dokument också.

Jag ska försöka ta med favoritsaker och inte så mycket vinterkläder. Tre par skor, några par byxor, basic t-shirts, tre shorts och nån uppsättning träningskläder. Några klänningar/kjolar också och underkläder etc såklart. Sen ska jag ta med en tunn kappa, en tunn dunjacka och en rosa "regnkappa" som jag köpte i somras second hand som förmodligen inte tål så mycket regn men jag gillar den. Jag har också lagt ner underställ för det kommer vara kallt inomhus i vinter då många hus i Japan inte har så mycket isolering. Vad mer... lite musiksaker ska också med samt en liten dator och en för stor kamera. Självklart även necessär med lite allt möjligt som kan vara bra.

Kanske uppdaterar när jag packat mer!! Kanske glömde något viktigt!!??


Likes

Comments


Den eviga väntan (+ ansökan)

Jag har velat åka på utbytesår till Japan i snart fyra år nu. Strax innan jullovet 2015 blev jag accepterad av organisationen jag åker med efter att jag varit på ett långt infomöte som jag gick på med min pappa. Det var också då som han började förstå och smälta var det var jag ville göra. Det var viktigt för honom att höra saker jag sagt till honom från någon som faktiskt upplevt ett utbytesår i Japan. Efter info-mötet hade jag en intervju på 1-2 timmar på svenska och sen även engelska om allt möjligt gällande utbytesåret och mig själv etc.

I höstas började den officiella ansökan om värdfamilj och skola. Det var en massa dokument att fylla i, frågor som skulle besvaras, brev att skriva samt läkarundersökningar att gå på. Även papper ens lärare skulle skriva på, så därför fick min gamla handledare, engelskalärare och rektor skriva lite goda ord om mig och sen skickade jag även in mina slutbetyg från nian.
Varning: några organisationer accepterar inte någon med F i ett/flera ämnen.

Det var en ansökan som skulle göras online och sen även en i pappersform. Jag fick tillbaka den i pappersformat och behövde skriva om, eller min mamma fick skriva av och rent för
min handstil var för slarvig. Ibland gick det nog lite fort fast jag försökte skriva läsbart!
Tips: skriv tydligt och läckert, annars låta någon annan assistera eftersom det är många papper som ska fyllas i. Juste det var även massa bilder som skulle skickas in på mig själv dårå, min familj och vänner etc.

Efter att ansökan var accepterad, allt var i fyllt var det bara att vänta på att få ett samtal om att placeringen är fixad och klar. Varje gång någon frågade när jag ska få veta sa jag alltid "i April" eller "till sommarn" beroende på när frågan ställdes i hopp om att inte bli frågan samma sak dagen därpå... Själv visste jag ju lika lite som någon annan. Det var verkligen inte jobbigt när någon frågade, kul att de var intresserade. Det enda var väl att på just den frågan hade jag inget svar att komma med.

Hursomhelst:
Nu i sommar fick jag välja mellan att läsa musik och konst och av det lilla jag hörde om inriktningarna blev jag otroligt taggad på konst!! Här i Sverige har jag gått första gymnasieåret på en musikinriktning och musik är något jag håller på med en massa på fritiden så det känns bara kul att få göra något annat i skolan :))
Efter detta trodde jag att placeringen var klar men det tog ytterligare ett par veckor innan jag fick veta var jag skulle spendera det kommande året.

Likes

Comments

Hösten 2013 bestämde jag mig för att jag skulle åka på utbytesår efter mitt första år på gymnasiet. Jag visste från början vilket land jag skulle till: Japan🇯🇵. Efter att tittat på många vloggar som tidigare utbytesstudenter hade lagt upp under sitt år i Japan tog jag kontakt med organisationer här i Sverige. Jag googlade helt enkelt bara fram de som erbjöd Japan som ett av sina värdländer och hörde vad andra tyckte om de olika organisationer. Det var först några år senare som jag fick enkäter och broschyrer hemskickade i brevlådan (så när de väl kom var det i onödan).

Om du vill åka på utbytesår föreslår jag att du tar kontakt med olika organisationer för att se vilken som känns bäst för dig, oavsett om du redan vet vilket land du vill åka till eller inte. Även om det är långt kvar är det ju kul att börja med nånting, få längta lite.

Det har tagit lång tid (fyra år) för mig att komma hit och det var lite (ganska väldigt mycket) knepigt att övertala folk (familj etc) om att få åka iväg under gymnasiet. Hursom, lycka till och förbli envis!! Annars hörs vi bara snart igen <33

Likes

Comments